12. 9. 2020

Venice International Film Festival

Venice International Film Festival

Zlatého leva, hlavnú cenu 77. ročníka medzinárodného filmového festivalu v Benátkach, získala v sobotu americká dráma s názvom "Nomadland" (Krajina nomádov, 2020) pôvodom čínskej režisérky Chloé Zhaovej (Čao Tching). Informovala o tom v sobotu večer festivalová porota, píše agentúra DPA.
Chloé Zhaová sa stala prvou ženskou režisérkou za posledné desaťročie, ktorá získala v Benátkach hlavnú festivalovú cenu.
Film Nomadland v hlavnej úlohe s oscarovou herečkou Frances McDormandovou rozpráva príbeh 60-ročnej ženy, ktorá po hospodárskom kolapse vo vidieckej Nevade príde o svoj domov a následne sa ako moderná nomádka vydáva na cesty po USA a objavuje svet mimo konvenčnej spoločnosti.
Režisérka i herečka si cenu prevzali virtuálne prostredníctvom videa zo Spojených štátov, keďže sa pre obmedzenia súvisiace s koronavírusovou pandémiou na odovzdávaní cien osobne nezúčastnili.
O Zlatého leva sa uchádzalo 18 filmov a diváci si mohli od 2. do 12. septembra pozrieť celkovo 65 filmov z 50 krajín sveta.
Konanie festivalu sprevádzali prísne opatrenia súvisiace s pandémiou COVID-19. Nosenie rúšok bolo povinné vo vnútorných aj vonkajších priestoroch, diváci si museli lístky rezervovať vopred, mali zakázaný vstup na červený koberec a povolená bola menej než polovičná kapacita kín.

Copyright © TASR 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 


Francúzsko navrhuje, aby Európska únia zaviedla vlastnú digitálnu daň, ak sa v nasledujúcich mesiacoch nepodarí dosiahnuť medzinárodnú dohodu v rámci Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Podľa francúzskej vlády totiž Spojené štáty rokovania na medzinárodnej úrovni blokujú.
Je načase, aby Európska únia prevzala zodpovednosť," povedal v piatok francúzsky minister financií Bruno Le Maire po rokovaniach ministrov financií eurozóny v Berlíne. Ako dodal, práve pre postoj USA dohodu o digitálnej dani do konca tohto roka neočakáva.
Lídrom EÚ sa v júli na mimoriadnom samite podarilo dosiahnuť dohodu o záchrannom balíku pre ekonomiky po pandémii nového koronavírusu a o rozpočte EÚ na roky 2021 - 2027, a to v bezprecedentnej výške 1,82 bilióna eur. Množstvo otázok však stále zostáva nezodpovedaných.
Jednou z nich je - odkiaľ získať zdroje na zafinancovanie celého balíka. Okrem novej dane z plastov sa uvažuje práve o digitálnej dani, tam však Brusel naráža na odpor USA.
Podľa francúzskeho ministra by však EÚ mala byť pripravená prijať vlastné riešenie, ak sa do konca roka nebude možné dohodnúť v rámci OECD. "Ak sa pozriete na dôsledky ekonomickej krízy, jediným víťazom sú digitálne giganty," citovala Le Maira agentúra DPA.
Čiastočnú podporu získal od Luxemburska, proti je však írsky minister financií a zároveň šéf Euroskupiny Paschal Donohoe. Írsko totiž prostredníctvom nízkych daní giganty ako Apple a Fracebook prilákalo a tie si v ostrovnej krajine vytvorili svoje európske centrály. Podľa Donohoa by nové pravidlá nemali ešte viac pridávať problémom, ktoré EÚ už v obchode má. Evidentne tak poukazoval na súčasné napäté vzťahy medzi EÚ a USA.


Maďarská mediálna rada (NMHH) nepredĺžila licenciu na frekvenciu pre opozičnú rozhlasovú stanicu Klubrádió. Vyplýva to z rozhodnutia tohto orgánu zverejneného v piatok v Budapešti.
Rada svoje rozhodnutie zdôvodnila viacnásobným porušením mediálneho zákona zo strany tejto rozhlasovej stanice. Klubrádió na svojej internetovej stránke zdôraznilo, že toto tvrdenie nezodpovedá pravde.
"Vedenie stanice a jej pracovníci hľadajú právne a iné prostriedky v záujme toho, aby posledná nezávislá maďarská rozhlasová stanica, ktorá denne poskytuje dôveryhodné spravodajstvo státisícom poslucháčov, nebola umlčaná," píše sa vo vyhlásení stanice Klubrádió.
Rozhodnutie rady je podľa nej vážnym útokom namiereným voči slobode médií v Maďarsku.
Stanica, ktorá vysielala na oblastnej frekvencii Budapest 92,9 MHz, podľa názoru rady počas svojho sedemročného pôsobenia na tomto kmitočte viackrát porušila ustanovenia mediálneho zákona. Licencia pre Klubrádió vyprší 14. februára 2021.
V uplynulých rokoch zanikli viaceré printové a internetové médiá kritické voči vláde premiéra Viktora Orbána ako Origo, Népszabadság, Heti Válasz, 168 Óra či denník Magyar Nemzet.
Problémy počas tohto leta nastali aj v najväčšom spravodajskom webe Index.hu. z ktorého odišli viacerí členovia vedenia a vyše 60 z 90 novinárov. Stalo sa tak po tom, čo sa nepodarilo dosiahnuť dohodu s vedením vydavateľstva o osude prepusteného šéfredaktora Szabolcsa Dullu.
"Roky sme zdôrazňovali, že podmienkou nezávislosti servera je nezasahovanie do obsahu článkov a nezasahovanie do personálneho zloženia redakcie či jej výstavby zvonka. Dullovým prepustením bola porušená druhá podmienka. Je to jednoznačný zásah do zloženia redakcie, čo nemôžme vnímať inak než ako pokus o otvorený nátlak," napísali vo vyhlásení odchádzajúci členovia redakcie.
Obavy z vývoja situácie okolo Indexu.hu vyjadrila aj podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová.
Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) koncom vlaňajška zverejnila správu, v ktorej sa konštatovalo, že úroveň kontroly médií v Maďarsku nemá obdobu v žiadnom členskom štáte EÚ. V správe sa píše, že v Maďarsku došlo k dramatickému úpadku slobody tlače. Na umlčanie kritiky médií vláda využila celý rad dobre pripravených metód vrátane nákupu médií, vynútenej likvidácie titulov, kontroly riadenia nezávislých médií a ohováračských kampaní proti reportérom kritickým voči vládnej garnitúre.



Teroristická skupina al- Káida pohrozila francúzskemu satirickému týždenníku Charlie Hebdo, že môže zopakovať masaker jeho zamestnancov z roku 2015. Svoju hrozbu zverejnila po tom, čo redakcia opätovné zverejnila kontroverzné karikatúry proroka Mohameda. Informovala o tom v piatok agentúra AFP s odvolaním sa na organizáciu SITE Intelligence Group, ktorá monitoruje aktivity džihádistov na internete.
Al-Káida v anglickom vydaní svojho internetového magazínu One Ummah, ktoré zverejnila pri príležitosti výročia útokov z 11. septembra 2001 v USA, píše, že Charlie Hebdo sa mýli, ak si myslí, že útok z roku 2015 bol "jednorazový".
Ďalej uvádza, že má pre francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona "rovnaký odkaz", ako pre jeho predchodcu Francoisa Hollanda pred piatimi rokmi. Macron podľa džihádistov "dal zelenú" opätovnému vydaniu karikatúr.
Týždenník karikatúry zverejnil pri príležitosti procesu s 14 údajnými komplicmi útokov na redakciu a židovský supermarket, ktorý sa začal 2. septembra.
Útoky predznamenali vlnu islamistického násilia, ktoré si vo Francúzsku vyžiadalo 258 mŕtvych a vyvolalo diskusiu o bezpečnosti, ako aj o spolužití v multikultúrnej spoločnosti.
Streľba, ktorú 7. januára 2015 spustili v redakcii týždenníka bratia Said a Chérif Kouachiovci, si vyžiadala 12 obetí. Týždenník Charlie Hebdo je svojím odtabuizovaným štýlom a provokatívnymi karikatúrami všeobecne považovaný za kontroverzný.


Copyright © TASR 2020

Zomrel Toots Hibbert

Zomrel Toots Hibbert


Vo veku 77 rokov zomrel jamajský priekopník reggae Frederick Nathaniel "Toots" Hibbert. Informuje o tom spravodajský portál BBC s odvolaním sa na kapelu Toots & the Maytals.
Legendárny hudobník bol od začiatku šesťdesiatych rokov minulého storočia lídrom reggae a ska formácie Toots & the Maytals a práve tá v piatok prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter oznámila jeho úmrtie. Hibbert podľa nich "skonal pokojne" v Kingstone na Jamajke, obklopený svojou rodinou.
BBC uvádza, že príčina jeho úmrtia nie je známa, no v uplynulých dvoch týždňoch ho pozitívne testovali na koronavírus a ležal na jednotke intenzívnej starostlivosti. Skupina a Hibbertova rodina sa vo vyhlásení tiež poďakovali zdravotníkom, ktorí sa o neho starali. Hudobník po sebe zanechal manželku a sedem detí.
Hibbertovi pripisujú popularizáciu žánru reggae a dokonca aj jeho pomenovanie, keďže jeho singel Do the Reggay z roku 1968 je prvou piesňou, ktorá použila tento termín. Medzi ďalšie jeho populárne skladby patria Pressure Drop, Sweet and Dandy alebo 54-46 That's My Number. Formácia pritom len pred niekoľkými týždňami vydala prvý album po vyše desaťročí, s názvom Got to Be Tough.
Magazín Rolling Stone ho vo svojom minulomesačnom profile označil za "najlepšieho žijúceho speváka reggae na svete" a radí ho tiež medzi 100 najlepších spevákov všetkých čias.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

APHK reaguje na splnomocnenca vlády SR Karola Kučeru

APHK reaguje na splnomocnenca 
vlády SR Karola Kučeru

Hokejové kluby prijali s veľkým údivom posledné vyjadrenia vládneho splnomocnenca pre šport Karola Kučeru o proteste hokejových klubov, hokejistov a športových odborníkov počas štvrtkových zápasov Tipsport Kaufland Cupu. Zmluva so štátnou lotériovou spoločnosťou Tipos, a. s., je štandardná obchodná zmluva o poskytovaní reklamného priestoru a nemôže byť vnímaná ako forma štátnej pomoci pre hokej. Nemožno zamieňať obchodné reklamné plnenie s pomocou, kompenzáciou či dotáciou.
Pandémiou trpí celý slovenský šport, nie iba hokej. Po kompenzáciách nevolajú iba hokejové kluby, hokejisti a hokejoví športoví odborníci, ale celý šport. Podľa doterajších krokov kompetentných vládnych predstaviteľov máme oprávnený pocit, že šport i hokej sú zabudnuté. Len vôľu v dnešnej nepríjemnej dobe nestačí mať, je potrebné konať. Na nepriaznivý súčasný stav sme upozornili aj v mene ďalších slovenských športových subjektov predovšetkým z dôvodu, že nemáme my, športová obec a ani verejnosť žiadne informácie o tom, že by sa podnikali konkrétne kroky pre pomoc či sa pripravovala niektorá z foriem kompenzácií,“

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

11. 9. 2020

TO JE TV!

TO JE TV!

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS 


Vyslať do Bieloruska pozorovateľskú misiu, ktorá by prešetrila prípady zlého zaobchádzania s novinármi, žiadajú v spoločnom vyhlásení laureátka Nobelovej ceny za literatúru Sviatlana Alexijevičová, predseda Bieloruského združenia novinárov Andrej Bastunec a generálny tajomník organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) Christophe Deloire.
Z ich vyhlásenia adresovaného Valnému zhromaždeniu OSN citovala v piatok agentúra Interfax.
Signatári výzvy tiež apelovali na Organizáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), aby do svojho návrhu mediácie pri riešení krízy v Bielorusku zahrnula slobodu tlače ako prioritu.
Obrátili sa aj na členské krajiny Spoločenstva nezávislých štátov, aby predsedníctvo Bieloruska v tejto organizácii, ktoré je naplánované na rok 2021, podmienili ukončením násilia páchaného na predstaviteľoch médií.
Interfax pripomenul, že šiesti novinári zadržaní začiatkom septembra v Minsku počas úradmi nepovoleného protestného zhromaždenia boli uznaní za vinných z účasti na ňom a odsúdení na tri dni väzenia. Koncom augusta zasa bieloruské ministerstvo zahraničných vecí odobralo akreditáciu 17 zahraničným novinárom pôsobiacim v krajine. Ide o novinárov rozhlasovej stanice Rádio Sloboda (RFE/RL), agentúr AFP, AP a Reuters, nemeckej televízie ARD, britskej rozhlasovej stanice BBC, francúzskeho rozhlasu RFI a spravodajského portálu Nastojaščeje vremia.


Sociálna sieť Twitter vo štvrtok oznámila, že zavádza novú stratégiu, na základe ktorej bude odstraňovať alebo označovať tvíty, ktoré budú volebné víťazstvo deklarovať ešte predtým, než dôjde k oficiálnemu potvrdeniu volebných výsledkov. Informovala o tom v noci na piatok agentúra DPA.
Spomínané opatrenie je súčasťou viacerých zmien, ktoré sociálna sieť spúšťa menej než dva mesiace pred prezidentskými voľbami v Spojených štátoch v snahe bojovať proti klamlivým či zavádzajúcim informáciám.
Twitter chce takto "pomôcť zastaviť šírenie škodlivých dezinformácií, ktoré by mohli ohroziť integritu volieb či iného občianskeho procesu".
Obavy zo sporných volebných výsledkov sa zvýšili najmä vzhľadom na to, že počas pretrvávajúcej koronavírusovej pandémie sa milióny ľudí chystajú voliť poštou, čo môže spôsobiť oneskorenie konečných výsledkov.
Twitter už v minulosti viackrát overoval pravdivosť niektorých online príspevkov amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktoré sa týkali poštového hlasovania. Mnohé z nich boli totiž považované za nepravdivé.
Sociálna sieť Facebook minulý týždeň takisto ohlásila, že bude upozorňovať na všetky predčasné tvrdenia o volebnom víťazstve a v predvolebnom týždni zakáže akékoľvek nové politické reklamy.
Facebook začal v auguste navyše príspevky amerických užívateľov týkajúce sa novembrových prezidentských volieb dopĺňať o odkazy na volebné informácie, ktoré sociálna sieť považuje za spoľahlivé.


Americká spoločnosť Microsoft vo štvrtok uviedla, že v uplynulých týždňoch sa jej podarilo zachytiť a zmariť kybernetické útoky Číny a Ruska namierené na členov predvolebnej kampane v nadchádzajúcich prezidentských voľbách v Spojených štátoch. Informovala o tom agentúra AFP.
Firma Microsoft na blogu týkajúcom sa otázok bezpečnosti uviedla, že cieľom hackerov bol personál vedúci volebnú kampaň prezidenta Donalda Trumpa, ako aj nominanta Demokratickej strany Joea Bidena.
"Microsoft v posledných týždňoch zaznamenal kybernetické útoky cielené na ľudí a organizácie zapojené do nadchádzajúcich prezidentských volieb vrátane neúspešných útokov na ľudí spojených s Trumpovou aj Bidenovou kampaňou," povedal viceprezident Microsoftu Tom Burt.
"(Hackerské) aktivity, ktoré dnes oznamujeme, jasne ukazujú, že skupiny zo zahraničia tak, ako sa očakávalo, zintenzívnili svoje úsilie zamerané na voľby v roku 2020...," uviedol Burt s tým, že je to v súlade s informáciami, ktoré zverejnila americká vláda či ďalšie zdroje.
V spojitosti s Ruskom išlo podľa Microsoftu o 200 hackerských útokov. Neúspešné útoky Číny boli sčasti cielené priamo na Trumpovho vyzývateľa v prezidentských voľbách Joea Bidena, napísala rakúska stanica ORF s odvolaním sa na Burtovo vyjadrenie.


Copyright © TASR 2020
Rozsiahlu dekoráciu a vernú kópiu Paríža 14. storočia spolu so sídlom rytierov rádu templárov, v ktorej sa natáčal historický seriál Knightfall (Súmrak templárov), odkúpilo filmové štúdio Barrandov. Cenu za dekoráciu s rozmermi viac ako 100 krát 150 metrov, ktorej budovy presahujú mnohokrát výšku desiatich metrov, neoznámili. Keď ale dekorácie pred štyrmi rokmi zhorela, vyčíslila produkcia škodu pre poisťovňu na 100 miliónov českých korún.
Na dekorácii pracovalo dva mesiace približne 150 remeselníkov z odboru barrandovských dekorácií. Tento rekordný čas musel byť splnený aj práve preto, že hotová dekorácie úplne vyhorela jediný deň pred natáčaním. Časť novo postavenej dekorácie využil pre svoje natáčanie aj seriál Carnival Row s Orlandom Bloomom v hlavnej úlohe.
Obe dve rady seriálu sa na pozemku o rozlohe 160.000 metrov štvorcových a v ateliéroch barrandovských štúdií natáčali v rokoch 2016 až 2018. "Na mieste teraz budú drobné úpravy a po ich dokončení bude dekorácie úplne pripravená pre ďalšie prípadné domácej a zahraničnej produkcie. Nesmierne ma teší , že má Barrandov Studio už druhýkrát svoju stálu dekoráciu, ktorá priláka nové projekty rovnako, ako sa to darilo aj pri odkúpení dekorácie z projektu Borgia, "uviedol Petr Tichý, generálny riaditeľ spoločnosti Barrandov Studio.
Seriál Knightfall natáčali v Česku Američania pre History Channel, produkciu v Česku zaisťovala spoločnosť Stillking Films. Príbeh seriálu sa odohráva medzi 13. a 14. storočím a zachytáva udalosti, ktoré viedli k prenasledovaniu a pádu templárskych rytierov.
Seriál patril k projektom, ktoré v Česku vznikali vďaka filmovým stimulom. Len produkcia druhého radu série Knightfall v ČR minula vyše 800 miliónov korún. Spomínaný neoviktoriánský fantasy seriál Carnival Row v hlavných úlohách s Orlando Bloomom a Chiarou Delevingneovou, spoločný počin amerických spoločností Amazon Studios a Legendary Television, priniesol do Česka útratu filmárov cez tri miliardy korún, ktorá bola v stimuloch rekordná.



Copyright © ČTK 2020

Prieskum Median SK

Prieskum Median SK



Rádio Expres s dosiahnutým výsledkom 34,2 percenta (1.527.000 poslucháčov) je stále najpočúvanejším rádiom v roku 2020. Vyplýva to z výsledkov prieskumu počúvanosti Radioprojekt v parametri "rozhlasové stanice - počúval posledný týždeň".
Na druhom mieste je Rádio Slovensko s 24,3 percenta (1.087.000), tretie obsadilo Fun rádio s 23,4 percenta (1.044.000). Nasleduje Rádio Vlna s počúvanosťou 17,6 percenta (787.000), Rádio Európa 2 dosiahlo 17 percent (757.000), Rádio Jemné 14,8 percenta (662.000) a Rádio Regina 11,3 percenta (507.000).
V parametri "podiel na trhu (share)" je na prvej pozícii rovnako Rádio Expres s podielom 20,9 percenta, nasleduje Rádio Slovensko s 18,3 percenta a Fun rádio s 12 percentami. Ďalej Rádio Európa 2 s 8,4 percenta, Rádio Vlna s 8,2 percenta, Rádio Jemné so 6,8 percenta a Rádio Regina so 6,1 percenta. Ostatné rozhlasové stanice držia podiel 19,3 percenta z trhu.
Celková počúvanosť rádií v parametri "počúval posledný týždeň" predstavovala 88,8 percenta, čo je 3.965.000 poslucháčov vo veku 14 až 79 rokov. Každý deň počúvalo rádio viac ako 2,6 milióna ľudí (59,4 percenta populácie). Každý občan SR počúval denne rádio v priemere viac ako dve hodiny a desať minút. Každý poslucháč počúval rádio priemerne viac ako tri hodiny a 40 minút.
Spoločnosť Median SK realizuje kontinuálny prieskum Radioprojekt od apríla 2009. Zverejnené výsledky boli zbierané v termíne od 25. mája do 16. augusta 2020. Prieskum bol realizovaný na vzorke 3191 respondentov, občanov SR vo veku 14 až 79 rokov. Výsledky prieskumu poskytla pre TASR zástupkyňa spoločnosti Median SK Linda Kleinertová.


Copyright © TASR 2020

TA 3 už 19 rokov na mediálnom trhu

TA 3 už 19 rokov na mediálnom trhu



Ešte predtým, ako sa rok 2020 skončí, je jasné, že sa do histórie zapíše ako prelomový - v celosvetovom aj domácom meradle. Platí to aj pre vysielanie Televízie TA3. Výzvy, ktorým v tomto roku prvá a jediná spravodajská televízia na Slovensku čelila, ustála so cťou a s výsledkami, ktoré potvrdili jej pozíciu dôveryhodného a seriózneho média.
Televízia TA3 sa od začiatku roka 2020 sústredila na kľúčové parlamentné voľby, výrazne poznačené napätím v spoločnosti aj na politickej scéne. Očakávanie, že náročné obdobie z hľadiska požiadaviek na výkony ľudí v televízii aj na technické zabezpečenie vysielania sa končí, zmarila koronakríza. Pre spravodajskú televíziu to znamenalo zaujať pohotový postoj, operatívny prístup a prijať najlepšie možné riešenia. Práve vtedy TA3 zúročila dlhoročné skúsenosti ľudí, ktorí boli v prvej línii a prinášali informácie v súvislosti s pandemickou situáciou. Overené a naživo.
„Udalosti uplynulých mesiacov preukázateľne potvrdili, že Televízia TA3 má nezastupiteľné miesto na slovenskom mediálnom trhu. Výzvy, pred ktoré bola náhle a bez prípravy postavená celá spoločnosť, preverili profesionalitu, odbornosť a schopnosť všetkých zložiek televízie operatívne reagovať. Ukázalo sa, že spravodajstvo, ako ho robíme roky – aktuálne, rýchle, overené a naživo – je to, čo ľudia potrebujú v krízových situáciách. Som rád, že to ocenili aj diváci, pre ktorých sme sa počas koronakrízy stali hlavným zdrojom informácií. Čísla sledovanosti, ktoré sme dosiahli, hovoria o silnej dôvere divákov. A to je pre nás nielen ocenenie, ale aj obrovský záväzok do ďalšej práce. Sami sme si tú latku nastavili vysoko – preto teraz už nesmieme ísť nižšie...“ povedal pri predbežnom bilancovaní roka 2020 riaditeľ pre externé vzťahy TA3 Igor Čekirda.
V náročnej situácii nezostala bokom ani Nadácia TA3, ktorá počas koronakrízy zorganizovala zbierku, z výťažku ktorej operatívne pomohla desiatkam samospráv po celom Slovensku, aby mohli v rannej fáze protiepidemiologických opatrení zabezpečiť svojim odkázaným obyvateľom ochranné pomôcky. Napriek nepredvídateľnosti vývoja situácie sa Nadácia TA3 rozhodla zorganizovať aj tradičné charitatívne podujatie Káčer na bicykli. Takouto formou sa správcovi Nadácie TA3 Petrovi Káčerovi, nositeľovi Krištáľového krídla za filantropiu, už 7. rok po sebe podarilo vyzbierať desaťtisíce eur pre chorých, hendikepovaných a odkázaných ľudí. Aktivity Nadácie TA3 sa v tomto exponovanom období neutlmili, naopak – myšlienky humanity, ľudskosti a solidarity – šírila prostredníctvom vysielania aj webu TA3.
Vo výsledku sa ukázalo, že sledovanosť Televízie TA3 a návštevnosť jej webu dosiahli v roku 2020 historické hodnoty. Počas marca 2020 dosiahol denný zásah vysielania TA3 takmer 1,5 milióna divákov starších ako 12 rokov, čo je 80 % nárast v porovnaní s priemerom za rok 2019.
Takisto aj web TA3.com dosiahol svoje maximá: počet zobrazení stránky za marec bol takmer 17 miliónov, čo je 370 % nárast v porovnaní s obdobím predchádzajúceho roka. Počet reálnych užívateľov za marec bol takmer 1,7 milióna, čo predstavuje nárast o viac ako 200 %.
Nielen toto je dôkazom, že Televízia TA3 sa zaradila medzi najdôveryhodnejšie mediálne značky na trhu. Opakovane to potvrdzujú aj prieskumy britského Inštitútu Reuters pre výskum žurnalistiky na Oxfordskej univerzite. Inštitút zaradil v roku 2020 Televíziu TA3 po dvoch víťazstvách na druhé miesto. Bolo to však tesné, rozdiel bol len na úrovni štatistickej odchýlky. V predchádzajúcich rokoch (2018 a 2019) sa TA3 umiestnila podľa výsledkov štúdie tejto prestížnej inštitúcie vždy na prvom mieste.
Jeseň je v elektronických médiách obdobím, kedy tradične predstavujú zmeny – programové aj personálne. V Televízii TA3 došlo k výmene na najvyšších postoch. Novou generálnou riaditeľkou sa stala Mirjana Hron Sikimič. Na post riaditeľky spravodajstva a publicistiky nastúpila Zuzana Martináková a na pozíciu riaditeľky komunikácie a strategického rozvoja Oľga Dúbravská.
„Našim cieľom je, aby Televízia TA3 bola ešte úspešnejšia a efektívnejšie fungujúca značka na trhu. Chceme byť rešpektovanou monotematickou televíziou všetkých generácií. Teší nás byť súčasťou skvelého tímu, ktorý v TA3 rozhodne je. Verím, že spoločne vstúpime do druhej dekády s novou energiou a entuziazmom. Oslavu 19. narodenín Televízie TA3 sme neorganizovali pre pandémiu, ale verím, že o rok si to všetko vynahradíme,“ uviedla nová generálna riaditeľka Televízie TA3 Mirjana Hron Sikimič.
Doterajšia divácka priazeň aj výsledky zahraničnej štúdie potvrdzujú, že Televízia TA3 má nezastupiteľné miesto na mediálnom trhu – ako zdroj overených, rýchlych a dôveryhodných informácií. Potvrdenie tejto pozície je o to cennejšie, že pred koronakrízou expandovali nové médiá a v prognózach vývoja sa televízie dostávali na druhú koľaj. Realita však ukázala, že riziko „fake news“ je priveľké a môže mať fatálny dosah. Pre Televíziu TA3 je toto poznanie výzvou aj záväzkom do budúcnosti, aby si udržala pozíciu dôveryhodného zdroja informácií. 11. septembra 2020 to bude už 19 rokov odvtedy, ako vstúpila na mediálny trh s ambíciou prinášania objektívnych informácií - rýchlo, overene a naživo.

Verejnoprávna televízia má viac reflektovať požiadavky menšín

Verejnoprávna televízia má 

viac reflektovať požiadavky menšín
 
Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) má viac reflektovať požiadavky menšín. Výbor pre národnostné menšiny a etnické skupiny prediskutoval na svojom zasadnutí možný rozvoj menšinového vysielania a dohodli sa, že zástupcovia menšín poveria odborníkov zo svojich radov. Tí s riaditeľom Sekcie národnostného vysielania RTVS Attilom Lovászom prediskutujú koncepciu rozvoja menšinového vysielania RTVS. V tlačovej správe o tom informoval vedúci sekretariátu Úradu splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny Zoltán Kovács.

Ako ďalej priblížil, Výbor dlhodobo kritizuje prístup vedenia RTVS k menšinovému vysielaniu. Nazdávajú sa tiež, že RTVS porušuje zákon tým, že v celkovom vysielacom čase nie je proporčne zastúpený menšinový podiel. Dodávajú, že vysielací čas nie je pevne stanovený a národnostné redakcie sú personálne a finančne poddimenzované. Rada RTVS však dala za úlohu jej generálnemu riaditeľovi Jaroslavovi Rezníkovi aktualizovať do konca októbra koncepciu menšinového vysielania.
Výbor sa tiež zaoberal sčítaním obyvateľstva. Generálna riaditeľka Sekcie sociálnej štatistiky a demografie Štatistického úradu (ŠÚ) SR Ľudmila Ivančíková informovala členov Výboru o pripravovanej komunikačnej kampani, v rámci ktorej v spolupráci s Úradom splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny budú propagovať aj dôležitosť priznania si národnosti a materinského jazyka. Splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny László Bukovszky (Most-Híd) prisľúbil pomoc pri prekladoch propagačných materiálov do piatich menšinových jazykov, ktorých jednotný dizajn zabezpečí ŠÚ.
Ivančíková ďalej informovala, že elektronický sčítací formulár bude aj v menšinových jazykoch prístupný od 21. septembra. Zámerom ŠÚ je v počas jedného týždňa overiť zrozumiteľnosť formulárov pre verejnosť a v nasledujúcom kroku otestovať prácu v teréne, v rámci ktorej sa zamerajú aj na marginalizované komunity.
Kovács dodal, že na zasadnutí Výboru informovala generálna riaditeľka Sekcie národnostného a inkluzívneho vzdelávania Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Monika Gajdácsová, že dlhé roky pripravovaná učebná kniha „Zoznámme sa, národnostné menšiny“, je hotová a prekladá sa do maďarčiny. Kniha má slúžiť pre žiakov slovenských škôl, aby získali poznatky o národnostných menšinách.
Členovia Výboru pripomenuli, že kniha je prioritne určená pre slovenské školy, preto nevidia dôvod, aby sa naďalej odďaľoval proces jej zaradenia do vyučovania. V tejto súvislosti preto Výbor požiadal Štátny pedagogický ústav neodkladne finalizovať a zverejniť učebný materiál „Zoznámme sa, národnostné menšiny“, aby mohol byť zaradený do učebných osnov.



©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA


„Je kopec fakeových stránok, kde falšujú správy. Keby som sa mal ku každej jednej vyjadrovať, nič iné by som nerobil, len čítal internet a vyjadroval sa k tomu. Áno, písal som si s ňou ešte predtým. Nerozoberajme, kedy to bolo, ale bolo to dávno, niekoľko rokov dozadu. A či si budem na internete ďalej písať? Budem si písať ďalej, lebo nevidím dôvod, aby som si súkromné veci nemohol riešiť. Na internete mi vypisujú kadečo. Niektorí sa mi vyhrážajú, táto osoba, príslušník LGBTI, mi proste napísala. Začal som s ňou komunikovať a bavil som sa na tom. Fakt to bola pre mňa zábava, v živote som ju nevidel a nestretol. Priznám sa, že som si robil srandu, bol som zvedavý, kam až je schopná zájsť. Je to súkromná komunikácia, nebudem sa za to ospravedlňovať, nebolo to určené verejnosti.“
Niektorí politici to riešia alkoholom, niektorí dokonca drogami, niektorí sa odreagujú tým, že okrádajú túto spoločnosť. Pre mňa je toto forma relaxu, na internete si píšem s každým. Ďalej budem komunikovať, buď si robiť žarty, alebo si písať s babami. Viete dobre, že ženy mám rád.“
Boris Kollár


"Videli ste niekedy muža, ktorý nosí rúška tak rád, ako on? Často ho však má počas príhovorov zvesené dole a kníše sa mu na uchu. Pretože mu to asi dáva pocit bezpečia. Ak by som bol psychiater, povedal by som, že tento muž má nejaké problémy."
Donald Trump o Bidenovi

"Celý život o niečo súťažíme. Napríklad ja súťažím o priazeň mojich detí a vymýšľam stále lepšie hry, aby sa so mnou aj niekedy zahrali a neviseli len na notebookoch a appkách. Súťaž je teda vo svojej podstate dobrá vec,“
Richard Sulík o  Fonde vzájomnej pomoci

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS 


Mexická polícia našla v stredu telo miestneho novinára Julia Valdiviu so sťatou hlavou. Podľa mimovládnej organizácie Reportéri bez hraníc ide tento rok už o piate zabitie novinára v krajine, informovala vo štvrtok agentúra AFP.
Valdivia pracoval pre mexický denník El Mundo de Veracruz, v ktorom sa podľa agentúry Reuters zameriaval na tzv. "nota roja" (červená správa) - správy o násilných zločinoch v mexickom štáte Veracruz.
Telo s oddelenou hlavou našla polícia pri železničnej trati približne 100 kilometrov od Jalapy, hlavného mesta štátu Veracruz.
Miestna prokuratúra vylúčila, že by išlo o samovraždu.
"V spolupráci s generálnym prokurátorom využijeme všetky zdroje na to, aby sme našli vinníkov," uviedol minister bezpečnosti a vedúci policajného zboru štátu Veracruz Hugo Gutiérrez. Vraždu novinára nazval zbabelou a odsúdil ju.
Reportéri bez hraníc pravidelne hodnotia Mexiko ako jednu z najnebezpečnejších krajín pre novinárov - od roku 2000 ich tam bolo zavraždených viac ako 100.

Sociálne siete by mali začať archivovať nenávistné prejavy svojich užívateľov a iné ilegálne príspevky po ich odstránení, aby mohli byť použité ako dôkaz pri trestnom stíhaní. Vyhlásila to vo štvrtok ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW), ktorú cituje tlačová agentúra AFP.
Hoci sa tieto internetové platformy stávajú v súvislosti s odstraňovaním nevhodných materiálov zodpovednejšími, nastal čas, aby bol takýto obsah archivovaný za účelom uľahčenia prípadného trestného stíhania jednotlivcov vrátane vojnových zločincov, uviedla vo vyhlásení HRW.
"Obsah príspevkov na sociálnych sieťach, najmä fotografie a videá zverejnené páchateľmi, obeťami a svedkami trestných činov, ako aj inými osobami, sa čoraz viac stávajú podstatnými pri niektorých prípadoch stíhania za vojnové zločiny a iné medzinárodné zločiny," tvrdí HRW.
Užívateľské príspevky zverejnené on-line by takisto mohli pomôcť pri dokumentovaní krutostí a zneužívania, "akými sú útoky chemickými zbraňami v Sýrii, zásahy bezpečnostných síl v Sudáne či policajná brutalita v Spojených štátoch", dodala organizácia so sídlom v New Yorku.
Zatiaľ čo je "pochopiteľné", že sociálne médiá odstraňujú obsah, ktorý podnecuje alebo propaguje násilie, "v súčasnosti nearchivujú tieto materiály spôsobom, ktorý by ich sprístupňoval vyšetrovateľom a bádateľom za účelom pomôcť pri vyvodzovaní zodpovednosti voči páchateľom", uvádza sa vo vyhlásení HRW.
Čoraz sofistikovanejšie systémy umelej inteligencie často odstránia ilegálny obsah ešte predtým, ako má polícia možnosť preskúmať ho alebo dokonca zaregistrovať jeho prítomnosť, upozorňuje ľudskoprávna inštitúcia.
Sociálne siete by podľa HRW mali spolupracovať s ďalšími stranami na vytvorení mechanizmov za účelom "zachovania prípadných dôkazov závažných zločinov" a ich sprístupnenia vyšetrovateľom, organizáciám občianskej spoločnosti, novinárom a akademikom.
V prvej štvrtine tohto roku Facebook stiahol 6,3 milióna nevhodných príspevkov, pretože ich vyhodnotil ako "propagandu terorizmu", odstránil 25,5 milióna príspevkov z dôvodu prezentácie násilia a vymazal 9,6 milióna postov obsahujúcich nenávistné prejavy, upozorňuje AFP.
Ďalšia sociálna sieť Twitter vlani označila milióny tvítov za sporné z dôvodu nenávistného obsahu alebo vyhrážania sa násilím.
Platformy Facebook, Microsoft, Twitter a YouTube v roku 2016 vytvorili konzorcium na spoločné zhromažďovanie nevhodného obsahu zdieľaného na ich stránkach. Odvtedy sa do tejto iniciatívy zapojili aj Pinterest, Dropbox, Amazon, LinkedIn, Instagram, WhatsApp a ďalšie platformy.

Technologické spoločnosti a internetové platformy musia byť aktívnejšie pri odstraňovaní falošných správ na internete. Uviedla to vo štvrtok vo svojej novej správe Európska komisia (EK).
Správa bola zverejnená dva roky po tom ako sa Facebook, Google, Twitter, Mozilla a ďalšie IT spoločnosti s exekutívou EÚ dohodli na samoregulačnom kódexe osvedčených postupov v boji proti dezinformáciám šíreným prostredníctvom internetu.
Hodnotenie implementácie a účinnosti Kódexu postupov proti šíreniu dezinformácií podľa EK naznačilo, že ide dobrý nástroj, ktorý je prvým svojho druhu na svete.
Zároveň však odhalilo aj určité nedostatky: nekonzistentné a neúplné uplatňovanie kódexu platformami a členskými štátmi; neexistencia jednotných definícií; viaceré medzery pre dodržanie záväzkov stanovených v kódexe a tiež podstatné obmedzenia samoregulačnej povahy kódexu. Chýba napríklad štruktúrovaná spolupráca medzi platformami a výskumnou komunitou a cítiť aj potrebu zapojiť ďalšie zainteresované strany, najmä z reklamného sektoru.
Podpredsedníčka EK pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová v tejto súvislosti vyzvala na prijatie ďalších opatrení na potlačenie nových rizík, napríklad šírenia dezinformácií o ochorení COVID-19.
"Kódex ukázal, že online platformy a reklamný sektor môžu urobiť veľa pre potlačenie dezinformácií, keď sú podrobené verejnej kontrole. Platformy však musia byť otvorenejšie a zodpovednejšie, musia sa stať transparentnejšími. Nastal čas ísť nad rámec samoregulačných opatrení," uviedla Jourová, ktorá v súčasnosti pracuje na vytvorení európskeho akčného plánu na posilnenie ochrany demokracie pred digitálnymi hrozbami.


Copyright © TASR 2020

10. 9. 2020

Zlín Film Festival

Zlín Film Festival




Na tohtoročnom 60. ročníku zlínskeho filmového festivalu mali najväčší úspech španielsky film Život bez Sáry Amatové, austrálsky film Život ako abeceda a nemecký film Tanec v srdci. Všetky tri filmy získali po dvoch cenách. Ceny festivalu sa odovzdávali dnes na záverečnom galavečere v zlínskom kongresovom centre.

Život bez Sáry Amatové získal Zlatú črievičku za najlepší celovečerný film pre mládež, dostal aj cenu mládežnícke poroty. "Film je príjemným dobovým dielom a priamym popisom mladosti v španielskej dedine v 80. rokoch, pritom sa s ním môžeme stotožniť a pre nás je to film súčasný - od scénografie, kinematografie, scenára a réžie až po farbisté a dojemné herecké výkony," uviedol porotca Jiří Konečný.

Život ako abeceda dostal od detskej poroty cenu za najlepší celovečerný film pre deti, jeden z hlavných protagonistov Wesley Patten dostal za úlohu Douglasa Bensona cenu poroty za najlepší detský herecký výkon. "Spočiatku hrá to, čo vyzerá takmer ako kreslená postavička, ale v priebehu filmu sa premení v záchrancu a skutočnú ľudskú bytosť," uviedol Konečný. Film Tanec v srdci získal cenu divákov aj cenu ekumenickej poroty.

Zlatý črievičku za najlepší celovečerný film pre deti získal nórsky film Hranice odvahy o deťoch v Nórsku za druhej svetovej vojny, ktoré sa rozhodli zachrániť svojich židovských rovesníkov.

Cenu poroty za najlepší mládežnícky herecký výkon dostala Frankie Boxová za rolu Leigh vo filme Dokonalá desiatka. Zvláštne uznanie poroty za herecký výkon dostali predstavitelia hokejového tímu v českom filme Svorka.

Zlatú črievičku za najlepší krátky animovaný film dostal írsky film Vtáčik a veľryba. Cenu Hermíny Týrlovej za najlepší krátky animovaný film pre deti do šiestich rokov získal ruský film Ježibaba pestúnkou, porota udelila aj zvláštnu cenu českému snímke Shoot, filmu Počúvaj, otec! a filmu Polárna žiara.

Cenu Európy za najlepší európsky debut získal taliansky film Nevia, Cena Karola Zemana za vizuálne stvárnenie filmu pripadla španielskemu filmu Nevinnosť. Zlínskeho psa za najlepší študentský film si odniesol nemecký film Posledný deti raja.

Medzinárodnej porote Európskej asociácie detského filmu (ECFA) sa najviac páčil francúzsky film Zajtrajšok je náš, zvláštnu cenu poroty dostal nemecký film Prach a trblietky. Ekumenická porota dala zvláštnu cenu britskému snímke Rocks. Cena divákov kanálu ČT: D pripadla indonézskemu filmu Sladký zub.

Usporiadatelia udelili na galavečere Zlatý črievičku za prínos kinematografii pre deti a mládež herečke Eliške Balzerovej. Pripomenuli aj nedávno zosnulého režiséra Jiřího Menzela a tiež sto rokov od vzniku bábky Spejbla. Tohtoročný 60. ročník festivalu ponúkol 315 filmov z 50 krajín.

Copyright © ČTK 2020