19. 7. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Instagram sa rozhodol v niektorých krajinách na skúšku skryť počet lajkov pri jednotlivých príspevkoch. Ich cieľom je znížiť "tlak" na používateľov. V súčasnosti ľudia vidia aktuálny počet tých, ktorým sa páčil ich post, zatiaľ čo v novej skúšobnej verzii uvidia len meno jedného z nich s dodatkom "a ďalší". Dôvodom tohto kroku sú obavy, že sociálne siete prispievajú k znižovaniu sebavedomia a pocitom menejcennosti medzi mladými ľuďmi. Počet lajkov pri vlastných príspevkoch si však budú môcť ľudia aj naďalej skontrolovať.
Instagram už v máji spustil podobný test v Kanade a teraz nasledujú Austrália, Nový Zéland, Írsko, Taliansko, Japonsko a Brazília, vyjadrila sa spoločnosť pre BBC.
"Dúfame, že test odstráni tlak na ľudí, koľko majú lajkov, aby sa mohli sústrediť na zdieľanie toho, čo majú radi," uviedla v stanovisku Mia Garlick z pobočky Facebooku pre Austráliu a Nový Zéland. Cieľom je podľa nej, aby používatelia necítili neustály tlak z posudzovania.
Test podľa Instagramu neovplyvní počítadlá pre podnikateľov. Používatelia tiež budú môcť vidieť zoznam ľudí, ktorí lajkli príspevok niekoho iného, keď si naň kliknú.
Štúdie naznačujú, že tento druh okamžitej odozvy môže ľuďom pomôcť zvýšiť sebavedomie, no zároveň ho môže znížiť tým, ktorí dostanú menej lajkov. Sociálne médiá majú tiež podľa výskumov vplyv na psychické zdravie, najmä medzi mladými.
Instagram tento mesiac predstavil aj prvý z pripravovanej série nástrojov, ktoré by mali pomôcť bojovať proti šikane na platforme.

Streamovacia služba, ktorú budú poskytovať britské televízne spoločnosti ITV a BBC, začne fungovať koncom tohto roka a bude stáť 5,99 libry (BGP) mesačne. Po tejto informácii, ktorú ITV zverejnila v piatok, sa hodnota jej akcií zvýšila o dve percentá. Plánovaná streamovacia platforma, ktorá je partnerstvom dvoch najväčších britských televíznych staníc, sa bude volať BritBox a konkurovať bude spoločnosti Netflix. Informuje o tom portál cnbc.com.
ITV bude mať v spoločnom podniku 90-percentný podiel, ale BBC bude mať právo zvýšiť svoj podiel na 25 percent. Predplatitelia BritBoxu budú môcť sledovať televízne programy na viacerých obrazovkách a zariadeniach. Základná ponuka Netflixu v Británii tiež stojí 5,99 GBP, ale neposkytuje možnosť sledovať programy simultánne na viacerých obrazovkách. Technicky to znamená, že BritBox je lacnejší ako Netflix, ktorý sledovanie na viacerých obrazovkách v Británii ponúka za 8,99 GBP mesačne.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Súd v ukrajinskej metropole Kyjev opäť predĺžil väzbu pre šéfredaktora tlačovej agentúry RIA Novosti Ukrajina Kirilla Vyšinského. Novinár tak zostane vo väzbe ďalších 60 dní. Informovala o tom agentúra TASS.
Pojednávanie s Vyšinským je vytýčené na 19. septembra.
Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) tvrdí, že Vyšinskij, ktorý mal v čase zatknutia 15. mája dvojaké rusko-ukrajinské občianstvo, dostával finančnú podporu z Ruska prostredníctvom ďalších mediálnych spoločností zaregistrovaných na Ukrajine so zámerom maskovať prepojenie medzi agentúrou RIA Novosti a ruským štátnym mediálnym gigantom Rossija segodňa.
Podľa SBU Vyšinskij na žiadosť Moskvy pripravoval správy, ktoré sa snažili ospravedlniť anexiu Krymského polostrova Ruskom v roku 2014. Vyšinskij týždeň po svojom zadržaní vyhlásil, že sa vzdal ukrajinského občianstva. Zároveň naznačil, že jeho zadržiavanie má slúžiť na výmenu za ukrajinské osoby väznené v Rusku. V prípade usvedčenia mu hrozí 15 rokov väzenia.

Copyright © TASR 2019

Reakcia R. Fica na článok Nového času

Reakcia R. Fica na 
 článok Nového času

Napriek tomu, že politici robia často chyby, ktoré znervózňujú verejnosť, som absolútne presvedčený, že hlavnú vinu na stave slovenskej spoločnosti, nesú slovenské médiá. To, čo predviedol Nový čas v súvislosti s mojím bývaním, je bezcharakterné chrapúnstvo. Takto presne sa dajú nazvať všetky príspevky slovenského bulváru, ktorý si nič neoveruje. A len preto, aby ublížil, napíše hocakú tupovinu. Nemám záujem o žiadny byt na Bezručovej ulici a privítal by som, keby mi médiá dali konečne pokoj, pokiaľ ide o moje bývanie. V príspevku Nového času nie je ani čiarka pravdy a žiadam všetky médiá, aby tento článok brali ako idiotstvo niektorých slovenských novinárov.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

"Vyvinuli sme mimoriadne úsilie, aby SR mohla vyvážať mliečne výrobky do Číny. Bola by som nerada, keby ktorýkoľvek ústavný činiteľ svojimi výrokmi ohrozil túto sľubne sa rozvíjajúcu spoluprácu, našu obchodnú výmenu s Čínou a ohrozoval tak pracovné miesta na Slovensku. Úlohou predstaviteľov štátu je slovenským podnikateľom dvere do zahraničia otvárať, nie ich zatvárať."
Gabriela Matečná



“Když čtrnáctileté děti v Německu a ve Švédsku, místo aby dostali přes držku, že každý pátek chodí do ulic a stávkují za něco, čemu ani nerozumí.”
Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy

"A vy ste dostali Nobelovu cenu? To je neuveriteľné. A prečo vám ju dali? IS je preč.Teraz sú tam Kurdi a ešte kto?Región veľmi dobre poznám".
Donald Trump  Muradovej, ktorá bola jednou z tisícov jezídskych žien a dievčat, ktoré uniesli a k sexuálnemu otroctvu donútili príslušníci Islamského štátu, keď sa v roku 2014 zmocnili časti územia Iraku.

Štúdio RTVS v Banskej Bystrici otvorí v sobotu svoje brány

Štúdio RTVS v Banskej Bystrici 
otvorí v sobotu svoje brány


Deň otvorených dverí Štúdia RTVS v Banskej Bystrici na ulici prof. Sáru sa uskutoční v sobotu 20. júla od 10:00 do 17:00. Pracovníci štúdia zavedú návštevníkov do zákulisia svojej práce, ukážu im, ako vzniká spravodajský príspevok od námetu, nahrávania, po strih a samotné odvysielanie. Môžu si vyskúšať dabovanie filmu alebo rozprávky, prípadne prácu s vysielacím pultom v rozhlase či kameru v televíznom štúdiu.
„Banskobystrické štúdio je najmenším z trojice štúdií RTVS, no ponúka unikátnu príležitosť spoznať pod jednou strechou prácu rozhlasových i televíznych zložiek RTVS. Verím, že bohatý sprievodný program Dňa otvorených dverí osloví najmä rodiny s deťmi a poslucháči a diváci ocenia možnosť stretnúť sa a pozhovárať s našimi tvorcami. Zároveň pôjde po rokoch o jedinečnú príležitosť dostať sa do atraktívnych priestorov, ktoré nie sú verejnosti bežne dostupné,“ uviedol výkonný riaditeľ štúdia Miroslav Debnár.
Na otázky návštevníkov bude v záhradkárskej poradni odpovedať profesor Ivan Hričovský, pre včelárov budú k dispozícii ukážky a rady profesionálov. Chýbať nebudú ani ukážky najmodernejších zariadení na zveľaďovanie záhrady, veterinárna poradňa či výroba syrových nití. Pre detských návštevníkov je pripravených množstvo športových, kreatívnych, ale i náučných stanovíšť. Podujatie spestria súťaže, predstavenie pre deti z dielne Divadla pod balkónom a koncert skupiny Duchoňovci.
Pre tých, ktorí nebudú môcť zavítať do Banskej Bystrice, je určený stream na facebookovom profile RTVS, Rádia Regina Stred a Farmárskej revue. Počas DOD budú pre všetku dopravu uzavreté ulice prof. Sáru a Figuša-Bystrého. Pre návštevníkov je pripravená kyvadlová doprava, ktorá ich bude voziť z parkoviska na Mičinskej ceste a od banskobystrického terminálu.

18. 7. 2019

Keď hlupák nechápe

Keď hlupák nechápe

Andrej Danko: Vážení veľvyslanci, podporte aj pochod Hrdí na rodinu, ten totiž vychádza z toho, čo definuje Ústava SR

Predseda Slovenskej národnej strany a Národnej rady Slovenskej republiky reagoval na výzvu veľvyslanectiev pôsobiacich na Slovensku. Diplomati totiž apelujú na vládu SR, aby podporovala iniciatívy smerujúce k zvýšeniu tolerancie LGBTI v slovenskej spoločnosti. Zároveň dodali, že sa plánujú pripojiť k oslavám Pride.
Ako Andrej Danko uviedol v stanovisku, nemyslí si, že u nás poznáme diskrimináciu na základe sexuálnej orientácie. „Som presvedčený, že na Slovensku nie je nikto pre svoju sexuálnu orientáciu obmedzovaný. Poznám množstvo ľudí z tejto komunity. V súkromnej sfére, vo verejnom živote, v politike, ktorí sa realizujú vo svojich profesiách,“ povedal. „Som veľmi rád, že žijem v slobodnom, demokratickom a tolerantnom štáte. Slovensko je súčasťou EÚ. Máme však iný postoj k tomu, čo niektoré európske, či svetové veľmoci považujú za samozrejmé,“ uviedol šéf národniarov s tým, že síce má pochopenie pre ľudí s inou sexuálnou orientáciou, ale je pre neho neprijateľné povýšiť zväzok dvoch osôb rovnakého pohlavia na úroveň manželstva. „Nikoho neurážame, nikoho nediskriminujeme, máme však jasný postoj. Ústava SR jasne hovorí, že manželstvo je jedinečný zväzok medzi mužom a ženou. Na príklade Rakúska si Slovensko uvedomuje, že ak by sme povýšili spolužitie dvoch osôb rovnakého pohlavia na úroveň manželstva, že by sme boli následne konfrontovaní aj s problematikou adopcie detí týmito pármi. My nechceme experimentovať na maloletých deťoch.“
Predseda najstaršej politickej strany na Slovensku vyzýva veľvyslancov, ktorí sa pridali k spoločnému postoju k podpore pochodu Pride, aby rovnako podporili aj pochod za tradičné hodnoty. „Prosím vás, aby ste uznali, že Slovensko je vyspelý a demokratický štát. Že máme svoj postoj k týmto otázkam, že nikoho neurážame, každého akceptujeme a rešpektujeme. Verím však, že tak, ako ste podporili pochod za práva LGBTI, rovnako a spravodlivo a rovnocenne podporíte tých, ktorí sa zúčastnia pochodu Hrdí na rodinu. Pretože ten vychádza z toho, čo definuje Ústava SR,“ uzavrel predseda Slovenskej národnej strany a šéf parlamentu Andrej Danko.


Copyright © TASR 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Na najmenej 33 stúpol počet obetí na životoch, ktoré si vo štvrtok vyžiadal predpokladaný podpaľačský útok na štúdio animovaných filmov v japonskom meste Kjóto.
Zranenia utrpeli desiatky ďalších osôb, pričom plamene budovu vážne poškodili. Podľa polície sa javí, že požiar bol založený úmyselne, hoci motívy neboli bezprostredne známe.
Požiar v trojposchodovej budove štúdia animovaných filmov Kyoto Animation vypukol približne o 10.30 h miestneho času (03.30 h SELČ). Ľudia nachádzajúci sa neďaleko miesta začuli hlasný výbuch.
Bilancia mŕtvych v nasledujúcich hodinách neustále stúpala a telá postupne objavovali hasiči prehľadávajúci vnútro ohňom spustošenej budovy.
Miestne úrady, ktoré citovala agentúra AFP, uviedli, že zranenia utrpelo 35 ľudí, z ktorých desať sa nachádza vo vážnom stave. V čase vypuknutia požiaru bolo v budove približne 70 ľudí.
Polícia prípad vyšetruje s tým, že ide o možné podpaľačstvo, ktorého sa dopustil muž, následne takisto hospitalizovaný so zraneniami.
Muž rozlial okolo budovy horľavú látku a zapálil ju, pričom povedal "Zomrite!" uviedol pre AFP hovorca polície prefektúry Kjóto.
Štúdio animovaných filmov Kyoto Animation, známe aj pod skratkou KyoAni, vyrába obľúbené animované seriály a filmy. 

"Nemám slov," reagoval na Twitteri japonský premiér Šinzó Abe a vyjadril sústrasť pozostalým.
"Dnes bolo zabitých a zranených mnoho ľudí v dôsledku podpaľačskej vraždy v Kjóte," dodal Abe.
Hasiči uviedli, že niektoré z obetí našli v štúdiu, niektoré na treťom poschodí a ďalšie na schodisku vedúcom na strechu.



Pápež František vymenoval nového hovorcu Vatikánu, Mattea Bruniho, v Británii narodeného predstaviteľa, ktorý mal počas pápežových ciest na starosti mediálnu logistiku. Vo štvrtok o tom informovala tlačová agentúra AP.
Bruni preberá funkciu od Alessandra Gisottiho, ktorý sa stal dočasným hovorcom Vatikánu po náhlom odchode Grega Burkea vlani 31. decembra.
Gisotti vždy upozorňoval, že jeho funkčné obdobie bude dočasné vzhľadom na náročnosť tohto zamestnania a na povinnosti voči svojej mladej rodine. Vatikán vo štvrtok uviedol, že Gisotti teraz prejde na vatikánsky komunikačný úrad (Dikastérium pre komunikáciu), kde bude zástupcom riaditeľa mediálneho oddelenia.
Bruniho vymenovanie je najnovším krokom v reorganizácii komunikačnej činnosti Svätej stolice za pápeža Františka.


Sedem ľudí odsúdil súd v Istanbule v súvislosti s vraždou turecko-arménskeho novinára Hranta Dinka spred 12 rokov. S odvolaním sa na správy tureckých štátnych médií o tom vo štvrtok informovala agentúra AFP.
Medzi najnovšie odsúdenými v súvislosti s týmto prípadom je Erhan Tuncel, ktorý dostal za "pomoc pri vražde" a tiež členstvo v "ozbrojenej zločineckej organizácii" 99 rokov a šesť mesiacov väzenia. Ďalším je Yasin Hayal, ktorého odsúdili na sedem rokov a šesť mesiacov väzenia za "zriadenie a vedenie ozbrojenej zločineckej organizácie".
Dinka (52) zastrelil 17-ročný Ogün Samast 19. januára 2007 pred istanbulskou redakciou dvojjazyčných novín Agos, v ktorých bol šéfredaktorom. Novinár bol známy svojimi komentármi o masakroch Arménov v Turecku počas prvej svetovej vojny, ktoré dráždili tureckých nacionalistov.
Jeho vražda vyvolala v Turecku vlnu pobúrenia a obáv o slobodu prejavu. Škandalózne bolo pritom odhalenie, že bezpečnostné zložky o jej príprave vedeli, avšak nezasiahli. K činu sa priznal vtedy len 17-ročný nevyštudovaný a nezamestnaný Ogün Samast, ktorého v roku 2011 odsúdili na takmer 23-ročné väzenie.
Samotného Samasta odsúdili v stredu na ďalšieho 2,5 roka väzenia za členstvo v zločineckej organizácii. Išlo o ultranacionalistickú skupinu, ktorú mali viesť práve Tuncel a Hayal, ktorým sa pripisuje zosnovanie vraždy Dinka.
Štyri ďalšie osoby pôjdu v súvislosti s vraždou do väzenia na jeden ako 16 rokov, dve ďalšie súd v Istanbule v stredu oslobodil, informovala turecká agentúra Anadolu.

Copyright © TASR 2019


Európska komisia (EK) schválila prevzatie káblových sietí britskej spoločnosti Liberty Global v Nemecku, Česku, Maďarsku a Rumunsku telekomunikačnou firmou Vodafone. EK vo štvrtok uviedla, že transakcia v hodnote 18,4 mld. eur sa môže zrealizovať, ak britský operátor Vodafone prijme opatrenia, ktoré vyriešia obavy komisie v oblasti hospodárskej súťaže, predovšetkým na nemeckom trhu.
Eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová sa vyjadrila, že požadované opatrenia majú "zabezpečiť, že zákazníci naďalej budú mať férové ceny, vysoko kvalitné služby a inovatívne produkty". Spoločnosť Vodafone uviedla, že po realizácii akvizície sa stane "popredným majiteľom siete novej generácie v Európe", pričom bude služby celkovo poskytovať 110 mil. domácností a firiem.

Rast americkej spoločnosti Netflix podnikajúcej v oblasti streamovacích služieb sa v druhom kvartáli, čiže počas tradične slabej jarnej sezóny, dramaticky spomalil. Globálny počet jej predplatiteľov počas apríla až júna stúpol o 2,7 mil., čiže výrazne menej v porovnaní s prognózou firmy, že ich počet sa zvýši o 5 miliónov. Za prvé tri mesiace tohto roka Netflix získal takmer 10 mil. nových predplatiteľov. Zvýšenie ich počtu za január až marec tak bolo najsilnejším kvartálnym rastom za 12 rokov existencie firmy.
Spomalenie príchodu nových klientov vystrašilo investorov, ktorí už aj tak uvažovali, ako sa môže Netflixu dariť vzhľadom na novú vlnu konkurencie, ktorá príde na jeseň tohto roka, kedy aj Walt Disney aj Apple plánujú štart svojich vlastných streamovacích služieb. Po zverejnení údajov o vývoji počtu klientov Netflixu v druhom kvartáli sa hodnota akcií spoločnosti v stredu po uzatvorení riadneho obchodovania na burze znížila o 12 percent.
Netflix však za druhý kvartál vykázal zisk a to takmer 271 mil. USD, hoci v porovnaní s rovnakým obdobím pred rokom to bol pokles o 30 percent. Tržby spoločnosti sa počas apríla až júna zvýšili o 26 percent na 4,9 mld. USD. Firma predpokladá, že počas júla až septembra získa 7 mil. nových predplatiteľov.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

RTVS si vo vysielaní pripomenie spisovateľa M. Bančeja


RTVS si vo vysielaní pripomenie 
spisovateľa M. Bančeja 


Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) si vo svojom vysielaní pripomenie spisovateľa, básnika, textára, publicistu a dlhoročného rozhlasového spolupracovníka Maroša Bančeja, ktorý zomrel v stredu 17. júla vo veku 58 rokov.
Rádio Devín prinesie v piatok 19. júla o 9.43 h reprízu autorovho minirománu z roku 2006 Neznášam telefonovanie, informuje hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková. Text minirománu v réžii Laca Keratu čítal František Kovár. O 17.00 h rádio odvysiela reprízu relácie z roku 1996 Školy básnické s Vojtechom Kondrótom, Vojtechom Mihálikom, Jozefom Urbanom a Marošom Bančejom, ktorý reprezentoval časopis Dotyky a uvažoval o plusoch a mínusoch sprevádzania mladých poetov a poetiek na ich tvorivej ceste. V nedeľu 21. júla o 12.00 h si môžu poslucháči Rádia Devín vypočuť jeho autorský fíčer Kazatelia, komentátori a klauni. V pondelok 22. júla o 9.10 h repríza relácie z roku 2008 z cyklu Slovenská čítanka s názvom Príliš tesná koža pripomenie Bančejovu literárnu tvorbu.
Televízna Dvojka bude na Bančeja spomínať v deň poslednej rozlúčky prostredníctvom publicisticko-dokumentárnej relácie Slovo '96 - Úvahy o stave spisovateľskom. Okrem Maroša Bančeja v nej vystúpili aj Oleg Pastier, Ján Buzássy a Daniel Hevier.

Zomrela Jana Kopecká

Zomrela Jana Kopecká



Vo veku 80 rokov zomrela po dlhej ťažkej chorobe 9. júla v Prahe Jana Kopecká, vdova po českom hercovi Milošovi Kopeckom. Jana Kopecká bola tanečnica a herečka, pôsobila cez dve desiatky rokov na scéne Divadla ABC a objavila sa okrem iného vo filmoch Kdyby tisíc klarinetů, Dáma na koľajniciach, Noc na Karlštejne, Hviezda padá nahor alebo Lásky medzi kvapkami dažďa.
Jana Kopecká sa narodila 16. mája 1939, vyštudovala konzervatórium a bola tanečnicou v niekoľkých divadlách. V rokoch 1960 až 1980 pôsobila v pražskom ABC, účinkovala v Balete Československej televízie. Neskôr pracovala aj ako pomocník v Divadle Na zábradlí.
S Milošom Kopeckým sa zoznámila pri nakrúcaní filmu Limonádový Joe a začiatkom 60. rokov sa vzali. Bola jeho štvrtou ženou a podľa mnohých jeho veľkou a dlhoročnou oporou, zostali spolu 30 rokov až do Kopeckého smrti. O spolužitie s mužom o 17 rokov starším, ktorý mal celý život psychické problémy a veľa priznaných mimomanželských vzťahov, napísala niekoľko kníh, napríklad titul Môj život s Mildom.


Copyright © ČTK 2019

Koprodukčná novinka RTVS prichádza tento týždeň do kín

Koprodukčná novinka RTVS 


prichádza tento týždeň do kín


„Bola to aj RTVS, vďaka ktorej sme mohli tento film dokončiť - po minuloročnom krátkom predstavení rozpracovanej Loli paradičky na Art Film Feste vyvinulo košické štúdio RTVS iniciatívu a Rozhlas a televízia Slovenska vstúpila do koprodukcie. Sme radi, že sa Loli paradička mohla takto narodiť a začať svoju životnú cestu. Veľmi si tento pekný štart i ocenenie vážime," konštatovala producentka filmu Marka Staviarska.

Hlavným kameramanom filmu z prostredia východného Slovenska je dlhoročný kameraman košického štúdia Ľubor Marko. V priestoroch štúdia sa nahrávala i titulná pieseň v podaní Ľudovej hudby Štefana Cínu. Pieseň Loli paradička, čo znamená červená paradajka, znie aj v éteri Rádia Regina Východ.

„Veľmi ma teší, že generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník rozhodol o koprodukčnom vstupe, takže Štúdio RTVS Košice mohlo byť v pravej chvíli na pravom mieste a filmu pomôcť," poznamenal jeho výkonný riaditeľ Jozef Puchala.

Hlavnými hrdinami Loli paradičky sú Milan, jarmočný predavač cukroviniek, a Veronka, ktorá mu ukradla dva turecké medy. Zľutuje sa nad ňou a kúpi jej obed. Medzi oboma to zaiskrí a po búrlivej noci v lacnej ubytovni na okraji mesta sa do seba zaľúbia a začnú si plánovať spoločný život. Veronke neprekáža, že Milan nemá nohu. Milanovi zas neprekáža, že Veronka je Rómka.

Vo filme, ktorého východniarku autentickosť znásobuje mnoho dialógov v šarišskom nárečí, sa predstavia takmer výlučne východoslovenskí herci. Úlohy Veronky sa zhostila Kamilka Mitrášová, študentka Konzervatória Jozefa Adamoviča v Košiciach, jej filmového partnera Milana stvárnil Michal Iľkanin, herec divadla Alexandra Duchnoviča v Prešove. Vo vedľajších úlohách vystupujú Michal Solltész zo Štátneho divadla v Košiciach a Kveta Stražanová, herečka Divadla Jonáša Záborského v Prešove.

Koproducentom snímky je RTVS a Forum Film, finančne ju podporil tiež Audiovizuálny fond. Koncom roka sa v premiére objaví na obrazovkách RTVS.

17. 7. 2019

Zomrel Maroš Bančej

Zomrel Maroš Bančej


Vo veku 58 rokov zomrel spisovateľ Maroš Bančej. Maroš Bančej sa narodil 4. septembra 1960 v Michalovciach. V rokoch 1979 – 1984 študoval na Chemickotechnologickej fakulte Slovenskej vysokej školy technickej v Bratislave. Po skončení štúdia pôsobil v Bratislave ako murár-lešenár, v rokoch 1984 – 1985 ako výskumný pracovník vo Výskumnom ústave káblov a izolantov, v rokoch 1986 – 1987 robotník a bezpečnostný technik v Slovnafte, v rokoch 1988 – 1989 učiteľ v Sládkovičove. V roku 1990 sa stal redaktorom, potom šéfredaktorom časopisu pre mladú literatúru Dotyky, kde pôsobil takmer desať rokov a mal výrazný podiel na jeho tematickej a obsahovej orientácii. V rokoch 1994 – 1997 vykonával aj funkciu šéfredaktora vydavateľstva ARS-LITERA, v rokoch 1993 – 1997 sa autorsky a moderátorsky podieľal na televíznej relácii 900 sekúnd o knihách. Od roku 1999 pracoval v Slovenskom rozhlase, neskôr ako šéfredaktor Rádia Devín – kultúrneho okruhu verejnoprávneho média. Z RTVS odišiel pracovať do Národného osvetového centra. 

V jazyku niektorých básní využíval rôzne novotvary, uplatňuje jazyk erotiky ako prirodzenú súčasť jazyka generácie 90. rokov Básne s erotickými motívmi ukazujú zložitosť vzájomnej komunikácie tejto generácie, riziko erotického „obnaženia“, ktoré prináša do vzájomných vzťahov muža a ženy. 

Pri písaní  poézie sa inšpiroval aj rôznymi démonologickými a hororovými textami M. Shelleyovej či B. Stokera a postavami ako A. Báthoryová (u Bančeja Betka Báthory) či Vlad Tepec (Vlad Impaler), ale aj psom baskervillským a slávnymi poviedkami A. E. Poa. 

Jeho básne a prózy vyšli aj vo viacerých antológiách, napríklad Načo sú nám rodičia, Moje najmilšie verše vo výbere Š. Bučka, v antológii slovenskej prózy Súradnice, ktorá vyšla v Maďarsku, v antológii slovenskej prózy a poézie Dúšok jedu a v niektorých iných. 

Hlavné ťažisko jeho tvorby je však v scenáristickej, dramaturgickej a editorskej činnosti, a to najmä pre rozhlas, televíziu a rôzne vydavateľstvá. Permanentne činný je aj v oblasti kultúrnej publicistiky, ale pre množstvo pseudonymov je táto jeho činnosť len veľmi ťažko mapovateľná.

Pre mladých hudobníkov napísal množstvo piesní, najradšej však tvorí šansónové texty, kde môže včleniť poetický príbeh.l


Poézia
1989 Výstrel z motyky (spolu s J. Litvákom a J. Urbanom)
1995 Príliš tesná koža
1998 Vampiriáda

Esej
1997 Maroš – Úlety a fakty

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Tureckého zástupcu v organizácii Reportéri bez hraníc (RSF) a dvoch ďalších aktivistov zbavil v stredu istanbulský súd obvinení z teroristickej propagandy v prospech kurdských militantov. Informovala o tom agentúra AFP.
Diváci v súdnej sieni začali aplaudovať po vynesení verdiktu nad Erolom Önderoglom, ktorý sa na pojednávaní nezúčastnil. Súd zbavil obvinení aj obhajkyňu ľudských práv Šebnem Korur Fincanciovú a novinára Ahmeta Nesina.
Önderoglu, ktorý je zástupcom Turecka v RSF od roku 1996, už v minulosti uviedol, že obvinenia voči nemu sú úplne nepodložené a majú za cieľ zastrašiť tureckých novinárov a občiansku spoločnosť, pripomína server rsf.org.



Veľké ekonomické mocnosti sa stavajú k zavedeniu digitálnej meny libra, ktorú plánuje internetový koncern Facebook, krajne kriticky. Ministri financií a centrálni bankári skupiny najväčších priemyselných krajín G7 majú veľké pochybnosti o tomto projekte, uviedol nemecký minister financií Olaf Scholz.
Ministri financií a centrálni bankári skupiny G7 sa streli v Chantilly pri Paríži. Predsavzali si, že budú veľmi pozorne kontrolovať, či sa pri zavádzaní libry dodržia všetky aktuálne regulačné predpisy. Okrem toho sa musí vyjasniť, či nebude potrebné zmeniť reguláciu, aby sa zachovala stabilita medzinárodného finančného systému. "Všetci hovoria o libre," uviedol Scholz.
Zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg v júni ohlásil, že Facebook zavedie vlastnú digitálnu menu. Od roku 2020 by sa mala dať kúpiť stabilnými menami, ako sú americký dolár alebo euro. Touto virtuálnou menou by sa malo dať platiť na internete. Okrem toho mieri na ľudí, ktorí chcú do cudziny previesť peniaze, za čo doteraz platia vysoké poplatky.
Scholz súhlasí s tým, že je potrebné znížiť ceny transferov peňazí a zrýchliť ich. "To sa však dá docieliť aj opatreniami dnešných centrálnych bánk." Dodal, že na to nie je potrebná žiadna nová mena, ktorá by nepodliehala demokratickej kontrole. Podobne sa vyjadril aj francúzsky minister financií Bruno Le Maire.

Projekt digitálnej meny libra, ktorú plánuje zaviesť sociálna sieť Facebook, nemôže pokračovať vo forme, v akej bol doteraz prezentovaný. Vyhlásil to v stredu francúzsky minister financií Bruno Le Maire.

Le Maire krátko pred začiatkom stretnutia so svojimi kolegami zo skupiny G7 v Chantilly, severne od Paríža, skonštatoval, že „v súčasnosti nie sú vhodné podmienky na to, aby digitálna mena libra, ktorú navrhol Facebook, pokročila vpred.
Le Maire tiež poznamenal, že stretnutie ministrov financií skupiny G7 bude „rozhodujúce“ aj pre dohodu o tom, ako zdaňovať veľké technologické spoločnosti a pre "určenie tónu" širších rokovaní 129 krajín združených v Organizácii pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) o tejto dani, ktoré by sa mali skončiť na budúci rok.

Copyright © TASR 2019

Nová séria "smajlíkov", ktorú v stredu predstavili technologické giganty Apple a Google, v omnoho väčšej miere ako doteraz odráža odlišnosti medzi ľuďmi, vrátane rôznych sexuálnych orientácií či zdravotných postihnutí. Nová sada smajlíkov, ktorá bude používateľom k dispozícii od jesene, obsahuje okrem tradičných nových príšeriek a zvieratiek aj voľne kombinovateľné dvojice postavičiek odlišných pohlaví či farieb pleti, z ktorých si používateľ môže nakombinovať celkovo 75 párov panáčikov držiacich sa za ruky. Ďalšími novinkami sú postavičky na vozíčku, s umelými rukami či nohami a s vodiacim psom, ako aj symbol ucha s načúvacím prístrojom.
Súčasťou novej sady obrázkov, ktorú predstavili pri príležitosti stredajšieho Svetového dňa smajlíkov, sú aj leňochod, plameniak, tchor alebo zívajúci smajlík. Apple a Google vydávajú nové sady smajlíkov raz ročne.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Zomrel Andrea Camilleri

Zomrel Andrea Camilleri

Vo veku 93 rokov zomrel taliansky spisovateľ a režisér Andrea Camilleri, ktorý vytvoril postavu komisára Salva Montalbano známu z televízneho seriálu. Podľa agentúry DPA zomrel autor bestsellerov dnes v rímskej nemocnici.

Zdravotný stav spisovateľa bol vážny od minulého mesiaca, kedy bol kvôli srdcovej zástave prijatý na resuscitačné oddelenie nemocnice v Ríme.

Sicílčan Camilleri bol kritickým hlasom svojej krajiny a tiež vo svojich príbehoch sa zaoberal citlivými témami ako korupcia alebo organizovaný zločin.

Napísal viac ako stovku kníh, ale až vo svojich takmer 70 rokoch zaznamenal prielom svojimi detektívkami s komisárom Montalbano. Od roku 1994 vychádzali v Taliansku a potom boli preložené do 30 jazykov. Dve detektívky - Hlinený pes a Tvar vody - bol preložené aj do češtiny.

Camilleri sa vďaka príbehom o policajnom komisárovi v malom fiktívnom meste Vigata stal medzinárodne známym, k čomu prispel aj úspešný seriál. Camilleri má za sebou tiež dlhú kariéru divadelného, ​​rozhlasového a televízneho režiséra.

Copyright © ČTK 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Pakistanskí novinári zvolali na utorok celoštátne protesty, aby vyjadrili nesúhlas s rozsiahlou cenzúrou zo strany vplyvných bezpečnostných zložiek krajiny, veľkým prepúšťaním v dôsledku rozpočtových škrtov a niekoľkomesačnými omeškaniami vo vyplácaní miezd, píše agentúra AP.
Utorňajšie zhromaždenia, ktoré nesú názov Deň protestov, organizujú pakistanské novinárske odbory. Podľa ich predsedu sú utorňajšie protesty iba "začiatkom protestného hnutia".
Novinári, ktorí zažívajú najťažšie obdobie v dejinách svojej krajiny, sa rozhodli "bojovať s bezprecedentnou cenzúrou", uviedli odbory.
Novinári a obhajcovia slobody tlače tvrdia, že pakistanská armáda tlačí na médiá, aby zo svojho pokrývania odstránila kritiku. Novozvolená vláda zároveň zmenšuje rozpočty vyčlenené na reklamu a tým znižuje kľúčový zdroj príjmov pre súkromné noviny a televízne stanice.


Traja muži obvinení z vraždy maltskej investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej-Galiziovej boli formálne obžalovaní. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.
Generálny prokurátor Peter Grech podal obžalobu voči Alfredovi Degiorgiovi, Georgeovi Degiorgioovi a Vinceovi Muscatovi v utorok ráno, čo podľa denníka Malta Today v praxi znamená, že nebudú môcť byť prepustení na kauciu.
Vyšetrovatelia zhromažďovali dôkazy voči trojici mužov od decembra 2017, keď boli zatknutí pri razii v meste Marsa a krátko nato obvinení.
Podľa maltského zákona má prokuratúra teraz 20 mesiacov, aby vytýčila dátum súdneho procesu s bratmi Degiorgiovcami a Muscatom.
K najnovšiemu vývoju v prípade došlo po tom, ako bol úrad maltského generálneho prokurátora vystavený kritike za prieťahy pri vydaní návrhu obžaloby, ako aj po tom, ako Rada Európy nedávno kritizovala Maltu za spôsob vyšetrovania vraždy investigatívnej novinárky spred jeden a pol roka. Priebeh a stav vyšetrovania vraždy opakovane kritizujú aj pozostalí po novinárke.
Agentúra DPA poznamenáva, že kým voči traja obvineným bola podaná žaloba, objednávateľ vraždy Caruanovej-Galiziovej je stále neznámy.
Caruanová-Galiziová (53) bývala jedným z najznámejších novinárov na Malte, pričom pravidelne písala články o podozreniach z korupcie v tejto stredomorskej krajine. O život prišla 16. októbra 2017 pri výbuchu bomby nastraženej v jej aute.

Copyright © TASR 2019

16. 7. 2019

Nominácie na ceny Primetime Emmy

Nominácie na ceny Primetime Emmy 

Zoznamu kandidátov 71. ročníka udeľovania televíznych cien Primetime Emmy dominuje seriál Hra o tróny (2011 - 2019), ktorý má celkovo 32 nominácií. Je to rekordný počet nominácií, ktorý kedy nejaký projekt získal v rámci jedného ročníka.

S dvadsiatimi nomináciami skončila komediálna séria The Marvelous Mrs. Maisel (2017). O jednu menej má historická miniséria Černobyľ (2019), 18 si na konto pripísala komediálna šou Saturday Night Live (1975), so 17 nomináciami sa o ceny uchádzajú projekty Barry (2018) a Fosse/Verdon (2019). Šestnásť nominácií si vyslúžila séria When They See Us.

Nominácie v kategórii Najlepší dramatický seriál získali spomínaná Hra o tróny, Volajte Saulovi (2015), Bodyguard (2018), Na muške (2018), Ozark (2017), Pose (2018), Boj o moc (2018) a This Is Us (2016). O trofej pre herca v hlavnej úlohe dramatického seriálu zabojujú Jason Bateman (Ozark), Sterling K. Brown (This Is Us), Kit Harington (Hra o tróny), Bob Odenkirk (Volajte Saulovi), Billy Porter (Pose) a Milo Ventimiglia (This Is Us). V ženskej kategórii sa zase o cenu uchádzajú Emilia Clarke (Hra o tróny), Jodie Comer (Na muške), Viola Davis (Vražedné práva), Laura Linney (Ozark), Mandy Moore (This Is Us), Sandra Oh (Na muške) a Robin Wright (Dom z kariet).

Na Najlepší komediálny seriál nominovali projekty Barry, The Marvelous Mrs. Maisel, Potvora (2016), The Good Place (2016), Russian Doll (2019), Schitt's Creek (2015) a Viceprezident(ka) (2012). V kategórii Najlepší herec v hlavnej úlohe komediálneho seriálu získali nominácie Anthony Anderson (Black-ish), Don Cheadle (Čierny pondelok), Ted Danson (The Good Place), Michael Douglas (The Kominsky Method), Bill Hader (Barry) a Eugene Levy (Schitt's Creek). V ženskej kategórii figurujú Christina Applegate (Dead to Me), Rachel Brosnahan (The Marvelous Mrs. Maisel), Julia Louis-Dreyfus (Viceprezident(ka)), Natasha Lyonne (Russian Doll), Catherine O'Hara (Schitt's Creek) a Phoebe Waller-Bridge (Potvora).

Udeľovanie cien sa uskutoční 22. septembra v losangeleskom Microsoft Theater. Mená moderátorov slávnostného večera zatiaľ nie sú známe.

Prehľad nominácií na ceny Primetime Emmy vo vybraných kategóriách:

Najlepší dramatický seriál:
Volajte Saulovi
Bodyguard
Hra o tróny
Na muške
Ozark
Pose
Boj o moc
This Is Us

Najlepší komediálny seriál:
Barry
Potvora
The Good Place
The Marvelous Mrs. Maisel
Russian Doll
Schitt's Creek
Viceprezident(ka)

Najlepšia limitovaná séria:
Černobyľ
Útek z väzenia v Dannemore
Fosse/Verdon
Ostré predmety
When They See Us

Najlepší televízny film:
Čierne zrkadlo - Bandersnatch
Brexit
Deadwood
Kráľ Lear
Moja večera s Hervém

Najlepší herec v hlavnej úlohe dramatického seriálu:
Jason Bateman (Ozark)
Sterling K. Brown (This Is Us)
Kit Harington (Hra o tróny)
Bob Odenkirk (Volajte Saulovi)
Billy Porter (Pose)
Milo Ventimiglia (This Is Us)

Najlepšia herečka v hlavnej úlohe dramatického seriálu:
Emilia Clarke (Hra o tróny)
Jodie Comer (Na muške)
Viola Davis (Vražedné práva)
Laura Linney (Ozark)
Mandy Moore (This Is Us)
Sandra Oh (Na muške)
Robin Wright (Dom z kariet)

Najlepší herec v hlavnej úlohe komediálneho seriálu:
Anthony Anderson (Black-ish)
Don Cheadle (Čierny pondelok)
Ted Danson (The Good Place)
Michael Douglas (The Kominsky Method)
Bill Hader (Barry)
Eugene Levy (Schitt's Creek)

Najlepšia herečka v hlavnej úlohe komediálneho seriálu:
Christina Applegate (Dead to Me)
Rachel Brosnahan (The Marvelous Mrs. Maisel)
Julia Louis-Dreyfus (Viceprezident(ka))
Natasha Lyonne (Russian Doll)
Catherine O'Hara (Schitt's Creek)
Phoebe Waller-Bridge (Potvora)

Najlepší herec v hlavnej úlohe limitovanej série alebo filmu:
Mahershala Ali (Temný prípad)
Benicio Del Toro (Útek z väzenia v Dannemore)
Hugh Grant (Škandál po anglicky)
Jared Harris (Černobyľ)
Jharrel Jerome (When They See Us)
Sam Rockwell (Fosse/Verdon)

Najlepšia herečka v hlavnej úlohe limitovanej série alebo filmu:
Amy Adams (Ostré predmety)
Patricia Arquette (Útek z väzenia v Dannemore)
Joey King (Odhalenie)
Niecy Nash (When They See Us)
Michelle Williams (Fosse/Verdon)
Aunjanue Ellis (When They See Us)

Najlepší herec vo vedľajšej úlohe dramatického seriálu:
Alfie Allen (Hra o tróny)
Jonathan Banks (Volajte Saulovi)
Nikolaj Coster-Waldau (Hra o tróny)
Peter Dinklage (Hra o tróny)
Giancarlo Esposito (Volajte Saulv)
Michael Kelly (Dom z kariet)
Chris Sullivan (This Is Us)

Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe dramatického seriálu:
Gwendoline Christie (Hra o tróny)
Julia Garner (Ozark)
Lena Headey (Hra o tróny)
Fiona Shaw (Na muške)
Sophie Turner (Hra o tróny)
Maisie Williams (Hra o tróny)

Najlepší herec vo vedľajšej úlohe komediálneho seriálu:
Alan Arkin (The Kominsky Method)
Anthony Carrigan (Barry)
Tony Hale (Viceprezident(ka))
Stephen Root (Barry)
Tony Shalhoub (The Marvelous Mrs. Maisel)
Henry Winkler (Barry)

Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe komediálneho seriálu:
Alex Borstein (The Marvelous Mrs. Maisel)
Anna Chlumsky (Viceprezident(ka))
Olivia Colman (Potvora)
Sian Clifford (Potvora)
Betty Gilpin (GLOW)
Sarah Goldberg (Barry)
Marin Hinkle (The Marvelous Mrs. Maisel)
Kate McKinnon (Saturday Night Live)

Najlepší herec vo vedľajšej úlohe limitovanej série alebo filmu:
Asante Blackk (When They See Us)
Paul Dano (Útek z väzenia v Dannemore)
John Leguizamo (When They See Us)
Stellan Skarsgard (Černobyľ)
Ben Whishaw (Škandál po anglicky)
Michael K. Williams (When They See Us)

Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe limitovanej série alebo filmu:
Patricia Arquette (Odhalenie)
Marsha Stephanie Blake (When They See Us)
Patricia Clarkson (Ostré predmety)
Vera Farmiga (When They See Us)
Margaret Qualley (Fosse/Verdon)
Emily Watson (Černobyľ)


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



RTVS pokračuje v nakrúcaní druhej série poviedok Mojepovstanie.sk

RTVS pokračuje v nakrúcaní druhej série 

poviedok Mojepovstanie.sk


Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) pokračuje v nakrúcaní druhej série filmových poviedok Mojepovstanie.sk. Priblíži tak skutočné príbehy individuálneho hrdinstva obyčajných ľudí počas Slovenského národného povstania (SNP) v sérii šiestich krátkych filmov. Minisériu odvysiela pri príležitosti 75. výročia SNP v auguste 2019.
"Máme ambíciu podnietiť záujem mladých o vlastnú históriu a pomôcť budovať základy na vytváranie národnej hrdosti a identity. Uvedomujeme si silu a nadčasovosť príbehov Slovenského národného povstania. Aj tentoraz budú spracované modernou formou, jazykom mladých a atraktívnymi výrazovými prostriedkami," povedal za producentskú spoločnosť Martin Marko.
Ako doplnil, sériou by radi jej tvorcovia vyvolali aj medzigeneračnú diskusiu v rodinách, kde sa zachovali autentické príbehy z SNP, keďže je to posledná šanca vypočuť si ich od žijúcich pamätníkov udalostí z rokov 1944 a 1945.
Hlavné postavy stvárnia aj tentoraz známe osobnosti a influenceri oslovujúci mladú generáciu – youtuber Gogo (Daniel Štrauch), Matej 'Sajfa' Cifra, Mária Čírová, Katarína Knechtová, Ego (Michal Straka), ale aj herecké osobnosti, ako Stanislav Štepka, Zuzana Kronerová a Ján Koleník.

Copyright © TASR 2019

Slovenský filmový ústav ma novú radu

Slovenský filmový ústav 
ma novú radu

Rada Slovenského filmového ústavu pracuje od 11. júla v novom zložení. Jej nových členov vymenovala Ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková a rada teraz pôsobí v zložení Marta Franková a Oľga Davalová zo sekcie médií, audiovízie a autorského práva MK SR, Marek Leščák, Peter Maráky a Martin Šulík. Členovia rady majú štvorročné funkčné obdobie. Agentúru SITA o tom informovala tlačová tajomníčka SFÚ Simona Nôtová.
Nových členov vymenovala ministerka kultúry Ľubica Laššáková na základe zákona o audiovízii. Orgánmi Slovenského filmového ústavu sú Rada SFÚ, generálny riaditeľ a komisia pre audiovizuálne dedičstvo. Úlohou rady je dohliadať na dodržiavanie poslania a činností vyplývajúcich zo zákona o audiovízii. Dohliada tiež na hospodárnosť, efektívnosť a účelnosť nakladania s verejnými prostriedkami SFÚ a na nakladanie s majetkom štátu v správe SFÚ. Volí a odvoláva generálneho riaditeľa, schvaľuje dlhodobé plány, návrhy rozpočtu a koncepcie rozvoja SFÚ. Tvoria ju dvaja štátni zamestnanci ministerstva, jeden odborník za oblasť propagácie a prezentácie audiovízie, jeden odborník za oblasť ochrany, obnovy a sprístupňovania kultúrneho dedičstva a jeden odborník za oblasť vedeckej a výskumnej činnosti.
Rada SFÚ bola po prvýkrát konštituovaná od 1. januára 2008, v súlade so štatútom SFÚ vydaným ministrom kultúry SR s účinnosťou od 1. februára 2008. V minulosti jej členmi boli František Gyárfáš, Jozef Heriban, Peter Jaroš, Petra Kolevská, Miloslav Luther, Peter Michalovič, Martin Šmatlák, Ondrej Šulaj, Helena Würflová a Miroslav Ulman.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Marian Kočner požiadal súd, aby sa proces uskutočnil v jeho neprítomnosti

Marian Kočner požiadal súd, aby sa proces 

uskutočnil v jeho neprítomnosti


Obžalovaný a zároveň obvinený podnikateľ Marian K. požiadal súd, aby sa prvé hlavné pojednávanie v takzvanej kauze televíznych zmeniek, ktoré je naplánované na pondelok 22. júla, uskutočnilo pred Špecializovaným trestným súdom v jeho neprítomnosti. TASR o tom v utorok informoval obhajca obžalovaného Marek Para.
Žiadosť prišla po tom, ako sa v utorok aj v pondelok (15. 7.) mala porada Paru s jeho klientom v Ústave na výkon väzby (ÚVV) v Leopoldove odohrať v nimi kritizovanej miestnosti č. 4. Tá je podľa názoru obhajcov a aj podnikateľa monitorovaná.
"Dňa 16. júla o 13.28 h obhajca obžalovaného Mgr. M.K. osobne doručil na ŠTS v Pezinku žiadosť obžalovaného o konanie v jeho neprítomnosti na všetkých šiestich pojednávacích dňoch (22., 23., 24., 29., 30., 31. júl 2019). Predseda senátu zobral túto žiadosť na vedomie a plánuje zrušiť predvádzanie obžalovaného z Ústavu na výkon väzby na hlavné pojednávanie." uviedla pre TASR hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.
Marian K. je väzobne stíhaný v kauze takzvaných televíznych zmeniek takmer za 70 miliónov eur. Prvé hlavné pojednávanie v kauze zmeniek malo byť 20. júna, ale preložili ho na 22. júla. Proces je vytýčený na päť dní.
Na Mariana K. a Pavla R. podala TV Markíza trestné oznámenie za údajné falšovanie cenných papierov a marenie spravodlivosti. Pravosť zmeniek súkromná televízia spochybňuje od začiatku sporu.
Podnikateľ sa dva razy neúspešne snažil dostať z väzby na slobodu, dva razy mu to ŠTS pracovisko Banská Bystrica zamietlo. Voči rozhodnutiam podal sťažnosť, ktorú mu však senát Najvyššieho súdu SR zamietol, naposledy koncom minulého roka.
Marian K. je vo väzbe od konca júna 2018, postupne vystriedal väzenia v Bratislave, Leopoldove, Banskej Bystrici a napokon opäť v Leopoldove. Obvinený je aj v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice.

Copyright © TASR 2019

15. 7. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Predstaviteľ OBSE pre slobodu médií Harlem Désir vyzval ukrajinské orgány, aby vyšetrili ostreľovanie budovy televízneho kanálu 112 Ukrajina v Kyjeve a zaistili nájdenie a potrestanie páchateľov. Vyhlásenie bolo zverejnené v sobotu na internetovej stránke OBSE, informovala v nedeľu agentúra Interfax.
Désir označil ostreľovanie budovy televízie za "neprijateľný akt zastrašovania, ktorý by mohol mať dramatické následky." "Takéto násilie a hrozby voči médiám nemožno tolerovať," zdôraznil.
Sídlo súkromnej spravodajskej televízie 112 Ukrajina v Kyjeve sa v noci na sobotu stalo terčom útoku z granátometu, pri ktorom nebol nikto zranený a vznikli len materiálne škody. Polícia kvalifikuje tento incident ako teroristický čin, informovala v sobotu agentúra Ukrinform. Podľa Interfaxu polícia pátra po jednej až dvoch podozrivých osobách.
Majiteľom televízneho kanála 112 Ukrajina, ako aj televízií NewsOne a ZIK je poslanec ukrajinského parlamentu Taras Kozak z klubu Opozičný blok. Kozak je pred júlovými predčasnými parlamentnými voľbami v prvej desiatke na kandidátnej listine strany Za život, v ktorej vedení je aj proruský politik Viktor Medvedčuk.
Kozak označil nočný incident za ďalšiu vyhrážku pre nezávislé médiá. Generálny riaditeľ televízie Jehor Benkendorf informoval, že ochrana jej sídla bude po tomto incidente posilnená.
Agentúra Interfax pripomenula, že na webovej stránke televízie 112 Ukrajina sa v piatok objavila výzva adresovaná vedeniu krajiny, v ktorom žiada zastaviť útoky na svoju adresu.
Televízia 112 Ukrajina vo svojom vyhlásení uviedla, že vyhrážky dostáva v súvislosti so svojimi plánmi odvysielať film V boji o Ukrajinu, v ktorom americký režisér Oliver Stone a ukrajinský dokumentarista Ihor Lopatenok analyzujú krízu v krajine.
Generálny prokurátor Jurij Lucenko pritom vedenie televízie varoval, že ak tento film zaradí do vysielania, bude čeliť trestnému stíhaniu.
Televízia 112 Ukrajina sa spomínala aj v súvislosti s medializovaným plánom usporiadať telemost medzi ukrajinskou televíziou NewsOne a ruskou stanicou Rossija 24.


Súkromná rozhlasová stanica v Afganistane musela ukončiť svoju činnosť po tom, ako dostala množstvo hrozieb od podozrivého veliteľa hnutia Taliban, ktorý protestoval proti tomu, že stanica zamestnávala ženy ako svoje hlásateľky. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters.
Incident prichádza v čase, keď Taliban diskutuje so Spojenými štátmi o mierovej dohode, ktorá môže viesť k tomu, že sa hnutie opätovne začlení do strednoprúdovej spoločnosti.
Súkromná rozhlasová stanica s názvom Samá vysielala politické, náboženské, spoločenské a zábavné programy v stredoafganskej provincii Ghazní od roku 2013. Stanica mala 13 zamestnancov vrátane troch žien a vysielala programy v dvoch hlavných jazykoch Pakistanu - darí a paštúnčine.
Hovorca Talibanu však spojitosť hnutia s vyhrážkami odmietol. Taliban tvrdí, že pod jeho menom vystupuje množstvo rozličných ľudí. V provincii Ghazní má Taliban po kontrolou niekoľko okresov. Militanti majú v Afganistane pod kontrolou rozľahlé územia - približne polovicu celkového územia krajiny.
Militanti zintenzívňujú svoje útoky proti mierovým aktivitám, a to napriek tomu, že sa uskutočňujú rozhovory zamerané na dosiahnutie mierovej dohody, ktorou by sa ukončila už 18 rokov trvajúca vojna. Taliban ovládal v rokoch 1996-2001 väčšinu územia tejto krajiny. Na základ prísneho výkladu islamského práva šaría mali ženy zákaz pracovať a chodiť do školy.
Taliban sa však od istého času prezentuje ako umiernenejšia sila. Hnutie v nedávnom vyhlásení uviedlo, že islam dáva ženám práva v oblastiach, ako je obchod, poisťovníctvo či vzdelávanie. Hnutie však odsúdilo "takzvané bojovníčky za práva žien", ktoré povzbudzujú ženy k tomu, aby si nectili afganské tradície.
Taliban podnikol množstvo smrtiach útokov proti médiám. Hnutie tvrdí, že sa zameriava len na tie médiá, ktoré vystupujú proti nemu.
Tlačová agentúra dopĺňa, že vo východnej provincii Paktijá došlo v sobotu k vražde novinára pracujúceho pre stanicu Rádio Gardéz. Bezprostredne nebolo známe, či prípad súvisí s Talibanom.


Copyright © TASR 2019

Vydavateľstvo Vltava Labe Media vlani prehĺbilo stratu z 18 miliónov na 83,6 milióna korún. Tržby vydavateľa novín Deník klesli zhruba o desatinu na 1,46 miliardy korún. Vyplýva to účtovnej závierky spoločnosti.
Celková čítanosť titulov siete Deník sa v druhom polroku pohybovala okolo 511 tisíc čitateľov, čo je rast o 4000 ľudí proti predchádzajúcemu obdobie. Najväčší počet čitateľov mal Deník vo východných Čechách (77 tisíc ľudí) a v Moravskosliezskom kraji (74 tisíc ľudí).
Firma sa vlani zlúčila s dcérskymi spoločnosťami Annonce, Websitemaster a Grand Real City a ďalej prevzala aktivity súvisiace s vydávaním titulov Receptár a Automodul.
Vltava Labe Media patrí pod investičnú skupinu Penta Investments. Počet zamestnancov vlani klesol o 51 na 900 ľudí. Druhé najväčšie české vydavateľstvo s trhovým podielom okolo 17 percent vedľa Denníku vydáva lifestylové tituly Glanc, Story, Gurmet, Kondícia, National Geographic, dvojmesačník Kreativ Praktická žena, tradičné tituly Týždenník Kvety, Vlasta, Prekvapenie, niekoľko TV magazínov a mesačníky Dom a záhrada a Receptár . Súčasťou portfólia sú internetové tituly www.annonce.cz, www.denik.cz, www.dotyk.cz, www.kafe.cz, www.tipcars.com, www.cars.cz, www.automix.cz a www.automodul .sk.

Copyright © ČTK 2019