11. 2. 2023

Zomrel Hugh Hudson

Zomrel Hugh Hudson

 Hugh Hudson Dead: Chariots of Fire Director Was 86 - Variety

Vo veku 86 rokov zomrel v piatok po krátkej chorobe britský filmový režisér Hugh Hudson. Informovali o tom spravodajské stanice BBC News a Sky News.
Po štúdiu na Eton College a pôsobení v ozbrojených silách začal v 60. rokoch pôsobiť v kreatívnom priemysle - spolupracoval na výrobe televíznych reklám a dokumentárnych filmov.
Jeho prvou a najznámejšou celovečernou snímkou je film Ohnivé vozy (1981), nakrútený podľa skutočného príbehu dvoch britských bežcov Erica Liddella a Harolda Abrahamsa, ktorí sa zúčastnili na letných olympijských hrách v roku 1924.
Film získal štyroch Oscarov vrátane zlatej sošky v kategórii najlepší film. Snímka si tiež odniesla tri ceny BAFTA, Zlatý glóbus či dve trofeje z Festivalu v Cannes.
Kritici vyzdvihli tento film za motívy oddanosti, obetavosti a odhodlania prekonať nepriazeň osudu. Britský filmový inštitút (BFI) ho v stovke najlepších britských filmov zaraďuje na 19. miesto.
Správa o Hudsonovej smrti prišla menej než deväť mesiacov po úmrtí autora scénickej hudby k tomuto filmu - gréckeho skladateľa Vangelisa, ktorý zaň získal Oscara.
Hudson režíroval celkovo sedem celovečerných filmov; tými ostatnými sú Tarzan (1984), Revolúcia (1985), Cesta domov (1989), Taký som bol (1999), Snívala som o Afrike (2000) a Altamira (2016).
Hugh Hudson po sebe zanechal manželku - herečku Maryam d'Aboovú -, syna Thomasa a prvú manželku Sue.

Zdroj: TASR

10. 2. 2023

Zomrel Carlos Saura

Zomrel Carlos Saura
 Borja B. Hojas/Getty Images
 

Vo veku 91 rokov zomrel v piatok oceňovaný španielsky režisér Carlos Saura, informoval na svojom webe denník El Mundo s odvolaním sa na tvít španielskej filmovej akadémie.

Carlos Saura je spolu s Luisom Buñuelom a Pedrom Almodóvarom považovaný za jedného z najznámejších španielskych filmárov.
V kinematografii pôsobil Saura sedem desaťročí - až do svojej smrti - a dosiahol pritom veľké medzinárodné uznanie. Nakrútil približne 50 filmov.
Tri z nich filmov boli nominované na prestížnu filmov cenu Oscar. Okrem toho ho trikrát ocenili na filmovom festivale v Berlíne – dva razy si odniesol sošku Strieborného a raz Zlatého medveďa – a štyri razy "bodoval" na festivale v Cannes. Bol aj nositeľom Európskej filmovej ceny za celoživotné dielo.
Jeho najnovší film Las paredes habla bol v Španielsku uvedený len minulý piatok.
Od malička bol fascinovaný fotografovaním, čo ho priviedlo i k štúdiu filmárstva v Madride, kde v roku 1957 absolvoval a do roku 1963 aj prednášal. Po vylúčení zo školy - z politických dôvodov - sa venoval nakrúcaniu svojich autorských filmov.
Aj keď v kategórii hraného filmu začínal s neorealistickými Delikventmi (1960), postupne - inšpirovaný surrealizmom Luisa Buñuela - vkladal do svojich filmov metafory a symbolizmus - aby sa vyhol dobovej cenzúre počas režimu generála Franka.
Jeho filmy Cousin Angelica a Cria cuervos, ktoré sa zaoberajú spoločnosťou za frankistických čias, získali v rokoch 1974 a 1976 ocenenia na filmovom festivale vo francúzskom meste Cannes.
Po definitívnom páde Frankovho režimu sa Saura obrátil k fúzii hudby a hraného filmu - v 80. rokoch vytvoril baletu zasvätenú trilógiu v spolupráci s choreografom a tanečníkom Antoniom Gadesom.
Po snímke Krvavá svadba (1981), ktorá predstavovala zvláštny druh dokumentu, nasledovala svojrázna adaptácia Carmen (1982), ktorá potešila aj fanúšikov gitarovej hudby – popri originálnych pasážach zo známej opery Georgea Bizeta je totiž vo filme výrazne prítomný aj flamencový gitarista Paco de Lucia. Záverečnou časťou je potom Čarodejná láska z roku 1986.
Na sklonku života sa Saura venoval tvorbe hudobných dokumentov.



Zdroj: TASR

 

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA 

 

Najpočúvanejším rádiom je stále Expres

Najpočúvanejším rádiom je stále Expres

 


Rádio Expres je stále najpočúvanejším rádiom na Slovensku, pustilo si ho 33,6 percenta poslucháčov. Vyplýva to z výsledkov prieskumu počúvanosti Radioprojekt, ktorý realizuje spoločnosť Median SK.
Druhým najpočúvanejším je Rádio Slovensko s 23,9-percentnou podporou poslucháčov. Na treťom mieste sa umiestnilo Fun rádio, ku ktorému sa prihlásilo 22,6 percenta poslucháčov. Rádio Vlna má počúvanosť 18,1 percenta a Rádio Európa 2 17,5 percenta. Nasledujú Rádio Melody s 14,0 percenta a Rádio Regina, ktoré si naladilo 10,1 percenta poslucháčov.
Najväčší podiel na trhu patrí Rádiu Expres s 21,8 percenta, nasleduje Rádio Slovensko s 18,8 percenta, ako tretie sa umiestnilo Fun rádio s podielom 12,8 percenta. Ďalej Rádio Europa 2 s 9,9 percenta a Rádio Vlna s 9,4-percentným podielom na trhu. Rádiu Melody namerali podiel 7,2 percenta a Rádiu Regina 4,9 percenta. Ostatným rozhlasovým staniciam patrí 15-percentný podiel na trhu.
Celková počúvanosť rádií v parametri "počúval posledný týždeň" predstavuje 86,8 percenta, čo je 3.869.000 poslucháčov vo veku 14 až 79 rokov. Každý deň počúva rádio viac ako 2,3 milióna ľudí (51,8 percenta populácie). V priemere každý občan SR počúva denne rádio hodinu a 30 minút. Každý poslucháč počúva rádio priemerne tri hodiny.
Spoločnosť Median SK realizuje kontinuálny prieskum Radioprojekt od apríla 2009. Zverejnené výsledky zbierali od 3. januára 2022 do 11. decembra 2022. Prieskum realizovali na vzorke 12.706 respondentov, občanov SR vo veku 14 až 79 rokov. Výsledky prieskumu poskytla pre TASR zástupkyňa spoločnosti Median SK Linda Kleinertová.



Zdroj: TASR

9. 2. 2023

Zomrel Burt Bacharach

Zomrel Burt Bacharach



Vo veku 94 rokov zomrel v stredu v Los Angeles legendárny americký hudobný skladateľ Burt Bacharach, ktorého piesne boli na popredných miestach v hitparádach 60. a 70. rokov. Vo štvrtok o tom informovali americké médiá.
Bacharach bol známy romantickými a melancholickými baladami na pomedzí jazzu a popu a pravidelne sa umiestňoval na popredných miestach hitparád na oboch stranách Atlantiku. Bol držiteľom cien Grammy, Oscara a Tony, dodala agentúra AP.
Jeho obľúbenou interpretkou bola Dionne Warwicková, ale Bacharach, zvyčajne v tandeme s textárom Halom Davidom - s ktorým vytvoril jedno z najúspešnejších partnerstiev v hudobnom priemysle - vytvoril prvotriedny hudobný materiál aj pre Arethu Franklinovú, Dustyho Springfielda, Toma Jonesa a mnohých ďalších.
Elvis Presley, Beatles a Frank Sinatra patrili medzi nespočetných umelcov, ktorí Bacharachove piesne prebrali. Naspievali alebo nasamplovali ich však aj White Stripes, Twista a Ashanti.
Podľa agentúry AP Bacharach triumfoval v mnohých umeleckých formách. Bol osemnásobným držiteľom Grammy a trojnásobným držiteľom ceny Oscar za filmovú hudbu - ocenený bol soundtrack k filmu Butch Cassidy a Sundance Kid a za pieseň Raindrops Keep Fallin' on My Head.
Ďalšieho oscara získal v roku 1982 spolu so svojou vtedajšou manželkou, textárkou Carole Bayerovou Sagerovou, za skladbu Best That You Can Do z filmu Arthur.
Bol jedným z najrozporuplnejších skladateľov populárnej hudby. Pre svojich odporcov - často rock'n'rollových fundamentalistov - sa jeho meno spája s easy listeningom, ktorý odkazuje na hudbu z výťahov a medzinárodných hotelových lobby. Jeho tvorba je síce "ľahká" a uchu lahodiaca, ale vzácne zložitá, upozorňovali hudobní kritici. Pre svojich obdivovateľov, medzi ktorých patrili napríklad aj členovia skupiny Oasis, však zostane géniom popu.
Hitom v Československu bola svojho času Bacharachom zložená pieseň Proč mě nikdo nemá rád v podaní Heleny Vondráčkovej.


Zdroj: TASR

Na hrane v TV JOJ

Na hrane v TV JOJ

 

 

 

Televízia JOJ ponúka svojim divákom politickú diskusnú reláciu Na hrane. Každý štvrtok večer si nenechajte ujsť naživo politický duel, aktuálne témy aj exkluzívne prieskumy.

Každý týždeň, vo štvrtok večer, sa v štúdiu Na hrane stretávajú dvaja politici a venujú sa aktuálnym politickým a spoločenským témam. Diskusná relácia je výnimočná aj tým, že diváci majú možnosť zapojiť sa do diskusie a opýtať sa politikov, čo ich zaujíma prostredníctvom aplikácie. Ak sa otázky nepodarí zodpovedať v živom vysielaní, hostia sa im pokúsia venovať po skončení televíznej diskusie na webe www.hrane.joj.sk.

Reláciu moderuje jej dramaturgička a skúsená politická redaktorka spravodajstva TV JOJ Jana Krescanko Dibáková.

Pozvanie do diskusie prijali vo štvrtok 9. februára predseda Výboru pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa (SaS) a Erik Tomáš, poslanec NR SR (HLAS-SD).

Hovoriť budú o obedoch zadarmo financovaných bankovým odvodom, o nedeliach bez obchodov, ale aj o návrate platieb v hotovosti, či o kauze „Vietnamec“, ktorá je stále bez koncovky.

Sledujte Na hrane vo štvrtok 9. februára o 21:45 na JOJke.

 

TV Markíza pripravuje nový seriál s Alžbetou Ferencovou v hlavnej úlohe

TV Markíza pripravuje nový seriál s 

KVÍZ: Nielen Markíza, svoje logo zmenili aj Apple a Instagram. Spoznáte  staré vizuály svetových značiek? | TVNOVINY.sk

Alžbetou Ferencovou v hlavnej úlohe


Odľahčený kriminálny seriál sa bude odohrávať v Chorvátsku, obľúbenej dovolenkovej destinácii mnohých Slovákov a Čechov.


Televízie Markíza a Nova pripravujú nový slovensko-český odľahčený kriminálny seriál z vizuálne príťažlivého chorvátskeho prostredia, kam státisíce slovenských a českých turistov každoročne prichádzajú na letnú dovolenku. Ústrednú dvojicu v atraktívnej novinke budú tvoriť Slovenka a Čech, pričom hlavnej ženskej role sa zhostí aktuálne mimoriadne obľúbená a talentovaná herečka, speváčka, tanečnica a modelka Alžbeta Ferencová, ktorá je známa aj pod pseudonymom Zea.

„Markíza a Nova majú v príprave množstvo nových projektov, či už do lineárneho vysielania alebo pre Voyo. Jedným z nich je aj táto zaujímavá seriálová novinka s Alžbetou Ferencovou a jej českým hereckým partnerom, ktorého meno prezradíme už čoskoro. Diváci a diváčky sa môžu tešiť na pútavé kriminálne prípady zo slnečného Chorvátska, ktoré budú odľahčené sviežim humorom,“ priblížila Silvia Majeská, programová riaditeľka TV Markíza a TV Nova.

Nový 8-dielny seriál vznikne v spolupráci s renomovanou produkčnou spoločnosťou DNA Production, za ktorou stoja producenti Rasťo Šesták a Peter Bebjak. „Tento nový projekt v sebe spája všetko, čo má divák v televíznych seriáloch rád - napätie, dobrodružstvo, humor a postavy, aké každý z nás už niekedy stretol a dokáže si predstaviť, že by sa s nimi mal o čom rozprávať. Kriminálne prípady, ktoré sa odohrávajú v krásnom prímorskom prostredí, majú výnimočnú atmosféru a vďaka humoru a energii hlavných predstaviteľov, spolu s atraktívnymi príbehmi, je to presne to, čo chceme priniesť aj na naše obrazovky - pocit dovolenky s trochou napätia," doplnil producent seriálu Rasťo Šesták.

Väčšina natáčania seriálovej novinky bude prebiehať priamo v Chorvátsku, menšia časť tiež na Slovensku a v Česku.


žáner: komediálny kriminálny seriál // autori projektu: Tomáš Grombíř, David Musil // hlavní scenáristi: Tomáš Grombíř, David Musil, Peter Nagy // kreatívny producent: David Musil // producent DNA Production: Rasťo Šesták
 

8. 2. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Turkey earthquake rescue: Waiting in bitter cold as rescuers work through  the night to find survivors | CNN
Od ničivého zemetrasenia, ktoré zasiahlo Turecko a Sýriu, sú sociálne siete plné dezinformácií a nesprávne priradených fotografií či videí. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá o tom informovala v stredu.
Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 zasiahlo oblasť blízko tureckého mesta Gaziantep v pondelok pred svitaním a v Turecku i Sýrii si vyžiadalo najmenej 11.200 obetí na životoch.
AFP sa odvtedy podarilo odhaliť obrázky i videá zverejnené online, ktoré mali tisícky zhliadnutí a mali zachytávať výjavy súvisiace so zemetrasením alebo jeho následkami.
Videozáznam, ktorý sa objavil na sociálnych sieťach a mal množstvo zdieľaní, mal napríklad údajne zobrazovať vlnu cunami na juhotureckom pobreží spôsobenú zemetrasením. Analytici však po preskúmaní videa uviedli, že na ňom vidno búrku, ktorá postihla mesto Durban v Juhoafrickej republike (JAR) ešte v roku 2017.
Podobné dramatické video s vlnami narážajúcimi na pobrežie, ktoré malo byť takisto z Turecka, pochádzalo nakoniec z januárovej búrky v San Diegu v americkom štáte Kalifornia.
Séria záberov, ktoré sa objavili na sociálnych sieťach Facebook, Instagram a Twitter, mala zobrazovať paniku na okupovanom západnom brehu Jordánu po údajnom zemetrasení, ku ktorému malo dôjsť v Mŕtvom mori v utorok večer. Snímky mali desaťtisíce vzhliadnutí, píše AFP. Spätné vyhľadávanie obrázkov však preukázalo, že pochádzajú z júna 2017 a zachytávajú Palestínčanov, ktorí v meste Nábulus na Západnom brehu oslavovali sviatok íd al-fitr.
Ďalší záber, ktorý sa šíril po zemetrasení v Turecku, zachytával osobu zrejme privalenú troskami a vedľa nej psa. Na Twitteri ho videlo vyše 1,5 milióna užívateľov. Ukázalo sa však, že fotografia je online už najmenej od roku 2018 a je súčasťou série, ktorú na platformu Alamy nahral český fotograf Jaroslav Noska.
Egyptský spravodajský kanál okrem toho šíril fotografiu malého chlapca sediaceho na troskách. Pod obrázkom bola popiska, že ide o sýrske dieťa, ktoré zostalo samé po pondelkovom zemetrasení. Fotografia je však súčasťou inscenovanej série snímok, ktoré možno nájsť vo webovej databáze Shutterstock, približuje AFP.

Andrzej Poczobut wytrzyma, Łukaszenka nie

V Bielorusku v stredu odsúdili poľsko-bieloruského novinára Andrzeja Poczobuta, ktorý kriticky informoval o režime prezidenta Alexandra Lukašenka, na osem rokov väzenia. Oznámia to miestna ľudskoprávna organizácia Viasna, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra AFP.
"Sudca Dmitrij Bubenčik uznal Poczobuta za vinného a odsúdil ho na osem rokov v trestaneckej kolónii so sprísneným režimom," napísala Viasna na svojej webovej stránke. Vinný je z účasti na "činoch poškodzujúcich národnú bezpečnosť" a "z podnecovania nenávisti".
Poľsko verdikt odsúdilo ako nespravodlivý. Vyniesol ho okresný súd v bieloruskom meste Grodno.
"Odsudzujeme nespravodlivý verdikt udelený súdom autoritárskej krajiny," uviedol v tvíte hovorca poľského ministerstva zahraničných vecí Lukasz Jasina. Označil Poczobuta za "poľského a bieloruského vlastenca". Dodal, že "Poľsko stojí a bude ďalej stáť za Poczobutom".
V Bielorusku známy novinár je dlhoročným dopisovateľom poľského denníka Gazeta Wyborcza a aj aktivistom za práva poľskej menšiny v Bielorusku. Pred zadržaním pracoval pre Zväz Poliakov v Bielorusku (ZPB), ktorý bieloruské úrady postavili mimo zákona, píše agentúra PAP.
Zatkli ho v marci 2021 pre obvinenia z "podnecovania nenávisti proti náboženským základom a národným záujmom (krajiny) a z ospravedlňovania nacizmu". Súdny proces prebiehajúci za zatvorenými dverami sa začal 16. januára.
Poczobut je medzinárodne uznaný ako politický väzeň. Poľsko a ďalšie krajiny opakovane vyzývajú na jeho prepustenie.
Verdikt bol vynesený v čase, keď bieloruský režim podľa opozičných skupín sprísňuje kontrolu nad krajinou a robí to cez masové zatýkania a čistky.


Copyright  © TASR 2023

 

 

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

 POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

 Rada pre mediálne služby má ambíciu koordinovať aktérov projektov mediálnej  gramotnosti | Správy | Radia.sk - slovenský éter online

Na dnešnom zasadnutí Rady pre mediálne služby členovia jej senátov rozhodovali o jednom bode týkajúcom sa agendy oprávnení na vysielanie, uložili jednu sankciu, na základe vlastných monitoringov a doručených podnetov začali tri správne konania, v trinástich prípadoch podnet uzavreli ako neopodstatnený, z rôznych dôvodov ho odložili alebo vzhľadom na vecnú príslušnosť postúpili. Rada dnes okrem iného:

  • uložila sankciu - upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi programovej služby Rádio Frontinus (FRONTINUS s.r.o.) za to, že dňa 12. 6. 2022 odvysielal program Debata na telefón, ktorý obsahoval kritické vyjadrenia a jednostranné názory Mareka Kotlebu, podpredsedu Ľudovej strany Naše Slovensko a poslanca NRSR, ako aj niektorých poslucháčov k témam týkajúcim sa fašizmu, vojny na Ukrajine, utečencov z Ukrajiny a ich správaniu, kupovania hlasov v parlamentných voľbách, k otázkam o činnosti konkrétnych členov Vlády SR a predstaviteľov politických strán, o mimovládnych organizáciách, o pozdrave „Na stráž!“ a k ďalším otázkam, a to bez náležitej názorovej oponentúry, čím došlo k nezabezpečeniu objektívnosti a nestrannosti programu aktuálnej publicistiky (§ 25 písm. b) ZMS);
  • začala správne konanie voči vysielateľovi programovej služby RTVS 24 (Rozhlas a televízia Slovenska) v súvislosti s tým, že dňa 17. 11. 2022 odvysielal program Slávnostný snem Smeru-SD (tlačová konferencia), ktorým mohlo dôjsť k nezabezpečeniu objektívnosti a nestrannosti programu aktuálnej publicistiky (§ 25 písm. b) ZMS) a k porušeniu zákazu vysielania politickej reklamy (§ 9 v spojení s § 98 ods. 2 písm. b) ZMS);
  • začala správne konanie voči vysielateľovi programovej služby WAU (MAC TV s.r.o.) v súvislosti s tým, že dňa 11. 11. 2022 odvysielal dve epizódy programu Walker, Texas Ranger a dňa 3. 12. 2022 dve epizódy programu To je vražda, napísala s českým dabingom (§ 20 ods. 4 písm. a) ZMS);
  • začala správne konanie voči spoločnosti M2Tech, s.r.o. v súvislosti s tým, že mohol prevádzkovať retransmisiu bez jej registrácie (§ 141 ods. 2 ZVR);
  • uznala za neopodstatnené podnety na preverenie reklamných spotov spoločnosti Dedoles z kampane so sloganom „Nevyprdnite sa na...“, ktorú sťažovatelia považovali za nevhodnú vzhľadom na použitý expresívny výraz.

Závery všetkých bodov programu zasadnutia Rady dňa 8. februára 2023 sú zverejnené na webovej stránke Rady. V sekcii Zasadnutia Rady je k dispozícii aj zvukový záznam zo zasadnutia a pracovné materiály Kancelárie Rady k jednotlivým bodom programu.

ZMS – zákon č. č. 264/2022 Z. z. o mediálnych službách