2. 10. 2013

BONANO NEWS 7

BONANO NEWS 7

Na zisk a obrat vydavateľa denníka Nový Čas sa pýtal právnik, ktorý zastupuje sudcu najvyššieho súdu Juraja Semana v kauze článkov o stretnutí v bare Bonanno. Na Okresnom súde Bratislava II dnes pokračovalo pojednávanie v prípade žaloby sudcu Semana, ktorý žiada od slovenskej divízie spoločnosti Ringier Axel Springer za články stotisíc eur.
„Keďže namietate neprimeranosť a likvidačný charakter požadovanej nemajetkovej ujmy, mohli by ste uviesť, aký približne obrat a zisk mala spoločnosť Ringier SK za rok 2012,“ pýtal sa šéfa slovenského Ringieru právny zástupca sudcu Semana. „Trvám na to, že výška nemajetkovej ujmy, ktorá v tejto kauze činí dokopy milión eur, je neprimeraná,“ reagoval predseda predstavenstva Ringier Axel Springer Slovakia Peter Mertus. Podľa jeho slov napríklad v Českej republike takéto nemajetkové odškodnenia neprichádzajú do úvahy. „Ale slovenský štandard je iný,“ dodal s tým, že vlani bol hrubý zisk spoločnosti zhruba 7,5 milióna eur a obrat okolo 35 miliónov eur.
Vydavateľa Nového Času za články žaluje okrem Semana aj námestník generálneho prokurátora Ladislav Tichý, ktorý pýta 200-tisíc eur, ďalej žiadajú po stotisíc eur sudcovia najvyššieho súdu Daniel Hudák, Štefan Michálik a Milan Lipovský, 120-tisíc chce vysúdiť sudca z Čadce Jozef Korduliak a právnik na dôchodku Tibor Péchy. Stotisíc eur pýta aj podnikateľ Štefan Comorek.
Na dnešnom pojednávaní vypovedala redaktorka Nového Času, ktorá tému spracovávala. „Informovali sme verejnosť vo verejnom záujme o stretnutí predstaviteľov justície, kde sa podľa názoru redakcie bavili neprimeraným spôsobom,“ odpovedala novinárka na otázku, čo bolo úmyslom napísania článkov. Súd si dnes vypočul aj šéfredaktorku novín.
O stretnutí občianskeho združenia Justičný Oskar informoval Nový Čas v júni 2011. Právnik na penzii Tibor Péchy vítal v októbri 2010 prichádzajúcich hostí s modrými slúchadlami na ušiach a maketou samopalu v ruke na ulici pred barom Bonanno v Rajeckých Tepliciach. Denník vtedy pripomenul, že pár mesiacov predtým Ľubomír Harman s modrými chráničmi na ušiach a samopalom v ruke zastrelil v Devínskej Novej Vsi sedem ľudí.
Následky článkov boli podľa Semana fatálne. Na dávnejšom pojednávaní vyhlásil, že opustil rodinu, odsťahoval sa na chalupu a zhoršil sa mu zdravotný stav. „Nejde mi o peniaze, ale o postih žalovaného za toto protiprávne konanie,“ povedal v marci sudca najvyššieho súdu Seman.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.