12. 9. 2020

Zomrel Toots Hibbert

Zomrel Toots Hibbert


Vo veku 77 rokov zomrel jamajský priekopník reggae Frederick Nathaniel "Toots" Hibbert. Informuje o tom spravodajský portál BBC s odvolaním sa na kapelu Toots & the Maytals.
Legendárny hudobník bol od začiatku šesťdesiatych rokov minulého storočia lídrom reggae a ska formácie Toots & the Maytals a práve tá v piatok prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter oznámila jeho úmrtie. Hibbert podľa nich "skonal pokojne" v Kingstone na Jamajke, obklopený svojou rodinou.
BBC uvádza, že príčina jeho úmrtia nie je známa, no v uplynulých dvoch týždňoch ho pozitívne testovali na koronavírus a ležal na jednotke intenzívnej starostlivosti. Skupina a Hibbertova rodina sa vo vyhlásení tiež poďakovali zdravotníkom, ktorí sa o neho starali. Hudobník po sebe zanechal manželku a sedem detí.
Hibbertovi pripisujú popularizáciu žánru reggae a dokonca aj jeho pomenovanie, keďže jeho singel Do the Reggay z roku 1968 je prvou piesňou, ktorá použila tento termín. Medzi ďalšie jeho populárne skladby patria Pressure Drop, Sweet and Dandy alebo 54-46 That's My Number. Formácia pritom len pred niekoľkými týždňami vydala prvý album po vyše desaťročí, s názvom Got to Be Tough.
Magazín Rolling Stone ho vo svojom minulomesačnom profile označil za "najlepšieho žijúceho speváka reggae na svete" a radí ho tiež medzi 100 najlepších spevákov všetkých čias.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.