12. 8. 2006

Zomrel Mike Douglas

Zomrel Mike Douglas
Moderátor zábavných programov Mike Douglas, ktorý sa na televíznej obrazovke objavoval od 60. rokov, zomrel 11. augusta v deň svojich 81. narodenín. Vo svojich show vyspovedal sedem amerických prezidentov a jeden týždeň na programe spolupracoval s Johnom Lennonom a jeho manželkou Yoko Ono. Jeho show bežala na televíznych obrazovkách 21 rokov a získala aj cenu Emmy. Počas tohto obdobia sa medzi jeho hosťami vystriedali mnohé hviezdy hudobného neba ako Aretha Franklin, Rolling Stones či Frank Sinatra.

STOP MAFIA FRIENDLY MEDIA !

STOP MAFIA FRIENDLY MEDIA !

Alternatívna Rada KDH v zložení Pavol Minárik, Vladimír Palko , Daniel Lipšic, František Mikloško zaslala slovenským televíziám list, ktorým doporučujú, aby v rámci Mafia Not Friedly Media, stiahli z vysielania navždy nasledujúce filmové tituly : Krstný otec 1, 2,3, Kasíno, Mafiáni, Krycie meno Donnie Brasco, Podfuck, Analyze This , Bella Mafia, Billy Bathgate, Boyz in the Hood, A Bronx Tale, Bugsy, Carlito's Way, Collateral, Corky Romano, The French Connection, French Connection II, Get Carter, Get Shorty, Ghost Dog: The Way of the Samurai, Gloria, The Godfather, Gotti, Infernal Affairs, Jackie Brown, Last Man Standing, Leon: The Professional, Little Caesar, Mafia!, Mean Streets, The Mexican, Mickey Blue Eyes, Miller's , Crossing, Once Upon a Time in America, On the Waterfront, Pulp Fiction, The Public Enemy, , Scarface , St. Valentine's Day Massacre, The Sting, Underworld

OBČERSTVOVACÍ KÚTIK

OBČERSTVOVACÍ KÚTIK
Občerstvenie pamäti pre tých, ktorí si osvojili návrh Richarda Rybníčka a predložili ho vo svojom mene, čím znemožnili Rade STV riadnu kontrolu nad dcérskymi spoločnosťami. N á v r h skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 254/1991 Zb. o Slovenskej televízii v znení zákona Slovenskej národnej rady č. 482/1992 Zb., zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 166/1993 Z. z., zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 82/1995 Z. z., zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 321/1996 Z. z. a zákon č. 335/1998 Z. z. predložili :
Tomáš Galbavý ,Ferdinand Devínsky,Milan Hort , Ľubomír Lintner,Pavol Minárik ,Gyula Bárdos.
Vďaka Vám, páni.

11. 8. 2006

IFJ NEWS

IFJ NEWS
Medzinárodná federácia novinárov (IFJ) v stredu požiadala, aby izraelská armáda zrušila nové obmedzenia na cestovanie novinárov do južného Libanonu a umožnila všetkým pracovníkom médií voľný pohyb v bojovej zóne. "Nemôžeme dovoliť žiadnej strane, aby vytvorila tajnú vojnu, v ktorej vojenské operácie nie sú prístupné pre skúmanie," vyhlásil generálny tajomník IFJ Aidan White. Organizácia o tom informuje na svojej webovej stránke. Izraelské obranné sily (IDF) v stredu vydali tlačové vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že obmedzuje "pohyb akéhokoľvek typu vozidiel vo všetkých oblastiach južne od rieky Litání v Libanone," a dodáva, že je potrebné "zdôrazniť, že tieto obmedzenia sa vzťahujú aj na novinárov." IDF to vysvetľuje tým, že južný Libanon "je bojovou zónou, z ktorej operujú teroristi a nemôže garantovať bezpečnosť novinárov v tejto oblasti". "Ide o jasný pokus obmedziť mediálne pokrytie konfliktu na Blízkom východe, ale Izrael to zahaľuje rúškom bezpečnostných opatrení," tvrdí White. "IDF musí uznať, že novinári majú právo pokrývať udalosti v južnom Libanone a musí s nimi zaobchádzať ako s osobami stojacimi mimo konfliktu a zakázať útoky na vozidlá médií, ktoré sú zreteľne označené." IDF uviedla, že cestovné obmedzenie, ktoré nadobudlo platnosť 7. augusta a bude platiť až do odvolania, sa vzťahuje na všetkých civilistov, ktorí boli požiadaní, aby opustili oblasť. Podľa IDF tam novinári budú pôsobiť "na vlastné riziko".

STV NEWS

STV NEWS
Dozorná komisia Slovenskej televízie by mala Radu STV 30. augusta informovať o svojom posudku vysokých odmien, ktoré mala podľa doteraz nespochybnených materiálov dostávať časť manažmentu televízie. Ako ďalej povedal predseda Rady STV Miroslav Kollár, Dozorná komisia by mala vypracovať posudok o tom, či vyplácanie odmien v posledných troch rokoch bolo v súlade so zákonmi a internými predpismi STV. Podľa Kollára Dozorná komisia zároveň spolu so štatutármi STV pracuje na príprave podkladov pre vypísanie súťaže na vykonávateľa auditu dcérskych spoločností STV. Člen Rady STV Bohumír Bobocký zadanie pre súťaž na audítora zatiaľ síce nepozná, ale ako uviedol , predpokladá, že audit bude stáť okolo 500-tisíc korún. Kollár sa k predpokladanej cene auditu zatiaľ vyjadrovať nechcel, keďže cena sa bude odvíjať až od zadania, ktoré ešte nie je známe. Posudok Dozornej komisie o tom, či vyplácanie odmien v posledných troch rokoch bolo v súlade so zákonmi a internými predpismi STV, by mal vniesť viac svetla do informácií, ktoré dostali viaceré médiá či členovia Rady STV. V podkladoch na vyplácanie odmien z mailu, vyplýva, že najvyššie mesačné odmeny mal údajne dostať bývalý štatutárny zástupca STV Marcel Para a to napríklad vo výške 600-tisíc a raz až 1 milión korún. Odmeny vo výške od niekoľko desiatok tisíc až po niekoľko stotisíc korún mali dostať aj ďalší ľudia z vedenia STV, napríklad riaditeľka prevádzky Jana Bucková, finančný riaditeľ Brian Lipták či šéf kreatívneho oddelenia Ondrej Garaj Hutník. Ďalší členovia vedenia STV mali zasa dostávať odmeny vo výške od nula až do niekoľko desiatok tisíc korún. Materiály doručené v naskenovanej forme e-mailom obsahujú podklady na výplaty s rozpisom odmien na marec 2006 a na september až december 2005. Ich súčasťou sú aj dve rozhodnutia o cieľových odmenách pre členov vedenia STV. Predseda Rady STV Miroslav Kollár označil údajné odmeny pre manažment STV, ktoré sa v materiáli nachádzajú, za neprimerane vysoké. Ich výšku považuje za absolútne neadekvátnu a neslušnú aj vzhľadom na to, že STV je inštitúcia, ktorá narába s verejnými financiami. Poslanec NR SR za SDKÚ-DS a člen Výboru NR SR pre kultúru a médiá Tomaš Galbavý tvrdí, že tému chce otvoriť na najbližšom zasadnutí mediálneho výboru, ktoré bude začiatkom septembra a zároveň chce v STV iniciovať poslanecký prieskum.

KDH MEDIA NEWS

KDH MEDIA NEWS
Kresťanskí demokrati chcú v novele zákona o vysielaní a retransmisii presadiť, aby sa výška pokút za jeho porušenie odvíjala aj od obratu médií. Tvrdí to predseda parlamentného výboru pre vzdelanie, kultúru a médiá Pavol Minárik. "Nastavenie pokút v absolútnych čiastkach nedáva dobré riešenia pre radu. Pokuty, ktoré pre celoplošné médium typu Markíza nič neznamenajú, sú pre lokálne médium doslova likvidačné," dodal Minárik. Navyše je podľa neho potrebné uzákoniť automatické zvyšovanie pokút pri opakovaných previneniach. "Sankcia musí byť pre dotknutý subjekt aj výstrahou do budúcnosti. Pretože niekedy sa takýmto médiám zdá, že efekty z uverejnenia aj nekorektných vecí môžu prevýšiť riziko budúcej sankcie," skonštatoval. Zvýšenie pokút prostredníctvom novely zákona o vysielaní a retransmisii avizoval 4. augusta poslanec KDH Vladimír Palko.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Český trh káblových televízií čaká zásadná premena. Chystá sa fúzia dvoch najväčších českých káblových operátorov - UPC Česká republika a Karneval. Spoločnosť Liberty Global, ktorá je materskou firmou UPC ČR, sa rozhodla kúpiť Karneval za 322,5 milióna EUR, čo je v prepočte asi 12,07 miliardy SKK. Zatiaľ čo má UPC v Česku viac ako 520 000 zákazníkov a Karneval 310 000, ich fúziou vznikne káblových operátor s celkom 830 000 klientmi. Spojenie musí však ešte schváliť Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže. Doterajší vlastník Karnevalu, Mid Europa Partners, odhaduje, že k fúzii by mohlo dôjsť dokonca už v októbri. Všetko bude záležať od toho, aké stanovisko k tomu zaujme protimonopolný úrad. Rozhodovanie by mu mohla uľahčiť skutočnosť, že UPC a Karneval si príliš tvrdo nekonkurujú. UPC má dominantné postavenie v Prahe a Karneval zasa silnú pozíciu hlavne na Morave. V dosahu sietí oboch káblových operátorov je v Česku viac ako 1,2 milióna domácností. Z nich má káblovú televíziu iba 553 000. Ďalších 240 000 domácností prijíma televízne programy cez satelit. Veľký dôraz obaja operátori kladú na rozvoj vysokorýchlostného internetu. Svojou ponukou konkurujú ADSL, ktoré ponúka Telefónica O2 a alternatívni operátori. Počet zákazníkov rýchleho internetu sa u UPC teraz pohybuje okolo 000 a Karneval má 57 000 užívateľov. Aby služby boli skutočne komplexné, začalo UPC ponúkať tiež telefonovanie cez kábel a na rovnaký krok sa chystá tento rok na jeseň Karneval.

Odkiaľ sú peniaze TVA ?

Odkiaľ sú peniaze TVA ?

Peniaze pre rozbeh TVA / a aj bývalej relácie Markízy a aSTV- BOOM/ údajne pochádzajú z úspešne skrachovanej firmy Drevomanip spol. s r.o.* ,Nevädzova 6 Bratislava 821 01 , Spoločník a konateľ -Pavel Gábor ,Bajzova 12 ,Bratislava . Dnes -Panonia Media Production s.r.o. a OKTÁVA, s.r.o.

*Investičná a rozvojová banka v priebehu rokov 1992 a 1996 nazbierala viac jako 10 miliárd problémových úverov. V tom čase banku viedol Jozef Tkáč. Pochybné udel´ovanie úverov, stratové obchody a podobné záležitosti však vyšli na povrch až o niekolko rokov neskor. Napríklad v marci roku 1995 udelil vtedajší prezident Jozef Tkáč výnimku, na základe ktorej IRB prolongovala všetky úvery Drevomanipu až do roku 2005, a zároveň odložila splácanie istiny úveru o dva roky s tým, že "finančná analýza bude spracovaná dodatočne". Prekvapuje rýchlosť, s akou prezident o výnimke rozhodol, keď žiadosť Drevomanipu o úpravu podmienok došla deň pred ich schválením. Viacero nepochopiteľných skutočností v tomto prípade potvrdil aj správca konkurznej podstaty Drevomanipu. Ako uviedol, do konkurzu vstúpila táto firma so záväzkami približne 550 miliónov korún, z toho 496 miliónov dlhovala práve IRB. Správca našiel viacero znaleckých posudkov, na základe ktorých firma získavala úvery. Protokol z kontroly bankovného dohl´adu datovaný septembrom 1996, ktorý konštatoval tieto skutočnosti boli zverejnené až v roku 1999. IRB bola prvou bankou na Slovensku, ktorá bola v nútenej správe centrálnej banky. Uvalenie nútenej správy na IRB otriaslo pokojnými a zdanlivo bezpečnými vodami slovenského bankového sektora.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

" Nepamätám si, že som dostala odmenu 250-tisíc. Nepamätám si, že moje odmeny boli vo výške státisícov. " Jana Bucková , bývalá zodpovedná za organizáciu a prevádzku Slovenskej televízie

Osviežovač: "Neočakávali sme, že v STV vydržíme viac ako pol roka, to že sme tu ešte na konci roka 2005 považujeme za bonus." Ing. Jana Bucková , STV,zodpovedná za organizáciu a prevádzku

"Tým, že to vysielala televízia v priamom prenose, tak predpokladám, že každý z nových z poslancov chce, aby ich videli v tej rodnej obci, chcú aby svokra videla, že ten zať sa vydaril, čiže rozprávanie nemá konca kraja, pretože je priamy prenos v televízii."

Poslanec za KDH František Mikloško

"Všetci sa tvárili veľmi vážne, ale veľmi málo ľudí to počúvalo ako vážnu hudbu o polnoci.V každom prípade Vladimír Mečiar vošiel do histórie." Predseda poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj

"Odkedy bolo oznámené, že Slotova strana bude súčasťou vládnej koalície, po ôsmich rokoch opäť cítiť protimaďarské nálady. Prejavuje sa to tým, že premaľovávajú maďarské nápisy, na uliciach zasa obťažujú Maďarov. " Mikuláš Duraj, SMK

"KDH bolo cez Daniela Lipšica a Vladimíra Palka vnímané ako strana, ktorá sa postavila pred brány raja a osobuje si právo rozhodovať, kto do toho raja môže vstúpiť a kto musí ísť preč. Takýto postoj politickej strane neprináleží. Pokiaľ som čítal vyjadrenia Lipšica, tak volá po otvorení strany a po zmene jej politiky. Je to v istom zmysle paradox, pretože Lipšic a Palko boli reprezentantmi politiky KDH. Boli jej tvárou za posledných najmenej osem rokov. Dnes volajú po zmene toho, čo sami pripravili. Lipšic bol práve človek, ktorý nebol ochotný diskutovať s funkcionármi strany, ktorí mali odlišné názory. KDH sa v poslednom čase podľa podpredsedu strany profilovalo ako elitárska a xenofóbna strana. " Ing. Peter Čiernik, podpredseda strany KDH

"Už ma nebaví byť len za hlúpu blondínu."

Zuzana Hajdu

"STV po odchode generálneho riaditeľa (radšej odišiel sám, ako by mal čakať na kopanec) sa sústredila na dojazdové formáty, ktoré sa určite po zmene riaditeľa stratia a možno zostanú. Inak Záhradník mi sedí viac, ako Rybníček. No nemá asi veľa priestoru na smerovanie STV. Akože zachránená loď pláva do prístavu, kde na súši naložia kapitána a poberú sa nevieme akým smerom."

Braňo Mojsej

10. 8. 2006

Ta bars šumny toten hlop!

Ta bars šumny toten hlop!
350.000,- Sk. -Priemerná mzda štatutárneho zástupcu Slovenskej televízie Marcela Paru v roku 2005.
" Ja som bol určite človek, ktorý veľmi silno bránil všetkému, čo by tej inštitúcii škodilo, a to s plnou podporou pána Rybníčka."

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Agentúra Reuters prerušila spoluprácu s fotografom, ktorý neprípustným spôsobom upravoval svoje fotografie z vojnového konfliktu v Libanone. Zároveň vyradila všetkých jeho 920 fotografií zo svojej databázy. Fotograf Adnan Hajj v nedeľu podľa zistenia agentúry pomocou programu Photoshop pridal viac tmavého dymu na zábere po izraelskom bombardovaní južného Bejrútu. Agentúra neskôr zistila, že upravil aj fotografiu z 2. augusta. Na izraelskej stíhačke nad južným Libanonom odpaľujúcej rakety proti pozíciám Hizballáhu pridal k reálnemu jednému záblesku ďalšie dva, aby záber vyzeral lepšie. "Neexistuje vážnejšie porušenie zásad agentúry Reuters pre našich fotografov, ako úmyselná manipulácia s obrazom," oznámil vo svojom stanovisku v Londýne Tom Szlukovenyi, hlavný fotoeditor agentúry. Hajj pracoval pre Rueters na voľnej nohe v rokoch 1993 až 2003, a potom znovu od apríla 2005. Podľa hovorkyne agentúry fotograf priznal úpravy fotografie. Nemalo však ísť o úmyselnú manipuláciu, ale len o úpravu záberov pre zlé svetelné podmienky pri fotografovaní. Hajj tiež pracoval pre agentúru The Associated Press (AP), ktorá oznámila, že skontroluje autenticitu všetkých jeho 193 snímok, ktoré má vo svojom archíve.

Americká Akadémia televíznych umení musí čeliť nepríjemnej otázke potom, čo na jednu z najprestížnejších televíznych cien Emmy nominovala herečku Ellen Burstyn za 14-sekundové herecké umenie. Burstyn sa iba takýto krátky čas objavila vo filme Mrs. Harris spoločnosti HBO. Jej výkon pozostával z dvoch viet obsahujúcich iba 38 slov. No i napriek tomu získala nomináciu na cenu Emmy za najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe. V tejto kategórii sú nominované i Kelly Macdonald, Shirley Jones a Cloris Leachman. "Je to legitímna nominácia založená na hlasoch verejnosti," uviedla Pam Ruben Golum, hovorkyňa televíznej Akadémie. Ako ďalej povedala, neexistuje žiadne pravidlo, ktoré by vylučovalo a určovalo nomináciu iba na základe času stráveného v zábere kamery. Akadémia však zvažuje, že od budúceho roka by takéto pravidlo zaviedla. Jediné, čo musí herec alebo herečka urobiť, aby ho nominovali na Emmy, je zaplatiť vstupný poplatok v prepočte 5800 korún. Potom sa zoznam prihlásených hercov posudzuje filmovými agentmi, producentmi a hercami. Burstyn svoje meno sama na posúdenie odborníkom nepredložila, spravil tak za ňu niekto z producentskej agentúry spoločnosti HBO. Do tejto kategórie sa prihlásilo celkovo 41 herečiek. Porota zložená z viac ako 2000 odborníkov určila definitívne nominácie. Akadémia odmieta komentovať proces určovania nominácií, no kritici tvrdia, že nominácie sú odrazom prehnanej popularity, keďže množstvo ľudí z odborných kruhov ani netušilo, kde a ako dlho Burstyn hrala. Udeľovanie cien Emmy sa uskutoční 27. augusta v Shrine Auditorium v Los Angeles. Moderovať ho bude komik Conan O'Brien.

Mimovládna nezisková sieť SEEMO (South East Europe Media Organisation), pridružená k Medzinárodnému tlačovému inštitútu (IPI), v stredu privítala rozhodnutie srbského prezidenta Borisa Tadiča nepodpísať legislatívne dodatky k Zákonu o vysielaní, ktoré srbský parlament schválil 19. júla. Organizácia SEEMO vyjadrila tiež plnú podporu srbskej misii Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá "vyzvala srbský parlament na opätovné prehodnotenie dodatkov k Zákonu o vysielaní a poskytnutí času na verejnú diskusiu". Vo svojom stredajšom vyhlásení organizácia SEEMO vyjadrila presvedčenie, že v prípade pripojenia dodatkov k zákonu sa srbský Republikový úrad pre vysielanie stane plne závislým na štátnom financovaní, čo jasne naruší nezávislosť takéhoto regulačného orgánu. Navyše, hoci sa vysielacie spoločnosti môžu voči rozhodnutiu úradu odvolať, sú povinné bezodkladne sa jeho rozhodnutiu podriadiť. Ak tak neučinia, povedie to k povinnému vynúteniu rozhodnutia. Podľa generálneho tajomníka SEEMO Olivera Vujoviča "navrhované dodatky k Zákonu o vysielaní ohrozujú slobodu prejavu a vážne obmedzujú právo na spravodlivý postup a vyžívanie legálnych nápravných prostriedkov, predovšetkým právo odvolať sa proti rozhodnutiu úradu pre vysielanie. "Z týchto dôvodov vítam rozhodnutie srbského prezidenta Borisa Tadiča, ktorý využil svoje ústavné právo a odmietol podpísať tieto dodatky k zákonu. Dúfam tiež, že na najbližšom zasadaní parlamentu, v septembri alebo v októbri, zhromaždenie opäť prediskutuje tieto dodatky a zoberie do úvahy všetky domáce a medzinárodné reakcie profesionálnych mediálnych organizácií. SEEMO je regionálnou mimovládnou neziskovou sieťou vydavateľov, riaditeľov médií a popredných novinárov z tlačených, rozhlasových a televíznych médií, tlačových agentúr a nových médií v juhovýchodnej Európe. Organizácia bola založená v októbri 2000 v Záhrebe skupinou šéfredaktorov, riaditeľov médií, profesorov žurnalistiky a masmediálnej komunikácie za účasti medzinárodných inštitúcií a finančnej podpory IPI. Jedným z jej hlavných cieľov je ochrana slobody tlače. Od svojho založenia narástol počet jej členov na vyše 3 000.

Organizácia Spojených národov(OSN) a populárny hudobný televízny kanál MTV včera podpísali partnerskú spoluprácu pri vzdelávaní mládeže o nedostatku vody, ktorému čelia miliardy ľudí po celom svete. Podľa odhadov OSN 1,1 miliardy ľudí na svete nemá prístup k nezávadnej pitnej vode a ďalších 2,6 miliardy nemá hygienické zariadenia - na svete je v súčasnosti vyše 6,5 miliardy ľudí. Shawn "Jay-Z" Carter, rapper a šéf Def Jam Records, povedal, že voda bola jedinou témou, ktorá sa vynorila počas jeho afrického turné. Verí, že v tejto veci môžu pomôcť mladí ľudia. Ako dodal, má v úmysle zvýšiť povedomie tohto problému. Spoločnosť MTV prevádzkuje 50 kanálov v 168 krajinách, v ktorých pokrýva vyše 400 miliónov domácnosti. Jej prezidentka Christina Normanová vyhlásila, že spoločnosť má zodpovednosť aj moc osloviť množstvo mladých ľudí po celom svete, aby sa zaoberali problémom. MTV podľa jej slov spustí svetovú kampaň s cieľom bojovať proti nedostatku vody.

Herec Dustin Diamond, známy ako "Škreko" zo sitkomu Konečne zvoní sa začiatkom tohto týždňa pobil v jednom z hotelov v Omahe so ženou. Komik, ktorý tu od štvrtka do nedele vystupuje v klube Funny Bone Comedy Club uviedol pre rozhlasovú stanicu mesta Tampa, že príslušníčka nežného pohlavia sa mu do izby vlámala v pondelok ráno. Chcela mu pritom zobrať niekoľko videohier. Diamond ju však chytil a zadržiaval, kým nedorazila polícia. Dvadsaťosemročná žena však odmieta, že by na herca zaútočila a trvá na tom, že ju napadol. Podľa Teresy Negron z polície mesta Omaha neboli vznesené žiadne obvinenia. Britská akadémia filmových a televíznych umení (BAFTA) v októbri ocení držiteľov Oscara - Sidneyho Poitiera, Rachel Weisz a režiséra Anthonyho Minghellu. Herec a filmár Sir Sidney Poitier bude druhým držiteľom ceny Cunard Britannia Award za celoživotný prínos svetovej kinematografii. Minulý rok túto cenu po prvý raz získal režisér Ronald Neame. Režisér Anthony Minghella dostane ocenenie John Schlesinger Britannia Award za umelecké majstrovstvo v réžii. Hviezda filmov Nepohodlný (2005) či Constantine (2005) Rachel Weisz získa cenu Britannia Award ako umelkyňa roka. Akadémia už dávnejšie ohlásila, že Clint Eastwood získa cenu Stanley Kubrick Britannia Award za výnimočnosť v kinematografii.

Vedúceho redaktora opozičných azerbajdžanských novín Milli Jol odsúdili na rok väzenia deň potom, čo ho zatkli pre kritiku provládneho člena parlamentu. Vo štvrtok o tom tlačovú agentúru AFP informoval denník Milli Jol. Šahina Agabejliho vzali do väzby v stredu a odsúdili ho nasledujúce ráno, povedal zástupca vedúceho redaktora Pervin Kazimoglu. Agajbeliho odsúdili pre ohováranie v súvislosti s článkom, ktorý napísal o Arifovi Ragimzadem, členovi vládnej Strany nového Azerbajdžanu. Ragimzadeho v článku obvinil z nečestného vedenia kampane pred minuloročnými parlamentnými voľbami. Tlačovej agentúre AFP sa nepodarilo skontaktovať ani s ministerstvom vnútra, ani s rezortom spravodlivosti, aby mohla overiť, či Agajbeliho hneď odsúdili. Organizácia Amnesty International v stredu vyjadrila obavy z toho, že v Azerbajdžane sa vážne zhoršuje situácia v oblasti slobody vyjadrovania.

The American View

The American View
"Arabs have made up a lot of stories. I don’t think Israel is really bombing Lebanon. I think it’s faulty construction that’s causing these buildings to fall.”

Amilyen a kérdés, olyan a válasz

Amilyen a kérdés, olyan a válasz
Všetko späť!* Nad Ostrihomom maďarská zástava, ale čaká ešte na Komárno,Bratislavské korzo, most a zrúcaninu košického hradu.
Ľud Lučenca, Rožňavy, Užhorodu prijíma naše heslo!
Všetko späť, všetko späť, všetko späť!
Späť každý vrch - dolinu našej krásnej Hornej zeme!
Späť každý jeden dub našich bohatých lesov!
Rieky, ktorých vodu naša zem pije
Všetko späť, všetko späť, všetko späť!
Dolinou Váhu sa maďarská pieseň vznáša do vysokého neba,a na hrebeňoch Karpát naše fakle horia.
Nitra, Ipeľ a malý Hornád má dnes ešte čisté vody,sčervenieva však, ak nedostaneme všetko - všetko späť!
Všetko - všetko späť!
Všetko - všetko späť!
Všetko - všetko späť!
Bude, bude, bude, napriek tomu bude,
Na horách a v dolinách hostina, oslava bude!
Bude, bude, bude, napriek tomu bude,naše ešte budú Košice, Bratislava, Prešov!
Akokoľvek sa vzpierajú, zlostia - nadrapujú,o to, to, to sa postará bravúrny Maďar!
Bude, bude, bude, napriek tomu bude,táto krajina znova len naša bude.
Naša bola tisíc rokov,ani jednu dedinu im nenecháme,toto, toto, toto bude vierovyznaním každého Maďara.
Bude, bude, bude napriek tomu bude,Maďarsko znovu veľké a šťastné bude!

Pozsony (Bratislava) Region: Uplands (currently under Slovakian occupation).

Ján Slota prisľúbil, že budúci ročník Hungarian skinhead festival sa odohrá v Žiline. Účastníci dostanú červenú farbu a budú môcť prefarbiť celé mesto. Večer, pri spoločnom táboráku ,budú všetci páliť maďarské a slovenské zástavy.

Kandidáti po Richardovi ? Revisited X.

Kandidáti po Richardovi ?
Revisited X.

Podľa údajných informácií je najnovším kandidátom na generálneho riaditeľa STV Ing. Radim Hreha konateľ spoločnosti Česká média spol. s r.o. a člen dozornej rady Služby města Český Krumlov s.r.o. ,spoločník -FAnn, spol. s r.o. - v likvidácii - Košice a spoločík KRUMAU, s.r.o. , Poprad. Snaží sa ho pretlačiť pražská lobbystická skupina Slovákov , vraj za tichej podpory Jiřího Paroubka. Radim Hreha pôsobil ako riaditeľ www.ceskamedia.cz , kde zabezpečoval aj analýzy diskuznej relácie Sedmička v TV Nova a v tej dobe aj vystupoval proti zachovaniu reklamy vo vysielaní Českej televízie. V Českej televízii pôsobil mesiac ako vedúci sekretariátu generálneho riiadieľa, ale na nátlak mnohých, aj Jana Krausa *, na tento post rezignoval.
"Vyhodíte Hrehu, který šéfuje sekretariátu generálního ředitele a nastoupil sem v půlce února, nebo odejdu já."

9. 8. 2006

SuperStar SK vs. Svet Again

SuperStar SK vs. Svet Again
Airplay-31.týždeň
1. Desmod - Niekto ti to povie skôr než ja 2. Hilton, Paris - Stars Are Blind - NIEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE !!!!! 3. Williams, Robbie - Sin Sin Sin 4. Madonna - Get To Together 5. Cmorik, Peter - Dážď 6. Sinclair, Bob - World Hold On 7. Coldplay - The Hardest part 8. Aquilera, Christina - Ain´t No Other Man 9. Pink - Who Knew 10. Juanes - A Dios Le Pido 12.Gladiator - Anjel 13. Rolins, dara - Túžim 14. Hex - Nikdy nebolo lepšie 15. Balúchová, Barbora - Uletená 22. Kmeťoband - Hoj Amore 23. Ďurica, Adam - Tam kde slnko 26.No Name - Stromy 27. P.S. - Ja a Ty 31. Žbirka, Miro - Domino 33.Vetroplach - Tancuj Tancuj 35. Nocadeň - V súhvezdí 39.Polemic - Medzi nebom a zemou 40.Lobo - Meniny 44. Smatanová, Zuzana - Pocestný 46. Hrdza - Na horách býva 55. Peha - Spomaľ 57. Predná, Zdenka - Vody sú pomalé 61. DJ Pepo - Ak nie si moja 06 68. Tomeček, Samo - Wow! 70. Stereo - K oblakom 71. Predná, Zdenka - Vietor 92. Müller, Richard - Pri orgazme 93. Jaroš, Miro & Mikla, Robo - Honolulu Bahamy

Zomrel Josef Langmiler

Zomrel Josef Langmiler
V utorok 8. augusta zomrel český filmový a televízny herec Josef Langmiler. Český herec Josef Langmiler sa narodil 12. apríla 1923 v Želeči u Tábora vo vtedajšom Československu. V roku 1948 absolvoval pražské konzervatórium. Neskôr pôsobil vo viacerých menších divadlách. V roku 1960 sa stal členom pražského Divadla E. F. Buriana. Vo filme debutoval v roku 1960, keď účinkoval v snímke Tři tuny prachu. Už v roku 1963 spolupracoval s Jiřím Kodetom a Věrou Uzelačovou vo filme Věry Chytilovej O něčem jiném. Diváci si Langmilera môžu pamätať aj z filmov Znamení raka a Muž, který stoupl v ceně z roku 1967. Práve v prvom z nich stvárnil psychologicky komplikovanú postavu, aké mu nikdy neboli cudzie. Koniec 60-tych a celé 70-te roky boli pre herca pracovne veľmi zaujímavé. Spolupracoval totiž s viacerými režisérmi, čoho výsledkom sú snímky Zločin v šantánu, Na kolejích čeká vrah, Jezdec formule risk a natočil aj dve filmové inscenácie - Alexandr Dumas starší režiséra Jaroslava Dudeka a Romeo a Julie na konci listopadu režiséra Jaroslava Balíka. Langmiler neohrdol ani ponukou účinkovať vo filme Holky z porcelánu, krimi-dráme 30 případů majora Zemana, filme Akce v Istanbulu a snímkach Smrt na černo, Osvobození Prahy a Žena za pultem. Do roku 1990 ešte natočil sedem filmov a štyri televízne inscenácie. Svoj talent ukázal vo filme Panna a netvor, ale Theodor Chindler, Komediant a Kariéra. Práve v roku 1978, kedy vznikol mysteriózny film s romantickými prvkami Panna a netvor, natočil aj snímku Skandál v Gri-Gri baru. Vďaka tomuto filmu si vyskúšal postavu bohémskeho umelca E. A. Longena. Už ako skúsený herec natočil pre televíziu v roku 1985 Jubileum a o rok neskôr drámu Evžena Sokolovského Klement Gottwald. Naposledy hral vo vojnovej dráme Král kolonád z roku 1990. Jeho filmový aj divadelný repertoár bol veľmi rôznorodý. Na filmovom plátne bol rovnako dobrý politik ako aj lekár, diplomat, či dôstojník. Venoval sa aj dabingu, v sérii filmov o Angelike jeho hlasom hovoril Jeoffrey de Peyrac. V roku 2000 dostal Josef Langmiler cenu za celoživotné majstrovstvo v dabingu. Langmiler zomrel 8. augusta tohto roku v Prahe.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Slovak Telekom sa stal generálnym partnerom najvyššej slovenskej hokejovej súťaže. Po štvorročnom mimoriadne úspešnom pôsobení v Extralige sa spoločnosť rozhodla opäť podporovať hokej na tejto úrovni. Rozhodnutie súvisí so zámerom podporiť komerčné aktivity značky T-Com na Slovensku a zladiť ich s fenoménom športu a zábavy tak, aby fanúšikom hokeja ponúkla nový, atraktívny rozmer. Výsledkom úspešných rokovaní Slovak Telekomu so spoločnosťou GM Marketing, ktorá zastrešuje marketingové aktivity slovenskej Extraligy, je opätovný vstup značky T-Com ako generálneho partnera do najvyššej slovenskej hokejovej súťaže na dva roky s opciou na tretí rok. Generálne partnerstvo Slovak Telekomu bude spojené nielen s finančnou podporou hokejových klubov, spoločnosť bude ponúkať exkluzívny prístup k obsahu T-Com Extraligy, k zaujímavým doplňujúcim informáciám (štatistiky, fotografie, informácie o hráčoch), získa práva na distribúciu hokejových zápasov prostredníctvom internetu a internetovej televízie (IP TV). Zároveň bude predstavená oficiálna interaktívna webová stránka T-Com Extraligy a tiež možnosť uzatvárať stávky prostredníctvom internetu.

IBA ?!

IBA ?!
Zatiaľ päť návrhov pre opakovanú doplňujúcu voľbu pätice členov Rady Slovenskej televízie predložili do mediálneho výboru Národnej rady SR. Ako uviedla tajomníčka Výboru Národnej rady SR pre vzdelanie, vedu, šport a mládež, kultúru a médiá Eva Discantiny, prihlášky treba poslať poštou najneskôr v utorok 15. augusta alebo najneskôr 15. augusta doniesť do podateľne v NR SR. Zatiaľ prišlo menej návrhov ako pri prvých dvoch neúspešných voľbách, najviac prihlášok poštou očakáva začiatkom budúceho týždňa. Po neúspešných voľbách chýbajúcej pätice členov Rady STV bývalým parlamentom by tak mal členov rady doplniť už parlament v novom zložení. Návrhy na kandidátov môžu predložiť právnické osoby pôsobiace v oblasti audiovízie, hromadných informačných prostriedkov, kultúry, vedy, vzdelávania, rozvoja a ochrany duchovných hodnôt, ľudských práv a životného prostredia, ochrany zdravia, reprezentujúce alebo zastupujúce záujmy národnostných menšín alebo etnických skupín, iných menšín alebo registrované cirkvi alebo náboženské spoločnosti na sekretariát výboru. Bližšie informácie môžu záujemcovia získať na internetovej adrese: http://www.nrsr.sk/výbory/ alebo na sekretariáte výboru, na telefónnom čísle: 02/ 5441 2586. Predseda Rady STV Miroslav Kollár očakáva, že nová voľba členov Rady STV bude už v úvode septembrovej schôdze NR SR tak, aby Rada STV mohla začiatkom októbra začať voľbu generálneho riaditeľa STV v plnom, 15-člennom zložení. Kandidát na generálneho riaditeľa verejnoprávnej televízie pre svoje zvolenie totiž potrebuje získať aspoň 10 hlasov členov rady. To by mohlo byť v súčasnom, 10-člennom zložení rady komplikované. Záujemcovia o post šéfa STV sa pritom môžu hlásiť do 14. septembra. V prvej marcovej voľbe schválil mediálny parlamentný výbor pre doplňujúcu voľbu pätice členov Rady STV 41 kandidátov. V druhej opakovanej aprílovej voľbe už poslanci vyberali z menej, len 18 kandidátov. Obe voľby skončili neúspešne. Funkčné obdobie sa skončilo bývalým piatim členom Rady STV - Eve Bachletovej, Márii Biľovej, Vladimírovi Černému, Mariánovi Slovákovi a Alfrédovi Somogyimu 31. marca.

Ta ši me nadzigal

Ta ši me nadzigal
"To, čo ste mi ukazovali, boli hlavne ľudia, ktorí odchádzajú z tej televízie po tom, ako v televízii urobili značný poriadok," o niekoľko stotisícových odmenách k platu manažmentu Slovenskej televízie za éry Richarda Rybníčka .

Pavol MINÁRIK, predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá
Pýtame sa, je vôbec pán poslanec svojprávny a schopný zastávať takú dôležitú funkciu ? Asi áno, veď je programátor analytik so zameraním na hromadné spracovanie dát v Ústave veterinárnych informácií a osvety Štátnej veterinárnej správy

Podivuhodná webka

Podivuhodná webka

8. 8. 2006

Kandidáti po Richardovi ? Revisited IX.

Kandidáti po Richardovi ?
Revisited IX
Podľa údajných informácií je najnovším a veľmi horúcim kandidátom na generálneho riaditeľa STV Mgr. Peter Varga, súčasný 1. podpredseda rady a riaditeľ odboru obstarávania a zmluvných vzťahov v a.s. Slovenské elektrárne . Pracoval ako tajomník Rozhlasovej rady, tajomník ústredného riaditeľa Slovenského rozhlasu, obchodný riaditeľ PSMA – východ, s.r.o. (media representative Slovenského rozhlasu) a vedúci obchodného oddelenia Regionálne štúdio Slovenského rozhlasu Košice. Kandidovať má spolu s Hildou Gajdošovou , bývalou finančnou riaditeľkou Slovenského rozhlasu. Vlastne , Jaroslav Rezník v zastúpení.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Dvaja hollywoodski filmári sa rozhodli natočiť film o bývalom spevákovi skupiny INXS Michaelovi Hutchencovi, aby zachovali odkaz, ktorý zanechal vo svojom diele. Projekt Slide Away sa už istý čas rozvíjal, ale hlavným podnetom na nakrútenie filmu sa stala televízna reality show Rock Star: INXS, kde neznámi speváci súťažili o Hutchencovu pozíciu na čele kapely, tvrdí producent Clark Westerman. Westerman bol zhrozený úrovňou tejto show a presvedčil režiséra hudobných klipov a dobrého Hutchencovho priateľa Nicka Egana, ktorý nakrútil aj mnoho klipov skupiny INXS, aby sa ujal vedenia projektu. "Ak to nespravíš ty, urobí to niekto iný. Ale výsledok nebude rovnako dobrý, lebo ty si Hutchenca veľmi dobre poznal," povedal Westerman Eganovi. Hutchencova smrť v novembri 1997 sa dostala na titulné stránky po celom svete a zdesila fanúšikov. Našli ho v hotelovej izbe v Sydney, kde údajne spáchal samovraždu alebo bol obeťou autoerotickej asphyxie, čo je masochistická úchylka, pri ktorej človek dosahuje orgazmus pri škrtení alebo pridusení. Zomrel vo veku 37 rokov. "Nie je to o tom, čím sa staneme po smrti, ani príbeh o tom, čím človek je. Ukázať chceme cestu života, ktorá sa odohráva v ľudskej hlave," povedal Westerman. Okrem INXS spolupracoval Egan aj s hviezdami ako Oasis, Alanis Morissette, Mick Jagger či Duran Duran. Štyri predstaviteľky seriálu Desperate Housewives a ostatní členovia výrobného štábu sa stretli, aby v skutočnosti oslávili niečo, čo by sa dalo nazvať sklamaním. Večierok sa konal pri príležitosti uvedenia nového DVD nosiča k seriálu pod názvom Desperate Housewives: The Complete Second Season; Extra Juicy Edition. Na večierku nechýbali ani hlavné hrdinky Teri Hatcher, Felicity Huffman, Eva Longoria a Nicolette Sheridan. Na rozdiel od epizód odvysielaných v televízii, nové DVD obsahuje aj zákulisné scény, ktoré zatiaľ diváci nevideli. "Som na toto DVD hrdá, pretože si myslím, že keď ho raz uvidíte, uvedomíte si, aký dobrý naozaj druhý ročník natáčania bol," povedala Longoria, ktorá v seriáli stvárňuje Gabrielle. "Bola to rozhodne najlepšia práca, akú som kedy v živote urobila," dodala Longoria. Do seriálu sa vrátil aj Kyle MacLachlan, ktorý stvárnil zubára Orsona. V jeho poslednom výstupe vrazil autom do inštalatéra Mikea, ktorého hral James Denton a ktorý následne upadol do kómy. Napriek spokojnosti hlavných predstaviteliek, cenu Emmy pravdepodobne tento rok seriál nezíska. Aj keď Huffman vlani vyhrala cenu v kategórii Najlepšia komediálna herečka, členovia Akadémie televíznych umení tieto série ignorovali. "Je to v poriadku, lebo sme mali veľký úspech s prvou epizódou. Nepotrebujeme byť chamtiví," povedala predstaviteľka seriálovej Julie Andrea Browen, ktorá sa už na udeľovanie cien 27. augusta nesmierne teší. Hlavným dôvodom je fakt, že galaprogram bude moderovať jej kolegyňa Eva Longoria.

Tiago Amorin da Silva z provincie Alto Paraná sa práve prihováral k svojim poslucháčom z rozhlasovej stanice Verde e Rosa, keď okolo druhej hodiny po polnoci vnikli do štúdia dvaja muži a žiadali od neho peniaze. Zlodeji si však neuvedomili, že sú v živom vysielaní, a vyše 100 poslucháčov stanice zavolalo ihneď na políciu. Tá ich krátko na to prekvapila a zatkla. Informoval o tom spravodajský server Ananova.

Dcéra chorého kubánskeho lídra Fidela Castra sa stane komentátorkou americkej spravodajskej televíznej spoločnosti CNN.Alina Fernandezová, ktorá v zámorí už moderuje rozhlasovú reláciu, by mala pracovať pre CNN v Miami v americkom štáte Florida, kde žije veľká kubánska komunita.V zdôvodnení svojho rozhodnutia pracovať pre CNN uviedla, že v tomto kritickom období považuje za dôležité, aby ako Kubánka upozornila na situáciu v jej krajine.Ide o Castrovu dcéru, ktorá z Kuby emigrovala už pred 13 rokmi hlavne kvôli politickým diferenciám s otcom. S dcérkou sa najskôr uchýlila do Španielska, neskôr do USA.Najvyšší kubánsky predstaviteľ sa v súčasnosti zotavuje z operácie v brušnej oblasti, podľa oficiálne nepotvrdených správ má vraj zhubný nádor na žalúdku.

BIG MERGER

BIG MERGER

Slovenská televízia a Slovenský rozhlas by podľa Jaroslava Rezníka, možného to vládneho splnomocnenca pre spojenie STV a SRo a prípadného kandidáta na superintendanta Spojených slovenských médií , mali mať spoločnú strechu a spoločné obslužné zložky, ale manažmenty oboch médií nech sú samostatné. O jeho aktivitách minister kultúry Marek Maďarič buď nevie, alebo nechce vedieť. Jedno horšie než druhé, zatiaľ to však umožňuje špekulácie.Jaroslav Rezník tvrdí, že do dvoch rokov by sa to za priaznivých okolností malo dať zvládnuť. nehovorí však od akého dátumu, pretože by najskôr by sa , v spolupráci s MK SR mal vypracovať audit využívania priestorov STV, SRo, Slovenskej filharmónie ,SNG , SND, a SNM a následne riešiť technologické prepojenie STV, SRo a TASR . Na základe výsledkov by sa mohlo postupovať nasledovne.Budovu BTP zachovať / za podmienky presťahovania Slovenského rozhlasu a TASR /s investíciou na vybudovanie BMC – Budovy mediálneho centra / Druhou alternatívou je - budovu a areál predať a zámennou zmluvou vybudovať nový areál STV a SRo . Budova mediálneho centra umožňuje, okrem centralizácie oboch médií a ich technologického zázemia aj jedinečné a jednotné umiestnenie subjektov pôsobiacich v marketingovej komunikácii, ako sú nezávislé združenia pod jednou strechou. Toto umiestnenie by zlepšilo komunikáciu medzi jednotlivými subjektmi, pre verejnosť by sa otvorila možnosť info centra pre marketingovú komunikáciu a aj možnosť stálych výstav , súvisiacich s marketingovou komunikáciou . Možnou verziou je aj prenájom budovy, ale médiá potrebujú veľmi špecifický typ . Je pravdou, že za 80 miliónov korún si možno prenajať dostatočne veľkú i modernú budovu. Nie je pravdou, že by vyhovovala všetkým zainteresovaným médiám, pretože to nie je preukázané. Možno však Jaro Rezník a spolumajiteľ J&T Peter Korbačka a Predseda predstavenstva J&T Real Estate vedeli iste niečo naznačiť. Napokon možno aj Rezník už vie, kde, kedy a a za koľko. Predstavte si zmluvu na 30 rokov na prenájom za 80 miliónov ročne. A taký TOWER 115 .

A ručí v podstat štát.

Vlastne- koncesionár.

No, nepodnikajte !

7. 8. 2006

Zomrel filmový režisér Daniel Schmid

Zomrel filmový režisér Daniel Schmid
Švajčiarsky režisér Daniel Schmid zomrel v sobotu v noci vo veku 64 rokov na rakovinu. Vo svojej krajine bol najznámejším režisérom a k jeho filmom patria snímky ako Beresina oder Die letzten Tage der Schweiz (1999) či Jenatsch (1987). Okrem filmov sa venoval i réžii operných predstavení. Na konci 70. rokov spolupracoval s nemeckým režisérom Rainerom Wernerom Fassbinderom. V roku 1999 vyhral čestného Leoparda na filmovom festivale v Locarne. "Jeden z našich najväčších režisérov zomrel," uviedol Nicolas Bideau, šéf filmovej sekcie na švajčiarskom federálnom ministerstve kultúry. "Daniel Schmid vždy hovoril to, čo si myslel. Niekedy to bolo tvrdé, no podával to i poeticky. Rovnako chcel, aby sme oslávili jeho smrť. Jeho úmrtie uprostred festivalu v Locarne nám dáva príležitosť vzdať mu hold," dodal Bideau. "Som smutný. Bol to dobrý priateľ. Naše filmy boli veľmi rozdielne, no ja som ho veľmi obdivoval," povedal švajčiarsky režisér Alain Tanner.

ALE BA !

ALE BA !
Poznámka k vystúpeniu Mareka Maďariča, ministra kultúry SR

D. Jarjabek, poslanec : (A buď svetlo.) Vážený pán premiér, ctení páni ministri, dámy a páni, kolegyne, kolegovia, ja sa trošku vrátim ako pamätník už pomaly, tohto parlamentu, už to nie je len pán poslanec Mikloško, ale pomaly aj ja. Spred tých 8 rokov, čo sa vlastne tuná stalo, aká tuná bola tá politická kultúra, o ktorej teraz veľmi radi hovoríme, takže pred 8 rokmi prišiel medzi nás po prvý raz s vládnym programom pán Dzurinda, ktorý ako hovorca najsilnejšej strany povolebného, značne teda heterogénneho zoskupenia, prevzal moc. Okrem iného sa vtedy vo vládnom programe zaviazal, konštatujem a citujem: "Zabezpečiť podmienky na slobodu umeleckej tvorby a vedeckého výskumu a právo na šírenie ich výsledkov". Možno sa niektorí pamätáte ako zhruba v rovnakom čase, keď v pléne parlamentu zaznievali tieto pekné slová, upútal pozornosť vtedy nový minister kultúry, keď na otázku novinára, či je pravda, že po svojom príchode na ministerstvo odvolal niektorých riaditeľov hrdo vyhlásil: neodvolal som niektorých, odvolal som všetkých riaditeľov. Áno v ten pamätný jesenný deň roku 1998 sa na ministerstve kultúry vyhadzovalo. Vyhadzovalo sa z princípu. Kto bol vo funkcii za minulej vlády, prišiel o ňu. A nebolo to tak iba v jednom rezorte, na jednom ministerstve. Plnenie Dzurindovho prvého volebného programu lemujú aj také smutné pamätníky demokracie ako bolo napr. koncentračné stredisko na 28. poschodí výškovej budovy Slovenskej televízie, (ojedinelý potlesk.) do ktorého zahnal nepohodlných novinárov, po voľbách dosadený koaličný riaditeľ. Alebo cielený a dlhotrvajúci "pogrom" na všetko čo súvisí s Maticou slovenskou. Hanebná ponuka odvolanému generálnemu riaditeľovi Slovenského národného divadla, poprednému opernému režisérovi, aby si vybral či chce robiť strážnika na parkovisku alebo vrátnika na riaditeľstve, o týchto veciach nebudem v tejto chvíli radšej hovoriť, aby som nenavodil zbytočne konfrontačný, resp. ešte konfrontačnejší tón. Spomínam to na tomto mieste aj preto, že je najvyšší čas, aby sa niekto všetkým tým, bez akéhokoľvek dôvodu odvolaným a často následne, bez ohľadu na svoju odbornosť a kvalifikáciu, bezohľadne povyhadzovaným a o holú existenciu ťažko zápasiacim ľuďom, konečne aj ospravedlnil. Pre niektorých to bude už iba satisfakcia in memoriam, ale mnohý tú stigmu nadbytočnosti, a teda zbytočnosti a nepotrebnosti bolestne nesú dodnes. Povedaním prepáčte je, podľa mňa, jednoduchšie, ako o pár rokov vymýšľať zasa nový zákon o odškodnení obetí napr. tentoraz "dzurindizmu", povedzme. Dámy a páni, azda všetci si uvedomujeme, že vládny program nie je inventarizačným zoznamom povinností, ktoré pred vládou stoja. Vládny program ukazuje trendy a smery, ktorými sa politika vlády bude v nastávajúcom období uberať. Musím s potešením konštatovať, že ak som dvakrát študoval vládny program, napísaný tak, aby sa páčil v menovom fonde, bankách a veľkopodnikateľských kruhoch, teraz som mal dobrý pocit, že čítam program vlády napísaný tak, aby z neho mali radosť najmä občania a ľudia, ktorí žijú v tomto štáte. Vláda Roberta Fica však jasne deklaruje vôľu nehnať sa fetišisticky iba za cieľmi, ktoré sa dajú odmerať, odvážiť a vyjadriť v numerách, ale chce s rovnakým nasadením a energiou a cieľavedomosťou ísť aj do zápasu o kvalitu života, lebo náš život nemožno zredukovať iba na to, aby ľudia mali za čo vliezť do najbližšieho superkarketu. Kvalita života, to je aj naše životné prostredie, aj vzdelanosť, aj kultúrnosť a zdravotná a sociálna opatera pre všetkých tých, ktorí to potrebujú. Pravicová vláda do úmoru verklikovala svoje pravicové obmedzené presvedčenie, že najsamprv musí všetko pomeniť, pretočiť ekonomiku, rozpredať štátny majetok, na bubon priviesť naše úspory a najradšej do neba vyhnať ceny všetkého toho, čo pre svoj život bezpodmienečne potrebujeme a že raz, potom, perspektívne, niekedy v budúcnosti sa nájdu nejaké tie koruny aj na luxus, za ktorý zjavne považovala naše fyzické a duševné zdravie. Ak sa aj stalo, že sa zavše, najmä pred voľbami v roku 2002 v našich pravicových kolegoch prebudil náhle zmysel pre realitu a porozumenie pre tých menej bohatých a spomenula si na solidaritu, poponáhľali sa rýchlo a prv než sa začalo diskutovať o vládnom programe na roky 2002 - 2006, už z tých 22 predvolebných sociálnych zákonov a opatrení nič neplatilo, zrazu. Zdrenovaná (?) koalícia v skrátenom legislatívnom konaní zrušila zákony, ktorí pred voľbami, v domnení, že končí, prijímala. A čo nezrušila, na to sa, prepytujem, pekne vykašľala. Kto dnes ešte vie, že pred prázdninami 2002 prijala vláda Mikuláša Dzurindu uznesenie o rekonštrukcii Slovenskej národnej galérie a Slovenskej filharmónie. Za 4 roky pravicová vláda uvoľnila na tieto miliardové projekty niekoľko miliónov. Stavebné povolenie, zhodou okolností na rekonštrukciu Bratislavského hradu platí ešte rok, a to je ďalšia miliardová stavba. Nové národné divadlo chcela Dzurindova vláda najskôr použiť ako šľahačku na predvolebnej torte v roku 2002, no a keď to nevyšlo, zrodil sa v hlavách pravicových pragmatikov nápad predať ho. A keď to vláda viacerým osvieteným hlavám, bez rozdielu politickej príslušnosti v tomto parlamente, neprešlo, keď sme sa tu dokázali zhodnúť, že národné divadlo nie je hocijaká nepotrebná šopa na drevo, ale významná umelecká, kultúrna a národná pamiatka, za trest nie je národné divadlo dokončené dodnes a som zvedavý, kedy sa tam bude prvý raz hrať, lebo najskôr to bol september, o tom sme hovorili aj za prítomnosti pána bývalého premiéra, potom január, teraz sa hovorí o 1. apríli a kto vie, kedy tam bude prvé predstavenie, ale to je druhý príbeh. Vážení kolegovia, aj s týmto vedomím vnútornej kontinuity a podtextovej previazanosti treba dnes študovať vládny program. Nečudujem sa, že nová vláda musí prejavovať istú dávku diplomatickej obozretnosti, najmä v tých parametroch, kde sa musí opierať o údaje poskytnuté tímami, do včera ešte plniacimi pravicou zadávané úlohy. Až postupne, keď fakty bude možné objektivizovať, nadobudnú iste viaceré všeobecné formulované úlohy aj konkrétny rozmer. Chápem, že napr. aj nový minister kultúry musí veľmi zvažovať k čomu sa vo vládnom programe zaviaže, povedzme pokiaľ ide o Slovenskú televíziu, či všeobecne o verejnoprávne médiá. Veď ak sa dnes vysoký funkcionár SDKÚ-DS a štatutárny zástupca riaditeľa Slovenskej televízie, dlhoročný najbližší spolupracovník tzv. proreformného riaditeľa Rybníčka, zúfalo volá po nezávislom audite, pretože nechce niesť spoluzodpovednosť za stav tejto inštitúcie, o niečom to hovorí. Aká je pravda o kondícii Slovenskej televízie? Je to inštitúcia s vyrovnaným hospodárením a zvládnutým prechodom na novú a efektívnu riadiacu a organizačnú štruktúru, ako nás opakovane cez výbor Národnej rady Slovenskej republiky i Radu Slovenskej televízie opakovane ubezpečoval exriaditeľ Rybníček alebo je to tak, ako dnes konštatuje jeho pravá ruka pán Zahradník. Bude teda minister kultúry v Slovenskej televízii hasiť akútny požiar alebo bude mať priestor na nastavenie legislatívy tak, aby Slovenská televízia konečne začala dôsledne plniť svoje úlohy vo verejnom záujme? No to nikto nevie. A Rada Slovenskej televízie určite nie, preto, lebo legislatíva je tak nastavená, že to nevie nikto a dokonca boli spochybňované aj poslanecké prieskumy za minulé volebné obdobie. Taká je pravda. Preto som veľmi rád, že oblasť médií a audiovízie vláda považuje za svoju prioritu a má záujem veci koncepčne posunúť dopredu. osobne sa teším najmä na tú milú slávnosť, keď z nášho právneho poriadku vyprevadíme na smetisko dejín zákon o médiách, pod ktorým je podpísaný ešte súdruh Antonín Novotný. Ten zákon 8 rokov pravice sem, 8 rokov pravice tam, dámy a páni, platí dodnes a niektorým politikom určite vyhovoval. Veď 8 rokov bolo dosť času niečo spraviť s týmto zákonom. Nestalo sa. Dámy a páni, nie je nič jednoduchšie ako povedať, že čokoľvek Ficova vláda predloží, nesmie byť dobré už len preto, že to nepredložila vláda Mikuláša Dzurindu. Nič nie je jednoduchšie, ale súčasne nič nie je väčšou demonštráciou straníckeho dogmatizmu a názorovej obmedzenosti. Nebohý kolega Pavol Števček pred 8 rokmi spoza tohto pultu upozornil na základný tón programového vyhlásenia prvej Dzurindovej vlády, a to bola - deštrukciu, deslovakizáciu a rozklad funkčných systémov. Vtedajší premiér Dzurinda na kultivovane prednesený príspevok literárneho vedca Pavla Števčeka zareagoval spôsobom, ktorý sa pre neho stal typickým. Povedal, okrem iného, citujem bývalého pána premiéra: "Druhý deň diskutujeme o programe, diskutujeme a o programe . Diskutujeme veľmi rozvláčne, márnime čas, provokujete šarvátky, ctená opozícia, trápi má, že diskutujeme druhý deň a ešte ani tretina s prihlásených sa nedostala na rad, naťahujete čas, rozbíjate diskusiu, ukazujete občanom Slovenskej republiky, že Národná rada Slovenskej republiky nie je schopná pristúpiť vyššej kvalite v otázke spravovania seba samého. Ako chceme vyžadovať vyššiu kvalitu správy vo fabrikách Ako chceme vyžadovať lepšie, kvalitnejšie vzťahy medzi ľuďmi, keď mlátite prázdnu slamu, keď zanedbávate fakty, keď provokujete nezmyselné bitky, keď takto márnite čas, ktorý je tým najdôležitejším faktorom v období keď treba konať a nie mlátiť prázdnu slamu." (Potlesk.) A ešte poslednú vetu ak mi dovolíte, opäť pán premiér Dzurinda. "Vyzývam vás, aby ste boli zodpovednejší, vyzývam vás, aby ste hospodárnejší, pretože treba robiť a nie mlátiť prázdnu slamu." Toľko premiér bývalej vlády, osobné útoky na predstaviteľov opozície som naschvál vynechal, inak je to citácia presná, môžete si ju samozrejme archívne overiť. Aké je to všetko relatívne, raz sa hovorí o bezostyšnom mlátení prázdnej slamy, inokedy padajú patetické sentencie o demokratickom práve opozície a reč je pritom stále o tom istom. Koalícia vedená pánom Dzurindom sa s opozičným mlátením prázdnej slamy vyrovnala skutočne vzorovo a demokraticky. Obmedzila dĺžku vystúpenia ku ............................... zákona 10 minút. Tak čo dámy a páni, ak to bolo demokratické vtedy, má sa to zopakovať i teraz? Keby sme rovnaké obmedzenie teraz ohlasovali voči vám ctení kolegovia, koľkí budete zajtra klopať na dvere v Bruseli a v Strasburgu a vydávať svedectvá o hrôzach aké sa valia na európsku demokraciu a monitorovať, v tom je vidieť rozdiel medzi dvoma politickými garnitúrami, ktoré sa teraz vystriedali vo vedení slovenskej spoločnosti. Pre niektorých politikov je vyslovenie názoru na parlamentnej pôde mlátením prázdnej slamy a naťahovaním času, pre iných je to legitímne právo poslanca vypovedať na tejto pôde svoje stanovisko. Nie náhodou sa názov tejto inštitúcie odvodzuje od francúzskeho parol parle, alebo ak chcete talianskeho paroale, teda slovo a hovoriť. Tu sa máme spoliehať, iba na silu argumentov a silu schopnosť presvedčiť tých ostatných. My máme na mysli koaličných poslancov, dnes máme na svojej strane veľkú výhodu, prišli sme do tejto snemovne s jasne naformátovanou víziou, lebo chceme Slovensko najbližšie štyri roky premeniť na štát, v ktorom nebudú fungovať len montážne haly na lacnú pracovnú silu, ale ktorý bude fungovať ako harmonický celok. Chceme, aby Slovensko neukazovalo svoje milú a príťažlivú tvár len investorom, podnikateľom, či anglickým pivným turistom, niektorým, ktorí sa tu cítia skvele, pretože sem prídu, opijú sa, užijú si a odletia. Chceme, aby sa v tomto štáte dobre a zmyslu plne žilo aj našim mladým ľuďom, aby s promočnej oslavy nesmerovali kroky do operských agentúr, aby naši mladí inžinieri a doktori nekončili z ekonomických dôvodov na plantážach v Španielsku, či v Taliansku len preto, že v tomto údajnom makroekonomickom zázraku sa pre nich nájde práca, ktorá by ich uživila. Chceme, aby sme sa mohli pokojne pozrieť našim starším spoluobčanom, rovesníkom našich otcov a materí, ktorí celý svoj život skutočne pracovali. Vám ctení opoziční kolegovia nezostáva nič iné, len svoje rozčarovanie z toho, že občania si pokračovanie vašich experimentov neprajú, prevteliť aspoň do pokusu trochu okolo toho ambiciózneho a reálneho Programového vyhlásenia, nechcem pokračovať v čom. Tam kde je konkrétne môžete sa dožadovať všeobecnosti, tam kde je všeobecné môžete žiadať konkrétnosť. Tam, kde sa ciele vymenúvajú taxatívne, máte právo vyjadriť obavy z nereálnosti a tam kde sa popisuje smerovanie nik vám nebráni volať po taxatívne vymenovaných krokoch . Je to v poriadku, pretože vyjadriť svoj názor je vaším svätým poslaneckým právom. Dámy a páni po ôsmych rokoch pravicového neoliberálneho egoizmu opäť prichádza na Slovensko európskej civilizácii vlastný sociálne solidárny a spravodlivý program spravovania spoločnosti, že sa to ultraliberálnym bojovníkom nepoznáva a vidia v tom ohrozenie svojich pozícii je len pochopiteľné, pretože takto vážení kolegovia aj je. Doba keď pravicoví politici rozdávali s menšími podbeľmi v monopolných podnikoch aj rozhodovacie práva operujúc pritom už v Bergu neplatnými rozprávkami o tom, že štát je najhorší vlastník sa naozaj skončilo. Hlúpi a skorumpovaní predstaviteľ štátu naozaj zlým reprezentantom vlastníka byť môže, ale koho ste to potom ctení pravicoví kolegovia poverili spravovaním majetku štátu? Nefungujúci, neefektívny a neproduktívny štátny podnik je vždy iba výlučne dokumentom neschopnosti predstaviteľov štátu vykonávať svoje úlohy a povinnosti a kto ctení priatelia z niekdajších koaličných zoskupení vyslal do vysokých štátnych funkcií ľudí tak neschopných, že ešte aj porovnávať ponúkané sumy za odkúpenie majetku štátu museli za obrovské peniaze externé poradenské firmy. Kto to na ministerstvách kde sedia tými interných právnikov zaviedol módu objednávať si za ťažké státisíce textáciu vládnych návrhov zákonov o súkromných advokátskych kancelárii, aj tieto pravicové móresy spôsobili, že napriek tomu deklarovanému makroekonomickému zázraku v ktorom sa toho napočúvali a ešte aj napočúvame aj v tejto debate reálne preberá Ficová vláda tento štát výrazne zadlženejší a podstatne chudobnejší. Aj to je dedičstvo Dzurindismu, ktorým sa nám prichodí vyrovnať. A všetci dobre vieme, že to nebude prechádzka letnou záhradou. ale mesiace a roky tvrdej driny. Dámy a páni dovoľte v mene novej politickej kultúry mne ako koaličnému poslancovi zakončiť úryvkom už z citovaného výroku dnes opozičného lídra pána Dzurindu "vyzývam vás, aby ste boli zodpovednejší, vyzývam vás, aby ste boli hospodárnejší preto lebo treba robiť a nie mlátiť prázdnu slamu". Ďakujem vám za pozornosť. (Potlesk.)