18. 6. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Väznený turecký prokurdský politik Selahattin Demirtaš, kandidujúci v nadchádzajúcich prezidentských voľbách za Ľudovodemokratickú stranu (HDP), sa v rámci predvolebnej kampane prihovoril v nedeľu tureckým voličom. Jeho zhruba 10-minútový prejav z väzenia odvysielala turecká štátna televízia.
Demirtaš v ňom voličov požiadal, aby prostredníctvom predčasných volieb naplánovaných na 24. júna zabránili "režimu jediného muža", a síce prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Atmosféru, aká momentálne panuje v Turecku, označil tento prokurdský politik za "upútavku" na film, ktorého "skutočne desivé časti sa ešte nezačali". 
 Demirtaš, 45-ročný politik a odborník na problematiku ľudských práv, je väznený v západotureckom meste Edirne. Turecké úrady ho zatkli v roku 2016 na základe podozrenia z napojenia na zakázaných kurdských militantov. Za vodcovstvo v teroristickej organizácii a za ďalšie zločiny mu hrozí súhrnne až 142 rokov väzenia. 
Demirtaš všetky obvinenia odmieta a tvrdí, že ho pred 20 mesiacmi zadržali "nezákonne", pričom dôvod vidí v tom, že pre tureckú vládu predstavuje hrozbu. V prezidentských voľbách napriek pobytu za mrežami kandidovať môže, keďže doposiaľ nebol z ničoho usvedčený. Zároveň má v súlade s tureckými zákonmi ako prezidentský kandidát v rámci predvolebnej kampane právo na 20 minút vysielacieho času v štátnej televízii, priblížila agentúra AP. 
Až do svojho uväznenia bol Demirtaš prakticky jediným tureckým politikom s rečníckymi schopnosťami a charizmou porovnateľnými s Erdoganom. Ten v ostatnom čase v rámci svojej kampane vystupňoval útoky proti Demirtašovi - označil ho za "teroristu" zodpovedného za smrť desiatok ľudí, keďže v októbri 2014 vyzval na protesty, ktoré prerástli do násilností.
 So svojimi priaznivcami komunikuje Demirtaš aj napriek uväzneniu stále takmer denne, a to prostredníctvom tweetov zverejňovaných jeho advokátmi, pričom sa vyjadruje k politike a aktualitám a niekedy ich aj vtipne glosuje. Aj vo svojom nedeľňajšom televíznom prejave skonštatoval: "Kým ste slobodní vy, budem slobodný aj ja."

Copyright © TASR 2018

Nakrúcaním trinásťdielneho detského seriálu Kriminálka 5.C teraz ožili Zlínske filmové ateliéry. Prvá klapka nedávno padla na Zlínskom filmovom festivale pre deti a mládež. Seriál sa v Zlíne vyvíjal takmer štyri roky, povedal ČTK Zdeněk Skaunic, riaditeľ spoločnosti Filmové ateliéry, ktorá je výkonným producentom projektu za českú stranu. Vo zlínskych ateliéroch chystajú aj projekty o automobilovej závodníci Eliške Junkovej a architektke Eve Jiřičnej.
"Ak sa teraz stále hovorí o návrate filmárčiny do Zlína, tak tento projekt to plní na sto percent, pretože sa na ňom podieľa mnoho tunajších filmárov. Vlastné natáčania je takmer zo 60 percent na Zlínsku a predovšetkým vracia do Zlína seriálovú tvorbu s deťmi a pre deti, "uviedol k seriálu Skaunic. Partnermi sú Česká televízia, slovenská verejnoprávna televízia RTVS, Filmové ateliéry a slovenská spoločnosť Alef Film & Media.
Režisérom seriálu je Juraj Nvota, hrajú v ňom Bolek Polívka, Milan Lasica, Martin Myšička, Lenka Krobotová, Roman Zach či Jan Dolanský. "Do štábu som angažoval rad absolventov a študentov zlínskej univerzity na základe spolupráce, ktorú sme začali už pri vývoji tohto projektu," podotkol Skaunic.
Spoločnosť tiež pripravuje ďalšie projekty, napríklad dielo inšpirované automobilovou pretekárkou Junkovou. "Pri tomto projektu sme dospeli do štádia, kedy disponujeme scenárom od Pavla Kosatíka a Zuzany Vojtíškovej na štvordielnu TV minisériu a paralelne sa pripravuje kinodokument, ktorý by mal v predstihu Elišku Junkovú predstaviť súčasným mladým divákom," povedal Skaunic. Chystá sa tiež projekt o zlínskej rodáčke Jiřičnej. "Určite aj v tomto prípade pôjde o koprodukčný projekt, na ktorom sa bude podieľať viacero spoločností nielen z tuzemska," uviedol riaditeľ.
Filmové ateliéry teraz pracujú na takmer desiatke projektov. "Do tohto 'balíčku' patrí projekt Prvá dáma Zlína autora Pavla Hajného rozprávajúci príbeh podnikateľa Tomáša a Jána Baťu prostredníctvom Márie Baťovej, ďalej seriál s pracovným názvom Ochotné divadlo autora Pavla Taussiga, ale aj animovaný projekt už zosnulého výtvarníka Petra Poša, ktorý pripravujeme s režisérom Ivošom Hejcmanom, "povedal Skaunic. Na seriál Kriminálka 5.C by mal nadviazať obdobný projekt. "Aby sa tento špecifický druh audiovizuálnej výroby trvalo opätovne usadil v Zlíne a nadviazal tak na mnohoročnú tunajšej tradíciu," doplnil Skaunic.
Návratu filmovej tvorby do Zlína podľa jeho slov pomáha spolu s tamojšou Fakultou multimediálnych komunikácií Univerzity Tomáša Baťu aj dokončované zmena vlastníckej štruktúry v samotnom filmovom areáli. Väčšina vlastníkov podľa neho akceptuje celkový koncept opierajúci sa predovšetkým o podnikanie v audiovizuálnej oblasti a príbuzných odboroch. V areáli vznikol napríklad Kabinet filmovej histórie, pôsobí tam zlínska filmová kancelária, chystá sa výstavba nového ateliéru a objektu určeného na prenájom firmám podnikajúcim v audiovizuálnom priemysle. V areáli tiež pôsobí filmová škola. Ateliéry boli otvorené 1. júla 1936 ako miesto pre natáčanie reklamných filmov spoločnosti Baťa. Doteraz tu boli vyrobené stovky filmových titulov.

Copyright © ČTK 2018