30. 9. 2017

Festival Zlatá Praha

Festival Zlatá Praha

Hlavnú cenu Medzinárodného televízneho festivalu Zlatá Praha dnes získal český film Červená o opernej speváčke Soni Červenej, ktorá sa stala medzinárodnou hviezdou. Titulná hrdinka filmu si ocenenie večer na Novej scéne Národného divadla osobne prevzala spolu s režisérkou Oľgou Sommerová a s ďalšími tvorcami filmu. Odovzdávaním cien vyvrcholil 54. ročník festivalu.

Hlavný víťaz festivalu podľa poroty ukazuje príbeh ženy, ktorá sa z kabaretnej speváčky stala opernou hviezdou svetovej veľkosti. "Červená je ale tiež filmom, ktorý majstrovsky prepája filmové archívy o Európe dvadsiateho storočia s emocionálnym a niekedy až humorným kontrastom medzi jej vrelosťou a traumatickými situáciami, v ktorých sa ocitla," uviedla porota.
Cenu Český krištáľ v kategórii dokument o hudbe, tanci a divadle dostal snímka Mladí muži z produkcie BBC. Je to film o prvej svetovej vojne, ktorý je rozprávaný výhradne hudbou a tancom a natáčaný v reálnych lokáciách.

Rovnakú cenu v kategórii dokument získal nemecký snímka umlčaný - skladatelia v revolučnom Rusku. Film ukazuje, ako ruská revolúcia mnohé hudobné skladateľa najprv propagandisticky využila a potom zlikvidovala. Dokument obsahuje hudobné ukážky málo známych diel sovietskych autorov, okrem iného skladbu Alexandra Mosolova, v ktorej zhudobnil novinové inzeráty.

Zvláštnu cenu poroty za originalitu snímke si odniesol Príbeh Florence Foster Jenkinsovej nemeckého režiséra Ralfa Plegera. Zvláštne ocenenie za mimoriadny umelecký počin udelila porota švédskemu filmu Ingmar Bergman očami choreografa.

Cenu Českej televízie získal švédsky tanečné snímku Sekera. Ocenenie Nadácia Dagmar a Václava Havlových VÍZIA 97 si odniesol nórsky dokument Nečakané. Kaleidoskop. Cenu za celoživotné dielo udeľovanú festivalom prevzala operná speváčka Gabriela Beňačková. Cenu Európskej vysielacej únie a Medzinárodného hudobného a mediálneho centra za celoživotné dielo dostal britský režisér Brian Large.

Medzinárodný festival Zlatá Praha, ktorý organizuje Česká televízia, sa konal prvýkrát v roku 1964. Patrí k najstarším televíznym prehliadkam na svete.

Copyright ČTK ©2017

Kamera 2017

Kamera 2017



Asociácia Slovenských Kameramanov vyhlasuje súťaž KAMERA 2017.
Je to už 8. ročník našej súťaže o najlepší kameramanský výkon. Neváhajte a prihlásujte vaše filmy. Deadline je do 17.10. 2017, 23:59.

Tento ročník budeme ocenovať práce v šiestich kategóriach:
– Hraná filmová tvorba
– Televízny seriál
– Dokumentárny film
– Krátky film
– Reklama a videoklip
– Študentský film

PRIHLASOVACÍ FORMULÁR:
https://goo.gl/forms/VELHkaQ5p05dRMaw2

Podmienky prihlásenia:

Prihlásením diela do súťaže súhlasím s nasledovnými podmienkami organizátorov. Základnou podmienkou účasti na tejto súťaži je, že prihlásené dielo spĺňa kritériá vymedzených druhov a žánrov audiovizuálnej tvorby v tomto štatúte a kameramanský výkon na tomto diele vytvoril(a) kameraman(ka), ktorý(á) je občanom Slovenskej republiky, alebo kameraman(ka) inej národnosti, ktorý(á) má trvalé bydlisko na území SR a svojim tvorivým výkonom participoval(a) na vzniku slovenského audiovizuálneho diela.
Diela môžu prihlásiť producenti. Kameramani, ostatní audiovizuálni tvorcovia, televízni vysielatelia, distribútori a tvorivé umelecké združenia len so súhlasom producentov/majiteľov práv na šírenie audiovizuálneho diela
Prijaté môžu byť diela, ktoré boli vyrobené a majú copyrightové označenie v záverečných titulkoch © 2015 – po termíne uzávierky 25.11.2015, © 2016, © 2017, premiéra do 29.11.2017
Organizátori súťaže sú oprávnení na základe tohto štatútu prijať do súťaže diela poslané cez online formulár s online linkom na screener do termínu 17.10.2017 23:59.
Organizátori súťaže získavajú prihlásením filmu právo na verejnú prezentáciu časti diela počas podujatia.
Po potvrdení prihlásaného filmu organizátormi, je potrebné dodať ukážku v požadovanej kvalite kvôli zostrihu nominovaných filmov počas podujatia.

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

29. 9. 2017

Rádio Devín si pripomína 150. výročie narodenia Boženy Slančíkovej Timravy

Rádio Devín si pripomína 150. výročie 

narodenia Boženy Slančíkovej Timravy

Rádio Devín si v najbližšie dni vo svojom vysielaní pripomenie slovenskú spisovateľku Boženu Slančíkovú Timravu, ktorá sa narodila 2. októbra presne pred 150 rokmi. Pohľad na jej život, dielo a dobu, v ktorej žila, zachytáva Rádio Devín sériou premiér i reprízovej produkcie.
 V sobotu 30. septembra po 13:00 odvysiela hru „Dve doby“, ktorá vznikla na motívy jej rovnomennej poviedky a predstavuje pohľad najmladšej umeleckej generácie na tvorbu tejto vrcholnej predstaviteľky druhej fázy slovenského literárneho realizmu. Poslucháč Divadelných štúdií VŠMU Jakub Molnár sa v nej pokúsil spojiť klasickú predlohu s vlastným novodobým videním.
      V hlavných úlohách sa predstavia Matej Landl, Juraj Predmerský, Štefan Martinovič, Martin Vittek, Helena Geregová. Hra je sprevádzaná autentickými úryvkami z korešpondencie Boženy Slančíkovej Timravy s Elenou Maróty Šoltésovou. Ich predstaviteľkami sú Táňa Kulíšková v úlohe Timravy a Soňa Ulická v úlohe Eleny Šoltésovej.
      Vo fíčri „Cesta do Polichna“ od Barbory Berezňákovej sa poslucháči v nedeľu 1. októbra o 12.00 h dozvedia ako sa na život Timravy pozerá súčasná mladá generácia.
      Spektrum pohľadov na spisovateľku obohatí v pondelok 2. októbra, v deň jej 150. výročia narodenia,  Ars litera Zuzany Belkovej vystavaná z archívnych stretnutí s témou Timravinej tvorby i osobnosti.
      Rádio Devín zaradilo do svojho vysielania aj reprízy v rámci formátov Poviedka a Čítanie na pokračovanie: Božena Slančíková - Timrava / Helena Vrteľová: Anča Kanátová (nedeľa 1. októbra od 14.00 h) a Timrava: Ťapákovci a iné prózy (2. až 6. októbra od 13.00 h).

RTVS prinesie program pri príležitosti blahorečenia mučeníka z obdobia komunizmu

RTVS prinesie program pri príležitosti 

blahorečenia mučeníka z obdobia komunizmu

RTVS sa bude počas svojho víkendového televízneho a rozhlasového vysielania venovať saleziánskemu kňazovi Titusovi Zemanovi, ktorý sa stal pre svoje duchovné povolanie symbolom mučeníctva. V sobotu 30. septembra bude ako prvý slovenský rímskokatolícky kňaz vyhlásený za blahoslaveného

DVOJKA a Rádio Regina odvysielajú v sobotu 30. septembra o 10:30 priamy prenos Slávnostnej svätej omše, v úvode ktorej bude Titus Zeman vyhlásený za blahoslaveného. Slávnosť sa uskutoční na priestranstve pri Kostole sv. rodiny v Bratislave - Petržalke. Svätej omši predsedá a obrad blahorečenia vykoná legát Svätého Otca Františka, kardinál Angelo Amato, prefekt Kongregácie pre kauzy svätých, za prítomnosti slovenského kardinála Jozefa Tomka, biskupov zo Slovenska i okolitých krajín.

Bohoslužbu, ktorá odznie v latinskom a talianskom jazyku, na DVOJKE prekladá a komentuje Mons. Marián Gavenda a v Rádiu Regina salezián Jozef Lusoň. Súčasťou prenosu bude tiež inscenovaný miniprofil Titusa Zemana z tvorivej dielne rehole saleziánov, v ktorej vystúpi jeho synovec Michal Titus Radošinský.

Rádio Regina v sobotu o 15:00 zároveň uvedie premiéru rozhlasovej hry Petra Janků „Hranice svätosti“, ktorá zaznamenáva jeho životný príbeh. Osobnosť Titusa Zemana si pripomenie aj v pravidelných reláciách s duchovným obsahom Viera v živote (sobota 17:05) a Duchovné horizonty (nedeľa 17:05), ako aj v publicistických materiáloch v piatok 29. septembra popoludní a v sobotu po 9:05.

V nedeľu 1. októbra DVOJKA o 13:45 prinesie dokumentárny film „Prešiel som hranicu“, ktorý rozpráva nielen o jeho živote, ale aj o prevádzaní kňazov cez hranice v päťdesiatych rokoch v bývalom Československu. Na stroskotanú prevádzačskú výpravu, zatknutie, vypočúvanie a odsúdenie v ňom spomínajú priami svedkovia udalostí Anton Srholec a Ján Brychta.

Rádio Devín bude Titusovi Zemanovi venovať v nedeľu o 7:00 reláciu Krajina duše. Autorka Veronika Dianišková sa v nej bude zaoberať martyrológiou a osobnostiam, ktorí trpeli pre svoju vieru na území súčasného Slovenska.

Saleziánsky kňaz Titus Zeman (1915 – 1969) na začiatku komunistickej totality tajne previedol dve skupiny bohoslovcov a kňazov do Talianska, aby tam mohli slobodne vykonávať svoje duchovné povolanie. Pri treťom prechode cez rozvodnenú rieku Moravu ho spolu s ďalšími zatkli a po vykonštruovanom procese odsúdili na 25 rokov väzenia. Počas vyšetrovania i vo väzení ho kruto mučili. Roku 1964 ho po trinástich rokoch väzenia prepustili, ale nedostal štátny súhlas na vykonávanie duchovnej pastoračnej služby na verejnosti. Živil sa ako skladník. Zomrel 7. januára 1969 vo Vajnoroch, kde je aj pochovaný.

Proces jeho blahorečenia sa začal 26. februára roku 2010. Komisia pre kauzy svätých, zložená z deviatich teológov, rovnako ako komisia, zložená z deviatich kardinálov a biskupov, sa na tom jednohlasne zhodli, čo sa stáva len vo výnimočných prípadoch. Jeho blahorečenie schválil pápež František 27. februára 2017. V Rímskokatolíckej cirkvi ide o prvý stupeň v procese vedúcemu ku svätorečeniu.

MEDIA NEWS



MEDIA NEWS


Mikroblogovacia sociálna sieť Twitter v noci nadnes oznámila, že v súvislosti s podozrením zo zasahovania do prezidentských volieb v USA svojho času zablokovala približne 200 twitterových účtov, ktoré mohli byť napojené na Rusko.
      Spoločnosť Twitter tiež priznala, že spravodajská televízia Russia Today jej zaplatila 274.000 dolárov za reklamu na twitterových stránkach. Cieľovou skupinou inzerátov boli podľa Twitteru americkí používatelia internetu.
      Informovala o tom dnes agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na vyhlásenie spoločnosti Twitter zverejnené v noci nadnes po schôdzke jej predstaviteľov so zástupcami Kongresu.
      Vo vyhlásení Twitteru sa uvádza, že výbory na kontrolu tajných služieb v Senáte a Snemovni reprezentantov dostali od Twitteru reklamné inzeráty zverejnené na troch twitterových kontách: @RT_com, @RT_America a @ActualidadRT, ktoré boli zacielené na americký trh v roku 2016. Bolo to 1800 tweetov, ktoré boli "zjavne alebo potenciálne zamerané na americký trh", pričom šlo najmä o aktuálne spravodajstvo.
      Twitter tiež tvrdí, že v čase prezidentských volieb v USA aktívne odstraňoval tweety, ktoré mohli byť posudzované ako zasahovanie do volebného procesu.
            Ako informovala agentúra Reuters, predstavitelia spoločnosti Twitter v noci nadnes vypovedali za zavretými dverami pred členmi výborov amerického Kongresu na kontrolu tajných služieb. Podobnému vypočúvaniu v Kongrese sa tento mesiac podrobili aj zástupcovia spoločnosti Facebook.
      Kongresmani po vypočúvaní pred novinármi uviedli, že vysvetlenia zo strany Twitteru ich neuspokojili, pretože boli len čiastkové a prišli neskoro.
      Demokratický senátor Mark Warner po vypočúvaní uviedol, že predstavitelia Twitteru nezodpovedali mnohé otázky ohľadom využívania tejto komunikačnej platformy Ruskom. Poznamenal tiež, že Twitter je stále subjektom "manipulácie zo zahraničia".
      Dodal, že vystúpenie zástupcov spoločnosti Twitter preukázalo "obrovské nepochopenie zo strany tímu Twitter, o aký vážny problém ide". Poukázal aj na to, že Twitter preveroval len účty 450 používateľov, ktoré už predtým Facebook identifikoval ako napojených na Rusko a ako objednávateľov reklamných inzerátov. Uviedol, že prístupom Twitteru k takému závažnému problému je hlboko sklamaný.
      Spoločnosť Twitter sa však vo svojom neskôr zverejnenom vyhlásení bránila pred kritikou: napríklad aj tým, že poukázala na fakt, že - na rozdiel do Facebooku - svojim používateľov umožňuje otvárať si účty anonymne alebo pod pseudonymom.
      Sociálna sieť Facebook dlho odmietala podozrenie, že poslúžila ako nástroj na šírenie propagandy s cieľom pomôcť republikánskemu kandidátov Donaldovi Trumpovi vyhral prezidentské voľby v USA. Začiatkom septembra však Facebook informoval, že identifikoval na sieti 5200 reklamných inzerátov financovaných z Ruska.
      Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v reakcii na tieto tvrdenia uviedol, že ruské vedenie s tým nemá nič spoločné. Svoje údajné vzťahy s Ruskom odmieta aj americký prezident Donald Trump.


Šéfredaktorka spravodajskej televíznej stanice Russia Today (RT) Margarita Simoňjanová považuje nákup reklamného priestoru týmto médiom na mikroblogovacej sieti Twitter za štandardnú obchodnú prax, ktorá však bola falošne prezentovaná ako ruské zasahovanie do záležitostí USA.
      Podľa agentúry RIA Novosti Simoňjanová takto reagovala na vyhlásenie spoločnosti Twitter, ktorého predstavitelia v noci nadnes počas vypočúvania pred členmi amerického Kongresu uviedli, že RT si v roku 2016 na Twitteri zaplatila reklamu za viac ako 274.000 dolárov.
      Predstavitelia Twitteru v Kongrese súčasne informovali, že na základe podozrenia z napojenia na Rusko v súvislosti s možným zasahovaním do predvolebnej kampane v USA bolo zablokovaných 200 twitterových účtov.
      Simoňjanová uviedla, že reklamné spoty mala RT zaplatené aj na letiskách a vo vysielaní iných televíznych i rozhlasových staníc. "Naše reklamné spory vysielala aj CNN," uviedla a ironicky dodala, že v RT im "nenapadlo, že v rozvinutej demokracii sa obyčajná reklama na masovokomunikačný prostriedok môže zmeniť na škodlivú a podozrivú aktivitu".
      Upozornila, že podobné reklamné kampane ako RT majú v ruskom segmente Twitteru aj americké médiá. "Bolo by zaujímavé zistiť, koľko za to platia, na koho sa (ich kampaň) zameriava a aký je cieľ," vyhlásila šéfredaktorka RT.
      Ako informovala agentúra Reuters, predstavitelia spoločnosti Twitter v noci nadnes vypovedali za zavretými dverami pred členmi výborov amerického Kongresu na kontrolu tajných služieb. Podobnému vypočúvaniu v Kongrese sa tento mesiac podrobili aj zástupcovia spoločnosti Facebook.
      Prevádzkovatelia sociálnej siete Facebook dlho odmietali podozrenie, že by poslúžila ako nástroj na šírenie propagandy s cieľom pomôcť republikánskemu kandidátovi Donaldovi Trumpovi, ktorý vyhral prezidentské voľby v USA. Začiatkom septembra však informovali, že identifikovali na sieti 5200 reklamných inzerátov financovaných z Ruska.
      Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v reakcii na tieto tvrdenia uviedol, že ruské vedenie s tým nemá nič spoločné. Svoje údajné vzťahy s Ruskom popiera aj americký prezident Donald Trump.

Copyright © TASR 2017

Novou hovorkyňou zdravotných záchranárov bude Alena Krčová

Novou hovorkyňou zdravotných 

záchranárov bude Alena Krčová

Novou hovorkyňou Operačného strediska Zdravotnej záchrannej služby (ZZS) SR bude Alena Krčová. Od prvého októbra vystrieda doterajšieho hovorcu Borisa Chmela. ZSS o tom informovala dnes prostredníctvom tlačovej správy.
      "Zdravotníci majú nesmierne náročnú úlohu. Zachraňujú to najcennejšie - ľudský život. Som rada, že budem súčasťou tímu ľudí, pre ktorých sa práca stala poslaním," uviedla. Na novú prácu sa podľa jej slov teší.
      Riaditeľ ZSS Juraj Hrehorčák Krčovú hodnotí ako profesionála, ktorý sa roky pohybuje v oblasti zdravotníctva a médií. Vyjadril vieru, že nadviaže na kvalitné pôsobenie Borisa Chmela.
      Krčová pôsobila päť rokov ako hovorkyňa a PR manažérka skupiny Falck na Slovensku, v Českej republike a Rumunsku. Tiež ako hovorkyňa spoločnosti Falck Záchranná a ako hovorkyňa Asociácie záchrannej zdravotnej služby SR. V Slovenskom rozhlase pracovala ako parlamentná a vládna spravodajkyňa, moderovala pravidelnú diskusnú reláciu s prezidentom SR, predtým pracovala v Tlačovej agentúre SR ako spravodajkyňa a vedúca vydania.




Copyright © TASR 2017

 

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA



"Súkromníci nemôžu len lízať čerešničky."
Andrej Danko


"Niektoré komentáre čo píšete do petície sú vážne dobré. Tak ma napadlo keď som počúvala V. Pjakina a musím to sem napísať že vlastne touto petíciou robíme až tri prospešné veci. Jednak blahoželaním V. Putinovi vyjadrujeme vďaku, sympatie a podporu, jednak ukazujeme našim politikom ale aj tým hore vyššie že nás s ruským národom nerozdelia a v neposlednom rade čo som pochopila až dnes, stmeľujeme samotný ruský národ. Tým že som petíciu preniesla aj na VK aby ju mohli podpísať aj naši zablokovaní priatelia, čítajú ju aj Rusi. No a práve to je veľmi dôležité. Je jasné že budú v Rusku pred voľbami veľké tlaky aby zvrhli Putina, pre svet by to bola veľká katastrofa. Záleží na samotných Rusoch a nemyslite aj Pjakin hovorí že tam je dosť podrývačov a budú chcieť vyrobiť majdan. Dúfam že niektorí si po prečítaní petície uvedomia že majú ich prezidenta ľudia vo svete radi a budú si svojho prezidenta vážiť. V Rusku je veľa proti Putinových médií ktoré vedú proti nemu štvavú kampaň, on nie je diktátor, inde by ich dávno zakázali. Viete že on si už celkom pokojne môže čítať naše podpisy a komentáre teraz? Teoreticky áno keď tu petíciu na VK objavil niekto z jeho ľudí!"
Emília Blážová


“Mňa nezaujíma, čo tam napísal pán Sulík. Viem, čo presadzujem a viem prečo to presadzujem. A pokiaľ tam pán Sulík napísal čokoľvek, neviem čo tam on rieši a ani to nechcem vedieť. Mňa sa to netýka. Ja som napísala rómsku reformu, ktorú v krátkom čase predstavíme.”
Lucia Nicholsonová, podpredsedníčka parlamentu (SaS)

"Celá politická garnitúra sa voči mne správa ako k persone non grata. Tu na konferencii sa dávajú dohromady ľudia, ktorí sa chcú vrátiť k poučeniam z 25. výročia a povedať si čo ďalej. Lebo znovu sme niekde, kedy treba veľmi zásadné zmeny. Ja o tých zmenách môžem otvoriť, ale nemusím ich urobiť. Únos je len konštrukcia novinárov. Treba hovoriť o právnom štáte v súvislosti s tým, čo urobila vláda, NR SR a Ústavný súd SR, ktorí zrušením amnestií hrubo pošliapali základné princípy právneho štátu. Akého činu som sa dopustil? Aké zneužitie tajnej služby? Kým? Ako? Kladiete mi hlúpe otázky.  Peniaze na vilu Elektra ? Bolo to predmetom vyšetrovania, všetko je vyriešené. Keď som si zobral pôžičku, bol som súkromná osoba. Túto otázku si riešte, čo ja s tým mám? Porušil som zákony tohto štátu? Ak áno, tak to dokazujte.“

Vladimír Mečiar
 


"Ktorý štát na svete nemá priamu leteckú linku Bratislava - Košice ?"
Andrej Danko

Stanovisko spoločnosti Advokátska kancelária JUDr. Radomír Bžán, s.r.o.

Stanovisko spoločnosti Advokátska kancelária 
JUDr. Radomír Bžan a Imrich Béreš
JUDr. Radomír Bžán, s.r.o.

Naša advokátska kancelária v spolupráci s tímom špeciálne vybratých domácich a zahraničných expertov vyhrala extrémne náročný súdny spor, v ktorom sme čelili medzinárodnej advokátskej firme, ktorá disponuje niekoľkými tisíckami právnikov na celom svete.
BRATISLAVA 29. septembra 2017 – Naša advokátska kancelária v spolupráci s tímom špeciálne vybratých domácich a zahraničných expertov vyhrala extrémne náročný súdny spor, v ktorom sme čelili medzinárodnej advokátskej firme, ktorá disponuje niekoľkými tisíckami právnikov na celom svete. Mali jasný cieľ – vysúdiť od spoločnosti MH Manažment a štátu 700 miliónov eur, ako odškodné za prevzatie vodnej elektrárne Gabčíkovo. Spoločnosť MH Manažment a štát nikdy v histórii nečelili takejto obrovskej arbitrážnej hrozbe. Naším cieľom bolo túto arbitráž vyhrať, a to sa podarilo. Kauza sa skončila absolútnym víťazstvom MH Manažment a Slovenskej republiky. Jej výsledok navyše vytvára mimoriadne priaznivý predpoklad pre úspešné uplatňovanie nárokov vo výške 500 miliónov eur v ďalších konaniach, kde subjekty na strane Slovenskej republiky naopak žalujú spoločnosť Slovenské elektrárne.
Na náš podiel na tomto absolútnom víťazstve sme hrdí a dôrazne sa ohradzujeme voči štvavej kampani, ktorá sa v tejto súvislosti voči našej kancelárii rozpútala. Logiku by podľa nás mala kritika v prípade, kedy by sme túto arbitráž pre spoločnosť MH Manažment a Slovensko prehrali a krajina by bola prinútená zaplatiť odškodné vo výške 700 miliónov eur a príslušné súdne trovy.
Počas celého prípadu sme postupovali prísne v súlade so zmluvou s naším klientom a prísne v súlade so všetkými pravidlami, zákonmi a normami, ktoré sa týkajú výkonu advokátskej činnosti podľa slovenského práva. To je pre nás záväzné. Ani v jednom bode a ani raz sme nepodnikli žiadny krok mimo práva, zákonov a noriem. Tieto skutočnosti sú verejne overiteľné, dohľadateľné a nespochybniteľné.
Právna korektnosť sa týka aj výšky našej odmeny, ktorá plynie z našej zmluvy. Odmena je stanovená v zmysle platného zákona a predstavuje približne polovicu možnej výšky odmeny, ktorá je prípustná podľa vyhlášky o odmenách advokátov. Tieto skutočnosti neboli nikdy utajované, vždy boli transparentne verejne prístupné a nikto ich nikdy nenapadol, nespochybnil a nekritizoval. Dochádza k tomu až dnes, kedy sme spor úspešne doviedli do konca.
Kampaň pokračuje napriek tomu, že už niekoľko dní verejne tvrdíme, že konečná výška našej odmeny (teda tá, ktorá bude reálne vyplatená) bude nakoniec stanovená dohodou s klientom. Medializovaná výška odmeny bola v tomto zmysle vždy iba v teoretickej rovine. Okrem konečnej dohody s klientom, bude mať na jej výšku nepochybne vplyv napríklad aj rozhodnutie arbitrážneho súdu o priznanej výške súdnych trov, kde môže MH Manažment a Slovensko ako víťaz arbitráže ušetriť ďalšie milióny eur.
O výške našej odmeny budeme preto s klientom rokovať a snažiť sa dosiahnuť korektnú dohodu. Svoju prácu sme odviedli s najvyššou možnou profesionalitou. Zabránili sme situácii, kedy by boli spoločnosť MH Manažment a štát donútení zaplatiť astronomických 700 miliónov eur.
Množstvu urážok, laických hodnotení a politicky motivovaným vyjadreniam populistických politikov sa odmietame bližšie venovať. Pokiaľ ale bude pokračovať štvavá kampaň voči našej kancelárii, začneme sa dôsledne brániť právnou cestou.
Aj v tomto spore, tak ako v desiatkach s stovkách iných sme už preukázali, že disponujeme dostatkom odborného potenciálu na to, aby sme dokázali efektívne chrániť naše dobré meno a profesionálnu česť.

MEDIA NEWS



MEDIA NEWS


Internetová stránka dánskeho ministerstva pre imigráciu a integráciu sa stala terčom kybernetického útoku a dnes vôbec nefungovala, informovala agentúra DPA. Kyberútok sa odohral deň po tom, čo ministerka pre imigráciu a integráciu Inger Stöjbergová zverejnila na sociálnej sieti kontroverznú karikatúru proroka Mohameda.
      Ministerstvo uviedlo, že útok sa odohral v stredu večer a viedol k znefunkčneniu webovej stránky. Rezort ju následne ponechal v režime offline, aby zabránil ďalším útokom.
      K takzvanému DDoS útoku sa prihlásila skupina so sídlom v Turecku. Stöjbergová nepotvrdila, či je za ním práve táto skupina. "Ale môžete si všimnúť to načasovanie," doplnila.
      Stöjbergová vzbudila pozornosť po tom, ako vo svojom utorňajšom príspevku na sociálnej sieti zverejnila fotografiu displeja iPadu s kontroverznou karikatúrou proroka Mohameda, ktorá pobúrila islamské krajiny po celom svete v roku 2006.
      Záber, na ktorom je Mohamed zobrazený s turbanom v tvare bomby so zapálenou poistkou, zverejnila Stöjbergová po tom, ako múzeum v meste Viborg odmietlo vystaviť 12 karikatúr proroka Mohameda na svojej výstave o rúhaní.
      Trojmesačná výstava obsahuje náboženské a politické portréty z posledných 500 rokov a začína sa v piatok. Vedenie múzea uviedlo, že kresby Mohameda "sa rozhodlo nevybrať zámerne", uvádzajúc potenciálne bezpečnostné hrozby.
      Stöjbergová na sociálnej sieti Facebook napísala, že karikatúry dokazujú, že Dánsko je "slobodná krajina, v ktorej sa názory spochybňujú", a dodala, že Dáni "by mali byť na karikatúry Mohameda hrdí".
      Dánsky premiér Lars Lökke Rasmussen príspevok ministerky nekomentoval, ale uviedol, že "je šťastný, že žije v krajine, v ktorej umelci tvoria bizarné umelecké diela".
      Prvýkrát sa kresby objavili v dánskom denníku Jyllands Posten 30. septembra 2005 a následne vyvolali búrlivé protesty v moslimských krajinách, kde islamské právo zakazuje akékoľvek zobrazovanie Mohameda.
      Dánski zákonodarcovia zrušili 2. júna tohto roku po takmer 100 rokoch trestný čin rúhania, ktorý však bol v tejto škandinávskej krajine iba veľmi zriedka predmetom stíhania. Proti zrušeniu boli iba členovia sociálnej demokracie. Za rúhanie hrozilo v Dánsku štvormesačné väzenie alebo pokuta. Počas platnosti predmetnej legislatívy došlo v Dánsku iba k trom súdnym procesom vo veci rúhania, naposledy v roku 1971.

Copyright TASR ©2017


Vodca Islamského štátu (IS) Abú Bakr al-Bagdádí vyzýva na audionahrávke, ktorá bola zverejnená vo štvrtok, svojich nasledovníkov okrem iného na útoky na médiá. "Vy, vojaci islamu, stúpenci kalifátu, nech už ste kdekoľvek, vystupňujte svoje útoky a zahrňte medzi vaše ciele aj mediálne centrá nevercov a riadiace centrály ich ideologickej vojny," hovorí na nahrávke hlas, o ktorom Islamský štát tvrdí, že patrí al-Bagdádímu.
"Vy, vojaci kalifátu, hrdinovia islamu a vlajkonosiči, zapáľte oheň proti vašim nepriateľom. Nedožičte križiakom a odpadlíkom užívať si dobrý a prepychový život v ich domovoch, zatiaľ čo vaši bratia zažívajú zabíjanie, ostreľovanie a ničenie," hovorí ďalej al-Bagdádí na 46-minútovej nahrávke.
Al-Bagdádího posolstvo zverejnila vo štvrtok organizácia al-Furkán, ktorá stojí za väčšinou mediálnych výstupov IS. Podľa agentúry AP hlas na nahrávke zodpovedá hlasu na predchádzajúcich nahrávkach, ktoré IS zverejňoval v minulosti a o ktorých tiež tvrdil, že je na nich nahratý al-Bagdádí.
Predchádzajúcu audionahrávku pripisovanú al-Bagdádímu zverejnil IS v novembri minulého roku. Na videu sa al-Bagdádí ukázal naposledy ešte v roku 2014. Odvtedy sa viackrát objavili správy o jeho smrti, ktoré však zatiaľ nikto definitívne nepotvrdil.
V polovici júna napríklad ruská armáda oznámila, že al-Bagdádí zahynul koncom mája pri útoku ruského letectva na stretnutie najvyššieho velenia IS v sýrskej Rakke. Z amerických diplomatických zdrojov sa však neskôr rozšírila správa, že podľa informácií Washingtonu by mal byť al-Bagdádí stále nažive.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.