23. 6. 2018

Špecializovaný trestný súd nevzal Kočnera a Ruska do väzby

Špecializovaný trestný súd 
nevzal Kočnera a Ruska do väzby 

Podnikateľ Marian K., ako aj bývalý riaditeľ televízie Markíza a exminister Pavol R. budú stíhaní na slobode. Obidvaja sú obvinení v prípade falšovania zmeniek voči televízii. Rozhodol o tom v sobotu večer sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica.
"Súd neuznal dôvody na vzatie do väzby, prepustil oboch zadržaných zo zadržania s tým, že v najbližších dňoch bude rozhodovať Najvyšší súd SR, termín je 28. júna o 14.00 h," informoval právny zástupca Pavla R. Marek Para. Ďalšie stanovisko poskytnú až po rozhodnutí.
Ani jeden z obvinených sa k sobotnému rozhodnutiu súdu nevyjadril. Sťažnosť voči nemu podal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).
"Sudca ŠTS skonštatoval existenciu dôvodného podozrenia spáchania trestnej činnosti oboma obvinenými, ale nezistil žiadne konkrétne skutočnosti odôvodňujúce útekovú, kolúznu, ako aj preventívnu väzbu u oboch obvinených," potvrdila pre TASR hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.
Sudca ŠTS v sobotu o tomto prípade rozhodoval od 14.00 h, kedy obidvoch obvinených priniesla polícia v putách.
Obvinenia boli voči podnikateľovi Marianovi K. a bývalému riaditeľovi TV Markíza a exministrovi hospodárstva Pavlovi R. vznesené v prípade falšovania televíznych zmeniek v hodnote 70 miliónov eur.
Národná kriminálna agentúra zadržala Mariana K. v stredu (20.6.). Vo štvrtok ráno prišiel na policajné prezídium Pavol R. Po výsluchu opustil policajnú budovu, neskôr ho polícia zadržala. Obvinení absolvovali vo štvrtok výsluch pred vyšetrovateľom.



Copyright ©TASR 2018


Rusko Kočner reality show

Rusko Kočner reality show

Krátko pred 19. hodinou sudca na pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici prerušil konanie o návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry na vzatie do väzby obvinených Mariána K. a Pavla R. Podľa obhajcu Mareka Paru v súčasnosti sudca pripravuje vo veci rozhodnutie, čo môže trvať aj viac hodín, pretože ide o komplikovaný prípad. Sudca vyhlási verdikt ešte dnes večer.
Obaja zadržaní čelia obvineniu z trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov v jednočinnom súbehu so zločinom marenia spravodlivosti formou spolupáchateľstva. Podľa prokuratúry dôvodom na väzbu je obava, že na slobode by pokračovali v trestnej činnosti a jeden z nich už teraz marí objasňovanie skutočností závažných pre trestné stíhanie.
Príchod eskorty so zadržanými sledoval väčší počet médií. Výsluch obvinených je neverejný a pretože médiá nemajú povolený vstup mimo pracovného času, na výsledok rozhodovania sudcu budú musieť čakať vonku.
Prokuratúra očakáva, že súd vyhovie návrhu na vzatie do väzby. Naopak, obhajcovia Marek Para a Martin Pohovej predpokladajú, že dôvody na väzbu ich klientov nie sú a súd ich prepustí zo zadržania na slobodu. V každom prípade vec skončí na Najvyššom súde, pretože strana, ktorej súd nevyhovie, podá voči verdiktu sťažnosť.
Pred súdom čakajúce médiá zaujal postarší muž. Ten na prinesenú tabuľu napísal, že "aj príslušného sudcu do basy“. Akoby transparent potom držal v rukách pred vstupom do budovy blízkeho krajského súdu počas prítomnosti médií.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Okupácia 1968

Okupácia 1968



V nedeľu 24. júna uvedú do slovenských kín uvedú dokumentárnu snímku Okupácia 1968. Snímka piatich režisérov z piatich krajín o vpáde vojsk Varšavskej zmluvy do Československa (ČSSR) v auguste 1968 a následnej okupácii pozostáva z piatich 26-minútových dokumentov, ktoré predstavujú udalosť z pohľadu okupantov.

Snímka, ktorá vznikla v produkcii slovenského filmára Petra Kerekesa, je výsledkom spolupráce filmárov z krajín bývalej Varšavskej zmluvy - ruskej režisérky Jevdokie Moskviny, maďarskej filmárky Lindy Dombrovszkej, poľskej režisérky Magdaleny Szymków, Nemky Marie Elisy Scheidt a bulharského filmára Stephana Komandareva. Svetovú premiéru mala na festivale goEast vo Wiesbadene, slovenská premiéra ju čaká 21. júna na Medzinárodnom filmovom festivale Art Film Fest v Košiciach. Snímku osobne uvedú režisérka Marie Elisa Scheidt a producent Peter Kerekes a spolu s nimi i protagonista Iľja Ľvovič Smolokovskij.

Po slávnostnom uvedení na Art Film Feste sa uskutočnia regionálne premiéry, ktoré tiež uvedú Scheidt, Kerekes a Smolokovskij. V piatok 22. júna bude mať Okupácia 1968 premiéru v Žiline (Stanica Žilina Záriečie), o deň neskôr v Liptovskom Mikuláši (Diera do sveta) a 24. júna v Bratislave (A4-Kino Inak). V dňoch 22. a 23. júna si film budú môcť záujemcovia a záujemkyne pozrieť v exkluzívnej online premiére na webstránke www.kinecko.com.

Okupácia 1968 je kolektívny projekt zobrazujúci subjektívny pohľad vojakov "spriatelených" vojsk, ich myšlienky, pocity i úlohy, ktoré mali počas okupácie ČSSR. Hlavnou otázkou snímky je podľa tvorcov to, ako sa človek zachová, keď sa ocitne v centre diania európskych dejín. Akú úlohu má individuálna zodpovednosť, zachovanie si vlastných názorov, morálnych zásad a ako sa to všetko zmení, keď sa musí vojak rozhodnúť medzi záchranou života a dodržaním pravidiel. Film predstavuje svedectvá obyčajných vojakov ale aj generálov. Tvorcovia snímku venovali 108 obyvateľom ČSSR, ktorých zabili počas invázie vojsk Varšavskej zmluvy.

Realizáciu filmu finančne podporili Audiovizuálny fond, Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky, International Visegrad Fund a MEDIA Programme. Distribúciu snímky má na starosti spoločnosť Filmtopia.

2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

AVF reaguje na Kaščákovú

AVF reaguje na Kaščákovú 

K opakovane zavádzajúcim verejným tvrdeniam poslankyne Kaščákovej sa Audiovizuálny fond podľa jeho riaditeľa Martina Šmatláka nebude verejne vyjadrovať, a to až do skončenia riadnych kontrolných procesov súvisiacich s filmovým projektom Generál.
"Prekvapuje ma, že politická strana vydáva tlačové správy k poslaneckému prieskumu, ktorý nie je ukončený. Konanie poslankyne Kaščákovej počas tohto prieskumu považujeme za neslušné, nekorektné a blížiace sa k hranici zneužitia právomoci verejného činiteľa či marenia vyšetrovania, ktoré sama iniciovala," dodal Šmatlák.



Copyright ©TASR 2018

Audiovizuálny fond zatiaľ neodpovedal na otázky poslancov


Audiovizuálny fond zatiaľ 
neodpovedal na otázky poslancov

Poslanecký prieskum zatiaľ nepriniesol uspokojivé odpovede na moje otázky, tvrdí poslankyňa Národnej rady SR (NR SR) za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Renáta Kaščáková po prieskume, ktorý poslanci z Výboru NR SR pre kultúru a médiá začali tento týždeň na Audiovizuálnom fonde (AVF) v súvislosti s podozreniami na nezákonné praktiky pri rozdeľovaní verejných financií. Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková, otázky tímlíderky SaS pre kultúru smerovali najmä k príprave veľkofilmu Generál, na ktorý od roku 2013 AVF schválil dotácie na vývoj a produkciu v celkovej výške 897 900 eur.

Sporné sú podľa Kaščákovej najmä už vyplatené čiastky spolu za 247 900 eur na vývoj a produkciu filmu. Ich vyplatenie totiž bolo podmienené dodaním výstupov ako napríklad technický scenár vo verzii pre nakrúcanie, finálny zoznam výrobného štábu, finálne herecké obsadenie, dokumentácia z uskutočnených kostýmových skúšok a podobne. Termín dodania bol do konca roka 2017.
Pýtam sa, ako mohli byť tieto výstupy reálne dodané, keď v októbri z projektu odišli kľúčoví členovia tímu vrátane režisérky a hlavného kameramana a finálny výrobný štáb dodnes nie je známy? Prieči sa to logike,“ uviedla ďalej Kaščáková. Samotný producent v médiách pred pár dňami oznámil, že sa práve začína prepisovať scenár. Tvrdil, že v týchto dňoch bol prizvaný k spolupráci nový režisér a prvá klapka má padnúť 12. júla 2018. Takisto verejne priznal, že stále nemá potvrdených koproducentov a dnes ich ešte iba oslovuje. Jediné zdroje, ktoré má zatiaľ k dispozícii, sú podľa jeho slov zatiaľ iba tie od štátu. Preukázanie schopnosti spolufinancovať film je pritom takisto povinnou náležitosťou zmlúv, a to čiastočne dokonca ešte pred ich podpisom.
Poslankyňu tiež prekvapilo, s akou vehemenciou vedenie fondu obhajuje časové a vecné posuny prípravy projektov ako bežnú všeobecnú prax. „Zmluvy sa podľa mňa majú dodržiavať a posuny sú možné až po riadnej vzájomnej dohode. Obzvlášť, ak ide o verejné financie," myslí si Renáta Kaščáková, ktorá požiadala AVF o nahliadnutie ku všetkým podkladom, na základe ktorých boli vyplatené dotácie na film Generál.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Bronzovú sochu pesničkára Karla Kryla (1944-1994) v životnej veľkosti odhalia už v stredu 27. júna pred sídlom Českého rozhlasu v Ostrave.
Práve v niekdajšom Československom rozhlase Ostrava svojho času pôsobil Karel Kryl, ktorý tu realizoval aj nahrávky viacerých svojich neskôr slávnych songov.
Dielo sochára Davida Moješčíka, ktoré by tu malo byť symbolom slobody slova a demokracie, vzniklo z iniciatívy študentov a vďaka dotácii z programu mesta Ostrava na úpravu verejných priestranstiev.
Na jeho slávnostnom odhalení by sa mal zúčastniť aj umelcov brat Jan Kryl, ktorý sa sťaby spevák, básnik a textár aktívne usiluje o pripomínanie tvorby svojho slávnejšieho súrodenca.
Informovali o tom české elektronické médiá.
 Rodák z Kroměríža, ktorý vyrastal v rodine kníhtlačiara a ktorého otca odsúdili v období štátostrany na nútené práce, vyštudoval na Strednej priemyselnej škole keramickej v českej Bechyni. Písal songy, ktoré poznal sprvoti iba úzky okruh odborníkov a stúpencov folku, avšak neskôr ich spoznala celá krajina. Keď mu vo vydavateľstve Panton vďaka mentorovi Jiřímu Černému vyšiel v marci 1969 prvý album, na ktorom nechýbali popri titulnej piesni Bratříčku, zavírej vrátka ani songy ako napríklad Veličenstvo kat, Morituri te salutant, Salome, Anděl, Jeřabiny alebo Nevidomá dívka, predalo sa v priebehu niekoľkých týždňov viac ako 50.000 exemplárov tejto hudobnej kolekcie. Titul sa však čoskoro ocitol na indexe a na jeho reedíciu musela verejnosť čakať až do spoločenských zmien v bývalom Československu v roku 1989.
Karel Kryl opustil krajinu v septembri 1969 a napokon sa usadil v Mníchove, kde spolupracoval ako exulant s rozhlasovou stanicou Rádio Slobodná Európa, kde v rokoch 1975-1989 moderoval vlastný program s názvom Krylogie a vydával knihy. Vlastným nákladom vydal platňu Rakovina (1969, nemecké vydavateľstvo Primaphon) a ešte ďalších deväť albumov. V bavorskej metropole študoval na univerzite dejiny umenia a žurnalistiku. Po roku 1973 absolvoval niekoľko turné v Kanade, kde si získal obrovské sympatie. Krátky čas žil aj v USA a koncertoval tiež v Austrálii.
V období normalizácie museli i amatérski interpreti Krylových songov rátať príležitostne s postihmi, hlavne ak na nich príslušníkov VB upozornili "dobromyseľní" spoluobčania.
 V roku 1989 sa Karel Kryl vrátil späť do Československa. Vystúpil na takmer 30 koncertoch, vždy vypredaných, na ktorých poslucháči väčšinou spievali s ním. Nechýbal ani na demonštrácii na Václavskom námestí v Prahe a stal sa jedným zo symbolov nežnej revolúcie. Ponovembrové dianie v Československu v ňom však vyvolávalo nespokojnosť, pochybnosti a sklamanie. Aj tieto aspekty sa možno podpísali pod jeho predčasný odchod z radov živých, deväť dní pred 50. narodeninami. Karel Kryl skonal v Mníchove 3. marca 1994.
Na jeho pohrebe sa zúčastnili tisícky ľudí a posmrtne mu udelili množstvo cien a vyznamenaní vrátane Medaily za zásluhy II. stupňa a Ceny Františka Kriegela, ktorú udeľuje Nadácia Charty 77.

Pápež František vyzval na väčšiu slobodu tlače vo svete, pričom poukázal na prípad dvoch novinárov agentúry Reuters, ktorých uväznili v Mjanmarsku na základe obvinení z prechovávania tajných dokumentov.
František navštívil túto ázijskú krajinu minulý rok v novembri, neskôr mal v susednom Bangladéši emotívne stretnutie s rohinskými utečencami, ktorí sem utiekli z Jakchainského štátu v Mjanmarsku.
"Právo na informácie sa vždy musí chrániť, a nielen v súvislosti s Rohingami. Štáty, ktoré chcú niečo skrývať, vždy zastavia médiá a slobodu tlače. Musíme za ňu bojovať," uviedol pápež v rozhovore pre Reuters, zverejnenom v piatok.
 Dvojicu reportérov zadržiavajú mjanmarské úrady od vlaňajšieho decembra na základe zákona o úradnom tajomstve ešte z koloniálnej éry. Predmetná legislatíva umožňuje poslať ľudí za mreže na maximálne 14 rokov. Novinári v čase svojho zatknutia pracovali na prípade zabitia desiatich rohinských moslimov v jednej z obcí Jakchainského štátu.
Hovorca mjanmarskej vlády vyhlásil, že tamojšie súdnictvo je nezávislé od vedenia štátu, tak ako aj v iných demokratických krajinách.
 Pápež bez uvedenia konkrétnych krajín odsúdil útoky na slobodu tlače "takzvanými demokratickými" vládami a poznamenal, že zlé rozhodnutia sa často robia v "bielych rukaviciach". "Na niektorých miestach diktátorské vlády pod rúškom demokracie stále pokračujú v takýchto veciach," vyhlásil František.

Copyright ©TASR 2018

Americká televízia ABC si objednala spinoff sitkomu Roseanne (1988 - 1997), ktorého obnovené vysielanie zrušila v máji pre rasistické vyjadrenia predstaviteľky hlavnej hrdinky a tvorkyne seriálu Roseanne Barr. Novinka má zatiaľ pracovný názov The Conners a mala by mať pôvodných scenáristov, producentov aj herecké obsadenie ako prvý menovaný projekt. Výnimkou bude účasť Barr, ktorá si v sérii nezahrá, nebude sa na nej podieľať a ani za ňu nedostane žiadne peniaze.
Projekt by sa mal dostať na televízne obrazovky na jeseň a mal by ponúknuť 10 epizód. Predpokladá sa, že hlavnou hrdinkou série bude Darlene, dcéra Roseanne, v podaní Sary Gilbert. Okrem nej by si v nej mali zahrať aj ďalší predstavitelia kľúčových postáv John Goodman, Laurie Metcalf, Lecy Goranson a Michael Fishman. "Sme šťastní za túto možnosť vrátiť sa s hereckým obsadením a štábom, aby sme mohli pokračovať v zdieľaní príbehov prostredníctvom lásky a smiechu," vyjadrila sa pätica hercov prostredníctvom spoločného vyhlásenia. Ako sa tvorcovia nového seriálu vysporiadajú zo zmiznutím Roseanne zatiaľ nie je známe.
ABC zrušila Roseanne koncom mája, bezprostredne po tom, čo Barr zverejnila na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter poznámku, v ktorej prirovnala bývalú poradkyňu prezidenta Baracka Obamu k opici. Svoju narážku neskôr odôvodnila tým, že si pred napísaním tweetu dala sedatíva. Barr je hlasnou podporovateľkou prezidenta Donalda Trumpa a v čase vypuknutia škandálu jej Biely dom vyjadril podporu.
Po oznámení nového projektu Barr prostredníctvom vyhlásenia vyjadrila ľútosť nad jej prepustením a uviedla, že sa dohodla s ABC, aby zachránila prácu ostatným hercom a štábu. Všetkým zúčastneným zároveň zaželala veľa šťastia.
Seriál Roseanne sa zameriaval na rodinu Connerovcov, ktorí boli predstaviteľmi americkej pracujúcej triedy žijúcimi vo fiktívnom mestečku Lanford. Barr v ňom stvárnila ženu v domácnosti s troma deťmi, Goodman zase jej manžela Dana. Seriál má na konte viacero ocenení, vrátane niekoľkých Primetime Emmy či Zlatých glóbusov.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

22. 6. 2018

Stanovisko Smer-SD

Stanovisko Smer-SD

Mrzí nás, že sa v médiách objavila zavádzajúca informácia o neúčasti (vraj pozvaných) zástupcov strany Smer-SD na "okrúhlom stole" s farmármi a následnom nepodpísaní memoranda. Radi by sme sa voči takýmto informáciám ohradili a uviedli oficiálne stanovisko: "Strana SMER - sociálna demokracia neeviduje zo strany farmárov žiadnu oficiálnu požiadavku na stretnutie, ktorého výsledkom mal byť podpis memoranda."

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Telá troch ekvádorských žurnalistov unesených ešte v marci v kolumbijsko-ekvádorskom pohraničí pravdepodobne objavili, oznámil vo štvrtok kolumbijský prezident José Manuel Santos. Informovala o tom agentúra AP.
Santos na sociálnej sieti Twitter uviedol, že totožnosť telesných pozostatkov troch osôb sa stále preveruje. Kolumbijská armáda informovala, že objavili aj štvrté telo.
"Znova vyjadrujem sústrasť ich rodinám a odmietam takýto ukrutný zločin," uviedol prezident.
Traja zamestnanci ekvádorského denníka El Comercio sa v čase svojho zmiznutia venovali nárastu drogového násilia v oblasti hraníc Kolumbie a Ekvádoru. V následne zverejnenom videozázname identifikovali svojich únoscov ako členov disidentského krídla ľavicovej povstaleckej organizácie Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC).
Obavy, že reportér Javier Ortega, fotograf Paul Rivas a ich vodič Efraim Segarra boli zabití, sa objavili v apríli po tom, čo kolumbijská televízia dostala fotografie, na ktorých pravdepodobne boli telá týchto mužov. Forenzní experti neboli schopní potvrdiť pravosť fotografií, miestni predstavitelia však neskôr oznámili, že podľa ich zistení boli novinári zabití.
Vojenské operácie pri hraniciach medzi Kolumbiou a Ekvádorom viedli k zadržaniu niekoľkých členov vzbúreneckej skupiny, ich vodca však zostáva na úteku, píše AP.


Copyright © TASR 2017

Turecká opozícia obvinila štátnu televíziu TRT, že v kampani pred nedeľnými voľbami nadržuje prezidentovi Erdoganovi a jeho vládnej Strane spravodlivosti
a rozvoja (AKP).


Zdroj: ČT TXT

Rusko Kočner reality show

Rusko Kočner reality show


Dozorujúci prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) v prípade falšovanie zmeniek voči TV Markíza Ján Šanta je presvedčený, že minimálne jeden z dvoch obvinených v tomto prípade by mal byť vzatý do väzby. O tej bude v sobotu (23.6.) rozhodovať sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica.
Potrebu väzby odôvodňuje Šanta tým, že by obvinení Marian K. a Pavol R. mohli na slobode pokračovať v trestnej činnosti, najmä ekonomickej. "Jeden z nich už teraz marí objasňovanie skutočností závažných pre trestné stíhanie. Obvinení sú doposiaľ obmedzení na osobnej slobode a očakávam ich skoré eskortovanie z Bratislavy na súd do Banskej Bystrice," povedal Šanta.
Originály zmeniek podľa Šantu v súčasnosti k dispozícii nie sú. Ako však poukázal, existujú ich alternatívy využiteľné na znalecké skúmanie. "Nie sú absolútne nevyhnutné," vysvetlil v piatok pre médiá. Je "hlboko" presvedčený, že dôkazy v tomto štádiu trestného konania sú v súčasnosti dostatočné na vznesenie obvinenia.
V prípade sa začalo konať skôr, ako pre zmenky podala trestné oznámenie televízia Markíza. Preto sa Šanta podľa svojich slov osobne zúčastňoval aj civilných súdnych pojednávaní v prípade, kde sa mu malo podozrenie na páchanie trestnej činnosti potvrdiť. Ocenil, ako sa podarilo obvinených zadržať, policajnú akciu považuje za veľmi dobre pripravenú, pričom ju obvinení nemohli predpokladať.
Sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica bude o návrhu prokurátora ÚŠP o väzobnom stíhaní podnikateľa Mariana K. a bývalého riaditeľa TV Markíza Pavla R. rozhodovať v sobotu popoludní. Vyšetrovateľ Národnej jednotky finančnej polície NAKA ich obvinil z trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov v jednočinnom súbehu so zločinom marenia spravodlivosti.
Obvinenia boli vznesené v prípade falšovania televíznych zmeniek v hodnote 70 miliónov eur. Právny zástupca Pavla R. avizoval, že proti vzneseniu obvinenia podajú sťažnosť.
Národná kriminálna agentúra zadržala Mariana K. v stredu (20.6.). Vo štvrtok ráno prišiel na policajné prezídium Pavol R. Po výsluchu opustil policajnú budovu, neskôr ho polícia zadržala. Obvinení absolvovali vo štvrtok (21.6.) výsluch pred vyšetrovateľom.

Copyright ©TASR 2018

TO JE TIME!

TO JE TIME!


VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA




MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Americký scenárista Harold Apter vpravo.

Vo Velvaroch na Kladensku v týchto dňoch vznikajú scény pre televízny seriál Lynč, spoločné dielo amerického scenáristu Harolda Aptera a začínajúcich českých filmárov. Divákom sa v osemdielnom seriáli predstaví Barbora Kodetová, Jiří Dvořák, Matěj Anjel, Marcel Bendig, Tereza Vilišová alebo Marek Nemec, povedal dnes ČTK Krištof Diatka z Českej televízie (ČT).
Lynč rozpráva o mladom dokumentaristovi a blogerovi, ktorý pátra v mestečku Buchnov po okolnostiach násilnej smrti jedného zo svojich kamarátov z detstva, róma Denisa. Nachádza nielen spomienky na minulosť, ale aj rad podivností a úplne súčasných záhad. Tvorcovia nakrúcalii v starom cukrovaru vo Velvaroch. Predtým seriálovej scény vznikali v Blšanoch, Žatci, Jílovišti, Všetatoch, Řevniciach Prahe alebo Kladne
Miniséria je víťazným projektom scenáristického workshopu ČT pre študentov filmových škôl. Hlavným mentorom študentov bol držiteľ ceny Emmy a skúsený scenárista Apter, ktorý má na konte napríklad seriály Star Trek či Walker, Texas Ranger. Autormi scenára sú Radek Hosenseidl, Klára Jůzová, Klára Kolářová, Petr Koubek, Barbora Nevolníková a Jakub Votýpka. Réžia jednotlivých dielov sa okrem Aptera ujali Jůzová a Ján Bartek.
Mladí autori získali unikátnu skúsenosť vďaka pôvodne americkému, dnes však aj v Európe bežnému modelu televíznej tvorby. V tomto modeli takzvaný showrunner, ktorý je zároveň autorom projektu, hlavným scenáristom a producentom, riadi kolektívne prácu na synopse, scénosledoch a scenároch. "Nový je aj prístup k samotnej výrobe, kedy sa seriál natáča po jednotlivých dieloch a scenára sa aj v priebehu natáčania upravujú tak, aby odrážali potenciál jednotlivých postáv a ich predstaviteľov. Výsledkom by mal byť nielen atraktívny a inovatívny seriál, ale aj nová generácia tvorcov schopných samostatne uplatniť získané skúsenosti v ďalšej tvorbe, "uviedol kreatívny producent projektu Jan Maxa.

Vedenie Českého rozhlasu (ČRo) sa bude usilovať o navýšenie koncesionárskeho poplatku zhruba o desať korún zo súčasných 45 Sk mesačne. ČTK to dnes povedal hovorca ČRo Jiří Hošna. Rozhlasový poplatok sa naposledy zvýšil na jeseň roku 2005, kedy stúpol o osem korún.
Podľa Hošnu sa reálna hodnota poplatku od poslednej úpravy znížila, a preto je potrebné ju dorovnať. Úvahy o zvýšení podporuje aj novela zákona o DPH, ktorá bude pre rozhlas znamenať výpadok príjmov okolo 120 miliónov korún ročne.
"Než bude chcieť ČRo zaťažiť českú verejnosť navýšením poplatku, chce ako riadny hospodár najskôr hľadať úspory vo vnútri inštitúcie v personálnom a prevádzkovým rozpočtu. Debata o zvýšení poplatku však bude záležitosťou minimálne mesiacov a jej výsledok je neistý, čo dokladá dlhodobo chýbajúce politická vôľa pre tento krok , "uviedlo vedenie ČRo v stanovisku.
ČRo na tento rok oznámil zníženie počtu pracovníkov o 120 zo súčasných 1583 ľudí. Cieľom má byť nákladová úspora, ktorú chce podnik čiastočne využiť pre rast miezd a tiež pre zníženie dopadu novely o DPH. Proti sa postavili odbory ČRo, ktoré vedenie vyzvali, aby od prepúšťanie ustúpilo. Zníženie počtu pracovníkov podľa vedenia podniku nie je ničím, čo by mohlo ohroziť chod ČRo ako inštitúcia či jeho vysielania alebo program.
Verejnoprávne firma má tento rok hospodáriť s nákladmi a výnosmi 2,253 miliardy korún. Vyrovnaný rozpočet je o 16,7 milióna CZK vyššie ako vlani. Hlavným príjmom ČRo sú práve koncesionárske poplatky. Výber koncesionárskych poplatkov by mal tento rok vzrásť o päť miliónov korún na 2,075 miliardy CZK.

Copyright © ČTK 2018

Správy v kubánskych štátnych médiách dlhodobo pozostávali prevažne z prepisov oficiálnych vyhlásení vládnej komunistickej strany, avšak tento štýl sa po aprílovom nástupe prezidenta Miguela Díaza-Canela k moci začína očividne meniť. Kubánski novinári pre tlačovú agentúru The Associated Press uviedli, že mocné politbyro strany nedávno schválilo "novú komunikačnú politiku". Tá má umožniť štátnym médiám informovať tak, ako to robia ich kolegovia v iných krajinách. Novinári tvrdia, že cieľom tohto kroku je zachovať si konkurencieschopnosť voči šíreniu informácií z alternatívnych online zdrojov.
Kuba má síce jeden z najnižších podielov používateľov internetu na svete, avšak prístup k nemu sa rýchlo šíri. Kubánci, ktorí sa pripoja online, sa tak môžu dostať k takmer neobmedzenému počtu neoficiálnych médií.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrel Charles Krauthammer

Zomrel Charles Krauthammer


Vo veku 68 rokov zomrel v USA vplyvný konzervatívny publicista, komentátor a intelektuál Charles Krauthammer. V rozhovore pre médiá to v piatok potvrdil jeho syn Daniel.
Krauthammer bol jedným z najvýznamnejších a najvplyvnejších novinárov v USA. Za svoju prácu získal niekoľko ocenení vrátane Pulitzerovej ceny.
Bol obhajcom neokonzervatívnej zahraničnej politiky USA a podporil americkú inváziu do Iraku v roku 2003.
V krátkej rozlúčke s čitateľmi, ktorú zverejnil denník Washington Post 8. júna, Krauthammer svojim čitateľom oznámil, že trpí agresívnym a rýchlo sa šíriacim druhom rakoviny a že mu zostáva len pár týždňov života. Napísal, že prežil krásny život, veľké lásky a zažil aj veľa námahy - všetko však stálo za to. "Som smutný, že odchádzam, ale odchádzam s vedomím, že som prežil život tak, ako som zamýšľal," dodal.

Copyright © TASR 2017

21. 6. 2018

Podobnosť čiste náhodná:-)

Podobnosť čiste náhodná😁

TO JE TV!

TO JE TV!

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS



Nadácia Zastavme korupciu prichádza s investigatívnou reláciou. Prvé dva diely odvysiela portál aktuality.sk. Nová relácia Cez čiaru bude rozoberať témy a príbehy, ktoré súvisia s korupciou alebo nedodržiavaním zákona. Jednou z tvárí relácie bude aj investigatívny novinár Pavol Fejér. TASR o tom informoval riaditeľ nadácie Pavel Sibyla.
      "Ponuka z nadácie mi prišla vzhľadom na januárové udalosti, kedy mocní odpálili aj poslednú investigatívu na obrazovke, vhod. Súčasný stav vnímam veľmi kriticky, je neuveriteľné, čo všetko sa deje. Novinárčinu robím už 22 rokov, táto práca je podľa mňa ohromne dôležitá a vďaka nej mám možnosť veciam aspoň trochu pomôcť. To bol dôvod, prečo som si povedal áno, do tohto chcem ísť," vysvetľuje Fejér. Relácia bude podľa neho úderná, adresná a nápomocná. 
      Pilotný diel sa venuje príbehu mladého narkomana, ktorému hrozí mnohoročné väzenie práve pre pochybné postupy polície. Autori reportáže sa domnievajú, že môže ísť o manipulovanie policajných štatistík, na ktoré nadácia upozornila vo svojej Správe o stave polície. 
      Podľa Sibylu bude vďaka relácii o veciach vedieť širšie publikum. "Noviny nie sú také prístupné, nie každý má predplatné a číta niekoľko denníkov. Naše reportáže budú dostupné pre každého," hovorí riaditeľ nadácie.
      Na investigatívnej relácii sa podieľajú aj Juraj Fellegi, Martin Frišo a Milan Frišo. Ďalšie diely odvysielajú na jeseň. Financie na výrobu budú autori hľadať aj prostredníctvom crowdfundingu.

Copyright ©TASR 2018

TESCOVEK

TESCOVEK

Rusko Kočner reality show

Rusko Kočner reality show

Ak podá prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) návrh na väzobné stíhanie podnikateľa Mariana K., tak o jeho vzatí do väzby bude rozhodovať sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica. TASR to vo štvrtok potvrdil dozorujúci prokurátor ÚŠP v prípade zmeniek Ján Šanta. "Stále sa vykonávajú procesné úkony na polícii, preto spis ešte u seba nemám," spresnil Šanta.
      Rovnako aj o prípadnom návrhu na väzobné stíhanie vo štvrtok políciou zadržaného exministra a bývalého riaditeľa TV Markíza Pavla R. by mal rozhodovať ŠTS. To však môže nastať za niekoľko dní. Keďže ide o jednu vec, tak v nej je rovnaký dozorujúci prokurátor Šanta.
      Aj keby ŠTS vzal, alebo nevzal Mariana K. do väzby, s určitosťou sa jedna z procesných strán odvolá a podá sťažnosť voči rozhodnutiu nižšieho súdu. O nej bude potom rozhodovať po doručení zase Najvyšší súd SR. To isté platí aj o Pavlovi R.
      Vyšetrovateľ Národnej jednotky finančnej polície NAKA obvinil Mariana K. a Pavla R. z trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov v jednočinnom súbehu so zločinom marenia spravodlivosti. Vo štvrtok o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl.
      "Obidve osoby boli zadržané a je na ne spracovaný podnet na väzobné stíhanie," doplnil Wäldl. Vyšetrovateľ podľa informácie TASR žiada uvaliť v prípade kolúznu a preventívnu väzbu. O podnete bude rozhodovať prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.
      Obvinenia boli voči podnikateľovi Marianovi K. a bývalému riaditeľovi TV Markíza a exministrovi hospodárstva Pavlovi R. vznesené v prípade falšovania televíznych zmeniek v hodnote 70 miliónov eur. Právny zástupca Pavla R. avizoval, že proti vzneseniu obvinenia podajú sťažnosť.
      Národná kriminálna agentúra zadržala Mariana K. v stredu (20.6.). Vo štvrtok ráno prišiel na policajné prezídium Pavol R. Po výsluchu opustil policajnú budovu, neskôr ho polícia zadržala. Informovala o tom na sociálnej sieti. Obvinení absolvovali vo štvrtok výsluch pred vyšetrovateľom.




Vyšetrovateľ Národnej jednotky finančnej polície NAKA obvinil Mariana K. a Pavla R. z trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov v jednočinnom súbehu so zločinom marenia spravodlivosti. Vo štvrtok o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru SR Martin Wäldl.
      „Obidve osoby boli zadržané a je na ne spracovaný podnet na väzobné stíhanie,“ doplnil Wäldl. Vyšetrovateľ podľa informácie TASR žiada uvaliť v prípade kolúznu a preventívnu väzbu. O podnete bude rozhodovať prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.
      Obvinenia boli podnikateľovi Marianovi K. a bývalému riaditeľovi TV Markíza a exministrovi hospodárstva Pavlovi R. vznesené v prípade falšovania televíznych zmeniek v hodnote 70 miliónov eur. Právny zástupca Pavla R. avizoval, že proti vzneseniu obvinenia podajú sťažnosť.
      Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala Mariana K. ešte v stredu (20.6.). V štvrtok ráno prišiel na policajné prezídium Pavol R. Po výsluchu opustil policajnú budovu, neskôr ho polícia zadržala. Informovala o tom na sociálnej sieti. Obvinení absolvovali vo štvrtok výsluch pred vyšetrovateľom.
      Muži odmietajú podozrenie, že sfalšovali štvoricu zmeniek z roku 2000, z ktorých tri sú teraz predmetom zmenkového súdneho sporu. V ňom spoločnosť Mariana K. žiada od Pavla R. a v druhom rade od TV Markíza spolu viac ako 42 miliónov eur. Pavol R. pravosť dvoch zmeniek na súde dosvedčil. V jednom spore spoločnosť Mariana K. uspela na prvom stupni, verdikt nie je právoplatný.
      TV Markíza podala na Mariana K. aj Pavla R. trestné oznámenie za údajné falšovanie cenných papierov a marenie spravodlivosti. „Konanie NAKA potvrdzuje, že podozrenia, ktoré sme opísali v našom trestnom oznámení voči Marianovi K. a Pavlovi R., sú závažného charakteru,“ reagovala na štvrtkový vývoj v prípade.
      Pravosť zmeniek súkromná televízia spochybňuje od začiatku sporu. „Okresnému súdu sme predložili dôkazy zdôvodňujúce podozrenie z falšovania zmeniek na základe objektívne overiteľných skutočností,“ uviedol Peter Papanek, mediálny zástupca TV Markíza.
      Televízia argumentuje, že sporné zmenky neboli nikdy zaznamenané v účtovníctve Markízy ani v účtovníctve spoločností, ktoré údajne zmenky vlastnili predtým, ako došlo k uplatneniu podvodných nárokov. „Tvrdíme, že celý tento príbeh z dielne Mariana K. je vymyslený, zmenky neboli vytvorené v roku 2000, ale neskôr, teda v čase, keď Pavol R. už nebol štatutárom TV Markíza,“ doplnil Papanek. 


Copyright ©TASR 2018

Niektoré trezorové filmy nemožno vysielať pre autorské práva

Niektoré trezorové filmy nemožno 
vysielať pre autorské práva

Niektoré filmy, ktoré boli pred rokom 1989 zaradené medzi tzv. trezorové a sú súčasťou archívu RTVS, nie sú verejnosti prístupné. Dôvodom je, že doteraz nemajú vysporiadané autorské práva na verejné šírenie. Počas parlamentnej Hodiny otázok to priznala ministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD).
Na trezorové filmy, ktoré doposiaľ verejnosť nevidela, sa jej pýtal poslanec Juraj Kolesár (ĽSNS). Ako príklad takýchto snímok uviedol film Stanislava Párnického Strecha úniku (1971) či seriál Fanatici od režiséra Ľubomíra Vajdičku.
"Nevysielajú sa a nemôžu sa ani šíriť na nosičoch, lebo RTVS by sa ocitla v súdnych sporoch. Všetky sa však digitalizujú, aby boli uchované v čo najlepšej kvalite. V prípade vysporiadania autorských práv, čo je vecou nie malých financií, bude možné ich ponúkať. Podmienkou je teda dohoda RTVS s autormi, aby boli vyplatené autorské práva," dodala Laššáková.

Copyright ©TASR 2018

"Zastavme šírenie nenávisti na internete: úloha zákonodarcov v dobe internetových veľmocí"

"Zastavme šírenie nenávisti na internete: 

úloha zákonodarcov v dobe internetových veľmocí"

Sloboda prejavu na internete musí byť zachovaná, ale zároveň treba hovoriť o zodpovednosti za nenávistné prejavy vo virtuálnom svete. Myslí si predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS), ktorý sa zúčastnil na konferencii o nenávistných prejavoch na internete v starej budove parlamentu.
"Ľudia musia vedieť, že majú právo sa slobodne vyjadrovať, ale musia tiež niesť zodpovednosť za svoje prejavy," povedal Danko na konferencii. Spomína najmä zodpovednosť v prípade porušenia zákona. Podľa Danka by bolo vhodné, keby prevádzkovateľ diskusného internetového fóra mal také vstupné údaje o diskutujúcich, ktoré by umožnili orgánom činným v trestnom konaní rýchlo identifikovať osobu šíriacu nenávistné prejavy. A tá by potom niesla za ne zodpovednosť.
V súčasnosti podľa Danka prevádzkovatelia nemajú veľkú vôľu sprístupniť informácie. "Sú tu nejasné pravidlá, často je to neefektívne," poznamenal predseda parlamentu, podľa ktorého je problém aj to, že potrestanie páchateľa trestného činu neprichádza v "efektívnom čase". Otázku zodpovednosti podľa Danka treba riešiť aj pri "obchodných vojnách", politickej súťaži či súťaži médií.
Danko vo svojom prejave v úvode konferencie poukázal aj na pôsobenie ĽSNS a jej účasť v parlamente. Zdôraznil, že túto stranu treba zastaviť. "Musíme urobiť všetko pre to, aby sa šialenci a blázni, ktorí popierajú holokaust a hodnotu ľudského života, nedostali viac k moci," vyhlásil šéf parlamentu. Nenávistné prejavy treba podľa neho odstrániť a zdôrazňovať hodnoty tolerancie.
Konferencia s názvom "Zastavme šírenie nenávisti na internete: úloha zákonodarcov v dobe internetových veľmocí" je výsledkom spolupráce medzi predsedom Národnej rady SR Andrejom Dankom a jeho izraelským kolegom Yuli Y. Edelsteinom.

Sloboda prejavu, hoci je ústavou garantovaná, nie je absolútna. Do tohto práva možno zasiahnuť tam, kde je to potrebné a nevyhnutné. Upozornil na to exminister spravodlivosti Tomáš Borec, ktorý sa zúčastnil na konferencii o nenávistných prejavoch na internete v starej budove parlamentu.
"Čo sa týka špeciálne internetu, je nevyhnuté, a tie kroky sa robia najmä v oblasti vyjadrovania názorov, hovoríme o nenávistných prejavoch, túto oblasť regulovať," povedal pre TASR. Podľa Borecovho osobného názoru sa situácia so šírením nenávistných prejavov zhoršuje a treba to riešiť.
Poukázal, že internetové spoločnosti zavádzajú rôzne opatrenia, sledujú obsah na internete a majú nenávistné prejavy odstraňovať. Represiu majú v rukách orgány činné v trestnom konaní. Podľa Boreca sa šírenie nenávistných prejavov nedá zastaviť jedným opatrením. "Treba na to aj náladu v spoločnosti, aby príslušné osoby, ktoré takto vystupujú, nemali dôvod takto vystupovať. A to je asi to najťažšie," doplnil.

Žijeme v období virtuálnej epidémie, keď sa celým internetom šíri nenávisť a zloba. Treba to zastaviť, šíriteľov nenávistných prejavov trestať. Na konferencii o nenávistných prejavoch na internete v starej budove parlamentu to pre TASR povedal podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD).
"Najväčšie nebezpečenstvo vidím v tom, že šírenie rasizmu, nacizmu, xenofóbie sa z virtuálneho priestoru prenáša aj do ulíc, obchodov, barov, do našich reálnych životov. Ak tomu nezabránime, to, čo príde o niekoľko rokov, bude hrôza. Keď sa toto šírenie nenávisti nezastaví, bude ťažké žiť kdekoľvek na svete," uviedol Raši.
Vicepremiér je presvedčený, že napriek slobode prejavu nemožno akceptovať a tolerovať nenávistné vyjadrenia. "Ak niekto šíri rasistické, xenofóbne, nenávistné prejavy, keď sa niekto vyhráža smrťou inému len za to, že je iný, mal by byť potrestaný. Pokiaľ sa toto nezastaví, budeme mať problém," doplnil.
Opatrenia podľa Rašiho môžu byť na minimálne dvoch veľkých úrovniach. "Poskytovatelia služieb, ktorí na základe slov spojených so šírením nenávistných prejavov zablokujú diskusiu a prípadne aj zrušia profil daného užívateľa," opísal. A tiež treba podľa neho tvrdo trestať šírenie nenávistných prejavov. Ľudia by sa zároveň podľa vicepremiéra mali učiť kriticky myslieť, tolerovať iný názor a odmietať diskrimináciu.

Copyright ©TASR 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

K vražde novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky prišlo veľmi veľa informácií, ktorými chceli oznamovatelia vniesť svetlo do vyšetrovania a získať tak odmenu milión eur. Vyhlásila to ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) s tým, že ani jedna informácia však nebola pravdivá a "skutočne išlo len o pokusy, aby bola odmena milión eur vyplatená". Ministerka sa na počet oznamov od ľudí informovala u prezidenta Policajného zboru SR Milana Lučanského.
Vyplatenie miliónovej odmeny, ktorú ponúkla vláda za informácie, ktoré by pomohli odhaliť vraha novinára a jeho partnerky, podľa Sakovej stále platí. "Nebolo žiadne rozhodnutie súčasného premiéra, že by odmenu nechcel vyplatiť," povedala ministerka. Ako dodala, odmena by bola vyplatená v prípade, že by sa skutočne prišlo na stopu alebo na páchateľa, respektíve objednávateľa na základe oznámenia konkrétneho človeka. 
Vláda ponúkla 26. februára odmenu milión eur za informácie, ktoré by pomohli odhaliť vraha novinára a jeho partnerky. Vyhlásil to vtedajší premiér Robert Fico (Smer-SD). Prijímať sa budú aj anonymné podania.
Novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica Martina Kušnírová boli zavraždení 21. februára 2018 výstrelmi z pištole kalibru 9 mm. Informoval o tom prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) z odboru všeobecnej kriminality. Okolnosti prípadu podľa prokurátora nasvedčujú, že išlo o vraždu na objednávku. Na mieste činu vo Veľkej Mači sa našli dve nábojnice a taktiež nevystrelené náboje. Vyšetrovatelia tiež nezistili žiadne stopy zápasu a s najväčšou pravdepodobnosťou nebolo nič odcudzené.

Copyright ©TASR 2018

PRIESKUM MEDIAN SK

PRIESKUM MEDIAN SK

Najpočúvanejšou rozhlasovou stanicou na Slovensku ostáva Rádio Expres, nasledované Rádiom Slovensko a Fun rádiom. Vyplýva to z prieskumu Radioprojekt, ktorý robila spoločnosť Median SK od 5. marca do 27. mája. V prieskume odpovedalo 4040 respondentov vo veku od 14 do 79 rokov.
      Rádio Expres počúva 33,8 percenta poslucháčov, Rádio Slovensko 27,9 percenta a Fun rádio 23,8 percenta. Rádio Europa 2 počúvalo 18,2 percenta, Rádio Jemné 14,9 percenta ľudí a Rádio Vlna 14,7 percenta ľudí. Rádio Regina si naladilo 11,4 percenta poslucháčov.
      V prípade rozhlasových sietí má najväčšiu počúvanosť Radio Services, ktorej rozhlasové stanice dosiahli súhrnne 42,2-percentnú počúvanosť. Šesť rozhlasových okruhov RTVS si naladilo 39,2 percenta a Regiomedia 9,6 percenta poslucháčov.
      Najväčší podiel na trhu má Rádio Expres (21,5 percenta) pred Rádiom Slovensko (21,2 percenta) a Fun rádiom (12 percent). Štvrtý najväčší trhový podiel získalo Rádio Vlna so 7,8 percenta, za ktorým je Rádio Europa (7,5 percenta), Rádio Regina (7,3 percenta)a Rádio Jemné (7 percent). Ostatné rozhlasové stanice majú 15,7-percentný podiel na rozhlasovom trhu.
      Celková počúvanosť slovenských rádií v parametri "počúval posledný týždeň" je 89,5 percenta. Každý deň počúva rádio takmer tri milióny ľudí.


Copyright ©TASR 2018

Rusko Kočner reality show

Rusko Kočner reality show

Po bývalom riaditeľovi a exministrovi hospodárstva Pavlovi Ruskovi vypočul vyšetrovateľ NAKA v prípade falšovania televíznych zmeniek v hodnote 70 miliónov v štvrtok aj podnikateľa Mariana Kočnera. Ten zostáva naďalej zadržaný, novinárom to uviedol jeho právny zástupca Martin Pohovej. 
      „Klient popiera v plnom rozsahu spáchaný skutok, ktorý sa mu kladie za vinu, v stručnosti sa k tomu vyjadril a poprel okolnosti, ktoré sa mu kladú za vinu,“ opísal Pohovej priebeh výsluchu. Mariana Kočneera zadržala Národná kriminálna agentúra (NAKA) v stredu (20.6.), v tento deň však odmietol vypovedať. „Potrebovali sme sa oboznámiť s obsahom spisového materiálu, s jednotlivými vykonanými dôkazmi,“ zdôvodnil to advokát.
      „Môj klient zostáva momentálne zadržaný a uvidíme, ako zareaguje prokurátor, či bude podaný návrh na vzatie do väzby alebo nie,“ ozrejmil ďalej Pohovej. Ten sa domnieva, že dôvody na väzbu Mariana Kočnera nie sú. „Zatiaľ ešte podnet na väzbu nešiel podľa mojich vedomostí,“ doplnil.
      Pohovej odmietol odpovedať na otázku, či NAKA pri zadržaní Mariana Kočnera zaistila aj zmenky, ktoré pred tým stiahol zo súdu, kde sa vedie ohľadom nich zmenkový spor. 
      Podľa neoficiálnych informácií pre TASR o návrhu na väzobné stíhanie podnikateľa Mariana Kočnera by mal prokurátor ÚŠP Ján Šanta rozhodovať pravdepodobne vo štvrtok poobede. Aj keby ŠTS alebo nižší bratislavsky súd vzal, alebo nevzal Mariana Kočnera do väzby, s určitosťou sa jedna z procesných strán odvolá a podá sťažnosť voči rozhodnutiu súdu. O nej bude potom rozhodovať po doručení zase Najvyšší súd SR.
      Obvinenie Mariana Kočnera v zmenkovej kauze potvrdil v stredu Úrad špeciálnej prokuratúry. Bývalý riaditeľ televízie Markíza mal v roku 2000 podpísať spolu štyri zmenky, pričom dve vystavil na Mariana Kočnera a dve na Štefana Ágha. Pre tieto zmenky teraz na súdoch prebiehajú tri súdne pojednávania, v ktorých spoločnosť Mariana K Kočnera žiada od Pavla Ruska a Markízy – Slovakia spolu viac ako 42 miliónov eur.
      Podľa informácií medializovaných v máji Marian Kočner zobral zo súdu zmenky, odôvodnil to tým, že ich chce expertízne preskúmať. Pojednávanie v zmenkovom spore, ktoré sa malo uskutočniť v stredu, bolo zrušené, a to z dôvodu vykonávania ďalších procesných úkonov vzhľadom na účelnosť konania.
      Televízia podala trestné oznámenie na Mariana Kočnera a Pavla Ruska za údajné falšovanie cenných papierov a marenie spravodlivosti. Prípadom sa zaoberá NAKA. Vysielateľ tiež požiadal Finančné riaditeľstvo SR o preverenie, či si spoločnosti spojené s Marianom Kočnerom riadne splnili daňové povinnosti.

Copyright ©TASR 2018

Hádka o voľbu generálneho riaditeľa RTVS

Hádka o voľbu

generálneho riaditeľa RTVS

 Presunúť voľbu generálneho riaditeľa RTVS z parlamentu na zbor voliteľov, ako na jednorazovú inštitúciu bez zodpovednosti, ktorá po voľbe zanikne, je falošná demokracia. Povedal to predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek (Smer-SD) počas rozpravy k novele zákona o RTVS, ktorá má zmeniť spôsob voľby šéfa RTVS. Právnu normu predložili exminister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) a opozičný poslanec Martin Poliačik (nezaradený).
      "Zbor voliteľov má byť jednorazová inštitúcia bez zodpovednosti. Po vymenovaní riaditeľa zanikne a nikto o ňom už nebude počuť, o polroka si nikto nespomenie, kto v ňom bol. Je to orgán bez zodpovednosti, teda je to falošná demokracia. Falošnosť z toho bude pozerať, keď s riaditeľom RTVS začnú byť problémy," povedal Jarjabek.
      Nepozdáva sa mu tiež, že v zbore majú byť ľudia ako prezident Slovenského olympijského výboru, šéf ZMOS-u či prezident Slovenskej rektorskej konferencie. Predseda mediálneho výboru sa pýtal, do akej miery sú títo ľudia erudovaní vo sfére mediálneho prostredia.
      Jarjabek zároveň neverí, že to Maďarič myslí s týmto návrhom vážne. "Navrhol by si to aj vtedy, keby bol zvolený Václav Mika za riaditeľa RTVS?" pýtal sa Maďariča.
      Exminister odvetil, že táto otázka nie je na mieste. "Novela nespôsobí, že sa Mika stane riaditeľom a ani to, že Jaroslav Rezník ním už nebude. Zákon primárne posúva voľbu z priameho dosahu politikov. Je to pokus o východisko z doterajších skúseností," ozrejmil vo faktickej poznámke.

Problémom RTVS nie je proces voľby generálneho riaditeľa tejto inštitúcie, ale sú to kritériá na osobnosť šéfa RTVS. A toto návrh Mareka Maďariča (Smer-SD) a Martina Poliačika (nezaradený) nerieši. Počas rozpravy k právnej norme, ktorá má zmeniť spôsob voľby generálneho riaditeľa RTVS, to uviedol Karol Farkašovský (SNS).
      "Preto novelu nepodporím a nepodporí ju ani SNS. Návrhu chýba viac znalostí z praxe, viac skúseností z mediálneho života a zo samotného fungovania rozhlasu a televízie. Nestačí riešiť problém politickosti a apolitickosti, nestačí riešiť problém voľby. Neviem si predstaviť, ako sa dá garantovať akási apolitická sterilita. Veci spolu súvisia omnoho viac, ako si to človek v prvoplánovom vnímaní uvedomuje," uviedol s tým, že praktická realizácia novely by priniesla viac problémov ako úžitku.
      Podľa jeho slov navrhovatelia chcú vylúčiť akékoľvek politické vplyvy pri voľbe riaditeľa RTVS, čo vyzerá šťavnato. "Autori novely navrhujú, aby šéfa RTVS nevolil parlament ale volitelia a vymenovala ho Rada RTVS. Členovia Rady RTVS sú ale volení parlamentom, teda politicky. To autorom neprekáža? Radu RTVS totiž povyšujú na oprávnenú odvolať generálneho riaditeľa," upozornil Farkašovský.
      Aj personálne zloženie zboru voliteľov má garantovať apolitickosť voľby. "Majú tam byť traja riaditelia kultúrnych fondov, pričom všetky tri sú financované zo štátneho rozpočtu a fondy skladajú účty parlamentu. Je teda dosť ťažké hovoriť o apolitickosti vedenia týchto fondov. Aj zástupcovia cirkvi, športu a verejnej správy v zbore voliteľov sú zo sfér, ktoré sú financované štátom. Je možné oddeliť politiku od školstva, cirkvi a verejnej správy? Ak, tak len v abstraktnej rovine," myslí si.
      Farkašovský sa preto domnieva, že skôr, ako spôsob voľby, je potrebné sprísniť kritériá na uchádzačov o tento post. "Ak je to zrelý profesionál, líder, ktorý dokáže nadchnúť a stmeliť svoj tím, vie, čo znamená verejnoprávnosť, taký generálny riaditeľ bude mať rešpekt, úctu a ustojí akýkoľvek tlak či ovplyvňovanie politikov," dodal.
      Maďarič Farkašovského upozornil, že ich návrh nie je len o voľbe. Na margo Rady RTVS však poznamenal, že je to najvyšší kontrolný orgán, preto navrhuje vrátiť jej kompetenciu odvolávať generálneho riaditeľa. "Ale hlavným dôvodom nie sú technické problémy voľby, ale dôležitosť verejnoprávnych médií. Preto prichádzame s niečím, čo dá verejnoprávnym médiám váhu a nezávislosť. Ak by tu bola vysoká politická kultúra, bol by tu v parlamente zvolený nezávislý kandidát, ale tento stav umožňuje zvoliť aj politického kandidáta," povedal.
      Aj Poliačik tvrdí, že ich návrh zvýši kvalitu verejnoprávnej služby a nie je politický, ale rýdzo odborný. "Aj predkladatelia sú jeden z koalície a jeden z opozície. Verím, že sa nájde podpora a ďalší šéf RTVS bude volený už po podľa nových pravidiel," odkázal.
      Renáte Kaščákovej (SaS) sa však nezdá, že s návrhom prichádza Maďarič až teraz ako radový poslanec, keďže bol roky ministrom kultúry. "Odpoveďou na to je, že za čias nástupu ich nominanta Václava Miku na to nebol dôvod. Spôsob voľby vtedy nemali dôvod meniť. V poriadku tiež bolo, že parlament, v ktorom mal Smer-SD väčšinu, mohol odvolať predchádzajúcu riaditeľku. Smeru-SD vtedy neprekážalo, že to robí parlament. Prekáža to až dnes, kedy je potrebné zbaviť sa nepohodlného nominanta. Preto za tým vidím len snahu o zviditeľnenie čudného tandemu Maďarič-Poliačik. Jaroslav Rezník je problém, ale zodpovednosť za neho nesie celá koalícia," dodala Kaščáková, ktorá za podstatnejšiu ako voľbu riaditeľa považuje otázku financovania RTVS.

Copyright ©TASR 2018

Časopisy do súťaže Podtatranský školák môžu žiaci prihlásiť do 8. júla

Časopisy do súťaže Podtatranský školák môžu 

žiaci prihlásiť do 8. júla


Prešovský samosprávny kraj (PSK) a Podtatranská knižnica v Poprade vyhlásili 4. ročník súťaže školských časopisov Podtatranský školák pre žiakov základných škôl Prešovského a Košického kraja. „Jej cieľom je podporiť a rozvíjať tvorivé aktivity detí a mládeže v oblasti literárnej tvorby,“ informovala Monika Naštická z Podtatranskej knižnice s tým, že uzávierka súťaže je 8. júla.
Do súťaže je potrebné zaslať školské časopisy vydané v aktuálnom školskom roku a každý účastník musí poslať minimálne dve rôzne čísla v dvoch vyhotoveniach. „Prihlásiť časopis je možné zaslaním prihlášky spoločne s časopismi alebo odoslaním vyplnenej prihlášky na emailovú adresu bibliografia@kniznicapp.sk. Prihláška a propozície k súťaži sú zverejnené na našom webe a na facebookovom profile. Časopisy je potrebné zaslať na našu poštovú adresu,“ upozornila Naštická.
Časopisy bude hodnotiť odborná porota zložená z dlhoročných redaktorov a grafikov, novinári sa pozrú na obsah a štylistiku, fotografie, titulnú stranu, zhodnotia tiež kreativitu a grafické spracovanie. Výsledky vyhlásia v poslednom septembrovom týždni v Podtatranskej knižnici v Poprade a zverejnia na internetovej stránke knižnice a v regionálnych periodikách.
Vlani sa do súťaže zapojilo 22 škôl, napokon zvíťazil časopis Strapček z Novej Ľubovne, na druhom mieste sa umiestnil Amosáčik z Bardejova a treticu najlepších doplnil časopis Ratolesť z Košíc. „Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, ktorý je aj hlavným partnerom projektu,“ uzavrela Naštická.

Copyright ©TASR 2018

POLÍCIA ZADRŽALA BÝVALÉHO RIADITEĽA TV MARKÍZA PAVLA RUSKA

POLÍCIA ZADRŽALA BÝVALÉHO 


RIADITEĽA TV MARKÍZA PAVLA RUSKA


MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Odbory Českého rozhlasu (ČRo) žiadajú, aby vedenie upustilo od avizovaného prepúšťania. Spísali otvorený list, ktorý za hodinu podpísalo vyše 100 pracovníkov. ČTK to dnes povedal ich predseda Jiří Hubička. Generálny riaditeľ ČRo René Zavoral na začiatku mesiaca oznámil, že verejnoprávne médium v ​​nasledujúcich mesiacoch prepustí najmenej 100 z 1500 zamestnancov. Odôvodnil to úsporou nákladov na zamestnancov kvôli chystanému zvyšovanie platov aj zmenou zákona o DPH.
Odborári uviedli, že nepriaznivú finančnú situáciu Českého rozhlasu nezavinili zamestnanci, a preto nemôžu na unáhlené riešenie situácie doplatiť stratou miesta. Za vývoj finančnej bilancie podľa nich nesú zodpovednosť predstavitelia manažmentov - minulých aj súčasného. Napriek tomu ešte 5. júna 2018 trval generálny riaditeľ na tom, že nebude usilovať o zvýšenie koncesionárskych poplatkov, dodali.
Proti tomu, že by Český rozhlas bol v nepriaznivej finančnej situácii sa dôrazne ohradil jeho hovorca Jiří Hošna. "Je to úplný nezmysel, ekonomika Českého rozhlasu je stabilizovaná, hospodárime s vyrovnaným rozpočtom," povedal dnes ČTK. Zopakoval, že jedným z hlavných dôvodov kroku je to, aby ČRo mohol pridať peniaze súčasným zamestnancom a bol konkurencieschopný na trhu práce. "Musím odmietnuť, že by šlo nesystémové prepúšťanie," dodal.
Odbory dnes ďalej uviedli, že zber podpisov pod otvorený list potrvá do 27. júna. Iniciátori listu odovzdali text vedenie Českého rozhlasu a následne ho zaslali na vedomie Rade Českého rozhlasu, Rade pre rozhlasové a televízne vysielanie, volebnému výboru Poslaneckej snemovne, Českomoravskej konfederácii odborových zväzov a ministerstvu kultúry SR.
Plánované zníženie počtu pracovných miest o tri percentá sa má týkať všetkých divízií, ďalších päť percent potom budú musieť usporiť vybrané úseky, ktorých sa doteraz personálne zmeny týkali len minimálne. Napríklad zo spravodajstva, v ktorom pracuje 323 ľudí, by malo odísť 20 až 25 zamestnancov. Personálne náklady tvoria 59 percent rozpočtu Českého rozhlasu.
Platy sa majú zvýšiť v dvoch vlnách. Vďaka usporenými financiám by mohli pracovníci divízií, ktorých sa bude týkať prepúšťanie významnejšie, dostať pridané na jeseň. Plošné zvýšenie miezd pre všetkých zamestnancov Českého rozhlasu je potom možné očakávať od januára budúceho roka. Priemerná mzda v ČRo bola vlani 37.901 českých korún .
Český rozhlas bude pri personálnych zmenách podľa skoršieho vyjadrenia Hosni postupovať v súlade s platnými zákonmi, podľa platnej kolektívnej zmluvy s odborovou organizáciou a čo najcitlivejšie. Všetci zamestnanci, ktorí budú z Českého rozhlasu odchádzať, budú mať možnosť uzatvoriť dohodu o ukončení pracovného pomeru, a získať tak navyše dva priemerné mesačné zárobky nad rámec kolektívnej zmluvy.
Ďalším dôvodom pre nutné vytvorenie úspor je novela o DPH, pripravovaná ministerstvom financií. Kvôli tomuto legislatívnemu kroku by mohol Český rozhlas prísť vo svojom ročnom rozpočtu o sumu okolo 120 miliónov korún. Hošna povedal, že ČRo sa bude snažiť v Snemovni o pokračovaní výnimky, ktorá by ho od tejto straty uchránila. "Budeme sa usilovať aj o to, aby bol navýšený rozhlasový poplatok, pretože od roku 2005 jeho výška stagnuje," dodal.
Osobné náklady ČRo sa pre tento rok majú medziročne zvýšiť o jedno percento na 983 miliónov korún. Verejnoprávne firma má tento rok hospodáriť s nákladmi a výnosmi 2,253 miliardy korún. Vyrovnaný rozpočet je o 16,7 milióna českých korún vyššie ako vlani. Hlavným príjmom ČRo sú koncesionárske poplatky. Tento rok zostali zachované na 45 českých korún . Výber koncesionárskych poplatkov by mal tento rok vzrásť o päť miliónov korún na 2,075 miliardy českých korún.

Americká televízia ABC News v stredu omylom vypustila do sveta informáciu, že bývalý šéf volebného štábu Donalda Trumpa Paul Manafort sa priznal k zabitiu piatich ľudí. Mylná správa sa objavila na obrazovke počas prenosu stretnutia prezidenta s kongresmanov, na ktorom šéf Bieleho domu oznámil zrušenie kritizovanej praxe odoberanie detí prisťahovalcom zatknutým na hranici.
Manaforta FBI obvinila z niekoľkých vážnych zločinov vrátane prania špinavých peňazí, finančných machinácií a nelegálneho lobingu. Obvinenie zo zabitia či vraždy ale medzi nimi nie je. Manafort, ktorý v roku 2016 viedol Trumpov volebný štáb päť mesiacov, akékoľvek previnenie odmieta.
Ako sa správa do vysielania dostala a kto ju vyrobil, nie je jasné. Televízia ABC, ktorú Trump radí medzi "lživé" médiá spolu s ďalšími spravodajskými televíziami a denníkmi, sa za nehodu ospravedlnila divákom aj Manafortovi, ktorý od minulého piatku čaká vo väzbe na súd. "Takúto chybu nie je možné ničím ospravedlniť," uviedla televízia.
Trump, ktorý je zanieteným divákom televízneho spravodajstva, na chybu upozornil na twitteri. "Pozrite sa, čo z ABC News vypadlo. Počítam, že to pripravili aj s trinástimi demokratmi, ktorí stoja na čele honu na čarodejnice," napísal prezident s použitím obratu, ktorým označuje pátranie FBI po ruskej stope v prezidentských voľbách.

Copyright © ČTK 2018

Škótsky herec David Tennant, ktorý je známy napríklad zo seriálu Doctor Who (2005), si zahrá v novom pripravovanom seriáli televízie BBC s názvom There She Goes. Päťdielna komediálna dráma, ktorú odvysiela stanica BBC Four, sa zameria na deväťročné dievča Rosie s vážnymi vrodenými poruchami učenia a jej každodenný život. Štyridsaťsedemročný rodák z Bathgate stvárni otca hlavnej hrdinky.
Tvorcom projektu je Shaun Pye, ktorý sa pri jeho tvorbe inšpiroval vlastnými skúsenosťami s dcérou trpiacou chromozomálnou poruchou. Okrem Tennanta si v seriáli zahrá aj Jessica Hynes, ktorá sa s ním predstavila aj v troch epizódach spomínaného Doctora Who. Štyridsaťpäťročná herečka sa ujme roly matky Rosie, ktorú stvárni Miley Locke. O produkciu seriálu sa postará spoločnosť Merman. Nakrúcanie odštartuje v júli.
David Tennant v kultovom seriáli Doctor Who, známom aj ako Pán času, účinkoval v rokoch 2005 až 2010, pričom sa predstavil ako Desiaty Doktor. Zahral si tiež Bartyho Croucha Juniora vo filme Harry Potter a Ohnivá čaša (2005), lovca upírov Petra Vincenta v remakeu hororovej komédie Fright Night (2011) alebo záporáka Kilgravea v seriáli Jessica Jones (2015). Predstavil sa aj v hlavných úlohách seriálov Single Father (2010), Broadchurch (2013 - 2017) a Gracepoint (2014).

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.