30. 9. 2017

Festival Zlatá Praha

Festival Zlatá Praha

Hlavnú cenu Medzinárodného televízneho festivalu Zlatá Praha dnes získal český film Červená o opernej speváčke Soni Červenej, ktorá sa stala medzinárodnou hviezdou. Titulná hrdinka filmu si ocenenie večer na Novej scéne Národného divadla osobne prevzala spolu s režisérkou Oľgou Sommerová a s ďalšími tvorcami filmu. Odovzdávaním cien vyvrcholil 54. ročník festivalu.

Hlavný víťaz festivalu podľa poroty ukazuje príbeh ženy, ktorá sa z kabaretnej speváčky stala opernou hviezdou svetovej veľkosti. "Červená je ale tiež filmom, ktorý majstrovsky prepája filmové archívy o Európe dvadsiateho storočia s emocionálnym a niekedy až humorným kontrastom medzi jej vrelosťou a traumatickými situáciami, v ktorých sa ocitla," uviedla porota.
Cenu Český krištáľ v kategórii dokument o hudbe, tanci a divadle dostal snímka Mladí muži z produkcie BBC. Je to film o prvej svetovej vojne, ktorý je rozprávaný výhradne hudbou a tancom a natáčaný v reálnych lokáciách.

Rovnakú cenu v kategórii dokument získal nemecký snímka umlčaný - skladatelia v revolučnom Rusku. Film ukazuje, ako ruská revolúcia mnohé hudobné skladateľa najprv propagandisticky využila a potom zlikvidovala. Dokument obsahuje hudobné ukážky málo známych diel sovietskych autorov, okrem iného skladbu Alexandra Mosolova, v ktorej zhudobnil novinové inzeráty.

Zvláštnu cenu poroty za originalitu snímke si odniesol Príbeh Florence Foster Jenkinsovej nemeckého režiséra Ralfa Plegera. Zvláštne ocenenie za mimoriadny umelecký počin udelila porota švédskemu filmu Ingmar Bergman očami choreografa.

Cenu Českej televízie získal švédsky tanečné snímku Sekera. Ocenenie Nadácia Dagmar a Václava Havlových VÍZIA 97 si odniesol nórsky dokument Nečakané. Kaleidoskop. Cenu za celoživotné dielo udeľovanú festivalom prevzala operná speváčka Gabriela Beňačková. Cenu Európskej vysielacej únie a Medzinárodného hudobného a mediálneho centra za celoživotné dielo dostal britský režisér Brian Large.

Medzinárodný festival Zlatá Praha, ktorý organizuje Česká televízia, sa konal prvýkrát v roku 1964. Patrí k najstarším televíznym prehliadkam na svete.

Copyright ČTK ©2017