11. 11. 2023

Zomrel Milan Duchek


Zomrel Milan Duchek

Actor Milan Duchek died. Star of the Upper, Run!, Beginnings, and Fists in  the Dark

Vo veku 67 zomrel vo štvrtok český herec Milan Duchek, známy najmä z kultového filmu Vrchní, prchni! (1980). Informovala o tom televízia Nova na svojom spravodajskom portáli TN.cz a spravodajský server Novinky.cz.
Informáciu o úmrtí potvrdila jeho herecká kolegyňa Michaela Dolinová. Podľa nej mal vážnu chorobu, s ktorou bojoval posledné dva roky. Správu serveru potvrdil aj jeho ďalší kolega, herec Ladislav Ondřej. "Je to pravda. Milan Duchek bol môj dlhoročný kamarát, kolega z divadla. Viac ako 11 rokov sme spolu cestovali s rôznymi predstaveniami. Bol to dobrý človek," povedal Ondřej.
Okrem spomínanej komédie Vrchní, prchni! si Duchek zahral aj v známych filmoch ako Pěsti ve tmě, V hlavní roli Oldřich Nový a Láska je láska. Preslávil sa aj úlohami v populárnych seriáloch Vyprávěj, Chlapci a chlapi alebo Zdivočelá země.
Milan Duchek sa narodil v Beroune. Po ukončení štúdia na pražskom konzervatóriu začal svoju hereckú kariéru v Krajskom divadle v Příbrami. Od polovice 80. rokov hosťoval v rôznych pražských divadlách a venoval sa aj predstaveniam pre deti.


Zdroj: TASR

10. 11. 2023

VÝROKY TÝŽDŇA

   VÝROKY TÝŽDŇA




„Tolerujeme iné národné kultúry, ale naša kultúra nie je zmiešavanie iných kultúr."
Martina Šimkovičová, Ministerka kultúry


„Dvojaký meter slniečkarov. Velebnosti, jdu blejt! Počkajme si na výsledok a nepodceňujme ľudí.“
Martina Šimkovičová, Ministerka kultúry



„ Hovoriť treba aj o vytvorení národného menu pre reštaurácie.“
Andrej Danko









MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS 

Google, Meta a Tiktok uspeli v spore s Rakúskom o kontrolu obsahu




Internetové spoločnosti Google, Meta a Tiktok, ktoré majú svoje európske sídla v Írsku, uspeli vo štvrtok na pôde Súdneho dvora EÚ (CJEU) v spore s rakúskymi úradmi, ktoré im nariadili odstraňovanie nenávistných prejavov z ich platforiem. TASR o tom informuje na základe správ agentúr APA a Reuters.
Dôvodom sporu bol zákon o komunikačných platformách, ktorý v Rakúsku vstúpil do platnosti od 1. januára 2021, píše APA. Poskytovatelia týchto sietí majú na základe zákona povinnosť zaviesť opatrenia na ohlasovanie a overovanie nezákonného obsahu, pravidelne sprístupňovať správy o zaobchádzaní s takýmto obsahom a určiť na tieto účely zodpovedné a zastihnuteľné osoby.
V prípade porušenia týchto povinností hrozí platformám pokuta až do výšky desať miliónov eur. Na dodržiavanie opatrení dohliada rakúsky regulačný úrad (KommAustria).
Google, Meta a Tiktok na pôde rakúskeho súdu podali sťažnosť a tvrdili, že predmetný rakúsky zákon je v rozpore s platnými pravidlami EÚ. Na ich základe sa totiž na poskytovateľov služieb vzťahujú len pravidlá tej členskej krajiny, v ktorej majú svoje sídlo. Na tieto tri spoločnosti by sa preto podľa sťažovateľov mali vzťahovať len írske pravidlá.
Rakúsky súd sa vo veci obrátil na Súdny dvor EÚ so sídlom
v Luxemburgu, ktorý napokon rozhodol v prospech spoločností. CJEU uviedol, že krajiny EÚ nesmú určovať žiadne "všeobecné abstraktné povinnosti" poskytovateľom komunikačných služieb, ktorí majú sídlo v inej členskej krajine. Takýto postup zo strany jednej členskej krajiny je podľa súdu v rozpore s právom EÚ, ktoré zaručuje voľný pohyb informácií a fungovanie služieb. 

                              SAG-AFTRA - Wikipedia



Hollywoodski herci a filmové štúdiá v dosiahli v stredu "predbežnú dohodu" o ukončení takmer štyri mesiace trvajúceho štrajku, ktorý ochromil zábavný priemysel, oddialil výrobu a distribúciu množstva relácií a filmov a americkú ekonomiku stál miliardy dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.
Odborový zväz SAG-AFTRA, zastupujúci približne 160.000 filmových a televíznych hercov, novinárov, spevákov, tanečníkov, dabérov a ďalšie povolania, oznámil, že dohodu schválil "jednomyseľne". Štrajk tak bude pozastavený po 118 dňoch, a to vo štvrtok minútu po polnoci miestneho času (09.01 h SEČ).
Zväz SAG-AFTRA vyhlásil štrajk od 14. júla. Okrem iného požaduje zvýšenie minimálnej mzdy a reguláciu využívania umelej inteligencie v zábavnom priemysle.
Do štrajku s podobnými požiadavkami vstúpili začiatku mája aj hollywoodski scenáristi, ktorí sa so štúdiami dohodli koncom septembra. Bolo to prvýkrát za viac ako 60 rokov, čo scenáristi a herci štrajkovali súčasne.
Dohodu musí ešte schváliť celoštátna rada SAG-AFTRA. Očakáva sa, že zverejnená bude v piatok.
Rozhovory medzi oboma stranami prebiehali počas posledných dvoch týždňov takmer denne. Keďže tlak na dosiahnutie dohody rástol, zúčastňovali sa na nich aj šéfovia štúdií a streamovacích služieb ako Disney, Netflix, Warner a Universal, Apple či Amazon.

Copyright  © TASR 2023

Facebook Stories bude možné sdílet na Instagram | Newsfeed.cz 

 



Sociálne médiá Facebook a Instagram budú vyžadovať, aby politické reklamy uverejnené na platformách zverejnili, či boli vytvorené pomocou umelej inteligencie (AI). Ich materská spoločnosť Meta v stredu oznámila, že opatrenie vstúpi do platnosť 1. januára a bude platiť po celom svete. Podľa nových pravidiel sa na obrazovkách používateľov po kliknutí na reklamy objavia štítky potvrdzujúce použitie AI.
Nové pravidlá Meta sa budú vzťahovať na akúkoľvek reklamu na sociálnu tému, voľby alebo politického kandidáta, ktorá obsahuje realistický obraz osoby alebo udalosti, ktorá bola zmenená pomocou umelej inteligencie. Skromnejšie používanie AI, ako je napríklad zmena veľkosti alebo zaostrenie obrázka by bolo povolené bez zverejnenia použitia technológie.
Okrem štítkov informujúcich používateľov o tom, že reklama obsahuje snímky vygenerované AI, budú do knižnice online reklám Facebooku zahrnuté aj informácie o tom, ako reklama používa umelú inteligenciu. Obsah porušujúci pravidlá podľa Meta odstránia.
Meta oznámila svoje pravidlá pred nadchádzajúcimi prezidentskými voľbami v USA a ďalšími dôležitými voľbami v Mexiku, Juhoafrickej republike, na Ukrajine, Taiwane či v Pakistane, pripomína agentúra AP s tým, že napríklad v Spojených štátoch sa už reklama vygenerovaná AI objavila. Podobné opatrenia ako Meta už v septembri oznámil Google.
Vývoj nových programov umelej inteligencie uľahčil rýchle vytváranie realistického zvuku, obrázkov a videa. V nesprávnych rukách by táto technológia mohla byť použitá na vytvorenie falošných videí kandidáta alebo desivých obrázkov volebného podvodu alebo násilia vo volebných miestnostiach. Na sociálnych médiách by takéto zábery mohli voličov zavádzať a zmiasť v dosiaľ nepoznanom rozsahu.

Zdroj: SITA

8. 11. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 

Európsky parlament prijal zákon o kritických surovinách: Chce ním zvýšiť  konkurencieschopnosť EÚ | oPeniazoch.sk


Vyjednávači Európskeho parlamentu (EP) a Rady EÚ dosiahli v pondelok večer dohodu o princípoch transparentnosti politickej reklamy. Uvádza sa to v tlačových správach EP a Európskej komisie (EK).
Komisia v utorok pripomenula, že predmetné nariadenie je súčasťou opatrení na ochranu integrity volieb a podporu otvorenej demokratickej diskusie.
Podľa nových pravidiel budú musieť byť politické reklamy jasne označené a zároveň uvádzať, kto ich zaplatil, koľko zaplatil, akých volieb alebo referend sa politická reklama týka a či ide o cielenú reklamu. Občania tak budú lepšie schopní rozlíšiť posolstvá, ktoré sa snažia ovplyvniť ich politické názory a rozhodnutia.
Techniky zacielenia a zosilnenia reklamy budú podľa nových pravidiel dostupné iba pre politickú reklamu online založenú na osobných údajoch zhromaždených od dotknutej osoby na základe jej súhlasu. Používanie citlivých osobných údajov bude zakázané. Tým sa obmedzí zneužívanie osobných údajov na potenciálne manipulovanie voličov.
Všetky online politické reklamy budú dostupné v internetovom úložisku reklám. Tri mesiace pred voľbami bude zakázané sponzorovať politické reklamy z krajín mimo EÚ.
Predbežnú politickú dohodu dosiahnutú Európskym parlamentom a Radou EÚ (členské štáty) ešte musia formálne schváliť poslanci europarlamentu a ministri členských krajín. 

                                 Russia Expels Bulgarian Reporter After Sofia Kicks Out Russian Correspondent



Rusko vyhostilo bulharského novinára Angela Grigorova, uviedlo v piatok ministerstvo zahraničných vecí v Moskve. Reagovalo tak na predchádzajúce vyhostenie ruského novinára z Bulharska. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.
Ruské ministerstvo zahraničných vecí v piatok odobralo Grigorovi akreditáciu a povolenie na pobyt. Moskva je však podľa neho pripravená svoje rozhodnutie zmeniť, pokiaľ tak urobí aj Sofia.
Bulharsko koncom októbra vyhostilo ruského novinára Alexandra Gacaka pre podozrenia zo špionáže. Spravodajca ruského štátneho denníka Rossijskaja gazeta krajinu opustil v stredu. Rusko následne vyhlásilo, že bude na jeho vyhostenie reagovať odvetnými krokmi.
Minulý rok Bulharsko vyhostilo 70 ruských diplomatov a zamestnancov veľvyslanectva v Sofii pre podozrenia zo špionáže. V septembri krajina vyhostila aj rektora Chrámu svätého Mikuláša v Sofii, ktorý patrí ruskej pravoslávnej cirkvi. Obvinili ho vtedy z cieľavedomého ovplyvňovania spoločensko-politických procesov v Bulharsku v prospech geopolitických záujmov Ruska. 

                            PROFESIA.SK | Práca MARKÍZA - SLOVAKIA, spol. s r.o.



Markíza - Slovakia, s. r. o., (Markíza) informovala, že doručila oznámenia o odstúpení od zmlúv o distribúcii programových služieb spoločnostiam Antik Telecom, s. r. o., (Antik) a DSI Data, a. s., (DSI Data).
Odstúpením od zmlúv strácajú Antik a DSI Data práva na distribúciu televíznych staníc skupiny Markíza, a tiež prídu o samotný signál k 30. novembru 2023.
Dôvodom odstúpenia od zmlúv je podľa Markízy pretrvávajúce nedodržiavanie zmluvných podmienok zo strany Antik a DSI Data, ktoré porušuje zmluvné pravidlá týkajúce sa televíznych staníc skupiny Markíza v ich ponukách pre zákazníkov.
Generálny riaditeľ skupiny Markíza Peter Gažík vysvetlil, že odstúpenie od zmlúv je oprávnené. "Markíza sa dlhodobo snažila s oboma subjektmi v priebehu roku komunikovať a upozorňovala ich na porušovanie dohodnutých zmluvných podmienok. Keďže sme zo strany dotknutých spoločností nevideli záujem urovnať porušovanie zmluvných vzťahov, sme nútení pristúpiť k tomuto kroku," dodal Gažík. 

                                  Súbor:Reporters Without Borders.svg – Wikipédia



Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) v utorok uviedla, že plánuje spustiť digitálnu platformu pre rusky hovoriacich ľudí a poskytnúť im prístup k nezávislým správam. TASR správu prevzala z agentúry AFP.
RSF už podpísala zmluvu s globálnym družicovým operátorom Eutelsat o spustení digitálnej platformy Svoboda (sloboda v ruštine).
Platforma bude obsahovať "spravodajské programy, ktoré ponúknu komplexný a objektívny pohľad na globálne udalosti". Jej spustenie sa očakáva v najbližších týždňoch, uviedla organizácia so sídlom v Paríži.
Generálny tajomník RSF Christophe Deloire nazval projekt "ambicióznou iniciatívou, ktorá má v úmysle zvrátiť logiku propagandy". "Nezávislým médiám to umožní vysielať pre ľudí, ktorí nemajú slobodný prístup k informáciám," dodal.
Kremeľ od invázie na Ukrajinu vo februári 2022 stupňuje tvrdé zásahy proti svojim odporcom a zintenzívnil i propagandu. Všetky hlavné nezávislé médiá v Rusku vrátane televízie Dožď boli následne zakázané alebo pozastavili svoju činnosť, pripomína AFP.


      

Copyright  © TASR 2023

7. 11. 2023

Hostia a témy diskusnej relácie TV Joj Analýzy Na hrane

 Hostia a témy diskusnej relácie 

 Analýzy Na hrane | JOJ.sk | Stránka, ktorá sa dá pozerať!

TV Joj Analýzy Na hrane

Analýzy Na hrane - politická diskusná relácia, ktorá voľne naväzuje na štvrtkový formát Na hrane. 

Nová relácia má ambíciu ponúknuť priestor analytikom, odborníkom, ale napríklad aj politikom, ktorí nedostávajú priestor vo večernej relácii. Analýzy Na hrane majú predovšetkým webovú podobu, televízia ich vysiela na spravodajskej televízii JOJ 24, na stránke Novinyplus.sk, na svojich webových platformách a na facebookovej stránke Na hrane TV JOJ, kde si štvrtkový politický duel našiel svoju stálu divácku základňu. 

Výnimočne budú v utorkovej relácii dvaja hostia, ktorí dostanú samostatný priestor. Prvým hosťom relácie bude výkonný riaditeľ agentúry AKO Václav Hřích. Rozprávať sa budú o predpokladaných posunoch v preferenciách strán po nástupe novej vlády a o predpokladoch vývoja z dlhodobého hľadiska. Divákom ponúkneme prieskum o štátnych sviatkoch pripravený pre reláciu Analýzy Na hrane. Druhým hosťom relácie bude predseda hnutia Slovensko Igor Matovič. Rozprávať sa budú o hnutí Slovensko a jeho spôsobe výkonu politiky a o spolupráci s opozičnými stranami. 

 Nenechajte si ujsť reláciu Analýzy Na hrane v utorok 7. novembra od 18:00.

HOAX: Video nezobrazuje zinscenované mŕtvoly v Gaze, ale demonštráciu z Káhiry

  HOAX: 

 



Video nezobrazuje zinscenované mŕtvoly v Gaze, ale demonštráciu z Káhiry

V období konfliktu medzi Izraelom a Hamasom, keď od jeho začiatku 7. októbra zomreli už tisíce ľudí, sa na sociálnych sieťach šírilo video vytrhnuté z kontextu. Bolo nesprávne prezentované ako zábery falošných mŕtvol, ktoré boli vraj zinscenované v Gaze. Nakrútené však bolo už v roku 2013 v Káhire počas študentskej demonštrácie. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.
"Ako vyzerajú 'tisícky civilných obetí Gazy'. 'Mŕtvy' nedokázal počkať, kým kameraman dotočí celú sekvenciu!", píše sa v príspevku z 30. októbra 2023 vo facebookovej skupine Deletu, internetového magazínu židovskej komunity na Slovensku.
Príspevok bol medzitým zmazaný, dovtedy mal však viac ako dvesto zdieľaní. Video z príspevku malo údajne ukazovať zinscenované mŕtvoly v Gaze na propagandistické účely týkajúce sa vojny medzi Izraelom a Hamasom.
Na videu je vidieť rad ležiacich tiel na zemi, prikrytých bielymi rubášmi s nápismi v arabčine. Niekoľko z týchto takzvaných mŕtvol sa na záberoch hýbe. Video sa šírilo aj v iných príspevkoch aj s označením, že je to cirkus pre médiá.
Nebolo však vyhotovené v Gaze, ale počas demonštrácie v egyptskej Káhire v roku 2013, čo agentúra AFP overila už v roku 2021, keď bolo toto video šírené tiež v nesprávnom kontexte.
Pri overovaní pravdivosti videa pomocou reverzného vyhľadávania obrázkov sa agentúra dostala k videu na YouTube, ktoré 28. októbra 2013 zverejnilo egyptské médium al-Badil. Podľa popisu na YouTube je na zázname vidieť zhromaždenie študentov z hnutia Moslimské bratstvo pred budovou univerzity al-Azhar v Káhire, kde protestovali proti armáde. Aj ďalšie video, ktoré 28. októbra 2013 na YouTube zverejnilo iné egyptské médium Achbar al-Jom, zachytáva túto študentskú demonštráciu.
V uvedenom článku z roku 2021 sa AFP vďaka podobnosti tohto videa a fotografie od fotografa agentúry AFP podarilo potvrdiť, že táto demonštrácia sa skutočne konala v egyptskej Káhire.

 




Zdroj: TASR

 

 

Skupina Markíza porážala konkurenciu každý jeden októbrový deň

 Skupina Markíza porážala konkurenciu 

každý jeden októbrový deň

Zabodovali aj ďalšie obľúbené seriály Pán profesor a Mama na prenájom, ale tiež veľkolepá zábavná šou Možné je všetko!, dlhoročne úspešná reality šou Farma či stabilne najsledovanejšie Televízne noviny.


Skupina Markíza si so stanicami Markíza, Doma, Dajto a Markíza KRIMI aj v uplynulom októbri 2023 udržala a medziročne výrazne posilnila svoju stabilnú pozíciu jednoznačného lídra na slovenskom televíznom trhu. V obchodne podstatnej cieľovej skupine 12-54 a so započítaním trojdňovej oneskorenej sledovanosti dosiahla priemerný celodenný trhový podiel 31,3 % a konkurenčnú skupinu Joj (20,8 %) tak predstihla s rozdielom až 10,5 percentuálneho bodu. V porovnaní s októbrom 2022 si zároveň polepšila o 2,3 percentuálneho bodu. Jednotkou na trhu bola skupina Markíza každý jeden z 31 októbrových dní.


Taktiež aj samotná TV Markíza bola v októbri 2023 najsilnejšou spomedzi slovenských staníc, keď v cieľovej skupine 12-54 zaznamenala priemerný celodenný trhový podiel 20,8 %. Konkurenčná TV Joj (13,5 %) vykázala v rovnakom období o 7,3 percentuálneho bodu slabší výsledok.


Októbrové víťazstvo patrilo skupine Markíza aj v obchodne podstatnom prime-time 19:00-23:00, keď zaznamenala priemerný podiel na trhu 32,0 % a konkurenčnú skupinu Joj (22,7 %) tak predstihla až o 9,3 percentuálneho bodu. Zároveň si medziročne polepšila o 1,3 percentuálneho bodu. Jednotkou na trhu bola taktiež každý jeden deň uplynulého mesiaca.


Samotná TV Markíza dosiahla v októbri 2023 v prime-time 19:00-23:00 priemerný trhový podiel 22,6 % a s rozdielom 7,0 percentuálnych bodov tak porazila konkurenčnú TV Joj (15,6 %).


Skupina Markíza bola v októbri 2023 jednotkou na trhu aj v prípade divákov starších ako 12 rokov s priemerným celodenným trhovým podielom 26,0 % a odstupom 5,3 percentuálneho bodu od konkurenčnej skupiny Joj (20,7 %). V porovnaní s októbrom 2022 si aj v tejto univerzálnej cieľovej skupine polepšila o 1,2 percentuálneho bodu. Trhovým lídrom bola v 30 z 31 dní uplynulého mesiaca.

Prvenstvo jej patrilo taktiež v prime-time 19:00-23:00 s dosiahnutým priemerným podielom na trhu 28,1 % a náskokom 5,4 percentuálneho bodu pred skupinou Joj (22,7 %). Medziročne si tak v tomto parametri polepšila o 0,6 percentuálneho bodu. Jednotkou na trhu bola skupina Markíza každý jeden z 31 októbrových dní.

Dunaj najsledovanejším programom mesiaca, zabodovali aj Pán profesor a Mama na prenájom

V uplynulom októbri 2023 sa vynikajúco darilo všetkým trom seriálovým hitom TV Markíza. Absolútne najsledovanejším programom na slovenskom trhu sa v oboch hlavných cieľových skupinách stala strhujúca rodinná sága Dunaj, k vašim službám. Konkrétne išlo o epizódu odvysielanú v utorok 31. októbra 2023, ktorá zaznamenala v komerčnej cieľovej skupine 12-54 a so započítaním trojdňovej oneskorenej sledovanosti najvyšší októbrový rating 10,1 % a vysoko nadpriemerný trhový podiel 29,6 %. V širšej cieľovej skupine 12+ si ju vychutnalo v rámci uplynulého mesiaca taktiež rekordných 585-tisíc divákov.

Všetkých deväť v októbri odvysielaných premiérových epizód dosiahlo v cieľovej skupine 12-54 vynikajúci priemerný rating 9,5 % a trhový podiel 29,1 %. Divákmi aj odbornou verejnosťou mimoriadne pozitívne hodnotený seriál s naozaj špičkovým, najväčšími hereckými hviezdami nabitým obsadením prilákal k obrazovkám v priemere fantastických 557-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov.

Diváci a diváčky si mohli vychutnať aj päť premiérových epizód v poradí už 5. série obľúbeného rodinného komediálneho seriálu Pán profesor. V cieľovej skupine 12-54 zaznamenali výborný priemerný rating 7,7 % a trhový podiel 24,9 %.

Hviezdne obsadený seriál s Tomášom Maštalírom, Gabrielou Marcinkovou a Romanom Luknárom v hlavných úlohách, ktorý aj vo svojej novej sezóne dáva opäť šancu zažiariť aj množstvu mladých hereckých talentov, pritiahol k obrazovkám TV Markíza v priemere 361-tisíc divákov starších ako 12 rokov.

Najviac zabodovala hneď prvá epizóda odvysielaná v pondelok 9. októbra 2023, ktorá si pripísala najvyšší minulomesačný rating 8,8 % a vysoko nadpriemerný trhový podiel 28,0 % v cieľovej skupine 12-54. V univerzálnej cieľovej skupine 12+ sa ešte o niečo lepšie darilo časti odvysielanej v pondelok 30. októbra 2023, ktorá si podmanila 415-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov.

Podvečerný seriálový hit Mama na prenájom dosiahol v októbri 2023 v cieľovej skupine 12-54 skvelý priemerný rating 5,6 % a trhový podiel 25,7 %. V priemere si pútavé príbehy sympatických hlavných hrdinov vychutnávalo 357-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov.

Najvyššiu októbrovú sledovanosť hlási epizóda 2. série odvysielaná v pondelok 30. októbra 2023, ktorá si pripísala excelentný rating 6,6 % a rovnako aj vysoko nadpriemerný trhový podiel 27,6 %. V širšej cieľovej skupine 12+ si ju pozrelo celkovo 402-tisíc divákov starších ako 12 rokov.

Kuchárska reality šou Na nože naďalej obrovským diváckym hitom

Stredajšie večery patrili aj v októbri 2023 obľúbenej kuchárskej reality šou Na nože, v ktorej renomovaný šéfkuchár Martin Novák podáva pomocú ruku reštauráciám, ktoré sa ocitli v problémoch. Slovenská adaptácia celosvetovo úspešného formátu Kitchen Nightmares si kontinuálne získava čoraz väčšiu divácku popularitu.

V rámci uplynulého mesiaca bola absolútne najsledovanejšia šiesta premiérová epizóda 2. série odvysielaná v stredu 11. októbra 2023, ktorá v cieľovej skupine 12-54 dosiahla absolútne rekordný rating 10,1 % a rovnako aj vôbec najvyšší trhový podiel 35,2 %. Zároveň išlo o druhý divácky najúspešnejší program uplynulého mesiaca.

V univerzálnej cieľovej skupine 12+ bola najúspešnejšia časť odvysielaná v stredu 25. októbra 2023, ktorú si pozrelo fantastických 457-tisíc divákov. V priemere všetky štyri septembrové epizódy zaznamenali fantastický rating 9,3 % a trhový podiel 31,7 % v cieľovej skupine 12-54 a sledovalo ich priemerne 429-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov.

Výpravná zábavná šou Možné je všetko! výrazne zabodovala

Sobotné večery patria od septembra 2023 novej výpravnej zábavnej šou Možné je všetko!, v ktorej pod moderátorským vedením Dana Dangla divákov zabáva fantastická zostava špičkových slovenských hercov a komikov.

Doposiaľ absolútne najsledovanejšia bola v cieľovej skupine 12-54 ôsma epizóda odvysielaná v sobotu 28. októbra 2023, ktorá dosiahla rekordný rating 8,8 % a rovnako aj najvyšší trhový podiel 26,5 %. V univerzálnej cieľovej skupine 12+ si ju pozrelo taktiež doposiaľ najvyšších 397-tisíc divákov. V priemere všetky štyri časti zaznamenali vynikajúci rating 7,8 % a trhový podiel 24,5 % v cieľovej skupine 12-54 a sledovalo ich priemerne 339-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov.

Výrazný úspech obľúbenej reality šou Farma

Dlhoročne úspešná reality šou Farma pokračovala v októbri 2023 so svojou už neuveriteľnou 15. sezónu a opäť bola silnou oporou programovej štruktúry TV Markíza. V uplynulom mesiaci dosiahla priemerný rating 5,0 % a trhový podiel 20,2 % v cieľovej skupine 12-54.

Najviac zabodovala epizóda odvysielaná v pondelok 30. októbra 2023, ktorá dosiahla v rámci uplynulého mesiaca najvyšší rating 5,8 % aj trhový podiel 28,4 %. Zaujímavé dianie na statku sledovalo uplynulý mesiac priemerne 277-tisíc divákov starších ako 12 rokov, pričom najvyšších 310-tisíc divákov pritiahli k obrazovkám časti odvysielané v piatok 27. októbra 2023 a v utorok 31. októbra 2023.

Televízne noviny jednotkou na trhu každý jeden októbrový deň

Celkovo najsledovanejším spravodajským programom uplynulého mesiaca v rámci celého trhu sa v oboch hlavných cieľových skupinách stalo vydanie hlavnej spravodajskej relácie Televízne noviny odvysielané v nedeľu 1. októbra 2023. V komerčnej cieľovej skupine 12-54 a so započítaním trojdňovej oneskorenej sledovanosti dosiahlo excelentný rating 9,4 % a trhový podiel 30,2 %. Sumár spravodajských aktualít si na Markíze v tento deň pozrelo až 564-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov.

Televízne noviny dosiahli v októbri 2023 aj ďalší fantastický úspech, keď v oboch hlavných cieľových skupinách zvíťazili nad konkurenciou v každý jeden z 31 dní uplynulého mesiaca.

 

V cieľovej skupine 12-54 zaznamenali Televízne noviny v októbri 2023 vynikajúci priemerný rating 7,6 % a trhový podiel 28,2 %. Súhrn najdôležitejších udalostí dňa z domova i zo sveta na Markíze uprednostnilo v priemere 480-tisíc divákov starších ako 12 rokov. Aj v rámci univerzálnej cieľovej skupiny 12+ boli Televízne noviny jednotkou na trhu s dosiahnutým priemerným trhovým podielom 26,8 %.


Vynikajúco si počínala aj politická diskusná relácia Na telo, päť októbrových vydaní dosiahlo priemerný rating 5,7 % a trhový podiel 27,0 %. Zaujímavé debaty na horúce politické témy sledovalo každú nedeľu po 13:00 hod. v priemere až 409-tisíc divákov starších ako 12 rokov.

Najsledovanejšie vydanie uplynulého mesiaca dosiahlo v nedeľu 15. októbra 2023 fantastický rating 6,3 % a vysoko nadpriemerný trhový podiel 29,7 %. Zaujímavú diskusiu moderátora Michala Kovačiča predsedom hnutia Progresívne Slovensko Michalom Šimečkom a lídrom SNS Andrejom Dankom si nenechalo ujsť celkovo 477-tisíc divákov starších ako 12 rokov.

Výborné výsledky menších staníc Doma, Dajto a Markíza KRIMI

Na obrazovkách televízie Doma si v októbri 2023 v cieľovej skupine 12-54 najlepšie počínal výnimočný dokument Karel Špeciál (rating 1,7 % / share 7,3 %) o zosnulom maestrovi Karlovi Gottovi, ktorý bol odvysielaný v nedeľu 8. októbra 2023. Okrem repríz seriálového hitu Dunaj, k vašim službám zabodovala aj kultová telenovela Rosalinda (rating 1,4 % / share 8,9 %) s časťou zo štvrtka 5. októbra 2023.

Televízia Dajto v nedeľu 22. októbra 2023 výrazne zabodovala s priamym prenosom zápasu domácej futbalovej Niké ligy, v ktorom sa vo vzájomnom súboji stretli mužstvá FC Spartak Trnava a ŠK Slovan Bratislava. Druhý polčas tohto atraktívneho zápasu sa v oboch hlavných cieľových skupinách stal najsledovanejším programom stanice Dajto za celý uplynulý mesiac.

V cieľovej skupine 12-54 dosiahla druhá polovica tohto duelu excelentný rating 3,0 % a vysoko nadpriemerný trhový podiel 10,3 %. Napínavý futbalový súboj si v priebehu druhého polčasu vychutnalo až 185-tisíc divákov starších ako 12 rokov. Ďalšie najvyššie priečky obsadili akčné filmové hity Americký zabijak (rating 2,1 % / share 6,4 % v CS 12-54, nedeľa 15. 10. 2023) a Rambo I. (rating 2,1 % / share 7,0 % v CS 12-54, štvrtok 19. 10. 2023).

Na obrazovkách najmladšej a čoraz úspešnejšej televízie Markíza KRIMI si najlepšie počínala epizóda obľúbeného českého kriminálneho seriálu Špecialisti, ktorá v nedeľu 15. októbra 2023 dosiahla vynikajúci rating 1,8 % a trhový podiel 4,8 % v cieľovej skupine 12-54. V univerzálnej cieľovej skupine 12+ patrilo prvenstvo časti z piatka 27. októbra 2023, ktorú si zvolilo 104-tisíc divákov pri obrazovkách.

Dáta sú uvedené v meraní LIVE + TS0-3 + HOSTIA. Zdroj dát: PMT/KANTAR SLOVAKIA



Zomrel Hans Meiser

Zomrel Hans Meiser

TV-Moderator Hans Meiser nahe Scharbeutz gestorben | NDR.de - Nachrichten -  Schleswig-Holstein

 

Vo veku 77 rokov zomrel Hans Meiser, vplyvná osobnosť nemeckej televízie RTL. Okrem spravodajských programov sa presadil aj v dlhoročnej popoludňajšej talkshow. Príčinou jeho náhlej smrti bolo údajné zlyhanie srdca. TASR informáciu prevzala z tlačovej agentúry DPA.
Meiser sa zaslúžil o zavedenie formátu popoludňajšej talkshow v programe nesúcom jeho meno. Televízia RTL ju začala vysielať v roku 1992. Hovoril v nej väčšinou s bežnými ľuďmi o rôznych každodenných problémoch a životných skúsenostiach.
(Talkshow) Hans Meiser dosiahla v 90. rokoch vysokú sledovanosť (trhový podiel dosiahol až 40 percent) a podnietila vznik podobných formátov v popoludňajšom vysielaní televízie. Do roku 2001 sa odvysielalo 1700 epizód, potom bola ukončená pre klesajúcu sledovanosť.
Často kritizoval konkurenčné popoludňajšie programy, ktoré ho napodobňovali, že si nepozývali širokú škálu hostí. "Jeden človek prerušuje druhého, niekedy je to len veľa kriku," povedal v roku 2016 pre DPA. Iným moderátorom opakovane vyčítal, že mávajú stále tých istých hostí.
Meiser sa narodil 20. augusta 1946 v meste Bad Rothenfelde v Dolnom Sasku. Vyštudoval nemeckú literatúru a históriu, neskôr rozbehol svoju novinársku kariéru v rozhlase.
V televíznej kariére moderoval v RTL od roku 1984 spravodajské relácie. Počas rukojemníckej drámy v banke v meste Gladbeck, pri ktorej zomreli traja ľudia, sa ako prvý novinár telefonicky spojil s lupičmi, aby s nimi urobil rozhovor a zistil ich požiadavky.


Zdroj: TASR

6. 11. 2023

RTVS s novým rekordom sledovanosti: Šou Pečie celé Slovensko prekročila polmiliónovú divácku hranicu

RTVS s novým rekordom sledovanosti: Šou Pečie celé Slovensko


 prekročila polmiliónovú divácku hranicu


RTVS bola opäť na čele rebríčkov sledovanosti v prime-time od piatku do nedele. Stabilnému diváckemu úspechu sa tešia obľúbené zábavné relácie, pričom tretia séria šou Pečie celé Slovensko prekročila hranicu pol milióna divákov – až 548.000 fanúšikov pekárskej šou si nenechalo ujsť šiestu epizódu, ktorá bola lídrom v cieľovej skupine 12-54 aj 12+, a stala sa celkovo najsledovanejším programom dňa. Diváckemu záujmu sa tešila aj politická diskusná relácia O 5 minút 12, ktorú na Jednotke a RTVS :24 sledovalo celkom až 528.000 divákov a stala sa tak celkovo najsledovanejšou nedeľnou politickou diskusnou reláciou.


RTVS bodovala u divákov počas víkendu zábavou a opäť bola od piatku do nedele lídrom v sledovanosti v prime-time. V piatok sledovalo premiéru vedomostnej šou Čo ja viem na Jednotke 383.000 divákov pri trhovom podiele 20,3 % v cieľovej skupine 12+ a relácia sa stala najsledovanejším nespravodajským programom dňa. Vysokej sledovanosti sa tešila aj premiérová epizóda cestopisnej relácie Cestou necestou, ktorú si pozrelo 182.000 divákov pri trhovom podiele 12,8 % v univerzálnej cieľovej skupine. Na Dvojke si neskôr večer talkšou Trochu inak s Adelou pozrelo 66.000 divákov pri trhovom podiele 5,2 % v cieľovej skupine 12+.

V sobotu večer oslovila Jednotka divákov premiérovou epizódou šou Záhady tela, ktorú si nenechalo ujsť 363.000 divákov pri trhovom podiele 18,6 % v univerzálnej cieľovej a relácia sa stala najsledovanejším nespravodajským programom dňa. Záujmu divákov sa tešila aj talkšou Petra Marcina Neskoro večer, ktorú sledovalo 299.000 divákov pri trhovom podiele 18,4 % v cieľovej skupine 12+ a taktiež bola trhovým lídrom. V noci ponúkla Jednotka divákom reprízu relácie Hit roka, ktorú sledovalo 131.000 divákov pri trhovom podiele 14,1 % v univerzálnej cieľovej skupine a bola rovnako jednotkou v sledovanosti v danom čase.

V nedeľu večer ponúkla RTVS divákom šiestu epizódu premiérovej 3. série divácky obľúbenej šou Pečie celé Slovensko. V silnej konkurencii si reláciu nenechalo ujsť rekordných 548.000 ľudí pri trhovom podiele až 26,1 % v cieľovej skupine 12+ a relácia sa stala celkovo najsledovanejším programom dňa. Rovnako sa jej darilo aj v cieľovej skupine 12-54, kde získala trhový podiel až 26 %. Divákov k obrazovkám prilákala aj repríza piatej epizódy, ktorú Jednotka odvysielala v sobotu podvečer. Pozrelo si ju až 161.000 ľudí pri trhovom podiele 13,5 % v cieľovej skupine 12+ a relácia bola najsledovanejším televíznym programom v danom čase.

V nedeľu prilákala divákov k televíznym obrazovkám diskusná relácia O 5 minút 12, ktorá sa v danom čase stala najsledovanejšou televíznou reláciou. Na Jednotke si ju nenechalo ujsť až 443.000 divákov pri trhovom podiele 32 % v cieľovej skupine 12+. Na spravodajskom okruhu :24 sledovalo reláciu ďalších 85.000 divákov pri trhovom podiele 6,2 % v univerzálnej cieľovej skupine. Nasledovala publicistická relácia Občan za dverami s Patrikom Hermanom, ktorá v silnej konkurencii dosiahla sledovanosť až 223.000 divákov pri trhovom podiele 15,5 % v cieľovej skupine 12+.

Zdroj dát: PMT/KANTAR SLOVAKIA

5. 11. 2023

Zomrel Alois Fišárek

Zomrel Alois Fišárek
Zemřel filmový střihač a pedagog Alois Fišárek, držitel šesti Českých lvů |  ČeskéNoviny.cz


Vo veku 80 rokov zomrel filmový strihač a pedagóg Alois Fišárek, držiteľ šiestich cien Český lev, ktoré získal za filmy Akumulátor 1, Kolya, Kanárske ostrovy, Tmavomodrý svet, Kuky sa vracia a v roku 2018 za mimoriadny prínos českej kinematografii. Pre Českú tlačovú agentúru to v mene rodiny povedala dcéra rodiny Anežka Fišárková.


"S hlbokým zármutkom oznamujeme, že nás český filmový strihač Alois Fišárek nechal v pokojnom spánku," povedala Fišárková bez ďalších podrobností.

Fišárek zanechal svoj strihový štýl v ďalších známych filmoch, ako napríklad Základná škola, Jazda, Nádherné roky pod psom a Vratné lahve. Minulý rok na filmovom festivale v Karlových Varoch uviedol film Davida Váteka Dve slová ako kľúč." Musím pracovať, pretože som vždy pracoval tak tvrdo, že som si nevybudoval žiadne koníčky. Preto, keď nemám žiadne koníčky, radšej pracujem," povedal vlani pre spravodajský server Novinky.

Syn maliara Aloisa Fišárka sa narodil 7. januára 1943 v Opočne. Štúdium na Katedre edície FAMU ukončil v roku 1968. V rokoch 1965 – 1972 pracoval ako strihač Československého armádneho filmu a v rokoch 1974 – 1996 Krátkeho filmu

V rokoch 1968 – 2002 vyučoval na FAMU, kde viedol katedru strihu, neskôr pôsobil ako pedagóg na Filmovej akadémii Miroslava Ondříčka v Písku. "Nikto vlastne nevie, čo robí redaktor, mám z toho veľkú radosť, ale vysvetľujem študentom, že to musia brať do úvahy," povedal Fišárek.

Zdroj: ČTK

 

NEDEĽNÉ REZNE A KÁVA

   NEDEĽNÉ REZNE A KÁVA




 
TA3 V politike v nedeľu o 11.00:

Hosťami budú:
  • Tibor Gašpar (poslanec NR SR, Smer-SD)
  • Branislav Vančo (poslanec NR SR, Progresívne Slovensko)
Rozprávať sa budeme o:

  • Akcia nula: akcia proti migrantom
  • Čistky alebo personálne zmeny
  • Aktuálna politická situácia







 

O 5 minút 12, naživo v nedeľu od 11:55 h, Jednotka a vo vysielaní :24.


Hostia:

  • minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD);
  • člen Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa (SaS).


Téma:

Prvé kroky a priority nového vedenia rezortu vnútra – očakávania od personálnych rozhodnutí, boj proti nelegálnej migrácii.


Reláciu moderuje Marek Makara.     


Na telo: Najaktuálnejšie témy s Michalom Kovačičom | TVNOVINY.sk
 


Nová vláda má za sebou prvé zásadné rozhodnutia. Minister vnútra vymenil šéfa policajnej inšpekcie, po novom ju bude viesť exriaditeľ NAKA Branislav Zurian. V rezorte školstva chcú zasa pokračovať v rozbehnutých reformách.

Vládu čaká aj konsolidácia verejných financií. Napriek tomu sľubuje v budúcom roku trináste dôchodky.

Opozícia zatiaľ zbiera podpisy za odvolanie podpredsedu parlamentu Ľuboša Blahu.

Aj o týchto témach sa bude moderátor Michal Kovačič už túto nedeľu 5. novembra 2023 v relácii Na telo rozprávať s ministrom školstva a členom predsedníctva Hlasu-SD Tomášom Druckerom a podpredsedom Progresívneho Slovenska Michalom Trubanom.

Relácia Na telo sa tradične začína o 13:00 hod. na obrazovkách TV Markíza a na webe TVNOVINY.sk.