18. 2. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Medzinárodný olympijský výbor (MOV) udelil práva na vysielanie televíznych prenosov zo zimných olympijských hier 2014 a olympijských hier 2016 marketingovej spoločnosti Sportfive. Exkluzívne práva pokrývajú 40 európskych krajín, ale nevzťahujú sa na Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Španielsko, Turecko a Veľkú Britániu. Podmienky zmluvy ani jedna zo strán nezverejnila. Doterajším majiteľom práv na starom kontinente bola Európska vysielacia únia (EBU), rokovania o pokračovaní spolupráce medzi ňou a MOV však minulý rok stroskotali.ZOH 2014 sa uskutočnia v ruskom Soči, dejisko OH 2016 vyberú delegáti októbrového zasadnutia MOV v Kodani zo štvorice Chicago, Rio de Janeiro, Tokio a Madrid.
Vražda manželky šéfa americkej islamskej televíznej stanice Bridges (Mosty) TV Muzzammila Hassana, ktorej Hassan odsekol hlavu, bola vraždou zo cti. Zhodujú sa na tom americkí odborníci na islamské právo. Polícia zatiaľ s takýmto hodnotením váha. Hassan najskôr 12. februára na polícii nahlásil, že jeho manželka leží mŕtva v budove televízie na predmestí Buffala. V pondelok sa potom priznal, že ju sám zavraždil. "Jej telo sme našli ležať v hale v budove televízie. Hlava ležala obďaleč. Neviem, čo tento spôsob usmrtenia znamená," citujú americké médiá miestneho policajného šéfa Andrewa Benza. Podľa odborníkov však išlo o jasný prípad vraždy zo cti, ktorý praktizujú radikálni stúpenci islamu. "Bola to teroristická verzia vraždy zo cti," povedala v utorok Marcia Pappasová, riaditeľka newyorskej kancelárie americkej mimovládnej Národnej ženskej organizácie. Súhlasí s ňou aj Nadia Sharamová, ktorá vyučuje rodinné a islamské právo na právnickej univerzite v Buffale. Podľa Sharamovej sa radikálni moslimovia uchyľujú k vraždám zo cti aj v prípadoch, keď chce žena opustiť manžela, čo bol presne prípad Hassana (44) a jeho manželky Aasiye (37). Aasiya požiadala o rozvod začiatkom januára a odvtedy viackrát nahlásila na polícii, že ju manžel bije. Pár mal dve deti, jedno štvor- a druhé šesťročné. Hassan má ešte dve ďalšie deti, 17- a 18-ročné, z predchádzajúceho manželstva. Pracovníci Bridges TV sú stále v šoku. "Vyjadrujeme úprimnú sústrasť a posielame svoje modlitby rodinám obete," píše sa vo vyhlásení zamestnancov. Muzzammil Hassan televíziu, ktorá vysiela pre USA aj Kanadu, založil v roku 2004 so zámerom vyvažovať negatívny obraz o moslimoch, ktorý na Západe panuje od teroristických útokov na New York a Washington v roku 2001. Zamestnanci televízie hovoria, že Hassan sa neprejavoval ako oddaný veriaci. Nikdy ho napríklad nevideli modliť sa. Šéfka spravodajstva televízie Nancy Sandersová si však spomína, ako ju pri vstupnom pohovore požiadal, aby si zakryla obnažené nohy.
Mediálna značka The Wall Street Journal zrušila podporu dubajského tenisového turnaja WTA Tour prostredníctvom svojej európskej filiálky pre nevpustenie Izraelčanky Šahar Peerovej do Spojených arabských emirátov. V komuniké sa uvádza, že filozofiou The Wall Street Journalu je sloboda osôb i trhu a krok úradov SAE popiera tieto princípy. Už začiatkom týždňa na protest voči neudeleniu víza Peerovej stornovala svoje plánované prenosy špecializovaná televízna stanica Tennis Channel.
Bomba zničila budovu miestneho novinárskeho klubu v pakistanskej pohraničnej oblasti pri Afganistane, nespôsobila však žiadne zranenia ani obete. Informovali o tom pakistanské oficiálne miesta v meste Wana, metropole kmeňovej oblasti Južný Waziristan, kde k útoku došlo. Dvojposchodová budova sa zrútila po výbuchu náloží, ktoré do jej priestorov uložili neznámi útočníci. "Neidentifikovaní ľudia uložili bombu v tlačovom klube, ktorá ju zničila, 13 bezpečnostných pracovníkov ale vyviazlo bez zranenia," uviedol pre AFP zástupca mesta Ghafúr Šáh. K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil, Taliban operujúci v oblasti sa však už predtým miestnym novinárom vyhrážal. Pakistanské poloautonómne kmeňové oblasti, kde neexistuje vláda zákona, sú nepokojné a plné násilia od zvrhnutia režimu Talibanu v Afganistane v roku 2001, keď sa bojovníci, spolu s členmi al-Kájdy, presunuli do pakistanských pohraničných oblastí. Južný Waziristan je považovaný za ich operačnú základňu.
Na filmové plátna sa má dostať príbeh o slávnom maďarskom fotožurnalistovi Robertovi Capovi. Režisérom snímky by mal byť Paul McGuigan, ktorý má na svojom filmovom konte napríklad triler Push (2009). Capa, vlastným menom Andre Friedman, sa narodil na začiatku 20. storočia v Budapešti. Svojimi fotografiami zaznamenal mnoho vojnových konfliktov, vrátane španielskej občianskej vojny alebo druhej svetovej vojny. Stál tiež pri založení fotoagentúry Magnum Photos a bol jedným z mála fotografov, ktorí sa vylodili v Normandii 6. júna 1944. Capa zomrel v roku 1954, keď na bojovom poli stúpil na mínu.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
Česká internetová televízia Stream.cz vlani hospodárila so stratou, ktorý bola väčšia ako v roku 2007. Píše o tom denník E15 s odvolaním sa na riaditeľa a polovičného majiteľa Stream.cz Miloša Petanu. Výšku straty odmietol Petana spresniť. „Minuloročná strata bola o niečo vyššia ako tá v roku 2007. Vlani sme totiž investovali veľké finančné prostriedky do vytvárania vlastného programu,“ povedal pre E15 Petana. Ako ďalej uviedol, Stream.cz má nateraz k dispozícii niekoľko desiatok vlastných videí. Ročné príjmy Stream.cz podľa informácii denníku dosahujú niekoľko desiatok miliónov českých korún. Strata bola podľa Petanu uhradený mimo iného zvýšením základného imania zo 44 miliónov na 68 miliónov českých korún na konci minulého roka. Stream.cz prevádzkuje spoločnosť Global Inspiration, ktorú vlastní napoly Petana a portál Seznam.cz podnikateľa Iva Lukačoviča. Pôvodný projekt internetovej televízie počítal s alternatívnou zábavou, po vstupe Seznamu v septembri 2007 vsadil na „mainstreamové“ projekty. Lukačovič vtedy za polovičný podiel zaplatit 22 miliónov korún, povedal E15.V tomto roku Stream.cz ponúkne napríklad remake programu Alles Gute s Milanom Šteindlerom a Davidom Vávrom. Dvanásť častí kultového seriálu pre Stream vyrába produkčná spoločnosti Fishstone. Stream TV ponúka od minuloročného leta okrem vlastnej produkcie aj seriály, magazíny či spravodajské šoty televízie Prima. Spolupracuje taktiež s rozhlasovou stanicou Frekvence 1.Podľa monitoringu NetMonitor navštívi stránky Streamu denne v priemere 126 reálnych používateľov. Mesačne je ich viac ako 1,42 milióna. Denne sa prehrá na portáli Stream.cz milión videí. Ako uviedol denník, Stream.cz chce v tomto roku obchodne využiť rozsiahly archív, a tým dostať hospodárenie do plusu. „Rokujeme o spolupráci s televíziami,“ naznačil Petana. Podľa informácii E15 ide o televíziu Prima a TV Barrandov. Stratová prevádzka internetovej televízie ďalšieho z majiteľov, Seznam.cz, neznepokojuje. Video je veľkým ťahúňom českého internetu, konštatuje hovorkyňa Seznamu Rita Gabrielová. Napriek tomu sa začína špekuluje, že Lukačovič by mohol predať svoj podielu v Stream.cz.
Copyright © ČTK 2009