17. 7. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Tureckého zástupcu v organizácii Reportéri bez hraníc (RSF) a dvoch ďalších aktivistov zbavil v stredu istanbulský súd obvinení z teroristickej propagandy v prospech kurdských militantov. Informovala o tom agentúra AFP.
Diváci v súdnej sieni začali aplaudovať po vynesení verdiktu nad Erolom Önderoglom, ktorý sa na pojednávaní nezúčastnil. Súd zbavil obvinení aj obhajkyňu ľudských práv Šebnem Korur Fincanciovú a novinára Ahmeta Nesina.
Önderoglu, ktorý je zástupcom Turecka v RSF od roku 1996, už v minulosti uviedol, že obvinenia voči nemu sú úplne nepodložené a majú za cieľ zastrašiť tureckých novinárov a občiansku spoločnosť, pripomína server rsf.org.



Veľké ekonomické mocnosti sa stavajú k zavedeniu digitálnej meny libra, ktorú plánuje internetový koncern Facebook, krajne kriticky. Ministri financií a centrálni bankári skupiny najväčších priemyselných krajín G7 majú veľké pochybnosti o tomto projekte, uviedol nemecký minister financií Olaf Scholz.
Ministri financií a centrálni bankári skupiny G7 sa streli v Chantilly pri Paríži. Predsavzali si, že budú veľmi pozorne kontrolovať, či sa pri zavádzaní libry dodržia všetky aktuálne regulačné predpisy. Okrem toho sa musí vyjasniť, či nebude potrebné zmeniť reguláciu, aby sa zachovala stabilita medzinárodného finančného systému. "Všetci hovoria o libre," uviedol Scholz.
Zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg v júni ohlásil, že Facebook zavedie vlastnú digitálnu menu. Od roku 2020 by sa mala dať kúpiť stabilnými menami, ako sú americký dolár alebo euro. Touto virtuálnou menou by sa malo dať platiť na internete. Okrem toho mieri na ľudí, ktorí chcú do cudziny previesť peniaze, za čo doteraz platia vysoké poplatky.
Scholz súhlasí s tým, že je potrebné znížiť ceny transferov peňazí a zrýchliť ich. "To sa však dá docieliť aj opatreniami dnešných centrálnych bánk." Dodal, že na to nie je potrebná žiadna nová mena, ktorá by nepodliehala demokratickej kontrole. Podobne sa vyjadril aj francúzsky minister financií Bruno Le Maire.

Projekt digitálnej meny libra, ktorú plánuje zaviesť sociálna sieť Facebook, nemôže pokračovať vo forme, v akej bol doteraz prezentovaný. Vyhlásil to v stredu francúzsky minister financií Bruno Le Maire.

Le Maire krátko pred začiatkom stretnutia so svojimi kolegami zo skupiny G7 v Chantilly, severne od Paríža, skonštatoval, že „v súčasnosti nie sú vhodné podmienky na to, aby digitálna mena libra, ktorú navrhol Facebook, pokročila vpred.
Le Maire tiež poznamenal, že stretnutie ministrov financií skupiny G7 bude „rozhodujúce“ aj pre dohodu o tom, ako zdaňovať veľké technologické spoločnosti a pre "určenie tónu" širších rokovaní 129 krajín združených v Organizácii pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) o tejto dani, ktoré by sa mali skončiť na budúci rok.

Copyright © TASR 2019

Nová séria "smajlíkov", ktorú v stredu predstavili technologické giganty Apple a Google, v omnoho väčšej miere ako doteraz odráža odlišnosti medzi ľuďmi, vrátane rôznych sexuálnych orientácií či zdravotných postihnutí. Nová sada smajlíkov, ktorá bude používateľom k dispozícii od jesene, obsahuje okrem tradičných nových príšeriek a zvieratiek aj voľne kombinovateľné dvojice postavičiek odlišných pohlaví či farieb pleti, z ktorých si používateľ môže nakombinovať celkovo 75 párov panáčikov držiacich sa za ruky. Ďalšími novinkami sú postavičky na vozíčku, s umelými rukami či nohami a s vodiacim psom, ako aj symbol ucha s načúvacím prístrojom.
Súčasťou novej sady obrázkov, ktorú predstavili pri príležitosti stredajšieho Svetového dňa smajlíkov, sú aj leňochod, plameniak, tchor alebo zívajúci smajlík. Apple a Google vydávajú nové sady smajlíkov raz ročne.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.