3. 12. 2022

Najpočúvanejším rádiom je stále Expres

Najpočúvanejším rádiom je stále Expres

 


Rádio Expres je stále najpočúvanejším rádiom na Slovensku, pustilo si ho 32,9 percenta poslucháčov. Vyplýva to z výsledkov prieskumu počúvanosti Radioprojekt, ktorý realizuje spoločnosť Median SK.
Druhým najpočúvanejším je Rádio Slovensko s 23,1-percentnou podporou poslucháčov. Na treťom mieste sa umiestnilo Fun rádio, ku ktorému sa prihlásilo 22,4 percenta poslucháčov. Rádio Europa 2 má počúvanosť 18,5 percenta a Rádio Vlna má 17,9 percenta. Nasledujú Rádio Melody s 13,8 percenta a Rádio Regina, ktoré si naladilo 10,3 percenta poslucháčov.
Najväčší podiel na trhu patrí Rádiu Expres s 21,8 percenta, nasleduje Rádio Slovensko s hodnotou 19,1 percenta, ako tretie sa umiestnilo Fun rádio s podielom 12,8 percenta. Ďalej Rádio Europa 2 s 10,7 percenta a Rádio Vlna s 9,4-percentným podielom na trhu. Rádiu Melody namerali podiel 7,6 percenta a Rádiu Regina 4,9 percenta. Ostatným rozhlasovým staniciam patrí 13,7-percentný podiel na trhu.
Celková počúvanosť rádií v parametri "počúval posledný týždeň" predstavuje 85,5 percenta, čo je 3.811.000 poslucháčov vo veku 14 až 79 rokov. Každý deň počúva rádio viac ako 2,2 milióna ľudí (50,7 percenta populácie). V priemere každý občan SR počúva denne rádio takmer hodinu a 25 minút. Každý poslucháč počúva rádio priemerne viac ako dve hodiny a 45 minút.
Spoločnosť Median SK realizuje kontinuálny prieskum Radioprojekt od apríla 2009. Zverejnené výsledky zbierali od 15. augusta do 6. novembra 2022. Prieskum realizovali na vzorke 3212 respondentov, občanov SR vo veku 14 až 79 rokov. Výsledky prieskumu poskytla pre TASR zástupkyňa spoločnosti Median SK Linda Kleinertová.

Zdroj: TASR

2. 12. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Kanye West, Parler Terminate Acquisition Deal - Variety
Sociálna sieť Twitter suspendovala v piatok účet amerického rapera a speváka Kanyeho Westa, oznámil nový majiteľ Twitteru Elon Musk. Deje sa tak po tom, čo spevák na tejto sociálnej sieti zverejnil obrázok zobrazujúci svastiku vo vnútri Dávidovej hviezdy. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.
"Len objasňujem, že jeho účet je pozastavený z dôvodu podnecovania k násiliu, nie pre moju nelichotivú fotku," uviedol Musk v reakcii na pozastavenie Westovho účtu. Raper totiž zdieľal aj obrázok Muska hore bez s popisom: "Navždy si to pamätajme ako môj posledný tvít".
Musk, ktorý sa nedávno označil za "absolutistu slobody prejavu", už viackrát vyjadril presvedčenie, že na Twitteri by mal byť povolený všetok obsah v medziach zákona. Po dokončení kúpy tejto sociálnej siete koncom októbra tohto roku avizoval viaceré zmeny v jej fungovaní. Okrem iného začal s hromadným prepúšťaním, v rámci ktorého prišla o prácu viac než polovica zamestnancov spoločnosti – vrátane tých, ktorí mali na starosti sledovanie dodržiavania pravidiel upravujúcich zverejňovanie obsahu.
West, ktorý si legálne zmenil meno na Ye, minulý týždeň vyhlásil, že má v roku 2024 v úmysle kandidovať za prezidenta USA, a to aj napriek tomu, že v uplynulom čase čelil viacerým škandálom pre svoje správanie a výroky vrátane antisemitských komentárov.
Spevák sa vo štvrtok objavil v relácii na webovej stránke InfoWars, ktorú vlastní krajne pravicový šíriteľ konšpiračných teórií Alex Jones. West vo zverejnenom rozhovore niekoľkokrát povedal, že "má rád Hitlera".
Hudobník nedávno vyvolal vlnu kritiky, pretože na parížsky týždeň módy si obliekol tričko s nápisom White Lives Matter (Na životoch bielych záleží). Tento slogan v USA používajú stúpenci nadradenosti bielej rasy. West tiež vyhlásil, že jeho kritici sú platení tajnou skupinou Židov, čo je bežnou súčasťou antisemitských konšpirácií. Pre poburujúce komentáre s ním prerušili spoluprácu módne spoločnosti Gap, Adidas a Balenciaga.

Gyurcsány Ferenc | Demokratikus Koalíció

Maďarská opozičná strana Demokratická koalícia (DK) spustila v piatok večer svoj vlastný on-line televízny kanál. Predseda DK a expremiér Ferenc Gyurcsány na Facebooku tento krok zdôvodnil tým, že verejnoprávne médiá si neplnia riadne svoje povinnosti, informuje spravodajca TASR v Budapešti.
"Úlohou strany nie je zakladať televíziu. Televízie by mali čestne poskytovať informácie a strany by mali čestne zastupovať svojich voličov," napísal predseda DK na sociálnej sieti.
Verejnoprávna televízia vysiela provládnu propagandu a s výnimkou jedného dôležitého kanála tak robí aj veľká väčšina komerčných televízií – niekedy úplne zjavne, inokedy v skrytej forme, tvrdí Gyurcsány. "V takejto situácii pomôžu prežiť iba takéto riešenia," uzavrel predseda DK.
Televíziu opozičnej strany budú môcť záujemcovia sledovať na Facebooku a prostredníctvom kanálu YouTube.
Gyurcsányova strana priťahuje čoraz viac politikov. V novembri vstúpili do DK štyria poslanci iných opozičných strán a predseda očakáva, že prestupy budú pokračovať, píše hvg.hu a dodáva, že DK tým vylepšuje svoju vyjednávaciu pozíciu s opozičnými subjektmi pre regionálne voľby v roku 2024.
Od septembra stratila maďarská vládna strana Fidesz 300.000 voličov. Podporuje ju 2,7 milióna priaznivcov a v Maďarsku je naďalej jednoznačne najsilnejšou politickou stranou. Z opozičných strán sa dokázala posilniť iba DK, a to o jeden percentuálny bod. V novembrovom prieskume verejnej mienky agentúry Závecz Research ju preferovalo 11 percent opýtaných.

 
                               

Copyright  © TASR 2022

 Google



Technologický gigant Google sa odvoláva proti rekordnej pokute od Európskej komisie, ktorá sa zameriava na úlohu operačného systému Android pri obmedzovaní mobilnej konkurencie a výberu spotrebiteľov. Spoločnosť vo štvrtok uviedla, že podala odvolanie proti pokute vo výške 4,125 miliardy eur, „pretože existujú oblasti, ktoré si vyžadujú právne objasnenie od Európskeho súdneho dvora“.
Google sa už odvolal na súde nižšej inštancie, ktorý mierne znížil pôvodnú pokutu vo výške 4,34 miliardy eur. Je to vôbec najväčšia protimonopolná pokuta, ktorú Európska komisia, ktorá dozerá na hospodársku súťaž v Európskej únii, uvalila.
Vo svojom rozhodnutí z roku 2018 komisia zistila, že dominancia Androidu od Googlu viedla k menšej konkurencii a možnosti výberu pre spotrebiteľov. Google vtedy argumentoval, že bezplatný a open source Android viedol k lacnejším telefónom a podnietil konkurenciu s jeho hlavným rivalom, spoločnosťou Apple, ktorá má operačný systém iOS.
„Android vytvoril viac možností pre každého, nie menej, a podporuje tisíce úspešných firiem v Európe a na celom svete,“ uviedol vo štvrtok Google.
Google tiež na Súdnom dvore Európskej únie podal odvolanie voči jeho prvej protimonopolnej pokute od eurobloku vo výške 2,4 miliardy eur za nespravodlivé uprednostňovanie porovnávacej služby Nákupy Google. Odvoláva sa tiež voči pokute 1,49 miliardy eur za zneužitie dominantného postavenia v reklamách v online vyhľadávaní. 

Flanders and the Netherlands join 'EDMO' in the fight against  disinformation | VRT Innovation

V Európskej únii (EÚ) vznikne šesť nových antidezinformačných centier. Tie budú súčasťou Európskeho strediska pre monitorovanie digitálnych médií (EDMO), ktoré je nezávislou platformou pre overovateľov faktov, akademických výskumníkov a iné príslušné zainteresované strany, ktoré prispievajú k riešeniu dezinformácií v Európe. Na svojej webstránke o tom informuje Európska komisia.
Centrá, ktoré teraz pokrývajú všetky krajiny EÚ, budú v prevádzke od začiatku budúceho roka a doplnia súčasných osem centier, ktoré už fungujú od roku 2021. Prispejú k vytvoreniu multidisciplinárnej komunity na vytvorenie siete schopnej odhaľovať a analyzovať dezinformačné kampane, k organizácii aktivít zameraných na mediálnu gramotnosť na národnej alebo nadnárodnej úrovni a ďalším aktivitám podporujúcim boj proti dezinformáciám.
Nové národné a regionálne centrá budú pokrývať jednu alebo viac krajín, a to Rakúsko, Bulharsko, Chorvátsko, Cyprus, Estónsko, Nemecko, Grécko, Maďarsko, Litvu, Lotyšsko, Maltu, Rumunsko a Slovinsko.
Na sociálnych sieťach Facebook a Instagram budú môcť používatelia v priebehu decembra hlasovať za najväčší hoax tohto roka. Najväčší hoax vzíde z vybraných ôsmich hoaxov, ďalších desať hoaxov bude symbolicky ocenených v osobitných kategóriách. Anketa Hoax roka 2022, ktorú prostredníctvom svojich sociálnych sietí organizuje Policajný zbor (PZ), sa začína už dnes. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa prezídia PZ Denisa Bárdyová.
Cieľom ankety je populárno-náučnou formou pripomenúť ľuďom tie najväčšie dezinformácie uplynulého roka. Súčasťou jednotlivých statusov bude aj objasnenie, prečo ide o hoax, a to prostredníctvom analýz PZ a vyjadrení expertov z daných oblastí. Na Silvestra verejnosti oznámia "víťaza" ankety.
 

©2022 Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

VÝROKY TÝŽDŇA

 VÝROKY TÝŽDŇA


 

1. 12. 2022

Zomrela Mylene Demongeotová  

Zomrela Mylene Demongeotová

Mylène Demongeot - Wikipedia

Vo veku 87 rokov zomrela vo štvrtok v Paríži francúzska herečka Mylene Demongeotová, ktorá od 50. rokov až po súčasnosť účinkovala v mnohých filmových kasových trhákoch. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.
Demongeotová zomrela vo štvrtok v parížskej nemocnici po dlhej chorobe, napísal na Twitteri francúzsky spisovateľ, novinár a herečkin dlhoročný priateľ Henry-Jean Servat.
Jednou z jej najznámejších bola rola Milady de Winter v filmovom spracovaní Troch mušketierov z roku 1961. Okrem toho po boku Davida Nivena hrala vo filme Dobrý deň, smútok nakrútenom podľa rovnomenného románu Francoise Saganovej. Film bol uvedený do kín v roku 1958.
Vo Francúzsku však Demongeotovú preslávili v prvom rade komédie, najmä dve trilógie, ktoré sa objavili s odstupom pol storočia — filmy o Fantomasovi zo 60. rokov a filmová séria Camping.
Obľúbená a populárna bola až do konca svojej hereckej kariéry. Po boku Gérarda Depardieua totiž účinkovala i vo filme Domov dôchodcov, ktorý je vo Francúzsku jedným z najväčších hitov roku 2022.
Demongeotová bola v prvých rokoch svojej kariéry často porovnávaná so svojou súčasníčkou Brigitte Bardotovou — obe boli príťažlivé blondíny. Podobne ako Bardotová aj Demongeotová bola veľkou zástankyňou ekologických organizácií a spolkov na ochranu zvierat.



Zdroj: TASR

 

Pri priamom prenose prejavu lídra Smeru-SD vedenie spravodajstva RTVS profesionálne zlyhalo, tvrdí Rada RTVS

 Pri priamom prenose prejavu lídra Smeru-SD vedenie 


 

spravodajstva RTVS profesionálne zlyhalo, tvrdí Rada RTVS

Spôsob zaradenia i chýbajúca dramaturgia priameho prenosu prejavu predsedu strany Smer-SD boli profesionálnym zlyhaním vedenia Sekcie spravodajstva a publicistiky Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Vyplýva to z uznesenia Rady RTVS k vysielaniu RTVS pri príležitosti výročia 17. novembra 1989. Na generálneho riaditeľa RTVS Rada apeluje, aby prijal také interné pravidlá, ktoré ustanovia systém zaraďovania politických aktivít do vysielania. Malo by sa to týkať aj priamych prenosov zo snemov či tlačových besied. Zaistená by mala byť zásada plurality a vyváženosti, a tiež by mala byť garantovaná redakčná nezávislosť.

Rada tiež skonštatovala, že personálne zmeny, ku ktorým došlo, sú vo výhradnej kompetencii generálneho riaditeľa RTVS. Podľa jeho vyjadrení by personálna situácia v spravodajskej sekcii mala byť stabilizovaná. Zaistené by malo byť aj plnenie zákonných úloh v danej oblasti.

Zdroj: SITA

Š. Agh nemá vedomosť, že by Pavol Rusko plánoval vraždu S. Klaus-Volzovej   

Š. Agh nemá vedomosť, že by Pavol Rusko 

 Agh nemá vedomosť, že by Rusko plánoval vraždu Volzovej

plánoval vraždu S. Klaus-Volzovej 

 

Podnikateľ Štefan Agh nemá vedomosť o tom, že by exriaditeľ TV Markíza Pavol R. v minulosti plánoval vraždu bývalej spoločníčky Sylvie Klaus-Volzovej. Uviedol to pred senátom Okresného súdu (OS) Bratislava II na štvrtkovom pojednávaní. Agh si odpykáva 13-ročný trest vo väzení v súvislosti s falšovaním televíznych zmeniek.
Vo štvrtok absolvoval svedecký výsluch v rámci kauzy prípravy vraždy Klaus-Volzovej. "Čo sa týka prejednávaného skutku, informácie mám len z médií. Neviem sa vyjadriť k skutočnostiam, ktoré sú uvedené v obžalobe," podotkol Agh. Nemá vedomosť, že by sa mal Pavol R. usilovať o život poškodenej. "Takto sa pani Klaus-Volzová predo mnou nikdy nevyjadrila," uviedol.
Zdôraznil, že poškodenú spoznal v súvislosti s kauzou TV Markíza, keď si spoločnosť Gamatex uplatňovala voči televízii pohľadávku. Klaus-Volzová túto pohľadávku uznala. "V roku 1998 som nadobudol spoločne s pánom Kočnerom podiel v tejto spoločnosti," povedal.
Obžalobe z prípravy vraždy Sylvie Klaus-Volzovej čelia bývalý riaditeľ TV Markíza Pavol R., bos skupiny sýkorovcov Róbert L., prezývaný Kýbel, Mikuláš Černák a Miloš Kaštan. Černák a Kaštan sa k príprave vraždy na prvom pojednávaní priznali.
Znalkyňa z oblasti psychológie Elena Fortis vypracovala posudok týkajúci sa Róberta L. Zdôraznila, že obžalovaný absolvoval tzv. detektor lži a jeho výpovede boli konzistentné. Vyhlásila, že polygraf sa nedá oklamať, avšak spoľahlivá je táto metóda len vtedy, keď ju používa profesionál.
Pred senátom vypovedal aj znalec Dušan Kešický, ktorý ešte v prípravnom konaní vypracoval znalecký posudok z oblasti psychológie. V prípade Černáka konštatoval problém s udržiavaním vzťahov s inými v dôsledku nižšej tolerancie k robeniu kompromisov. Pavla R. charakterizoval ako človeka s narcistickými prvkami. Príznaky duševnej choroby nezistil, skonštatoval však zníženú mieru vierohodnosti. "I osoba nevierohodná môže podať výpoveď špecificky vierohodnú," zdôraznil.
Podľa znalca sú pre Černáka prednostnejšie osobné ciele ako motivácia poškodiť inému. Práve Černák usvedčuje z objednávky vraždy Klaus-Volzovej Pavla R. Obhajca bývalého šéfa TV Markíza Marek Para tvrdí, že Černák klame. "Od začiatku sme upozorňovali, že má nezákonnú a utajenú dohodu, nejaký prísľub, ktorý sa síce nemusí naplniť, ale snaží sa docieliť podmienečné prepustenie z doživotného trestu odňatia slobody. To je jeho prioritná motivácia," zdôraznil Para.
Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek zdôraznil, že doterajšie vykonané dokazovanie potvrdzuje dôvodnosť podanej obžaloby. "Znalci štandardným spôsobom spracovali problematiku, ktorej sa venujú. Vyjadrili sa k otázkam, ktoré im boli položené. Nerád by som sa k tomu komplexne vyjadroval, keďže nie je ukončené dokazovanie," podotkol prokurátor.
Po výpovediach znalcov bolo hlavné pojednávanie vo štvrtok popoludní odročené na 7. marca 2023. Oboznamovať sa budú listinné dôkazy.

Zdroj: TASR

Zomrela Christine McVie

Zomrela Christine McVie

Christine McVie Dead: Fleetwood Mac Singer-Songwriter Was 79 - Variety

Vo veku 79 rokov zomrela legendárna anglická rocková speváčka, klávesistka a textárka Christine McVie.

Svoju slávu si získala ako členka skupín Chicken Shack a Fleetwood Mac, vydala aj tri svoje sólové albumy.

Pojednávanie v kauze prípravy vraždy Sylvie Klaus-Volzovej


Pojednávanie v kauze prípravy vraždy
 Sylvie Klaus-Volzovej

 

Vo štvrtok 1. decembra by sa pred senátom Okresného súdu Bratislava II malo uskutočniť ďalšie pojednávanie v kauze prípravy vraždy podnikateľky Silvie Klaus Volzovej. Posledné pojednávanie v tejto veci naplánované na koniec septembra sa neuskutočnilo pre absenciu predsedu senátu z dôvodu náhlej zdravotnej indispozície. Vypovedať na predmetnom pojednávaní mal Štefan Agh, právoplatne odsúdený v kauze falšovania miliónových zmeniek. Rovnako bol predvolaný aj súdny znalec. Súd tento prípad pojednáva od mája 2019.

Obžalobe v tomto prípade čelia bývalý riaditeľ televízie Markíza a exminister hospodárstva Pavol Rusko a odsúdení príslušníci podsvetia Mikuláš Černák, Miloš Kaštan a Róbert Lališ, prezývaný Kýbeľ. Prípad sa prejednáva za sprísnených bezpečnostných podmienok v bratislavskom Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody.

Podľa obžaloby navštívil Rusko v roku 1997 Mikuláša Černáka v Banskej Bystrici s tým, aby Volzovú uniesli, donútili ju prepísať svoj podiel v spoločnosti Markíza – Slovakia na neho a potom ju odstránili. Rusko obvinenie odmieta. Vo svojej výpovedi pred súdom v máji 2019 pripomenul, že akúkoľvek zmenu vo vlastníckej štruktúre spoločnosti Markíza – Slovakia, ktorú spoluvlastnil s Volzovou, by musela odobriť licenčná rada. Ak by, ako sa tvrdí v obžalobe, Volzovú niekto prinútil prepísať jej podiel na Ruska, a ten by ju následne zlikvidoval, rada by ju nemohla vypočuť. To totiž podľa Ruska prikazoval zákon. V tom prípade by spoločnosť mohla prísť o vysielaciu licenciu.

Týmto je podľa obžalovaného vyvrátený argument obžaloby, že by z jej smrti mal finančný prospech. „To nemá žiadnu logiku, to by som musel byť psychicky chorý,“ skonštatoval Rusko. Podiel na skutku popiera aj odsúdený šéf sýkorovcov Róbert Lališ. Ten mal podľa obžaloby zabezpečiť sledovanie Volzovej. Celá vec sa nakoniec neuskutočnila, keďže Mikuláša Černáka vzali do väzby. Černák s Kaštanom účasť na skutku pripustili a Černák sa Volzovej na pojednávaní v septembri 2019 aj ospravedlnil.

Rusko je právoplatne odsúdený za falšovanie miliónových televíznych zmeniek na 19 rokov väzenia. Čaká ho tiež proces v súvislosti so subvenčným podvodom týkajúcim sa azylového centra Maják nádeje.

Zdroj: SITA

30. 11. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Julian Assange – DW – 06/07/2021
Päť popredných západných denníkov v pondelok spoločne vyzvalo Spojené štáty, aby upustili od stíhania zakladatľa WikiLeaks Juliana Assangea.
Tento Austrálčan je vo väzbe v Británii, kde čaká na rozhodnutie vo veci svojho vydanie do USA, kde ho v takom prípade čaká súd za prezradenie tajných informácií - okrem iného aj o vojnách v Iraku a Afganistane.
Redaktori a vydavatelia denníkov The Guardian, Le Monde, The New York Times, El País a Der Spiegel teraz napísali vláde USA otvorený list, ktorým ju žiadajú, aby upustila od Assangeovho stíhania, informuje TASR.
List bol napísaný pri príležitosti 12. výročia spolupráce redakcií pätice denníkov s Assangeom, keď mu pomohli so zverejnením výňatkov z viac ako 250.000 tajných amerických diplomatických depeší, ktoré získala stránka WikiLeaks.
O rok neskôr Assange zverejnil neredigované výňatky z niektorých depeší. Spomínaná pätica novín ho však vtedy kritizovala za možné ohrozenie životov zdrojov zo spravodajských služieb USA.
Signatári vo svojom otvorenom liste upozorňujú na to, že v čase, keď bol prezidentom USA Barack Obama a Joe Biden bol jeho viceprezidentom, americká administratíva s obvinením Assangea otáľala - vtedy by totiž by mohli byť trestne stíhaní aj novinári, ktorých sa kauza týka.
Táto situácia sa zmenila za republikánskeho prezidenta USA Donalda Trumpa - ministerstvo spravodlivosti USA vtedy obvinilo Assangea na základe zákona o špionáži z roku 1917, "ktorý sa nikdy nepoužil na stíhanie vydavateľa alebo vysielateľa".
"Toto obvinenie vytvára nebezpečný precedens a hrozí, že podkope americký prvý dodatok (ústavy) a slobodu tlače," píšu signatári v liste Bidenovej administratíve.
"Získavanie a zverejňovanie citlivých informácií, ak je to potrebné vo verejnom záujme, je základnou súčasťou každodennej práce novinárov," uvádza sa v liste.
Počas 'Cablegate' bolo zverejnených viac ako 251.000 diplomatických depeší z ministerstva zahraničných vecí Spojených štátov amerických, ktoré odhalili niekoľko prípadov korupcie, diplomatických škandálov a špionážnych operácií po celom svete.
Denník Le Monde poznamenal, že aj v roku 2022 tento dokumentačný prameň stále využívajú novinári i historici, ktorí tam dodnes nachádzajú podklady pre svoje nové odhalenia.
Pre zakladateľa WikiLeaks Juliana Assangea mala táto 'Cablegate' a niekoľko ďalších únikov citlivých dokumentov vážne následky: dňa 12. apríla 2019 bol v Londýne zadržaný a je v britskom prísne stráženom väzení, v ktorom sa bežne nachádzajú teroristi alebo členovia skupín napojených na organizovaný zločin.
Vo väzbe čaká sa rozhodnutie vo veci jeho odvolania sa proti súhlasu Spojeného kráľovstva s jeho vydaním do Spojených štátov. V prípade vydania do USA a uznania viny Assangeovi hrozí až 175 rokov odňatia slobody vo väznici s maximálnym stupňom stráženia.

European Broadcasting Union - Wikidata

Európska vysielacia únia (EBU) v pondelok odsúdila "neprijateľné" zastrašovanie spravodajských štábov informujúcich o protilockdownových protestoch v Číne. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP.
V Číne v týchto dňoch vypukli masové protesty proti covidovým opatreniam. Ide o najväčšie demonštrácie od potlačenia prodemokratického hnutia v roku 1989.
Televízia BBC informovala, že jedného z jej redaktorov zadržala a zbila polícia počas protestov v Šanghaji. Redaktora švajčiarskeho telerozhlasu RTS napadla polícia počas živého vstupu. Ďalším novinárom z médií patriacich pod EBU sa čínske bezpečnostné zložky vyhrážali alebo im bránili v natáčaní.
"Očakávame, že dostaneme oficiálne vysvetlenie týchto znepokojujúcich incidentov zo strany príslušných orgánov, aby sme vedeli, ako môžeme garantovať bezpečné pracovné podmienky novinárov v Číne," vyhlásil predseda spravodajského výboru EBU Eric Scherer.

                                    

Copyright  © TASR 2022

 

Meta Platforms

Írski regulátori v pondelok uložili americkej spoločnosti Meta Platforms, ktorá je materskou firmou Facebooku, pokutu v sume 265 miliónov eur pre porušenie striktných európskych pravidiel o ochrane osobných údajov. Írska Komisia na ochranu osobných údajov uviedla, že Meta Platforms porušila niektoré časti Všeobecného nariadenia o ochrane údajov (GDPR), ktoré si vyžaduje technické a organizačné opatrenia s cieľom chrániť údaje o používateľoch.
Írska Komisia na ochranu osobných údajov začala vyšetrovanie vlani po správach, podľa ktorých sa v online priestore našli zahodené údaje o viac ako 533 miliónoch používateľov. Údaje podľa správ obsahovali mená, identifikáciu na Facebooku, telefónne čísla, dátumy narodenia a adresy elektronickej pošty v prípade ľudí z viac ako 100 krajín.
Spoločnosť Meta Platforms uviedla, že s írskymi regulátormi „úplne spolupracovala“. „Urobili sme zmeny v našich systémoch,“ konštatovala Meta vo vyhlásení. Írska komisia uviedla, že okrem pokuty spoločnosti prikázala urobiť „rad nápravných opatrení“, ktoré však nekonkretizovala.

Why You Should Use Twitter As Part Of Your Marketing Strategy

Spoločnosť Twitter prestala uplatňovať svoje zásady týkajúce sa šírenia zavádzajúcich informácií o koronavíruse. Ako oznámila na svojej webstránke, v stredu 23. novembra prestala prijímať opatrenia proti tweetom, ktoré porušujú pravidlá týkajúce sa ochorenia COVID-19. Informuje o tom spravodajský portál BBC s tým, že sa na Twitter obrátil so žiadosťou o komentár.
Sociálna a mikroblogovacia sieť k septembru tohto roka za šírenie dezinformácií o covide pozastavila viac ako 11-tisíc účtov.
Ďalšie pravidlá týkajúce sa šírenia nepravdivých informácií sú však naďalej na webovej stránke Twitteru bez podobného oznámenia o tom, že ich už nebudú uplatňovať.
V rámci pravidiel týkajúcich sa COVID-19 uplatňoval Twitter pre účty, ktoré zverejňovali „preukázateľne nepravdivý alebo zavádzajúci“ obsah, ktorý mohol „viesť k významnému riziku ujmy“, systém piatich prehreškov. Ak niekto zdieľal dezinformácie len raz, neprijali proti nemu žiadne opatrenia, účty, ktoré pravidlá porušovali opakovane, však mohli zablokovať na niekoľko hodín, dní, či dokonca na neurčito.
I keď systém nahlasovania dezinformácií o covide na Twitteri nebol nikdy dokonalý, podľa doktora Stephena Griffina z fakulty medicíny Univerzity v Leeds, bolo upokojujúce vedieť, že od roku 2020 odstránili tisícky účtov, ktoré šírili dezinformácie.
Teraz sa však niektorí, čo porušovali pravidlá, na sociálnu a mikroblogovaciu sieť vracajú. Twitter už napríklad obnovil osobný účet americkej kongresmanky Marjorie Taylor Greene, ktorý zablokovali v januári.
Za obnovenie pozastavených účtov hlasovalo v ankete, ktorú na Twitteri zdieľal jeho nový šéf Elon Musk, milióny ľudí a miliardár následne oznámil, že „na budúci týždeň sa začne amnestia“. Musk, ktorý spoločnosť kúpil za 44 miliárd dolárov, tvrdí, že chce z Twitteru spraviť centrum slobodného prejavu na internete.

 

SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Po takmer troch rokoch končí  vysielanie Trojky Bratislava 

Po takmer troch rokoch končí 

 Trojka: Nalaďte si nový kanál RTVS - Články - RTVS.sk

vysielanie Trojky Bratislava 

 

Po takmer troch rokoch vysielania skončí v stredu Trojka RTVS. Programová služba verejnoprávnej televízie, určená primárne pre cieľovú skupinu divákov nad 60 rokov, začala vysielať 22. decembra 2019. Obsah tvorili najmä diela z televízneho archívu, ale aj české seriály či nové televízne formáty.
Tvorcom i spolupracovníkom Trojky sa poďakoval generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj, osobitne ocenil intendantku programu Juditu Gembickú. "Odviedla naozaj bravúrnu prácu s televíznym archívom, z ktorého so svojím tímom vždy dokázala vytiahnuť tie najžiarivejšie klenoty," uviedol Machaj.
V posledný večer vysielania sú pripravené pre divákov napríklad Bakalárske návraty, ale aj záverečná časť relácie Klub na Trojke. Úplný záver bude od 23.30 h patriť hudobnému recitálu Evy Sepešiovej s názvom Šťastný deň.
PR manažér RTVS Stanislav Čačko informoval, že rozhlasové programy Hosť Nory Gubkovej a Nočná pyramída, ktoré boli v televíznej forme vyrábané do vysielania Trojky, prejdú do konca roka s premiérovými časťami vo vianočnej štruktúre na televízny okruh RTVS :24. "Na okruhu :24 zostáva aj relácia Historický kalendár, ktorú vyrábala Trojka a už skôr ju vysielala aj :24," dodal. Niektoré z českých seriálov, ktoré RTVS v rámci akvizícií získala pre Trojku, odvysiela Jednotka. "Televíznu klasiku a seriály z bohatého televízneho archívu RTVS nájdu diváci v budúcnosti vo vysielaní Dvojky," uistil Čačko.
O ukončení vysielania Trojky k 30. novembru informovala RTVS na začiatku jesene. "Každý program, ktorý sa vyrábal pre Trojku, ale aj akvizičné programy sa vyhodnocujú z hľadiska ich potenciálu pokračovať na inej programovej službe RTVS," uviedol v tejto súvislosti 6. októbra pre TASR Filip Púchovský z komunikačného odboru RTVS. Zmeny v programovej ponuke a počte televíznych programov avizoval už pri verejnom vypočutí kandidátov súčasný generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj. Zúženie programovej ponuky súvisí s ekonomickou situáciou a zdrojmi, ktoré má RTVS na vysielanie so zabezpečením všetkých svojich zákonných povinností.



Zdroj: TASR
 

Deň s Nadáciou Markíza sa tento rok opäť zameria na duševné zdravie mladých

Deň s Nadáciou Markíza sa tento rok opäť 

 


zameria na duševné zdravie mladých

Na divákov TV Markíza čaká množstvo prekvapení, atraktívnych živých vstupov, emotívnych príbehov a špeciálnych hostí. Ale najmä, celý deň budú mať možnosť pomôcť tým, ktorí to potrebujú najviac.


Celý štvrtok 1. december 2022 bude vo vysielaní televízie Markíza patriť v poradí už 9. ročníku jedinečného podujatia s názvom Deň s Nadáciou Markíza. Aj tento rok je pre divákov pripravený program plný lásky, dobra a silných skutočných príbehov, s ktorým sa už tradične spája aj finančná zbierka na charitatívne projekty Nadácie Markíza.

„Už tretí rok po sebe sme sa rozhodli Deň s Nadáciou Markíza venovať mimoriadne dôležitej téme detského duševného zdravia. Udalosti posledných rokov mali výrazne negatívny vplyv na krehkú a citlivú detskú psychiku. Narastá počet detí a mladých ľudí, ktorí trpia frustráciou, úzkosťou, strachom a hnevom, stúpol počet akútnych stavov. Cieľom tohtoročného Dňa s Nadáciou Markíza je preto vyzbierať čo najviac financií na podporu riešenia problémov detského duševného zdravia, ešte viac upriamiť pozornosť na túto tému a na potrebu zlepšenia dostupnosti detskej psychologickej pomoci v rámci celého Slovenska. Chceme umožniť psychoterapeutickú liečbu deťom, ktoré sa nevedia k odborníkovi dostať, či už pre dlhé čakacie lehoty alebo z finančných dôvodov,“ povedal Matthias Settele, generálny riaditeľ skupiny Markíza.

Za doterajších osem ročníkov Dňa s Nadáciou Markíza sa podarilo vyzbierať a rozdeliť neuveriteľných 725 000 eur, ktoré pomohli deťom v nemocniciach, rodinám v núdzi, aj charitatívnym organizáciám. Celý výťažok z tohtoročnej finančnej zbierky bude venovaný renomovanej Lige za duševné zdravie, ktorá sa už od roku 2000 usiluje, aby sa kvalitná starostlivosť o duševné zdravie stala štandardom aj na Slovensku. Vyzbieraná suma tak pomôže zlepšiť dostupnosť psychologickej pomoci pre deti v rôznych kútoch Slovenska. Liga za duševné zdravie na tomto projekte spolupracuje so Slovenskou psychoterapeutickou spoločnosťou.

„Situácia s duševným stavom detí a mladistvých na Slovensku je kritická. Deti čakajú v ťažkých stavoch na vyšetrenie mesiace. Detských psychiatrov máme na Slovensku približne 50 a v trinástich okresoch chýbajú úplne. Je to naša zodpovednosť, pomôcť ako vieme, ako môžeme. Preto nás potešilo spojenie s Nadáciou Markíza, ktorého výsledkom je projekt Dostupnosť terapií pre deti. Liga za duševné zdravie založila Fond duševného zdravia, do ktorého po ukončení zbierky poputuje finančný dar z Nadácie Markíza, a z ktorého budeme môcť financovať psychoterapie pre deti, ktorých rodiny si to nemôžu z finančných dôvodov dovoliť. Terapie budú zabezpečovať certifikovaní psychoterapeuti zo Slovenskej spoločnosti pre psychoterapiu na celom území Slovenska,“ hovorí o projekte riaditeľ Ligy za duševné zdravie Andrej Vršanský.

Deň s Nadáciou Markíza sa bude vinúť vysielaním TV Markíza takmer po celý deň – počnúc reláciou Teleráno so zaujímavými hosťami, cez špeciálne vydanie magazínu Reflex, až po večerné Televízne noviny.

Teleráno bude celé venované téme detského duševného zdravia a plné známych tvári, ktorým je téma duševného zdravia veľmi blízka alebo osobne zažili situácie, kedy vyhľadali odborníka. O svoje vlastné príbehy sa tak s divákmi podelia napríklad obľúbený komik Fero Joke, moderátorka Televíznych novín Zuzana Čimová či influencerka Lucia Mokráňová. Svoju novú skladbu v Teleráne predstaví talentovaný mladý spevák Dano Kapitán, ktorý zaujal v speváckej súťaži The Voice Česko Slovensko a odvážne odhalil, že v súkromí bojuje so schizofréniou. Hostkou bude aj jedna z najúspešnejších youtuberiek Patrícia Bénesová alias Patra Bene, ktorá netají, že trpela panickými atakmi. Reflex prinesie emotívne príbehy detí a citlivo spracované reportáže, venujúce sa v tomto kontexte problematike sexuálneho zneužívania, anorexie, či depresie.

Celým Teleránom, ako aj moderovanými živými vstupmi vo všetkých vydaniach Televíznych novín počas celého dňa, budú divákov sprevádzať tváre tohto ročníka Dňa s Nadáciou Markíza – obľúbená moderátorka a reportérka Kristína Kövešová a populárny herec zo seriálového hitu Druhá šanca Adam Bardy. V komunikačnej kampani vystupujú a osobne prídu Deň s Nadáciou Markíza podporiť jeho ambasádori, ktorými sú tento rok známe osobnosti a obľúbené tváre TV Markíza – Zuzana Kubovčíková Šebová, Lívia Bielovič, Lenka Šóošová, Kvetka Horváthová, Roman Juraško, Dano Očenáš a Zuzana Čimová. Diváci sa môžu tešiť aj na Maroška Baňasa, Martina Bagara, Matúša Kolárovského, Krištofa Králika, Martina Klinčúcha či Xéniu Gregušovú s priateľom Lukášom Stanislavom.

Partnermi tohtoročného Dňa s Nadáciou Markíza sú, rovnako ako vlani, poisťovňa UNIQA a spoločnosť UniCredit Bank.


Pomôžte riešiť problémy detskej duše

Až do štvrtka 1. decembra 2022, vrátane celého dňa do polnoci, môžete podporiť Deň s Nadáciou Markíza aj Vy, a to hneď niekoľkými spôsobmi:

1.       Prostredníctvom SMS zaslanej v tvare: DMS (medzera) NADACIAMARKIZA na číslo 877 (v sieti všetkých operátorov, pričom cena jednej SMS je 2 eurá). Zbierka je registrovaná MV SR a realizovaná prostredníctvom DMS systému, ktorý spravuje Fórum donorov.

2.       Ľubovoľným príspevkom priamo na číslo účtu verejnej zbierky: SK35 1111 0000 0003 3322 2322.

3.       Jednoduchým darovaním online priamo cez darovací formulár na webovej stránke https://nadacia.markiza.sk/darovaci-formular.


Ďakujeme, že pomáhate tým najzraniteľnejším - deťom!