23. 6. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Bronzovú sochu pesničkára Karla Kryla (1944-1994) v životnej veľkosti odhalia už v stredu 27. júna pred sídlom Českého rozhlasu v Ostrave.
Práve v niekdajšom Československom rozhlase Ostrava svojho času pôsobil Karel Kryl, ktorý tu realizoval aj nahrávky viacerých svojich neskôr slávnych songov.
Dielo sochára Davida Moješčíka, ktoré by tu malo byť symbolom slobody slova a demokracie, vzniklo z iniciatívy študentov a vďaka dotácii z programu mesta Ostrava na úpravu verejných priestranstiev.
Na jeho slávnostnom odhalení by sa mal zúčastniť aj umelcov brat Jan Kryl, ktorý sa sťaby spevák, básnik a textár aktívne usiluje o pripomínanie tvorby svojho slávnejšieho súrodenca.
Informovali o tom české elektronické médiá.
 Rodák z Kroměríža, ktorý vyrastal v rodine kníhtlačiara a ktorého otca odsúdili v období štátostrany na nútené práce, vyštudoval na Strednej priemyselnej škole keramickej v českej Bechyni. Písal songy, ktoré poznal sprvoti iba úzky okruh odborníkov a stúpencov folku, avšak neskôr ich spoznala celá krajina. Keď mu vo vydavateľstve Panton vďaka mentorovi Jiřímu Černému vyšiel v marci 1969 prvý album, na ktorom nechýbali popri titulnej piesni Bratříčku, zavírej vrátka ani songy ako napríklad Veličenstvo kat, Morituri te salutant, Salome, Anděl, Jeřabiny alebo Nevidomá dívka, predalo sa v priebehu niekoľkých týždňov viac ako 50.000 exemplárov tejto hudobnej kolekcie. Titul sa však čoskoro ocitol na indexe a na jeho reedíciu musela verejnosť čakať až do spoločenských zmien v bývalom Československu v roku 1989.
Karel Kryl opustil krajinu v septembri 1969 a napokon sa usadil v Mníchove, kde spolupracoval ako exulant s rozhlasovou stanicou Rádio Slobodná Európa, kde v rokoch 1975-1989 moderoval vlastný program s názvom Krylogie a vydával knihy. Vlastným nákladom vydal platňu Rakovina (1969, nemecké vydavateľstvo Primaphon) a ešte ďalších deväť albumov. V bavorskej metropole študoval na univerzite dejiny umenia a žurnalistiku. Po roku 1973 absolvoval niekoľko turné v Kanade, kde si získal obrovské sympatie. Krátky čas žil aj v USA a koncertoval tiež v Austrálii.
V období normalizácie museli i amatérski interpreti Krylových songov rátať príležitostne s postihmi, hlavne ak na nich príslušníkov VB upozornili "dobromyseľní" spoluobčania.
 V roku 1989 sa Karel Kryl vrátil späť do Československa. Vystúpil na takmer 30 koncertoch, vždy vypredaných, na ktorých poslucháči väčšinou spievali s ním. Nechýbal ani na demonštrácii na Václavskom námestí v Prahe a stal sa jedným zo symbolov nežnej revolúcie. Ponovembrové dianie v Československu v ňom však vyvolávalo nespokojnosť, pochybnosti a sklamanie. Aj tieto aspekty sa možno podpísali pod jeho predčasný odchod z radov živých, deväť dní pred 50. narodeninami. Karel Kryl skonal v Mníchove 3. marca 1994.
Na jeho pohrebe sa zúčastnili tisícky ľudí a posmrtne mu udelili množstvo cien a vyznamenaní vrátane Medaily za zásluhy II. stupňa a Ceny Františka Kriegela, ktorú udeľuje Nadácia Charty 77.

Pápež František vyzval na väčšiu slobodu tlače vo svete, pričom poukázal na prípad dvoch novinárov agentúry Reuters, ktorých uväznili v Mjanmarsku na základe obvinení z prechovávania tajných dokumentov.
František navštívil túto ázijskú krajinu minulý rok v novembri, neskôr mal v susednom Bangladéši emotívne stretnutie s rohinskými utečencami, ktorí sem utiekli z Jakchainského štátu v Mjanmarsku.
"Právo na informácie sa vždy musí chrániť, a nielen v súvislosti s Rohingami. Štáty, ktoré chcú niečo skrývať, vždy zastavia médiá a slobodu tlače. Musíme za ňu bojovať," uviedol pápež v rozhovore pre Reuters, zverejnenom v piatok.
 Dvojicu reportérov zadržiavajú mjanmarské úrady od vlaňajšieho decembra na základe zákona o úradnom tajomstve ešte z koloniálnej éry. Predmetná legislatíva umožňuje poslať ľudí za mreže na maximálne 14 rokov. Novinári v čase svojho zatknutia pracovali na prípade zabitia desiatich rohinských moslimov v jednej z obcí Jakchainského štátu.
Hovorca mjanmarskej vlády vyhlásil, že tamojšie súdnictvo je nezávislé od vedenia štátu, tak ako aj v iných demokratických krajinách.
 Pápež bez uvedenia konkrétnych krajín odsúdil útoky na slobodu tlače "takzvanými demokratickými" vládami a poznamenal, že zlé rozhodnutia sa často robia v "bielych rukaviciach". "Na niektorých miestach diktátorské vlády pod rúškom demokracie stále pokračujú v takýchto veciach," vyhlásil František.

Copyright ©TASR 2018

Americká televízia ABC si objednala spinoff sitkomu Roseanne (1988 - 1997), ktorého obnovené vysielanie zrušila v máji pre rasistické vyjadrenia predstaviteľky hlavnej hrdinky a tvorkyne seriálu Roseanne Barr. Novinka má zatiaľ pracovný názov The Conners a mala by mať pôvodných scenáristov, producentov aj herecké obsadenie ako prvý menovaný projekt. Výnimkou bude účasť Barr, ktorá si v sérii nezahrá, nebude sa na nej podieľať a ani za ňu nedostane žiadne peniaze.
Projekt by sa mal dostať na televízne obrazovky na jeseň a mal by ponúknuť 10 epizód. Predpokladá sa, že hlavnou hrdinkou série bude Darlene, dcéra Roseanne, v podaní Sary Gilbert. Okrem nej by si v nej mali zahrať aj ďalší predstavitelia kľúčových postáv John Goodman, Laurie Metcalf, Lecy Goranson a Michael Fishman. "Sme šťastní za túto možnosť vrátiť sa s hereckým obsadením a štábom, aby sme mohli pokračovať v zdieľaní príbehov prostredníctvom lásky a smiechu," vyjadrila sa pätica hercov prostredníctvom spoločného vyhlásenia. Ako sa tvorcovia nového seriálu vysporiadajú zo zmiznutím Roseanne zatiaľ nie je známe.
ABC zrušila Roseanne koncom mája, bezprostredne po tom, čo Barr zverejnila na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter poznámku, v ktorej prirovnala bývalú poradkyňu prezidenta Baracka Obamu k opici. Svoju narážku neskôr odôvodnila tým, že si pred napísaním tweetu dala sedatíva. Barr je hlasnou podporovateľkou prezidenta Donalda Trumpa a v čase vypuknutia škandálu jej Biely dom vyjadril podporu.
Po oznámení nového projektu Barr prostredníctvom vyhlásenia vyjadrila ľútosť nad jej prepustením a uviedla, že sa dohodla s ABC, aby zachránila prácu ostatným hercom a štábu. Všetkým zúčastneným zároveň zaželala veľa šťastia.
Seriál Roseanne sa zameriaval na rodinu Connerovcov, ktorí boli predstaviteľmi americkej pracujúcej triedy žijúcimi vo fiktívnom mestečku Lanford. Barr v ňom stvárnila ženu v domácnosti s troma deťmi, Goodman zase jej manžela Dana. Seriál má na konte viacero ocenení, vrátane niekoľkých Primetime Emmy či Zlatých glóbusov.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.