5. 11. 2023

Zomrel Alois Fišárek

Zomrel Alois Fišárek
Zemřel filmový střihač a pedagog Alois Fišárek, držitel šesti Českých lvů |  ČeskéNoviny.cz


Vo veku 80 rokov zomrel filmový strihač a pedagóg Alois Fišárek, držiteľ šiestich cien Český lev, ktoré získal za filmy Akumulátor 1, Kolya, Kanárske ostrovy, Tmavomodrý svet, Kuky sa vracia a v roku 2018 za mimoriadny prínos českej kinematografii. Pre Českú tlačovú agentúru to v mene rodiny povedala dcéra rodiny Anežka Fišárková.


"S hlbokým zármutkom oznamujeme, že nás český filmový strihač Alois Fišárek nechal v pokojnom spánku," povedala Fišárková bez ďalších podrobností.

Fišárek zanechal svoj strihový štýl v ďalších známych filmoch, ako napríklad Základná škola, Jazda, Nádherné roky pod psom a Vratné lahve. Minulý rok na filmovom festivale v Karlových Varoch uviedol film Davida Váteka Dve slová ako kľúč." Musím pracovať, pretože som vždy pracoval tak tvrdo, že som si nevybudoval žiadne koníčky. Preto, keď nemám žiadne koníčky, radšej pracujem," povedal vlani pre spravodajský server Novinky.

Syn maliara Aloisa Fišárka sa narodil 7. januára 1943 v Opočne. Štúdium na Katedre edície FAMU ukončil v roku 1968. V rokoch 1965 – 1972 pracoval ako strihač Československého armádneho filmu a v rokoch 1974 – 1996 Krátkeho filmu

V rokoch 1968 – 2002 vyučoval na FAMU, kde viedol katedru strihu, neskôr pôsobil ako pedagóg na Filmovej akadémii Miroslava Ondříčka v Písku. "Nikto vlastne nevie, čo robí redaktor, mám z toho veľkú radosť, ale vysvetľujem študentom, že to musia brať do úvahy," povedal Fišárek.

Zdroj: ČTK