6. 10. 2018

Oznámenie RTVS k diskusnej relácii Sobotné dialógy

Oznámenie RTVS k diskusnej relácii
Sobotné dialógy


RTVS sa ospravedlňuje poslucháčom za neskorší začiatok a kratšie trvanie dnešnej diskusnej relácie Sobotné dialógy, čo bolo spôsobené zlyhaním ľudského faktora.
Mrzí nás vzniknutá situácia a urobíme všetko pre to, aby si poslucháči mohli ďalšie vydania tejto diskusnej relácie vypočuť v štandardnom vysielacom čase a rozsahu.

TO JE TV!

TO JE TV!

Zomrela Montserrat Caballéová

Zomrela Montserrat Caballéová


Vo veku 85 rokov zomrela v sobotu španielska operná speváčka Montserrat Caballéová. Diva skonala v nemocnici vo svojom domovskom meste Barcelona, informovala tlačová agentúra DPA. Podľa miestnych médií bola Caballéová hospitalizovaná od konca septembra a sužovali ju problémy so žlčníkom.
Caballéovej soprán bol všeobecne považovaný za jeden z najznámejších operných hlasov v histórii. V roku 1987 sa preslávila aj v oblasti populárnej hudby, keď s britským rockovým spevákom Freddiem Mercurym naspievala dueto "Barcelona", ktoré sa neskôr stalo oficiálnou hymnou letných olympijských hier v Barcelone.
Caballéovej umelecká kariéra trvala viac ako 50 rokov a dosiahla počas nej medzinárodné úspechy. Speváčka mala so španielskym tenoristom Bernabém Martím, za ktorého sa vydala v roku 1964, dve deti. Podľa denníka Mirror sa predpokladá, že pohreb Caballéovej bude v pondelok. Miesto jej posledného odpočinku zatiaľ nie je známe.

Copyright ©TASR 2018

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

5. 10. 2018

Keď si blázon na seba zavolá aj sanitku

Keď si blázon na seba 
zavolá aj sanitku


Hovorca roka 2018

Hovorca roka 2018

Najlepším hovorcom v kategórii štátna správa a štátny sektor sa v roku 2018 stal Roman Krpelan, ktorý je riaditeľom komunikačného oddelenia Kancelárie prezidenta SR. V kategórií privátny a komerčný sektor zvíťazil PR a tlačový hovorca spoločnosti Lidl Tomáš Bezák a v kategórií samospráva a neziskový sektor triumfovala hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová. Najlepších víťazov vyhlásili v piatok večer v Bratislave.
"Tento rok porota v spolupráci s partnerom Slovakia online analyzovala výstupy a pôsobenie viac ako 110 hovorcov v rôznych sektoroch. Víťazi boli ocenení za mimoriadne kvalitnú prácu na pozícii komunikátorov svojich organizácií. A taktiež za vynikajúce komunikačné zručnosti, odbornosť v oblasti aj etické správanie, ktoré má byť neoddeliteľnou súčasťou práce hovorcu," uviedol predseda Asociácie hovorcov Slovenska (AHS) Vladimír Machalík. Porota sa rozhodla v tomto ročníku neudeliť ocenenie TOP Hovorca roka.
Porota sa však rozhodla udeliť mimo štatút súťaže Mimoriadne uznanie poroty Veronike Brunckovej, Karolíne Farskej a Jurajovi Šeligovi z iniciatívy Za slušné Slovensko. Podľa Machalíka sa dokázali stať hlasmi časti spoločnosti. Uznanie získali za mobilizáciu občanov a za zvládnutú komunikačnú kampaň.
Deväťčlenná porota sa skladala z odborníkov na komunikáciu z oblasti médií a redakcií, hovorcov, PR i akademického sektora. Organizátori sa rozhodli aj tento rok darovať výťažok z tomboly neziskovej organizácii tentoraz Nadácii detského kardiocentra.

Copyright ©TASR 2018

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS


MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Írska komisia pre ochranu dát (DPC) začala vyšetrovanie americkej internetovej spoločnosti Facebook kvôli bezpečnostnej chybe, ktorá umožnila hackerom prístup k takmer 50 miliónom užívateľských účtov. Komisia uviedla, že sa zameria najmä na to, či Facebook neporušil nové pravidlá Európskej únie pre ochranu súkromia (GDPR). O možnom vyšetrovanie už v utorok informoval server CNBC, podľa ktorého by Facebook mohol dostať pokutu až 1,63 miliardy dolárov.
Európska divízia Facebooku sídli v Írsku, čo z DPC robí hlavného regulátora tohto podniku v EÚ. Facebook by podľa nových pravidiel mohol dostať pokutu až štyri percentá svojich globálnych ročných tržieb, ktoré vlani predstavovali zhruba 40,65 miliardy dolárov.
Facebook je najväčšia sociálna sieť na svete, ktorú aspoň raz za mesiac využíva viac ako 2,2 miliardy ľudí. O bezpečnostnej chybe podnik informoval v piatok. Chyba existovala od vlaňajšieho júla, firma ju však odhalila až minulý týždeň v utorok, napísala agentúra Reuters.
Facebook tento rok prežíva náročný rok. Na jar sa stal terčom kritiky po správe, že analytická spoločnosť Cambridge Analytica neoprávnene získala informácie o desiatkach miliónov užívateľov jeho siete a využila je mimo iného pri vývoji softvérových nástrojov na podporu volebnej kampane Donalda Trumpa.

Copyright © ČTK 2018

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA







„Rozhodne nie som priateľom komunizmu, ale za komunizmu museli Rómovia pracovať. Väčšinou pracovali ako kopáči a keď odmietali pracovať, išli do väzenia. Za komunizmu bol systém, že rómske pracovné čaty viedli sami Rómovia, ktorí mali prirodzenú autoritu, takže keď niekto v tíme nepracoval, vyfackali ho. Je to veľmi humánna metóda a spravidla sa osvedčuje."
Miloš Zeman

„Slovenská národná strana považuje za nepochopiteľné, ak sa Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí namiesto informovania verejnosti o medzinárodnej pomoci Slovenska, či množstve finančných prostriedkov vložených do medzinárodného systému humanitárnej a rozvojovej pomoci, zaoberá pochybnými, nesystémovými a nemiestnymi úvahami o tom, koľko detí by mohlo Slovensko Sýrii odcudziť pod zámienkou humanitárnej pomoci.“
Zuzana Škopcová,riaditeľka kancelárie predsedu SNS Andreja Danka

„Slovenská národná strana je znepokojená emotívne formulovanou kampaňou mimovládnych organizácií, mainstreamových médií a opozičnej SaS postavenou na nástrojoch brutálneho citového vydierania, ktorého cieľom je vyvolať v povedomí verejnosti naliehavý pocit morálnej povinnosti prijať na Slovensko takzvané sýrske siroty."
Slovenská národná strana

"Nezabúdajte, že momentálne už nie ste v bulvárnej televízii, ale vo verejnoprávnej Nemecko trištvrte roka ignorovalo medzinárodný zatykač Interpolu, keď nevydalo zločinca, čo ukradol 130 miliónov a kde týchto 130 miliónov skončilo. Ako sa pozeráte na Belize ako na niekoho, kto nám chráni zločincov, ale o Nemecku si to nedovolíte napísať, že? Mne ho nikto neuniesol, to je akože prvá vec. Ako mám reagovať? Malo by ma hrozne hnevať, že zločinec je v base?"
Robert Kaliňák

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Ministerstvo kultúry (MK) SR by malo v roku 2019 disponovať s rozpočtom vo výške 255.193.734 eur. V porovnaní so schváleným rozpočtom na rok 2017 je to o približne 25 miliónov eur menej. Vyplýva to z návrhu štátneho rozpočtu, ktorý dnes zverejnilo Ministerstvo financií SR. Rezort zároveň v materiáli ozrejmuje, že dôvodom zníženia je fakt, že v roku 2018 boli jednorazovo zvýšené výdavky v súvislosti s rekonštrukciou a modernizáciou Slovenskej národnej galérie (SNG).

Tento fakt sa výrazne podpísal i pod celkové zníženie rozpočtu na kapitálové výdavky. Kým v roku 2018 boli rozpočtované na úrovni 37 miliónov eur, pričom v nich boli okrem jednorazových výdavkov na rekonštrukciu SNG zarátané i finančné injekcie na rekonštrukcie 1. budovy Matice Slovenskej a historickej budovy Slovenského národného divadla, na rok 2019 sú rozpočtované kapitálové výdavky vo výške 10 miliónov eur. Majú byť použité na nákup softvéru, osobných automobilov, na obnovu kultúrnych pamiatok v rámci dotačného systému, investičné projekty RTVS a kapitálový transfer pre Fond na podporu umenia. "Zvýšené boli aj výdavky pre Slovenské národné múzeum určené na rekonštrukcie Múzea holokaustu v Seredi a Múzea Martina Benku, a takisto prostriedky na rekonštrukciu objektu v správe Múzea Slovenského národného povstania," uvádza rezort financií v materiáli.

V rovnakej výške - 16 miliónov eur sú rozpočtované výdavky v rámci dotačného systému, konkrétne na program Obnovme si svoj dom určený na obnovu národných kultúrnych pamiatok, program na podporu návštevnosti kultúrnych podujatí žiakmi základných a stredných škôl prostredníctvom kultúrnych poukazov a program na podporu kultúrnych aktivít znevýhodnených skupín obyvateľstva.

Celkový rozpočtovaný objem transferov pre verejnoprávne inštitúcie je vo výške 62,2 milióna eur. Transfery pre RTVS (26 miliónov eur), TASR (2,2 milióna eur), Fond na podporu umenia – FPU (20 miliónov eur) a Fond na podporu kultúry národnostných menšín - FPKNM (8 miliónov eur) zachovávajú rozpočtovanú úroveň roku 2018, k zníženiu dochádza pri Audiovizuálnom fonde (AvF), ktorý má podľa návrhu dostať 6 miliónov eur, o 779.000 eur menej ako v rozpočte na rok 2018.

Objem prostriedkov rozpočtovaný pre cirkvi a náboženské spoločnosti je na rok 2019 rozpočtovaný vo výške 42.582.598 eur. „Ide o zvýšenie o 1,42 milióna eur v súvislosti so zapracovaním valorizácie platov duchovných z roku 2018 do nasledujúcich rokov," vysvetlil rezort financií v predloženom návrhu.

Copyright ©TASR 2018

Zdravím, pán Fico

Zdravím, pán Fico

4. 10. 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka


Advokátka obvineného v kauze vraždy Jána Kuciaka Zoltána A. Lívia Kňažíková sa ohradzuje voči vyjadreniam, že jej klient spolupracuje s vyšetrovacím tímom a označil Mariána K. za objednávateľa vraždy. Informuje o tom portál TV JOJ noviny.sk. Podľa televízie Markíza potvrdila advokátka Zoltána A. medializované informácie, že jej klient označil Mariana K. za objednávateľa vraždy Jána Kuciaka. Podľa vyjadrenia pre TV JOJ však v krátkom telefonickom rozhovore mená ako Marián K. a Alena Zs. vôbec nezazneli. "Vyslovene popieram, že by som takéto informácie podala," uviedla pre televíziu Kňažíková.
Portál pripomína, že podnikateľ Zoltán A. bol podľa dozorujúceho prokurátora sprostredkovateľom medzi objednávateľkou Alenou Zs. a strelcom Tomášom S. "Zoltán A. má veľké dlhy. Potvrdila ich aj Finančná správa SR," napísal portál s tým, že má ísť o sumu viac ako 133 000 eur.

Obvinení z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej pravdepodobne plánovali aj vraždu prokurátora. Podľa informácií TV JOJ vraždu prekazila policajná akcia News, pri ktorej pred týždňom v Kolárove a Komárne zadržali podozrivých z Kuciakovej vraždy.
Niektorí zo zadržaných podľa informácií TV JOJ plánovali vraždu jedného z najvyššie postavených prokurátorov. Vražda sa mala údajne stať v najbližších dňoch v obci na západnom Slovensku, v ktorej prokurátor býva. Polícia dnes zaisťovala kamerové záznamy zo všetkých budov v obci, čo potvrdil aj miestny starosta. Plánovaná vražda mala mať veľmi podobný priebeh ako vražda Jána Kuciaka, vrátane objednávateľa a vykonávateľov. Informáciu televízii JOJ potvrdili tri nezávislé zdroje. Polícia sa vzhľadom k prebiehajúcim procesným úkonom odmietla k prípadu vyjadriť.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Prvý námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky žiada médiá, aby nezverejňovali žiadne informácie o údajnej príprave úkladnej vraždy. TASR informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.
"Ide o citlivé informácie. V tejto súvislosti prvý námestník generálneho prokurátora žiada médiá, aby nezverejňovali žiadne informácie o údajnej príprave úkladnej vraždy a nechali orgány činné v trestnom konaní konať," povedala.
Minimálne dvaja z obvinených z vraždy novinára Jána Kuciaka, Alena Zs. a Tomáš Sz., mali byť najatí aj na likvidáciu prvého námestníka Generálnej prokuratúry SR Petra Šufliarskeho. Píše o tom portál Aktuality.sk.
"Začaté je trestné stíhanie za vraždu v štádiu prípravy," potvrdil zdroj portálu. Obyvatelia dediny, kde Šufliarsky žije, potvrdili médiu, že polícia zbiera kamerové záznamy.

Šéf politickej skupiny Európskej ľudovej strany (EPP/EĽS) v Európskom parlamente a uchádzač o post predsedu Európskej komisie Manfred Weber vo štvrtok popoludní vydal vyhlásenie, v ktorom reaguje na najnovší vývoj na Slovensku v súvislosti s vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.
Weber vo vyhlásení, ktoré vydal v mene svojej politickej frakcie, privítal pokrok vo vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice.
"Vyjadrujem veľkú úctu voči práci slovenskej polície a prokuratúry. Je dôležité, aby sme objasnili motívy a súvislosti týchto dvoch vrážd," uviedol Weber. Spresnil, že ľudia, ktorí nariadili tento zločin, musia byť chytení, lebo ide o prípad, ktorý sa týka ochrany slobody tlače v Európe.
Predseda EPP v europarlamente sa zároveň vyslovil za prešetrenia existencie a povahy vzťahov medzi Marianom Kočnerom a prípadom Kuciak. "Prešetriť treba aj povahu vzťahov medzi pánom Kočnerom a vládnucou stranou Smer-SD. V stávke je dôveryhodnosť Smeru-SD ako serióznej vládnucej strany," uviedol Weber vo svojom odkaze.

Copyright ©TASR 2018

OBČERSTVOVACÍ KÚTIK

OBČERSTVOVACÍ KÚTIK

Renáta Kaščáková nerozumie tvorbe filmu

Renáta Kaščáková nerozumie 
tvorbe filmu


Peniaze na film Generál o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi sú míňané absolútne neefektívne, tvrdí to poslankyňa opozičnej SaS Renáta Kaščáková. Tvorba filmu podľa nej ukazuje, ako nefunguje Audiovizuálny fond (AvF). Kritizuje rôzne zmeny v procese výroby filmu, ako napríklad zmenu scenára. Exminister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) upozorňuje, že zmeny sú bežné a neznamená to, že sú peniaze vynakladané neefektívne. Kritiku AvF odmieta. Na rokovaní parlamentného kultúrneho výboru bol aj producent diela Milan Stráňava. Žiada o čas na dokončenie filmu.
„Ide o 2,6 milióna eur bez DPH. Kto ste pán Stráňava, že máte tieto privilégiá, že vám stále posúvajú termíny a tolerujú, že neplníte zmluvu?“ pýtala sa Kaščáková. Maďarič poslankyňu upozornil, že natáčanie filmu sa nedeje podľa tabuliek a zmeny nie sú neobvyklé. „Tvorba filmu je veľké dobrodružstvo, tieto veci treba vnímať vo vývoji. Je bežné, že sa menia režiséri aj scenár,“ uviedol.
Kaščáková podľa jeho slov predviedla neznalosť voči tvorbe filmu aj voči Audiovizuálnemu fondu (AvF). „Fond by mal vždy pomáhať a byť ústretový, pokiaľ je to v medziach zákona. To, že sa zaplatí scenár na začiatku a potom sa mení, neznamená, že tie peniaze boli vynaložené neefektívne. Tvorba filmu je proces. Výroba filmu nie je výroba topánok,“ vyhlásil Maďarič.
Riaditeľ AvF Martin Šmatlák pripomenul, že problematický je len jeden projekt. Poslankyňa však k nemu nepristupuje nezaujato. „Nehľadá pravdu, ale vyslovuje súdy,“ poznamenal. Producent Stráňava si myslí, že sa Kaščáková „nechala do istej miery ovplyvniť pri projekte od ľudí, ktorí si o Generálovi nemôžu myslieť nič dobré“. Dodal, že by potreboval pol roka pokoj na dokončenie filmu.
Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník pripomenul, že RTVS uzavrela so spoločnosťou JMB Film & TV Production Bratislava dodatok zmluvy o koprodukčnej spolupráci, ktorý zároveň sprísnil podmienky čerpania koprodukčného vkladu RTVS. „Podmienky, ktoré produkčná firma má, sú mimoriadne striktné. Od marca tohto roku RTVS nijakým spôsobom nefinancovala tento projekt. Vyhodnotíme ho k 31. októbru a na základe toho sa rozhodneme, čo a ako ďalej. Od podpísania dodatku, keď sa rozbehli práce, producent dodržiava všetky povinnosti, ktoré má v zmluve,“ uviedol Rezník.
Filmové dielo mapujúce osudy generála francúzskej armády a jedného zo zakladateľov 1. Československej republiky Milana Rastislava Štefánika začali nakrúcať 5. júla. Postavu Štefánika si zahrá slovenský herec Milan Ondrík. Doteraz boli zrealizované nakrúcania v exteriéroch v obci Košariská a v Martine.
Film mal pôvodne prísť do kín už vo februári 2019. Čerpanie štátnych dotácií (realizované prostredníctvom dotácií AvF i prostriedkov pre RTVS na výrobu filmov) pre tento filmový projekt vyvolalo pochybnosti v súvislosti s doterajšou prípravou diela a oddialením jeho realizácie. Opozičná SaS dokonca podala trestné oznámenie na neznámeho páchateľa z dôvodu podozrenia na subvenčný podvod. Producent diela Milan Stráňava i zástupcovia AvF a RTVS podozrenia rázne odmietli.

Copyright ©TASR 2018

VÝZVA PREDSEDOVI SAS R. SULÍKOVI

VÝZVA PREDSEDOVI SAS R. SULÍKOVI

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka



Lívia Kňažíková, obhajkyňa údajného sprostredkovateľa vraždy Jána Kuciaka Zoltána A. pre TV Markíza potvrdila, že jej klient spolupracuje s vyšetrovacím tímom. Ako ďalej informuje portál tvnoviny.sk, potvrdila aj medializované informácie, že Zoltán A. označil za objednávateľa vraždy podnikateľa Mariána K. "O tom, v akom vzťahu bol Zoltán A. s Alenou Zs., ktorú polícia zatiaľ označuje za objednávateľku vraždy, vraj nevie. Advokátka tiež potvrdila, že netuší, za čo jej klient dlhoval peniaze podnikateľke z Komárna," napísal portál.


Všetky informácie, ktoré bolo možné v súčasnom štádiu trestného konania v prípade Kuciak sprístupniť médiám poskytol generálny prokurátor a dozorujúci prokurátor na pondelkovej tlačovej besede. "Nad rámec poskytnutých informácií sa v súčasnosti vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie nebudeme vyjadrovať," uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.
Jeden z obvinených v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej, podnikateľ z Komárna Zoltán A., vypovedal, že vraždu si objednal podnikateľ Marián K. V stredu to napísal Denník N s tým, že informáciu potvrdili zdroje z prostredia vyšetrovania. Mariána K. v zápätí v utorok eskortovali z bratislavského Justičného paláca do väznice v Leopoldove. Marián K. z objednávky vraždy obvinený nie je, uvádza ďalej portál, a polícia teraz údajne zbiera ďalšie dôkazy proti nemu. Zoltán A. vo svojej výpovedi uviedol, že to, že si vraždu objednal Marián K, mu povedala ďalšia z obvinených Alena Zs., ktorá sa s objednávkou vraždy Kuciaka obrátila naňho. Vraždu mal vykonať Tomáša Sz. a doviezť na miesto ho mal Miroslav M.
Zoltán A. je zatiaľ jediný, ktorý svedčí a spolupracuje s orgánmi činnými v trestnom konaní. Je veľmi pravdepodobné, že si tak zníži svoj trest za spoluprácu na vražde o niekoľko rokov, uvádza portál Denníka N.
Podnikateľ Marián K. je momentálne vo väzbe v súvislosti s kauzou miliónových zmeniek, ktorých vyplatenia sa dožadoval na súde. Podľa medializovaných informácii sa poznal s obvinenou Alenou Zs. Prostredníctvom svojho advokáta to však Marián K. poprel. Odmieta že by bol krstným otcom jej dcéry, alebo,že by využíval jej tlmočnícke služby do taliančiny.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS


Tlačová agentúra (TA) SR dosiahla v prvom polroku 2018 plusové hospodárenie. Hodnotené obdobie ukončila so ziskom vo výške 182.630 eur. Súhrnné náklady dosiahli výšku 2.520.369 eur, celkové výnosy sumu 2.702.999 eur. Vyplýva to zo správy o činnosti TASR za prvý polrok 2018, ktorú výboru predstavil generálny riaditeľ TASR Vladimír Puchala. Správu poslanci vzali na rokovaní parlamentného výboru pre kultúru a médiá na vedomie.
Správa tiež uvádza, že TASR si splnila zákonné úlohy a bola vo svojom spravodajstve slobodná a nezávislá. Vydala 140.263 multimediálnych správ, z toho slovných bolo 75.770 správ, zvukov 7125, fotografií 53.528 a videospráv 3840. "Spravodajstvo nebolo v prospech či v neprospech žiadnej politickej, hospodárskej, náboženskej, etnickej alebo inej záujmovej skupiny. Spravodajstvo objektívne, vyvážene a aktuálne reflektovalo dianie na Slovensku i v zahraničí," zdôraznil Puchala.
Vyzdvihol zavedenie brief správ, ktoré "významne zrýchlili cestu informácie od zdroja až ku klientovi", a tiež vytvorenie maďarského servisu. "Servis začal vychádzať od februára a rýchlo si získal celý rad odberateľov doma i v zahraničí. Ide o významný akt smerom k národnostnej menšine. Vďaka tomu dostali obyvatelia Slovenska maďarskej národnosti možnosť byť informovaní z oficiálneho kredibilného verejnoprávneho zdroja v ich jazyku," vysvetlil.
Poukázal aj na novú rubriku slovenčina. "Dvakrát do týždňa sa venuje kultivovaniu spisovného jazyka. Cyklus prináša praktické rady, ako sa vyhnúť chybám pri používaní jazyka," priblížil. K téme TASR pribudol aj nový produkt - seriál o slovenských zaujímavostiach. TASR sa tiež významne podieľa na propagácii a šírení informácií o osmičkových výročiach, a to nielen v servisoch agentúry, ale i na svojich weboch.
TASR tiež uzatvorila zmluvu so Združením miest a obcí Slovenska. "Všetky servisy TASR sú tak dostupné pre všetky mestá a obce na nekomerčné účely. Táto spolupráca sa intenzívne rozvíja aj prostredníctvom nového webu obce.tasr.sk," podotkol s tým, že TASR rozšírila aj spoluprácu s nemeckou DPA a ďalšími agentúrami, pracuje len s kvalitnými zdrojmi.
Agentúra dohodla nové zmluvy s veľkými mediálnymi klientmi, ako je News and Media Holding, TV Markíza, Mafra Slovakia, Petit Press, RTVS. "Získala celý rad nových menších mediálnych klientov. Žiadne médium neukončilo spoluprácu s TASR. Kľúčový segment médií zaznamenal v prvom polroku 2018 nárast o sedem percent v porovnaní s prvým polrokom 2017," doplnil Puchala.
Zároveň informoval, že šéfredaktor TASR Marián Kolár sa uchádzal o členstvo v Rade Európskej aliancie tlačových agentúr EANA, kde získal 13 hlasov, protikandidát ich dostal 16. Agentúra ďalej posilnila spravodajské posty v regiónoch a zahustila aj sieť fotografov. Na olympijské hry v Pchjongčchangu vycestovala historicky najväčšia výprava TASR.
"Nemám žiadne negatívne súvislosti k správe, obsahuje celý rad pozitívnych vecí, s ktorými nemám problém sa stotožniť," uviedol poslanec Smeru-SD Miroslav Číž, ktorý by prijal viac informácií z Bruselu. Puchala poukázal, že TASR má spravodajcu v Bruseli a informuje o dianí. Súhlasí, že vždy je čo zlepšovať. Peter Marček (nezaradený) sa pýtal, či TASR neplánuje obnoviť spoluprácu s agentúrou Sputnik. "Nie, neplánujeme. Nie je to potrebné," odpovedal Puchala.
Renáta Kaščáková z SaS kritizovala financovanie TASR. Generálny riaditeľ vysvetlil, že agentúra dostáva peniaze na špecifické úlohy, ktoré jej vyplývajú zo zákona. Exminister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) odmieta spochybňovanie financovania TASR.


Opozícia oceňuje návrat relácie Reportéri na obrazovky Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Miroslav Číž zo Smeru-SD má k relácii výhrady, reportáž o únose Vietnamca sa mu nezdala objektívna. Podľa exministra kultúry Mareka Maďariča (Smer-SD) to bola dobrá reportáž.
"Musel som to v polovici vypnúť," povedal Číž o Reportéroch s reportážou o únose. Spochybnil objektivitu reportáže, videl politické záujmy. "To, ako pán Číž vystúpil, potvrdzuje, že to bola dobrá reportáž," zdôraznil Maďarič s tým, že relácia má iritovať a vyvolávať diskusiu.
Predseda výboru pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek pripomenul, že v čase zastavenia Reportérov sa viedla kampaň proti RTVS, ale po ich návrate sa nikto televízii neospravedlnil. "Ja očakávam ospravedlnenie RTVS od všetkých, ktorí spochybňovali návrat Reportérov," vyhlásil.
Reagoval tak na vyjadrenie Natálie Milanovej z OĽaNO, ktorá ocenila návrat Reportérov. Z návratu sa teší aj Viera Dubačová (nezaradená). Ona a poslanec SNS Karol Farkašovský sa generálneho riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka pýtali na situáciu v spravodajstve po odchode viacerých redaktorov. Kým Dubačová si myslí, že spravodajstvo odchodom týchto redaktorov kvalitatívne utrpelo, Peter Marček (nezaradený) si myslí, že mu odchody pomohli. Tvrdí, že správy začali byť "po odchode kindermanažmentu" objektívnejšie.
"Redakcia spravodajstva funguje v štandardnom režime. Mňa nijako netešili veci, ktoré sa v spravodajstve diali. Riešili sme ich spôsobom, ktorý sme považovali za správny. Ukázalo sa, že spravodajstvo je stabilizované, funkčné. Nie je dokonalé, ale som rád, že katastrofické scenáre, ktoré tu boli načrtávané, sa nepotvrdili," reagoval Rezník.
Doplnil, že investigatíva neznamená byť protivládny alebo protiopozičný. "Ale ísť do hĺbky," doplnil. V súvislosti s reláciou Reportéri Rezník uviedol, že súhlasí s názorom, že žurnalista nemá byť kat, ale má sa snažiť o hĺbkovú investigatívu, skúmať fakty a súvislosti. "Niekedy sa nám to darí viac, inokedy menej," podotkol.

Copyright © TASR 2018

RADA RTVS

RADA RTVS

Východiská rozpočtu RTVS na rok 2019 naznačujú konzervatívny finančný plán. Očakávané príjmy a výdavky nedávajú priestor na rozvojový stav. Konštatovali to členovia Rady RTVS na štvrtkovom zasadnutí.
Marián Guľa zo sekcie ekonomiky RTVS informoval, že celkové príjmy podľa východísk rozpočtu by mali dosiahnuť 120 miliónov eur, najväčšiu časť, 81,8 milióna, tvoria príjmy z tzv. koncesionárskych poplatkov. "Príjem z reklamy plánujeme vo výške 5,5 milióna eur, ostatné príjmy vo výške 1,1 milióna eur," uviedol Guľa. Pri zostavovaní budúcoročného rozpočtu ráta RTVS zatiaľ so súčasnou výškou príjmu zo zmluvy so štátom na úrovni 26 miliónov eur. "Do rozpočtu má byť tiež zahrnutá úspora vo výške troch miliónov eur z roku 2018 s presunom konečného zostatku z minulých rokov vo výške 2,7 milióna eur," dodal.
Výrobné náklady sú z hľadiska východísk na úrovni prvého rozpočtu na rok 2018. "Pre televíznu výrobu plánujeme výdavky vo výške 34,7 milióna eur a pre rozhlas na úrovni 3,5 milióna eur," spresnil Guľa. Režijné náklady sa podľa jeho slov plánujú v rámci východísk rozpočtu vo výške 43,9 milióna. "Z veľkej časti, 20,6 milióna eur, sú to výdavky na vysielače," upozornil. Na investície má ísť 3,5 milióna eur.
RTVS musí rátať s nárastom osobných výdavkov, čo súvisí so zvýšením príplatkových položiek a rastom minimálnej mzdy, ale i nárastom počtu interných zamestnancov v roku 2018 - čiastočne v rámci rozvoja nových projektov, ale i prechodu externistov do interného stavu. Osobné výdavky sa plánujú vo výške 33,7 milióna eur. "Vzhľadom na to, že očakávané príjmy nám neumožňujú rozvojový stav, pri východiskách nepredpokladáme v roku 2019 tvorbu nových pracovných miest," konštatoval Guľa.
Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník konštatoval, že v podobnej situácii, keď bolo potrebné vychádzať z konzervatívnych plánov, sa ocitol RTVS aj pri zostavovaní tohtoročného rozpočtu. "Všetky zmeny v priebehu roka stav len vylepšovali," pripomenul. RTVS bude podľa jeho slov klásť dôraz na to, aby sa zdroje, ktoré budú vylepšovať príjmovú stránku, zapracovali do rozvoja programu, zároveň je prioritou i znižovanie režijných nákladov cielenými krokmi a vyrokovaním lepších zmluvných podmienok. "To je cesta, ako mať nielen vyrovnane a rozvojovo nastavenú firmu, ale aj ako riešiť problém, ktorý RTVS musí dlhodobo tlačiť pred sebou – znižovať kumulovaný hospodársky výsledok z minulých období,“ pripomenul generálny riaditeľ RTVS.

RTVS má ambíciu výrazne osloviť mladých ľudí prostredníctvom sociálnej platformy Instagram. Na štvrtkovom rokovaní Rady RTVS to potvrdil riaditeľ sekcie nových médií Dušan Jančovič.
"Túto sociálnu platformu využívajú potenciálni diváci z radu najmladších používateľov internetu, potrebujeme sa na nich zamerať, spropagovať značku RTVS a to, čo pre nich ponúka," uviedol. RTVS je na Instagrame od leta. "V súčasnosti je tam približne 600 sledovateľov, každý mesiac ich počet rastie," informoval Jančovič.
Ako ďalej priblížil, medzi aktuálne projekty sekcie patrí redizajn a rozvoj aplikácie hybridnej televíznej platformy, rozšírenie funkcionalít spravodajskej aplikácie Správy RTVS, ktorá by po novom mala prinášať aj video a audio obsah, a tiež príprava komunikačnej stratégie na sociálnych sieťach.
Plánovaným projektom je spustenie spravodajského webu RTVS a tiež redizajn webu verejnoprávneho vysielateľa. "Naším cieľom je pridať nové funkcionality a tiež zlepšiť obsah sekcií program, archív a stream, ktoré sú podľa dát o sledovanosti webu najnavštevovanejšie," zdôraznil Jančovič.
Sekcia nových médií pripravuje aj mobilnú televíznu aplikáciu RTVS. Podľa Jančovičových slov by tam mal byť livestream všetkých kanálov RTVS a tiež obsah archívu dostupného na webe.
"Dynamika rozvoja nových médií závisí od finančných možností a zdrojov rozpočtu RTVS," priznal na záver Jančovič.

Copyright © TASR 2018

Titulnú skladbu k rozprávke RTVS Vianočné želanie naspievajú Adam Ďurica a Sima Martausová

Titulnú skladbu k rozprávke RTVS Vianočné želanie 

naspievajú Adam Ďurica a Sima Martausová

Nová rozprávka RTVS Vianočné želanie má svoju titulnú skladbu.Hudobný podklad tento týždeň nahral Symfonický orchester Slovenského rozhlasu pod dirigentskou taktovkou Adriana Kokoša. Naspievajú ju Adam Ďurica a Sima Martausová, ktorá je zároveň autorkou textu.
Adam Ďurica na svojom albume a na účely titulnej skladby vianočnej televíznej rozprávky pozmenila Sima Martausová niektoré slohy textu a upravila ich na duet.

O orchestrálnu inštrumentáciu sa postaral hudobný skladateľ Adrián Harvan. „Základom úspechu je skvelý aranžér, ktorý hudbu upravil k rozprávkovej atmosfére a, samozrejme, Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, ktorý takéto príjemné produkcie veľmi rád nahráva,“ uviedol dirigent SOSR-u Adrian Kokoš. V symfonickej verzii zaznejú napríklad zvončeky, vibrafón či tympany. Symfonický orchester zároveň nahral jej vianočnú podobu, ktorú si budú môcť poslucháči Slovenského rozhlasu už tradične vypočuť počas vianočných sviatkov.

„Som bez slov, pretože počuť naživo celé symfonické teleso, ako je to krásne zaranžované a ako to dynamicky dýcha, je silný zážitok,“ opísal Adam Ďurica, ktorý sa spolu so Simou Martausovou zúčastnili nahrávania SOSR-u. „Sima pre mňa napísala krásny text, ktorý symbolicky sedí k deju rozprávky a bola by veľká škoda, keby jeho autorka, ktorá je navyše výborná speváčka, v piesni nefigurovala,“ vysvetlil dôvody, prečo sa z Holubičky stal duet.

„To, že vznikla táto pesnička, je svojím spôsobom zázrak, keďže ani neviem ako mi napadlo napísať mužský text. Pôvodne som si povedala, že budem mať sama pre seba pieseň, ktorú muž spieva žene a asi o pol roka na to sa mi ozval Adam, či nemám pre neho nejaký text,“ priblížila Sima Martausová.

Vianočné želanie uvidia diváci RTVS na Štedrý večer na Jednotke. Režisérom rozprávky je Peter Bebjak. V hlavných úlohách sa predstavia Richard Autner, Simona Kollárová, Tomáš Maštalír, Lukáš Vaculík, Ján Gallovič, Csongor Kassai či Judita Hansman.