8. 2. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Russia Sentences Popular Cookbook Author Over Ukraine Posts


Súd v Moskve v pondelok v neprítomnosti odsúdil na deväť rokov väzenia známu autorku kuchárskych kníh, blogerku a novinárku Veroniku Belocerkovskú, ktorú predtým usvedčil zo šírenia dezinformácií o ruskej armáde. Informovala o tom agentúra AP, ktorá pripomenula, že súdny proces s Belocerkovskou bol súčasťou rozsiahlych, už niekoľko mesiacov trvajúcich represií Kremľa proti disentu v Rusku.
Obvinenia voči Belocerkovskej, žijúcej v zahraničí, boli vznesené v súvislosti s jej príspevkami na Instagrame, ktoré podľa úradov obsahovali "zámerne nepravdivé informácie o nasadení ozbrojených síl Ruskej federácie na ničenie miest a proti civilnému obyvateľstvu Ukrajiny vrátane detí".
Belocerkovská, ktorá na Instagrame uvádza ako miesto narodenia Odesu na juhu Ukrajiny, na správu o svojom odsúdení reagovala statusom, že je "na jednej strane zmätená a na druhej strane, samozrejme, hrdá".
Ruský Vyšetrovací výbor oznámil začatie konania voči Belocerkovskej 16. marca 2022 — viac ako tri týždne po tom, ako na Ukrajinu vtrhli jednotky ruskej armády.
Jej kauza bola prvá verejne známa prejednávaná súdom podľa nového zákona o zákaze šírenia dezinformácií o ruskej armáde, ktorý bol prijatý vlani začiatkom marca a umožňuje trestné stíhanie za informácie údajne znevažujúce ruskú armádu.
Belocerkovská na základe spomínaného zákona dostala najdlhší možný trest odňatia slobody a je druhou významnou verejne známou osobnosťou, ktorá bola odsúdená v neprítomnosti.
Minulý týždeň moskovský súd odsúdil v neprítomnosti na osem rokov väzenia na základe rovnakých obvinení televízneho novinára a bývalého poslanca ruského parlamentu Alexandra Nevzorova. Ten mal zverejniť "nepravdivé informácie" o ostreľovaní pôrodnice v prístavnom meste Mariupol ležiacom na pobreží Azovského mora, ktorý sa pripisuje ruskej armáde. Moskva svoju účasť na tomto útoku dôrazne poprela.
Agentúra AP pripomenula, že za dezinformácie o ruskej armáde bol v decembri na osem a pol roka väzenia odsúdený známy opozičný politik Iľja Jašin. Sedem rokov väzenia za kritiku konania ruskej armády na Ukrajine dostal predtým Jašinov kolega, moskovský komunálny politik Alexej Gorinov. Na začiatok súdneho procesu za rovnaké "previnenie" vo vyšetrovacej väzbe čaká ďalší opozičný politik, Vladimir Kara-Murza.
ň

Disney removes Simpsons episode from Hong Kong streaming service
Spoločnosť Walt Disney odstránila zo svojej streamovacej služby v Hongkongu epizódu seriálu Simpsonovi, ktorá obsahovala zmienku o "táboroch na nútené práce" v Číne. TASR správu prevzala v utorok z agentúry Reuters a webovej stránky denníka The Guardian.
Epizóda s názvom One Angry Lisa už v Hongkongu nie je dostupná. Reuters však nedokázal zistiť, kedy bola epizóda stiahnutá, a spoločnosť Walt Disney na žiadosť o vyjadrenie bezprostredne nereagovala.
V predmetnej epizóde postava z tohto seriálu Marge Simpsonová počas lekcie cvičenia na stacionárnom bicykli pozoruje zábery Veľkého čínskeho múru, vysvetľuje Reuters. Inštrukcie k cvičeniu podľa Reuters hovoria o "zázrakoch Číny" a "baniach na bitcoiny, táboroch nútených prác, kde deti vyrábajú smartfóny".
Čína akékoľvek správy o pracovných táboroch na svojom území popiera. Ľudskoprávne skupiny a vlády západných krajín však Peking už dlhodobo obviňujú z porušovania práv národnostnej menšiny moslimských Ujgurov, obývajúcej autonómnu oblasť Sin-ťiang na severozápade Činskej ľudovej republiky.
Peking je všeobecne obviňovaný, že v prevýchovných táboroch násilne zadržiava viac ako milión turkických Ujgurov. Čína však tvrdí, že v Sin-ťiangu prevádzkuje len strediská odborného vzdelávania, určené na boj proti extrémizmu a terorizmu.
Streamovacia služba Disney+ začala v Hongkongu fungovať v novembri 2021 a krátko nato stiahla epizódu Simpsonovcov, v ktorej táto kreslená americká rodina navštívi pekinské Námestie nebeského pokoja (Tchien-an-men), pripomína Reuters.
Čínska vláda však v roku 2020 v reakcii na rozsiahle protesty v Hongkongu z predchádzajúceho roka prijala zákon o národnej bezpečnosti. Zákonodarná rada hongkonského parlamentu v roku 2021 schválila zákon o filmovej cenzúre s cieľom chrániť národnú bezpečnosť. Ten sa však podľa vtedajších vyjadrení predstaviteľov na streamovacie služby nevťahoval, pripomína Reuters.

George Clooney to Direct Showtime Thriller Series 'The Department' - Variety

Hollywoodska hviezda George Clooney bude režírovať remake francúzskeho špionážneho televízneho seriálu "Le Bureau des légendes" v angličtine. TASR správu prevzala z utorkového servisu tlačovej agentúry AFP.
Nová verzia seriálu sa bude volať "The Department". Jeho výroba sa začne v priebehu tohto roka. Americké médiá ho prirovnávajú k úspešnému seriálu "Homeland" (V mene vlasti), ktorý kombinuje prvky špionáže a geopolitiky.
"Tak ako 'Homeland' povýšil globálnu špionáž na novú úroveň, 'The Department' zavedie divákov ešte hlbšie do sveta intríg a úskokov s komplikovanými postavami, ktoré bojujú s vlastnými démonmi," uviedla americká televízna stanica Showtime.
"Le Bureau des légendes" bol pre francúzsku televíznu stanicu Canal+ obrovským medzinárodným hitom a predal sa do vyše 100 krajín. Ako realistický ho ocenila aj skutočná francúzska tajná služba DGSE (Generálne riaditeľstvo pre vonkajšiu bezpečnosť).
Pôvodný seriál má doteraz päť sérií (2015-2020) a spolu 50 častí. Vytvoril ho francúzsky režisér a scenárista Éric Rochant.
Clooney, dvojnásobný držiteľ Oscara, predtým režíroval seriály Unscripted a Hlava 22, aj celovečerné filmy Milujte svojho zabijaka (2002), Dobrú noc a veľa šťastia (2005), Deň zrady (2011), Pamiatkari (2014) či Polnočné nebo (2020). 

Novaya Gazeta - Wikipedia

Moskovský mestský súd v utorok s definitívnou platnosťou zrušil licenciu pre tlačené vydanie nezávislého ruského denníka Novaja gazeta i jeho alternatívny projekt Novaja rasskaz-gazeta.
Ako informovala agentúra AP, Novaja gazeta už roky kritizuje politiku Kremľa a represie voči jej redakcii sa stali súčasťou cielenej kampane proti disentu.
Okrem toho rozhodnutie moskovského súdu prichádza v čase, keď sa blíži prvé výročie začiatku vojny, ktorú Rusko rozpútalo na Ukrajine.
Šéfredaktor denníka Dmitrij Muratov, ktorý je laureátom Nobelovej ceny za mier, odsúdil utorkové rozhodnutie súdu a obvinil ho, že "slúži skupine ľudí, ktorí chcú, aby národ bol vystavený len propagande".
Kritizoval, že na posúdenie každého odvolania stačilo súdu len päť minút, i to, že súd novinárom Novej gazety zakázal nakrúcať v budove súdu - s odvolaním sa na to, že status Novej gazety je právne nejasný. Muratov na základe toho usudzuje, že v kauze denníka bolo "jednoznačne rozhodnuté vopred".
Muratov tiež pripomenul, že utorkovým rozhodnutím odvolacieho súdu bolo rozhodnuté o odobratí licencie denníku, ktorý by o dva mesiace oslávil 30 rokov svojej existencie.
Represie voči ruským nezávislým médiám sa začali po tom, ako sa 24. februára začala invázia ruskej armády na Ukrajinu. Kremľom ovládaný ruský parlament totiž začiatkom marca schválil zákon, ktorý zakazuje znevažovanie ruskej armády alebo šírenie "nepravdivých informácií" o jej vojenských operáciách na Ukrajine.
V dôsledku toho boli desiatky ruských nezávislých médií zakázané, zatiaľ čo iné oznámili, že končia so spravodajstvom týkajúcim sa Ukrajiny.
Novaja gazeta vlani 28. marca oznámila, že pozastavuje svoju činnosť na obdobie, ktoré Kremeľ nazval "špeciálnou vojenskou operáciou" na Ukrajine. Redakcia pred tým dostala od cenzorského úradu dve varovania.
Redaktori Novej gazety, ktorí odišli do exilu, však v Lotyšsku spustili nový projekt Novaja gazeta Európa (Novaya Gazeta Europe), ktorý vojnu Ruska voči susednej Ukrajine ostro kritizuje.

 

Copyright  © TASR 2023

 RTL Deutschland - Wikipedia

Nemecká mediálna skupina RTL Deutschland v utorok oznámila, že ukončí vydávanie 23 tlačených časopisov a bude sa snažiť predať zhruba dve desiatky ďalších titulov. Tieto kroky sa dotknú približne 700 pracovných miest. RTL Deutschland je súčasťou nemeckého konglomerátu Bertelsmann.
Skupina RTL Deutschland uviedla, že sa chce sústrediť na svoje hlavné tituly, ktoré v súčasnosti tvoria približne 70 percent jej obchodného obratu. Patrí ním napríklad spravodajský týždenník Stern, podnikateľský časopis Capital a vzdelávací mesačník GEO.
Generálny riaditeľ konglomerátu Bertelsmann a skupiny RTL Thomas Rabe povedal, že spoločnosť reaguje na „rýchlo sa meniace mediálne prostredie" a celkové ekonomické výzvy. Skupina RTL konštatovala, že výsledkom ohlásených zmien bude zrušenie zhruba 500 pracovných miest. Dvesto ďalších pracovných pozícií sa podľa nej môže presunúť k novým majiteľom predaných titulov. 

Copyright  © SITA 2023