19. 7. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Instagram sa rozhodol v niektorých krajinách na skúšku skryť počet lajkov pri jednotlivých príspevkoch. Ich cieľom je znížiť "tlak" na používateľov. V súčasnosti ľudia vidia aktuálny počet tých, ktorým sa páčil ich post, zatiaľ čo v novej skúšobnej verzii uvidia len meno jedného z nich s dodatkom "a ďalší". Dôvodom tohto kroku sú obavy, že sociálne siete prispievajú k znižovaniu sebavedomia a pocitom menejcennosti medzi mladými ľuďmi. Počet lajkov pri vlastných príspevkoch si však budú môcť ľudia aj naďalej skontrolovať.
Instagram už v máji spustil podobný test v Kanade a teraz nasledujú Austrália, Nový Zéland, Írsko, Taliansko, Japonsko a Brazília, vyjadrila sa spoločnosť pre BBC.
"Dúfame, že test odstráni tlak na ľudí, koľko majú lajkov, aby sa mohli sústrediť na zdieľanie toho, čo majú radi," uviedla v stanovisku Mia Garlick z pobočky Facebooku pre Austráliu a Nový Zéland. Cieľom je podľa nej, aby používatelia necítili neustály tlak z posudzovania.
Test podľa Instagramu neovplyvní počítadlá pre podnikateľov. Používatelia tiež budú môcť vidieť zoznam ľudí, ktorí lajkli príspevok niekoho iného, keď si naň kliknú.
Štúdie naznačujú, že tento druh okamžitej odozvy môže ľuďom pomôcť zvýšiť sebavedomie, no zároveň ho môže znížiť tým, ktorí dostanú menej lajkov. Sociálne médiá majú tiež podľa výskumov vplyv na psychické zdravie, najmä medzi mladými.
Instagram tento mesiac predstavil aj prvý z pripravovanej série nástrojov, ktoré by mali pomôcť bojovať proti šikane na platforme.

Streamovacia služba, ktorú budú poskytovať britské televízne spoločnosti ITV a BBC, začne fungovať koncom tohto roka a bude stáť 5,99 libry (BGP) mesačne. Po tejto informácii, ktorú ITV zverejnila v piatok, sa hodnota jej akcií zvýšila o dve percentá. Plánovaná streamovacia platforma, ktorá je partnerstvom dvoch najväčších britských televíznych staníc, sa bude volať BritBox a konkurovať bude spoločnosti Netflix. Informuje o tom portál cnbc.com.
ITV bude mať v spoločnom podniku 90-percentný podiel, ale BBC bude mať právo zvýšiť svoj podiel na 25 percent. Predplatitelia BritBoxu budú môcť sledovať televízne programy na viacerých obrazovkách a zariadeniach. Základná ponuka Netflixu v Británii tiež stojí 5,99 GBP, ale neposkytuje možnosť sledovať programy simultánne na viacerých obrazovkách. Technicky to znamená, že BritBox je lacnejší ako Netflix, ktorý sledovanie na viacerých obrazovkách v Británii ponúka za 8,99 GBP mesačne.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Súd v ukrajinskej metropole Kyjev opäť predĺžil väzbu pre šéfredaktora tlačovej agentúry RIA Novosti Ukrajina Kirilla Vyšinského. Novinár tak zostane vo väzbe ďalších 60 dní. Informovala o tom agentúra TASS.
Pojednávanie s Vyšinským je vytýčené na 19. septembra.
Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) tvrdí, že Vyšinskij, ktorý mal v čase zatknutia 15. mája dvojaké rusko-ukrajinské občianstvo, dostával finančnú podporu z Ruska prostredníctvom ďalších mediálnych spoločností zaregistrovaných na Ukrajine so zámerom maskovať prepojenie medzi agentúrou RIA Novosti a ruským štátnym mediálnym gigantom Rossija segodňa.
Podľa SBU Vyšinskij na žiadosť Moskvy pripravoval správy, ktoré sa snažili ospravedlniť anexiu Krymského polostrova Ruskom v roku 2014. Vyšinskij týždeň po svojom zadržaní vyhlásil, že sa vzdal ukrajinského občianstva. Zároveň naznačil, že jeho zadržiavanie má slúžiť na výmenu za ukrajinské osoby väznené v Rusku. V prípade usvedčenia mu hrozí 15 rokov väzenia.

Copyright © TASR 2019