8. 2. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Turkey earthquake rescue: Waiting in bitter cold as rescuers work through  the night to find survivors | CNN
Od ničivého zemetrasenia, ktoré zasiahlo Turecko a Sýriu, sú sociálne siete plné dezinformácií a nesprávne priradených fotografií či videí. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá o tom informovala v stredu.
Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 zasiahlo oblasť blízko tureckého mesta Gaziantep v pondelok pred svitaním a v Turecku i Sýrii si vyžiadalo najmenej 11.200 obetí na životoch.
AFP sa odvtedy podarilo odhaliť obrázky i videá zverejnené online, ktoré mali tisícky zhliadnutí a mali zachytávať výjavy súvisiace so zemetrasením alebo jeho následkami.
Videozáznam, ktorý sa objavil na sociálnych sieťach a mal množstvo zdieľaní, mal napríklad údajne zobrazovať vlnu cunami na juhotureckom pobreží spôsobenú zemetrasením. Analytici však po preskúmaní videa uviedli, že na ňom vidno búrku, ktorá postihla mesto Durban v Juhoafrickej republike (JAR) ešte v roku 2017.
Podobné dramatické video s vlnami narážajúcimi na pobrežie, ktoré malo byť takisto z Turecka, pochádzalo nakoniec z januárovej búrky v San Diegu v americkom štáte Kalifornia.
Séria záberov, ktoré sa objavili na sociálnych sieťach Facebook, Instagram a Twitter, mala zobrazovať paniku na okupovanom západnom brehu Jordánu po údajnom zemetrasení, ku ktorému malo dôjsť v Mŕtvom mori v utorok večer. Snímky mali desaťtisíce vzhliadnutí, píše AFP. Spätné vyhľadávanie obrázkov však preukázalo, že pochádzajú z júna 2017 a zachytávajú Palestínčanov, ktorí v meste Nábulus na Západnom brehu oslavovali sviatok íd al-fitr.
Ďalší záber, ktorý sa šíril po zemetrasení v Turecku, zachytával osobu zrejme privalenú troskami a vedľa nej psa. Na Twitteri ho videlo vyše 1,5 milióna užívateľov. Ukázalo sa však, že fotografia je online už najmenej od roku 2018 a je súčasťou série, ktorú na platformu Alamy nahral český fotograf Jaroslav Noska.
Egyptský spravodajský kanál okrem toho šíril fotografiu malého chlapca sediaceho na troskách. Pod obrázkom bola popiska, že ide o sýrske dieťa, ktoré zostalo samé po pondelkovom zemetrasení. Fotografia je však súčasťou inscenovanej série snímok, ktoré možno nájsť vo webovej databáze Shutterstock, približuje AFP.

Andrzej Poczobut wytrzyma, Łukaszenka nie

V Bielorusku v stredu odsúdili poľsko-bieloruského novinára Andrzeja Poczobuta, ktorý kriticky informoval o režime prezidenta Alexandra Lukašenka, na osem rokov väzenia. Oznámia to miestna ľudskoprávna organizácia Viasna, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra AFP.
"Sudca Dmitrij Bubenčik uznal Poczobuta za vinného a odsúdil ho na osem rokov v trestaneckej kolónii so sprísneným režimom," napísala Viasna na svojej webovej stránke. Vinný je z účasti na "činoch poškodzujúcich národnú bezpečnosť" a "z podnecovania nenávisti".
Poľsko verdikt odsúdilo ako nespravodlivý. Vyniesol ho okresný súd v bieloruskom meste Grodno.
"Odsudzujeme nespravodlivý verdikt udelený súdom autoritárskej krajiny," uviedol v tvíte hovorca poľského ministerstva zahraničných vecí Lukasz Jasina. Označil Poczobuta za "poľského a bieloruského vlastenca". Dodal, že "Poľsko stojí a bude ďalej stáť za Poczobutom".
V Bielorusku známy novinár je dlhoročným dopisovateľom poľského denníka Gazeta Wyborcza a aj aktivistom za práva poľskej menšiny v Bielorusku. Pred zadržaním pracoval pre Zväz Poliakov v Bielorusku (ZPB), ktorý bieloruské úrady postavili mimo zákona, píše agentúra PAP.
Zatkli ho v marci 2021 pre obvinenia z "podnecovania nenávisti proti náboženským základom a národným záujmom (krajiny) a z ospravedlňovania nacizmu". Súdny proces prebiehajúci za zatvorenými dverami sa začal 16. januára.
Poczobut je medzinárodne uznaný ako politický väzeň. Poľsko a ďalšie krajiny opakovane vyzývajú na jeho prepustenie.
Verdikt bol vynesený v čase, keď bieloruský režim podľa opozičných skupín sprísňuje kontrolu nad krajinou a robí to cez masové zatýkania a čistky.


Copyright  © TASR 2023