3. 11. 2018

Farkašovský zatočí s Facebookom!

Farkašovský zatočí s Facebookom!

Slovensko by potrebovalo jeden nový komplexný mediálny zákon, ktorý by zahŕňal aj internet. V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to uviedol podpredseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá Karol Farkašovský z SNS, ktorá chce navrhnúť reguláciu internetových médií.
Farkašovský vidí problém v tom, že nové médiá sú ťažko kontrolovateľné. "Objavuje sa množstvo hoaxov, konšpirácií. Ľudia nevedia, kde je pravda," uviedol. Ako dodal, právna norma by sa týkala aj určitej kontroly statusov na sociálnych sieťach, konkrétnu podobu návrhu však treba podľa neho technologicky aj legislatívne prepracovať.
Podpredsedníčka Výboru NR SR pre kultúru a médiá Natália Milanová (OĽaNO) súhlasí s tým, že internet je momentálne nekontrolovateľný priestor, zároveň je to podľa nej priestor na slobodu prejavu. "Hranica medzi slobodou prejavu a cenzúrou je veľmi tenká. Reálne si neviem predstaviť, ako by sme dokázali regulovať internet. Je to otázka na celospoločenskú diskusiu," dodala.
"Cenzúra je jedna vec a kontrola druhá vec. Ide o to, aby sa prostredie vyčistilo, aby naozaj aj tie médiá v prvom rade informovali, potom až plnili kontrolnú funkciu," priblížil Farkašovský s tým, že by sa mohli stanoviť určité pravidlá, ktoré budú zárukou toho, že mediálny priestor ostane kritický, ale v súlade s etickými normami. Milanová sa obáva, že návrh by mohol chrániť verejných činiteľov pred názormi bežných ľudí. "My sme verejní činitelia, musíme byť pripravení znášať väčšiu mieru kritiky," vysvetlila.


Copyright ©TASR 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Ostatky novinára Džamála Chášukdžího, ktorého podľa tureckej prokuratúry zavraždili a rozštvrtili na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule, následne "rozpustili". Uviedol to predstaviteľ tureckej vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) Yasin Aktay, ktorého piatkové vyjadrenie pre denník Hürriyet prevzala tlačová agentúra AFP.
Úrad hlavného istanbulského prokurátora Irfana Fidana v stredu potvrdil, že Chášukdží sa stal obeťou úkladnej vraždy, pri ktorej ho ihneď po vstupe do priestorov zastupiteľského úradu uškrtili. Tento kritik saudskoarabského korunného princa, žijúci v americkom exile, zmizol 2. októbra, keď vošiel do priestorov konzulátu v Istanbule, aby si vyzdvihol doklady potrebné pre sobáš s tureckou snúbenicou.
"Teraz vidíme, že jeho telo nielen rozsekali, ale že sa ho zbavili rozpustením," povedal Atkay. Zopakoval tak skoršie vyjadrenie iného tureckého predstaviteľa pre denník Washington Post, do ktorého Chášukdží prispieval. Vyšetrovatelia podľa neho pracujú s verziou, že telo novinára bolo zničené pomocou kyseliny. Uviedol, že v záhrade konzulátu sa našli "biologické dôkazy".
"Podľa posledných informácií, ktoré máme, telo rozsekali z dôvodu, že tak bolo jednoduchšie ho rozpustiť," dodal Atkay, jeden z poradcov tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. "Chceli docieliť, aby po tele nezostala žiadna stopa."
Chášudžího snúbenica Hatice Cengizová v piatok vyhlásila, že to, čo s ním urobili, bolo "brutálne a barbarské".
"Je teraz na medzinárodnom spoločenstve, aby priviedlo páchateľov pred spravodlivosť. Vedúcu úlohu by mali pritom zohrávať Spojené štáty," uviedla v článku zverejnenom viacerými médiami vrátene denníka Washington Post. Dodala, že vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa zaujala k tomuto prípadu postoj, ktorému "chýba morálny základ".
Minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo vo štvrtok pre americkú rozhlasovú stanicu KMOX povedal, že môže trvať ešte "niekoľko týždňov", kým Washington nazbiera dostatok dôkazov potrebných na to, aby uvalil sankcie na osoby zodpovedné za vraždu Chášukdžího. Zároveň zdôraznil, rovnako ako už skôr i Trump, že Spojené štáty nemajú s Rijádom len dôležité obchodné, ale aj strategické vzťahy. "Chceme sa uistiť, že sa tieto vzťahy neporušia," dodal.

Nórsko si vo štvrtok predvolalo veľvyslanca Saudskej Arábie v Nórsku. Urobilo tak v súvislosti s vraždou saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího, ktorého zabili začiatkom októbra na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule, informovala agentúra Reuters.
"Saudskoarabského veľvyslanca sme na vraždu Džamála Chášukdžího niekoľkokrát upozornili a viackrát sme mu tlmočili naše stanovisko. Naposledy sme ho na to, ako vážne túto záležitosť berieme, upozornili včera, keď bol na pohovore na ministerstve zahraničných vecí," uviedla šéfka nórskej diplomacie Ine Eriksenová Söreideová.
Chášukdží, kritik saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána a prispievateľ denníka Washington Post, zmizol 2. októbra, keď vošiel do priestorov saudskoarabského konzulátu v tureckom Istanbule.
Rijád najskôr popieral, že by čokoľvek vedel o tom, čo sa stalo 59-ročnému novinárovi, a až po dlhšom čase oznámil, že Chášukdží zomrel na konzuláte pri "pästnom súboji". Neskôr saudskoarabský minister zahraničných vecí Ádil Džubajr označil novinárovu smrť za "vraždu" spáchanú pri "zločineckej operácii".
Podľa úradu hlavného istanbulského prokurátora Irfana Fidana sa stal Chášukdží obeťou úkladnej vraždy, pri ktorej ho uškrtili hneď po vstupe do priestorov saudskoarabského konzulátu v Istanbule. Páchatelia telo potom údajne rozštvrtili a zbavili sa ho.


Objednávka na vraždu novinára Džamála Chášukdžího prišla "z najvyšších úrovní saudskoarabskej vlády". Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan to uviedol v článku zverejnenom v piatok americkým denníkom Washington Post, do ktorého prispieval aj Saudskoarab Chášukdží žijúci v americkom exile.
Podľa vyjadrení Erdogana, ktoré citovala tlačová agentúra DPA, dospeli k tomuto zisteniu tureckí vyšetrovatelia, zaoberajúci sa zmiznutím Chášukdžího po tom, ako 2. októbra navštívil konzulát Saudskej Arábie v Istanbule.
"V priebehu posledného mesiaca Turecko vyvinulo nadľudské úsilie, aby vnieslo svetlo do všetkých aspektov tohto prípadu," uviedol turecký prezident. Ukázalo sa pritom, že Chášukdží "bol chladnokrvne zabitý popravnou čatou" a že "jeho vražda bola vopred naplánovaná".
Podľa Erdogana však zostávajú nezodpovedané ďalšie dôležité otázky. Nie je tak jasné, kde skončilo telo zavraždeného, ako ani totožnosť "miestneho kolaboranta", ktorému boli podľa saudskoarabských predstaviteľov telesné pozostatky novinára odovzdané.
Hoci saudskoarabské orgány odmietli odpovedať na tieto otázky, turecká strana "vie, že páchatelia sú medzi 18 podozrivými zadržanými v Saudskej Arábii", doplnil turecký prezident. "Vieme aj to, že títo jednotlivci prišli, aby splnili príkazy: zabiť Chášukdžího a odísť. Nakoniec, vieme, že príkaz zabiť Chášukdžího prišiel z najvyšších úrovní saudskoarabskej vlády."
Úrad hlavného istanbulského prokurátora Irfana Fidana v stredu potvrdil, že Chášukdží sa stal obeťou úkladnej vraždy, pri ktorej ho ihneď po vstupe do priestorov zastupiteľského úradu uškrtili a následne rozštvrtili.
Predstaviteľ tureckej vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) Yasin Aktay v piatok pre denník Hürriyet uviedol, že ostatky Chášukdžího boli odstránené "rozpustením". Zopakoval tak skoršie vyjadrenie iného tureckého predstaviteľa pre denník Washington Post, podľa ktorého vyšetrovatelia pracujú s verziou, že páchatelia sa zbavili tela pomocou kyseliny.
Chášukdží navštívil saudskoarabský konzulát v Istanbule, aby si vyzdvihol doklady potrebné pre sobáš s tureckou snúbenicou.


Prezident USA Donald Trump obvinil v piatok médiá - bez dôkazov - za politicky motivované a na nenávisti založené prípady násilia. Informovala o tom tlačová agentúra AP.
Trump v Bielom dome vyhlásil: "Násilie plodia falošné správy."
Prezident dodal, že "keby médiá písali pravdivo a poctivo, mali by sme oveľa menej násilia".
Jeho výroky nasledovali necelý týždeň po tom, čo polícia oznámila, že muž zavraždil 11 židov, ktorí sa modlili v synagóge v Pittsburgu. A úrady len pred týždňom zatkli muža z amerického štátu Florida pre obvinenia z údajného zaslania 15 výbušných zariadení popredným demokratickým kritikom prezidenta Trumpa.
Šéf Bieleho domu odmietol akúkoľvek zodpovednosť za spomínané prípady, pri ktorých mohla zohrať úlohu jeho rétorika. Jeho poradcovia zdôraznili, že za tieto zločiny treba obviňovať iba samotných údajných páchateľov.

Copyright © TASR 2018

Reklamná pauza, môžete sa...


Reklamná pauza, môžete sa...


Keď je zrazu aj Kováč dobrý

Keď je zrazu aj Kováč dobrý

Predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Anton Hrnko (SNS) považuje za nezmyselné, aby Národná kriminálna agentúra (NAKA) posudzovala dejiny, ktoré ešte nie sú uzavreté. Vyhlásil to na sociálnej sieti v reakcii na to, že upútavku RTVS na reláciu Najväčší Slovák, ktorá obsahovala aj podobizeň prezidenta Slovenského štátu Jozefa Tisa, preverí prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) spolu s políciou. Tvorcovia relácie sa napokon rozhodli Tisa z relácie vylúčiť.
"Som zhnusený z toho, akým spôsobom pristupujeme k výkladu národných dejín, lebo vidím, že nikomu nezáleží na pravde, ale len na tom, ako čo možno najviac napľuť na slovenskú národnú minulosť, ako čo najviac bičovať Slovákov ich dejinami, ktoré sa nevykladajú, ale kriminalizujú. Po 25 rokoch samostatnosti by človek čakal iný prístup. Lebo len pravda nás môže oslobodiť," tvrdí Hrnko s tým, že ani prokurátor, ani sudca, ani kat nemôžu vyriešiť problémy výkladu dejín. "A to už nehovorím o kriminalistoch, ktorí by sa mali zaoberať niečím úplne iným," myslí si.
Hrnko sa pýta, na čo sú celé ústavy historikov, keď na výklad národných dejín postačí NAKA. "To ten prokurátor nemá dosť kriminálnikov, vrahov, podvodníkov a zlodejov, keď si myslí, že by sa mali kriminalisti pustiť do výkladu slovenských dejín? Ale čudujem sa, keď sledujem tento postup, že sa už nepustil do tých mnohých obdivovateľov banderovského režimu na Ukrajine, podporovateľov režimov v baltských krajinách, lebo všade tam oslavujú rôznych kolaborantov s nacistami, esesákov, ktorí boli iné kalibre ako tí naši. To tí naši boli oproti nim úplní amatéri," odkázal.
Producent spomínaného programu Peter Núňez uviedol, že "zaradenie Jozefa Tisa do ankety nebolo žiadnym amatérskym svojvoľným rozhodnutím, ani žiadnym neodôvodneným rozhodnutím manažmentu RTVS, ale bol to výsledok širokej dlhodobej odbornej debaty všetkých ľudí, ktorí sú odbornou súčasťou projektu". Vysvetlil, že od leta komunikuje s Róbertom Kotianom, Ľubošom Machajom, Jánom Roháčom a Irenou Roháčovou, ktorí sú súčasťou scenáristického tímu. Pripomenul, že celoslovenská anketa má nateraz odborného garanta Dušana Kováča, ku ktorému by sa mali pridať aj ďalší.
Núňez citoval historika Kováča, podľa ktorého by "Jozef Tiso mal byť zaradený do ankety a mal by byť témou celospoločenskej diskusie - aj jeho osoba, aj jeho doba". Producenta by mrzelo, keby hystéria okolo jednej osoby potlačila zmysel celého formátu. "Cieľom formátu je priniesť tému histórie, slovenských osobností, dobrých aj zlých, pekných aj škaredých príbehov, všetkého, čo súvisí s našou slovenskou minulosťou do verejného priestoru. To, čo sa udialo v poslednom týždni, ohrozilo tento projekt tým, že sa celá otázka strhla na Tisa," priznal Núňez. Tiež vyjadril nádej, že o osobe Tisa ešte bude verejnoprávna televízia diskutovať a tému odtabuizuje.

Copyright © TASR 2018

2. 11. 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Predstavitelia Medzinárodného tlačového inštitútu (IPI) nechcú vedieť len to, kto bol nájomným vrahom novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, ale aj to, kto bol mozgom tohto trestného činu. Novinárom to v piatok povedal predseda správnej rady IPI Markus Spillmann, ktorý si spolu s kolegami uctil pamiatku zavraždených na bratislavskom Námestí SNP. Prítomní držali transparenty "Spravodlivosť pre Jána" a "Žiadna beztrestnosť" v rôznych jazykoch.
"Sme najstaršia mimovládna organizácia, ktorá sa zaoberá slobodou tlače na celom svete. Stretli sme sa tu v Bratislave, aby sme vláde poslali tento silný odkaz. Chceme tiež upozorniť na to, že situácia novinárov po celom svete nie je dobrá. Sme tu, aby sme vyjadrili solidaritu s novinármi po celom svete, ktorí sú prenasledovaní alebo zabití," ozrejmil Spillmann.
Ján Kuciak bol investigatívny novinár v redakcii spravodajského webu Aktuality.sk. Dvojicu mladých ľudí zavraždili 21. februára v ich dome vo Veľkej Mači. Za jeho vraždu zaplatil objednávateľ minimálne 70.000 eur. Obvinené sú zatiaľ štyri osoby – Alena Zs., ktorá mala za objednávku vraždy zaplatiť, Tomáš Sz., ktorý mal strieľať, Miroslav M., ktorý ho mal na miesto činu doviezť a Zoltán A. ako sprostredkovateľ. Všetci štyria sú vo väzbe.

Copyright © TASR 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 
Turecký minister spravodlivosti Abdulhamit Gül vo štvrtok opäť vyzval Saudskú Arábiu, aby spolupracovala pri vyšetrovaní zabitia novinára Džamála Chášukdžího na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule, a zdôraznil, že "nikto nemôže utiecť pred zodpovednosťou". Píše o tom agentúra AP.
Gül zdôraznil, že saudskoarabský hlavný prokurátor napriek tomu, že strávil v Istanbule tri dni, na turecké otázky neodpovedal.
Minister sa vyjadril len deň po tom, čo hlavný istanbulský prokurátor Irfan Fidan uviedol, že Chášukdžího uškrtili 2. októbra hneď po vstupe do priestorov istanbulského konzulátu, jeho telo následne rozštvrtili a zbavili sa ho.
Turecko žiada Saudskú Arábiu o informácie ohľadom Chášukdžího pozostatkov, ktoré sa stále nenašli, ako aj o tom, kto riadil 15-členné "úderné komando", ktoré bolo podľa Ankary vyslané zavraždiť novinára.
"Očakávame, že na tieto otázky dostaneme urýchlene odpoveď," povedal turecký minister spravodlivosti Abdulhamit Gül.

Spoločnosť Google musela vo štvrtok čeliť masívnemu štrajku svojich zamestnancov po celom svete, ktorí protestovali proti sexuálnemu obťažovaniu na pracovisku. Informáciu priniesla agentúra DPA.
Stovky zamestnancov v európskej centrále Google v írskom Dubline sa vo štvrtok zapojili do hodinového štrajku. Jeden z organizátorov akcie povedal, že tým prejavujú solidaritu s každým, kto na pracovisku zažil akúkoľvek formu obťažovania alebo neférového zaobchádzania.
Do štrajku sa zapojili aj zamestnanci Google v Londýne, Zürichu, Berlíne, Singapure a v Tokiu. Neskôr sa majú uskutočniť podobné zhromaždenia aj v Spojených štátoch.
Protesty vyvolala správa, ktorú publikovali noviny The New York Times minulý týždeň. Podľa nej spoločnosť Google prepustila v roku 2014 výkonného riaditeľa zodpovedného za softvér Android Andrewa E. Rubina v dôsledku sexuálneho obťažovania, pričom mu stále platí odchodné v hodnote 90 miliónov dolárov.
Účastníci štrajku zverejnili svoje požiadavky na sociálnej sieti Twitter. Zahŕňajú zrušenie vynútených arbitrážnych konaní, ktoré majú vyriešiť spory vo vnútri firmy a zabrániť súdnym konaniam. Využívajú sa však aj na umlčanie zamestnancov. Okrem toho zamestnanci požadujú i rovnocenné zaobchádzanie na pracovisku či v oblasti platov.
Výkonný riaditeľ spoločnosti Google Sundar Pichai zamestnancom povedal, že rešpektuje ich právo na štrajk, informovala stanica BBC. "Rozumiem hnevu a sklamaniu, ktoré mnohí z vás cítia," napísal v hromadnom e-maile pre zamestnancov. "Cítim to tiež a som naplno odhodlaný dosiahnuť postup v riešení problému, ktorý je v našej spoločnosti prítomný už príliš dlho... a týka sa aj nás v Google," dodal Pichai, ktorý priznal aj to, že ďalších takmer 48 zamestnancov Google bolo prepustených z dôvodu sexuálneho obťažovania a bez odstupného.

Copyright ©TASR 2018


Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) vyzvala sudánsku vládu, aby zastavila tvrdé zákroky voči novinárom v krajine. Sudán sa podľa nej dopúšťa "neúprosného obťažovania, zastrašovania a cenzúry novinárov". AI v piatok ráno zverejnila správu o najmenej 15 žurnalistoch, ktorých od januára do októbra zatkli bezpečnostné zložky. Organizácia tvrdí, že sudánske úrady sa pokúšajú o umlčanie nezávislých médií. Podľa Sarah Jackson z AI je vláda v Sudáne tento rok "neúprosná vo svojom záťahu proti slobode tlače" a robí to prostredníctvom "napádania novinárov a mediálnych organizácií".

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Trump kritizoval médiá za to, že podľa neho bez povšimnutia ponechávajú fakt, že dôrazne odsúdil nenávistné správanie po masakre v Pittsburghu. Na predvolebnom mítingu na Floride povedal, že sa tak nemožno čudovať tomu, keď tretina Američanov považuje lživé médiá za nepriateľov ľudu

Zdroj: BBC

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA



„Keby ja som bol prezidentom republiky a sudca, ktorýkoľvek iný, by zistil všetky skutočnosti a súvislosti tak ako ja, vzdám sa funkcie prezidenta republiky, nebudem sa uchádzať o žiadnu inú politickú funkciu, odídem do štátu, kde sa cítim dobre, napríklad do Spojených štátov amerických alebo Izraela a pozor, tým nechcem tvrdiť, že si vysoko nevážim americký alebo židovský národ, ale takto by som konal ja,“
Miroslav Radačovský, sudca Okresného súdu v Poprade


„V tomto prípade debata hystériou a krajnými stanoviskami prekročila únosnú mieru“.
Peter Núňez

Medzinárodný deň skoncovania s beztrestnosťou za zločiny vykonané proti novinárom

Medzinárodný deň skoncovania 

s beztrestnosťou za zločiny vykonané proti novinárom


V rokoch 2006-17 bolo na celom svete zabitých takmer 1010 novinárov za to, že pokrývali udalosti a chceli informovať verejnosť. V deviatich z desiatich prípadov zostávajú vrahovia novinárov nepotrestaní. Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres v príhovore k Medzinárodnému dňu skoncovania s beztrestnosťou za zločiny vykonané proti novinárom, ktorý pripadá na 2. novembra, konštatoval, že len v tomto roku bolo zabitých najmenej 88 novinárov.
Tisíce ďalších žurnalistov sa stali obeťami útokov, šikanovania, zadržania alebo väznenia neraz nezákonne. "Tento stav je poburujúci a v nijakom prípade sa nesmie stať normou," zdôraznil Guterres.
"Keď sa novinár stane cieľom útoku, potom za to nesie dôsledky celá spoločnosť. Som hlboko znepokojený zvyšovaním počtu útokov a kultúrou beztrestnosti," uviedol generálny tajomník OSN. Vyzval vlády a medzinárodné spoločenstvo, aby bránili novinárov a zaviedli podmienky, ktoré novinári potrebujú na výkon svojej práce.
"Informovanie nie je zločin. Spoločne sa postavme za novinárov, za pravdu a za spravodlivosť," vyzval v závere posolstva Guterres.
Medzinárodný deň skoncovania s beztrestnosťou za zločiny vykonané proti novinárom sa pripomínal prvýkrát v roku 2014.
Valné zhromaždenie OSN (VZ OSN) na 68. zasadnutí v roku 2013 schválilo rezolúciu A/RES/68/13, v ktorej vyhlásilo 2. november za Medzinárodný deň skoncovania s beztrestnosťou za zločiny vykonané proti novinárom. Touto rezolúciou OSN vyzvala svoje členské štáty, aby prijali konkrétne opatrenia na skoncovanie s kultúrou beztrestnosti objednávateľov a vykonávateľov trestných činov voči novinárom.
Termín - 2. november - vybrala OSN na pamiatku dvoch francúzskych novinárov zavraždených 2. novembra 2013 v Mali. Išlo o Ghislaine Dupontovú a Clauda Verlona, pracovníkov rozhlasovej stanice Radio France International (RFI), ktorých ozbrojenci zabili v Kidali na severe Mali. K činu sa neskôr prihlásila organizácia al-Káida v islamskom Maghribe (AQIM).
RFI vytvorila na pamiatku oboch novinárov Štipendium Ghislaine Dupontovej a Clauda Verlona pre mladých novinárov a technikov v Afrike. Udeľovať sa bude každý rok mladým novinárom a technikom do 30 rokov, ktorí prídu študovať do Paríža.


Copyright ©TASR 2018



1. 11. 2018

Najväčší Slovák má potenciál zabávať, poúčať a dojímať

Najväčší Slovák má potenciál 
zabávať, poúčať a dojímať


Milan Rastislav Štefánik, Jozef Kroner, Ľudovít Štúr alebo Peter Sagan? Obyvatelia Slovenska môžu od štvrtka hlasovať v celonárodnej ankete Najväčší Slovák, projekte Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), ktorý vyvrcholí 1. mája budúceho roka.
Projekt je licencovaným formátom BBC upraveným na slovenské špecifiká. Štatút SMS hlasovania zverejnil RTVS na svojom webe. Po dohode a porade s BBC do štatútu zahrnul podmienku, že v rámci hlasovania nebude možné nominovať osobu, ktorá bola právoplatne odsúdená za vojnové zločiny, zločiny proti ľudskosti, vraždu alebo vlastizradu a nebola rehabilitovaná.
V slovenskej spoločnosti by mala anketa vyvolať diskusiu o našej histórii a jej veľkých osobnostiach, ich pozitívnych, ale aj negatívnych stránkach. V jej nominačnej fáze môžu Slováci a Slovenky hlasovať za slovenských velikánov z histórie či súčasnosti do 20. decembra na čísle 9977 SMS správou v tvare meno (medzera) priezvisko nominovanej osobnosti. V jednej SMS správe možno nominovať iba jednu osobnosť.
Prvú stovku a v rámci nej finálnu desiatku osobností spoznajú diváci Jednotky začiatkom budúceho roka počas nominačného večera, ktorým bude sprevádzať moderátorka Adela Vinczeová. Spomedzi finálovej desiatky bude verejnosť vyberať svojho favorita v druhej hlasovacej fáze - do 1. mája. Budúcoročnú hlasovaciu fázu bude sprevádzať desiatka večerov vysielaných na Jednotke od 20. februára do 24. apríla. Večery budú venované jednej osobnosti z top desiatky. Každá z nich bude mať svojho obhajcu z radov verejne známych ľudí z rôznych oblastí. Tvrdenia obhajcov, dokresľované počas večera dokumentárnymi snímkami, potom buď potvrdí, alebo vyvráti odborný garant a nasledovať bude odborná diskusia, ktorú bude moderovať Štefan Chrappa.
"Keď sa hovorí o najväčšom Slovákovi, evokuje to hneď, že to musí byť chlap, a veľký, ale na tomto poli máme aj veľmi výrazné ženské osobnosti, počas celej histórie i v súčasnosti, takže bolo by dobré, keby tam zaznel aj tento rozmer," povedal pre TASR Chrappa, známy tiež pod pseudonymom Pišta Vandal. Podľa jeho slov má projekt potenciál zabávať, poúčať a dojímať. A kto by si podľa spisovateľa, básnika, hudobníka a náboženského redaktora Slovenského rozhlasu zaslúžil titul Najväčší Slovák?
"Mal by to byť ten človek, ktorý bol ochotný najviac slúžiť dobru, pravde a láske, robiť to s odhodlaním a úprimne," hovorí Chrappa, ktorému sa s titulom Najväčší Slovák spája meno Antona Srholca, kňaza a saleziána, spisovateľa a charitatívneho pracovníka, zakladateľa resocializačného centra Resoty. "Bol desať rokov väznený v uránových baniach, výrazná osobnosť slovenského kresťanského disentu, človek nesmierne hlboký, človek prorockého ducha, vizionár, človek veľkej pokory a služby, čo sa zračilo na tom, že človek s nastavením filozofa sa 20 rokov staral o bezdomovcov, ktorých umýval, mastil masťami, ktorým bol otcom," podčiarkol Chrappa. V celonárodnej ankete by podľa neho nemali chýbať ani mená výnimočných žien. Ako človek, ktorý má blízko k literatúre, upozornil jednoznačne na slovenskú poetku Mašu Haľamovú. "Niet väčšej Slovenky a jej poézia, to je tá ozvena, ktorá prichádza, je stále živá a v človeku rozoznieva to najhlbšie ľudské," uviedol.
Licencovaný formát realizovali už v 24 krajinách, nemecká verejnoprávna televízia ZDF bola prvá, ktorá práva na šou prevzala. V novembri 2003 bol za Najväčšieho Nemca zvolený Konrad Adenauer. Najväčšieho Čecha vyberali aj u našich západných susedov, kde sa víťazom stal Karol IV.

Copyright ©TASR 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 



Európska únia vyzvala v stredu ústami svojej šéfky diplomacie Federicy Mogheriniovej na obranu slobody tlače v súvislosti s množstvom násilných trestných činov a rastúceho tlaku na novinárov.
"Slobodný žurnalizmus je chrbticou slobodných spoločností. Podkopávať ho znamená podkopávať našu vlastnú slobodu," cituje Mogheriniovej vyhlásenie zverejnené pri príležitosti blížiaceho sa Medzinárodného dňa ukončenia beztrestnosti za trestné činy proti novinárom (2. novembra) agentúra DPA. Vo vyhlásení sa vzdáva hold všetkým novinárom na celom svete, ktorí prišli o život a boli vystavení útokom pri výkone svojho povolania, ako aj odvážnym novinárom preberajúcim štafetu po svojich kolegoch, ktorí už nemôžu pokračovať v investigatívnych aktivitách.
Žurnalisti sa pričasto stávajú terčom hrozieb a útokov v súvislosti so svojou prácou a páchatelia týchto činov zostávajú často nepotrestaní, konštatuje sa v dokumente.
Vraždy investigatívnych novinárov Daphne Caruanovej Galiziovej a Jána Kuciaka v EÚ dokazujú, že žiadny región na svete nie je imúnny voči takýmto činom. Tieto odsúdeniahodné zločiny sa musia dôkladne prešetriť a stíhať, a to platí aj pre prípad zabitia saudskoarabského novinára Džamála Chášúkdžího na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule. Podobne dúfame, že Saudská Arábia bude spolupracovať na dôkladnom, dôveryhodnom a transparentnom vyšetrovaní, o ktoré sme požiadali, a trváme na potrebe objasniť okolnosti smrti Chášúkdžího a zabezpečiť, aby všetci vinníci niesli plnú zodpovednosť za spáchaný čin, uvádza sa v Mogheriniovej vyhlásení.
V mnohých krajinách existuje znepokojivá tendencia narúšať a obmedzovať priestor pre slobodnú žurnalistiku často nevyberavým spochybňovaním dôveryhodnosti médií, zameraným na ich diskreditáciu a oslabenie ich práce. Novinári potrebujú prostredie, v ktorom môžu pracovať v bezpečí, či už na internete alebo mimo neho, ako aj bez strachu zo šikanovania, politického tlaku, cenzúry či prenasledovania. Stabilný právny systém musí chrániť médiá a novinárov na celom svete, aby mohli svoju prácu vykonávať úplne nezávisle. V čase, keď sú dezinformácie na vzostupe, musí byť zaručená bezpečnosť novinárov, aby mohli presadzovať presné podávanie správ v prospech a v záujme všetkých našich občanov, konštatuje sa v stredajšom vyhlásení.
EÚ bude naďalej využívať všetky vhodné nástroje vonkajšej politiky, ako aj finančné nástroje na zvýšenie kvality novinárskej práce, zlepšenie prístupu verejnosti k informáciám a posilnenie slobody prejavu. Bude pokračovať aj vo financovaní Európskeho centra pre slobodu tlače a médií (ECPMF) a poskytovať cielenú ochranu prostredníctvom programov zameraných na podporu obhajcov ľudských práv, vyplýva z vyhlásenia.

Copyright ©TASR 2018

Britská herečka Naomi Watts si zahrá v pripravovanom pilotnom filme prequelu populárneho seriálu Hra o tróny (2011) televízie HBO. V zatiaľ nepomenovanej novinke by 50-ročná umelkyňa mala stvárniť "charizmatickú prominentku, ktorá skrýva temné tajomstvo".
Za prequelom Hry o tróny stoja scenáristka Jane Goldman a autor knižnej predlohy seriálu George R.R. Martin. Projekt zatiaľ nemá scenáristu a tvorcovia tiež ešte stále hľadajú predstaviteľov ďalších postáv. Nakrúcanie seriálu by malo odštartovať začiatkom budúceho roka. Hoci jeho oficiálny názov ešte nie je známy, Martin naznačil, že by sa mohol volať The Long Night.
Seriál by sa mal podľa HBO odohrávať, podobne ako Hra o tróny, na viacerých miestach a zamerať sa na viacero klanov. Dejovo bude predchádzať udalostiam z pôvodného seriálu o niekoľkotisíc rokov. "Seriál vyrozpráva úpadok sveta zo zlatého Veku hrdinov do jeho najtemnejšieho času," uvádza televízia v popise projektu s tým, že odhalí viaceré tajomstvá, záhady a pravdivé príbehy. Ak by si HBO po pilote objednala celý seriál, bolo by to po prvý raz, čo táto televízia vytvorila seriál nadväzujúci na niektorú z jej pôvodných sérií. Ako uvádza magazín Entertainment Weekly, podľa predpokladov by sa novinka na televíznych obrazovkách mohla objaviť najskôr v roku 2020.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

31. 10. 2018

Pavol Rýpal je naďalej v pátraní

Pavol Rýpal je naďalej v pátraní


Prípad nezvestného novinára Pavla Rýpala stále nie je uzatvorený. Pátranie po ňom aj naďalej pokračuje. Informoval o tom hovorca policajného prezídia Michal Slivka. "Osoba je naďalej v pátraní," uviedol pre TASR v stredu.
Polícia minulý týždeň avizovala, že pracuje s určitým okruhom informácií, ktoré preveruje. "Nebudeme ich však bližšie špecifikovať," doplnila hovorkyňa prezídia Denisa Baloghová. Sestra zmiznutého novinára začiatkom októbra na sociálnej sieti uviedla, že majú nové informácie. Novinár mal byť podľa nej zavraždený.
Pavol Rýpal bol investigatívny novinár. Nezvestný je od 22. apríla 2008. Koncom augusta 2018 ho polícia zaradila do zoznamu 12 vytypovaných nezvestných osôb zo Slovenska pri príležitosti Medzinárodného dňa zmiznutých.



Copyright ©TASR 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Saudskoarabský generálny prokurátor Saúd Mudžib, ktorý pricestoval do Istanbulu kvôli kauze vraždy novinára Džamála Chášukdžího, sa v noci na stredu stretol s predstaviteľmi tureckej tajnej služby.
Súkromná turecká tlačová agentúra DHA uviedla, že Mudžib navštívil istanbulské sídlo tajnej služby. Účastníci stretnutia sa zatiaľ ku schôdzke nevyjadrili.
Saudskoarabský generálny prokurátor sa na základe dohody o spolupráci pri vyšetrovaní medzi Rijádom a Ankarou už stretol s istanbulským prokurátorom Irfanom Fidanom, s ktorým hovoril o prípade vraždy saudskoarabského novinára. Po schôdzke zamieril aj na saudskoarabský konzulát, kde k vražde došlo.
Agentúra AP pripomína, že Turecko žiada o vydanie 18 podozrivých Saudskoarabov, ktorí sú vo svojej vlasti zadržiavaní v súvislosti s vraždou Chášukdžího. Tento kritik saudskoarabského korunného princa a prispievateľ denníka The Washington Post zmizol 2. októbra, keď vošiel do priestorov konzulátu v Istanbule.
Kráľovstvo pôvodne tvrdilo, že novinár konzulát opustil. Saudskoarabská prokuratúra však minulý týždeň priznala, že bol zámerne zavraždený.
Turecko žiada Saudskú Arábiu o informácie ohľadom Chášukdžího pozostatkov, ktoré sa stále nenašli, ako aj o tom, kto vraždu novinára nariadil.
Saudskoarabskí predstavitelia uviedli, že 18 podozrivých budú súdiť po tom, ako sa vyšetrovanie ukončí.

Novinár Džamál Chášukdží sa stal obeťou úkladnej vraždy, pri ktorej ho uškrtili hneď po vstupe do priestorov saudskoarabského konzulátu v Istanbule. Páchatelia telo následne rozštvrtili a zbavili sa ho, uviedol v stredu úrad hlavného istanbulského prokurátora Irfana Fidana vo vyhlásení, o ktorom informovala tlačová agentúra AP.
Doterajšie rozhovory so saudskoarabským generálnym prokurátorom Saúdom Mudžibom, ktorý v súvislosti s kauzou Chášukdžího pricestoval do Istanbulu, nepriniesli žiadne "konkrétne výsledky", a to i napriek "dobromyseľným snahám" tureckých orgánov odhaliť pravdu, dodala prokuratúra.
Uvedené vyhlásenie je podľa AP prvým prípadom, keď niektorý z tureckých predstaviteľov verejne potvrdil, že Chášukžího po príchode na konzulát uškrtili a rozštvrtili.
Saudskoarabský generálny prokurátor Mudžib sa v noci na stredu stretol v Istanbule s predstaviteľmi tureckej tajnej služby. Na základe dohody o spolupráci pri vyšetrovaní medzi Rijádom a Ankarou sa už stretol aj s istanbulským prokurátorom Fidanom a navštívil tiež saudskoarabský konzulát, kde k vražde došlo.
Turecko žiada o vydanie 18 podozrivých Saudskoarabov, ktorí sú vo svojej vlasti zadržiavaní v súvislosti s vraždou Chášukdžího. Tento kritik saudskoarabského korunného princa a prispievateľ denníka The Washington Post zmizol 2. októbra, keď vošiel do priestorov konzulátu v Istanbule, aby si vyzdvihol doklady potrebné pre sobáš s tureckou snúbenicou.
Saudskorabskí predstavitelia pôvodne tvrdili, že novinár konzulát opustil, prokuratúra tohto kráľovstva však minulý týždeň priznala, že bol zavraždený. Turecko žiada Saudskú Arábiu o informácie ohľadom Chášukdžího pozostatkov, ktoré sa stále nenašli, ako aj o tom, kto vraždu nariadil.

Copyright © TASR 2018

Americká spoločnosť Facebook prevádzkujúca rovnomennú sociálnu sieť za júl až september evidovala tržby, ktoré boli mierne nižšie, ako sa očakávalo. Vykázala však vyšší zisk, ako analytici prognózovali. Firma v treťom kvartáli dosiahla zisk 5,14 mld. USD čiže 1,76 USD na akciu, čo bol rast o 9 percent z úrovne 4,71 mld. USD čiže 1,59 USD na akciu v rovnakom období pred rokom. Analytici predpovedali zisk 1,46 USD na akciu.
Tržby spoločnosti za júl až september stúpli o 33 percent na 13,73 mld. USD. Analytici oslovení spoločnosťou FactSet však očakávali, že tržby budú v sume 13,77 mld. USD. Facebook už v predošlom kvartáli upozornil, že rast jeho tržieb sa výrazne spomalí prinajmenšom do konca tohto roka a jeho výdavky stúpnu, keďže vynakladá financie na bezpečnosť, prijímanie ďalších regulátorov obsahu po celom svete a na vývoj produktov.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Začína sa celonárodná nominácia na najväčšiu osobnosť Slovenska

Začína sa celonárodná nominácia na 
najväčšiu osobnosť Slovenska

Upútavku RTVS na reláciu Najväčší Slovák, ktorá obsahovala aj podobizeň prezidenta Slovenského štátu Jozefa Tisa, preverí prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) spolu s políciou. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová. Tvorcovia relácie sa napokon rozhodli Tisa z relácie vylúčiť.
"Prokurátor ÚŠP vydal pokyn na preverenie tejto veci Národnou protiteroristickou jednotkou NAKA Prezídia Policajného zboru," uviedla hovorkyňa. Podľa prokurátora má polícia preveriť, či nedošlo k spáchaniu trestného činu založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd, alebo prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd.
Upútavka RTVS vyvolala mnohé kritické reakcie. Rozhorčenie nad ňou vyjadrilo aj stredisko holokaustu a židovská organizácia.
Tvorcovia celonárodnej ankety Najväčší Slovák, ktorú na televízne obrazovky prinesie RTVS, sa napokon rozhodli vylúčiť zo súťaže Jozefa Tisa. V stredu to na tlačovej konferencii oznámil generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník. "Nebude možne zahrnúť do hlasovania osobu, ktorá bola právoplatne odsúdená za vojnové zločiny, zločiny proti ľudskosti či vlastizradu a nebola rehabilitovaná," povedal.
"Vzhľadom na diskusiu, ktorá sa rozpútala okolo jednej konkrétnej upútavky, ktorou RTVS avizovala začiatok projektu, ale súčasne nedávala ani tip, ani návod, za koho hlasovať a ani nevyjadrovala názor na žiadnu konkrétnu osobu, táto debata prekryla zmysel celého projektu," priblížil Rezník s tým, že RTVS upravila podmienky toho, aké osobnosti môžu byť nominované. Podľa jeho slov sa podobná situácia odohrala pri takejto súťaži aj v iných krajinách, ako Nemecko, Rakúsko, Česko či Rusko, a to priamo počas jej vysielania.
Producent programu Peter Núňez uviedol, že "zaradenie Jozefa Tisa do ankety nebolo žiadnym amatérskym svojvoľným rozhodnutím, ani žiadnym neodvôvodneným rozhodnutím manažmentu RTVS, ale bol to výsledok širokej dlhodobej odbornej debaty všetkých ľudí, ktorí sú odbornou súčasťou projektu". Vysvetlil, že od leta komunikuje s Róbertom Kotianom, Ľubošom Machajom, Jánom Roháčom a Irenou Roháčovou, ktorí sú súčasťou scenáristického tímu. Pripomenul, že celoslovenská anketa má nateraz odborného garanta Dušana Kováča, ku ktorému by sa mali pridať aj ďalší.
Núňez citoval historika Kováča, podľa ktorého by "Jozef Tiso mal byť zaradený do ankety a mal by byť témou celospoločenskej diskusie - aj jeho osoba, aj jeho doba". Producenta by mrzelo, keby hystéria okolo jednej osoby potlačila zmysel celého formátu. "Cieľom formátu je priniesť tému histórie, slovenských osobností, dobrých aj zlých, pekných aj škaredých príbehov, všetkého, čo súvisí s našou slovenskou minulosťou do verejného priestoru. To, čo sa udialo v poslednom týždni, ohrozilo tento projekt tým, že sa celá otázka strhla na Tisa," priznal Núňez. Tiež vyjadril nádej, že o osobe Tisa ešte bude verejnoprávna televízia diskutovať a tému odtabuizuje.
Podľa Ľuboša Machaja, ktorý sa podieľa na príprave viacerých historických programov pre RTVS, je bežné, že sa s podobným problémom stretávajú pri tomto formáte aj v iných krajinách, ale práve to by podľa neho mohlo byť osožné, pretože snahou projektu je spustiť verejnú debatu nielen v médiách, ale napríklad aj v školách. "Je našou úlohou, aby sa to dostalo ďalej. Hlavne preto, že naša mladšia generácia vie o niektorých historických súvislostiach veľmi málo. Keď mladí nedostanú kvalifikované odpovede k ich otázkam, potom sú často otvorení konšpiráciám či iným teóriám a rastie nám podpora extrémistických názorov," dodal. Tiež sa prikláňa k názoru, aby sa o postave Jozefa Tisa a o období Slovenského štátu diskutovalo nielen v uzavretej skupine.
Slováci a Slovenky budú môcť od štvrtka 1. novembra hlasovať v celonárodnej ankete Najväčší Slovák, ťažiskovom projekte RTVS, ktorý vyvrcholí 1. mája budúceho roka. Anketa by mala počas nasledujúceho polroka vyvolať v širokej verejnosti diskusiu o našej histórii a jej veľkých osobnostiach, ich pozitívnych, ale aj negatívnych stránkach.
Projekt Najväčší Slovák je licencovaným formátom BBC upraveným na slovenské špecifiká. Vo Veľkej Británii bol program The Greatest Britons vášnivo diskutovaným a populárnym seriálom. Spustili ho začiatkom roka 2002 a jeho víťazom sa stal Winston Churchill. Formát úspešne realizovali v 24 krajinách. Najväčšieho Čecha vyberali aj u našich západných susedov, kde sa víťazom stal Karol IV.

Copyright ©TASR 2018

Jozefa Tisa vylúčili z ankety Najväčší Slovák

Jozefa Tisa vylúčili z ankety 
Najväčší Slovák

Tvorcovia relácie Najväčší Slovák a vedenie RTVS reagovali na protesty proti upútavke na reláciu, v ktorej figuroval prezident vojnového Slovenského štátu Jozef Tiso, jeho vylúčením z ankety. Oznámil to dnes na tlačovej konferencii riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník. „RTVS upútavkou nedávala žiadny tip ani návod za koho hlasovať, ani nevyjadrovala názor na žiadnu konkrétnu osobu, no táto debata prekryla zmysel celého projektu a nadobudli sme presvedčenie, že by odklonila diskusiu o našej histórii a všetkých kontroverzných osobách, ktoré sú s ňou spojené, a zúžilo by sa to len na jednu osobu. Preto sme po dohode a konzultáciách s majiteľmi licencie do štatútu zahrnuli, že v rámci hlasovania nebude možné nominovať osobu, ktorá bola právoplatne odsúdená za vojnové zločiny, zločiny voči ľudskosti, vraždu, vlastizradu a nebola rehabilitovaná,“ uviedol. „Dlho sme sa o tom rozprávali, podobné situácie sa udiali aj v iných krajinách, či je to Nemecko, Rusko, Rakúsko alebo Česká republika,“ dodal.

Štatút bude od štvrtka zverejnený na internetovej stránke RTVS. V rámci nominačnej fázy, ktorá potrvá do 20. decembra, bude môcť verejnosť prostredníctvom sms nominovať do ankety osobnosti z histórie, ale aj zo súčasnosti, o ktorých je presvedčená, že patria medzi velikánov.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.