9. 9. 2020

Cinematik 2020

Cinematik 2020 


Medzinárodný filmový festival Cinematik Piešťany tento rok čaká jubilejný 15. ročník. Festival sa bude konať 10. až 15. septembra v prostredí siedmich vnútorných aj vonkajších priestorov v centre Piešťan. V jeho programe nebudú chýbať súťaže Meeting Point Europe a Cinematik.doc a tiež viaceré atraktívne premiéry.
Pätnásty ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik, ktorý sa uskutoční 10. až 15. septembra v Piešťanoch, otvorí druhý celovečerný film Ivana Ostrochovského Služobníci. Film mal svetovú premiéru na Medzinárodnom filmovom festivale Berlinale, slovenskí diváci ho budú môcť prvýkrát vidieť práve na Cinematiku.
Sekcia Čo dom dal sa zameria na kvalitné novinky a príjemné prekvapenia z domácej scény. Niektoré z nich budú môcť návštevníci vidieť vo svetovej premiére, ako napríklad psychologickú drámu Na prach režisérskej dvojice Anastasia Hoppanová a Samuel Vičan.
V slovenskej premiére uvidia návštevníci Cinematiku aj originálny dokument Králové videa Lukáša Bulavu, ktorý ich zavedie do čias, keď boli nové americké filmy ešte nedostupnejšie ako v čase pandémie - do 80. rokov 20. storočia, keď sa v socialistickom Československu diváci dychtiaci po kinohitoch zo západu museli často uspokojiť s mizerne skopírovanými videokazetami a amatérskym rýchlo-dabingom hŕstky nadšencov.
Ďalšou slovenskou premiérou v sekcii Čo dom dal je výpravná historická dráma Bohdana Slámu Krajina ve stínu, v ktorej si zahrali napríklad Zuzana Kronerová alebo Csongor Kassai.
V slovenskej premiére premietnu aj film Služobníci Ivana Ostrochovského. Hlavnými hrdinami čiernobielej drámy sú dvaja študenti bohosloveckej fakulty v totalitnom Československu, ktorí si musia vybrať medzi ľahšou cestou kolaborácie a lojalitou k vlastnej viere. Obsahom aj formou jedinečný film stihol mať svetovú premiéru ešte na februárovom Berlinale.
Súčasťou sekcie Čo dom dal je už tradične aj výber toho najlepšieho z tvorby študentov a študentiek Vysokej školy múzických umení v Bratislave a Akadémie umení v Banskej Bystrici. A mladým tvorcom sa venuje aj medzinárodný workshop DOX IN VITRO organizovaný v spolupráci s CED Slovensko, ktorý je určený predovšetkým začínajúcim dokumentaristom. Ako po minulé roky, aj tentoraz prinesie dva dni nabité stretnutiami, prednáškami, konzultáciami a výmenou skúseností pod vedením európskych profesionálov z odvetví dokumentárnej réžie, scenáristiky, dramaturgie, strihu či produkcie.
Workshop sa uskutoční 8. a 9. septembra v piešťanskom Hoteli Park Avenue, záujemcovia o účasť sa môžu prihlásiť do 16., respektíve 30. augusta 2020 na stránke doxinvitro.eu (skorší termín platí pre účastníkov s vlastným projektom, neskorší pre ostatných). Slovenskí záujemcovia majú vstup na workshop DOX IN VITRO bezplatný.



©2020, Autorské práva S ITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.