21. 2. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Noviny New York Post sa ospravedlnili za karikatúru, ktorá podľa mnohých prirovnávala prezidenta Obamu k šimpanzovi. V stredu zverejnená satirická ilustrácia kontroverzného karikaturistu Seana Delonasa vyvolala pobúrenie najmä medzi Afroameričanmi. Obrázok odkazuje aj na schválený balík ekonomických stimulov. Karikatúra zobrazuje dvojicu policajtov nad zastreleným šimpanzom. Jeden z nich drží v ruke dymiacu pištoľ a druhý komentuje: "Bude treba nájsť niekoho iného, aby napísal nový balík stimulov." Obrázok vychádza z pondelkového incidentu, pri ktorom policajti v americkom štáte Connecticut zastrelili domáceho šimpanza. Ľudoop neočakávane napadol priateľku svojej majiteľky a ohrozoval policajta. Noviny uviedli, že karikatúra určite nebola mienená ako zobrazenie Obamu a ospravedlnili sa všetkým, ktorých sa dotkla. Afroameričania v obrázku videli prirovnávanie černochov k opiciam a denník kritizovali za rasizmus.
Copyright © TASR 2009

Katolícki biskupi vo Svätej zemi vyjadrili včera pobúrenie v súvislosti s "odpornými útokmi" na Ježiša Krista a Pannu Máriu, ktorí sa stali terčom zosmiešnenia v izraelskom televíznom programe. Začiatkom týždňa odvysielala súkromná stanica Channel 10 sériu skečov, pričom podľa jedného z nich "Panna Mária otehotnela ako pätnásťročná s priateľom zo školy." V ďalšom konštatuje, že Ježiš zomrel mladý, lebo "bol tučný" a jeho veľká váha mu znemožnila chodiť po vode. V programe izraelský komik Jair Šlein žartoval, že ak kresťania "popierajú holokaust, on chce odmietnuť kresťanstvo." Po následných protestoch sa ospravedlnil arabsko-izraelským kresťanským predstaviteľom. Biskupi "tento incident považujú v širšom kontexte za pokračovanie útokov proti kresťanom, ktoré v Izraeli pretrvávajú dlhé roky," a vyzvali oficiálne miesta na vyšetrovanie. "Je nemysliteľné, aby k takýmto udalostiam dochádzalo v Izraeli, kde sa nachádzajú najposvätnejšie miesta kresťanstva," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré podpísal najvyšší predstaviteľ rímskokatolíckej cirkvi vo Svätej zemi - latinský patriarcha Jeruzalema, ako aj katolícki biskupi arménsky, chaldejský, grécky, maronitský a sýrsky. Napäté vzťahy medzi Vatikánom a Izraelom ešte viac zatienilo nedávne rozhodnutie pápeža Benedikta XVI. zrušiť exkomunikáciu anglického biskupa Richarda Williamsona popierajúceho holokaust. Pápež má Izrael navštíviť v máji.

Ruský sudca dal v piatok príkaz na obnovenie vyšetrovania vraždy ruskej novinárky Anny Politkovskej. Ruský vojenský súd totiž vo štvrtok zbavil viny všetkých obvinených v tomto prípade. Pravdepodobný páchateľ Rustam Muchmadov je stále na úteku a objednávateľa vraždy sa vyšetrovateľom nepodarilo vypátrať. "Prokuratúra musí obnoviť vyšetrovanie s cieľom vypátrať osoby spojené s týmto zločinom," povedal sudca Jevgenij Zubov. Na dôsledné vyšetrenie Politkovskej vraždy vyzvali po oslobodení obvinených viaceré krajiny, novinárske organizácie, médiá ako aj rodina zavraždenej. Medzinárodný tlačový inštitút (IPI) vyhlásil, že ak si má ruský súdny systém zachovať nejakú dôveryhodnosť, musí potrestať vrahov bez ohľadu na funkcie, ktoré zastávajú. Neschopnosť vyriešiť Politkovskej prípad kritizoval aj predstaviteľ pre médiá Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe Miklós Haraszti. "Verdikt sa prakticky rovná beztrestnosti za vraždu alebo napadnutie novinárov, ktorí pokrývajú korupciu a ľudské práva," povedal. Na obnovenie vyšetrovania vyzvali aj Spojené štáty a Francúzsko, podľa ktorých musia byť páchatelia postavení pred spravodlivý súd. Rozhodnutie o prepustení podozrivých sa nepáči ani Politkovskej synovi Iľjovi, ktorý je presvedčený, že všetci obvinení boli nejakým spôsobom spojení s vraždou. Z účasti na vražde Politkovskej pôvodne obvinili čečenských bratov Džabraila a Ibragima Machmudova, ktorí mali páchateľa doviezť na miesto vraždy. Bývalý policajný vyšetrovateľ Sergej Chadžikurbanov podľa prokuratúry poskytol vrahom logistickú podporu. Obžalovaný bol aj bývalý príslušník tajnej služby Pavel Rjaguzov, ktorého obvinenia však už predtým stiahli pre nedostatok dôkazov. Všetkých zbavili obvinení. Podľa vyšetrovateľov Politkovskú zastrelil v októbri 2006 na schodoch pred jej bytom ďalší brat Machmudovcov Rustam, ktorý podľa polície z Ruska ušiel. Prokuratúra už naňho vydala medzinárodný zatykač. Objednávateľ nie je známy.

Rozhodnutie tureckých daňových orgánov udeliť pokutu tamojšej najväčšej mediálnej skupine Dogan Yayin Holding (DYH) vyvoláva vážne obavy z možnej snahy umlčať kritikov vlády premiéra Recepa Tayyipa Erdogana. Vo svojom piatkovom vyhlásení to uvádzajú Medzinárodný tlačový inštitút (IPI) a Organizácia médií juhovýchodnej Európy (SEEMO). Spoločnosť mediálneho magnáta Aydina Dogana, ktorá je častým terčom Erdoganových verbálnych útokov, musí podľa utorňajšieho rozhodnutia zaplatiť daňový nedoplatok a pokuty v celkovej výške 826 265 477 tureckých lír (vyše 382 mil. eur) v súvislosti s predajom určitej časti jej majetku. Predstavitelia DYH však odmietajú akékoľvek pochybenie a plánujú sa odvolať. "Premiér Erdogan vystupňoval svoje verbálne útoky na Doganove noviny pre ich spravodajstvo," uviedol riaditeľ IPI David Dadge. "Vyzval svojich priaznivcov, aby bojkotovali Dogan a iné noviny, ale to ich neumlčalo. Načasovanie a bezprecedentná výška tejto daňovej pokuty vyvoláva vážne obavy, že úrady menia svoj prístup z rétoriky na využívanie štátneho aparátu pre obťažovanie médií." Národný výbor IPI v Turecku vo svojom piatkovom vyhlásení označil pokutu za dôkaz, že cieľom úradov nie je potrestať daňové úniky, ale "zlikvidovať najväčšiu mediálnu skupinu v krajine". Ako uviedol turecký denník Hürriyet, líder tureckej opozičnej Republikánskej ľudovej strany (CHP) Deniz Baykal rozhodnutie označil za prejav "krízy v demokratickej spoločnosti", zatiaľ čo Selahattin Demirtaş z vedenia opozičnej Strany demokratickej spoločnosti (DTP) ho považuje za "príklad miery nátlaku vlády na médiá".

© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Simulovaný atómový výbuch, ktorým sa skupina Ztohoven nabúrala pred dvomi rokmi do vysielania Českej televízie (ČT), nie je trestným činom, ale iba priestupkom. Rozhodol o tom dnes súd v Trutnove. Rozhodnutie súdu nie je právoplatné. Sťažnosť proti nemu podal štátny zástupca, takže prípad bude riešiť krajský súd. Žalobca dnes navrhol sedem obžalovaných členov skupiny uznať vinnými zo šírenia poplašnej správy. Žiadal pre nich udelenie podmienečného trestu väzenia. Obhajoba navrhla zbaviť obžaloby. „Súd rozhodol, že jednanie skupiny nie je trestným činom, ale na zbavenie obvinení to nie je,“ povedal Řezníček, predseda súdu. Dodal, že by mohlo ísť o priestupok zrejme proti majetku, autorskému právu či verejnému poriadku. Ako konkrétne bude priestupok v prípade ďalšieho pojednávania vyriešený, bude záležať na mestskom úrade. Okresný súd riešil tento prípad už vlani v marci, keď skupinu oslobodil od obžaloby, pretože činom nespôsobila paniku medzi divákmi. Hradecký krajský súd však rozsudok zrušil a prípad vrátil k novému pojednávaniu, ktoré začalo 3. februára. Do vysielania programu Českej televízie Panorama prenikli obžalovaní v júni 2007. Podľa obžaloby sa dopustili šírenia poplašnej správy. Väčšina z obžalovaných umelcov pred súdom v Trutove vlani v marci odmietla vypovedať a odkázala na manifest skupiny Ztohoven. V ňom tvrdí, že svojim činom chcel upozorniť na možnú zámenu mediálneho obrazu sveta za svet ako taký. Členovia taktiež uviedli, že nechceli vyvolať paniku ani poškodiť televízne vysielanie. Skupina Ztohoven v januári 2007 vyhrala prvý ročník cien pre mladých umelcov, ktoré pod názvom Cena NG 333 po prvýkrát vyhlásila Národná galéria v Prahe a získala 333 000 českých korún (11 664,26 eur). Cenu získala od odbornej poroty práve za dielo nazvané Mediálna realita postavená na simulovanom výbuchu v Českej televízii.

Copyright © ČTK 2009

Oscarové zaujímavosti

Oscarové zaujímavosti
Každý z pätice filmov nominovaných v kategórii Najlepší film má zároveň nomináciu v kategórii Najlepšia réžia, čo sa stalo len po piaty raz v histórii udeľovania Oscarov. Kathleen Kennedy - producentka snímky Podivuhodný prípad Benjamina Buttona získala svoju šiestu nomináciu na Oscara, čím sa vyrovnala Stanleymu Kramerovi a Stevenovi Spielbergovi, ktorí boli dosiaľ rekordérmi v počte producentských nominácií (v kategórii Najlepší film). Stephen Daldry získal za svoj tretí celovečerný film tretiu nomináciu na Oscara za réžiu - okrem aktuálnej drámy The Reader bol nominovaný aj za filmy Billy Elliot (2000) a Hodiny (2002). S pätnástou nomináciou za drámu Pochybnosť Meryl Streep posilnila svoju pozíciu ako najčastejšie nominovaná herečka. Za ňou nasledujú Katharine Hepburn a Jack Nicholson s dvanástimi nomináciami. Film Pochybnosť získal štyri oscarové nominácie v hereckých kategóriách, čo sa naposledy podarilo muzikálu Chicago (2002). Hudobný skladateľ A.R. Rahman (Milionár z chatrče) získal tri nominácie - jednu v kategórii Najlepšia pôvodná filmová hudba a dve v kategórii Najlepšia pôvodná filmová pieseň (Jai Ho a O Saya). Tie predstavujú tretiu a štvrtú nomináciu v histórii pre piesne, ktoré nie sú v angličtine. Andrew Stanton (Wall-E) je len štvrtý s druhou nomináciou v kategórii animovaných filmov, ktorá vznikla v roku 2001. Spolu s ďalšími autormi je zároveň nominovaný aj za pôvodný scenár filmu. Dva filmy nominované v kategórii Najlepší film sú o skutočných televíznych šou - Duel Frost/Nixon (rozhovory z roku 1977) a Milionár z chatrče (indická verzia súťaže Milionár). Francúzsko upevnilo svoju pozíciu na čele rebríčka krajín s najväčším počtom nominácií v kategórii cudzojazyčných filmov - dráma Medzi stenami je už 35. francúzskym kandidátom na Oscara. V dvadsiatke nominovaných hercov je deväť oscarových debutantov. Sedem z desiatich hercov nominovaných za hlavné úlohy má 45 alebo viac rokov. Kate Winslet je za film The Reader nominovaná v hlavnej ženskej hereckej kategórii, zatiaľ čo Zlatý glóbus zaň získala v kategórii Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe. Heath Ledger získal nomináciu za herecký výkon vo vedľajšej úlohe Temného rytiera na prvé výročie svojej tragickej smrti. Je to siedma posmrtná herecká nominácia v histórii udeľovania Oscarov. Peter Finch (Network) je však dosiaľ jediným, komu posmrtného Oscara udelili. Nominácia Roberta Downeyho Jr. za komédiu Tropická búrka je prvou od Laurenca Oliviera (Othello, 1965) pre herca, ktorý hral postavu s čiernou pleťou. Valčík s Baširom je prvým animovaným filmom nominovaným na Oscara v kategórii cudzojazyčných filmov. Je však už trinástou animovanou snímkou, ktorá sa o nomináciu uchádzala - Persepolis sa napríklad v minulom roku nedostal ani na shortlist kategórie. Viola Davis a Michael Shannon sú nominovaní za herecké výkony vo vedľajších úlohách (za Pochybnosť a Núdzový východ), no obaja sa vo filmoch objavili len na asi desať minút. Michael Semanick má dve nominácie v kategórii mix zvuku (Podivuhodný prípad Benjamina Buttona a Wall-E), zatiaľ čo Ben Burtt je vďaka filmu Wall-E nominovaný za strih aj mix zvuku. Lora Hirschberg (Temný rytier) je len treťou ženou nominovanou v kategórii mixu zvuku
Sčítací tím spoločnosti PricewaterhouseCoopers (PwC) už po sedemdesiaty piaty raz zabezpečuje proces počítania hlasov členov Akadémie filmových umení a vied, ktorí rozhodujú o držiteľoch Oscarov. Pred slávnostným ceremoniálom 81. ročníka odovzdávania Cien Akadémie budú výsledky jednotlivých kategórií znovu poznať len dvaja ľudia na tomto svete: Brad Oltmanns a Rick Rosas. Počas 75 rokov sa namáhavý proces ručného počítania hlasov nezmenil a ešte nikdy neprišlo k úniku informácií. Aby sa dosiahlo maximálne utajenie, Oltmanns a Rosas vedú skupinu účtovníkov viazaných tajomstvom, ktorí na tomto projekte pracujú na prísne utajenom mieste. "Hoci technológia za posledných 75 rokov prudko napredovala, pracovníci spoločnosti PricewaterhouseCoopers nikdy nezmenili postup ručnej tabelácie hlasov, aby zabezpečili najvyššiu úroveň precíznosti, diskrétnosti a utajenia," uviedol Rick Rosas. Hlasovacie lístky zaslali 5810 členom Akadémie 26. decembra 2008. Tí mali hlasy odovzdať do 12. januára 2009. O deväť dní neskôr - 21. januára doručil Akadémii tím konzultantov PricewaterhouseCoopers výsledky nominácií. Záverečné hlasovacie lístky odoslali členom Akadémie 28. januára a hlasovanie trvalo do utorka 17. februára. Ručné počítanie finálnych hlasov trvá skupine "mlčanlivých účtovníkov" celé tri dni. V roku 1934 podpísala Akadémia zmluvu so spoločnosťou Price Waterhouse (v súčasnosti PricewaterhouseCoopers), ktorá je odvtedy zodpovedná za spočítavanie hlasov a zabezpečenie utajenia víťazov. V minulosti boli mená víťazov známe už pred odovzdávaním cien. V roku 1940 si mohli dokonca prichádzajúci hostia o 20:45 prečítať mená víťazov v Los Angeles Times. Po tejto udalosti zaviedli systém so zapečatenými obálkami, ktorý sa používa dodnes. Z bezpečnostných dôvodov vyhotovuje spoločnosť dve sady zapečatených obálok s výsledkami, ktoré partneri dovezú na slávnosť dvoma rozdielnymi utajenými cestami. Ako ďalšie preventívne opatrenie sa partneri učia mená víťazov naspamäť. Totožnosť víťazov Oscarov sa udržuje v tajnosti až do chvíle, keď sú výsledky vyhlásené počas živého prenosu. Počas vysielania zotrvávajú Oltmanns a Rosas v zákulisí a obálky podávajú jednotlivým vyhlasovateľom výsledkov bezprostredne pred ich vstupom na scénu. V roku 1953 dokonca nosili obálky osobne na pódium. Počas 75-ročnej spolupráce s Akadémiou už v PricewaterhouseCoopers spočítali vyše 440-tisíc hlasovacích lístkov. Od roku 1941, keď zaviedli obálkový systém, použili vyše 2 500 obálok. Hlasy na nominácie spočítavajú sedem dní, finálne hlasovacie lístky tri dni. Akademici sa počas celej histórie udeľovania Oscarov len päťkrát zhodli v hlasovaní. V piatom ročníku platilo ešte pravidlo, že víťaz musí mať o tri hlasy viac ako druhý v poradí a tak sa o cenu pre najlepšieho herca delili Fredric March za stvárnenie Doktora Jekylla a Pána Hydea v rovnomennom filme a Wallace Beery za stvárnenie Andyho 'Champa' Purcella v snímke The Champ. March mal ale o jeden hlas viac. Odvtedy sa pravidlá zmenili a nasledovali štyri skutočné zhody v hlasovaní. Podľa Ricka Rosasa víťazov od porazených niekedy oddeľuje len zopár hlasov. "Mali sme aj extrémne tesné výsledky. Robím to už ôsmy rok, a pamätám si, že sme hlasy v kategórii najlepší film museli niekoľkokrát prepočítať," priznal. Predchádzajúcich 80 ročníkov udeľovania Cien Akadémie filmových umení a vied prinieslo mnohé unikáty. Najviac nominácií na Oscara získal na 23. ročníku v roku 1950 film Všetko o Eve. Zo štrnástich nominácií však dokázal "na zlato" premeniť len šesť. Rekord tejto snímky Josepha L. Mankiewicza vyrovnal v 70. ročníku v roku 1997 veľkofilm Jamesa Camerona Titanic. Ten napokon získal jedenásť Oscarov. Rovnaký počet zlatých sošiek vybojovali v histórii udeľovania prestížnych cien len ďalšie dva filmy: V roku 1959 Ben Hur Williama Wylera, ktorý premenil jedenásť z dvanástich nominácií a v roku 2003 Pán prsteňov: Návrat kráľa Petra Jacksona, ktorému sa podarilo získať všetkých jedenásť cien, na ktoré ho nominovali. Stopercentný zásah sa podaril aj v roku 1958 muzikálu Gigi - premenil všetkých deväť nominácií, koprodukčnému filmu Bernarda Bertolucciho Posledný cisár, ktorý v roku 1987 získal deväť Oscarov, päť Oscarov z piatich nominácií získala v roku 1934 snímka Franka Capru Stalo sa jednej noci a štyri zo štyroch nominácií premenil aj prvý film z Matrixovej trilógie v roku 1999. Naopak, nulový zisk z viac ako desiatich nominácií dosiahli tri snímky: Rozhodujúci okamih v roku 1977 a Purpurová farba v roku 1985 nepremenili ani jednu z jedenástich nominácií, z desiatich nominácií sa nič nepodarilo získať filmu Gangy New Yorku Martina Scorseseho v roku 2002. Oscary vtedy získali filmy Chicago, Pianista, Hodiny, Frida a ďalšie. Snímka Boba Fosseho z roku 1972 Kabaret získala osem Oscarov, ale hlavnú cenu film roka si zo 45. ročníka odovzdávania Cien Akadémie odniesla prvá časť trilógie Krstný otec. Kabaret získal ceny za ženský herecký výkon, mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe, výpravu, kameru, réžiu, strih, pôvodnú filmovú hudbu i zvuk. Najúspešnejším režisérom je John Ford, ktorý z piatich nominácií dokázal premeniť štyri. Oscara za najlepšiu réžiu získal v roku 1935 za snímku The Informer, v roku 1940 za film Hrozná hnevu, o rok neskôr za Bolo raz zelené údolie a v roku 1952 za film Tichý muž. Ford sa narodil 1. februára 1894 a zomrel 31. augusta 1973 v Palm Desert v Kalifornii. Najstarším režisérom, ktorý si dosiaľ odniesol Oscara, je Clint Eastwood, ktorý mal 74 rokov a 272 dní, keď v roku 2004 získal Cenu Akadémie za snímku Million Dollar Baby. Titul najmladší držiteľ Oscara za réžiu patrí Normanovi Taurogovi, ktorý získal Zlatú sošku 10. novembra 1931 za film Skippy. Mal vtedy 32 rokov a 260 dní. Traja režiséri dokázali získať hereckého Oscara za film, ktorý sami režírovali. Už na prvom ročníku udeľovania Cien Akadémie získal špeciálnu cenu Charlie Chaplin - vyslúžil si ju za scenár, réžiu, produkciu a herecký výkon vo filme Cirkus. V roku 1946 dostal špeciálnu cenu Laurence Olivier za réžiu, produkciu a herecký výkon vo filme Henrich V. V roku 1948 dostal Oscara za stvárnenie Hamleta v rovnomennom filme, ktorý sám režíroval. V roku 1998 ich napodobnil Roberto Benigni, keď dostal Cenu Akadémie za herecký výkon vo filme Život je krásny. Postaral sa pritom aj o scenár a réžiu snímky. Najúspešnejšou herečkou histórie Oscarov je Katharine Hepburn. Počas jej hereckej kariéry ju na Oscara nominovali dvanásťkrát, pričom získala štyri ceny. Tri Oscary získali Ingrid Bergman, Walter Brennan a rovnaký počet sošiek dosiaľ získal aj Jack Nicholson. Oscarom ocenila Akadémia v roku 1975 jeho herecký výkon vo filme Prelet nad kukučím hniezdom a v roku 1997 vo filme Tak dobre ako sa len dá, v roku 1983 dostal Oscara za herecký výkon vo vedľajšej úlohe za film Cena za nežnosť. Najviac nominácií medzi hercami a herečkami má na svojom konte Meryl Streep - zo štrnástich možností získať Cenu Akadémie však zatiaľ zúročila len dve. V aktuálnom 81. ročníku si pripísala pätnástu nomináciu. Najstarším držiteľom Oscara v hlavnej mužskej hereckej kategórii je Henry Fonda, ktorý si 29. marca 1982 odniesol Oscara za stvárnenie Normana Thayera Jr. vo filme Na zlatom jazere. Mal vtedy 76 rokov a 317 dní. O necelého polroka neskôr - 12. augusta 1982 zomrel na zlyhanie srdca. Naopak, najmladším víťazom v rovnakej kategórii je Adrien Brody. Keď 23. marca 2003 získal Oscara za stvárnenie klaviristu Wladyslawa Szpilmana vo filme Pianista, mal 29 rokov a 343 dní. Najstaršou herečkou, ktorá získala Cenu Akadémie za hlavnú úlohu bola Jessica Tandy. Keď dostala 26. marca 1990 Oscara za stvárnenie Daisy Werthan vo filme Šofér slečny Daisy, mala 80 rokov a 292 dní. Jessica Tandy zomrela 11. septembra 1994. Najmladšou víťazkou tejto kategórie je Marlee Matlin, ktorá dostala Oscara 30. marca 1987 za stvárnenie Sarah Norman vo filme Bohom zabudnuté deti. Mala vtedy 21 rokov a 218 dní. Najmladšou herečkou, ktorú nominovali na Oscara v hlavnej ženskej hereckej kategórii, je však Austrálčanka Keisha Castle-Hughes. Akademici ju 27. januára 2004 nominovali za postavu dievčatka Paikea, ktoré sa priatelí s veľrybami, vo filme Pán veľrýb. V deň vyhlásenia nominácií mala 13 rokov a 309 dní. Najmladšou herečkou, ktorá kedy dostala čestného Oscara, bola Shirley Temple. Malú sošku dostala 27. februára 1935, keď mala 6 rokov a 310 dní, za výnimočný prínos filmovému priemyslu v roku 1934. Objavila sa vtedy vo dvoch krátkych komédiách a siedmich celovečerných filmoch. Najstaršou držiteľkou čestného Oscara bola Myrna Loy, ktorá v roku 1994 podľahla komplikáciám pri operácii. Myrna dostala Cenu Akadémie za výnimočný prínos filmovému priemyslu a celoživotné dielo 25. marca 1991. Mala vtedy 85 rokov a 207 dní. Akademici sa počas celej histórie udeľovania Oscarov len päťkrát zhodli v hlasovaní. V piatom ročníku platilo ešte pravidlo, že víťaz musí mať o tri hlasy viac ako druhý v poradí a tak sa o cenu pre najlepšieho herca delili Fredric March za stvárnenie Doktora Jekylla a Pána Hydea v rovnomennom filme a Wallace Beery za stvárnenie Andyho 'Champa' Purcella v snímke The Champ. March mal ale o jeden hlas viac. Odvtedy sa pravidlá zmenili a nasledovali štyri skutočné zhody v hlasovaní. V roku 1949 na 22. ročníku odovzdávania Cien Akadémie sa o cenu delili krátke dokumentárne filmy A Chance To Live a So Much for So Little. V roku 1968 na 41. ročníku udelili dva Oscary v kategórii Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe. Odniesli si ich Katharine Hepburn za postavu kráľovnej Eleanor vo filme Lev v zime a Barbra Streisand za stvárnenie komediantky Fanny Brice vo filme Funny Girl. V roku 1986 si Oscary rozdelili dokumentárne filmy Artie Shaw: Time Is All You've Got a Down and Out in America. Naposledy sa Akademici zhodli v hlasovaní o najlepší hraný krátky film v roku 1994. Ceny si odniesli snímky Franz Kafka's It's a Wonderful Life a Trevor. Podľa Ricka Rosasa zo spoločnosti PricewaterhouseCoopers, ktorá je od roku 1934 zodpovedná za počítanie hlasov pre Akadémiu, víťazov od porazených niekedy oddeľuje len zopár hlasov. "Mali sme aj extrémne tesné výsledky. Robím to už ôsmy rok, a pamätám si, že sme hlasy v kategórii najlepší film museli niekoľkokrát prepočítať," priznal. Desať hollywoodskych hercov a herečiek sa môže pochváliť tým, že boli v jednom roku nominovaní za dva rôzne herecké výkony. Po prvý raz sa to podarilo herečke Fay Bainter, ktorú v roku 1938 nominovali v kategórii najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe za film White Banners a v kategórii najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe za snímku Jezebel. Druhú nomináciu premenila na sošku. Od 90. rokov sa môžu dvojnásobnou nomináciou pochváliť šiesti herci a herečky: Al Pacino (Vôňa ženy a Konkurenti v roku 1992), Holly Hunter (Piano a Firma v roku 1993), Emma Thompson (Súmrak dňa a V mene otca v roku 1993), Julianne Moore (Ďaleko od neba a Hodiny v roku 2002), Jamie Foxx (Ray a Collateral v roku 2004) a Cate Blanchett (Kráľovná Alžbeta: Zlatý vek a I'm Not There v roku 2007). Oscara však získali len traja z nich: Al Pacino za Vôňu ženy, Holly Hunter za Piano a Jamie Foxx za Raya. Výnimočné sú aj víťazstvá herca a herečky z jedného filmu v hlavných hereckých kategóriách. Podľa webovej stránky www.oscars.org sa to stalo len sedemkrát počas 80-ročnej histórie Oscarov. Ako prvý získal double v roku 1934 film Stalo sa jednej noci - Oscara si odniesli Clark Gable a Claudette Colbert. V roku 1975 patril dvojitý zásah snímke Prelet nad kukučím hniezdom Miloša Formana. Akadémia ocenila Jacka Nicholsona a Louise Fletcher. Peter Finch a Faye Dunaway zabezpečili v roku 1976 dva Oscary pre film Network. Návrat domov zaznamenal double v roku 1978, keď Akademici ocenili Jona Voighta a Jane Fonda. Henry Fonda a Katharine Hepburn si vyslúžili Zlaté sošky v roku 1981 svojimi výkonmi vo filme Na zlatom jazere. Film Mlčanie jahniat znamenal v roku 1991 zisk Oscara pre Anthonyho Hopkinsa a Jodie Foster. Naposledy ocenila Akadémia oba herecké výkony v hlavných úlohách vo filme Tak dobre ako sa len dá. V 70. ročníku si Oscarov odniesli Jack Nicholson a Helen Hunt. V 79. ročníku získal najviac nominácií (osem) muzikál Dreamgirls, no nebol nominovaný v kategórii Najlepší film, čo sa stalo po prvý raz v histórii. Toto udeľovanie cien prinieslo aj ďalší zaujímavý moment, keď režisér Martin Scorsese konečne získal Oscara. Ani stojac na pódiu nemohol uveriť tomu, že Oscara za réžiu napokon na šiesty pokus získal a po niekoľkonásobnom "Ďakujem" požiadal kolegov filmárov (Steven Spielberg, George Lucas a Francis Ford Coppola), ktorí mu cenu odovzdávali, aby ešte raz skontrolovali obálku s jeho menom. Niekoľko zaujímavých situácií prinieslo už tohtoročné vyhlásenie nominácií 22. januára. Napríklad, každý z pätice filmov nominovaných v kategórii Najlepší film má zároveň nomináciu v kategórii Najlepšia réžia, čo sa stalo len po piaty raz v histórii udeľovania Oscarov. Kathleen Kennedy - producentka snímky Podivuhodný prípad Benjamina Buttona získala svoju šiestu nomináciu na Oscara, čím sa vyrovnala Stanleymu Kramerovi a Stevenovi Spielbergovi, ktorí boli dosiaľ rekordérmi v počte producentských nominácií (v kategórii Najlepší film). Film Pochybnosť získal štyri oscarové nominácie v hereckých kategóriách, čo sa naposledy podarilo muzikálu Chicago (2002). Francúzsko upevnilo svoju pozíciu na čele rebríčka krajín s najväčším počtom nominácií v kategórii cudzojazyčných filmov - dráma Medzi stenami je už 35. francúzskym kandidátom na Oscara. Heath Ledger získal nomináciu za herecký výkon vo vedľajšej úlohe Temného rytiera na prvé výročie svojej tragickej smrti. Je to siedma posmrtná herecká nominácia v histórii udeľovania Oscarov. Peter Finch (Network) je však dosiaľ jediným, komu posmrtného Oscara udelili. Nominácia Roberta Downeyho Jr. za komédiu Tropická búrka je prvou od Laurenca Oliviera (Othello, 1965) pre herca, ktorý hral postavu s čiernou pleťou. Valčík s Baširom je prvým animovaným filmom nominovaným na Oscara v kategórii cudzojazyčných filmov. Je však už trinástou animovanou snímkou, ktorá sa o nomináciu uchádzala - Persepolis sa napríklad v minulom roku nedostal ani na shortlist kategórie.
Pozornosť celého sveta sa pravidelne od začiatku januára upiera k blížiacemu sa ceremoniálu udeľovania výročných filmových Cien Akadémie. Po viac ako trištvrte storočí je odovzdávanie Oscarov tou najznámejšou aktivitou Akadémie filmových umení a vied. Oscary udeľuje Akadémia od roku 1929, keď ocenili najlepšie výkony sezóny 1927/28. Oscara vytvorila Filmová akadémia umenia a vedy, ktorú v roku 1927 založili na propagáciu filmov. Keď Akadémia začala svoje pôsobenie, mala iba 36 členov a jej prvým predsedom bol herec Douglas Fairbanks. Súčasný prezident Akadémie Sid Ganis nastúpil do funkcie v auguste 2005. V roku 1929 bola Janet Gaynor jedinou ženou medzi pätnástimi ocenenými. O rok neskôr udelili len sedem cien - dve za herecké výkony a po jednej za najlepšiu snímku, réžiu, scenár, kameru a výpravu. Odvtedy sa Ceny pomaličky rozrastali, čo sa týka publika i počtu oceňovaných. Už od počiatkov ale Akademici pociťovali potrebu špeciálnych cien, ktoré by občas doplnili základné kategórie. V prvom ročníku putovala špeciálna cena do štúdia Warner Bros. za priekopnícky hovorený film Jazzový spevák (1927). Druhú dostal Charlie Chaplin za produkciu, réžiu, scenár a herecký výkon vo filme Cirkus (1928). V roku 1934 pribudli tri nové kategórie: strih, hudba a najlepšia pieseň. Práve v tom roku Akadémia podpísala zmluvu so spoločnosťou Price Waterhouse (v súčasnosti PricewaterhouseCoopers), ktorá je odvtedy zodpovedná za spočítanie hlasov a zabezpečenie utajenia víťazov. V roku 1936 udelili po prvý raz Oscara za vedľajšie herecké výkony. Nasledujúci rok po prvý raz udelili Irving G. Thalberg Memorial Award - získal ju Darryl F. Zanuck. Kategória špeciálnych efektov pribudla v roku 1939. V roku 1941 sa na hlasovacích lístkoch objavila kategória dokumentárny film. Cudzojazyčné filmy dostali po prvý raz možnosť zapojiť sa v roku 1947. Špeciálnu cenu získal vtedy taliansky film Sciuscia (1946). Do založenia samostatnej kategórie cudzojazyčných filmov v roku 1956 rozdala Akadémia ešte sedem špeciálnych cien. V roku 1948 pribudla ďalšia kategória: kostýmy. Jean Hersholt Humanitarian Award vznikla v roku 1956 a získal ju Y. Frank Freeman. Rok 1963 znamenal rozdelenie špeciálnych efektov na dve kategórie: zvukové efekty a vizuálne efekty. Masky pribudli v roku 1981 spolu s Gordon E. Sawyer Award za technologický prínos. V roku 2001 po prvý raz v samostatnej kategórii ocenili aj animovaný film. V súčasnosti sa každoročne rozdávajú ceny v 24 kategóriách. Vo väčšine kategórií sa o cenu uchádza maximálne päť nominovaných, v niektorých však majú šancu len traja. Každoročne sa udeľuje aj cena pre Najlepší cudzojazyčný film. Výber nominovaných v tejto kategórii prebieha vo dvoch kolách - v prvom si niekoľko sto členov Akadémie zo všetkých odborných sekcií pozrie kvalifikované filmy a hlasovaním rozhodne o šiestich postupujúcich, ku ktorým môže špeciálna komisia pridať ďalšie tri. Akadémia k tejto zmene pristúpila po minuloročnej kritike, keď nomináciu nezískal rumunský držiteľ Zlatej palmy z Cannes 4 mesiace, 3 týždne a 2 dni (2007), ani úspešný francúzsky animovaný film Persepolis (2007). V druhom kole vyberú z deväťčlenného shortlistu päticu nominovaných. V 81. ročníku Akadémia zmenila aj pravidlá v kategórii pôvodných filmových piesní. Zatiaľ čo o nomináciu na Oscara sa môže aj ďalej uchádzať neobmedzený počet piesní z jedného filmu, nominované môžu byť maximálne dve. Nemala by sa tak už opakovať situácia z ostatných dvoch ročníkov, keď po tri nominácie získali piesne z filmov Dreamgirls (2006) a Začarovaní (2007), ale cenu napokon nezískali. Okrem základných kategórií udeľujú aj špeciálne Oscary, ako napríklad cena Irving G. Thalberg Memorial Award, čo je bronzová busta legendárneho producenta. Udeľujú ju producentovi, ktorý pravidelne svetu ponúka kvalitné filmové snímky. Táto cena je považovaná za najvyššie uznanie aké môže filmový producent získať. Jean Hersholt Humanitarian Award udeľujú osobnosti z filmového priemyslu, ktorá svojimi humanitárnymi činmi prispieva k jeho rozvoju. Gordon E. Sawyer Award je určená pre človeka, ktorý pomáha k rozvoju filmového priemyslu svojimi technologickými znalosťami. Obe majú podobu Oscara. V prvom ročníku sa Ceny Akadémie odovzdávali 16. mája 1929 na slávnostnej večeri v Blossom Room hollywoodskeho hotela Roosevelt. Prítomných bolo približne 270 hostí a vstupenka stál päť dolárov. V súčasnosti sa už žiadne vstupenky nepredávajú a účasť na filmovom večeri roka je možná len na základe pozvania. Prvé odovzdávanie Oscarov trvalo iba 15 minút a rozdali na ňom 15 sošiek. Už v nasledujúcom roku ale Akadémia povolila vysielanie hodinového priameho prenosu z udalosti v rozhlase. Televízia sa pripojila v roku 1953. Možnosť sledovať slávnostný večer tak dostali milióny filmových fanúšikov v USA a Kanade. Vo farbe si hviezdy filmového priemyslu mohli diváci vychutnať od roku 1966. Od roku 1969 sa slávnostný ceremoniál začal vysielať do celého sveta a v polovici 90. rokov 20. storočia si ho už mohli v pohodlí domovov vychutnávať diváci vo viac ako stovke krajín na celom svete. V súčasnosti môže odovzdávanie prestížnych filmových cien naživo sledovať niekoľko stoviek miliónov ľudí vo vyše 200 krajinách sveta. Prvých pätnásť ročníkov sa konalo v Blossom Room a v hoteloch Ambassador a Biltmore. Po roku 1942, keď záujem o účasť na slávnostnom večeri stúpol, presunuli sa Ceny do väčších priestorov. Šestnásty ročník sa konal v Grauman's Chinese Theater a rozhlasový prenos vysielali aj pre amerických vojakov v zámorí. Po troch rokoch sa ceremoniál presťahoval do Los Angeles Shrine Auditorium. V marci 1949 sa 21. ročník konal v divadle Akadémie. Nasledujúcich jedenásť rokov strávil Oscar v hollywoodskom RKO Pantages Theater. Práve odtiaľ vysielala spoločnosť NBC 19. marca 1953 prvý televízny prenos. V roku 1961 sa Ceny presunuli do Santa Monica Civic Auditorium a na celých desať rokov sa ich vysielania zmocnilo ABC. V rokoch 1971 až 1975 šou vysielala NBC a v roku 1976 ju získala naspäť ABC, ktorá vlastní práva až do roku 2014. Štyridsiaty prvý ročník odovzdávania Cien Akadémie sa 14. apríla 1969 konal v Dorothy Chandler Pavilion losangeleského hudobného centra, kde ceny zotrvali až do roku 1987, keď sa na 60. a 61. ročník vrátili do Shrine Auditorium. Následne sa ceny presúvali medzi Shrine a hudobným centrom. Výhodou Shrine Auditorium je kapacita šesťtisíc sedadiel, pričom hudobné centrum ich má len 2 500. V roku 2001 sa 74. ročník odovzdávania Cien konal v hollywoodskom Kodak Theatre s kapacitou 3 300 sedadiel. Tam našiel dosiaľ svoj domov. Zlatá soška, ktorú svet pozná pod menom Oscar, je jedinou skutočnou hollywoodskou stálicou. Hovorí sa jej aj Cena Akadémie, Zlatá soška, Zlatá cena alebo Cena za zásluhy. Cena Akadémie za zásluhy vznikla v roku 1928. Za dnešnú podobu sošky je zodpovedný umelecký riaditeľ štúdia Metro Goldwyn Mayer Cedric Gibbons. Práve on je autorom dnes už svetoznámej zlatej sošky rytiera stojaceho na filmovom kotúči, ktorý v rukách pevne zviera meč. Prvé sošky boli vyrobené z bronzu pokrytého 24-karátovým zlatom a mali mramorový podstavec. Neskôr bronz vystriedala zliatina kovov - britanium. Počas nedostatku kovu cez II. svetovú vojnu boli sošky z plastu. V roku 1945 nahradil mramorový podstavec kov. Každá soška váži 3,9 kilogramu a meria 34,3 centimetra. Vyrobené sú z pozlátenej zliatiny kovov. Počítať ich začali v roku 1949, pričom začali číslom 501. Odvtedy má každý Oscar svoje sériové číslo - vrátane 80. ročníka už odovzdali celkom 2701 populárnych sošiek. V súčasnosti ich vyrábajú v Chicagu, kde každoročne vznikne asi 50 sošiek. Tie, ktoré nespĺňajú prísne štandardy kvality, okamžite rozrežú na polovicu a roztavia. Akadémia nikdy nevie, koľko sošiek budú v slávnostný večer potrebovať. Počet kategórií je síce známy vopred, ale až do otvorenia obálok nie je jasné, koľko sošiek bude skutočne treba. Odpoveď na otázku, prečo Cenu Akadémie pokrstili Oscar, patrí medzi najväčšie záhady Hollywoodu. Najznámejšia legenda hovorí, že sa soška podobala na strýka vtedajšej knihovníčky Akadémie Margaret Herrick, tak ju pomenovali podľa neho. Podľa iných sošku pomenovala Bette Davis po svojom manželovi. Meno Oscar sa po prvý raz objavilo v článku hollywoodskeho novinára Sidneyho Skolskyho z roku 1934. Písal v ňom o Katharine Hepburn, ktorá získala v tom čase cenu pre najlepšiu herečku. Samotná Akadémia začala túto "prezývku" používať až v roku 1939. Oscar príležitostne menil svoju tvár - bruchovravec Edgar Bergen dostal v roku 1937 špeciálnu cenu za mimoriadne komediálne dielo - prevzal si drevenú sošku s pohyblivými ústami. Walt Disney dostal v roku 1938 jednu veľkú sošku a sedem malých kópií, ktoré mali pripomínať jeho výnimočné animátorské dielo Snehulienka a sedem trpaslíkov. V minulosti boli mená víťazov známe už pred odovzdávaním. V roku 1940 si už mohli dokonca prichádzajúci hostia o 20:45 prečítať mená víťazov v Los Angeles Times. Po tejto udalosti zaviedli systém so zapečatenými obálkami, ktorý sa používa dodnes. Ceremóniu odložili počas jej existencie iba tri razy. O celý týždeň sa posunula pre záplavy v roku 1938. Po zavraždení bojovníka za ľudské práva Martina Luthera Kinga v roku 1968 sa odovzdávanie presunulo o dva dni - na 10. apríla. O 24 hodín sa odovzdávanie Cien Akadémie oneskorilo po neúspešnom atentáte na prezidenta USA Ronalda Reagana v roku 1981. V roku 2003 len štyri dni pred udeľovaním Oscarov začala Invázia do Iraku. Ceny síce udeľovali podľa plánu, no organizátori výrazne ubrali z jeho pompy - červený koberec skrátili na niekoľko metrov, pozvanie väčšiny zahraničných novinárov zrušili, a chýbali aj fanúšikovia. V 80. ročníku bol slávnostný ceremoniál ohrozený štrajkom scenáristov, ktorý sa skončil len 12. februára. I keď prezident Akadémie Sid Ganis niekoľkokrát zdôraznil, že ceny odovzdajú s pomocou scenáristov i bez nej, hrozilo, že Oscary stratia svoj lesk a to najmä v prípade, že ho budú zo solidarity so scenáristami bojkotovať herecké hviezdy. O Cenu Akadémie sa môže uchádzať každý film, ktorý sa premietal v predchádzajúcom kalendárnom roku - jeho premiéra v Los Angeles sa musí konať v čase od polnoci 1. januára do polnoci 31. decembra.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Priniesť občanom, médiám, kandidátom, politickým subjektom, ale aj štátnym orgánom a mimovládnym organizáciám komplexný informačný servis z marcových prezidentských volieb je cieľom projektu mimovládnej organizácie MEMO 98 a Slovenskej tlačovej agentúry SITA. Na webstránke www.infovolby.sk nájdu záujemcovia bezplatne informácie o kandidátoch, samotných voľbách. Informačný portál prináša aj exkluzívne rozhovory s kandidátmi, ako aj interaktívnu hitparádu populizmus, v ktorej návštevníci stránky zhodnotia reálnosť ponúkaných návrhov a riešení zo strany kandidátov. Na portáli sú tiež analýzy a porovnania volebných programov, profily kandidátov, prieskumy verejnej mienky, monitoring médií, volebný manuál, poradenská právna pomoc, ďalšie relevantné právne predpisy či kalendár aktivít kandidátov, politických strán, štátnych orgánov a mimovládnych organizácií pred prezidentskými voľbami. Projekt fungoval aj počas viacerých predchádzajúcich volieb, informoval Ivan Godársky z MEMO 98. Prvé kolo prezidentských volieb bude 21. marca. Ak z neho nevzíde nová hlava štátu, dvaja kandidáti s najväčším počtom hlasom budú súperiť v druhom kole 4. apríla.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

To je TV !

To je TV !

20. 2. 2009

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA
„V poslaneckom klube podporujeme ambície ľudí, ktorí sú ochotní na základe osobnej obety zvyšovať svoju osobnú kvalifikáciu. To, že zároveň berie plat, je podľa mňa v poriadku. Nejde o obyčajný jazykový kurz, ale hlavne o štúdium medzinárodných vzťahov. " Miroslav Číž "Ja Heidi Klum nepoznám, vo Francúzsku nebola nikdy známa. Ani Claudia Schiffer nevie, kto to je." Karl Lagerfeld „Bozkávam a pichám ako diabol.“ Oldřich Kaiser " So súčasným objemom peňazí, s ktorým má Nižňanský problémy vyjsť, sa dá robiť plnohodnotná televízia. Chcelo by to však viac snahy. " Bohumír Bobocký

STV NEWS

STV NEWS
Slovenská televízia od piatku 20. februára do nedele 1. marca na Trojke prinesie súhrnné spravodajstvo z 24. Svetovej zimnej univerziády v čínskom Charbine. Pätnásťminútový sumár si môžu diváci pozrieť v premiére po poslednom nočnom vydaní relácie Góly – body - sekundy, reprízu odvysielame vždy na druhý deň na začiatku vysielania programu Trojky. Na veľkolepom športovom podujatí sa v 12 športových odvetviach predstaví takmer 5.000 športovcov z 50 krajín. Slovenskí pretekári sa zúčastnia v súťažiach v siedmich športoch: biatlone, bežeckom lyžovaní, rýchlokorčuľovaní, short-tracku, snowboardingu, zjazdovom lyžovaní a ľadovom hokeji.

Chyťte vrahov Politkovskej !

Chyťte vrahov Politkovskej !
Ruské úrady by mali zintenzívniť svoju snahu o dolapenie vrahov novinárky Anny Politkovskej a ľudí, ktorí za týmto činom stoja. Vo štvrtok to vo vyhlásení uviedol Medzinárodný tlačový inštitút (IPI). "Ruskí prokurátori doteraz ukázali, že nie sú schopní zabezpečiť spravodlivosť pre tých, ktorí sú za týmto trestným činom. Ak si má ruský súdny systém zachovať nejakú dôveryhodnosť, úrady by mali zdvojnásobiť svoju snahu vyšetriť tento prípad a potrestať vrahov, nezávisle od toho, na akých vysokých miestach sa nachádzajú," povedal riaditeľ IPI David Dadge. Ruský vojenský súd vo štvrtok zbavil viny všetkých obvinených v prípade vraždy ruskej novinárky Anny Politkovskej, prokuratúra sa mieni proti tomuto verdiktu odvolať. Z účasti na vražde Politkovskej obvinili čečenských bratov Džabraila a Ibragima Machmudova, ktorí mali páchateľa doviezť na miesto vraždy. Bývalý policajný vyšetrovateľ Sergej Chadžikurbanov podľa prokuratúry poskytol vrahom logistickú podporu. Obžalovaný bol aj bývalý príslušník tajnej služby Pavel Rjaguzov, ktorého obvinenia však už predtým stiahli pre nedostatok dôkazov. Zostalo mu však obvinenie z vydierania v inom prípade, toho ho však porota tiež zbavila. Podľa vyšetrovateľov Politkovskú zastrelil v októbri 2006 na schodoch pred jej bytom ďalší brat Machmudovcov Rustam, ktorý podľa polície z Ruska ušiel. Prokuratúra už naňho vydala medzinárodný zatykač. Úradom sa nepodarilo zistiť, kto vraždu objednal. Politkovská, ktorú zavraždili vo veku 48 rokov, bola autorkou kníh a článkov ostro kritizujúcich vtedajšieho prezidenta Vladimira Putina najmä pre porušovanie ľudských práv ruskými ozbrojenými silami v Čečensku. Jej vražda vyvolala medzinárodné rozhorčenie a niektorí kritici dali tento zločin za vinu ruskému politickému vedeniu.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Bývalý generálny riaditeľ Slovenskej televízie sa stal zástupcom generálneho riaditeľa tlačovej agentúry SITA. Dá sa predpokladať, že , že sa prepojí aj projekt MeeToo s aktivitami Slovenskej tlačovej agentúry . Otázne ju, ako sa preoja aktivity a záujmy Igora Grošafta , Emila Hubináka a Zoroslava Kollára. takisto sa bude ťažko doháňať obsahový , marketingový i zákonný náskok TASR, ktorý sa podaril za posledné obdobie Jaroslavovi Rezníkovi.

19. 2. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Pred irackým súdom sa dnes začal proces s novinárom, ktorý hodil topánky na bývalého amerického prezidenta Georgea W. Busha. Proces vzápätí odročili na 12. marca. Iračanovi Muntadarovi az-Zajdímu hrozí v prípade usvedčenia z útoku na predstaviteľa iného štátu až 15 rokov väzenia. K incidentu, ktorý vyvolal veľkú pozornosť svetových médií, došlo 14. decembra počas poslednej návštevy prezidenta Busha v Iraku. Sudca odložil pokračovanie procesu na marec s odôvodnením, že je potrebné počkať na vyjadrenie irackej vlády, ktorá má uviesť, či bol Bushov pobyt v krajine oficiálnou alebo neoficiálnou návštevou. Hodenie topánky do človeka v arabskom svete sa považuje za jednu z najväčších urážok. Az-Zajdí si za svoj čin vyslúžil uznanie mnohých moslimov a odporcov politiky Georgea W. Busha. Tridsaťročný televízny reportér predstúpil pred ústredný trestný súd v prísne stráženej Zelenej zóne Bagdadu so spútanými rukami a s irackou zástavou okolo pliec. Novinárov príchod vyvolal hlasný pokrik príbuzných zhromaždených pred súdnou budovou, kde sa zišli aj desiatky demonštrantov požadujúcich jeho prepustenie. Az-Zajdí je od decembra vo vyšetrovacej väzbe a podľa rodinných príslušníkom bol vystavený fyzickému násiliu. Obhajoba sa neúspešne pokúsila o zmenu obžaloby na menej závažné obvinenie z urážky prezidenta Busha.
Iracký novinár Muntadar az-Zajdí (30), ktorý čelí od dnešného dňa v Bagdade súdnemu konaniu po tom, čo hodil topánky na bývalého amerického prezidenta Georgea W. Busha, požiadal vo Švajčiarsku o politický azyl. Túto informáciu potvrdila dnes podľa agentúrnych informácií kancelária jeho právneho zástupcu Maura Poggia. Práve tento advokát odovzdal v Iračanovom mene žiadosť o azyl na švajčiarsky Spolkový úrad pre migráciu. Podľa Poggiu je novinárov život vo vlasti ohrozený, hrozia mu tam údajne odvetné opatrenia. Vo Švajčiarsku by mohol pracovať napríklad v službách OSN, dodal právnik. Už v januári sa objavili informácie, že Iračan sa chystá požiadať vo Švajčiarsku o azyl, čo jeho rodina označila vtedy za lož. Proces s Muntadarom az-Zajdím, ktorému hrozí v prípade usvedčenia z útoku na predstaviteľa iného štátu až 15 rokov väzenia, odročili dnes v Bagdade na 12. marca so zdôvodnením, že je potrebné počkať na vyjadrenie irackej vlády, ktorá má potvrdiť, či bol Bushov pobyt v krajine oficiálnou alebo neoficiálnou návštevou. Hodenie topánky do človeka v arabskom svete sa považuje za jednu z najväčších urážok. Az-Zajdí si za svoj čin vyslúžil uznanie mnohých moslimov a odporcov politiky Georgea W. Busha.
Ozbrojený útočník zabil novinára počas mierového pochodu v pakistanskom údolí Svát, na ktorom radikálny islamský duchovný vyzval miestnych bojovníkov z hnutia Taliban, aby zložili zbrane. Tlačovej agentúre Reuters to dnes oznámil brat zavraždeného novinára. Reportéra televíznej stanice Geo News a pakistanských novín The News International Mohammada Musa Chanchela (28) zabili v stredu počas pochodu, ktorý zorganizoval klerik Maulana Súfí Muhamad. Pochod sa uskutočnil dva dni po tom, ako severozápadná pohraničná provincia súhlasila so zavedením striktného islamského práva šaría v nepokojnom údolí, na čom sa miestna vláda dohodla práve s duchovným vodcom. "Neznámy muž si ho vytipoval po tom, ako sprostredkovával správy z mierového pochodu," opísal incident brat zavraždeného novinára. Vraždu reportéra odsúdil aj miestny hovorca Talibanu. Ide už o štvrtú vraždu novinára v údolí Svát za ostatný rok. Parížska organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) vo svojej výročnej správe v decembri ohodnotila Pakistan ako štvrtú najnebezpečnejšiu krajinu pre novinárov po Filipínach, Mexiku a Iraku. Náboženskí konzervatívci vedení Súfí Muhammadom roky bojovali za nahradenie sekulárnych zákonov islamským právom šaría. Malebné vysokohorské údolie bolo svojho času jednou z najvyhľadávanejších destinácií v Pakistane, turistický ruch však narušila zlá bezpečnostná situácia v oblasti.
Veľké pobúrenie Afroameričanov vyvolala karikatúra v amerických novinách New York Post, ktorá podľa mnohých prirovnáva prezidenta Baracka Obamu k mŕtvemu šimpanzovi. Satirická ilustrácia kontroverzného karikaturistu Seana Delonasa vyšla v stredajšom vydaní bulvárneho denníka a okamžite vyvolala záplavu odmietavých reakcií. Karikatúra zobrazuje dvojicu policajtov nad zastreleným šimpanzom. Jeden z nich drží v ruke dymiacu pištoľ a druhý komentuje: "Bude treba nájsť niekoho iného, aby napísal nový balík stimulov." Obrázok vychádza z pondelkového incidentu, pri ktorom policajti v americkom štáte Connecticut zastrelili násilného šimpanza. Doma chovaný ľudoop neočakávane napadol priateľku svojej majiteľky a ohrozoval policajta. Obrázok odkazuje aj na Obamov balík stimulov, ktorý minulý týždeň prešiel americkým Kongresom. Viacerí kritici označili karikatúru za rasistickú, podľa niektorých pripodobňuje Afroameričanov k opiciam a nepriamo navádza na zavraždenie prezidenta Obamu. Ďalší sa domnievajú, že bagatelizuje tragédiu, pri ktorej došlo k došlo k zmrzačeniu ženy a zabitiu obľúbeného zvieraťa. Mnohí vyzvali na bojkot novín New York Post. "Pripodobňovať prvého afroamerického veliteľa ozbrojených síl USA k mŕtvemu šimpanzovi nie je ničím iným ako rasistickým nezmyslom," uviedla Barbara Ciaraová prezidentka americkej Národnej asociácie žurnalistov čiernej pleti. Člen newyorského senátu Eric Adams označil ilustráciu za návrat do doby, keď v USA dochádzalo k lynčovaniu obyvateľov tmavej pleti. Podľa reverend Ala Sharptona, vplyvného lídra afroamerického hnutia za ľudské práva, je obrázok prinajmenšom znepokojujúci" s ohľadom a históriu útokov na černochov, ktorých rasisti stotožňovali s opicami. V redakcii New York Post celý deň vyzváňali telefóny a pred jeho manhattanským sídlom sa zhromaždili demonštranti požadujúci ospravedlnenie a zastavenie ďalšieho vydávania denníka. Vedenie New York Post však svoje rozhodnutie uverejniť karikatúru naďalej obhajuje. Podľa šéfredaktora Cola Allana ide len o ostrú satiru na snahy súčasnej americkej administratívy o oživenie krízou postihnutej ekonomiky. Hovorca Bieleho domu sa ku celej kauze odmietol vyjadriť.
Copyright © TASR 2009
Ruský vojenský súd vo štvrtok zbavil viny všetkých obvinených v prípade vraždy ruskej novinárky Anny Politkovskej. K tomuto rozhodnutiu dospela po dvoch hodinách 12-členná porota. Prokuratúra sa mieni proti tomuto verdiktu odvolať, povedala štátna prokurátorka Julia Safinová. Z účasti na vražde Politkovskej obvinili čečenských bratov Džabraila a Ibragima Machmudova, ktorí mali páchateľa doviezť na miesto vraždy. Bývalý policajný vyšetrovateľ Sergej Chadžikurbanov podľa prokuratúry poskytol vrahom logistickú podporu. Obžalovaný bol aj bývalý príslušník tajnej služby Pavel Rjaguzov, ktorého obvinenia však už predtým stiahli pre nedostatok dôkazov. Zostalo mu však obvinenie z vydierania v inom prípade, toho ho však porota tiež zbavila. Podľa vyšetrovateľov Politkovskú zastrelil v októbri 2006 na schodoch pred jej bytom ďalší brat Machmudovcov Rustam, ktorý podľa polície z Ruska ušiel. Prokuratúra už naňho vydala medzinárodný zatykač. Úradom sa nepodarilo zistiť, kto vraždu objednal. Politkovská, ktorú zavraždili vo veku 48 rokov, bola autorkou kníh a článkov ostro kritizujúcich vtedajšieho prezidenta Vladimira Putina najmä pre porušovanie ľudských práv ruskými ozbrojenými silami v Čečensku. Jej vražda vyvolala medzinárodné rozhorčenie a niektorí kritici dali tento zločin za vinu ruskému politickému vedeniu.
Stovky novinárov dnes vyšli do ulíc v severozápadnom Pakistane, aby protestovali proti smrti kolegu, televízneho reportéra, ktorého zabili, keď informoval zo zhromaždenia protalibanského duchovného. Neznámi útočníci zastrelili 28-ročného Músu Chana Chela pri meste Matta v nepokojnom údolí Svát, kde islamisti po takmer dvojročnom boji presadili striktné islamské právo šaría. Stredajšia smrť spravodajcu súkromnej televízie Geo, ktorého podľa médií zasiahlo 32 striel, vyvolala obrovské pobúrenie medzi novinármi v celom Pakistane. Viac ako 500 novinárov, občianski aktivisti a právnici, ktorí sa zhromaždili v Péšavare na severozápade Pakistanu pred novinárskym klubom a potom smerovali pred úrad guvernéra, vyzvali vládu na ochranu pracovníkov médií. "Chceme spravodlivosť. Chceme zatknutie vraha Músu Chana Chela. Vzdávame poctu odvahe Músu Chana Chela," skandovali protestujúci s čiernymi páskami na rukách a čelách. "Naša vláda musí poskytnúť plnú ochranu novinárom, ktorí sa stávajú obeťami vojny proti terorizmu," uviedol na zhromaždení Muhammad Riáz, prezident novinárskeho združenia Chyber. Podobné protesty sa konali aj v mestách Bannu, Nowshera a Mansehra v pakistanskej Severozápadnej hraničnej provincii a poloautonómnych kmeňových oblastiach Badžaur a Chyber. Protestujúci odsúdili aj bombový útok proti miestnemu novinárskemu klubu v Južnom Waziristane v blízkosti hraníc s Afganistanom. Dvojposchodovú budovu v meste Wana stredajší výbuch úplne zničil, nikto však nebol zranený.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

STV NEWS

STV NEWS
Dohodu o spolupráci medzi STV a banskobystrickou Akadémiou umení (AU) podpísali dnes v meste pod Urpínom generálny riaditeľ STV Štefan Nižňanský a rektor AU Matúš Oľha. Televízia umožní študentom - budúcim kameramanom, režisérom, ale aj hercom a študentom ďalších umeleckých odborov získavať praktické poznatky od skúsených pracovníkov v jej banskobystrickom štúdiu. "Tešíme sa na to, že absolventi tejto vysokej školy potom sa stanú našimi budúcimi kolegami. Pretože v minulých rokoch prišlo k umelému prerušeniu prirodzenej kontinuity a obnovy v týchto profesiách, v zložení pracovných tímov, kde zostalo veľa klasických starších televizákov, ale sa stratila ich tá prirodzená obmena, aby sa popri tých starších, skúsenejších mohli tí mladší kontinuálne učiť," uviedol pre TASR Nižňanský. Dodal, že spomínaná dohoda nebude iba formalitou. Banskobystrická akadémia má dobré meno, študuje na nej veľa talentovaných mladých ľudí, ktorí sa môžu uplatniť v televíznych profesiách. Ich možnosti uplatnenia vidí predovšetkým pri obnove hlasov dabingu, ale aj v hranej či dokumentárnej tvorbe. S tým, že ponúknu televíznym divákom niečo nové a tí ohodnotia, ako sa talenty v praxi ukážu. "Ja od spolupráce očakávam, že to môže byť vzájomne prospešné, pretože štúdio v Banskej Bystrici, ako aj v Košiciach vyrábalo svojho času štvrtinu celej produkcie STV. A očakávam, že toto je začiatok akejsi renesancie aj týchto mimobratislavských štúdií," uviedol rektor Oľha. Podľa neho je potenciál najmä medzi študentmi Fakulty dramatických umení, kde študujú budúci herci a režiséri, a tiež filmovej, na ktorej sa špecializujú na filmový dokument počnúc scenaristikou, kamerou, zvukom až po réžiu.

Copyright © TASR 2009

STV ZMENA

STV ZMENA
Slovenská televízia odvysiela dnes, vo štvrtok 19. februára o 22.10 h diskusnú reláciu Večer na tému: Cesta z krízy. Dramaturgia relácie zaradila túto tému vzhľadom na aktuálnu situáciu v slovenskom hospodárstve. Pôvodne plánovanej a avizovanej téme žurnalistika sa bude relácia venovať v niektorom z ďalších vydaní. Hostia relácie: Ladislav Balko, poradca predsedu vlády SR pre financie Robert Šimončič, prezident Americkej obchodnej komory na Slovensku Ivan Čarnogurský, viceprezident Európskeho hospodárskeho senátu, prezident Zväzu priemyselných podnikateľov Slovenska Radovan Ďurana, analytik INESS Tomáš Malatinský, prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Reláciu pripravuje a moderuje Jozef Hübel.

To je TV !

To je TV !

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Slovenský premiér Robert Fico dnes uspel na Krajskom súde v Bratislave (KS) v odvolacom konaní voči vydavateľstvu Spoločnosti 7Plus v spore na ochranu osobnosti a v náhrade nemajetkovej ujmy vo výške 8298 eur (250.000 Sk). KS dnes konkrétne v právnej veci odvolaní odporcu vydavateľstva Spoločnosti 7Plus rozhodol tak, že potvrdil rozsudok prvostupňového súdu - Okresného súdu Bratislava V tej časti, ktorá sa týka nemajetkovej ujmy v spomínanej výške a trov konania. Čo sa týka zásahu do osobnostných práv navrhovateľa odvolanie odporcu, teda vydavateľstva odmietol z dôvodu neskorého podania. Dôvodom dnešného rozhodnutia je, že odvolací súd považuje výšku priznanej nemajetkovej ujmy prvostupňovým súdom za primeranú. Rozsudok bude právoplatným doručením účastníkom sporu. Okresný súd Bratislava V dňa 4. júna 2007 rozhodol tak, že došlo k neoprávnenému zásahu do práv navrhovateľa - slovenského premiéra a to použitím jeho fotografie na reklamu denníka Plus 1 deň. Zároveň súd uložil povinnosť vydavateľstvu zaplatiť nemajetkovú ujmu v spomínanej výške 8298 eur. Predseda vlády SR vedie v súčasnosti viacero sporov so spomínaným vydavateľstvom. Na začiatku februára Fico uspel v spore na ochranu osobnosti s vydavateľom denníka Plus 1 deň na prvostupňovom Okresnom súde Bratislava IV. Vydavateľ podľa verdiktu súdu zaplatí za uverejnenie článku s titulkom "Premiér novinárom: Špinaví hajzli" predsedovi vlády SR Ficovi náhradu nemajetkovej ujmy vo výške viac ako 66.000 eur (takmer 2.000.000 Sk). Okrem náhrady nemajetkovej ujmy, ktorú súd premiérovi priznal v požadovanej výške, sa musí vydavateľ na stránkach svojho denníka ospravedlniť za uverejnenie nepravdivých informácií. Podľa článku, ktorý uverejnili 1. júna 2007, mal Fico nadávať redaktorom bulvárneho denníka po tom, ako ho chceli odfotografovať s jeho novým autom. Súd vyhodnotil ich výpovede ako nepravdivé. Voči tomuto rozsudku ešte nie je právoplatný a je možné sa voči nemu odvolať.

Copyright © TASR 2009

Voľby naše premilené

Voľby naše premilené
Za prítomnosti notára sa dnes na pôde Slovenskej televízie uskutočnilo stretnutie a žrebovanie poradia oficiálne prihlásených a zaregistrovaných kandidátov na prezidenta Slovenskej republiky. Na stretnutí boli prítomní: Dagmara Bollová – kandidátka na prezidenta Jozef Grapa – za kandidáta Ivana Gašparoviča Daniel Mikletič – za kandidátku Zuzanu Martinákovú Marián Klenko – za kandidáta Milana Melníka Mária Majdová – za kandidáta Františka Mikloška Ján Fülle – za kandidátku Ivetu Radičovú Štefan Škrabák – za kandidáta Milana Sidora Za STV boli prítomní: Štefan Nižňanský – generálny riaditeľ STV Roman Lipták – programový riaditeľ Marta Gajdošíková – predsedníčka Koordinačnej komisie STV pre voľbu prezidenta (intendantka 2) Oto Nittmann – volebný manažér HRSP (vedúci Redakcie publicistiky) František Kutlík – zodpovedný za volebnú kanceláriu (mediátor Mediačného centra STV) a ďalší pracovníci STV, ktorú sa budú podieľať na realizácii predvolebnej kampane. Predstavitelia STV predložili kandidátom a ich splnomocneným zástupcom koncepciu vysielania predvolebnej kampane na obrazovke verejnoprávnej televízie. Zároveň si prítomní kandidáti, resp. ich splnomocnení zástupcovia vyžrebovali poradie, v akom sa predstavia vo vysielaní. Kampaň pred voľbou prezidenta SR v prvom kole voľby sa bude v Slovenskej televízii vysielať od 10. do 18. marca 2009 vrátane, konkrétne v pracovných dňoch 10. až 13. marca a 16. 18. marca 2009, a to: na "Dvojke" v čase od 17.00 h do 17.30 h – premiéra, na "Jednotke" v čase od 17.45 h do 18.15 h – repríza. Rozsah času vysielania vymedzeného zákonom určuje Slovenskej televízii pre prvé kolo voľby jednu hodinu vysielacieho času na kandidáta (30 minút premiéra + 30 minút repríza). Predmetný čas je určený výlučne na vysielanie záznamu rozhovoru s kandidátom v maximálnej dĺžke 30 minút. Rozhovor bude viesť externý moderátor vybraný Slovenskou televíziou a bude pozostávať z odpovedí na 6 tematických okruhov vybraných kandidátom alebo jeho zástupcom z 10 ponúknutých tematických okruhov. Rozhovory sa budú vyrábať v STV, pričom o čase výroby, priestore a scéne pre výrobu rozhoduje Slovenská televízia. Základným cieľom tejto kampane je dodržiavanie zákona o spôsobe voľby prezidenta SR, rovnosť šancí pre každého kandidáta a maximálna informačná rovina, ktorú STV zabezpečuje týmto spôsobom pre občanov SR. Nárok na vysielací čas si musia kandidáti na prezidenta SR uplatniť najneskôr 5 dní pred začiatkom kampane, inak zaniká. Pod dohľadom notára Miloslava Kováča si prítomní zástupcovia kandidátov a kandidátka na prezidenta SR p. Bollová vyžrebovali nasledujúce poradie prezentovania svojho volebného programu na obrazovkách STV (na Dvojke a Jednotke v rovnaký deň):
Poradie a termín vysielania - Dagmara Bollová -7 -18.3.2009; Ivan Gašparovič- 1 -10.3.2009; Zuzana Martináková -6- 17.3.2009 ; Milan Melník- 5 -16.3.2009 ; František Mikloško -4 -13.3.2009 ; Iveta Radičová -2 -11.3.2009 ; Milan Sidor -3- 12.3.2009