28. 9. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Dánska ministerka pre imigráciu a integráciu Inger Stöjbergová vzbudila pozornosť po tom, ako vo svojom utorňajšom príspevku na sociálnej sieti zverejnila kontroverznú karikatúru proroka Mohameda, ktorá pobúrila islamské krajiny po celom svete v roku 2006. Informovala o tom dnes agentúra AP.
Obrázok, na ktorom je Mohamed zobrazený s turbanom v tvare bomby so zapálenou poistkou, zverejnila Stöjbergová z tabletu po tom, ako múzeum v meste Viborg odmietlo vystaviť 12 karikatúr proroka Mohameda na svojej výstave o rúhaní.
Trojmesačná výstava s názvom Obrazová búrka je o rúhaní od protestantskej reformácie v 16. storočí a začína sa v piatok. Vedenie múzea uviedlo, že kresby Mohameda "sa rozhodlo nevybrať zámerne", uvádzajúc potenciálne bezpečnostné hrozby.
Stöjbergová na sociálnej sieti Facebook napísala, že karikatúry dokazujú, že Dánsko je "slobodná krajina, v ktorej sa názory spochybňujú", a dodala, že Dáni "by mali byť na karikatúry Mohameda hrdí".
Dánsky premiér Lars Lökke Rasmussen príspevok ministerky nekomentoval, ale uviedol, že "je šťastný, že žije v krajine, v ktorej umelci tvoria bizarné umenie".
Prvýkrát sa kresby objavili v dánskom denníku Jyllands Posten 30. septembra 2005 a následne vyvolali búrlivé protesty v moslimských krajinách, kde islamské právo všeobecne nesúhlasí s akýmkoľvek zobrazením Mohameda.
Dánski zákonodarcovia zrušili 2. júna tohto roku po takmer 100 rokoch trestný čin rúhania, ktorý však bol v tejto škandinávskej krajine iba veľmi zriedka predmetom stíhania. Proti zrušeniu boli iba členovia sociálnej demokracie. Za rúhanie hrozilo v Dánsku štvormesačné väzenie alebo pokuta. Počas platnosti predmetnej legislatívy došlo v Dánsku iba k trom súdnym procesom vo veci rúhania, naposledy v roku 1971.

Nemecké médiá poskytli provokáciám Alternatívy pre Nemecko (AfD) v predvolebnej kampani priveľa priestoru. Pre internetové vydanie periodika Die Zeit to dnes uviedol nemecký spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier.
Porušenie tabu by sa nemalo vyplácať, povedal Steinmeier bez toho, aby konkrétne menoval akúkoľvek politickú stranu, a dodal, že ten, koho za každú provokáciu pozvú do talkshow, sa cíti povzbudený k ďalším provokáciám.
Steinmeier však súčasne vyjadril aj porozumenie pre hnev a nespokojnosť občanov predovšetkým vo východonemeckých spolkových krajinách. "Niektorí ľudia majú dojem, že ich časť histórie nikdy nebola rešpektovaná ako rovnoprávna, a v tom sa ani len nemýlia," citovala tlačová agentúra DPA slová nemeckého spolkového prezidenta.
Podľa jeho slov nejde pritom výlučne o zlomy v životopisoch z obdobia rokov 1989-1990, ide aj o chýbajúce ocenenie biografií o 25 rokov neskôr.
Ako je známe, Alternatíva pre Nemecko (AfD) výrazne posilnila práve na východe Nemecka, v Sasku získala v nedeľňajších parlamentných voľbách dokonca najviac hlasov.

Copyright TASR ©2017

Americký prezident Donald Trump sa v stredu na Twitteri posťažoval, že Facebook je proti nemu. "Facebook bol vždy protitrumpovský. Sociálne siete boli vždy protitrumpovské, a preto aj fake news - The New York Times (ospravedlnili sa) a The Washington Post - boli protitrumpovské," napísal v stredu americký prezident. "Ale ľudia boli protrumpovskí! Zatiaľ žiadnemu prezidentovi sa nepodarilo to, čo sa za deväť mesiacov podarilo nám - ekonomika rýchlo napreduje," dodal Trump vo svojom príspevku na Twitteri.
Agentúra Associated Press sa domnieva, že Trumpov výpad proti Facebooku súvisí s minulotýždňovým rozhodnutím tejto spoločnosti, že sprístupní americkému Kongresu plný obsah takmer troch tisícok platených reklám, ktoré si, najmä počas predvolebnej kampane pred americkými prezidentskými voľbami, u neho objednala istá ruská agentúra. Facebook už obsah reklám zadávaných ruskou agentúrou pred troma týždňami odovzdal polícii.
Nie je zatiaľ známe, kto presne mal byť zadávateľom týchto reklám, ani aký bol ich obsah. Kongresmani a americké médiá však predpokladajú, že reklamy mali byť súčasťou ruskej propagačnej ofenzívy, ktorej cieľom bolo ovplyvniť amerických prezidentských volieb tak, aby ich vyhral ich neskorší víťaz Donald Trump.


©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.