Veľká noc je najvýznamnejším sviatkom kresťanského cirkevného roka a zároveň má silné prepojenie aj so slovenskými tradíciami. RTVS tak v rámci veľkonočnej programovej ponuky v rámci televízneho a rozhlasového vysielania reflektuje silný náboženský charakter týchto sviatkov, ale divákom prinesie aj zaujímavé dokumenty a nezabúda ani na obľúbené zábavné programy a rozprávky pre najmenších.


Jednotka


 

Jednotka divákom už tradične ponúkne viacero priamych prenosov z najdôležitejších momentov slávenia Veľkej noci, ako aj dokumentárne a dramatické programy s kresťanskou tematikou. Na Veľký piatok, ktorý je najväčším sviatkom v roku pre evanjelických veriacich, odvysielame naživo Služby božie z Nového Mesta nad Váhom. Na Veľkonočnú nedeľu, ktorú ako najväčší sviatok slávia katolícki veriaci, prinesieme v priamom prenose Slávnostnú svätú omšu s pápežom Františkom z Vatikánu a následne tradičné požehnanie mestu a svetu Urbi et Orbi.

Tento rok si na Veľký piatok zároveň pripomenieme výročie úmrtia Jána Pavla II., a to prostredníctvom štvordielneho poľsko-talianskeho životopisného filmu Karol - človek, ktorý sa stal pápežom. Podvečer prinesie divákom Jednotka americký historický film Syn Boží.

Téma Veľkej noci bude rezonovať aj v diskusnej relácii Silná zostava s moderátorkou Veronikou Cifrovou Ostrihoňovou na Zelený štvrtok. So svojimi hostkami budú hľadať odpovede na otázky či majú veľkonočné tradície ešte svoj význam a v čom je hĺbka Veľkej noci.

Diváci počas Veľkej noci uvidia v premiére aj 6-dielny dokumentárny seriál Anjeli v pekle - Misia Krčméryo misijných projektoch významného slovenského vedca a odborníka na tropickú medicínu, prof. Vladimíra Krčméryho.

Jednotka ponúkne divákom počas veľkonočných sviatkov aj množstvo rozprávok, filmov, seriálov a obľúbených zábavných programov. Na obrazovky tak prinesie napríklad populárne štvordielne spracovanie románu Alexandra Dumasa Gróf Monte Cristo v hlavnej úlohe s Gérardom Depardieu, novšie spracovanie dobrodružného filmu Hrbáč, či americký dobrodružný film, v hlavnej úlohe s Kevinom Costnerom, Robin Hood - Kráľ zbojníkov.

Ranné vysielanie bude už tradične patriť deťom. Jednotka uvedie viacero pôvodných slovenských rozprávok: Rudienka, Sokoliarova dcéra, Vodník a Zuzana, Zhŕňajova nevesta, Zázračná láska. Deti sa môžu tešiť aj na premiérové vydania Zázračného ateliéru či Fidlibumove rozprávky. Popoludnia budú počas celých sviatkov patriť sérii rozprávok bratov Grimmovcov: Hviezdne toliare, Kráľ drozdia brada, Popoluška, Sedliakova múdra dcéra. Na Veľkonočnú nedeľu podvečer sa diváci môžu tešiť na českú rozprávku Princezná a pisár.

V hlavnom vysielacom čase a neskoro večer sa diváci aj počas Veľkej noci môžu tešiť na obľúbené zábavné programy. V piatok to bude vedomostná súťažná šou Čo ja viem, talkšou Boris & Brambor a neskôr večer francúzsky film Keď odídem. Sobota bude patriť zábavnej šou Záhady tela, satirickému seriálu Pumpa a talkšou Petra Marcina Neskoro večer. V nedeľu večer sa diváci môžu tešiť na štart nového seriálu Made in Italy v dvoch častiach za sebou. Na Veľkonočný pondelok čaká na divákov film Kone na betóne a záznam hudobno-tanečnej divadelnej show The Duchon's, ktorá vzdáva poctu hudobnej legende Karolovi Duchoňovi.

Dvojka


 

Veľkonočné vysielanie na druhom televíznom okruhu začína už 1. apríla na Zelený štvrtok a sviatky uzatvorí vutorok 6. apríla. Sviatočnú atmosféru v domácnostiach divákov navodia zvykoslovné a duchovné programy, výpravné dokumenty o umení, histórii a architektúre, prírodopisné dokumenty a nebude chýbať ani televízna a filmová klasika či hudobné programy.

Duchovný obsah s posolstvom Veľkej noci prinesú dokumenty Memento mori, Krížová cesta banskoštiavnickej kalvárie , Posolstvá z kríža, Zo Zemplína k pápežovi..., tradičný priamy prenos z Krížovej cesty z rímskeho Kolosea a takisto magazín Orientácie a príhovor Sviatočné slovo.

Na Veľký piatok predpoludním uvedie Dvojka televízny film nakrútený podľa literárnej predlohy Margity Figuli - Tri gaštanové kone. Z bohatej dramatickej tvorby Slovenskej televízie denné sviatočné vysielanie obohatia aj ďalšie klasické tituly - Zuzanka Hraškovie a Balada o Vojtovej Maríne. V premiére prinesie Dvojka divákom na Veľký piatok aj dokument Andrej Sládkovič a z nezávislej tvorby dokument Na polceste o pomoci mladým mužom, ktorí po odpykaní trestu hľadajú novú životnú cestu.

Jednotlivé dni rámcuje vo vysielaní Dvojky veľkonočné zvykoslovie (Keď sa lámal rok, Víno a voda, Hore Hronom jar ide, Šibi-ryby, mastné ryby, Veľká noc prichodí, bude i kúpačka,...). K dobrej nálade na Veľkonočný pondelok prispejú obľúbení Kandráčovci - 10 rokov s vami a z produkcie banskobystrického štúdia RTVS z cyklu Kalendár zvykov Dvojka uvedie premiérový dokument Ovčiarskou cestou. Špeciálne vydania pripravujú tvorcovia Kapury, či magazínov Halali, Farmárska revue, Test magazín. Premiérové vydanie pripravia aj tvorcovia relácie Noc v archíve.

Počas sviatočných vysielacích štruktúr Dvojka tradične prináša premiéry pôvodných dokumentov RTVS. Počas tohtoročných veľkonočných sviatkov to bude 5-dielna séria dokumentaristu prírody Braňa Molnára Svet slovenských vodopádov, ktoré diváci uvidia každý sviatočný deň od piatku do utorka dopoludnia. V kontexte s dokumentárnou sériou BBC Mláďatká - prvý rok na Zemi si môžu aj detskí diváci pozrieť premiérový prírodopisný dokument o fenoméne domácich korytnačiek a ich nezvyklom výskyte v slovenskej prírode Korytnačí rébus. Zo zahraničnej produkcie sa počas sviatkov na obrazovkách Dvojky objavia aj výpravné dokumenty o umení či histórii a architektúre výnimočných stavieb. Diváci tak uvidia v popoludňajšom čase 2-dielny dokument Obdobie staviteľov Notre Dame a v premiére dokumenty Pápežský palác: gotická pevnosťTintoretto: Rebel v BenátkachGauguin na Tahiti: Stratený raj.

Sviatočné nedeľné poludnie spríjemní divákom Dvojky aj koncert talentovaného mladého klaviristu Ryana Bradshawa so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu Ryan Martin Bradshaw a SOSR. Na Veľkonočný pondelok sa diváci môžu tešiť na satirickú komédiu Revízor v hlavnej úlohe s Vlastom Burianom (v apríli si pripomíname 130. výročie jeho narodenia) a ďalšími hereckými legendami Jaroslavom Marvanom a Theodorom Pištěkom. Na svoje si prídu aj milovníci grotesky, ktorým Dvojka ponúkne nesmrteľnú klasiku, dynamickú nemú grotesku s Busterom Keatonom Frigo na mašine.

Večerná sviatočná programová ponuka Dvojky je rôznorodá. V piatok večer pokračuje premiérovou 2. sériou seriál Geniálna priateľka podľa románu talianskej spisovateľky Eleny Ferrante. Nasleduje priamy prenos z Krížovej cesty z rímskeho Kolosea a taliansko-francúzsko-španielsky koprodukčný film Marcelino, chlieb a víno - príbeh o najdúchovi Marcelinovi a jeho hlbokom vzťahu k Bohu. V sobotu prinesie Dvojka divákom filmovú adaptáciu románu Thomasa Hardyho Tess v réžii Romana Polanského s Nastassjou Kinski v hlavnej úlohe. Nedeľný večer bude patriť premiére koncertu Mosty Gesharim 2020 zo synagógy v Liptovskom Mikuláši s vystúpeniami hudobníkov z krajín V4. Po koncerte Dvojka zaradila filmové poetické podobenstvo o hľadaní šťastia - adaptáciu kultového románu Richarda Bacha Čajka Jonathan Livingston. Sviatočný pondelkový a utorkový večer vyhradila Dvojka pre dve legendy filmového sveta. Pondelok bude venovaný Clintovi Eastwoodovi, ktorý je považovaný za hollywoodsky unikát. Dokument Clint Eastwood - posledná legenda hovorí o tom, ako sa z priemerného hollywoodskeho interpreta revolverových príbehov stal špičkový producent a režisér. Na dokument nadviaže film Gran Torino, ktorý režíroval a aj si v ňom zahral nekompromisného vojnového veterána. Utorkový večer otvorí životopisný portrét oscarového režiséra Miloša Formana, ktorý nakrútila v roku 2019 dokumentaristka Helena Třeštíková spolu s Jakubom Hejnom Forman vs. Forman. Nasledovať bude Ragtime - filmová adaptácia svetoznámeho románu E. L. Doctorowa zachytávajúca atmosféru New Yorku začiatkom 20. storočia v réžii Miloša Formana.

Veľkú časť vysielania Dvojky bude tvoriť športový obsah vzhľadom na obdobie hokejovej Play off. Športoví fanúšikovia sa každý deň po 17.00 h môžu tešiť na priame prenosy z hokejovej Tipos-ligy zo štvrťfinálových zápasov Play- off. Na Veľkonočnú nedeľu popoludní prinesie Dvojka priamy prenos z cyklistických pretekov Okolo Flámska s účasťou Petra Sagana.

Trojka

Tretí televízny okruh počas celého roka vyberá do vysielania to najhodnotnejšie, čo archívne fondy RTVS zachovali pre našu súčasnosť. Nebolo tomu inak ani pri výbere relácií do veľkonočného týždňa, a preto nebudú chýbať kvalitné dokumentárne filmy či filmárske zamyslenia, filmy o folklórnych tradíciách, ale rovnako ani dramatické diela.

Na Zelený štvrtok dopoludnia uvidia diváci prvú časť trojdielneho televízneho filmu Dušana Rapoša Dido. Dej sa odohráva v Efeze a pojednáva o počiatkoch kresťanstva v pohanskom svete a o hľadaní nádeje. Celá séria končí symbolicky na Veľkú noc. Podvečerný dokument Štvrtok Veľkého týždňahovorí o slávení a posolstve Poslednejvečere Ježiša Krista s učeníkmi a večerný Klub na Trojke dá recept ako si osviežiť Veľkú noc. Vynikajúci kuchár Vojto Artz ukáže ako vybočiť zo stereotypov a sviatočný stôl zaplniť neobyčajnými dobrotami.

Veľký piatok ponúkne divákom programovú pestrosť. V dopoludňajších hodinách to bude Veľkonočná pascha v Jakubovanoch - pohľadnica zo slávenia Veľkej noci medzi gréckokatolíkmi v Jakubovanoch. V podvečer sa režisér Vido Horňák vo filmovej eseji zamyslí Stálo za to obetovať sa za človeka?. Tón hlavnému večernému programu udá hudobný medailón výnimočnej speváčky Nešťastná - šťastná Hana Hegerová. Šansóny vystrieda televízna inscenácia Neznámy podľa hry Júliusa Barča - Ivana. V inscenácii, ktorá prináša výrazné etické posolstvo aktuálne aj pre dnešné dni, sa objavia herecké osobnosti ako Pavol Mikulík, Michal Dočolomanský, Emil Horváth, Elo Romančík a mnohí ďalší. V nasledujúcom dokumentárnom filme Krížové cesty si diváci pripomenú cestu Krista na Golgotu a jeho ukrižovanie, ktoré podnietilo vznik mnohých sakrálnych a umeleckých pamiatok. Okrem Kalvárií a Krížových ciest, ktoré po celom svete rozprávajú príbeh cesty odsúdeného Krista ukáže Trojka aj o čosi menej tradičné poňatie Krížových ciest napríklad v podaní míma Milana Sládka.

Biela sobota ponúkne najmladším divákom veľkonočné vydanie obľúbeného detského magazínu Vandrovali hudci. Dopoludnia si v oba víkendové dni diváci zacestujú prostredníctvom dokumentu Veľká noc v Európe, ktorý predstaví slávenie veľkonočných sviatkov v rôznych kútoch nášho kontinentu. Kalendár zvykov priblíži veľkonočné zvykoslovie z Hontu. Záver sobotného vysielania bude patriť televíznemu dokumentu Tajomstvo vzkriesenia o zmŕtvychvstaní Krista.

Veľkonočná nedeľa sa bude niesť v znamení slovenských veľkonočných ľudových tradícií. Popoludní to bude program Veľkonočné impresie, ktorý priblíži veľkonočné zvyky v niektorých stredoslovenských dedinách. Záver nedeľného večera bude patriť dokumentu Modlitba za umelca, v ktorom Trojka divákom pripomenie tvorbu Vincenta Hložníka a jeho jedinečné umenie pri ilustrovaní Biblie.

Veľkonočný pondelok sa bude na Trojke niesť v znamení slovenských tradícií. Čiernobiely dokument Martina Slivku Veľká noc prichodí, bude i kúpačka ukáže aké veľkonočné zvyky sa zachovali na Liptove a dokument Slovenské kraslice zas divákom predstaví jedinečnú krásu i rôzne technológie výroby kraslíc.

Rádio Slovenskokaždý deň v skorých ranných hodinách ponúkne pravidelné Zamyslenie na témy Veľkej noci. O význame sviatkov sa bude hovoriť aj v prúdovom vysielaní cez deň. Na Veľký piatok po 8.00 h povedie Štefan Chrappa rozhovor s biskupom západného dištriktu ECAV Jánom Hroboňom. Štefana Chrappu ako hosťa v relácii privíta Andrea Poláčková po 13.00 h. Zaujme aj rozhovor s gréckokatolíckym duchovným Rastislavom Čižikom podvečer po 17.00 h.

Na Bielu sobotu sa v rannom vysielaní Petra Bernasovská porozpráva so sólistom Opery SND Danielom Čapkovičom. Večer po 20.00 h sa v Sobotných reflexiách bude rozprávať Vincent Štofaník s košickým pomocným biskupom Marekom Forgáčom.

Na Veľkonočnú nedeľu po 8.00 h bude hosťom Štefana Chrappu bratislavský pomocný biskup Jozef Haľko. Chýbať nebude ani obvyklý prenos omše, tentoraz z Katedrály sv. Alžbety v Košiciach. Od 11.50 h odvysiela Rádio Slovensko priamy prenos Urbi et Orbi z Vatikánu.

Na Veľkonočný pondelok v Dobrom ráne, Slovensko! s Petrou Bernasovskou a Richardom Dedekom poslucháčov osvieži živý prúd informácií na veľkonočné prebudenie. Počas dňa to budú Veľkonočné miniatúry - poviedky Daniely Kapitáňovej a Dušana Taragela, ktoré načítajú moderátori Barbara Štubňová a Roman Bomboš.

Rádio Reginakaždé ráno od 8.00 h pripravilo pre najmladších poslucháčov rozprávky.Na Veľký piatok od 9.00 h odvysiela Pašiové evanjelické Služby Božie z Hanušoviec nad Topľou. Každý deň popoludní sú pripravené publicistické pásma s rôznymi témami, napr. na Veľký piatok v relácii Od kláštornej záhrady po blahorečenie o rehoľnej sestre Kataríne Krištofovej, ktorá prežila takmer 30 rokov v Ríme a dnes pôsobí v Bratislave, v službe chorým.

Na Bielu sobotu Regina odvysiela rozhovor s amatérskou výtvarníčkou Katarínou Polákovou z Bratislavy v pásme Svätá zem v mojej obývačke. Ide o pôsobivé reminiscencie zrelej ženy, ktorej byt zdobia textilné arttexy, vystavovala ich v Bratislave a originálne na nich stvárnila svoju návštevu Svätej zeme v roku 2018.

Spomienka na veľkého herca a majstra slova, ktorého 100. výročie narodenia pripadá na tento rok, je pripravená na Veľkonočný pondelok v pásme s názvom Veľká noc s Gustávom Valachom.

Vo vysielaníRádia Devínnájdu poslucháči literárne a hudobné diela tematicky súvisiace s udalosťami Veľkej noci. Bude to napr. od Veľkého piatku do Veľkonočnej nedele o 21.30 h trilógia Quo vadis, ale aj viacero fíčrov a záznamy koncertov.

Rádio_FM spracuje tému Veľkej noci z hľadiska presahu týchto sviatkov do popkultúry. Venovať sa bude symbolu kríža (ukrižovania) a jeho zobrazovaniu v hudbe či literatúre. Súčasťou vysielania bude aj fíčer o Veľkopiatkovej dohode, ktorá v roku 1998 oficiálne začala mierový proces v Severnom Írsku a zastavila bombové atentáty IRA. Aj na tieto udalosti existuje v popkultúre veľa odkazov, napr. v tvorbe skupiny U2. Pri príležitosti narodenia Hansa Christiana Andersena a Medzinárodného dňa detskej knihy 2. apríla poslucháčom ponúkne súťaž o balíček detských kníh.

Radio Slovakia Internationalodvysiela rozhovory osymbolike a význame najväčších kresťanských sviatkov s etnologičkou a duchovným, priblíži s nimi spojené tradície a súčasné trendy, a tiež ako vnímajú slovenské veľkonočné tradície cudzinci žijúci na Slovensku a ako tieto sviatky vnímajú mladí ľudia na Slovensku. Venovať sa bude aj tráveniu sviatkov v podmienkach karantény a rodinnej izolácie. Pripravené sú aj reportáže o slávení Veľkej noci Slovákmi vo svete - Veľkej Británii, Taliansku, Poľsku, Maďarsku, Srbsku a Chorvátsku.