8. 11. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 

Európsky parlament prijal zákon o kritických surovinách: Chce ním zvýšiť  konkurencieschopnosť EÚ | oPeniazoch.sk


Vyjednávači Európskeho parlamentu (EP) a Rady EÚ dosiahli v pondelok večer dohodu o princípoch transparentnosti politickej reklamy. Uvádza sa to v tlačových správach EP a Európskej komisie (EK).
Komisia v utorok pripomenula, že predmetné nariadenie je súčasťou opatrení na ochranu integrity volieb a podporu otvorenej demokratickej diskusie.
Podľa nových pravidiel budú musieť byť politické reklamy jasne označené a zároveň uvádzať, kto ich zaplatil, koľko zaplatil, akých volieb alebo referend sa politická reklama týka a či ide o cielenú reklamu. Občania tak budú lepšie schopní rozlíšiť posolstvá, ktoré sa snažia ovplyvniť ich politické názory a rozhodnutia.
Techniky zacielenia a zosilnenia reklamy budú podľa nových pravidiel dostupné iba pre politickú reklamu online založenú na osobných údajoch zhromaždených od dotknutej osoby na základe jej súhlasu. Používanie citlivých osobných údajov bude zakázané. Tým sa obmedzí zneužívanie osobných údajov na potenciálne manipulovanie voličov.
Všetky online politické reklamy budú dostupné v internetovom úložisku reklám. Tri mesiace pred voľbami bude zakázané sponzorovať politické reklamy z krajín mimo EÚ.
Predbežnú politickú dohodu dosiahnutú Európskym parlamentom a Radou EÚ (členské štáty) ešte musia formálne schváliť poslanci europarlamentu a ministri členských krajín. 

                                 Russia Expels Bulgarian Reporter After Sofia Kicks Out Russian Correspondent



Rusko vyhostilo bulharského novinára Angela Grigorova, uviedlo v piatok ministerstvo zahraničných vecí v Moskve. Reagovalo tak na predchádzajúce vyhostenie ruského novinára z Bulharska. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.
Ruské ministerstvo zahraničných vecí v piatok odobralo Grigorovi akreditáciu a povolenie na pobyt. Moskva je však podľa neho pripravená svoje rozhodnutie zmeniť, pokiaľ tak urobí aj Sofia.
Bulharsko koncom októbra vyhostilo ruského novinára Alexandra Gacaka pre podozrenia zo špionáže. Spravodajca ruského štátneho denníka Rossijskaja gazeta krajinu opustil v stredu. Rusko následne vyhlásilo, že bude na jeho vyhostenie reagovať odvetnými krokmi.
Minulý rok Bulharsko vyhostilo 70 ruských diplomatov a zamestnancov veľvyslanectva v Sofii pre podozrenia zo špionáže. V septembri krajina vyhostila aj rektora Chrámu svätého Mikuláša v Sofii, ktorý patrí ruskej pravoslávnej cirkvi. Obvinili ho vtedy z cieľavedomého ovplyvňovania spoločensko-politických procesov v Bulharsku v prospech geopolitických záujmov Ruska. 

                            PROFESIA.SK | Práca MARKÍZA - SLOVAKIA, spol. s r.o.



Markíza - Slovakia, s. r. o., (Markíza) informovala, že doručila oznámenia o odstúpení od zmlúv o distribúcii programových služieb spoločnostiam Antik Telecom, s. r. o., (Antik) a DSI Data, a. s., (DSI Data).
Odstúpením od zmlúv strácajú Antik a DSI Data práva na distribúciu televíznych staníc skupiny Markíza, a tiež prídu o samotný signál k 30. novembru 2023.
Dôvodom odstúpenia od zmlúv je podľa Markízy pretrvávajúce nedodržiavanie zmluvných podmienok zo strany Antik a DSI Data, ktoré porušuje zmluvné pravidlá týkajúce sa televíznych staníc skupiny Markíza v ich ponukách pre zákazníkov.
Generálny riaditeľ skupiny Markíza Peter Gažík vysvetlil, že odstúpenie od zmlúv je oprávnené. "Markíza sa dlhodobo snažila s oboma subjektmi v priebehu roku komunikovať a upozorňovala ich na porušovanie dohodnutých zmluvných podmienok. Keďže sme zo strany dotknutých spoločností nevideli záujem urovnať porušovanie zmluvných vzťahov, sme nútení pristúpiť k tomuto kroku," dodal Gažík. 

                                  Súbor:Reporters Without Borders.svg – Wikipédia



Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) v utorok uviedla, že plánuje spustiť digitálnu platformu pre rusky hovoriacich ľudí a poskytnúť im prístup k nezávislým správam. TASR správu prevzala z agentúry AFP.
RSF už podpísala zmluvu s globálnym družicovým operátorom Eutelsat o spustení digitálnej platformy Svoboda (sloboda v ruštine).
Platforma bude obsahovať "spravodajské programy, ktoré ponúknu komplexný a objektívny pohľad na globálne udalosti". Jej spustenie sa očakáva v najbližších týždňoch, uviedla organizácia so sídlom v Paríži.
Generálny tajomník RSF Christophe Deloire nazval projekt "ambicióznou iniciatívou, ktorá má v úmysle zvrátiť logiku propagandy". "Nezávislým médiám to umožní vysielať pre ľudí, ktorí nemajú slobodný prístup k informáciám," dodal.
Kremeľ od invázie na Ukrajinu vo februári 2022 stupňuje tvrdé zásahy proti svojim odporcom a zintenzívnil i propagandu. Všetky hlavné nezávislé médiá v Rusku vrátane televízie Dožď boli následne zakázané alebo pozastavili svoju činnosť, pripomína AFP.


      

Copyright  © TASR 2023