5. 10. 2013

Workshop 2013

Workshop 2013

Vyhlásením víťazov a udelením cien sa dnes skončil v Dolnom Kubíne 15. ročník prehliadky tvorby lokálnych a regionálnych televíznych staníc Slovenska Workshop 2013. Najúspešnejšími televíziami na tohtoročnom Workshope sa stali TV Poprad a TV Trenčín, ktoré získali po dve ocenenia.
V súťažnej projekcii predstavilo 28 lokálnych televízií 69 príspevkov, ktoré boli rozdelené podľa formátu do štyroch kategórií – dokument, spravodajstvo, publicistika a reklama. V kategórii dokument sa odbornej porote najviac páčil film Kežmarskej televízie Remeslá pod Tatrami. V kategórii spravodajstvo sa stal víťazným príspevok Mestskej televízie Ružomberok Zle postavená bytovka. Za najlepší publicistický šot na tohtoročnom Workshope bol vyhlásený príspevok TV SEN Senica Kto vykope hrob na cintoríne. Najlepšiu reklamu vytvorila Mestská televízia Trnava svojím dielom Golf. TV Poprad získala druhé miesto v kategórii publicistika za príspevok Nekalé praktiky podomových predajcov a tretie miesto za spravodajskú reportáž Dar pre Damiána. Dve ocenenie TV Trenčín sú z kategórie dokument – druhé miesto za príspevok Múzy nechodia sami a z kategórie reklama – tretie miesto za šot Prvá.
Podľa Jozefa Bohunického, ktorý bol jedným z hodnotiteľov súťažných projekcií v kategóriách dokument a reklama, 15. ročník Workshopu potvrdil stúpajúcu úroveň dokumentov a spracovania reklamy v lokálnych televíziách. Upozornil na to, že aj lokálne televízie by mali ísť s dobou a v dokumentoch by sa mali sa zamerať na aktuálne problémy trápiace región, v ktorom vysielajú. "To, myslím si, je vízia do budúcnosti, aby sa tematicky viac sústredili na to, čím žijú regióny, čím naozaj žijú obyvatelia konkrétnych regiónov, aké problémy riešia, nielen na menej bolestivé, ale pekné témy, ako je kultúra a folklór," povedal Bohunický.
Predsedníčka poroty Stanislava Benická v rámci kategórií spravodajstvo a publicistika uviedla, že kým spravodajské príspevky si udržali minuloročnú úroveň, kvalita publicistických príspevkov sa mierne zvýšila. "Teší nás, že v rámci spravodajstva sa už neobjavujú vyslovene suchopárne spracované príspevky a čo sa týka publicistiky, musíme uznať, že medzi príspevkami sme nenašli povrchne spracovanú tému," vyzdvihla Benická.
Vyhlasovateľom a organizátorom súťaže je Spolok lokálnych televíznych staníc Slovenska (LOToS). Prvých deväť ročníkov festivalu sa konalo v Martine, od roku 2008 je hostiteľským mestom festivalu Dolný Kubín.

Copyright © TASR 2013


Divnô

Divnô


TO JE TV !

TO JE TV !



4. 10. 2013

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA



"Že nám berú zo zimáku železo, zatiaľ neriešim. Ale to, že každý súper v Kladne berie body, mi začína prekážať ."
Jaromír Jágr po tom, čo prichytil rómskeho spoluobčana, ako kradne železo z tamojšieho štadióna.

„ Našimi cieľovými zákazníkmi sú klasické rodiny Nezaradili by sme homosexuálny pár do niektorej z televíznych reklám, pretože sme za tradičnú rodinu . Ak homosexuálni ľudia majú radi naše cestoviny a našu komunikáciu, môžu ich jesť. Ak nemajú radi, čo hovoríme, môžu jesť iné."
Guido Barilla



Reforma sektora je kľúčovou zložkou... bezpečnostného sektora je kultúrnou zložkou... kľúčovou pri vývoji a tvorve fungujúceho právneho štátu.
Ivan Gašparovič v OSN


„ Áno, je to moje auto. No a čo teraz? Bolo to v piatok, keď máme pracovný čas do 14. hod. Bolo to po pracovnom čase. Bol som si vedomý, že tam nemá kto chodiť, keď nie sú úradné hodin. Bolo tam miesto, takže nevidím v tom absolútne žiadny problém. „
Ján Mlynár,prednosta Mestského úradu vo Vrútkach po tom , ako v dvoch prípadoch parkoval na mieste vyhradenom pre invalidov


„Títo dvaja obrancovia môžu hrať za Brezovú pod Bradlom - so Štefánikom. Graňák? Toho nezaplatíš! Ten zarobí v Diname viac ako dva útoky u nás. Bicek s Pašekom by stáli pár korún. A oni kúpia z drerva vytesaného, čo v Litoměřiciach plnil minerálky. Škoula!"
Jozef Golonka

"Ak žena šoféruje auto, nielen z čírej nevyhnutnosti, môže to mať negatívne fyziologické dôsledky; praktické a fyzilogické lekárske štúdie preukazujú, že to automaticky vplýva na vaječníky a tlačí panvu nahor.Preto sa domnievame, že tie, ktoré pravidelne šoférujú, majú deti s klinickými problémami rôzneho stupňa."
šajch Sálih al-Luhajdán ,saudskoarabský klerik

„Inak ale aj keby som nejakú akciu pre niekoho moderoval, čo by na tom bolo zlé? Keď človek robí v médiách - nemôže mať svoj vlastný politický názor? Čo keby som aj bol „ľavičiar" - nemám preto právo robiť svoju prácu? Prečo sa polarizujeme?? Budem nadávať na suseda a hádzať mu špaky na pozemok len preto lebo volil SMER ? Je preto zlý človek? Pre mňa nie sú dôležití politici ale ľudia, pre ktorých to podujatie budem moderovať - nie som naivný - áno možno si tam prihreje niekto svoju polievočku, ale najdôležitejšie je, že sa tým pomôže človeku."
Gregor Mareš


„Zhruba tri týždne dozadu sme dostali informáciu, že sa organizujú prostriedky na moju diskreditáciu. Súviselo to s mojou neústupčivosťou voči zmierneným pokutám, kde to organizuje nejaký zväz a my sme to dostali od iného zväzu, ktorý bol pozvaný do toho zoskupenia a ten to odmietol. Mená osôb a tých zväzov vedia všetci tí, ktorí to majú vedieť. Podrobnosti mám v zložke, ktorú mám pri sebe.
Ľubomír Jahnátek



„Pán Jakubec uráža a ubližuje strašne veľa ľuďom. Pre neho sú vhodné len dve inštitúcie. Blázninec, alebo väzenie.“
Peter Stašák


"Je ich v USA 300 miliónov. Podobne ako svojho času Nemecko si začínajú myslieť, že sú špeciálnou rasou, špeciálnou krvou, špeciálnou výnimočnosťou a mali by nastoliť vo svete poriadok a každého priviesť k rozumu. Nikdy som si nemyslel, že muž, ktorý vzišiel z chudobných pomerov, bude schopný takej rétoriky. Čierni boli ešte nedávno otrokmi a teraz hovorí o nejakej výnimočnosti.“
Alexander Lukašenko

3. 10. 2013

TASR- GRATULUJEME !

TASR- GRATULUJEME !


Tlačová agentúra Slovenskej republiky oslávi 20. výročie vzniku. Jubileum oslávi 3. októbra v Radošinskom naivnom divadle. Päťdesiatročné divadlo ponúkne dvadsaťročnej spravodajskej agentúre a jej hosťom predstavenie Jááánošííík po 300 rokoch, s ktorým zbiera úspechy po celom Slovensku.
„S médiami sa nám spolupracuje dobre, snažím sa vždy odpovedať na otázku, ktorú dostanem. A keď je tá otázka taká, ktorá ma zaujme, tak som ohromne rád a bližšie sa pozriem na toho človeka. Poviem pravdu, že niektorých vidím radšej, pretože sa otázkami už v minulosti u mňa dobre zapísali,“ uviedol pre TASR protagonista a šéf Radošinského naivného divadla Stanislav Štepka a dodal: „Tlačová agentúra Slovenskej republiky je reprezentatívna agentúra, sledujem ju na mojom počítači, jedným slovom - rád si prečítam správy, ktoré tam sú.“
Šéfovi Radošincov patrila aj otázka, akú správu môže ponúknuť agentúre práve dnes. „Veľmi rád odpoviem - začali sme práve skúšať novú inscenáciu Sčista – jasna, ktorá je pokračovaním hry Polooblačno. Teraz sa schádzame druhýkrát, aby sme sedeli nad textom aj pesničkami, nad scénou, bol tu scénograf aj kostýmová výtvarníčka. Dávame to dohromady, aby pokračovanie inscenácie, alebo našej správy o dvadsiatom storočí bolo také, ako si predstavujeme, to znamená k veci, ale aj vtipné, aby to bolo zase Radošinské naivné divadlo.“
„Spojenie osláv 20. výročia vzniku TASR s predstavením Radošinského naivného divadla je prirodzenou symbiózou dvoch sympaticky tvrdohlavých fenoménov, ktoré sa nemusia na nič tváriť, pretože svoje opodstatnenie za roky existencie dokázali nespočetnekrát. Je nám blízka človečenská poetika Radošincov, ktorí svojím jazykom - rovnako ako TASR - podávajú svoje správy o stave sveta ľudskej duše. V tomto ich vnímame ako našich najbližších a najváženejších spolupracovníkov, od ktorých sa radi necháme inšpirovať,“ konštatoval generálny riaditeľ TASR Jaroslav Rezník.
Tlačová agentúra Slovenskej republiky vznikla zriaďovacím zákonom 1. 1. 1993, rovnako ako moderná Slovenská republika, je pokračovateľkou všetkých organizačných foriem predchodcov a predchodkýň. V novembri 1918 vznikla prvá Slovenská tlačová kancelária, ktorá sa o pár mesiacov zlúčila s už existujúcou Českou tlačovou kanceláriou. Počas druhej svetovej vojny sa rozdelili, v roku 1951 opätovne zlúčili do Československej tlačovej kancelárie, ktorá pôsobila do záveru roka 1992.

Copyright © TASR 2013

Zomrela Polly Anthony

Zomrela Polly Anthony

Polly Anthony, bývala prezidentka vydavateľstva Epic Records a Geffen Records ,zomrela cez víkend vo veku 59 rokov po dlhom boji s rakovinou pankreasu . Pracovala s takými umelcami ako Macy Gray, Shakira, Celine Dion, Rage Against the Machine, Michael Jackson, Jennifer Lopez a Pearl Jam,

Gravitácia

Gravitácia


2. 10. 2013

Zomrel Tom Clancy

Zomrel Tom Clancy


Vo veku 66 rokov zomrel americký autor špionážnych a vojenských príbehov Tom Clancy. Pre denník New York Times potvrdilo túto informáciu vydavateľstvo Putnam, pod ktorým vychádzali jeho knihy. "Bolo potešenie s ním spolupracovať," povedal šéf Putnamu Ivan Held. Dej Clancyho príbehov sa väčšinou odohrával v čase studenej vojny, respektíve v období krátko po nej. Čitateľov do neho často vtiahlo aj množstvo technologických podrobností, ktoré autor opisoval.
Zrejme najznámejšou Clancyho postavou bol Jack Ryan pracujúci pre CIA, o ktorom momentálne nakrúcajú aj film. Snímka Jack Ryan: Shadow One by sa mala do kín dostať koncom roka, pričom sa v nej divákom predstavia Chris Pine, Kevin Costner či Keira Knightley. Okrem toho sa Clancyho príbehmi inšpirovali aj filmy ako Honba na ponorku (1990), Vysoká hra patriotov (1992) či Najväčšia hrozba (2002), respektíve séria videohier, ktorá niesla jeho meno. 

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. 

BONANO NEWS 7

BONANO NEWS 7

Na zisk a obrat vydavateľa denníka Nový Čas sa pýtal právnik, ktorý zastupuje sudcu najvyššieho súdu Juraja Semana v kauze článkov o stretnutí v bare Bonanno. Na Okresnom súde Bratislava II dnes pokračovalo pojednávanie v prípade žaloby sudcu Semana, ktorý žiada od slovenskej divízie spoločnosti Ringier Axel Springer za články stotisíc eur.
„Keďže namietate neprimeranosť a likvidačný charakter požadovanej nemajetkovej ujmy, mohli by ste uviesť, aký približne obrat a zisk mala spoločnosť Ringier SK za rok 2012,“ pýtal sa šéfa slovenského Ringieru právny zástupca sudcu Semana. „Trvám na to, že výška nemajetkovej ujmy, ktorá v tejto kauze činí dokopy milión eur, je neprimeraná,“ reagoval predseda predstavenstva Ringier Axel Springer Slovakia Peter Mertus. Podľa jeho slov napríklad v Českej republike takéto nemajetkové odškodnenia neprichádzajú do úvahy. „Ale slovenský štandard je iný,“ dodal s tým, že vlani bol hrubý zisk spoločnosti zhruba 7,5 milióna eur a obrat okolo 35 miliónov eur.
Vydavateľa Nového Času za články žaluje okrem Semana aj námestník generálneho prokurátora Ladislav Tichý, ktorý pýta 200-tisíc eur, ďalej žiadajú po stotisíc eur sudcovia najvyššieho súdu Daniel Hudák, Štefan Michálik a Milan Lipovský, 120-tisíc chce vysúdiť sudca z Čadce Jozef Korduliak a právnik na dôchodku Tibor Péchy. Stotisíc eur pýta aj podnikateľ Štefan Comorek.
Na dnešnom pojednávaní vypovedala redaktorka Nového Času, ktorá tému spracovávala. „Informovali sme verejnosť vo verejnom záujme o stretnutí predstaviteľov justície, kde sa podľa názoru redakcie bavili neprimeraným spôsobom,“ odpovedala novinárka na otázku, čo bolo úmyslom napísania článkov. Súd si dnes vypočul aj šéfredaktorku novín.
O stretnutí občianskeho združenia Justičný Oskar informoval Nový Čas v júni 2011. Právnik na penzii Tibor Péchy vítal v októbri 2010 prichádzajúcich hostí s modrými slúchadlami na ušiach a maketou samopalu v ruke na ulici pred barom Bonanno v Rajeckých Tepliciach. Denník vtedy pripomenul, že pár mesiacov predtým Ľubomír Harman s modrými chráničmi na ušiach a samopalom v ruke zastrelil v Devínskej Novej Vsi sedem ľudí.
Následky článkov boli podľa Semana fatálne. Na dávnejšom pojednávaní vyhlásil, že opustil rodinu, odsťahoval sa na chalupu a zhoršil sa mu zdravotný stav. „Nejde mi o peniaze, ale o postih žalovaného za toto protiprávne konanie,“ povedal v marci sudca najvyššieho súdu Seman.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrel Zdeněk Rytíř

Zomrel Zdeněk Rytíř
 

Vo veku 69 rokov dnes zomrel jeden z najvýznamnejších českých textárov Zdeněk Rytíř, ktorý spolupracoval s interpretmi ako napríklad Václav Neckář, Michal Tučný, Lenka Filipová, Karel Gott, Petr Spálený alebo skupina Olympic. Príčinou Rytířovho úmrtia bol infarkt, ktorému predchádzali dlhodobé zdravotné problémy. Pre portál iDNES.cz to potvrdil hudobný, divadelný a televízny producent Radan Dolejš.
Zdeněk Rytíř sa narodil 11. apríla 1944 v Tábore a spočiatku pôsobil predovšetkým ako hudobník. Hral napríklad v skupinách Karkulka, Mefisto, Blue Five, či Golden Kids. Jeho najväčším vzorom v začiatkoch textárskej kariéry bol Bob Dylan, pričom niektoré z jeho piesní aj voľne preložil do češtiny. K najvýznamnejším etapám jeho tvorby patrila spolupráca so spomínaným Václavom Neckářom a jeho skupinou Bacily, podieľal sa napríklad na ich albume Planetárium (1977) alebo trilógii Příběhy, písně a balady (1982 - 1983). V rokoch 1980 až 1984 intenzívne spolupracoval tiež so skupinou Olympic na nahrávkach Prázdniny na Zemi (1980), Ulice (1981) a Laboratoř (1984). Na konte má množstvo známych piesní, patria medzi ne napríklad hity Karla Gotta Zůstanu svůj, To musím zvládnout sám, Včelka Mája alebo jeho duet s Darinou Rolincovou Zvonky štěstí, pre Karla Zicha napísal Alenku v říši divů, pre Martu Kubišovú okrem iných Baladu o Kornetovi a dívce, Ring-o-ding alebo Tajga Blues, pre Hanu Hegerovú Čím dál tím víc, pre Pavla Bobka Vincenta, pre Petru Janů Motorest a pre Karla Černocha a Petra Dvorského Láska prý. Je tiež autorom textu piesne Den, kdy se vrátí láska pre televízny seriál Poisťovňa šťastia (2004 - 2010).

 

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká internetová spoločnosť Google svojím upraveným návrhom lepšie zareagovala na obavy Európskej komisie (EK) z poškodzovania hospodárskej súťaže. Vyhlásil to v utorok európsky komisár pre hospodársku súťaž Joaquín Almunia. Druhú ponuku, ktorú predložil Google v snahe zastaviť protimonopolné vyšetrovanie komisie, označil za "kľúčový moment", ktorý umožní zúčastneným stranám pracovať na dohode. Konečné rozhodnutie v prípade by mala komisia oznámiť na jar budúceho roka, uviedol ďalej Almunia v Európskom parlamente (EP).
Európske regulačné úrady začali vyšetrovať Google v novembri 2010 na základe podnetu konkurentov, vrátane technologického gigantu Microsoft, ktorí firmu obvinili zo zneužívania dominantnej pozície v oblasti vyhľadávania na internete. Predmetom vyšetrovania komisie boli okrem iného podozrenia, že internetový prehliadač Google môže zvýhodňovať iné služby tejto spoločnosti alebo kopírovať materiály z iných stránok bez povolenia autora.
V návrhoch pre EK sa Google v apríli zaviazal, že vo výsledkoch vyhľadávania oddelí svoje služby od produktov konkurencie a poskytne odkazy na aspoň tri konkurenčné prehliadače, komisia však v júli návrhy zamietla ako nedostatočné. Prijatie nového návrhu od internetovej firmy komisia potvrdila v septembri.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Počet obetí znásilnenia v Británii, ktoré sa odhodlali zdôveriť o svojej skúsenosti, vzrástol v minulom roku o približne 40 percent, čo odborníci dávajú do súvislosti s rozsiahlou medializáciou prípadov sexuálneho násilia páchaného niekdajšou hviezdou televíznych obrazoviek Jimmym Savileom.
Vyplýva to z údajov, ktoré dnes zverejnila organizácia Rape Crisis prevádzkujúca tiesňovú linku pre obete sexuálneho násilia i lokálne centrá pomoci obetiam v celej Británii.
"Z odozvy, ktorú máme, sa pod to podpísala medializácia prípadu, ktorá v istom ohľade vôbec po prvýkrát postavila do popredia obete a ich hlas," uviedla podľa agentúry Reuters hovorkyňa krízového centra Katie Russellová.
Vlani zaznamenala Rape Crisis 78.000 telefonátom, oproti 55.000 z predošlého roku. Väčšina pritom nahlasovala udalosti, ku ktorým došlo pred troma rokmi a viac.
"Pozitívny dopad vlaňajších udalostí je aspoň v tom, že mnoho obetí bolo vypočutých, verí sa im a nabrali odvahu vyhľadať pomoc, pričom je to často prvýkrát, čo sa niekomu zdôveria," konštatovala Russellová.
Podľa údajov štatistického úradu zverejnených v januári tohto roka bolo v uplynulých rokoch znásilnených každoročne 85.000 žien v Británii, pričom sexuálne motivovanému útoku bolo vystavených 400.000 žien. Len okolo 15 percent z nich sa obrátilo na políciu, napísala agentúra Reuters.


Novovytvorená webová stránka Thefacesoffacebook.com (tváre Facebooku) prichádza s unikátnym projektom umožňujúcim prezrieť si galériu fotografií každého z vyše miliardy užívateľov sociálnej siete Facebook. Informoval o tom dnes internetový spravodajský portál Yahoo News.
Ojedinelá aplikácia združuje všetky profilové fotografie do jedinej obrovskej, neustále sa rozširujúcej mozaiky, ktorú je možné priblížiť ovládacou myšou počítača a zamerať sa na jednotlivé tváre. Aplikácia zároveň ukazuje aktuálnu štatistiku narastajúcej komunity tejto celosvetovo najpoužívanejšej sociálnej siete.
Facebook má momentálne takmer 1,3 miliardy užívateľských profilov, pričom ich počet - ako ukazuje počítadlo na zánovnej stránke - rapídne narastá každou sekundou.
Za projektom stojí technologička Natalia Rojasová, podľa ktorej v žiadnom prípade nedochádza k porušovaniu zásad týkajúcich sa ochrany súkromia užívateľov Facebooku. "Neuchovávame nikoho osobné údaje, fotografie či mená. Ide len o aplikáciu, ktorá organizuje facebookové profilové fotografie," uviedla.

Copyright © TASR 2013

Zomrel Giuliano Gemma

Zomrel Giuliano Gemma

Pri dopravnej nehode neďaleko Ríma zahynul taliansky herec Giuliano Gemma. Dožil sa 75 rokov, informovala o tom agentúra AFP.
Urastený herec s pohľadnou tvárou sa preslávil nielen množstvom rolí vo spaghetti westernoch, ale predovšetkým ako Nicolas v prvých dvoch dieloch pentalógie o Angelike – Angelika, markíza anjelov (1964) a Skvelá Angelika (1965).
Gemma sa narodil v septembri 1938 v Ríme a filmovú kariéru začal v osemnástich rokoch ako kaskadér. Po niekoľkých malých rolách a dablérských zastupovaniach ho v roku 1962 režisér Duccio Tessari obsadil do hlavnej úlohy v dobrodružnej fantasy Arrivani aj titani.
Hral celkovo vo viac ako stovke filmov, ktorých žáner siahal od komédií, cez dobrodružné snímky až po historické filmy. Objavil sa po boku najslávnejších hercov vrátane Charltona Hestona v Ben Hurovi, alebo s Alainom Delonom v Gepardovi režiséra Luchino Viscontiho z roku 1962.
V roku 1965 nakrútil film Una Pistola per Ringo, ktorý ho preslávil v zahraničí a zaistil mu ďalšie westernové úohy. Počas svojej kariéry nakrúcal napríklad s Kirkom Douglasom, Ritou Hayworthovou, Henrym Fondom, Liv Ullmanovou alebo Philippom Noiretom a Catherine Deneuve.
Gemma získal okrem iného cenu na Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch a cenu Grolla d'Oro na festivale v San Vincente.

Copyright © ČTK 2013

Nominácie na Hovorcov roka

Nominácie na Hovorcov roka



Nominácie na Hovorcu roka 2013 sú už známe. Hovorkyňa Greenpeace Lucia Szabová aj šéf kancelárie bratislavského primátora Ľubomír Andrassy majú tretiu trofej na dosah, prezidentov hovorca Marek Trubač skončil opäť medzi kandidátmi na Malinu. Takto rozhodla odborná porota. Definitívne výsledky víťazov v jednotlivých kategóriách budú slávnostne vyhlásené 11. októbra na Made in Media Party, informovala TASR Lenka Bosá z Asociácie hovorcov Slovenska (AHS).
      Porotcovia z radov novinárov vyberali z osôb, ktoré spĺňajú podmienky štatútu ankety. "Porotcovia nominujú v každej z kategórií jedného až troch kandidátov na ocenenie. Porota následne rozhodne o nominačnom "short" liste," vysvetlil predseda AHS Ján Orlovský.
      Nominovaní v kategórii Samospráva a neziskový sektor za rok 2013 sú riaditeľ kancelárie primátora hlavného mesta SR Bratislava Ľubomír Andrassy, hovorca Miestneho úradu Bratislava - Nové Mesto Marek Tettinger, hovorca Miestneho úradu Bratislava - Staré Mesto Tomáš Halán, hovorkyňa Greenpeace Lucia Szabová a hovorkyňa mesta Košice Martina Viktorínová.
      V kategórii Štátna správa a štátny sektor porota nominovala hovorkyňu Špecializovaného trestného súdu Katarínu Kudjákovú, hovorkyňu Ministerstva zdravotníctva SR Zuzanu Čižmárikovú, hovorcu Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Borisa Chmela, hovorcu Ministerstva dopravy SR Martina Kóňu a hovorkyňu predsedu vlády SR Beatrice Szabóovú.
      Nominovanými v kategórii Privátny a komerčný sektor sú zase riaditeľka odboru firemnej komunikácie Allianz – Slovenská poisťovňa Lucia Muthová, hovorkyňa ČSOB Finančnej skupiny Zuzana Eliášová, hovorkyňa SIRS a.s. Ivana Strelcová, hovorkyňa UniCredit Bank Zuzana Ďuďáková a PR manažér festivalu Bažant Pohoda Mário Gešvantner.
      Hovorcov ani tento rok neminú Maliny za hovorcovský "antivýkon". Porotcovia konštatovali, že tak ako kvalita a profesionalita výstupov médií, ktoré pracujú s čoraz menším počtom redaktorov, podobný trend nekvality vidno aj na strane hovorcov. Profesionalitu podľa poroty nahrádza arogancia a hrubosť. Malinové nominácie vraj preto nebudú prekvapením pre nikoho z mediálneho prostredia.
      Porota v tomto roku nevybrala TOP hovorcu. Kategória je určená len pre mimoriadny výkon profesie.
      Cieľom ankety je vyzdvihnúť prácu hovorkýň a hovorcov na Slovensku s dôrazom na ich profesionalitu a snahu o transparentnosť pri komunikácii. Podpredseda výkonnej rady IPI a člen poroty Pavol Múdry vyzdvihol prácu Ľubomíra Andrassyho pri tohtoročných povodniach. Hoci Andrassy už nesedí na hovorcovskom kresle, štatút podľa predsedu AHS povoľuje jeho nomináciu na ocenenie Hovorca roka. "Nomináciu môže získať osoba, ktorá sa počas predchádzajúcich 12 mesiacov aspoň raz verejne vyjadrila v médiu s celoštátnou pôsobnosťou za inštitúciu, ktorú zastupuje s titulom hovorca, alebo ako osoba zodpovedná za komunikáciu," vysvetľuje Orlovský.
      Odbornú dvanásťčlennú porotu zostavil organizátor zo známych osobností z oblasti médií, PR a komunikácie. V porote zasadli Veronika Deckerová (výkonná riaditeľka Supreme Communication), Lukáš Diko (šéfredaktor spravodajstva RTVS), Igor Güttler (PR manager Rádia Expres), Radovan Choleva (politický analytik a spoluautor blogu Vrtieť psom - Škola politického marketingu), Marta Jančkárová (moderátorka relácie O 5 minút 12 a Komentárov RTVS), Jana Krescanko Dibáková (redaktorka domáceho spravodajstva TV JOJ), Silvia Kušnírová (prezidentka Asociácie PR SR a PR stratég DYNAMIC RELATIONS 2000 s.r.o.), Roland Kyška (výkonný riaditeľ 4 people, n.o.), Richard Kvasňovský (vedúci domácej redakcie TASR), Pavol Múdry (podpredseda výkonnej rady International Press Institute (IPI) a predseda správnej rady IPI Slovensko), Arpád Šoltész (komentátor Hospodárskych novín), a Ján Záborský (vedúci redaktor Trendu).
      V minulom ročníku sa TOP hovorcom stal Milan Vanga z Ministerstva obrany SR, víťaz kategórie Štátna správa a štátny sektor. V kategórií Samospráva a neziskový sektor si víťazstvo odniesol Marek Tettinger, hovorca Miestneho úradu Bratislava - Nové Mesto. V kategórií Privátny a komerčný sektor už po druhýkrát získala prvenstvo Lucia Muthová, riaditeľka odboru firemnej komunikácie v Allianz - Slovenská poisťovňa.




Copyright © TASR 2013

1. 10. 2013

Zomrel Koloman Leššo

Zomrel Koloman Leššo


Vo veku 70 rokov v piatok 27. septembra zomrel po dlhej chorobe slovenský výtvarník, animátor, spisovateľ, ilustrátor, scenárista a karikaturista Koloman Leššo. Rozlúčka s jedným zo zakladateľov slovenského animovaného filmu a tvorcom Večerníčkov bude vo štvrtok 3. októbra o 10.30 h v smútočnej obradnej sieni v Slávičom údolí. TASR o tom informovali z medzinárodného domu umenia pre deti BIBIANA.
V roku l968 Leššo ukončil štúdium na Fakulte architektúry SVŠT v Bratislave a od roku 1971 sa ako slobodný umelec venoval maľbe, keramike, ilustrácii, fotografickej tvorbe a animovanému filmu. Vystavoval svoje výtvarné diela doma i v zahraničí a získal mnohé ceny, vrátane najvyšších medzinárodných ocenení, napríklad Mexico-Mencion (1970), ale aj Čestné uznanie za ilustrácie v súťaži Československé najkrajšie knihy (1977). Na XI. ročníku Bienále animácie Bratislava v roku 2012 mu bola udelená Čestná medaila Albína Brunovského.
Leššo patrí k zakladateľom slovenského animovaného filmu ako priekopník netradičných výtvarných techník v animácii (keramika, drevo, plastelína, atď.) a je podpísaný pod stovkou filmov pre kinodistribúciu i pre televízny Večerníček. Najmä animované seriály Najmenší hrdinovia (1989) a Hlinené rozprávky (1999), ktoré vytvoril s režisérom Františkom Jurišičom, patria k legendárnym televíznym titulom. Jeho filmy Fúkaj, Silák, Jeleniar (1975), Kikirikí (1986), Múdre prasiatko (1989), Objekty (1990) a ďalšie získali významné medzinárodné festivalové ocenenia.


Copyright © TASR 2013

RTVS NEWS

RTVS NEWS


KDE JE MODRÉ Z NEBA ?

KDE JE MODRÉ Z NEBA ?
 
 

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 


Americký režisér zrušil svoje plány natočiť dokumentárny film o bývalej ministerke zahraničných vecí Hillary Clintonovej. Filmár prostredníctvom médií oznámil, že pre nezáujem nemôže natočiť film, na ktorý by mohol byť hrdý. Charles Ferguson poukázal zároveň na neochotu spolupracovať zo strany dvoch dominantných politických hnutí v USA - republikánov aj demokratov. Pochopenie nenašiel ani u samotných Clintonovcov. Ferguson, ktorý získal Oscara za dokument o finančnej kríze s názvom Inside Job, uviedol, že chcel pre televíziu CNN vyprodukovať "objektívny, viditeľný a kontroverzný" film o bývalej prvej dáme. Kým republikáni to označili za prípadnú propagáciu Clintonovej osoby v súvislosti s jej možnou kandidatúrou v prezidentských voľbách v roku 2016, demokrati podľa neho nechceli hovoriť na kameru. Spomedzi viac ako sto ľudí boli ochotní prehovoriť iba dvaja ľudia. Ako uviedol, "je to víťazstvo pre Clintonovcov a pre stroje na peniaze, ktorými sa obe politické strany teraz stali".
Clintonovej, rodáčke z Chicaga, v roku 2008 iba tesne unikla prezidentská nominácia Demokratickej strany do boja proti republikánovi Johnovi McCainovi. O tú ju po tvrdom boji nakoniec pripravil súčasný prezident Barack Obama. Ten si ju však po svojom volebnom víťazstve vybral za ministerku zahraničných vecí. Samotná bývalá americká senátorka sa však zatiaľ k svojej možnej kandidatúre vyjadruje hmlisto. Faktom ale zostáva, že je najpopulárnejším americkým politikom súčasnosti.

 

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

RTVS NEWS

RTVS NEWS


RTVS v nedeľu 29. septembra sumárne dosiahla celodenný podiel na televíznom trhu 17,9%. Ide o jeden z najvyšších podielov Jednotky a Dvojky v roku 2013. Vyššie kumulatívne hodnoty oba kanály dosiahli len počas prenosov Majstrovstiev sveta v hokeji či Tour de France.
Jednotka bola jednotkou na trhu v čase vysielania relácií Svet v obrazoch, politickej diskusnej relácie O 5 minút 12, ako aj počas publicistickej relácie Občan za dverami, ktorá dosiahla svoj druhý najvyšší podiel na trhu v hodnote 19,7% a pozrelo si ju takmer 200 000 divákov.
Jednotke sa darilo zaujať divákov aj v podvečernom slote. Svoje nadpriemerné výkony sledovanosti dosiahli relácie Hurá do záhrady a Tajomstvo mojej kuchyne s druhým najvyšším podielom na trhu v roku 2013 v hodnote 16,0%.
Nadpriemernými výkonmi sledovanosti pokračovala Jednotka aj počas večerného spravodajstva. Správy RTVS dosiahli jednu z najvyšších hodnôt v roku 2013, pozrelo si ich 218 000 divákov a športové spravodajstvo Góly body sekundy so sledovanosťou 317 000 divákov dosiahlo svoju najvyššiu hodnotu v roku 2013.
Dokument Dve tváre Osvienčimu na Dvojke upútal pozornosť divákov aj v nedeľnej poludňajšej repríze, kedy pozrelo si ho 56 000 divákov. V sobotňajšej premiére dosiahol sledovanosť 69 000 divákov. Dvojka si divákov udržala aj v nedeľu popoludní počas priameho prenosu z MS v cyklistike vo Florencii, ktorý sledovalo 180 000 divákov. Dvojka bola počas väčšiny vysielania prenosu jednotkou na trhu.
Večer Dvojka odvysielala prvýkrát v rámci nového cyklu Divadlo nás baví záznam z predstavenia Tančiareň s viacerými slovenskými divadelnými osobnosťami, predstavenie si na Dvojke pozrel nadpriemerný počet divákov.

30. 9. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 


Anglický herec Martin Freeman si zahrá v seriáli Fargo, ktorý nakrútia na motívy rovnomennej snímky bratov Coenovcov z roku 1996. Stvárni poisťovacieho agenta Lestera Nygaarda, pričom dvorný herec Coenovcov Billy Bob Thornton zosobní Lornea Malva, "manipulatívneho muža, ktorý ho dostane na cestu skazy". Nakrúcať sa bude v Kanade. Desaťdielny seriál s novými postavami a zápletkou by mali začať vysielať na budúcu jar. Coenovci sa zhostia úlohy výkonných producentov, pričom o scenár sa postará Noah Hawley.
Krimitriler Fargo, ktorý nominovali na celkovo sedem Oscarov, zaradil Americký filmový inštitút do svojho zoznamu 100 najlepších amerických filmov. V snímke si zahrala Frances McDormand, ktorá stvárnila odhodlanú tehotnú policajtku na stope dvoch zločincov. Okrem nej sa vo filme ukázali aj William H. Macy, Steve Buscemi či Peter Stormare. Snímka, ktorú režíroval Joel Coen a spolu s bratom napísal jej scenár, má na konte aj šesť Independent Spirit Awards, jednu WGA Award a štyri nominácie na Zlatý glóbus. Joel Coen tiež získal cenu pre najlepšieho režiséra na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes.
Informácie pochádzajú z webstránky www.hollywoodreporter.com a archívu agentúry SITA.


©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

RTVS NEWS . Svetový deň hudby na Rádiu Devín

RTVS NEWS
 


Medzinárodný deň hudby bol vyhlásený v roku 1974 a je podporovaný organizáciou UNESCO a Medzinárodnou hudobnou radou (IMC). Cieľom je propagovať a lepšie poznať hudobné umenie, podporovať mier a priateľstvo medzi národmi a vzájomné uznávať estetické hodnoty. Na čo sa teda môžu poslucháči Rádia Devín počas tohto významného dňa tešiť?

Dopoludnie:

6:00 – 6:10

Verše - Štyri piesne pre bas a klavír na verše Vojtecha Mihálika – spievané verše.

7:00 - 9:00

Ranné ladenie – hosťom bude slovenský violončelista Eugen Prochác, ktorý je v ten deň sólistom festivalového koncertného večera na 49. ročníku BHS.

Ranníček - Beáta Panáková: Malé rozprávky o veľkom hudobníkovi: Rytier zlatej ostrohy – Príbeh o Wolfgangovi Amadeovi Mozartovi.

9:00 - 10:30

Ars musica - bude patriť atypickým verziám slávnych diel slávnych skladateľov, najmä Ludwiga van Beethovena a Edvarda Hagerupa Griega.

11:05 – 11:15

Esej - Hermann Hesse/Magda Takáčová: Gertrúda. Fragment z románu „o moci hudby a sile lásky“ - úryvok z "hudobného" románu Hesseho.

11.30 – 12.00

Poviedka – Vincent Šikula: Pre lesný roh – Poviedka inšpirovaná spisovateľovým osobným príbehom spätým s hudbou.

Popoludnie:

14:30 - 16:00

Popoludnie na Devíne – hosťom bude šéfdirigent SOSR Mario Košik, ktorý predstaví nadchádzajúci cyklus abonentných koncertov SOSR a aktuálne štúdiové nahrávky realizované na pôde Slovenského rozhlasu.

Verše - Publius Ovidius Naso: Hudba a poézia

16:05 – 16:30

Jazzovinky – s aktuálnymi albumami formácií CPR Electrio a Moonlight Breakfast.

17:00 – 17:30

Hudba z mesta - Varšava a Atom String Quartet. Je to jedno z mála sláčikových kvartet na svete, ktoré hrajú jazz.

17:35 – 18:30

Farby zvuku - Hudobný fíčer o podstate hudobného umenia. Zvuk a jeho rozličné frekvencie, trvanie, intenzita, farba. Ako sa z fyzikálnych veličín stáva hudobná výpoveď, estetika, znak, emócia, duch. O svete zvuku s tými, čo túto zvláštnu konkrétnu abstrakciu tvoria, tvarujú, selektujú a komponujú.

Večer:

19:00 – 21:00

Večer na tému 60. výročie Detského speváckeho zboru SRo - Hudobno-slovné pásmo so súčasným a bývalými dirigentmi zboru Adriánom Kokošom, Jankou Rychlou a Mariánom Vachom a hudobným skladateľom Jurajom Hatríkom, ktorého tvorba je úzko prepojená s rozhlasovým zborovým telesom. Rozprávanie o vzniku, histórii, pôsobení detského zboru na rozhlasovej pôde, ale aj slovenskej hudobnej scéne všeobecne.

21:00 – 22:30

Tri veľké slovenské hlasy - to je názov operného troj-recitálu popredných slovenských operných speváčok a speváka, ktorí pôsobia prevažne na zahraničných operných scénach - počnúc milánskou La Scalou a končiac Metropolitnou operou v New Yorku. Ponúkneme vám záznam z koncertov troch špičkových slovenských operných spevákov z cyklu "Veľké slovenské hlasy". V operných áriách a piesňových cykloch sa predstavia: Adriana Kučerová (soprán), Jana Kurucová (mezzosoprán) a Pavol Bršlík (tenor).

Nikita – husí odlet.

Nikita – husí odlet



Jednotka lepšie.
Dvojka lepšie.
Spolu  lepšie a cez desať-10.90 %  

Markíza  lepšie.
TV Doma rovnako.
DAJTO  horšie.
FOOOR  lepšie.
Spolu lepšie - 36.50%

JOJ lepšie.
JOJ PLUS horšie.
WAU rovnako.
Spolu rovnako- 22.80%

TA 3 horšie. 

Jednotka - 8.50 % ;
Dvojka - 2.40 % ;
Markíza - 26.60% ;
TV DOMA - 5.90% ;
DAJTO- 2.80%
FOOOR- 1.20%
TV JOJ – 16.90 % ;
JOJ PLUS- 4.70 % ;
WAU -1.20 % ;
TA 3 - 1.40 %

San Sebastián International Film Festival

San Sebastián 


International Film Festival

Na 61. ročníku filmového festivalu San Sebastiane boli rozdané tieto ceny :


Zlatú mušľu za najlepší film zísjala snímka PELO MALO, réžia :Mariana Rondón (Venezuela-Peru-Nemecko)
Zvláštnu cenu poroty získal film La herida, réžia :Fernando Franco (Španielsko)
Striebornú mušlí za najlepšiu réžiu získal FERNANDO Eimbcke za film Club sendvič (Mexiko)
Strieborná mušľa za najlepší ženský herecký putovala do rúk MARIAN ÁLVAREZ, La herida (Španielsko)
Strieborná mušľa za najlepšieho herca- JIM Broadbent, LE WEEK-END, (UK)
Cena poroty za najlepšiu kameru - PAU ESTEVE Birba, Canibal (Španielsko-Rumunsko, Rusko, Francúzsko)
Cena poroty za najlepší scenár - ANTONÍN Baudre Christophe Blain Bertrand Tavernier, QUAI d'Orsay, Paríž (Francúzsko)

29. 9. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Francúzsko v piatok oznámilo, že pokutovalo spoločnosť Google sumou 300.000 eur za porušenie pravidiel o ochrane údajov.
      Agentúra regulujúca informačné technológie oznámila, že Google dostatočne nereagoval na jej júnové rozhodnutie. To dávalo spoločnosti lehotu tri mesiace, aby bola úprimnejšia ohľadom informácií, ktoré zbiera od užívateľov.
      Regulátori tiež požadujú, aby Google umožnil ľuďom zvoliť si možnosť necentralizovať dáta - napríklad keď sú údaje z vyhľadávania, služby Gmail a Youtube uložené na jednom mieste, doplnila agentúra AP.
      Francúzska Národná komisia pre informačné technológie a slobody (CNIL) vyhlásila, že firma Google požadované zmeny nevykonala. Medzi požiadavkami bolo aj informovanie užívateľov o tom, na čo ich údaje používa a ako dlho ich má uložené. CNIL dodala, že teraz sa začne formálne správne konanie, ktoré ale môže trvať niekoľko mesiacov.

Copyright © TASR 2013



RTVS NEWS

RTVS NEWS



Projekt Audioport v pondelok 30. septembra už po štvrtýkrát prinesie spoločné vysielanie slovenského Rádia_FM a českého Radia Wave. „Keďže v rámci Audioportu vystúpia dve úplne čerstvé hudobné tváre, rozhodli sme sa v priebehu tohto dňa venovať mladým talentom z rôznych oblastí umenia. Určite spoznáte ľudí, o ktorých ešte budete v budúcnosti počuť,“ vyjadrila sa šéfredaktorka Rádia_FM Lenka Bednárová. V štúdiu Rádia_FM sa tak predstavia napríklad mladá ilustrátorka Daniela Olejníková, grafický dizajnér Rudolf Vychovalý, ale aj v Cannes ocenený slovenský filmár Matúš Vizár.
Vysielaním budú sprevádzať moderátori Rádia_FM Martin „Ego“ Staňo a Dominika Karasová, známi z Rána na eFeMku, od 10:00 do 14:00 vysiela Lucia Cibulová a čas od 14:00 do 18:00 bude patriť Danielovi Balážovi. Slovenskí redaktori svoje pásma budú moderovať spoločne s kolegami z Radia Wave Jonášom Zbořilom, Bárou Šichanovou a Alešom Stuchlým. 
Celý Audioport zavŕši dvojkoncert v Komornom štúdiu Slovenského rozhlasu. O 20:00 vystúpi slovenská nu-folková pesničkárka Katarzia a o 21:00 sa môžete tešiť na projekt českého maskovaného hudobníka, ktorý si hovorí Kittchen. Vstup na večerný program v Komornom štúdiu bude voľný až do zaplnenia kapacity sály. 


Podrobné informácie hľadajte na stránke Rádia_FM http://fm.rtvs.sk
alebo na Facebooku https://www.facebook.com/radiofm 
Viac o rádiu Wave http://www.rozhlas.cz/radiowave/portal/ 
Viac o projekte Katarzia https://www.facebook.com/katarziaprojekt 
Viac o projekte Kittchen http://www.kittchen.cz/ 

NEDEĽNÉ REZNE A KÁVA

NEDEĽNÉ REZNE A KÁVA


Relácia TA3 V politike v nedeľu 29. septembra 2013 .Témy: Daňová prognóza, výsledky, výber daní, daňové úniky, bločková lotéria, hospodárenie samospráv, štátny rozpočet, opatrenia na zníženie deficitu, odvodová úľava a odvodové úvery .Hostia: Peter Kažimír, minister financií (Smer-SD)  a Ivan Švejna, podpredseda Mosta-Híd 


Hosťami diskusnej relácie RTVS O 5 minút 12 budú podpredseda vlády a minister financií SR Peter Kažimír (Smer-SD) a podpredseda strany a poslanec NR SR Ivan Štefanec (SDKÚ-DS). 
Témy: 
· Čo odzrkadľuje najnovšia daňová prognóza - vplyv na rozpočet a celkovú hospodársku situáciu 
· Bločková lotéria 
· Zníženie odvodov pre nízkopríjmové skupiny zamestnancov + odvodový úver 
· Ďalšie aktuálne témy 
Živá diskusia bude odvysielaná v nedeľu 29. septembra na Jednotke, reláciu moderuje Marta Jančkárová. 




Passed out.