28. 10. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký minister obrany Jim Mattis potvrdil v nedeľu stretnutie so saudskoarabským šéfom diplomacie Ádilom Džubajrom, v rámci ktorého vyzval na úplné a transparentné vyšetrenie smrti saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího. Mattis s Džubajrom rokoval o zabití kritika Rijádu v sobotu v metropole Bahrajnu Manáma v rámci bezpečnostnej konferencie.
Šéf Pentagónu to povedal novinárom po príchode do Prahy, kam pricestoval pri príležitosti osláv 100. výročia vzniku Československa a kde má na programe stretnutie sa s českým premiérom Andrejom Babišom.
"Hovorili sme o tom. O potrebe transparentnosti a úplného a dôkladného vyšetrenia," povedal novinárom, ktorí ho sprevádzali do Prahy.     
"(Bol tam) úplný súhlas ministra zahraničných vecí Džubajra, žiadne výhrady," objasnil Mattis s tým, že v tomto smere medzi nimi panovala zhoda. Samotný Džubajr mu povedal, že "musíme vedieť, čo sa stalo". O čom konkrétne hovorili však nepriblížil.
Chášukdží, hlasný kritik saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána a prispievateľ denníka Washington Post, zmizol 2. októbra, keď vošiel do priestorov saudskoarabského konzulátu v tureckom Istanbule. 

Copyright ©TASR 2018

100. výročie vzniku Československa si pripomenul aj Google tematickou úpravou svojho vyhľadávača.