24. 11. 2017

MEDIA NEWS



MEDIA NEWS




Džihádistická organizácia Islamský štát (IS), ktorá na internetovej sociálnej sieti Telegram denne zverejní zvyčajne niekoľko vyhlásení, sa od stredy na viac ako 24 hodín odmlčala. Informoval o tom na svojej webovej stránke francúzsky týždenník Le Point.
      Charlie Winter z Medzinárodného centra pre štúdium radikalizácie a politicky motivovaného násilia uviedol, že IS na šifrovanej sieti Telegram nezverejnila žiadne vyhlásenie od stredy 10.00 h SEČ do štvrtka 11.01 h SEČ.
      Winter dodal, že isté "zvoľnenie" v produkcii IS na sieti Telegram bolo síce v posledných týždňoch citeľné, ale "nikdy sa úplne neodmlčala na 24 hodín".
      IS na Telegrame zvyčajne denne zverejní viac ako desať materiálov: textových či zvukových posolstiev, ale aj fotografií o každodennom živote civilistov v kalifáte. Posolstvá sú zvyčajne vo viacerých jazykoch.
      V stredu však bol IS na internete aktívny len 30 minút. Všetky ďalšie aktivity prerušil až do štvrtka, keď sa na sieti objavil štvorminútový audiozáznam o vojenských operáciách v Iraku a Sýrii, pričom bol zhotovený len v arabčine.
      IS za uplynulé mesiace prišiel takmer o všetky územia, ktoré obsadil v roku 2014 v Sýrii a Iraku a vyhlásil tam svoj kalifát. V súčasnosti ovláda len malé a od seba vzdialené územia v púšti.
      Podľa Le Pointu sa medzinárodná koalícia vedená Spojenými štátmi v poslednom období osobitne zameriava na tých príslušníkov IS, ktorí sa aktívne venujú šíreniu džihádistickej propagandy na sociálnych sieťach. Práve tento fakt by podľa Wintera mohol objasniť nečakané odmlčanie sa IS na sieti Telegram.
      "Infraštruktúre médií Islamského štátu bola v posledných mesiacoch zasadená silná rana, čoho dôsledkom je, že sa veci menia," uviedol Winter. Podľa neho IS zrejme premiestňuje svoje mediálne bázy a ľudí, ktorí v nich pôsobili.
      Winter však pripustil, že IS teraz, keď prišla o územie a mení svoj charakter, možno aj začína s novou mediálnou stratégiou.



Copyright TASR ©2017


Kontroverznej maďarskej novinárke Petre László, ktorá sa "preslávila" najmä zábermi z roku 2015, na ktorých kopala do utekajúcich utečencov, zakázali vo štvrtok vstup na pôdu maďarského parlamentu. Zákaz bude platiť do konca práve prebiehajúcej schôdze, teda do polovice decembra. Jeho dôvodom nie je jej násilné správanie sa voči utečencom, ale to, že na pôde parlamentu neslušne vynadala poslancovi za krajne pravicovú stranu Jobbik Gyorgymu Szilágyiovi.
Novinárka, ktorá kedysi pracovala pre internetovú televíziu N1TV, blízku Jobbiku, neudržala svoje nervy na uzde po tom, ako ju poslanec obvinil, že prešla k podpore strany Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána a začala sa podieľať na vládnej propagande.
V roku 2015 vyvolali v Maďarsku zdesenie zábery zo srbsko-maďarskej hranice, na ktorých vidno László, ako - držiac kameru - kope do zhruba desaťročného dievčaťa a neskôr potkýna staršieho pána bežiaceho s malým dieťaťom v náručí, ktorí následne obaja padajú na zem. Novinárka dostala za toto násilné správanie sa trojročný podmienečný trest.


©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.