30. 10. 2018

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS

Syn zavraždenej maltskej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej obvinil maltskú vládu z nečinnosti pri vyšetrovaní vraždy svojej matky. Matthew Caruana Galizia to uviedol v rozhovore, ktorý poskytol novinárom v Paríži, kde sa zúčastňuje na svetovom summite obhajcov ľudských práv. Informoval o tom portál www.ouest-france.fr.
Matthew Caruana Galizia uviedol, že traja ľudia, ktorí boli v súvislosti s vraždou jeho matky zadržaní, sú len vykonávatelia, "sú úplne na spodku reťazca". "Nevieme, kto ich poslal, kto im platil," zdôraznil. Dodal, že "niet spravodlivosti", a konštatoval, že nemá "žiadnu dôveru v štát".
Vyjadril tiež presvedčenie, že na Malte existuje "systém beztrestnosti", ktorý chráni tých, ktorí pred rokom nariadili smrť jeho matky - známej novinárky a blogerky.
Matthew Caruana Galizia varoval, že tento systém beztrestnosti na Malte môže viesť len k ďalším vraždám, a to na Malte i v Európskej únii. Európske vlády podľa neho musia trvať nielen na vyšetrení smrti jeho matky, ale aj na vyšetrení "celej korupcie na Malte".
Vyhlásil, že má dojem, akoby "existovali isté miesta, kam (maltská) polícia nechce ísť vyšetrovať". Maltskí vyšetrovatelia podľa neho chcú zostať sústredení na základný kriminálny aspekt tohto prípadu a "nechcú sa zaujímať o vyššie úrovne organizovaného zločinu, ktorý zahŕňa aj vládu".
Viac ako rok po smrti novinárky a blogerky, ktorá zahynula pri výbuchu nálože nastraženej v jej aute a aktivovanej na diaľku, "sme sa k ničomu nedopracovali", vyhlásil Matthew Caruana Galizia, ktorý je tiež novinárom a nositeľom Pulitzerovej ceny za prácu na kauze Panama Papers - ide o dokumenty, ktoré unikli z panamskej právnickej firmy Mossack Fonseca a ktoré ukazujú, ako firma pomáhala klientom prepierať peniaze, vyhýbať sa medzinárodným sankciám a unikať plateniu daní.
Matthew Caruana Galizia upozornil, že to "bude hrozný signál, ak sa do väzenia dostanú len tí, ktorí stačili tlačidlo (na aktiváciu výbušného zariadenia), zatiaľ čo tí, čo vydali príkaz, a tí, ktorých (konanie) moja matka vyšetrovala, uniknú spravodlivosti".
Pripomenul prípad maltského ministra hospodárstva Christiana Cardonu, na ktorého zahraniční novinári zapojení do Projektu Daphne našli, že má údajne kontakty s jedným z vrahov. Poukázal pritom na fakt, že príslušný vyšetrujúci sudca ministra ešte stále nevypočul, čo je podľa novinára "úplne absurdné".
Polícia podľa neho "zabíja čas tým, že si kladie otázku, či mal (minister) kontakty s niektorým z vrahov", namiesto toho, aby ho predvolala a priamo sa ho spýtala.
Problémy na Malte sú podľa neho "veľmi hlboké. Ovplyvňujú všetky inštitúcie štátu. Žiadame, aby skorumpovaní politici, ktorí sú za touto vraždou, ktorí sa jej (Daphne Caruanovej Galiziovej) vyhrážali, zastrašovali a ktorí ešte stále využívajú svoju beztrestnosť, boli stíhaní".



Copyright ©TASR 2018


Na začiatku budúceho roka začnú v Česku vysielať dve nové platené hudobnej stanice. Lala TV na spôsob kedysi populárnych Zpívánek začne v prvom štvrťroku vysielať pre najmenších divákov v ČR a na Slovensku, Senzi TV s ponukou slovenských interpretov je zameraná naopak na staršie ročníky. Uviedla to spoločnosť Axocom, ktorá oba kanály bude v Česku distribuovať.
"Detský segment na českom trhu dlhodobo ponúka potenciál k rastu. Malí diváci patrí totiž medzi tých najvernejších Navyše v počte zhliadnutí na internete patria interpreti pre deti medzi úspešnejšie ako hviezdy tuzemského šoubiznisu," uviedla riaditeľka Axocomu Erika Luzsicza. Axocom má vo svojom portfóliu viac ako päť desiatok staníc dostupných nielen v ČR, ale naprieč celým regiónom strednej a východnej Európy.
Za Lala TV stojí režisér a producent Peter Núñez , ktorý má za sebou prácu na úspešných projektoch ako reality šou Česko-slovenský Superstar, Farma, zábavné reláciu SuperSilvester, tanečné relácie Bajlando či Let 's Dance.
Veľké televízne stanice podobný program neponúkajú. Pre tých to komerčné, podľa Núñeza ,nie je príliš atraktívne, pre verejnoprávne je to zrejme príliš alternatívne. Lala TV ponúkne ideálny doplnok v programe špecializovaných kanálov, kde obdobný projekt na trhu chýba.
Senzi TV sa naopak zameria na staršiu generáciu, ktorá patrí medzi najstabilnejšie televízne cieľovú skupinu. "Navyše česká populácia starne a program venovaný starším ročníkom má svoj potenciál," dodala Luzsicza.
Na Senzi bude možné vidieť relácie a hudobné klipy od Evy a Vaška, Karla Gotta, Marcela Zmožka, Václava Neckářa, Marty Kubišovej, Jitky Zelenkovej a ďalších. Vysielanie bude štandardne celý deň. Aj za týmto projektom stojí Peter Núñez. Divácka skúsenosť ukazuje, že nielen starší diváci oceňujú, ak im je ponúknutý na mieru pripravený program, teda najmä lokálne produkcie s tvárami, ktoré dobre poznajú. S tými sa totiž dobre identifikujú a sú im verní.
Podobne ako Senzi je zameraná aj stanica Šláger TV. Jej majiteľ Karel Peterka ale nedávno oznámil, že by mohla na konci roka skončiť. Dôvodom je klesajúci predaj CD. V Česku celkom pôsobia takmer dve desiatky hudobných televíznych kanálov, napríklad MTV alebo Óčko.

Copyright © ČTK 2018