26. 7. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Britského redaktora anglickej mutácie ruskej spravodajskej televízie RT Grahama Williama Phillipsa zadržali v Donecku príslušníci Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU). Následne ho vyhostili z Ukrajiny s trojročným zákazom vstupu na jej územie, a to so zdôvodnením, že je to v záujme bezpečnosti, suverenity a územnej celistvosti krajiny.
Informovala o tom dnes agentúra Interfax-Ukrajina a internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda s odvolaním sa na nemenované zdroje v SBU.
Viacerí novinári, vrátane Phillipsa a zamestnancov ruskej tlačovej agentúry ANNA News, boli nezvestní od 22. júla.
Keď vo štvrtok jedného z nich - Vadima Aksjonova z agentúry ANNA News - ukrajinské úrady prepustili na slobodu, verejnosť sa dozvedela, že ich zadržali na doneckom letisku, kde podľa Aksjonova došlo prakticky k ich únosu. Vojaci sa ich po tom, čo im na hlavy natiahli vrecia, údajne vypytovali na zámery Doneckej ľudovej republiky a ruského vedenia.
Phillips sa v rukách príslušníkov regulárnych ukrajinských ozbrojených síl ocitol v priebehu krátkeho času už po druhý raz. Prvýkrát sa tak stalo koncom mája.

Copyright © TASR 2014

TO JE TV !

TO JE TV !


25. 7. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Spoločnosť Facebook v druhom kvartáli zaznamenala nárast príjmov o 61 % na 2,91 mld. USD. V rovnakom období predchádzajúceho roka sa príjmy spoločnosti dostali na 1,81 mld. USD. Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters očakávali, že príjmy spoločnosti v sledovanom období dosiahnu 2,81 mld. USD.
Sociálna sieť Facebook dosiahla v druhom štvrťroku čistý zisk vo výške 791 mil. USD, čo predstavuje 30 centov na akciu. V druhom kvartáli 2013 sa čistý zisk spoločnosti vyšplhal na 333 mil. USD. Vtedy na jednu akciu pripadalo 13 centov. Pod nárast sa podpísali príjmy z reklamy v mobilných zariadeniach. Tieto príjmy predstavovali 62 % reklamných príjmov spoločnosti, pričom v rovnakom období predchádzajúceho roku to bolo 41 % a v prvom kvartáli to bolo 59 %. Spoločnosť Facebook uviedla, že má 1,32 mld. aktívnych užívateľov, pričom približne 62,8 % z nich využíva služby spoločnosti Facebook denne.

Tínedžerský seriál Teen Wolf z produkcie televízie MTV sa dočká aj piatej série. Vo štvrtok 24. júla to na komiksovom festivale Comic-Con v San Diegu oznámil scenárista a producent Jeff Davis. Dvadsať nových epizód chcú tvorcovia šou rozdeliť na dve časti, rovnako ako to spravili v tretej a štvrtej sérii projektu. Davis zároveň divákom a diváčkam sľúbil, že v nadprirodzenom svete vlkolakov sa aj naďalej budú objavovať typicky ľudské problémy.
Televízia MTV zároveň informovala, že spolu s piatou sériou prinesie na obrazovky aj šou s názvom Wolf Watch. Uvádzať ju bude Jill Wagner, ktorá v seriáli stvárňuje Kate Argent. Teen Wolf vysiela MTV od roku 2011 a je založený na rovnomennom filme z roku 1985. V hlavnej úlohe sa v ňom predstavil Michael J. Fox.


Americkú herečku Zoe Saldanu nahnevali médiá, keď v stredu 23. júla informovali o tom, že je tehotná. Tridsaťšesťročná predstaviteľka Neytiri z filmu Avatar (2009) prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter napísala, že médiám ďakuje za napadnutie jej súkromia. „Verím, že akékoľvek porušenie súkromia nie je ničím dobrým,“ citovala tiež bývalého prezidenta Poľska Lecha Walesu. Saldana čaká dieťa s manželom Marcom Peregom.
Zoe Saldana je známa najmä ako Neytiri zo snímky Avatar (2009) a Uhura z filmov Star Trek (2009) a Star Trek: Do temnoty (2013). Diváci a diváčky ju mohli vidieť aj v snímkach ako Tanec s vášňou (2000), Skusni to! (2001), Crossroads (2002), Piráti Karibiku: Prekliatie Čiernej perly (2003), Terminál (2004), Útočisko (2004), Hádaj, kto príde (2005), Po sexe (2007), Uhol pohľadu (2008), Colombiana (2011) alebo The Words (2012). Najbližšie sa predstaví v sci-fi dobrodružstve Strážcovia Galaxie, ktoré by sa malo do slovenských kín dostať 31. júla. Za Taliana Marca Perega sa vydala vlani v Londýne.

Americký scenárista a producent Chris Carter priznal, že absolvoval rozhovory o obnovení mysteriózneho seriálu Akty X (1993 - 2002), ktorého je tvorcom. Päťdesiatšesťročný filmár pre americký magazín Vulture povedal, že po zmene vedenia spoločnosti 20th Century Fox Television, existuje väčšia pravdepodobnosť, že sa seriál vráti na televízne obrazovky. "Ja a Dana Walden (riaditeľka spoločnosti 20th Century Fox Television, pozn. SITA) sme spolu začínali. Ona bola reportérka. Sedeli sme spolu v rovnakej miestnosti počas prvého testovacieho screeningu Aktov X. Ona bola začínajúca novinárka, ja začínajúci producent. Bola tam na začiatku. Takže jej veľa dlhujem. A určite sme spolu rozprávali o obnovení Aktov X," uviedol Carter.
Seriál Akty X priniesol na obrazovky príbeh agentov FBI Foxa Muldera (David Duchovny) a Dany Scully (Gillian Anderson), ktorí riešili mysteriózne prípady. Počas vyšetrovania sa dozvedali o rôznych konšpiráciách, týkajúcich sa napríklad aj mimozemšťanov. Kým Mulder týmto informáciám verí, jeho kolegyňa je pragmatickejšia. Seriál sa dočkal deviatich sezón a dvoch filmových spracovaní: Akty X (1998) a Akty X: Chcem veriť (2008). Aktom X udelili trikrát Zlatý glóbus ako najlepšiemu dramatickému seriálu. V roku 1996 ocenenie získali za hlavní hereckí predstavitelia. Seriál priniesol tvorcom aj 16 cien Emmy.


©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
Maxim Gricenko

Reakciu ministerstva zahraničných vecí v Moskve dnes vyvolalo zadržanie dvoch redaktorov ruskej televíznej stanice Zvezda v Estónsku. Jeho splnomocnenec pre ľudské práva Konstantin Dolgov vyhlásil, že Rusko žiadal neodkladné prepustenie oboch novinárov na slobodu.
Šéf mediálnej holdingovej spoločnosti Krasnaja Zvezda Alexej Pimanov pre ruské médiá uviedol, že až do objasnenia kauzy sa k nej nemieni vyjadriť. Ubezpečil, že boli podniknuté všetky nevyhnutné kroky, vrátane využitia diplomatických možností.
Zamestnávateľovi sa podarilo spojiť s oboma novinármi, ktorých zadržiavali od príletu do Estónska na letisku v Tallinne, až po niekoľkých hodinách.
Osobitný spravodajca Maxim Gricenko a kameraman Vjačeslav Ameljutin stihli pôvodne zaslať iba esemesku, v ktorej oznámili, že sú na vstupnej kontrole a estónske úrady im vzali dokumenty i telefóny.
Vo večernom telefonáte Gricenko vysvetlil, že osudným sa im mohol stať kartón cigariet, ktorých dovoz v takomto množstve estónska legislatíva neumožňuje. Navyše vraj mali len turistické víza, čo však ich zamestnávateľ poprel.
Vodič novinárov Oleg Besedin televíziu už skôr informoval o Gricenkovom telefonáte, podľa ktorého ich zadržali krátko po prílete v skorých popoludňajších hodinách miestneho času na letisku. Odobrali im spomínané veci, avšak neoznámili im nič o príčinách zadržania ani neumožnili spojiť sa s niekým v Rusku alebo ruským zastupiteľským úradom, informovala Zvezda na svojej webovej stránke.
Dvojčlenný štáb mal z Tallinnu informovať o stretnutí veteránov niekdajšej estónskej 20. divízie síl SS, bojujúcej svojho času na strane nacistov proti Červenej armáde.

Copyright © TASR 2014

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
 


Za primátora Hlohovca bude v novembrových komunálnych voľbách kandidovať Miroslav Kollár, terajší výkonný riaditeľ Inštitútu pre verejné otázky. O podporu voličov sa chce uchádzať ako nezávislý kandidát. Kollár dlhodobo kritizuje terajšie riadenie mesta Hlohovec. Aktuálne je primátorom Peter Dvoran, nominant koalície KDH, Smer-SD a SDKÚ.
,,Mám chuť, sily, akurátny vek a verím, že aj schopnosti, ktoré by v spolupráci s ďalšími šikovnými Hlohovčanmi mohli naše mesto po desaťročiach úpadku opäť postaviť na nohy a urobiť z neho lepšie miesto pre život,“ napísal
44 -ročný Kollár na internetovom blogu, v ktorom svoju kandidatúru oznámil. Keďže nebude kandidovať za žiadnu politickú stranu, jeho kandidatúru musí podporiť svojím podpisom najmenej 400 voličov.

Kollár sa počas tohto volebného obdobia v Hlohovci postavil na čelo občianskej iniciatívy proti rozširovaniu kapacity skládky bežných a nebezpečných odpadov Vlčie hory. Aktivistom sa podarilo presvedčiť mestské zastupiteľstvo a vedenie mesta, že v súčasnosti jej rozšírenie nie je potrebné. Kollár vystupoval aj proti zmene rokovacieho poriadku, ktorá mal umožniť primátorovi v určitých prípadoch obmedziť právo na vystúpenie občanov počas rokovaní mestského zastupiteľstva. Sám pomerne často využíval právo vystupovať na rokovaní poslaneckého zboru.
V minulosti Kollár pôsobil predovšetkým v oblasti médií. Bol dlhoročným predsedom Rady Slovenskej televízie a neskôr Rady Rozhlasu a televízie Slovenska. V rokoch 2008 – 2009 bol generálnym riaditeľom a predsedom predstavenstva tlačovej agentúry SITA, pôsobil tiež ako poradca viacerých ministrov kultúry.


©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

"Minimálna mzda by mala byť zrušená, lebo 20 miliónov mladých Európanov budeme kvôli nej posudzovať ako negrov."
Janusz Korwin-Mikke, poľský europoslanec

Televízia JOJ v hlavnej spravodajskej relácii VEĽKÉ NOVINY TV JOJ netradičným spôsobom spracúva takmer každý deň reportáže o slovenských dedinách, oslovuje ich najzaujímavejších obyvateľov, zobrazuje atrakcie dedín a ich okoliam mapuje tiež prirodzený lokalpatriotizmus i netradičný humor. Prvá reportáž bola v relácii VEĽKÉ NOVINY TV JOJ odvysielaná 4. apríla 2014. Tejto divácky obľúbenej téme sa budeme aj naďalej venovať, pretože ju považujeme za náš autorský produkt.Prekvapuje nás, že šou o dedinách vo verejnoprávnej televízii nakrúca jeden z bývalých prime-timových režisérov a producentov TV JOJ, ktorá už dlhodobo spracúva podobnú tému v hlavnom spravodajstve."
TV JOJ

"Podľa ľudí, ktorí zbierali mŕtve telá, nebola značná časť z nich čerstvá. Tí ľudia umreli pred niekoľkými dňami. Za vierohodnosť tej informácie neručím, je samozrejme potrebné vykonať lekársku expertízu. Podľa očitých svedkov bola mnohé telá bez krvi, ako by krv telo opustila dlho pred katastrofou. Miestni tiež upozorňovali na značný zápach, počasie pritom nebolo nijako zvlášť teplé. Ukrajinské úrady sú schopné akejkoľvek podlosti. Piloti boli určite živí, pretože kabína vraj bola po dopade na zem zaliata ich krvou. "
 Igor Girkin-Strelkov, minister obrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky a masový vrah


"V taxíku tiež nedostávam faktúru, Nota bene som si kupoval a nepýtal som faktúru ani bloček. Ak je faktúra vystavená, treba ju zaplatiť, neplatenie faktúr je obrovský problém."
Radoslav Procházka

"Hrdo sa hlásim k tomu, k čomu ma viedli rodičia, neklamať a nekradnúť."
Igor Matovič

24. 7. 2014

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Rozhlas a televízia Slovenska a JMB Film and TV Production Bratislava, spoločnosť s ručením obmedzeným sa dohodli, že RTVS navýši svoj finančný koprodukčný vklad RTVS na pôvodnú rozprávku: “Láska na vlásku o 100.000.- Eur vrátane DPH a vecného vkladu o 201.601.-Eur v nasledovnom znení:
Finančný vklad RTVS pri výrobe Audiovizuálneho diela predstavuje sumu vo výške 430.000.- Eur vrátane DPH (slovom: štyristotridsať tisíc Eur). RTVS poskytne vecné plnenie (zapožičanie kostýmov, masiek, nábytku, rekvizít, štúdio MD IV. s obsluhou, autodopravu, zvukové štúdio na prípravu zvuku na mix a postsynchóny, zabezpečí výrobu zvukových záznamov hudby vo svojich kapacitách, a to prostredníctvom Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu – SOSR), v celkovej hodnote 271.601.-Eur.
Partner je povinný postúpiť požiadavku na kapacity v rámci vecného plnenia v predstihu 45 kalendárnych dní pred požadovaným termínom použitia (nakrúcania). Partner sa zaväzuje získať a na svoje náklady vysporiadať so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu súhlas na všetky ostatné spôsoby použitia zvukových záznamov hudby okrem ich šírenia rozhlasovým a televíznym vysielaním. Ak pri výrobe zvukových záznamov hudby vznikne potreba zabezpečiť externých výkonných umelcov do Symfonického orchestra, všetky náklady s tým spojené hradí partner.
Celkový vklad RTVS činí 738.377.- Eur vrátane DPH. V celkovej sume sú započítané aj náklady na fázu prípravy v roku 2013.



 

Prieskum Televízia na internete

Prieskum Televízia na internete

S nástupom digitálnych zariadení dostáva pojem televízia širší obsah. Ukázala to aj globálna štúdia Connected Life agentúry TNS, do ktorej sa zapojilo viac ako 55.000 užívateľov internetu z 50 krajín.
Podľa štúdie štvrtina (25 percent) ľudí na svete pozerá každý deň televíziu na počítači, notebooku, tablete alebo v mobile. Slovensko nateraz za týmto trendom zaostáva.
„U nás sleduje vysielanie televízií na internete každý deň 17,8 percenta ľudí,“ priblížila výsledok prieskumu na Slovensku PR manažérka TNS Slovakia Vladimíra Bunčáková. Pripomenula, že prieskum oslovil užívateľov internetu, a teda sa nevzťahuje na celú populáciu našej krajiny.
Kým Slovensko je pod celosvetovým priemerom, juhoázijské krajiny ho prevyšujú. V Číne a Singapure sleduje denne televíziu na internete až 33 percent ľudí. V Hongkongu sa dokonca pomer už obrátil. „Na digitálnych zariadeniach tam večer sleduje obsah štvrtina (26 percent) ľudí, zatiaľ čo klasické televízory zapína iba 14 percent,“ uviedla Bunčáková.
Aj napriek nástupu internetu a nových digitálnych zariadení klasické televízory hrajú stále dôležitú úlohu. Štúdia ukázala, že tri štvrtiny (75 percent) respondentov zapína každý deň tradičné televízne zariadenia. Na Slovensku je toto číslo mierne nižšie. Medzi užívateľmi internetu platí, že denne sleduje klasickú televíziu 71 percent z nich.
Prieskum ukázal aj to, že takmer polovica (48 percent) všetkých ľudí, ktorí sledujú televíziu v celosvetovom meradle, sa zároveň venuje aj ďalším aktivitám. Napríklad sa pripájajú na sociálne siete, kontrolujú si e-maily alebo nakupujú cez internet.
Z výsledkov prieskumu tiež vyplynulo, že priemerne vlastníme štyri digitálne zariadenia. Austrálčana, Nemci a Briti dokonca až päť. „Vo svete, v ktorom vládne multitasking, sa rýchlo mení i spôsob sledovania televízie. Už to nie je len o sedení doma na gauči bez ďalšieho digitálneho rozptýlenia. Rastie sledovanie viacerých obrazoviek naraz, ako aj sledovanie televízie prostredníctvom internetu, hlavne na ázijských trhoch. To zvyšuje dopyt po obsahu medzi divákmi,“ doplnil Matthew Froggatt, vedúci vývoja v spoločnosti TNS.

Copyright © TASR 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Zástupcovia americkej televíznej spoločnosti FX prezradili, že seriál Fargo (2014) ponúkne v druhej sezóne nové herecké obsadenie. Pokračovanie kriminálneho televízneho hitu, ktorý nedávno získal 18 nominácií na cenu Primetime Emmy, by mali dokončiť na budúci rok. "Obsadia nových hercov, čo mi tak trochu zlomilo srdce, keďže som miloval herecké obsadenie seriálu. Nevieme, kedy začnú s nakrúcaním, ale na scenároch sa už pracuje," dodal za FX John Landgraf. Fargo nakrútili na motívy rovnomennej snímky bratov Coenovcov z roku 1996. V desaťdielnej prvej sérii účinkovali Billy Bob Thornton, Allison Tolman, Colin Hanks, Martin Freeman, Bob Odenkirk, Joey King či Keith Carradine. O scenár sa postaral Noah Hawley, pričom na produkcii sa podieľali aj spomínaní Coenovci.

Tridsaťtri kín po celej Amerike bude v sobotňajšie rána miestneho času premietať priame prenosy zo zápasov anglickej futbalovej Premier League. Projekt sa rozbehne hneď v otvárací deň nového ročníka najvyššej ostrovnej dlhodobej súťaže, ktorý je naplánovaný na 16. augusta. Dohodu medzi spoločnosťami Fathom Events a NBC Sports Group oznámili v stredu.


©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Americká firma Nielsen Holdings, ktorá sa zaoberá mediálnym prieskumom, kúpila 51-% podiel v českej agentúre Mediaresearch. Mediaresearch vyhodnocuje napríklad sledovanosť televíznych kanálov alebo realizuje prieskum návštevnosti internetových stránok. Informovala o tom agentúra APA.
Fúzia má umožniť "prehĺbenie náhľadu" na správanie spotrebiteľov, čo pomôže klientom pri tvorbe a predaji ich produktov, uviedol šéf Nielsen Holdings pre východnú Európu Kyriakos Kyriakou.
Mediaresearch sa do konca roka premenuje na Nielsen Admosphere. Agentúra sa zaoberá mediálnymi analýzami a prieskumami. Na Slovensku má dcérsku spoločnosť Mediaresearch Slovakia.
Nielsen Holding pôsobí vo viac než 100 krajinách. Sledovanosť televíznych staníc vyhodnocuje vo viac ako 30 štátoch, a to vrátane USA.

Copyright © TASR 2014


23. 7. 2014

ŽIVOT TWEETU

ŽIVOT TWEETU



33 minutes in the life of Twitter
14:50 - The Associated Press tweets the above
14:50 - 14:54 OH MY GOD WILL THE HORROR EVER END?!
14:54 - 14:55 - Realisation and retweets
14:55 - 14:58 - Manual retweets with sarcastic comments at the front
14:59 - The AP tweets clarification
CLARIFIES: Dutch military plane carrying Malaysia Airlines bodies lands in Eindhoven.
This was an especially regrettable lapse that drew wide attention as Dutch families awaited the return of their loved ones’ remains.
14:59 - 15:00 - 'Someone's getting fired' manual RTs
15:00 - 15:04 - 'The importance of punctuation' tweets
15:04 - 15:05 - Latecomers retweet the original
15:05 - 15:08 - 'It's not a punctuation problem it's phrasing' point scoring
15:08 onwards - Everyone gets on with their damn lives
15:23 - I post this article, probably too late
15:23 onwards - Stare blankly at the screen before looking down at my empty hands and wondering what is life

Stanovisko GP k medializovaným informáciám o zásahu v Slovenských elektrárňach

Stanovisko GP k medializovaným informáciám o 
zásahu v Slovenských elektrárňach

Generálna prokurátora Slovenskej republiky sa ohradzuje voči medializovaným informáciám dnes na serveri aktuality.sk – Kukláči obsadili Slovenské elektrárne, berú dokumenty a počítače!. V príspevku sa píše: Nemenovaný zdroj uviedol pre Aktuality.sk, že so samotným zásahom súhlasil aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár, ktorý je podpísaný pod povolením na raziu.
Generálna prokuratúra Slovenskej republiky sa ohradzuje voči týmto medializovaným informáciám. Generálna prokuratúra SR nedala súhlas a ani nebola informovaná o prebiehajúcej akcii. Dozor vykonáva Úrad špeciálnej prokuratúry.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Herec Chris Wood, známy ako Adam Weaver zo seriálu The Carrie Diaries (2013 - 2014), si zahrá v šiestej sérii televízneho projektu Upírske denníky (2009). Informoval o tom portál TVGuide.com, podľa ktorého sa v ňom predstaví v úlohe okúzľujúceho, no prchkého mladíka Kaia. Diváci a diváčky ho prvý raz uvidia v tretej epizóde spomínanej série. Okrem neho by sa v seriáli mali objaviť aj Colin Ferguson, Marco James, Emily Chang, Gabrielle Walsh či Jodi Lyn O'Keefe.
Chris Wood si v roku 2013 vyskúšal menšiu úlohu v seriáli Oddelenie závažných zločinov (2012 ). Zahral si tiež v televíznom filme Browsers (2013). V tomto roku sa ako Paul predstavil v dramatickom seriáli Girls (2012).

Novozélandská herečka Lucy Lawless si zahrá v pokračovaní seriálu Agenti S.H.I.E.L.D. (2013). Štyridsaťšesťročná predstaviteľka Xeny z rovnomenného televízneho hitu z rokov 1995 - 2001 sa objaví v druhej sezónne spomínaného seriálu. Akú úlohu herečka dostane, však tvorcovia zatiaľ neprezradili.
Lucy Lawless sa okrem stvárnenia titulnej postavy v seriáli Xena (1995 - 2001) objavila aj v seriáloch Herkules (1995 - 1999), Tarzan (2003), Spartakus: Krv a piesok (2010) či Spartakus: Bohovia arény (2011). V rokoch 2005 - 2009 účinkovala v seriáli Hviezdna loď Galactica (2004 - 2009). Zahrala si tiež vo filmoch Spider-Man (2002), Eurotrip (2004) alebo Príbehy na dobrú noc (2008).

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


22. 7. 2014

TO JE TV !

TO JE TV !




Zomrela Bibiana Wallnerová

Zomrela Bibiana Wallnerová

Vo veku 81 rokov zosnula v nedeľu 20. júla spisovateľka, rozhlasová redaktorka, autorka rozhlasových hier pre deti a mládež, ale aj politická väzenkyňa Bibiána Wallnerová. Posledná rozlúčka s autorkou bude v pondelok 28. júla o 10:30 v Krematóriu v Bratislave, agentúru SITA o tom informovala priateľka zosnulej autorky Katarína Poláková. Slovenský rozhlas si zosnulú autorku pripomenie v nedeľu 27. júla od 12:00 do 12:40 na Rádiu Devín v repríze relácie Herci na koberci s Bibianou Wallnerovou, ktorú redakčne pripravila Tamara Chlebová.
Bibiana Wallnerová (14. decembra 1932 - 20. júla 2014, Bratislava) štvrť storočia pracovala v rozhlase, je autorkou literatúry pre deti (Aká bola dávna škola, 1979; Abeceda dôvtipu, 1986), textárka, poetka, prozaička, humoristka, dramatička i prekladateľka. Okrem iného sa podpísala aj pod román Pod basovým kľúčom, titul Poviedky z rádia, telefónu a mobilu a zbierku básní Ochrana domu či netradičnú kuchárku Láska i zdravie idú cez žalúdok.
Marián Grebáč z odboru vlastnej tvorby Slovenského rozhlasu, RTVS pripomína, že Bibiana Wallnerová bola od roku 1964 redaktorkou vysielania pre deti a mládež v Čs. rozhlase v Bratislave. Je autorkou stovky rozhlasových pásiem z oblasti vedy a techniky. "Svoj zmysel pre humor a novinársky talent výrazne zúročila v populárnom SOMZAFÓR-e, Sobotnom magazíne zábavných foriem. V období normalizácie musela odísť z redakcie pre deti a mládež. Pracovala v časopise Rozhlas, popri tom písala piesňové texty, rozhlasové pásma o osobnostiach vedeckého a kultúrneho života, fíčre, rozhlasové hry a rozprávky." Po päťročnej vynútenej prestávke sa vrátila k rozhlasovému mikrofónu, do vysielania pre Bratislavu ako reportérka a moderátorka denného vysielania. "Bibiana Walnerová je autorkou viacerých úspešných rozhlasových hier: Horúce linky, Danka Vranka, Yetti sa pätí, Ako si nezabiť sestru, Symfónia haf-dur, Bocianí pahorok, muzikálov: Lalalila a Viking Vike. Je autorkou viacerých kníh: básnickej zbierky Ochrana domu, Poviedok z rádia, telefónu a mobilu, a autobiografického románu Pod basovým kľúčom.
Podľa digitálneho archívu Pamäť národa http://www.memoryofnations.eu, ktorý vytvorili v roku 2008 tri české inštitúcie archivujúce spomienky pamätníkov (združenie Post Bellum, Český rozhlas a Ústav pre štúdium totalitných režimov) http://www.pametnaroda.cz/, Bibiana Wallnerová vyrastala so staršou sestrou Dorotou v kultúrnom prostredí, rodičia ich viedli k športu, cudzím jazykom a hudbe. Už ako dieťa bola konfrontovaná s krutosťou vojny a po februári 1948 i s brutalitou komunistického režimu. Otec Bibiany ešte v tom istom roku navrhol rodine útek za hranice, obe dcéry to však odmietli. O tri roky neskôr sa však situácia zmenila a cez staršiu sestru získali kontakt na prevádzača. Dňa 9. mája 1951, krátko po 2. hodine ráno, všetkých zadržala hliadka Pohraničnej stráže v blízkosti drôtených prekážok, asi 500 metrov od pasovej kontroly v Kopčanoch. Ozvala sa streľba, ktorá ukončila život staršej zo sestier. Bibianu s rodičmi predviedli na strážnicu, kde ich obrali o všetky cennosti, a vzápätí do kasární Pohraničnej stráže v kaštieli v Malackách. Tu strávila s matkou asi dva týždne, po ktorých ju previezli ku "Dvom levom" v Bratislave, po vypočúvaní do väznice v Leopoldove a neskôr do cely krajského súdu. Strávila mesiace v samoväzbe. V procese, ktorý prebehol v septembri 1951, odsúdili jej otca za velezradu na dvanásťročné väzenie, matka dostala päť rokov a Bibiana, obvinená "len" z pokusu o prekročenie hraníc, dva a pol roka, píše ďalej Pamäť národa. V máji 1953 bola vďaka amnestii prepustená na slobodu. Všetko však podriaďovala jedinému cieľu - navštevovať rodičov vo väzení. Matka bola v Pardubiciach a otec v Ilave a neskôr vo väznici Mírov. Bibiana nakoniec získala zamestnanie v rozhlase v redakcii pre deti a mládež, kde robila úspešné hudobné relácie. Napriek tomu, že ju odtiaľ neskôr prepustili, miesto jej po čase vrátili späť. Svoje skúsenosti s väzením opísala v románe Pod basovým kľúčom (Bratislava 2010), z ktorého cítiť jej veľký zmysel pre humor a nepoddajnosť, s akou zápasila s nepriaznivým osudom, dodáva sa v profile zverejnenom na http://www.pametnaroda.cz.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrel Thomas Berger

Zomrel Thomas Berger

Vo veku 89 rokov zomrel americký spisovateľ Thomas Berger. Úmrtie autora, ktorého preslávil román Malý veľký muž z roku 1964, potvrdila jeho agentka Cristina Concepcion. Ako uviedla pre agentúru AP, Berger zomrel v nemocnici v meste Nyack 13. júla. "Zlyhávalo mu zdravie," uviedla.
Thomas Berger sa narodil 20. júla 1924 v americkom Cincinnati. Počas života napísal 23 románov, prvý v roku 1958. Jeho najznámejšie dielo Malý veľký muž sa v roku 1970 dočkalo filmového spracovania. V rovnomennej snímke si zahrali Dustin Hoffman a Faye Dunaway. Medzi autorove ďalšie diela, ktoré poslúžili ako predlohy pre film, patria romány Neighbors, The Feud a Meeting Evil. Román The Feud odporučili v roku 1984 na Pulitzerovu cenu. Ocenenie napokon nezískal.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

ZABAVA GRADUJE

ZABAVA GRADUJE



Skutočné náklady na prezidentskú kampaň Radoslava Procházku nemuseli byť 250.000 eur, ako to sám tvrdil, ale dvojnásobne vyššie. Informuje o tom dnes spravodajský portál Sme.sk s odvolaním sa na nahrávku zverejnenú na webových stránkach Vimeo. Líder OĽaNO Igor Matovič, ktorý v nej vystupuje, už pre Sme autenticitu nahrávky priznal.
"Je to materiál, ktorý som chcel zverejniť až so súhlasom generálneho prokurátora, na ktorý čakám. Zverejnenie bez môjho vedomia ma prekvapilo. Zrejme niekomu veľmi vyhovuje, aby sa táto téma riešila uprostred leta, keď sú ľudia na dovolenkách a politiku nesledujú," cituje Sme Matoviča.
Aktéri na nahrávke preberajú viacero tém. Prvou je spôsob úhrady inzercie. "Tá baba, čo bola od teba, hovorila, že to viete platiť tak, že časť oficiálne, časť neoficiálne. Tak ty musíš povedať, že koľko, že jak to chceš," hovorí Matovič. "Pol na pol," odpovedá hlas podobný Procházkovi s tým, že pri takom objeme to nemá kto ako odkontrolovať. Neskôr pripúšťa aj dohodu, že mimo účtovníctva pôjde až 90 percent sumy.
Nahrávka sa venuje aj celkovým nákladom na Procházkovu kampaň. Náklady na ňu hlas podobný Procházkovmu najskôr odhaduje na 600.000 eur, následne to koriguje na pol milióna. Procházka v skutočnosti vykázal na celú kampaň okolo 250.000 eur.
Matovič najskôr obvinil Procházku z pokusu o nelegálne financovanie prezidentskej kampane s tým, že chcel za inzerciu v regionálnom periodiku jeho rodiny Region Press platiť aj bez dokladu. Procházka obvinenia poprel a prijal aj výzvu absolvovať kontrolu na detektore lži. Neskôr si to rozmyslel.

Copyright © TASR 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

V Srbsku došlo k ďalšiemu fyzickému útoku na novinára, informovala dnes rakúska agentúra APA.
Živko Perišič, redaktor tlačovej agentúry BETA, sa stal terčom útoku po tom, čo napísal materiál o krádeži elektrickej energie v Gornjom Milanovci. V piatok si potom potrestaný páchateľ naňho počkal na žurnalistu a napadol ho.
Zatiaľ neobjasnený zostáva nedávny útok na redaktora tlačovej agentúry FONET, pri ktorom začiatkom júla neznámi páchatelia zbili Davora Pašaliča neďaleko jeho bydliska.
Zväzová organizácia srbských novinárov NUNS vyzvala len nedávno na mediálny bojkot ministra bez kresla Velimira Iliča, ktorý je známy svojím agresívnym prístupom k predstaviteľom médií. Tentoraz vynadal spolupracovníčke Centra pre investigatívnu žurnalistiku, venujúcej sa problematike konfliktov so súkromnými bezpečnostnými službami.

Šéf izraelskej diplomacie Avigdor Lieberman chce zakázať vysielanie katarskej televízie al-Džazíra, ktorá podľa neho podporuje terorizmus a rozširuje klamstvá o židovskom štáte.
      "Začali sme zvažovať aktivity a pozíciu al-Džazíry so zámerom nedovoliť jej ďalšie pôsobenie v Izraeli," uviedol Lieberman, ktorého citovala agentúra DPA.
      Satelitnú televíziu, financovanú katarskou vládnucou dynastiou, minister prirovnal k niekdajším nacistickým novinám Der Stürmer a tiež k mediálnemu krídlu al-Káidy.
      Podľa hovorcu izraelského rezortu diplomacie sa ministrove vyjadrenia vzťahujú na arabské i anglické vysielanie al-Džazíry.
      Lieberman súčasne obvinil Katar z poskytovania podpory militantnému palestínskemu hnutiu Hamas. 
      "Katar sa stal globálnym problémom. Zaisťuje ekonomickú bázu väčšiny radikálnych teroristických skupín, ktoré destabilizujú celý svet a predovšetkým Blízky východ," vyhlásil Lieberman. 
      Al-Džazíra je pre údajnú podporu islamistov zakázaná vo viacerých krajinách regiónu vrátane Egypta, Iraku a Sýrie. Podľa palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása je katarská televízia predpojatá v prospech Hamasu.



Copyright © TASR 2014

TO JE TV !

TO JE TV !

21. 7. 2014

MEDIA NEWS


 
Americký herec, režisér a hudobník Malcolm-Jamal Warner, známy predovšetkým ako Theo Huxtable zo seriálu Show Billa Cosbyho (1984 - 1992), sa objaví v seriáli Zákon gangu (2009). Štyridsaťtriročný rodák z Jersey City stvárni Stickyho, člena motorkárskeho gangu Grim Bastards a pravú ruku ich šéfa T.O. Crossa v podaní Michaela Beacha. Ako uvádza magazín The Hollywood Reporter, Warner sa objaví najmenej v dvoch epizódach záverečnej siedmej série, vrátane úvodnej časti. Okrem neho sa v seriáli premiérovo predstavia aj Marilyn Manson, Annabeth Gish a Courtney Love.
Malcolm-Jamal Warner účinkoval v mnohých seriáloch a televíznych filmoch. Diváci a diváčky ho môžu poznať aj ako Malcolma McGeeho zo seriálu Malcolm & Eddie (1996 - 2000). Okrem toho si zahral aj v trileri Zóna úniku (1994), snímke Zoznam (2007) či dobrodružnom filme Mačacie zlato (2008). Predstavil sa aj vo videoklipe Michaela Jacksona k piesni Liberian Girl. V roku 1986 ho za úlohu v spomínanom seriáli Show Billa Cosbyho nominovali na cenu Emmy.


©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

 

 

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS


Spoločnosť PMT a agentúra TNS Slovakia dnes oznámili, že predĺžili zmluvu na projekt elektronického merania sledovanosti televízií prostredníctvom peoplemetrov na Slovensku. "Zmluva, ktorú spoločnosti podpísali na obdobie ďalších viac ako päť rokov, tak bude platná do 30. júna 2021. TNS Slovakia pokračuje v peoplemetrovom meraní sledovanosti televízií, ktoré realizuje od roku 2004," agentúru SITA o tom informovala PR manažérka TNS Slovakia Vladimíra Bunčáková.
Sledovanosť televízií sa meria na základe údajov z 1 200 domácností, čo je približne 3 500 ľudí vybraných tak, aby reprezentovali celú populáciu Slovenska. Odrážajú "celú populáciu televíznych divákov z hľadiska demografických charakteristík, spôsobu príjmu signálu a vybavenosti televíznou technikou". Každý rok sa priebežne obmení štvrtina domácností. "Aktuálne je do merania zahrnutých 120 televíznych staníc," doplnila Bunčáková.
Na meranie sledovanosti sa podľa PR manažérky TNS Slovakia používajú peoplemetre TARIS 5000, ktoré sú najrozšírenejším zariadením v Európe pre tento účel. "Pri meraní sa prioritne využíva technológia Audio Matching, ktorá umožňuje meranie všetkých foriem digitálneho aj analógového signálu, ako napr. DVB-T, DVB-S, DVB-C, IPTV. Táto technológia umožňuje aj meranie počúvanosti rádií či sledovanosti internetového vysielania," priblížila spoločnosť TNS Slovakia technické podrobnosti o peoplemetroch. Ako ďalej uviedla, dáta sa spracovávajú a doručujú prostredníctvom systému InfoSys+, ktorý umožňuje, aby sa detailné analýzy o sledovanosti realizovali rýchlo a efektívne. "Okrem klasického sledovania televízie sa meria aj sledovanosť programov s časovým oneskorením (time-shift) alebo aplikácia Picture TV. Dáta z peoplemetrov sa prenášajú na centrálny server v noci a čísla o sledovanosti za predchádzajúci deň sú k dispozícii nasledujúce ráno o 9:00. Televízne spoločnosti môžu dáta analyzovať v minútových intervaloch a vyžívať ich na komerčný predaj a programové plánovanie".
Vlani agentúra TNS Slovakia začala merať sledovanosť televízneho vysielania cez internet. "Niektoré domácnosti tak okrem klasických peoplemetrov pripojených na televízne prijímače využívajú aj tzv. virtuálne peoplemetre, ktoré sú inštalované do osobných počítačov alebo notebookov jednotlivých členov domácností. V súčasnosti sú virtuálne peoplemetre nainštalované v 10 percentách všetkých domácností peoplemetrového panela," informovala TNS Slovakia.
Spoločnosť PMT, s.r.o. založili 12. júla 2002 s cieľom zabezpečiť na Slovensku elektronické merania sledovanosti televízie peoplemetrami. Jej členmi sú RTVS, TV Markíza, TV Joj, TA3 a Asociácia mediálnych agentúr (AMA). Viac informácií o spoločnosti PMT možno nájsť na http://www.pmt.sk. Agentúra TNS Slovakia na Slovensku poskytuje svoje služby od roku 1995. Je členom európskej asociácie marketingového výskumu ESOMAR a na Slovensku aj členom SAVA (Slovenská asociácia výskumných agentúr), Britskej obchodnej komory a združenia Global Compact. Viac informácií ponúka webová stránka http://www.tns-global.sk.

2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Prieskum- pomer slovenských piesní odvysielaných v rádiách

Prieskum- pomer slovenských
 
piesní odvysielaných v rádiách

Až 56 % občanov chce počuť v rádiách minimálne päť slovenských piesní z desiatky odvysielaných. Vyplýva to z prieskumu na tému pomer slovenských piesní odvysielaných v rádiách, ktorý uskutočnila agentúra Focus v dňoch od 3. do 10. júna na reprezentatívnej vzorke 1025 obyvateľov SR vo veku od 18 rokov. Údaje boli zozbierané metódou štandardizovaných rozhovorov (face-to-face interviews) zaznamenaných do dotazníka.
Z výsledkov prieskumu vyplynulo, že štvrtina respondentov (25%) je presvedčená, že jedna až štyri piesne z desiatich odvysielaných v rádiách, by mali byť slovenské. Ďalšia štvrtina (24%) si myslí, že by to mala byť presná polovica piesní (päť z desiatich piesní). Tretina respondentov (32%) je názoru, že z odvysielaných piesní v rádiách by malo byť šesť až deväť slovenských. Takmer desatina (8%) je presvedčená, že slovenské by mali byť všetky odvysielané piesne v rádiách. Názoru, že žiadna pieseň odvysielaná v rádiách by nemala by byť slovenská, je len 1% opýtaných. Desatina respondentov (10%) sa k otázke pomeru slovenských piesní v rádiách nevedela vyjadriť. Priemer vypočítaný z odpovedí respondentov (bez odpovede „neviem“) predstavuje takmer šesť z desiatich odvysielaných piesní (5,52).
Pri otázke, či by mal pomer slovenských piesní platiť aj pre súkromné komerčné rádiá, tri pätiny opýtaných (60%) súhlasí s názorom, že nimi uvedený podiel slovenských piesní odvysielaných v rádiách by mal platiť aj v súkromných komerčných rádiách. Opačný názor – podiel nemusí platiť pre súkromné komerčné rádiá - zdieľa viac ako štvrtina respondentov (27%). K otázke sa nevedelo vyjadriť 13% opýtaných.
Realizáciu prieskumu - Chcú občania Slovenska, aby sa hralo v rádiách viacej slovenských piesní ako doteraz? - iniciovalo OZ Archivarium, ktoré je členom Europeany. Združenie, ktoré sa venuje uchovávaniu a sprístupňovaniu historického a kultúrneho dedičstva za účelom jeho ochrany a záchrany pre budúce generácie takto reagovalo na úsilie slovenských hudobníkov, spevákov a umelcov, ktorí navrhujú zvýšiť hranosť slovenských piesní v rádiách.
„Keďže slovenská hudba je súčasťou našej histórie, súčasnosti a určite aj našej budúcnosti, zaujímalo nás, aký majú na tento stav názor občania Slovenska,“ povedal predseda združenia Ing. Peter Litomerický. Podľa prieskumu, ktorý pre združenie zrealizovala výskumná agentúra Focus na vzorke 1025 respondentov, až 56 % opýtaných si myslí, že minimálne 5 a viac piesní z 10 odvysielaných piesní v slovenských rádiách by malo byť slovenských. Vyšší podiel opýtaných, ktorí zastávajú názor, že pomer slovenských piesní odvysielaných v rádiách by mal byť päť z desiatich, je medzi ľuďmi vo vekovej kategórii 35 – 44 rokov, s maturitou a vysokoškolským vzdelaním, medzi tvorivými odbornými pracovníkmi, podnikateľmi a študentmi. Čím viac slovenských piesní chcú respondenti v rádiách, tým viac sú presvedčení, že by tento zvýšený pomer mal platiť aj pre súkromné komerčné rádiá.
Informáciu pre TASR poskytlo OZ Archivarium.

Copyright © TASR 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Politická diskusná relácia jordánskej televízie skončila fyzickou potýčkou, keď sa dvaja hostia rozhodli si vzájomné názorové nezhody ohľadne sýrskeho prezidenta Bašára Asada a konfliktu v pásme Gaza vysvetliť "ručne-stručne". Informoval o tom v nedeľu britský spravodajský portál telegraph.co.uk.
Do diskusie, ktorú Josat TV odvysielala vo štvrtok, prijali pozvanie novinár Šakr al-Johari spolu s právnikom a aktivistom Samihom Khraisom.
Uprostred debaty však Johari stratil sebaovládanie a hodil po svojom oponentovi fľašu vody. S výsledkom svojho počínania sa evidentne neuspokojil a tak po aktivistovi vrhol ešte aj stoličku. Moderátor sa snažil rozvášneného novinára spacifikovať, to sa ale podarilo až štúdiovému technikovi.
The Telegraph uviedol, že nešlo o prvú Johariovu potýčku pred televíznymi kamerami - tento novinár sa pobil už počas debaty o Sýrii v máji.

Copyright © TASR 2014

Čakaj z hrozna dobrý ocot miesto vína, ak len o Markéte zakvitať počína.

Čakaj z hrozna dobrý ocot miesto vína,
 
 ak len o Markéte zakvitať počína
  
 
Jednotka horšie. Po futbale
Dvojka o kúsok horšie. 
Spolu horšie- 14.20 % .

Markíza  lepšie.
TV Doma lepšie.
DAJTO  lepšie.
Spolu lepšie  - 27.80%

JOJ lepšie.
JOJ PLUS lepšie.
WAU lepšie.
SENZI horšie.
Spolu o kúsok lepšie - 21.60%

TA 3 lepšie. 

Jednotka - 8.50 % ;
Dvojka - 5.70 % ;
Markíza - 19.00 % ;
TV DOMA - 5.20% ;
DAJTO- 3.60%
TV JOJ – 15,10 % ;
JOJ PLUS- 4.30 % ;
WAU -2.00 % ;
SENZI- 0.20 %
TA 3 - 1.90 %

20. 7. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Americká spravodajská televízia CNN stiahla svoju blízkovýchodnú reportérku Dianu Magnayovú po tom, čo na sociálnej sieti označila skupinku Izraelčanov, ktorí ju ohrozovali počas živého vstupu do vysielania o situácii v pásme Gazy, za "zberbu". Informovala o tom agentúra AP.
Po skončení živého vstupu napísala na Twitteri: "Izraelčania na kopci nad Sderotom sa tešia z toho, ako padajú bomby na Gazu; vyhrážajú sa, že 'zničia naše auto, ak poviem čo i len jedno nesprávne slovo'. Zberba."
CNN v oficiálnom piatkovom vyhlásení uviedla, že Magnayová mala na mysli konkrétne osoby, ktoré ju ohrozovali, a nie všetkých Izraelčanov. CNN dodala, že televízii i Magnayovej je ľúto, ak sa jej poznámka niekoho dotkla. Reportérku po incidente preložili do Moskvy.


Talianskeho novinára umiestnili pod policajnú ochranu po tom, ako odhalil, že náboženská procesia v južnom Taliansku vzdala poctu miestnemu šéfovi mafie. Informovala o tom dnes agentúra DPA.
Začiatkom mesiaca poklonili sochu Madony pred domom 82-ročného mafiána Giuseppa Mazzegattiho v kalábrijskom meste Oppido Mamertina.
Mazzegatti si odpykáva doživotný trest v domácom väzení. Je bratrancom miestneho kňaza.
Novinár Michele Albanese z miestneho denníka Quotidiano del Sud bol prvý, ktorý o udalosti informoval. Polícia mu poskytla ozbrojený sprievod a nepriestrelné auto po tom, ako odpočúvala členov kalábrijskej mafie Ndrangheta a zistila, že proti Albanesemu plánujú akciu.

Copyright © TASR 2014

Zomrel James Garner

Zomrel James Garner

Vo veku 86 rokov zomrel v sobotu 19. júla americký televízny a filmový herec James Garner. Informoval o tom portál TMZ. Príčina jeho smrti však zatiaľ nie je známa. V roku 2008 utrpel mozgovú príhodu, odvtedy sa na verejnosti objavoval iba zriedkavo.
James Garner, vlastným menom James Scott Bumgarner, sa narodil 7. apríla 1928. Hviezdou sa stal na konci 50. rokov, a to vďaka televíznemu westernu Maverick (1957 - 1962), v ktorom stvárnil vtipkujúceho hazardného hráča a milovníka žien. Diváci a diváčky ho môžu poznať aj z ďalších televíznych seriálov Bret Maverick (1981 – 1982) či The Rockford Files (1974 –1980). V 60. rokoch účinkoval vo filmoch ako The Thrill of It All (1963), Move Over, Darling (1963), Veľký útek (1963) či Podporujte svojho šerifa! (1969). Po boku Mela Gibsona a Jodie Foster si zahral v snímke Maverick (1994). V roku 2006 sa predstavil v úlohe bohatého starého otca v rodinnej dráme 12 podmienok dedičstva. Za úlohu vo filme Murphy's Romance (1985) ho nominovali na Oscara. Bol držiteľom troch Zlatých glóbusov. Od roku 1960 má hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrel Václav Sloup

Zomrel Václav Sloup


Vo veku 78 rokov zomrel český filmový a divadelný herec Václav Sloup. Pre portál iDNES.cz to potvrdil jeho herecký kolega Jiří Krampol. „Bohužiaľ, je to pravda, boli sme spolužiaci,“ uviedol. Posledné chvíle života strávil Sloup v domove dôchodcov v Libochoviciach, kam sa pred niekoľkými rokmi dobrovoľne presťahoval. „Bol som za ním niekoľkokrát a bol spokojný, pripomínalo to skôr kúpele a mali ho tam radi,“ dodal Krampol. Príčina jeho smrti zatiaľ nie je známa, dlhšie ho však trápila cukrovka.
Václav Sloup sa narodil 1. marca 1936 v Tlusticiach. Bol členom pražského Divadla Na zábradlí, účinkoval však napríklad aj v Divadle S. K. Neumanna. Zahral si v snímkach ako Blbec z Xeenemünde (1962), Krik (1963), Bylo nás deset (1963), Alibi na vodě (1965), Marketa Lazarová (1967), Svatby pana Voka (1970), Pan Vok odchází (1979), Na pytliackom chodníčku (1979) či Za trnkovým keřem (1980). Objavil sa aj v seriáloch Záhada hlavolamu (1969), Chalupáři (1975) alebo Ulica, ktorý vysielali od roku 2005 do júna 2014. Hrával aj v rozprávkach.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Tlačová rada SR News

Tlačová rada SR News

Konanie denníka Plus jeden deň si vyslúžilo pokarhanie od Tlačovej rady Slovenskej republiky. Porušenie etického kódexu novinára rada konštatovala na svojom druhom tohtoročnom zasadnutí v súvislosti s článkom „Najprv tresty, potom masáž pŕs. Priväzovala učiteľka svojich tretiakov o stoličky?“. V denníku bol uverejnený 22. marca 2014.
Rada zasadla 25. júna, pričom prijala celkove tri rozhodnutia. V prípade denníka Plus jeden deň uložila najprísnejšiu sankciu. Dôvodom je uvedenie nepravdivých skutočností v článku. Denník tiež nevyhovel žiadosti sťažovateľky o opravu.
Autorka článku písala o učiteľke základnej školy, ktorá mala priväzovať žiakov k stoličkám, mala sa nimi dať hladiť a masírovať, dokonca chytať za prsia a prikazovať im, aby o všetkom mlčali. Informáciu priniesla aj napriek tomu, že súd preukázal, že učiteľka nekonala nemravne a osobu, ktorá tieto veci tvrdila, zaviazal ospravedlniť sa a vyplatiť nemajetkovú ujmu vo výške 2000 eur. To autorka v článku nespomenula, píše sa v rozhodnutí. TASR ho poskytla tajomníčka rady Oľga Janíková. „Takisto je nezanedbateľný prehrešok voči Etickému kódexu novinára, že autorka článku neoslovila učiteľku Slávku M., ktorej sa obvinenia dotýkajú,“ konštatovali členovia rady.
Tí na júnovom zasadnutí neuznali ani sťažnosti voči komentáru šéfredaktora denníka Sme Matúša Kostolného. Ten bol pod názvom „Viera, voľby a trojuholník“ uverejnený na titulnej strane denníka 27. 3., čo bolo dva dni pred druhým kolom volieb prezidenta SR.
Sťažovateľka Nikola G. z Košíc vytýkala, že komentár nebol nestranný a vyvážený, šéfredaktor ho podľa nej venoval negatívnym postojom k osobe premiéra Róberta Fica. Členovia rady dospeli k záveru, že nedošlo k porušeniu etického kódexu.
„Keďže sa v tomto prípade jedná o komentár, autor má v zmysle dodržiavania slobody tlače právo na svoj názor aj na komentovanie spoločensko-ekonomickej situácie,“ uvádza sa v rozhodnutí. Sťažovateľka namietala aj porušenie volebného moratória. Rada dospela k záveru, že tento problém nemôže riešiť, nakoľko spadá do kompetencie Ústrednej volebnej komisie.
Do tretice rada vyslovila znepokojenie periodikám Mikuláš, mesačník pre obyvateľov mesta Liptovský Mikuláš, a Novinky, spravodajský dvojtýždenník. Etický kódex bol v ich prípade porušený opakovane.
Tajomníčka rady informovala TASR, že tento rok prijali dovedna sedem podnetov na porušenie etického kódexu novinára, ktoré možno považovať za sťažnosť zodpovedajúcu rokovaciemu poriadku rady. O piatich z nich rada už aj rozhodla.
Na svojom zasadnutí 26. februára rada vyslovila upozornenie vydavateľovi Hospodárskych novín v súvislosti s uverejnením článku „Traja župani v platoch preskočili premiéra“ zo dňa 17. októbra 2013 a upozornenie vydavateľovi schránkových novín Echo v súvislosti s uverejnením inzerátu „Potvrdené, Sloboda a Ivan žiadali od Gogolu fleky v mestskej firme“ dňa 30. októbra 2013.


Copyright © TASR 2014

Zomrel Ľuboš Jariabka

Zomrel Ľuboš Jariabka

Dnes nadránom zomrel môj spolužiak Ľuboš Jariabka.
Ľuboš Jariabka vyštudoval Vysokú školu múzických umení v Bratislave, odbor dramaturgia a scenáristika.
Bol autorom úspešného filmu Uhol pohľadu. Pracoval ako dramaturg v redakcii pre deti a mládež Slovenskej televízie.  Pracoval aj na pozícii riaditeľa obchodno-organizačný riaditeľ. Napísal niekoľko televíznych a rozhlasových scenárov. Ľuboš Jariabka mal dve deti.

Zomrela Skye McCole Bartusiak

Zomrela Skye McCole Bartusiak


Vo veku 21 rokov zomrela v piatok 18. júla americká televízna a filmová herečka Skye McCole Bartusiak. Informoval o tom portál TMZ a správu o jej smrti potvrdila aj herečkina priateľka Abigail Breslin. „Jedna z mojich veľmi dobrých kamarátok a niekto, kto bol pre mňa ako sestra, Skye McCole Bartusiak nás dnes opustila. Som zničená,“ napísala Breslin na sociálnu a mikroblogovaciu sieť Twitter.
Mŕtve telo herečky našla polícia v sobotu ráno v jej dome v Texase. Príčina jej smrti zatiaľ nie je známa, podľa zástupcov polície však nič nenasvedčuje tomu, že by si na život siahla sama. Jej smrť preto vyšetrujú ako prirodzenú, čakajú však ešte na výsledky pitvy.
Skye McCole Bartusiak sa narodila 28. septembra 1992. Ako osemročná si zahrala po boku Mela Gibsona v snímke Patriot (2000). V rokoch 2002 – 2003 stvárnila Megan Matheson v seriáli 24 (2001 – 2010). Objavila sa napríklad aj v jednej epizóde seriálu Nezvestní (2004 – 2010). Okrem toho sa predstavila vo filmoch Kill Your Darlings (2006) alebo Good Day for It (2011).

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Nešťastie a tragédia zaujímali noviny aj pred sto rokmi. Dokazuje to pokračovanie projektu Slovenskej národnej knižnice (SNK) Digitálna knižnica a digitálny archív. Národná knižnica prináša každý týždeň výber zo zdigitalizovaných 100-ročných novín. “Vo vydaní od 13. - 19. júna 1914 sa dočítate, na aké ľudské nešťastie netreba ani vojnu,“ avizovala manažérka publicity projektu Digitálna knižnica a digitálny archív (DIKDA) Zuzana Stančíková.
Tí, čo navštívia webstránku projektu http://dikda.eu zistia, že nešťastie takpovediac chodilo po našich veľhorách vždy. Počas nočného hľadania vzácneho ďalekohľadu na tatranskom vrchu Solisko si pred sto rokmi počkalo na istého Eugena Molnára. “Je pozoruhodné, že v storočných novinách, ktoré len málokedy prekročili rozsah ôsmich strán, rezonujú negatívne a smutné správy. Napríklad krátka správa o mladej rodine, ktorej osud spečatil kuriózny sen otca, no tiež príbehy súrodeneckej chamtivosti za peniazmi a majetkom, krvilačná pomsta či amorálne konanie a vražda,“ píše SNK v komentári k pokračovaniu zverejňovania zdigitalizovaných storočných novín. Pred storočím sa “do novín dostala tiež správa o prvom pokuse zabitia ruského mystika Grigorija J. Rasputina, ktorý bol dôležitou postavou v živote ruského cára Mikuláša II., jeho manželky a mladého cároviča Alexeja. O jeho zavraždenie sa pokúsila bývalá prostitútka Khionia Gusevova, ktorá ho nožom bodla do brucha. Po náročnej operácii sa Rasputin zotavil. Násilnej smrti však neušiel o dva roky neskôr“, dodáva SNK a pripomína, že s Rasputinovým životom a smrťou sú spájané mnohé legendy. Článok možno nájsť na http://dikda.eu/co-sa-pisalo-v-novinach-pred-100-rokmi-13-19-jula-1914/.
Projekt DIKDA, ktorý je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja (ERDF), verejnosti sprístupňuje zdigitalizované diela, na ktoré sa už nevzťahuje autorskoprávna ochrana, teda ktoré sú z pohľadu autorských práv voľné.

Copyright © TASR 2014