29. 9. 2017

MEDIA NEWS



MEDIA NEWS


Internetová stránka dánskeho ministerstva pre imigráciu a integráciu sa stala terčom kybernetického útoku a dnes vôbec nefungovala, informovala agentúra DPA. Kyberútok sa odohral deň po tom, čo ministerka pre imigráciu a integráciu Inger Stöjbergová zverejnila na sociálnej sieti kontroverznú karikatúru proroka Mohameda.
      Ministerstvo uviedlo, že útok sa odohral v stredu večer a viedol k znefunkčneniu webovej stránky. Rezort ju následne ponechal v režime offline, aby zabránil ďalším útokom.
      K takzvanému DDoS útoku sa prihlásila skupina so sídlom v Turecku. Stöjbergová nepotvrdila, či je za ním práve táto skupina. "Ale môžete si všimnúť to načasovanie," doplnila.
      Stöjbergová vzbudila pozornosť po tom, ako vo svojom utorňajšom príspevku na sociálnej sieti zverejnila fotografiu displeja iPadu s kontroverznou karikatúrou proroka Mohameda, ktorá pobúrila islamské krajiny po celom svete v roku 2006.
      Záber, na ktorom je Mohamed zobrazený s turbanom v tvare bomby so zapálenou poistkou, zverejnila Stöjbergová po tom, ako múzeum v meste Viborg odmietlo vystaviť 12 karikatúr proroka Mohameda na svojej výstave o rúhaní.
      Trojmesačná výstava obsahuje náboženské a politické portréty z posledných 500 rokov a začína sa v piatok. Vedenie múzea uviedlo, že kresby Mohameda "sa rozhodlo nevybrať zámerne", uvádzajúc potenciálne bezpečnostné hrozby.
      Stöjbergová na sociálnej sieti Facebook napísala, že karikatúry dokazujú, že Dánsko je "slobodná krajina, v ktorej sa názory spochybňujú", a dodala, že Dáni "by mali byť na karikatúry Mohameda hrdí".
      Dánsky premiér Lars Lökke Rasmussen príspevok ministerky nekomentoval, ale uviedol, že "je šťastný, že žije v krajine, v ktorej umelci tvoria bizarné umelecké diela".
      Prvýkrát sa kresby objavili v dánskom denníku Jyllands Posten 30. septembra 2005 a následne vyvolali búrlivé protesty v moslimských krajinách, kde islamské právo zakazuje akékoľvek zobrazovanie Mohameda.
      Dánski zákonodarcovia zrušili 2. júna tohto roku po takmer 100 rokoch trestný čin rúhania, ktorý však bol v tejto škandinávskej krajine iba veľmi zriedka predmetom stíhania. Proti zrušeniu boli iba členovia sociálnej demokracie. Za rúhanie hrozilo v Dánsku štvormesačné väzenie alebo pokuta. Počas platnosti predmetnej legislatívy došlo v Dánsku iba k trom súdnym procesom vo veci rúhania, naposledy v roku 1971.

Copyright TASR ©2017


Vodca Islamského štátu (IS) Abú Bakr al-Bagdádí vyzýva na audionahrávke, ktorá bola zverejnená vo štvrtok, svojich nasledovníkov okrem iného na útoky na médiá. "Vy, vojaci islamu, stúpenci kalifátu, nech už ste kdekoľvek, vystupňujte svoje útoky a zahrňte medzi vaše ciele aj mediálne centrá nevercov a riadiace centrály ich ideologickej vojny," hovorí na nahrávke hlas, o ktorom Islamský štát tvrdí, že patrí al-Bagdádímu.
"Vy, vojaci kalifátu, hrdinovia islamu a vlajkonosiči, zapáľte oheň proti vašim nepriateľom. Nedožičte križiakom a odpadlíkom užívať si dobrý a prepychový život v ich domovoch, zatiaľ čo vaši bratia zažívajú zabíjanie, ostreľovanie a ničenie," hovorí ďalej al-Bagdádí na 46-minútovej nahrávke.
Al-Bagdádího posolstvo zverejnila vo štvrtok organizácia al-Furkán, ktorá stojí za väčšinou mediálnych výstupov IS. Podľa agentúry AP hlas na nahrávke zodpovedá hlasu na predchádzajúcich nahrávkach, ktoré IS zverejňoval v minulosti a o ktorých tiež tvrdil, že je na nich nahratý al-Bagdádí.
Predchádzajúcu audionahrávku pripisovanú al-Bagdádímu zverejnil IS v novembri minulého roku. Na videu sa al-Bagdádí ukázal naposledy ešte v roku 2014. Odvtedy sa viackrát objavili správy o jeho smrti, ktoré však zatiaľ nikto definitívne nepotvrdil.
V polovici júna napríklad ruská armáda oznámila, že al-Bagdádí zahynul koncom mája pri útoku ruského letectva na stretnutie najvyššieho velenia IS v sýrskej Rakke. Z amerických diplomatických zdrojov sa však neskôr rozšírila správa, že podľa informácií Washingtonu by mal byť al-Bagdádí stále nažive.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.