27. 10. 2023

Zomrel Michal Havran st.

Zomrel Michal Havran st.




Dnes v skorých ranných hodinách po ťažkej chorobe zomrel vo veku 78 rokov novinár a spisovateľ Michal Havran st. Informovala o tom jeho dcéra Ivana Kolárik Havranová. Havran sa narodil 4. augusta 1945 v Rybníku nad Hronom. Vyštudoval katedru novinárstva na FFUK a celý svoj život zasvätil vysoko profesionálnej autorskej práci v denníku Smena. Bol tiež jedným zo zakladateľov denníka SME. Zo zahraničných ciest napísal množstvo zahraničnopolitických komentárov, reportáží či poznámok a svoje témy prezentoval v rozhlase a televíziách. Napísal aj desať kníh so zahraničnou tematikou.


Zdroj: SITA

Nový špionážny seriál Extraktori z dielne Voyo Originál štartuje už v piatok

 Nový špionážny seriál Extraktori z dielne 

 

 

Voyo Originál štartuje už v piatok

V hlavných úlohách sa predstavia Pavla Gajdošíková, Jan Révai Jakub Štáfek či Jitka Schneiderová a v úlohe štátneho zástupcu sa slovenskí diváci môžu tešiť na obľúbeného Jána Koleníka.


Streamovacia služba Voyo prináša ďalšiu atraktívnu novinku. Šesťdielny špionážny triler Extraktori je inšpirovaný skutočnými udalosťami a stojí na starostlivo rešeršovaných faktoch a znalostiach z prostredia tajných služieb a vysokej politiky. V hlavných úlohách sa predstavia Pavla Gajdošíková, Jan Révai, Jakub Štáfek či Jitka Schneiderová a v úlohe štátneho zástupcu sa slovenskí diváci môžu tešiť na obľúbeného Jána Koleníka. Nový Voyo Originál odštartuje prvou časťou už v piatok 27. októbra 2023 exkluzívne na Voyo.

„Štát je povinný pomáhať svojim ľuďom v zahraničí,“ zaznie hneď v úvodných epizódach seriálu Extraktori. Ich prácu nie je vidieť. Sú to ale práve oni, kto pomáha českým občanom dostať sa v bezpečí domov v prípadoch, keď sa za hranicami rodnej krajiny ocitnú v nebezpečenstve. Viac ako mesiac strávili filmári v Turecku, kde ich čakalo náročné natáčanie „pod dozorom“ miestnej polície. Autorom námetu je investigatívny novinár a publicista Jaroslav Kmenta, kameramanom držiteľ ôsmich Českých levov, legendárny Vladimír Smutný.

„Veľmi sa teším, že projekty vznikajúce pod značkou Voyo Originál sa neustále rozširujú o ďalšie žánrovo pestré formáty. V prípade šesťdielnej série Extraktori sme vstúpili do vôd špionážneho trileru, ktorého príbeh je inšpirovaný skutočnými udalosťami. Diváci sa môžu tešiť na úchvatné lokácie pri hraniciach Turecka s Iránom, ako aj na obľúbených hercov zo seriálového hitu Dunaj, k vašim službám - Jána Koleníka a Jana Révaia. Verím, že sa predplatiteľom Voyo naša novinka bude páčiť,“ hovorí Silvia Majeská, programová riaditeľka skupiny Markíza a skupiny Nova.

„Kedy ste naposledy videli český špionážny triler. Žáner, kde je každý detail dôležitý. Kde sa musíte pozorne pozerať, aby ste si postupne poskladali tajničku celého riešenia. Kedy osudy obyčajných ľudí sú závislé od odvahy iných ľudí, pohybujúcich sa na hranici zákona, v zložitej spolupráci so štátom i organizovaným zločinom,“ hovorí k žánru seriálu riaditeľ vývoja obsahu TV Nova a Voyo Michal Reitler.

Extraktori spolupracujú s medzinárodnými vládnymi organizáciami a pomáhajú riešiť problémy, ktoré nemožno z rôznych dôvodov vyriešiť úplne oficiálnou cestou. Príbeh inšpirovaný skutočnými udalosťami stojí na starostlivo rešeršovaných faktoch a znalostiach z prostredia tajných služieb a vysokej politiky. V tomto ohľade tvorcovia využili hneď niekoľko odborných poradcov a konzultantov, aby výsledná podoba bola maximálne autentická. Skúsený je aj tvorivý tím na čele s režisérom Romanom Kašparovským, za kamerou stojí osemnásobný držiteľ Českého leva Vladimír Smutný, pod scenárom sú podpísaní Jaroslav Kmenta, Evita Naušová a Jan Stehlík.

Seriál vznikol na základe reality, vychádzal som zo skúsenosti, ktorá sa v tomto odbore robí. Nie sme, samozrejme, v Amerike alebo v inej veľkej krajine, kde majú skutočne špeciálne tímy podporené napríklad nejakou vojenskou technikou. Sme malá krajina, ktorá si musí občas vypomôcť nejakými špecialitami, tak trochu ‚na český spôsob'. To, čo sa v seriáli objaví, je esencia reality skĺbená s umeleckou licenciou,“ hovorí autor námetu Jaroslav Kmenta.

Novovzniknutej jednotke velí plukovníčka Leona Váchová v podaní držiteľky Českého leva a Ceny českej filmovej kritiky Pavly Gajdošíkovej. „Leona je bulteriér. Keď sa do niečoho zahryzne, tak nepustí. A pravdu chce dokázať za cenu úplne všetkého. To je pre ľudí z jej osobného života alebo okolia často možno problematické. Pre niektorých môže vyzerať až necitlivo. Ale myslí to dobre a za pravdou a svojím cieľom si ide absolútne. Nenechá sa zdevastovať ani tým, že ju v našom prípade hrá 154 cm vysoké dievča, a vlastne ani tým, že je to dievča.“

Jej operatívcami, ktorí sa vydávajú na náročnú záchrannú misiu sú Petr a Ted – Jan Révai a Jakub Štáfek. „Čítal som scenár a ten bol perfektný. Navyše som fanúšik Jaroslava Kmentu, ktorý sa podieľal na námete, a tak do seba všetko perfektne zapadlo. Pri natáčaní Extraktorov sa veľmi dbalo na to, aby všetko pôsobilo vierohodne. Aby to nebola rozprávka. A aj keď sa nám podarilo s Honzom Révaiom prepašovať nejaké humorné veci, pretože od začiatku medzi nami bola chémia, muselo to pôsobiť autenticky a civilne,“ opisuje natáčanie Jakub Štáfek a Jan Révai ho dopĺňa: „Najskôr som nevedel, čo presne slovo extraktori znamená, kto to reálne je. A keď som to zistil, tak som si uvedomil, že ja som chcel vždy niekoho zachraňovať. Ja som človek veľmi dobrodružnej povahy, tak by som tomu mohol prepadnúť. Ale kládol som si otázku, ako dlho to človek môže vydržať. Ako dlho to môže robiť ako zamestnanie?“

Kreatívnou producentkou je Lenka Szántó, ktorá stála napríklad za úspešnou sériou z dielne Voyo Originál Dievča menom Jitřní záře. „Hemingway povedal, že literatúra má byť pravdivejšia ako pravda. A ja sa tým riadim, keď pracujem na projektoch, ktoré sú inšpirované skutočnými udalosťami. Nie je podstatné, ako ten a ten človek vyzeral alebo ako sa volal. Podstatné je to, že sa v Česku dajú podplácať vysoko postavení politici. Že aj do vzdialeného regiónu môžu vyraziť pracovníci tajných služieb a môžu tam uspieť pri hľadaní a vyslobodzovaní českých občanov. A aj to robia. Podstatné je, že tam pracujú bez akéhokoľvek krytia či zásadnej podpory, či už bojovej, logistickej, alebo informačnej, a sú schopní pracovať na vlastnú päsť. Takých ľudí v Česku máme, nie je to fikcia. Tieto zásadné kontúry príbehu zostali.“

Po sériách založených na skutočných udalostiach, životopisných sériách, stand-up comedy, alebo komediálnych seriáloch, Extraktori rozšíria spektrum ponuky Voyo o žáner špionážneho trileru. „Pred rokom 89 bol u nás žáner špionážnych filmov tabu, ŠTB o sebe nikde nič nevyhlasovala a nemala ani záujem poskytovať informácie. Takže keby ste sa v tom začali vŕtať, mohli ste skončiť vo väzení. Ak chcete urobiť kvalitný špionážny seriál, nie je to úplne lacná záležitosť. Takže pre nás bolo výzvou zmestiť sa do rozpočtu a pritom zachovať akčnosť a dych vyrážajúcu výpravu. Myslím si, že sa nám to podarilo, ale nebolo to jednoduché. Dokonca sme sa pri natáčaní dostali aj do kontaktu s bezpečnostnou službou, ako v Českej republike, tak aj v Turecku,“ uzatvára producent Adam Dvořák.

 

Extraktori // námet: Jaroslav Kmenta // réžia:  Roman Kašparovský // scenár: Jan Stehlík, Jaroslav Kmenta, Evita Naušová // producent MOVIE s.r.o:  Adam Dvořák // kreatívna producentka: Lenka Szántó // dramaturgia: Lenka Szántó // výkonný producent  MOVIE s.r.o :   David Rauch // vedúca produkcie: Veronika Finková // výkonný producent Voyo: Jiří Hauzner // kamera: Vladimír Smutný // zvuk: Jan Paul, Marek Hart // hudobný skladateľ: Michal Novinski // architekt: Václav Novák // kostýmová výtvarníčka: Michaela Horáčková Hořejší // masky: Milan Vlček  // strih: Adam Dvořák // hrajú: Pavla Gajdošíková, Jakub Štáfek, Jan Révai, Ján Koleník, Jitka Schneiderová, Sofie Anna Švehlíková, Gabriela Heclová, Michaela Petřeková, Jiří Štrébl, Lukáš  Roman Zach, Duy Anh Tran a ďalší.

VÝROKY TÝŽDŇA

 VÝROKY TÝŽDŇA





 



 


 

"Voľby na Slovensku skončili, niekto je spokojný viac a niekto menej, ale tak to v demokratickom štáte jednoducho chodí. Slovensko je na tom skutočne zle z pohľadu ekonomického aj medziľudského. A preto si myslím, že to, že vyhrala strana Smer a zostavila vládu s Hlasom a SNS, s politikmi, ktorí už v minulosti dokázali krajinu viesť k prosperite a spokojnosti obyvateľov Slovenska, aj keď to bolo s určitou kritikou, je dobrá vízia pre Slovensko. Navrhované mená členov vlády dávajú záruku kvality a odbornosti novej vlády. Bude to pre novú vládu a parlament náročné, pretože predchádzajúca vláda svojou neodbornosťou a neustálym hašterením zanechala veľký deficit. Z tohto pohľadu som spokojná, ako voľby dopadli. Pretože skúsený matador Robert Fico je zárukou, že Slovensko vyvedie z tohto marazmu, ktorý spôsobila predchádzajúca vláda.“ 
Zuzana Belohorcová 
 
„Ak je niekto vyslovene tendenčný a dlhé roky a tú tendenciu nedáva ani do nejakej neutrality a že by bol aspoň trošku spravodlivý, tak potom je to asi spravodlivé, že takéto médiá treba ignorovať a nepustiť ich, lebo inak ich neviete nasmerovať, aby boli neutrálni a dávali priestor obom stranám.“
Martina Šimkovičová


„Je tu nejaký muž, Viktor Orbán. Počul o ňom niekedy niekto? Pravdepodobne je jedným z najsilnejších lídrov na svete. Je to vodca Turecka."
Donald Trump 
 
"Vy ste odpad a nie predseda parlamentu. Absolútny zbabelec. Ja viem, že vy po manželke netúžite, ale dajte pokoj mojej žene. Ešte raz to urobíte, tak si to s vami vybavím inak. Nemám rád chlapov, ktorí nosia červená tangáče“.
Igor Matovič
 


26. 10. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Tržby švédskej firmy Spotify Technology, ktorá prevádzkuje populárnu hudobnú aplikáciu, v 3. štvrťroku 2023 prekonali očakávania trhu. Spoločnosť zaznamenala nárast predplatiteľov o 26 %, k čomu prispeli všetky regióny. Predpovedá tiež, že na konci roka dosiahne počet jej predplatiteľov 601 miliónov. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.
Spotify vykázala za 3. štvrťrok prevádzkový zisk 32 miliónov eur, prvý kvartálny zisk od roku 2021. Prispela k tomu vyššia hrubá marža a nižšie marketingové a personálne náklady.
Konkrétne, hrubá marža sa v období júl až september 2023 zvýšila na 26,4 %, čo je o 166 bázických bodov viac ako v rovnakom období predchádzajúceho roka.
Spotify minula viac ako miliardu eur na budovanie svojho podnikania v oblasti podcastov, držala pevne pod kontrolou náklady, pričom začiatkom roka prepustila 6 % svojich zamestnancov a v júli zvýšila ceny svojich prémiových programov v niekoľkých krajinách. Aj vďaka tomu sa vrátila k zisku, ktorý za tri mesiace do konca septembra 2023 dosiahol 65 miliónov eur po strate 166 miliónov eur pred rokom.
Aj tržby spoločnosti stúpli, o 11 % na 3,36 miliardy eur z vlaňajších 3,04 miliardy eur a prekonali prognózy trhu na úrovni 3,33 miliardy eur.
Počet aktívnych používateľov v 3. štvrťroku vzrástol o 26 % na 574 miliónov, zatiaľ čo analytici očakávali, že stúpne na 565,7 milióna osôb.
Počet prémiových odberateľov, ktorí tvoria väčšinu príjmov spoločnosti, vzrástol o 16 % na 226 miliónov, čo bolo tiež viac ako odhadovaných 223,7 milióna ľudí.
Spotify očakáva v posledných troch mesiacoch roka tržby 3,7 miliardy eur a 235 miliónov prémiových predplatiteľov. Analytici predpovedajú 232,4 milióna prémiových predplatiteľov a tržby 3,69 miliardy eur.






Zisk aj tržby Meta Platforms, ktorej patria sociálne siete Facebook a Instagram, v 3. kvartáli prekonali očakávania trhu. Optimizmus však schladili konzervatívne vyhliadky pre prebiehajúci štvrťrok.
Zisk v 3. kvartáli vyskočil na 11,58 miliardy USD (10,95 miliardy eur) zo 4,4 miliardy USD v rovnakom období pred rokom. Zisk na akciu vzrástol o 168 % na 4,39 USD z 1,64 USD. Analytici v priemere počítali so ziskom na úrovni 3,60 USD na akciu. Tržby stúpli o 23,2 % na 34,15 miliardy USD z 27,71 miliardy USD.
Počet denných aktívnych užívateľov Facebooku dosiahol v uplynulom kvartáli 2,09 bilióna. Analytici očakávali 2,07 bilióna. Tržby z reklamy predstavovali 33,64 miliardy USD, pričom analytici prognózovali 32,94 miliardy USD.
Strata divízie Reality Labs dosiahla 3,74 miliardy USD. Analytici predpovedali stratu vo výške 3,94 miliardy USD.
Zdá sa, že znižovania nákladov v rámci programu "Rok efektivity" sa vyplácajú. Meta totiž mierne znížila očakávania týkajúce sa kapitálových výdavkov v tomto roku.






Až 42 štátov USA žaluje spoločnosť Meta Platforms Inc. pre poškodzovanie duševného zdravia mladých ľudí a prispievanie ku kríze duševného zdravia, informuje TASR podľa utorkovej správy agentúry AP.
Žaloba podaná na federálnom súde v Kalifornii zároveň tvrdí, že Meta pravidelne bez súhlasu zákonných zástupcov zbiera údaje o deťoch do 13 rokov, čím porušuje federálny zákon.
"Meta profituje z detskej bolesti, pretože do svojich platforiem zámerne navrhuje manipulatívne funkcie, ktoré u detí vytvárajú závislosť a zároveň znižujú ich sebavedomie," vyhlásila generálna prokurátorka štátu New York Letitia Jamesová.
Žaloba je výsledkom spoločného vyšetrovania vedeného republikánskymi aj demokratickými generálnymi prokurátormi Kalifornie, Floridy, Kentucky, Massachusetts, Nebrasky, New Jersey, Tennessee a Vermontu.
Vyšetrovanie spustili články vychádzajúce z vlastného výskumu spoločnosti Meta, z ktorých prvý publikoval na jeseň 2021 denník The Wall Street Journal. Písalo sa v nich, že firma vedela o škodlivom vplyve Instagramu na tínedžerov, najmä dievčatá. Podľa jednej z interných štúdií spoločnosti Meta až 13 percent tínedžeriek uviedlo, že Instagram zhoršuje myšlienky na samovraždu, a až 17 percent ich potvrdilo, že Instagram zhoršuje poruchy prijímania potravy.
Po zverejnení prvých článkov nasledovali ďalšie na základe uniknutých dokumentov poskytnutých informátorkou Frances Haugenovou, ktorá svedčila aj pred Kongresom a britským parlamentným výborom.
Americký think thank Pew Research Center uvádza, že sociálne médiá v USA používa 95 percent detí vo veku od 13 do 17 rokov. Tretina z nich priznáva, že ich používa "prakticky neustále".
Federálna legislatíva v USA zakazuje používať sociálne médiá deťom mladším ako 13 rokov, deti sa však toto aj mnohé iné obmedzenia naučili obchádzať a účet na sociálnych sieťach tak majú aj mnohé deti do 13 rokov. Sociálna sieť TikTok nedávno pre osoby mladšie ako 18 rokov zaviedla 60-minútový denný limit používania platformy, na odblokovanie jej neobmedzeného používania však postačí iba zadať kód.

                                           

Obľúbená četovacia aplikácia Telegram v utorok pristúpila k blokovaniu kanálov palestínskeho militantného hnutia Hamas a jeho ozbrojeného krídla, brigády Izaddína Kasáma na mobilných zariadeniach. Stalo sa tak zrejme na základe žiadosti pravdepodobne podanej spoločnosťou Google.
Zatiaľ čo kanály na Telegrame sú blokované pre používateľov mobilných zariadení s Androidom, cez iOS a PC je prístup na ne stále možný, informoval v utorok izraelský spravodajský web Ynetnews.
Telegram slúži pre Hamas, jeho podporovateľov a ďalšie palestínske ozbrojené formácie ako jedna z hlavných platforiem na zverejňovanie vyhlásení a propagandy, a to najmä od vpádu kománd Hamasu na juh Izraela a masakier tamojších obyvateľov.
Obsah na platforme Telegram nie je moderovaný a do diskusných kanálov sa púšťajú dezinformácie i násilné obrázky, doplnila stanica Radio France, ktorá pripomenula príklad sietí Twitter, TikTok či dokonca Facebook, ktoré pod tlakom európskych nariadení vymazávajú účty, obrázky a videá podnecujúce nenávisť.
Zakladateľ spoločnosti Telegram Pavel Durov však pred dvoma týždňami zverejnil vyhlásenie, v ktorom obhajoval rozhodnutie svojej spoločnosti neodstrániť obsah súvisiaci s vojnou.
Zmienil sa pri tom o vyhrážkach Hamasu, že zaútočí na izraelské mesto Aškelon, ktoré boli zverejnené na Telegrame. Podľa Durova vtedy Telegram poslúžil na varovanie civilistov a tým aj na záchranu ľudských životov.
"Vždy je lákavé konať na základe emocionálnych impulzov. Takéto zložité situácie si však vyžadujú dôkladné zváženie, ktoré by malo brať do úvahy aj rozdiely medzi sociálnymi platformami," vysvetľoval Durov.
Durov tiež zastáva názor, že kanály Telegramu "propagandu výrazne nezosilňujú", pretože používatelia vidia iba obsah, na ktorý sa konkrétne prihlásia.
Podľa Durova kanály Telegramu "slúžia ako jedinečný zdroj informácií z prvej ruky pre výskumníkov, novinárov a overovateľov faktov". "Aj keď by bolo pre nás ľahké zničiť tento zdroj informácií, mohlo by sa stal, že to zhorší už aj tak hroznú situáciu," doplnil Durov podľa Radio France.
Durov napokon čiastočne ustúpil tlaku Západu, keď dal - avšak iba na európskom kontinente - zablokovať jeden z oficiálnych kanálov Hamasu, ktorý sledovalo 150.000 ľudí.
Stanica Radio France pripomenula, že Pavel Durov je tajomný rovnako ako jeho aplikácia: oficiálne sídli v Dubaji, no každé tri mesiace mení svoje bydlisko. Od roku 2021 má aj francúzsky pas, ktorý získal na základe naturalizačného konania.




      

Copyright  © TASR 2023


 


Zomrel Zdeněk Mácal

Zomrel Zdeněk Mácal




Vo veku 87 rokov zomrel v stredu svetovo preslávený dirigent Zdeněk Mácal. Za svoju kariéru dirigoval viac ako 170 významných orchestrov, riadil Berlínske filharmoniky, Kráľovskú filharmóniu v Londýne, Viedenskej symfoniky či symfonické orchestre v Chicagu a Bostone. V rokoch 2003 až 2007 viedol ako šéfdirigent Českú filharmóniu. ČTK o úmrtí Mácala z poverenia rodiny informoval Filip Wágner.


"Pozostalí sa rozhodli, že posledná rozlúčka sa uskutoční v rodinnom kruhu," povedal Wágner.

Mácal pochádzal z Brna, narodil sa 8. januára 1936. Prvýkrát sa výrazne zviditeľnil v polovici 60. rokov na dirigentských súťažiach vo francúzskom Besançone av New Yorku. Viedol Moravskú filharmóniu v Olomouci a úspešne spolupracoval s Pražskými symfonikmi a Českou filharmóniou. Zlom v jeho živote prišiel po augustovej okupácii v roku 1968, kedy emigroval. Pre českú hudobnú verejnosť sa potom na takmer 30 rokov "stratil", pretože pre minulý režim bol tabu.

Do vlasti sa ako umelec vrátil v roku 1996. Popri ČF potom obnovil spoluprácu aj so Symfonickým orchestrom hlavného mesta Prahy FOK. Keď prvýkrát po 28 rokoch stál na Pražskej jari 1996 znovu pred dirigentským pultíkom v Rudolfíne, bol jeho návrat senzáciou.

Šéfdirigentom najprestížnejšieho českého telesa sa stal v roku 2003, v septembri 2007 sa nečakane vzdal mandátu. Ako neskôr uvádzal, v ČF sa "často cítil skôr ako hosť ako ako šéf". "Do všetkého tu hovorilo príliš veľa ľudí," konštatoval.

V zahraničí pôsobil v Holandsku, Švajčiarsku av Nemecku, a od roku 1982 predovšetkým v USA. Desať rokov bol šéfom Milwaukee Orchestra av rokoch 1993 až 2002 sa zaslúžil o umelecký vzostup symfonikov v New Jersey. Spolupracoval s množstvom špičkových orchestrov štyroch svetadielov, s poprednými opernými domami. Podieľal sa na realizácii nespočetných zvukových záznamov, okrem iného nahral kompletné Dvořákovej symfónie. V cudzine, rovnako ako na tuzemských pódiách, presadzoval českú hudbu.

Vo svojej dirigentskej práci sa zameriaval na Gustava Mahlera, Johannesa Brahmsa či Antonína Dvořáka. Sprevádzalo ho však aj dielo Leoša Janáčka, ktorého je obdivovateľom. Preto tiež prijal čestnú funkciu prezidenta Medzinárodného hudobného festivalu Janáčkov máj.

Zdroj: ČTK

24. 10. 2023

Sociálne siete zaplavilo tajomné biele srdce na modrom pozadí. Vzbudilo záujem o tohtoročný Deň s Nadáciou Markíza

 Sociálne siete zaplavilo tajomné biele srdce na modrom pozadí. 


Vzbudilo záujem o tohtoročný Deň s Nadáciou Markíza

Témou už 10. ročníka tohto výnimočného charitatívneho projektu je detské duševné zdravie s cieľom zlepšiť dostupnosť psychologickej pomoci pre všetky deti.


Od soboty 21. októbra 2023 sa na populárnych sociálnych sieťach Facebook, Instagram a LinkedIn začal hojne objavovať tajomný symbol bieleho srdca na modrom pozadí. Vo svojich profiloch ho zdieľali zamestnanci a spolupracovníci televízie Markíza vrátane moderátorov, hercov, influencerov a ďalších tvárí známych z jej obrazoviek. Dnes, v utorok 24. októbra 2023, dochádza k odhaleniu tejto aktivity a dôležitosti jej významu.

„Rozhodli sme sa takouto formou teasingovej kampane vyvolať pozornosť a vzbudiť záujem širokej verejnosti o tohtoročný Deň s Nadáciou Markíza, ktorý sa uskutoční vo štvrtok 7. decembra 2023 a práve symbol bieleho srdca na modrom pozadí s ním bude neoddeliteľne spojený. Témou už 10. ročníka tohto výnimočného charitatívneho projektu je detské duševné zdravie s cieľom zlepšiť dostupnosť psychologickej pomoci pre všetky deti,“ vysvetľuje Peter Gažík, generálny riaditeľ skupiny Markíza.

Aj počas tohto jubilejného ročníka pokračujeme s podporou témy, ktorú vnímame ako stále aktuálnu už dlhšie obdobie. Zároveň sme sa rozhodli, že našu pomoc budeme tentokrát alokovať pre región mimo Bratislavy,“ dodáva Lucia Tandlich, predsedníčka Správnej rady Nadácie televízie Markíza.

Od dnešného dňa Markíza spúšťa oficiálnu kampaň k tohtoročnému Dňu s Nadáciou Markíza, v ktorej odhaľuje všetky podrobnosti. Dlhodobým poslaním Dňa s Nadáciou Markíza je zvýšenie povedomia o dôležitosti duševného zdravia detí a prostredníctvom verejnej finančnej zbierky zisk potrebných prostriedkov na adresnú pomoc. Celý výťažok Nadácia Markíza tento rok venuje Detskému a adolescentnému oddeleniu Psychiatrickej kliniky Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Univerzitnej nemocnice Martin na vybudovanie Detského denného psychiatrického stacionára.

Aj tento rok je pre divákov v rámci Dňa s Nadáciou Markíza pripravený celodenný program plný lásky, dobra a silných skutočných príbehov, čaká na nich množstvo prekvapení, atraktívnych živých vstupov, emotívnych reportáží a špeciálnych hostí.

Pomôžte riešiť problémy detskej duše

Až do štvrtka 7. decembra 2023, vrátane celého dňa do polnoci, môžete podporiť Deň s Nadáciou Markíza aj Vy, a to hneď niekoľkými spôsobmi:

1.       Prostredníctvom SMS zaslanej v tvare: DMS (medzera) NADACIAMARKIZA na číslo 877 (v sieti všetkých operátorov, pričom cena jednej SMS je 5 eur). Zbierka je registrovaná MV SR a realizovaná prostredníctvom DMS systému, ktorý spravuje Fórum donorov.

  1. Ľubovoľným príspevkom priamo na číslo účtu verejnej zbierky: SK57 1111 0000 0003 3322 2023.

3.       Jednoduchým darovaním online priamo cez darovací formulár na webovej stránke https://www.markiza.sk/nadacia/chcem-pomoct.


Ďakujeme, že spolu s nami pomáhate tým najzraniteľnejším - deťom!


O Nadácii Markíza

Poslaním Nadácie Markíza je meniť svet na lepšie miesto pre deti. Pracujeme na realizácii unikátnych projektov, ktoré majú za cieľ zmeniť kvalitu života detí, potešiť ich, pomôcť im splniť ich vytúžené sny a ciele. Priniesť radosť a umožniť im zažiť pocit podpory a nádeje.

Nadácia Markíza vznikla v roku 2007 a v súčasnej podobe pôsobí od decembra 2013. V spolupráci s neziskovými organizáciami sa nám podarilo urobiť množstvo dobrých projektov.

Spoločnosť MARKÍZA SLOVAKIA, spol. s r.o., zakladateľ Nadácie Markíza, podporuje myšlienky firemnej filantropie a prostredníctvom svojej nadácie sa tak zaraďuje medzi spoločensky zodpovedné firmy, ktorým záleží na skutočných hodnotách.

Viac informácií o Nadácii Markíza a jej činnosti: http://nadacia.markiza.sk

Hostia a témy diskusnej relácie TV Joj Analýzy Na hrane

  Hostia a témy diskusnej relácie 

 Analýzy Na hrane | JOJ.sk | Stránka, ktorá sa dá pozerať!

TV Joj Analýzy Na hrane

Analýzy Na hrane - politická diskusná relácia, ktorá voľne naväzuje na štvrtkový formát Na hrane. Nová relácia má ambíciu ponúknuť priestor analytikom, odborníkom, ale napríklad aj politikom, ktorí nedostávajú priestor vo večernej relácii. Analýzy Na hrane majú predovšetkým webovú podobu, televízia ich vysiela na spravodajskej televízii JOJ 24, na stránke Novinyplus.sk, na svojich webových platformách a na facebookovej stránke Na hrane TV JOJ, kde si štvrtkový politický duel našiel svoju stálu divácku základňu. 

Hosťami relácie v utorok 24. októbra budú zvolená poslankyňa NR SR Mária Kolíková (SaS) a Roman Mikulec, zvolený poslanec NR SR (OĽANO a priatelia). Rozprávať sa budú o zmenách na čele SaS, klubu OĽANO a priatelia a o aktuálnych politických otázkach, ale aj o zmenách v bezpečnostných zložkách. Divákom ponúkneme prieskum agentúry AKO pripravený pre reláciu Na hrane o vplyve personálnych zmien na čele Policajného zboru a Úradu špeciálnej prokuratúry pre objasňovanie káuz. 

Nenechajte si ujsť reláciu Analýzy Na hrane v utorok 24. októbra od 18:00.

RTVS ponúkne poslucháčom Rádia Devín premiéru rozhlasovej hry ŠELIJAKÉ VECI. SUBŠTANCIE

 RTVS ponúkne poslucháčom Rádia Devín premiéru


 rozhlasovej hry ŠELIJAKÉ VECI. SUBŠTANCIE

RTVS uvedie v utorok 24. októbra o 20.00 h v Rádiu Devín premiéru víťaznej hry Ceny Rádia Devín v rámci súťaže DRÁMA 2022 s názvom ŠELIJAKÉ VECI.SUBŠTANCIE. Do 23. ročníka súťaže DRÁMA 2022 bolo prijatých 46 súťažných dramatických textov.

RTVS - Rádio Devín je už niekoľko rokov partnerom pri organizácii súťaže pôvodných dramatických textov DRÁMA pod gesciou Divadelného ústavu. Do 23. ročníka súťaže DRÁMA 2022 bolo prijatých 46 súťažných dramatických textov, z toho 26 dramatických textov v slovenskom a 20 textov v českom jazyku. Nezávislá porota zložená z dramaturgov Rádia Devín tak paralelne popri divadelnej porote vyberala text s potenciálom pre rozhlasové vysielanie. Víťazom sa stala rozhlasová hra ŠELIJAKÉ VECI.SUBŠTANCIE, ktorá poteší poslucháčov Rádia Devín.

Toto neklasické dielo vytvoril, zrežíroval a interpretuje Braňo Mazúch, absolvent KALD DAMU v Prahe, aktívny v českých divadlách, workshopoch a pedagogických činnostiach. Súčasťou obsadenia sú aj talentovaní Nataša Bednářová a Michal Bednář.

Rozhlasová hra ŠELIJAKÉ VECI.SUBŠTANCIE je zaujímavou sériou 33 monológov v špecifickom dialekte, ktoré kombinujú rôzne emočné a tematické úrovne odrážajúce prítomnú realitu. Tento kontrast medzi jazykom a obsahom, spolu s osobným prístupom autora, režiséra a interpreta, predstavuje nevšedný zážitok pre poslucháčov. Odborná a nezávislá porota Rádia Devín vybrala text „ŠELIJAKÉ VECI.SUBŠTANCIE“ nielen pre jeho unikátny štýl a prevedenie, ale aj pre jeho výrazný, osobitý a kreatívny prístup k písaniu a interpretácii.

Hra je dielom, ktoré reflektuje súčasnosť a dotýka sa rôznych aspektov ľudskej existencie, čím podnecuje k hlbokej reflexii a sebapoznaniu. Pripravte sa na monológy, ktoré pútajú, šokujú, zasahujú a oslovujú na hlbšej úrovni.

Nezabudnuteľný večer plný emócií, prekvapení a očistného dramatického zážitku ponúkne Rádio Devín svojim poslucháčom v utorok 24. októbra 2023 o 20.00 h .

23. 10. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



V Rusku zadržali rusko-americkú novinárku z Rádia Slobodná Európa (RFE/RL) a obvinili z toho, že sa nezaregistrovala ako tzv. zahraničný agent. TASR správu prevzala vo štvrtok z agentúry AFP.
Alsu Kurmashevová pracuje pre spravodajský portál v tatárskom a baškirskom jazyku, služby financovanej americkým Kongresom. Riaditeľ RFE/RL Jeffrey Gedmin vo vyhlásení vyzval na jej prepustenie, "aby sa mohla ihneď vrátiť k svojej rodine".
Kurmashevová žije v Prahe v Českej republike. Do Ruska prišla 20. mája z vážnych rodinných dôvodov, uviedol vo vyhlásení Výbor na ochranu novinárov (VON) so sídlom v New Yorku.
Podľa RFE/RFL novinárku dočasne zadržali 2. júna na letisku v ruskom meste Kazaň, keď mala nastúpiť na spiatočný let. Odobrali jej americký aj ruský pas a uložili pokutu za to, že nenahlásila svoj americký pas na ruských úradoch.
To, že voči nej vzniesli obvinenie, jej úrady oznámili, keď čakala na vrátenie pasov. V prípade dokázania viny jej hrozí až päťročné väzenie, uviedol VON.
Koncom marca tohto roka zadržali v ruskom Jekaterinburgu amerického novinára Evana Gershkovicha z denníka Wall Street Journal (WSJ) a obvinili zo špionáže. V Rusku mu hrozí až 20 rokov väzenia.
Gershkovich je od rozpadu Sovietskeho zväzu prvým zahraničným novinárom, ktorého v Rusku zadržali a obvinili zo špionáže. Zadržiavaný je v moskovskej väznici Lefortovo.
Označenie "zahraničný agent", pripomínajúce "nepriateľa ľudu“ zo sovietskej éry, sa v posledných rokoch v Rusku používa najmä v súvislosti s kritikmi Kremľa, novinármi či ľudskoprávnymi aktivistami obvinenými z vykonávania politickej činnosti financovanej zo zahraničia.





Britský denník The Guardian prepustil dlhoročného redakčného karikaturistu Stevea Bella v súvislosti s kresbou izraelského premiéra Bejnamina Netanjahua, ktorá bola podľa kritikov ovplyvnená antisemitskými stereotypmi. S odvolaním na vyhlásenie britskej mediálnej spoločnosti Guardian Media Group o tom vo štvrtok informovala agentúra AP.
"Bolo prijaté rozhodnutie nepredĺžiť Steveovi Bellovi zmluvu. Jeho karikatúry boli za posledných 40 rokov dôležitou súčasťou Guardianu - ďakujeme mu a želáme mu všetko najlepšie," uviedla spoločnosť vo vyhlásení.
Rozhodnutie sa podľa AP týkalo najnovšej karikatúry, ktorú Bell zverejnil na sociálnej sieti X (predtým Twitter). Na nej je zobrazený Benjamin Netanjahu - súčasný predseda izraelskej vlády - držiaci skalpel a pripravujúci sa na rez v tvare pásma Gazy načrtnutý v oblasti svojho brucha. Vo vrchnej časti obrázka je zároveň napísané: "Obyvatelia (pásma) Gazy, okamžite odíďte!".
Bella podľa jeho slov obvinili z toho, že karikatúra evokuje pasáž z tragikomédie Williama Shakespeara "Kupec benátsky", v ktorej židovská postava 'Shylock' požaduje od inej postavy - Antónia - "libru (ľudského) mäsa", ak mu do troch mesiacov nesplatí pôžičku. Podľa BBC je postava Shylocka pre svoju chamtivú povahu považovaná za jeden z najznámejších židovských stereotypov v anglickej literatúre.
Bell však tvrdí, že Shakespearova hra nemá nič spoločné s jeho karikatúrou Netanjahua. "Nepodporujem škodlivé antisemitské stereotypy. ... Nikdy som nič také neurobil, ani vo sne by ma nenapadlo niečo také urobiť," uviedol pre časopis Press Gazette.
Spresnil, že sa pri uvedenej kresbe inšpiroval karikatúrou amerického prezidenta Lyndona B. Johnsona, ktorú v 60. rokoch 20. storočia zhotovil známy americký ilustrátor David Levine.
Bell svojou činnosťou prispieval do denníka The Guardian od roku 1983. Podozrenia z využívania antisemitských stereotypov sa objavili u niekoľkých zo stoviek jeho karikatúr, poznamenáva agentúra AP.

     

Copyright  © TASR 2023

 


Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) pripravuje v oblasti fajčenia úplnú cenzúru médií. Pred nadchádzajúcim samitom členských krajín Rámcového dohovoru o kontrole tabaku v Paname (20.-25. novembra 2023) zverejnila WHO svoje návrhy na sprísnenie tabakovej legislatívy. Jedným z nich je aj nové znenie článku, ktorý upravuje pravidlá v oblasti propagácie tabakových výrobkov. Návrh počíta s úplným zákazom zobrazovania tabaku, ako aj nových alternatívnych foriem fajčenia v médiách, televízií, v streamovacích službách, ako i na sociálnych sieťach. „Úplný zákaz by sa mal vzťahovať na všetky typy médií, vrátane digitálnych komunikačných platforiem,“ uvádza WHO vo svojom návrhu.
Filmy, televízia a streamingový obsah sú významnými zdrojmi zobrazenia tabaku. „Zistilo sa, že obsah, ktorý je príťažlivý pre mladých ľudí, ako napríklad televízne reality show, obsahujú veľké množstvo vyobrazení tabaku,“ dodala WHO.
WHO navrhuje široký výklad nových nariadení bez uvedenia ich zákonných obmedzení. To znamená, že akákoľvek zmienka o fajčení, nikotíne alebo tabakových výrobkoch, ktorá sa objaví v „éteri“, môže byť penalizovaná. „Podľa pokynov na implementáciu článku 13 by strany mali zaviesť a presadzovať účinné, primerané a odrádzajúce sankcie. Tam, kde ešte nie je zavedený, by strany mali určiť kompetentný, nezávislý orgán na monitorovanie a presadzovanie práva a poveriť ho potrebnými právomocami a zdrojmi,“ píše WHO.
Keďže sa nové nariadenia nemajú vzťahovať len na tabakový priemysel, ale aj na sociálne siete, pokutám môžu čeliť aj jednotliví používatelia, ktorí napríklad zverejňujú príspevky zo svojho súkromného života a pritom vyobrazia tabakový alebo iný nikotínový výrobok. Alebo medzi sebou diskutujú o svojich skúsenostiach s vapingom.
Nové pravidlá by tiež znamenali obmedzenia v novinárskej práci, nakoľko napríklad aj rozhovor alebo citácia odborníka, ktorý sa vyjadruje k riešeniu fajčiarskej závislosti, by sa považovali za propagačný obsah. Obmedzenia môžu ovplyvniť aj kultúru a filmový priemysel, keďže akékoľvek vyobrazenia fajčenia by boli zakázané nielen v súčasných, ale museli by sa zmazať aj starších filmoch a seriáloch.
WHO ďalej plánuje monitorovať a vynucovať zákaz aj v prostredí videohier a v aplikáciách pre smartfóny. „Niektoré aplikácie pre smartfóny zobrazujú značky cigariet alebo obrázky, ktoré sa podobajú na existujúce značky,“ uvádza WHO s tým, že niektoré aplikácie obsahujú animované hry s možnosťou simulovať fajčiarsky zážitok a iné voľne prístupné „vysoko-kvalitné aplikácie“ zasa uľahčujú predaj tabakových výrobkov.
Medzi mladými ľuďmi sú tiež obľúbené videohry, všíma si zdravotnícka organizácia a preto je podľa nej potrebné zvýšiť kontrolu aj v tejto oblasti. Hráči sú totiž podľa WHO vystavovaní obsahu, ktorý zobrazuje tabakové výrobky alebo priamo v prostredí videohier nabádaní k ich nákupu.

SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 




Elon Musk zvažuje, že sociálnu sieť X stiahne z Európskej únie, píše Business Insider. Miliardár sa podľa neho nechce podriadiť nariadeniu o digitálnych službách DSA, ktoré internetovým spoločnostiam okrem iného nariaďuje, aby mazali nenávistné príspevky.
Spoločnosť X nedávno dostala zoznam otázok od Európskej komisie, ktorá sa chce dozvedieť viac o tom, ako firma plní svoje povinnosti.
Komisiu prinútili k odoslaniu dotazníka dezinformácie po útoku Hamasu na Izrael. Za porušenie DSA hrozia vysoké tresty.
Podľa zdroja Business Insider Musk diskutoval o tom, že sieť X už nebude v EÚ k dispozícii alebo že k nej používateľom v regióne zablokuje prístup.
Miliardár po kúpe spoločnosti Twitter za približne 44 miliárd dolárov prepustil viac ako polovicu jej zamestnancov. Prepúšťanie silne zasiahlo aj tímy zodpovedné za kontrolu obsahu. Musk tvrdil, že Twitter príliš obmedzoval slobodu prejavu





Moskovský arbitrážny súd rozhodol, že ruská dcéra spoločnosti Google zbankrotovala. Uviedol to pre ruský portál Vedomosti predstaviteľ tlačovej služby súdu. Ruská dcéra Googlu veriteľom dlhuje 53,6 miliardy rubľov. Súd ustanovil za konkurzného správcu dočasného riaditeľa ruskej dcéry americkej technologickej firmy Valerija Taľarovského. Správu o priebehu konkurzného konania má Taľarovský predložiť v apríli budúceho roka. V registri veriteľov sú podľa neho už zaradené pohľadávky 861 veriteľov.
Ruská dcéra Google o vyhlásenie bankrotu požiadala už v júni minulého roka. Ako vtedy informoval portál Politico, odôvodnila to tým, že opatrenia Moskvy jej znemožnili podnikanie. Hovorca Googlu vtedy konštatoval „zablokovanie bankového účtu spoločnosti Google Rusko zo strany ruských úradov znemožňuje fungovanie našej ruskej kancelárie, vrátane zamestnávania a vyplácania miezd zamestnancov v Rusku, platenia dodávateľov a predajcov a plnenia iných finančných záväzkov".


Copyright  © ČTK 2023

 

 

RTVS kontinuálne jesenným lídrom sledovanosti v prime-time od piatku do nedele

RTVS kontinuálne jesenným lídrom sledovanosti

 v prime-time od piatku do nedele

RTVS opäť ovládla rebríčky sledovanosti v prime-time a bola trhovým lídrom od piatku do nedele. Stabilnému diváckemu úspechu sa tešia obľúbené zábavné relácie, pričom najsilnejšou šou jesene sa stáva tretia séria Pečie celé Slovensko, ktorú medzitýždenne zaznamenala nárast sledovanosti o takmer 30.000 divákov. Diváckemu záujmu sa tešila aj politická diskusná relácia O 5 minút 12, ktorú na Jednotke a RTVS :24 sledovalo celkom až 479.000 divákov.


RTVS bodovala u divákov počas víkendu zábavou a opäť bola od piatku do nedele lídrom v sledovanosti v prime-time. V piatok sledovalo premiéru vedomostnej šou Čo ja viem na Jednotke až 388.000 divákov pri trhovom podiele 21,9 % v cieľovej skupine 12+ a relácia sa stala najsledovanejším nespravodajským programom dňa. Relácia bola jednotkou v sledovanosti aj v cieľovej skupine 12-54 s trhovým podielom až 18,7 %. Vysokej sledovanosti sa tešila aj premiérová epizóda cestopisnej relácie Cestou necestou, ktorú si pozrelo 174.000 divákov pri trhovom podiele až 12,9 % v univerzálnej cieľovej skupine. Na Dvojke si neskôr večer talkšou Trochu inak s Adelou pozrelo 71.000 divákov pri trhovom podiele 5,6 % v cieľovej skupine 12+.

V sobotu večer oslovila Jednotka divákov premiérovou epizódou šou Záhady tela, ktorú si nenechalo ujsť až 364.000 divákov pri trhovom podiele 19,4 % v univerzálnej cieľovej a relácia sa stala najsledovanejším nespravodajským programom dňa. Záujmu divákov sa tešila aj talkšou Petra Marcina Neskoro večer, ktorú sledovalo 289.000 divákov pri trhovom podiele 17,9 % v cieľovej skupine 12+ a taktiež bola trhovým lídrom. V noci ponúkla Jednotka divákom reprízu relácie Hit roka, ktorú sledovalo 133.000 divákov pri trhovom podiele 14,6 % v univerzálnej cieľovej skupine a bola rovnako jednotkou v sledovanosti v danom čase.

V nedeľu večer ponúkla RTVS divákom štvrtú epizódu premiérovej 3. série divácky obľúbenej šou Pečie celé Slovensko. V silnej konkurencii sleduje reláciu každý týždeň vyšší počet divákov a ostatnú epizódu si nenechalo ujsť až 489.000 ľudí pri trhovom podiele 23,3 % v cieľovej skupine 12+ a relácia sa stala celkovo najsledovanejším programom dňa. Rovnako sa jej darilo aj v cieľovej skupine 12-54, kde získala trhový podiel až 21,8 %.

V nedeľu prilákala divákov k televíznym obrazovkám diskusná relácia O 5 minút 12, ktorá sa v danom čase stala najsledovanejšou televíznou reláciou. Na Jednotke si ju nenechalo ujsť až 404.000 divákov pri trhovom podiele 33,3 % v cieľovej skupine 12+. Na spravodajskom okruhu :24 sledovalo reláciu ďalších 75.000 divákov pri trhovom podiele 6,2 % v univerzálnej cieľovej skupine. Nasledovala publicistická relácia Občan za dverami s Patrikom Hermanom, ktorá v silnej konkurencii dosiahla sledovanosť až 213.000 divákov pri trhovom podiele 15,7 % v cieľovej skupine 12+.

Zdroj dát: PMT/KANTAR SLOVAKIA

Poznáme mená víťazov 39. ročníka pesničkovej súťaže Košický zlatý poklad 2023

 Poznáme mená víťazov 39. ročníka pesničkovej

 súťaže Košický zlatý poklad 2023

Víťazom 39. ročníka autorskej pesničkovej súťaže Košický zlatý poklad 2023 sa stala skupina God bless dumplings s piesňou Zabijeme splín. Druhé miesto získala skupina Slovak tea za pieseň PositiviTea a tretie miesto, ako aj cenu na najlepší text si odniesol Mišo Kamenský s piesňou Náhodný pocestný.

Finálový večer súťaže Košický zlatý poklad 2023, ktorý sa konal 21. októbra v Kulturparku v Košiciach, si mohli rozhlasoví poslucháči vypočuť naživo vo vysielaní Rádia Slovensko, Rádia Regina Východ, Rádia Regina Stred a mohli ho tiež sledovať online na webe RTVS. Porota vyberala víťazov zo 177 prihlásených nových autorských piesní, ktoré neboli doposiaľ zverejnené. Finálovú dvanástku tvorila šestica priamo postupujúcich piesní a šestica piesní, ktoré si vybrali poslucháči a poslucháčky Rádia Slovensko. Hudobnými hostkami večera boli Slávka Tkáčová, víťazka predošlého ročníka súťaže a Sima Magušinová so svojou skupinou. Vyhlasovateľom súťaže bolo Štúdio RTVS Košice.

Víťazom 39. ročníka autorskej pesničkovej súťaže Košický zlatý poklad 2023 sa stala skupina God bless dumplings s piesňou Zabijeme splín. Kapela získala aj finančné ocenenie 1.200€ a príležitosť nahrať svoju víťaznú skladbu v nahrávacom štúdiu Slovenského rozhlasu v Bratislave. Druhé miesto a finančnú odmenu 900 € získala skupina Slovak tea za pieseň PositiviTea. Tretie miesto, 600 € a aj cenu na najlepší text a odmenu 200 € si odniesol Mišo Kamenský s piesňou Náhodný pocestný. Cena Rádia Slovensko, ktorá zahŕňa 50 odvysielaní skladby v Rádiu Slovensko, bola udelená kapele Voising za pieseň Mávam. Študentskú cenu, Cenu východoslovenských rozhlasových štúdií, získala skupina Sound-Clown s piesňou Zrkadlo.

Porotu tvorili speváčky Katarína Koščová, Sima Magušinová, Veronika Rabada, hudobník Martin Husovský, skladateľ, dirigent, aranžér a multiinštrumentalista Adrián Harvan, zástupkyňa SOZA Dominika Semaňáková a intendant Rádia Slovensko, hudobný recenzent i moderátor Roman Bomboš. Textár a spisovateľ Daniel Hevier bol garantom ceny za najlepší text.

Pesničková súťaž Košický zlatý poklad vznikla v roku 1980. Od svojho vzniku vytvára priestor na prezentáciu a propagáciu tvorby mladým autorom a interpretom pôvodnej slovenskej populárnej hudby. Počas finálových koncertov na jej predchádzajúcich ročníkoch zaznelo viac ako 450 nových slovenských piesní. K najznámejším interpretom, ktorí tu odštartovali svoju kariéru patria Beáta Dubasová, Peter Nagy, Tomáš Buranovský, Marián Čekovský, Peter Cmorik a skupiny No Name, Nocadeň, či Kristián Dufinec so skupinou Iconito.

Zomrel Eduard Krečmar

Zomrel Eduard Krečmar






Vo veku 81 rokov po dlhej ťažkej chorobe zomrel v nedeľu textár a libretista Eduard Krečmar, autor hitov pre množstvo hviezd tuzemskej populárnej hudby. Otextoval okrem iného piesne Karla Gotta, Petra Nováka, Jitky Zelenkovej či Mikiho Volka. Spoločne s Pavlom Vrbom napísal recitál Listy dôverné pre Martu Kubišovú, Helenu Vondráčkovú a Václava Neckářa v divadle Rokoko. ČTK o tom z poverenia rodiny informoval moderátor Martin Hrdinka.


"Napísali sme spolu úspešné muzikály Jack Rozparovač a Don Juan a prežili mnoho krásnych dní. Jeho texty počúvame zo všetkých rádií každý deň a bude tomu tak ešte dlho, pretože ich napísal veľa," povedal Hrdinka.

Na Ochrannom zväze autorskom (OSA) má Krečmar zaregistrovaných 1684 textov.

Medzi Krečmarove najznámejšie texty patria Až na vrcholky hôr, Topánky proti láske, Malinká či Len sa hádaj. Najčastejšie spolupracoval so skladateľom Angelom Michajlovom. Písal aj texty piesní k filmom - Bolo štvrť a bude pol, Metráček, Tvár pod maskou, Údolie krásnych žiab či Zlatovláska. Venoval sa aj tvorbe pre deti, najmä na zvukových nahrávkach so skladateľom Zdeňkom Bartákom, a divadlu. Svojimi textami zaobstaral divadelné muzikály - Pomáda, Babylonská veža, Námesačná sonáta, Klietka bláznov, Kristián či Kocúr v topánkach. Je tiež autorom českých textov k animovaným filmom Leví kráľ, Pocahontas či Shrek.

Krečmar bol tiež spoluzakladateľom a spevákom českej rokenrolovej skupiny Sputnici. V roku 2015 získal Zlatú cenu OSA za rok 2015 za prínos českej hudbe.

Pražský rodák Krečmar po maturite na gymnáziu pracoval ako robotník a amatérsky vystupoval so skupinou Sputnicu. Potom študoval Vysokú školu ekonomickú, avšak štúdiá nedokončil. Od roku 1965 bol profesionálnym textárom na voľnej nohe.




Zdroj: ČTK

22. 10. 2023

NEDEĽNÉ REZNE A KÁVA


  NEDEĽNÉ REZNE A KÁVA





TA3 V politike v nedeľu o 11.00:

Hosťami budú:
Jana Bittó Cigániková (SaS)
Marián Čaučík (KDH) 
Michal Šipoš (OĽANO a priatelia)

Rozprávať sa budeme o:
Huliak narazil na prezidentku 
Ďalšie sporné vládne nominácie
Konsolidácia verejných financií
Aktuálne témy v nedeľu o 11:00 na ta3.



 

O 5 minút 12, naživo v nedeľu od 11:55 h, Jednotka a vo vysielaní :24.


Hostia:

  • predseda strany, zvolený kandidát na poslanca NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD);
  • predseda hnutia, zvolený kandidát na poslanca NR SR Milan Majerský (KDH).

Témy:

  • kreovanie novej vlády;
  • chod NR SR v novom volebnom období;
  • priority pri spravovaní štátu.

 Reláciu moderuje Marek Makara.     


Na telo: Najaktuálnejšie témy s Michalom Kovačičom | TVNOVINY.sk
 





Nová koalícia narazila na prvý problém. Prezidentka Zuzana Čaputová odmieta vymenovať kandidáta za SNS Rudolfa Huliaka na post ministra životného prostredia. Andrej Danko ale nomináciu meniť nechce.

Smer s Hlasom a SNS medzi základné ciele svojej vlády zaradili reformu trestného systému, policajný prezident Štefan Hamran už avizoval, že z polície odchádza. Otázny je aj osud špeciálnej prokuratúry.


Aj o týchto témach sa bude moderátor Michal Kovačič už túto nedeľu 22. októbra 2023 v relácii Na telo rozprávať s Tomášom Tarabom za SNS a Máriou Kolíkovou z SaS.


Relácia Na telo sa tradične začína o 13:00 hod. na obrazovkách TV Markíza a na webe TVNOVINY.sk.