17. 7. 2019

Zomrel Andrea Camilleri

Zomrel Andrea Camilleri

Vo veku 93 rokov zomrel taliansky spisovateľ a režisér Andrea Camilleri, ktorý vytvoril postavu komisára Salva Montalbano známu z televízneho seriálu. Podľa agentúry DPA zomrel autor bestsellerov dnes v rímskej nemocnici.

Zdravotný stav spisovateľa bol vážny od minulého mesiaca, kedy bol kvôli srdcovej zástave prijatý na resuscitačné oddelenie nemocnice v Ríme.

Sicílčan Camilleri bol kritickým hlasom svojej krajiny a tiež vo svojich príbehoch sa zaoberal citlivými témami ako korupcia alebo organizovaný zločin.

Napísal viac ako stovku kníh, ale až vo svojich takmer 70 rokoch zaznamenal prielom svojimi detektívkami s komisárom Montalbano. Od roku 1994 vychádzali v Taliansku a potom boli preložené do 30 jazykov. Dve detektívky - Hlinený pes a Tvar vody - bol preložené aj do češtiny.

Camilleri sa vďaka príbehom o policajnom komisárovi v malom fiktívnom meste Vigata stal medzinárodne známym, k čomu prispel aj úspešný seriál. Camilleri má za sebou tiež dlhú kariéru divadelného, ​​rozhlasového a televízneho režiséra.

Copyright © ČTK 2019