6. 9. 2020

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS 



Takmer polovica ľudí bez problémov zdieľa streamingové služby so svojimi spolubývajúcimi, pričom nie vždy poznajú ich digitálne návyky. Vyplýva to z analýzy kyberbezpečnostnej spoločnosti Kaspersky.
Prieskum tiež poukázal, že online služby vedia ľudí spojiť a ľudia sú ochotní zdieľať informácie o svojom účte, aby umožnili vzájomný prístup k nemu aj svojim spolubývajúcim. Tretina respondentov prieskumu spoločnosti tvrdí, že so svojimi spolubývajúcimi zdieľa aj retailové online služby ako eBay či Amazon Prime. "Navyše 30 % ľudí pripúšťa, že zdieľajú aj svoje účty na doručovanie jedál ako napríklad Deliveroo, či svoje predplatné na online hry, napríklad Xbox Live," dodala spoločnosť. Takmer štvrtina respondentov svojim spolubývajúcim sprístupní aj účty na aplikáciách na zdieľané jazdy ako sú CityMapper alebo Uber.
"Avšak zároveň nie všetci respondenti sú si istí, ako bezpečne sa ich spolubývajúci správajú pri používaní internetu a či to ovplyvní ich digitálne návyky," vysvetlila spoločnosť s tým, že obavy v tomto kontexte vyjadrilo 43 % respondentov. Štvrtina ľudí je znepokojená napríklad tým, že digitálne návyky ich spolubývajúcich ovplyvnia rýchlosť internetu, čo bude mať vplyv na ich výkon pri hraní online hier.
Aby sa osobné údaje, ktoré ľudia zdieľajú so svojimi spolubývajúcimi, nedostali do rúk skupinám, ktorým nedôverujú, by sa mali užívatelia obzrieť po špecifických pravidlách, ktoré niektoré služby ponúkajú. Umožňujú viacerým ľuďom používať jedno predplatné bez nutnosti zdieľania hesiel. "Či už teda žijete s niekým ďalším, alebo nie, vždy vám odporúčame, aby ste svoje zariadenia a prihlasovacie údaje mali chránené pomocou silných kyberbezpečnostných riešení, a tým zaistili, že vaše informácie zostanú v bezpečí," dodáva generálny riaditeľ spoločnosti pre východnú Európu Miroslav Kořen.
Odborníci v tomto kontexte neodporúčajú klikať na odkazy zdieľané pomocou nevyžiadaných alebo podozrivých e-mailov, či nezdieľať osobné údaje s tretími stranami a neumožňovať im ani prístup k svojim účtom. Radia tiež použiť silné bezpečnostné riešenie na generovanie hesiel a nainštalovať si bezpečnostné riešenie na kontrolu účtu.




Facebook zablokuje profil Francúza Alaina Cocqa trpiaceho nevyliečiteľnou chorobou, ktorý chcel svoje umieranie naživo streamovať prostredníctvom tejto sociálnej siete. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP.
Alain Cocq (57) trpí mimoriadne zriedkavým a nevyliečiteľným ochorením, pri ktorom sa steny jeho tepien zlepujú a spôsobujú ischémiu - zastavenie alebo nedostatočný obeh krvi v tkanive alebo orgáne.
Cocq chcel streamovaním svojho umierania upozorniť na nepriaznivú situáciu smrteľne chorých pacientov vo Francúzsku, ktorým nie je umožnené zomrieť v súlade s ich želaním. Dúfal, že tým prispeje k zmene príslušnej legislatívy.
"Napriek tomu, že rešpektujeme jeho rozhodnutie, ktorým chce upriamiť pozornosť na tento komplexný problém, po odbornej konzultácií sa riadime odporúčaním expertov a podnikli sme kroky na zamedzenie živého vysielania" na mužovom profile, vyjadril sa pre agentúru hovorca Facebooku.
Taktiež pripomenul, že užívateľské pravidlá tejto sociálnej siete neumožňujú streamovanie pokusov o samovraždu.
Prosbe Alaina Cocqa nevyhovel ani prezident Emmanuel Macron, ktorý mu vo svojom liste zverejnenom v piatok pripomenul, že francúzske zákony eutanáziu neumožňujú. Macron však v liste napísal, že plne rešpektuje jeho rozhodnutie ukončiť svoj život.
Cocq sa preto rozhodol, že od piatka podvečera prestane jesť, piť i užívať lieky. Očakáva, že mu zostáva menej ako týždeň života. So streamovaním svojich posledných dní plánoval začať v sobotu na svojom facebookovom konte.
"Viem, že nasledujúce dni budú ťažké, ale už som sa rozhodol a som pokojný," napísal na Facebooku v sobotu po polnoci.
Francúz sa snažil o zverejnenie ďalšieho videa v sobotu ráno kedy aj oznámil, že Facebook do 8. septembra blokuje možnosť streamovania na jeho profile. Zároveň svojim priaznivcom oznámil, že "do 24 hodín bude vytvorená záloha," pomocou ktorej by malo byť video spustené.



Facebook zrušil profily americkej krajne pravicovej skupiny Patriot Prayer. Stalo sa tak v rámci snáh o elimináciu subjektov, ktoré propagujú alebo podporujú násilie, informoval denník The Guardian.
Začiatkom tohto týždňa mala facebooková stránka skupiny Patriot Prayer takmer 45.000 sledovateľov. Okrem nej Facebook zablokoval aj konto zakladateľa tejto skupiny Joeya Gibsona.
Spoločnosť Facebook minulý týždeň upravil svoje užívateľské pravidlá tak, aby zakazovali profily organizácií a zoskupení, ktoré "predstavujú významné riziká pre bezpečnosť verejnosti".
Toto nové nariadenie zahŕňa skupiny, ktoré vyzdvihujú násilné činy alebo naznačujú, že použijú zbrane, aj keď sa priamo nezapájajú do násilností.
Skupina Patriot Prayer okrem iného organizuje zhromaždenia na podporu práva nosiť zbraň a v prospech amerického prezidenta Donalda Trumpa. Jej členovia sa v poslednej dobe niekoľkokrát dostali do potýčok s prívržencami protirasistického hnutia Black Lives Matter (BLM). Došlo k nim v oblasti mesta Portland v štáte Oregon, ktoré sa stalo jedným z epicentier protestov proti policajnej brutalite v USA.
V Portlande bol minulý týždeň usmrtený 39-ročný stúpenec Patriot Prayer. Ktosi ho postrelil, keď sa vracal z protrumpovskej demonštrácie.
Zakladateľ Patriot Prayer Joey Gibson v súvislosti so zablokovaním účtov obvinil Facebook z použitia "dvojakého metra". Podporovatelia ultraľavicovej "skupiny Antifa zavraždili môjho priateľa... a namiesto toho, aby multimiliardová spoločnosť (Facebook) zrušila profil skupiny Portland Antifa, tak zakázala Patriot Prayer," napísal Gibson na webovej stránke skupiny.




Copyright © TASR 2020


Veľké technologické spoločnosti musia v Európe platiť férovú sumu daní, keďže sú skutočnými víťazmi koronakrízy. Povedal to pre televíznu stanicu CNBC eurokomisár pre hospodárstvo a dane Paolo Gentiloni. V roku 2018 Európska komisia (EK) navrhla 3-percentnú digitálnu daň a uviedla, že daňový systém sa musí v digitálnom veku aktualizovať. Biely dom argumentoval, že digitálna daň je neférová, keďže sa neproporcionálne týka amerických firiem.
Avšak pandémia ochorenia COVID-19 podporila veľké technologické spoločnosti, keďže mnohí spotrebitelia sú od týchto firiem závislé pri práci na diaľku, nakupovaní a pri komunikácii. "Tieto gigantické digitálne platformy sú z ekonomického hľadiska skutočnými víťazmi krízy," poznamenal Gentiloni.
Európska únia sa chystá navrhnúť v roku 2021 novú digitálnu daň, ak vyjednávania na úrovni Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) nebudú do konca tohto roka úspešné. "Ak nebudeme mať dobré výsledky na globálnej úrovni, Európska komisia na budúci rok predloží náš vlastný návrh," konštatoval Gentiloni.


Environmentálni aktivisti zablokovali vo Veľkej Británii dve tlačiarne, čím narušili sobotňajšiu distribúciu viacerých národných novín. Skupina Extinction Rebellion uviedla, že sa zamerala na závody v Broxbourne severne od Londýna a Knowsley v severozápadnom Anglicku, ktoré vlastní spoločnosť News Corp Roberta Murdocha. Tam tlačia noviny The Sun, The Times, Daily Telegraph, Daily Mail a Financial Times.
Desiatky demonštrantov sa pripútali k vozidlám a bambusovému lešeniu v snahe zablokovať cestu pred tlačiarňami. Aktivisti podľa svojich slov zakročili proti novinám, aby "odhalili zlyhanie týchto spoločností v presnom podávaní správ o stave klimatickej a ekologickej núdze a ich dôsledné manipulovanie s pravdou tak, aby vyhovovalo ich osobným a politickým agendám".
Do soboty rána polícia zatkla 13 ľudí pred tlačiarňou v Broxbourne a 17 ďalších v Knowsley.
Prevádzkovateľ tlačiarní Newsprinters protest označil za "útok na všetku slobodnú tlač". Podobne sa vyjadrila aj britská ministerka vnútra Priti Patel, ktorá na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter napísala, že "tento útok na našu slobodnú tlač, spoločnosť a demokraciu je úplne neprijateľný".
Extinction Rebellion od pondelka blokuje niekoľko ciest a mostov vo viacerých mestách v Spojenom kráľovstve. Jej počínanie je súčasťou dvojtýždňovej občianskej neposlušnosti, ktorej cieľom je vyvinúť tlak na úrady za dôraznejšie kroky proti klimatickej zmene. Stovky ľudí zatkli.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.