4. 7. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Poslanci ruského parlamentu odhlasovali včera kontroverzný zákon zaväzujúci internetové vyhľadávače odstrániť výsledky vyhľadávania o konkrétnej osobe na jej žiadosť. Informovala o tom agentúra AP.
Poslanci dolnej komory ruského parlamentu, Štátnej dumy, prijali návrh zákona na dnešnom hlasovaní drvivou väčšinou. Podľa kritikov tejto legislatívy však hrozí, že zákon môže byť zneužitý na blokovanie dôležitých informácií týkajúcich sa vlády a jej predstaviteľov.
Agentúra AP píše, že i keď je ruský zákon podobný inému opatreniu prijatému Európskou úniou (EÚ), moskovská právna norma je omnoho obsiahlejšia. Počíta totiž s právom odstrániť z výsledkov vyhľadávania informácie o verejne činných osobách a údaje, ktoré boli posúdené ako informácie vo verejnom záujme.
Podľa nového zákona môže konkrétna osoba požiadať online vyhľadávače ako Google, aby odstránili výsledky vyhľadávania na základe ich mena. A to v prípade, že informácie o nich "už nie sú relevantné" - bez upresnenia toho, ktoré linky si prajú odstrániť.

Nemecký spravodajský týždenník Der Spiegel podal dnes trestné oznámenie pre podozrenie z tajnej spravodajskej činnosti a porušovania komunikačného tajomstva na Spolkovú prokuratúru v Karlsruhe, a to v súvislosti s údajným špehovaním periodika americkými tajnými službami v roku 2011.
Vedenie periodika dospelo k tomuto podozreniu na základe poznámok tajného charakteru z Úradu spolkovej kancelárky.
V lete 2011 podľa informácií, ktoré zverejnila redakcia, varovalo vtedajšie vedenie americkej CIA koordinátora práce tajných služieb v Úrade spolkovej kancelárky Güntera Heissa pred údajnými kontaktmi magazínu na vládnych miestach.
Američania podozrievali konkrétne Heissovho námestníka Hansa Josefa Vorbecka, že prezradil služobné tajomstvo. Vorbeckove údajné kontakty s magazínom sa explicitne spomínajú v tajnej poznámke Úradu spolkovej kancelárky. Podozrivého následne v krátkom čase preložili na iné miesto, kde mal za úlohu spracovať históriu spravodajskej služby, píše internetové vydanie magazínu.
Podľa rovnakého zdroja nemecká spolková vláda neurobila nič pre objasnenie kauzy a jej pozadie zatajila pred parlamentom.
Vážne podozrenie nemalo síce pre spomínaného pracovníka právne dôsledky. Naopak, na otázku parlamentného kontrolného grémia boli podnety zo zámoria zatajené a ako dôvod jeho preloženia boli uvedené úsporné príčiny. Postup vládnych miest skúma teraz vyšetrovací výbor Spolkového snemu.

Copyright © TASR 2015



Mediálne organizácie vyzvali v piatok mexické úrady, aby vyšetrili úmrtia troch novinárov v krajine počas uplynulého týždňa. Informovala o tom agentúra Associated Press.
Rozhlasového novinára Filadelfa Sáncheza Sarmienta zastrelili vo štvrtok dvaja neznámi útočníci, keď vychádzal z budovy rozhlasovej stanice La Favorita 103,3 FM v meste Miahuatlán de Porfirio Díaz v štáte Oaxaca.
Podľa amerického Výboru na ochranu novinárov uvádzal Sánchez Sarmiento spravodajskú reláciu a písal články pre miestne noviny, pričom v poslednej dobe bol adresátom výhražných telefonátov.
V rovnaký deň zrazilo auto žurnalistu Juana Mendoza Delgada z mesta Medellín de Bravo. Mendoza Delgado, ktorý prevádzkoval spravodajskú webovú stránku, bol nahlásený ako nezvestný deň predtým.
V meste Comonfort v štáte Guanajuato prišiel 26. júna o život šéf týždenníka Tabano Gerardo Nieto Álvarez po tom, čo ho v bare v bodli nožom do krku.
"Vyzývame úrady v štátoch Oaxaca, Veracruz a Guanajuato, aby zabezpečili nestranné, nezávislé a dôkladné vyšetrovania a aby zatkli tých, ktorí tieto odsúdeniahodné skutky majú na svedomí," uviedol programová riaditeľka mediálnej organizácie Reportéri bez hraníc Lucie Morillonová. "Sme zhrození všetkými tými vraždami novinárov v Mexiku. Traja mŕtvi v priebehu týždňa - kedy sa to násilie skončí?" dodala Morillonová.
Výbor na ochranu novinárov uviedol, že od roku 2007 bolo v Mexiku zavraždených alebo je nezvestných viac ako 50 novinárov.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

TO JE TV !

TO JE TV !


3. 7. 2015

RTVS Tour de France

RTVS Tour de France


Od soboty 4. júla ponúkne RTVS priame prenosy v HD z 21 etáp najslávnejších cyklistických pretekov Tour de France. Počas víkendov športových fanúšikov vtiahne do deja pretekov špeciálne Štúdio Tour de France. Diváci sa navyše majú šancu zapojiť pri každej etape do SMS-hry a denne vyhrať hodnotné ceny. Od štartu v holandskom Utrechte až po cieľ na Elyzejských poliach v Paríži bude slávny cyklo-pelotón sledovať vyslaný štáb RTVS s redaktorom Petrom Štefancom a kameramanom Jaroslavom Šníderom. Komentátormi pretekov budú Vladimír Genda a Ján Žgravčák, moderátormi v Štúdiu Tour de France budú Ľuboš Hlavena, Marcel Merčiak, Ján Hudok. Spoločne privítajú množstvo zaujímavých hostí a spolukomentátorov, ako je Peter Prívara (prezident SZC), Peter Zánický (prvý tréner Petra Sagana), Milan Dvorščík (vicemajster sveta v pretekoch jednotlivcov z roku 1994), Ján Valach a Martin Riška (bývalí slovenskí reprezentanti a obaja 5-násobní majstri Slovenska v pretekoch jednotlivcov), Maroš Kováč (pretekár Dukly Trenčín) a mnohí iní. RTVS účasť v štúdiu prisľúbil aj Peter Velits. Zaujímavosťou bude, že diváci spoznajú aj chutné recepty v krátkom kulinárskom seriáli Chuťovky z „Tourovky,“ a to vždy pred každým prenosom na Dvojke.

Všetky potrebné informácie, podrobný rozpis etáp, ale aj novinky zo zákulisia nájdete na: http://tdf.rtvs.sk

Zomrel Ivan Palúch

Zomrel Ivan Palúch



Vo veku 75 rokov náhle dnes popoludní zomrel slovenský herec Ivan Palúch. Pre TASR to potvrdila jeho družka Ida Mušková.
Herec bol hospitalizovaný v martinskej nemocnici od pondelka (29.6.), podľa Muškovej mal nález na pľúcach. "Dnes mal ísť so mnou domov, ešte večer sme spolu volali a cítil sa dobre, zomrel náhle," povedala pre TASR Mušková.
Ivan Palúch oslávil 75 rokov 20. júna. V domácom prostredí ho preslávila hlavná úloha v trojdielnom historickom filme Adam Šangala (1972) či filmová rozprávka Princ Bajaja (1971). V zahraničí sa výrazne zviditeľnil napríklad v snímke Čoskoro bude koniec sveta (1969), kde si zahral po boku slávnej francúzskej herečky Annie Girardotovej.
Ivan Palúch sa narodil 20. júna 1940 vo Zvolene v rodine divadelníka a spoluzakladateľa súboru Detvan, z ktorého neskôr vzniklo profesionálne divadlo vo Zvolene. S divadelným svetom sa začal zbližovať v Banskej Bystrici, kam sa rodina presťahovala, keď mal tri roky. Po maturite nastúpil na Vysokú školu múzických umení (VŠMU) v Bratislave, jeho štúdium však prerušila zistená očná chyba. Hereckú kariéru začal v oblastných divadlách v Spišskej Novej Vsi, Prešove, Žiline a v Nitre. Už vtedy zaujal svojím hereckým prejavom a širokým dramatickým rozsahom.
Filmovým debutom Ivana Palúcha sa stala malá úloha dôstojníka Dohnala vo vojnovej dráme Tam za lesem (1962) českého režiséra Pavla Blumenfelda. Po niekoľkých ďalších menších rolách dostal veľkú príležitosť ako Adam Jednoručka vo filme Marketa Lazarová (1967). Pozoruhodná historická dráma vzbudila medzinárodný ohlas a Palúchovi otvorila cestu do európskeho filmu. V roku 1968 prijal hlavnú úlohu vo filme významného režiséra Aleksandara Petroviča s názvom Biče skoro propast sveta (Čoskoro bude koniec sveta, 1969). Hereckou partnerkou mu v tejto snímke bola Annie Girardotová. V rovnakom roku si slovenský herec zahral i v nemeckom historickom filme Michael Kohlhaas - der Rebell (1969) režírovanom popredným nemeckým filmovým tvorcom Volkerom Schlöndorffom. Obe snímky boli nominované na prestížnu Zlatú palmu na Medzinárodnom filmovom festivale (MFF) vo francúzskom Cannes a Ivan Palúch ako predstaviteľ veľkých rolí v týchto filmoch prenikol medzi najväčšie hviezdy európskeho filmu.
Súčasne sa umelec preslávil i v domácom prostredí ako charizmatický interpret mnohých filmových aj televíznych postáv. Svoj nesporný talent predviedol napríklad vo filmoch Niet inej cesty (1968), Ucho (1970), Kaňon samé zlato (1970), Krčmársky kráľ (1972), Morgiana (1972), Vlak do stanice Nebe (1972) a z posledných napríklad Abelov čierny pes (2006) či Nedodržaný sľub (2009). K jeho nezabudnuteľným úlohám však patria najmä hlavné postavy, ktoré stvárnil vo filmovej rozprávke Princ Bajaja (1971) a v televíznom filme Adam Šangala (1972).
V 70. rokoch 20. storočia sa Palúch ocitol v nemilosti komunistického režimu, keď verejne proklamoval svoj nesúhlas s príchodom vojsk Varšavskej zmluvy do republiky. Výsledkom bol zákaz filmovania a účinkovania na divadelných doskách, herec sa objavoval len v malých epizódnych rolách. Väčšiu hereckú príležitosť mu dali režiséri Martin Hollý mladší a Juraj Jakubisko vo svojich filmoch Signum laudis (1980), Noční jazdci (1981), Nevera po slovensky (1981) a Perinbaba (1985). V roku 1986 získal angažmán v Divadle Jozefa Gregora Tajovského (DJGT) vo Zvolene. Na niekdajšie veľké filmové úlohy sa mu však už nepodarilo nadviazať.
Ivan Palúch bol zakladateľom Fakulty dramatických umení na Akadémii umení v Banskej Bystrici. V roku 2008 si na medzinárodnom filmovom festivale Artfilm v Trenčianskych Tepliciach prevzal ocenenie Hercova misia za mimoriadny prínos do hereckého umenia v oblasti filmu. V rovnakom roku vydal Slovenský filmový ústav (SFÚ) v Bratislave o tejto osobitej hereckej osobnosti monografiu.
Palúch nedávno odhalil pamätnú dlaždičku so svojím podpisom pred Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava.

Copyright © TASR 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Americká herečka Marisa Tomei bude účinkovať v druhej sezóne seriálu Empire (2015). Päťdesiatročná rodáčka z New Yorku stvárni miliardárku Mimi Whiteman, ktorá má rada hip-hop, módu a krásne ženy. V nových častiach projektu televízie Fox si opäť zahrajú Taraji P. Henson a Terrence Howard. Ako hostia sa predstavia Chris Rock, Alicia Keys, Lenny Kravitz či Adam Rodríguez.
V prvej sezóne mohli diváci a diváčky vidieť aj Jennifer Hudson, Courtney Love, Naomi Campbell, Ritu Oru či Snoop Dogga. Nové epizódy ponúkne Fox od septembra.
Marisa Tomei si vyslúžila Oscara vedľajšou rolou v krimi komédii Môj bratranec Vinny (1992) a ďalšie dve nominácie na ceny americkej Akadémie filmových umení a vied v rovnakej kategórii si pripísala na konto za krimi drámu V spálni (2001) a športovú drámu Wrestler (2008). Okrem toho si zahrala v snímkach ako Chaplin (1992), Štyri izby (1995), Choď za svojou hviezdou (1996), Po čom ženy túžia (2000), Animálna príťažlivosť (2001), Kurz sebaovládania (2003), Než sa diabol dozvie, že si mŕtvy (2007), Obhajca (2011), Deň zrady (2011) alebo Bláznivá, hlúpa láska (2011).



©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

RTVS NEWS

RTVS NEWS


Rozhlas a televízia Slovenska a ALEF FILM & MEDIA, s.r.o. a UN FILM, s.r.o. podpísali zmluvu o podmienkach vzájomnej spolupráce zmluvných strán pri výrobe a
ďalšom využití audiovizuálneho diela - hranej rodinnej rozprávky s pracovným názvom: “Johankino tajomstvo .


Žáner : rodinná rozprávka
Scenár: Zuzana Lišková, Magdaléna Glasnerová
Režisér: Juraj Nvota
Kameraman: Jan Malíř
Architekt: Miriam Struhárová
Kostýmová výtvarníčka: Simona Vachálková
Strih: Alois Fišárek
Minutáž : 75 minút
Technológia: HD RED Epic/ARRI Alexa
Termín KP schvaľ.: 10.12.2015
Termín vysielania: 24.12.2015
Zvuk: stereo 5.1
Jazyk diela: slovenský
Jazyková verzia titulkov: slovenská
Koproducenti: Česká televize
Producent za partnerov: Marian Urban
Producent za RTVS: Ivana Kurincová
Dramaturgička RTVS: Dana Garguláková



Celkový rozpočet výroby AVD, ktorý tvorí Prílohu č. 1 tejto zmluvy, predstavuje sumu vo výške 1.082.681.-€ bez DPH.
Celkový koprodukčný vklad RTVS pri výrobe AVD predstavuje sumu vo výške 430.000,- EUR s DPH,z toho finančný vklad 400.000.-€ vrátane DPH a 30.000.-€ vo vyjadrení vecného plnenia (priestor na herecký casting, kameru a interného kameramana na záznam z castingu (pre pracovné účely dramaturgie a režiséra), na nakrúcanie kostýmy, rekvizity a doplnky zo skladu výpravných prostriedkov.
V prípade disponibilných kapacít poskytne RTVS Partnerom ďalšie položky vecného plnenia.
Prideleniu kapacít musí predchádzať pracovná porada so zložkami, kde budú predložené požiadavky s uvedením termínov nakrúcania a postprodukcie.
V prípade poskytnutia vecného vkladu RTVS bude uzatvorený dodatok k zmluve, ktorý bude špecifikovať položky a zdroje, ktoré môže RTVS v požadovaných termínoch na výrobu AVD poskytnúť.
RTVS použila na výrobu tohto Audiovizuálneho diela finančné prostriedky na základe Zmluvy č. MK – 138/2012/M o zabezpečení
služieb verejnosti v oblasti rozhlasového a televízneho vysielania na roky 2013-2017, a jej Dodatkov .

RTVS Zmena programu na počesť maestra Ladislava Chudíka

RTVS -Zmena programu na počesť


maestra Ladislava Chudíka






 RTVS vysiela priamy prenos zo Slovenského národného divadla a televíznym divákom prinesie možnosť sledovať Poslednú rozlúčku s legendou hereckého sveta Ladislavom Chudíkom.
Maestrovi bude venované aj špeciálne vysielacie pásmo vo vysielaní RTVS.



JEDNOTKA
12.00 – Posledná rozlúčka s Ladislavom Chudíkom, priamy prenos z historickej budovy SND



DVOJKA – DEŇ
12.00 – Včera a dnes, televízny medailón významného slovenského herca Ladislava Chudíka (z cyklu Včera a dnes)
13.05 – Kto to spieva v kolovrátku, inscenované pásmo veršov M. Rúfusa podľa rozprávok P. Dobšinského s L. Chudíkom a E. Vášáryovou
13.35 – Spolužiak, televízna inscenácia tragikomédie rakúskeho spisovateľa J. N. Simmela, v hlavnej úlohe L. Chudík ako Ludwig Fuchs
15.20 – Ruže pre legendu, záznam slávnostného večera pri príležitosti osláv 85. narodenín hereckej legendy Ladislava Chudíka
17.45 – Návraty k hereckým legendám, rozhovor Emila Horvátha s Ladislavom Chudíkom
18.15 – GEN.sk – Ladislav Chudík, portrét L. Chudíka



DVOJKA – VEČER
20.00 – Ladislav Chudík, dokumentárny film – portrét herca Ladislava Chudíka je celoživotnou rekapituláciou života v divadelnom a filmovom umení
21.20 – Demeterovci, baladicky ladený príbeh otca Demetera a jeho troch synov z obdobia SNP v hlavnej úlohe s L. Chudíkom
22.40 – Ktosi je za dverami, L. Chudík hosťom M. Lasicu a J. Satinského v kultovom zábavnom programe



Rádio Slovensko
krátko po 14.00 h - Glosa Eleny Vacvalovej venovaná maestrovi Chudíkovi

VÝROKY TÝŽDŇA

                VÝROKY TÝŽDŇA

„Keď som išiel na kasting, večer predtým som vypil trinásť borovičiek a tri pivá. Ale vybrali ma. No a postupne začalo fanúšikov pribúdať. Baví ťa to, potom ťa to už menej baví, lezú ti na nervy fanúšikovia Pošty pre teba, ale zase si vravíš, že o chvíľku zomrú, tak to neberieš až tak v zlom. Z Pošty pre teba si pamätám dva príbehy. Štyria bratia sa stretli, asi päťdesiatnici, so svojím piatym bratom, ktorého nikdy nevideli. Pamätám si ten príbeh preto, lebo všetci mali také pridrbané flanelové košele. Potom si pamätám druhý príbeh. Dievča, ktoré hľadalo nejakého svojho otca. Potom ho našlo. Bolo šťastné. A potom ma vyfajčilo v šatni v RTVS. No čo. Dievča malo najkrajší deň života. Je v telke. Stretlo svojho otca a teraz príde za tebou, či ťa môže vyfajčiť a ty jej povieš, že nie?! Zničíš jej najkrajší deň života. Vieš čo? Toto nie… už príliš dobrého si zažila! No tak som to spravil pre ňu.“
Ján Gordulič

"Pozor na ďalšiu otázku, lebo príde žaloba z mojej strany, na toto si dávajte pozor."
Lukáš Machala



"Vaše vystúpenie bolo nekorektné a hulvátske. Ste táraj, krikľúň a politická prostitútka, ktorá z čistého kalkulu začínala pri mládeži HZDS, votrela sa do OĽaNO, potom si založila vlastnú stranu a nakoniec sa tlačí niekde ku KDH."
Marek Maďarič Alojzovi Hlinovi


MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Českého miliardára Františka Savova, po ktorom sa pátralo od marca 2014 a ktorého v októbri minulého roka zadržala britská polícia vďaka spolupráci s českými kolegami, by mali vydať na trestné stíhanie do vlasti. Rozhodol o tom príslušný súd v Londýne, informovali dnes české elektronické médiá.
Podnikateľ čelí v ČR obvineniu z daňových podvodov v objeme takmer 800 miliónov Kč a z legalizácie výnosov z trestnej činnosti. Savov obvinenia odmieta a jeho advokáti sa proti verdiktu britskej justície odvolajú.
Prípad Savov súvisí s akciou protikorupčnej polície zo septembra 2013, keď došlo k zásahu v sídle tlačiarne Europrint a redakciách viacerých periodík z vydavateľstva Mladá fronta, ktorého majiteľom je práve zadržaný podnikateľ.

Americká televízia Lifetime nakrúti film o pozadí obľúbeného seriálu Melrose Place (1992 - 1999). Titul priblíži udalosti z nakrúcania, pričom scenáristi použijú skutočné príbehy a anekdoty, ktoré pôvodní protagonisti prezradili počas rozhovorov s novinármi. Nezabudne ani na dôležité momenty v histórii projektu, keď sa začalo s kastingom či herecké obsadenie doplnila Heather Locklear. Snímku nakrúti Mark Griffiths a scenár pripraví Dana Schmalenberg. Film s názvom The Unauthorized Melrose Place Story bude štvrtým podobným titulom televízie, ktorá už nakrútila snímky aj o sériách Konečne zvoní (1989 - 1993) a Plný dom (1987 - 1995) a v súčasnosti pripravuje film o seriáli Beverly Hills 90210 (1990 - 2000).
Seriál Melrose Place vytvoril pre televíziu Fox Darren Star, ktorý stál aj za spomínanou sériou Beverly Hills 90210. Aj v prípade nového titulu sa úlohy jedného z výkonných producentov zhostil Aaron Spelling. V seriáli si zahrali napríklad Courtney Thorne-Smith, Thomas Calabro, Andrew Shue, Grant Show, Doug Savant a neskôr aj Marcia Cross a Heather Locklear, ktorú za stvárnenie Amandy Woodward štyri razy nominovali na Zlatý glóbus. V roku 2009 sa na televízne obrazovky dostal rovnomenný reboot, ktorý však vysielali iba jednu sezónu.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Na desať mesiacov odňatia slobody podmienečne a symbolicky 141 dní väzenia, teda čas, ktorý si obžalovaný už odsedel vo vyšetrovacej väzbe, odsúdili dnes v holandskom Utrechte 71-ročného Dirka M. za vydieranie dvoch televíznych osobností známych nielen v krajine tulipánov, ale aj v nemecky hovoriacich štátoch - moderátorky Lindy de Mol (50) a jej brata, producenta Johna de Mola (60).
Súd sa stotožnil s názorom súdnych znalcov, podľa ktorého obžalovaného sužuje istá forma demencie, a preto bol v čase trestnej činnosti iba veľmi limitovane príčetný, informovala tlačová agentúra DPA.
Holandská polícia informovala o kauze na sklonku septembra 2014. V decembri potom zadržala medzičasom 71-ročného Dirka M., ktorý sa vyšetrovateľom priznal k trestnej činnosti a potvrdil to 18. júna v úvode procesu i v súdnej sieni.
Moderátorka čelila hrozbám od októbra 2013. I jej brata, ktorý zarobil miliardy eur na reality šou Big Brother, vydieral práve tento muž. Dôchodca, ktorý evidentne dbá o seba, zaslal celkovo 14 výhražných listov, v ktorých požadoval najskôr päť, neskôr desať miliónov eur. V opačnom prípade pohrozil, že ublíži moderátorke a jej deťom.
Vydierač v súdnej sieni uviedol, že finančné prostriedky nechcel získať pre svoju osobu, ale chcel nimi bojovať proti chudobe v Juhoafrickej republike a Indonézii. Účel svätí prostriedky, vyhlásil bez známok ľútosti.
Aj keď posudok znalcov pre laikov nekorešponduje s precíznym plánom vydierania ani s fungujúcou pamäťou obžalovaného, ktorý nezabudol na žiadnu podrobnosť kauzy, odborníci tvrdia, že práve to je súčasťou jeho diagnózy. Pri nej je narušená pacientova schopnosť empatie a jeho správanie je obsedantné a nutkavé. Jeho najbližší, manželka a deti, si však nič z toho nevšimli, čo podľa prokurátorky súvisí s jeho kognitívnou rezervou a vysokou mierou rozvinutého sociálneho konania.

Copyright © TASR 2015


Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...
Read the fine print

2. 7. 2015

MS SR: Reakcia na stanovisko senátu NS SR

MS SR: 
Reakcia na stanovisko senátu NS SR 


V súvislosti s medializovaným stanoviskom senátu Najvyššieho súdu SR 5TDo, ktorý sa týka Úradu inšpekčnej služby MV SR, ako aj zákonnosti rozsudkov bývalého sudcu Okresného súdu Veľký Krtíš M. Vargu, a ktorý sa vo svojich záveroch zásadne líši od záverov iného senátu v týchto veciach pod vedením súčasného predsedu Trestnoprávneho kolégia NS SR, posiela Ministerstvo spravodlivosti SR nasledovné stanovisko:
Minister spravodlivosti Tomáš Borec je presvedčený o tom, že uvedenými rozpormi by sa malo čo najskôr zaoberať Trestnoprávne kolégium Najvyššieho súdu SR, ktorého členovia by mali zvážiť aj otázku zachovania dobrej povesti a dôstojnosti Trestnoprávneho kolégia za ďalšieho pôsobenia jeho súčasného predsedu.
Minister spravodlivosti Tomáš Borec zároveň trvá na tom, že súčasný predseda Trestnoprávneho kolégia NS SR svojimi zmätočnými, právne nepodloženými vyjadreniami, a vo svojej podstate svojvoľnými argumentmi, nepomáha spravodlivosti, ale, naopak, vytvára podmienky pre oslobodzovanie už v súlade s právom usvedčených zločincov. Preto apeluje dovnútra justície, aby sa všetky kompetentné osoby uvedenou situáciou zaoberali a zvážili možnosti, ako v tejto situácii prispieť k ochrane dôveryhodnosti Najvyššieho súdu SR.
Obmedzené možnosti, ktoré zákon dáva priamo ministrovi spravodlivosti, si minister stále ponecháva otvorené, a to aj napriek niektorým výkladom, ktoré spochybňujú možnosť disciplinárne stíhať senát za svojvoľné rozhodnutie.
Osobitne vo vzťahu k problematike policajnej inšpekcie poukazujeme najmä na tú časť dnešného stanoviska členov senátu 5TDo, v ktorom členovia tohto senátu upozorňujú na uznesenie päťčlenného dovolacieho senátu Najvyššieho súdu SR z roku 2014, ktorému predsedal JUDr. Harabin, a ktorý bol v tomto prípade aj spravodajcom. Z tohto uznesenia z 27. októbra 2014 podľa senátu 5TDo vyplýva, že v danej veci inšpekčná služba MV SR bola oprávneným orgánom s kompetenciou v zmysle Trestného poriadku a zákona o Policajnom zbore.

Kauza RTVS- Garda

Kauza RTVS- Garda

Kritika filmu Ivana Ostrochovského nechce siahať na právo autora pozrieť sa na veci novou optikou, upozorňuje však na účelovú manipuláciu a ignorovanie faktov. V reakcii na vyhlásenie režiséra filmu Garda Ivana Ostrochovského to zdôraznili riaditeľ Historického ústavu SAV Slavomír Michálek, riaditeľ Vojenského historického ústavu (VHÚ) Miloslav Čaplovič, riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev a profesor Eduard Nižňanský z Katedry všeobecných dejín Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.
Historici odmietajú Ostrochovského tvrdenia, že si osobujú právo ako jediní vykladať dejiny a určovať, kto má väčšie alebo menšie právo hovoriť o období Slovenského štátu.
"Problém vidíme v tom, že autor neuviedol ani elementárne fakty, ktoré ukazujú na postup Hlinkovej slovenskej ľudovej strany a jej paramilitantnej organizácie Hlinkova garda pri vytváraní totalitnej diktatúry štátu jednej strany, vrátane zásadného odmietnutia parlamentnej demokracie i politického a názorového pluralizmu," uviedli historici.
Svoje konkrétne výhrady smerujú napríklad k tomu, že negatívne aspekty režimu Slovenského štátu Ostrochovský redukuje iba na tzv. riešenie židovskej otázky. "Nespomenul také základné veci, ako bolo zastavenie a zákaz činnosti politických strán, rozpustenie samosprávy a jej nahradenie vládnymi komisármi či zmanipulovanie volieb do Snemu Slovenskej krajiny," spresnili. Pripomenuli aj to, že Hlinkova garda sa na tomto procese likvidovania parlamentnej demokracie aktívne zúčastňovala organizovaním brutálnych útokov proti českým, resp. židovským obyvateľom, ako aj tým slovenským občanom, ktorých ľudácky režim označil za nepriateľov.
Historici tiež poukázali na neadekvátny priestor, ktorý v dokumente dostali obete ľudáckeho štátu v porovnaní s predstaviteľmi vtedajšieho režimu. "Kým obete v celom filme vystúpili len 10-krát v čase približne sedem minút, piati predstavitelia rozličných úrovní vtedajšieho režimu vystúpili spoločne 43-krát v celkovej dĺžke asi 27 minút," skonštatovali historici. Za najväčšiu chybu považujú to, že autor dokumentu vyhlásenia predstaviteľov režimu vôbec nekomentoval. "Divák si preto mohol myslieť, že v podstate s ich výpoveďami súhlasí," upozornili historici, ktorí to vnímajú ako "jasný pokus účelovo zmanipulovať mienku a historické poznanie televízneho diváka".
Ostrochovskému vyčítajú aj viacero faktografických chýb, resp. neúplných faktov týkajúcich sa členstva vystupujúcich postáv v Hlinkovej garde, témy pracovných táborov i násilného odsunu židovského obyvateľstva.
Režisér Ivan Ostrochovský názor historikov už pred pár dňami odmietol. Úlohou filmu Garda bolo podľa neho ukázať, ako štát manipuloval pomocou propagandy myslenie Slovákov a čo táto manipulácia spôsobila.
"Do dnešných dní boli v slovenskej kinematografii zrealizované stovky filmov o komunistických odbojároch, povstalcoch a obetiach represálií režimu - politických oponentoch, Čechoch, Rómoch, občanoch židovskej národnosti a iných. Bolo pre mňa zarážajúce, že za 70 rokov nedostali priestor pri zobrazovaní tohto obdobia aj ľudia, ktorí boli súčasťou režimu a ktorí sa tou či onou mierou podieľali na zločinoch spáchaných v tomto období. Ak dnes pisatelia listu tvrdia, že niekto má väčšie a niekto menšie právo hovoriť o zobrazovanom období, ako aj to, že niektoré pravdy sú dôležitejšie ako iné, tak to považujem za návrat normalizácie do nášho rozmýšľania o našich dejinách a identite," uzavrel režisér.

Copyright © TASR 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Anglický herec Liam Garrigan, známy ako Ian Al-Harazi z minisérie 24: Live Another Day (2014), bude účinkovať v projekte Kde bolo, tam bolo (2011). Informoval o tom portál magazínu Entertainment Weekly. Tridsaťtriročný rodák z mesta Kingston upon Hull bude stvárňovať kráľa Artuša. V tejto úlohe sa po prvý raz objaví v piatej sezóne, ktorú chce televízia ABC začať vysielať 27. septembra. Tvorcovia šou popisujú Artuša ako zdanlivo dobrého panovníka, ktorý je však v skutočnosti zdatný manipulátor. Miluje Guineveru, jeho city sa mu však vymykajú spod kontroly. Lancelota, ktorý je jedným z rytierov okrúhleho stola, si v jednej časti Kde bolo, tam bolo zahral Sinqua Walls. Kto stvárni čarodejníka Merlina a Guineveru zatiaľ nie je známe.
V seriáli účinkujú od začiatku napríklad Ginnifer Goodwin, Jennifer Morrison, Lana Parrilla, Josh Dallas a Jared Gilmore. Vo štvrtej sezóne, ktorej záverečnú epizódu odvysielala ABC v máji, sa objavili aj hrdinovia a hrdinky z rozprávky Ľadové kráľovstvo (2013). Princeznú Elsu si zahrala Georgina Haig a jej sestru Annu stvárnila Elizabeth Lail. Nechýbali v nej ani Kristoff (Scott Michael Foster) a princ Hans (Tyler Jacob Moore). Elizabeth Mitchell mohli diváci a diváčky vlani vidieť v role Snehovej kráľovnej a Victoria Smurfit sa predstavila ako Cruella De Vil.
Liam Garrigan je známy napríklad ako Alfred z minisérie Piliere Zeme (2010) či Ifikles zo snímky Herkules: Zrod legendy (2014). V rokoch 2005 a 2014 sa predstavil v projekte Tichý svedok (1996). Verejnosť ho môže poznať aj zo seriálu Raw (2008 - 2013), v ktorom v rokoch 2008 až 2011 stvárňoval Bobbyho Breena.


©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Zomrel Sergio Sollima

Zomrel Sergio Sollima



Vo veku 94 rokov zomrel taliansky režisér Sergio Sollima. Tvorca televízneho seriálu Sandokan (1976) a Sandokan útočí (1977) skonal v pondelok v Ríme.
Sergio Sollima sa narodil 1. apríla 1921. Kariéru začal ako filmový kritik a dramatik. Neskôr pôsobil ako asistent režiséra Domenico Paolella a ako scenárista. Bol jedným z priekopníkov spaghetti westernov. V tomto žánri ponúkol snímky Posledný súboj (1966), Faccia a faccia (Tvárou v tvár, 1967) a Corri, uomo, corri (Bež, človeče, bež, 1968), pričom pri všetkých troch spolupracoval s Enniom Morriconeom. Sollima s hudbou slávneho skladateľa nakrútil aj kriminálne filmy Citta violenta (Mesto násilia, 1970), Il diavolo nel cervello (1972) a Revolver (1973).
V bývalom Československu sa preslávil predovšetkým vďaka spomínaným seriálom o malajzijskom pirátovi bojujúcom proti britskej nadvláde. V roku 1998 filmár uviedol pokračovanie sérií s názvom Il figlio di Sandokan (Sandokanov syn), titul však nezaznamenal veľký úspech. Solima taktiež nakrútil snímku Čierny Korzár (1976).



©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Austrálska rapperka Iggy Azalea, ktorá sa nedávno vyjadrila k neúspechu duetu s Britney Spears, je sklamaná, že médiá prekrútili jej slová a tvária sa, že interpretky majú medzi sebou konflikt. Pieseň Pretty Girls sa v britskom singlovom rebríčku dostala najvyššie na 16. priečku. V americkom rebríčku Billboard Hot 100 sa jej darilo ešte menej, obsadila v ňom totiž až 29. miesto. "Je ťažké zaznamenať so skladbou úspech bez toho, aby ju dostatočne propagovali, predstavovali v televízii a podobne. Nanešťastie, ja som v nej iba hosťovala," vyjadrila sa Azalea v pondelok na sociálnej sieti Twitter, pričom uviedla, že ak by jej umožnili s piesňou vystupovať, mala by z toho radosť. "Začalo sa to dobre, no na to, aby ste mohli konkurovať ostatným, potrebujete priestor," povedala 25-ročná Austrálčanka. Spears v rovnaký deň napísala na Twitter, že sa nevie dočkať návratu do Las Vegas. "Som vďačná za to, že do konca roka ma čaká ešte množstvo šou, na ktoré sa môžem tešiť," uviedla 33-ročná rodáčka z McCombu v Mississippi, pričom mnohí jej slová považovali za reakciu na zrušené turné Azalea.
"Úprimne, neprekvapuje ma, že médiá sa snažia vytvoriť konflikt medzi mnou a Britney Spears. Aj napriek tomu som však z toho smutná. Sme priateľky a nič negatívne som o nej nepovedala. Robí zo mňa to, že som si želala väčšiu propagáciu singla, zlého človeka? Mám pocit, že médiá chcú, aby sme skočili do bahna a zápasili spolu. Ako ženu ma to naozaj uráža. Nikto sa nikoho nesnaží zahanbiť ani zhodiť. To dievča je moja kamarátka a podporujem ju na sto percent," vyznala sa rodáčka zo Sydney, pričom uviedla, že ženy pohybujúce sa v hudobnom priemysle sú podnikateľky a umelkyne. Nemali by z nich preto robiť hlupane.
Singel Pretty Girls si mohla verejnosť vypočuť po prvý raz začiatkom mája. Zhruba o dva týždne neskôr uzrel svetlo sveta aj videoklip. Azalea si v ňom zahrala mimozemšťanku, ktorá pristane v bazéne Spears. Tá jej pomôže so stylingom a vyrazia za zábavou. O réžiu novinky inšpirovanej sci-fi komédiou Ľahké pozemšťanky (1988) sa postarala Azalea spolu s Cameronom Duddym, ktorý má za sebou spoluprácu s Brunom Marsom či Markom Ronsonom. Skladbu tiež predstavili naživo 17. mája na udeľovaní Billboard Music Awards.
Iggy Azalea, vlastným menom Amethyst Amelia Kelly, sa zo Sydney ako šestnásťročná presťahovala do USA, kde sa chcela presadiť v hudobnom priemysle. Po prvý raz na seba upozornila virálnymi videoklipmi, ktoré zverejnila prostredníctvom YouTube. Následne v roku 2012 vydala EP nahrávku Glory. V rovnakom roku sa začala venovať aj modelingu, pričom bola napríklad tvárou značky Levi's. Vlani v apríli sa dostal do predaja jej debutový album The New Classic, pričom v novembri ponúkla aj jeho reedíciu s názvom Reclassified.
Britney Spears sa na celom svete preslávila po vydaní debutového albumu ...Baby One More Time (1999). Nasledovali nahrávky Oops!... I Did It Again (2000), Britney (2001), In The Zone (2003), Blackout (2007), Circus (2008), Femme Fatale (2011) a Britney Jean (2013), pričom všetky okrem Blackout a Britney Jean sa dostali na prvé miesto amerického rebríčka Billboard 200. Na konte má hity ako ...Baby One More Time, (You Drive Me) Crazy, Oops!... I Did It Again, Lucky, Stronger, Me Against The Music, Toxic, Piece Of Me, Gimme More, Womanizer, Hold It Against Me alebo Till The World Ends. V roku 2002 si zahrala Lucy Wagner vo filme Crossroads a objavila sa aj v snímke Austin Powers v Zlatom úde (2002). O šesť rokov neskôr stvárnila Abby v seriáli Ako som spoznal vašu mamu (2005 - 2014).

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

1. 7. 2015

20 to 25 III.

20 to 25 III.

Väčšina poslancov Národnej rady SR zavedenie povinných kvót pre rádia na hranie slovenskej hudby podporuje. Vládny návrh novely zákona o vysielaní a retransmisii dnes poslali do druhého čítania. Právnu normu pripravilo ministerstvo kultúry (MK).
Ak poslanci novelu schvália definitívne na septembrovej schôdzi v navrhovanej podobe, súkromné rádiá budú musieť od apríla 2016 vyčleniť najmenej 20 percent a od roku 2017 najmenej 25 percent vysielacieho času mesačne pre slovenskú tvorbu. V prípade verejnoprávneho rozhlasu to bude najskôr 30 a potom minimálne 35 percent. Takýto podiel má dosiahnuť na každom zo svojich okruhov. Z toho aspoň jednu pätinu majú tvoriť nové pesničky. Teda tie, ktoré sú vysielané do piatich rokov od svojho prvého uvedenia na verejnosti. Výnimku budú mať tie stanice, ktorých programové zameranie takéto kvóty úplne vylučuje.
Do stanoveného podielu sa budú započítavať iba tie pesničky, ktoré odznejú v éteri od 06.00 do 24.00 h. Tým sa zabráni, aby sa zaraďovali do vysielania v najmenej atraktívnom čase. Za slovenské hudobné dielo sa považuje také, ktorého najmenej jeden autor hudby alebo textu alebo výkonný umelec tohto diela má alebo mal trvalý pobyt na území SR.
Novela prináša aj ďalšie novinky. Nimi sa má zlepšiť prístup sluchovo a zrakovo postihnutých ľudí k vysielaným programom. Kábloví a televízni prevádzkovatelia tak budú musieť poskytovať k programom či reláciám aj titulky, tlmočenie do posunkovej reči pre nepočujúcich a hlasové komentovanie pre nevidiacich. "Nakoľko v súčasnosti dochádza v praxi k situácii, keď vysielateľ síce odvysiela program, ktorý je sprevádzaný titulkami alebo hlasovým komentovaním, no pri prenose vysielania prevádzkovateľom retransmisie sa tento program dostane ku koncovému užívateľovi bez nich," vysvetľuje MK.
Zabezpečiť titulkami alebo hlasovým komentovaním budú musieť aj slovenské audiovizuálne dielo alebo audiovizuálne dielo v slovenskej pôvodnej jazykovej úprave aj ich distributéri. Nebude sa to vzťahovať na diela verejne rozširované pred 1. januárom 2016. Ako presne budú titulky vyzerať, bude riešiť vyhláška ministerstva.


Zavedenie kvót pre domácu hudobnú produkciu v slovenskom éteri je podľa opozície iba predvolebným ťahom vládnej strany Smer-SD. Počas rozpravy k návrhu zákona o vysielaní a retransmisii, ktorý ich zavádza, sa tak viackrát vyjadrili Miroslav Kadúc (OĽaNO) a Magda Vášáryová (nezaradená).
"Že nejde o predvolebný ťah, ma presvedčíte tým, ak sa prijmú aj návrhy pre nepočujúcich, ktoré už mala sformulované pani Jana Žitňanská a ktoré poslanci Smeru-SD neprijali," odkázala. Žitňanská (NOVA) minulý rok navrhovala, aby boli slovenské audiovizuálne diela, distribuované najmä na nosičoch DVD, označené slovenskými titulkami. Kadúcovi prekáža, že Smer-SD už v minulosti podobný návrh na stole ignoroval a teraz prichádza s vlastným.
"Novela môže Smeru podľa reakcií verejnosti skôr uškodiť a očakávam, že rádiá k tejto veci tiež nie sú veľmi ústretové," reagoval minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD). Podotkol, že pred dvoma rokmi mal snahu dohodnúť sa so súkromnými rádiami o väčšom podiele slovenskej hudby v éteri, podpísať s ním mali dokonca memorandum. Zákon podľa jeho slov myslí aj na sluchovo a zrakovo postihnutých. "Návrh o titulkoch sme pripravovali spolu s touto skupinou ľudí," konštatoval.
Člen mediálneho výboru Jozef Viskupič (OĽaNO) tvrdí, že návrh s kvótami má dobrý úmysel, no treba ich prehodnotiť tak, aby sa s nimi vedeli rádiá vyrovnať.
Strana SDKÚ-DS vo svojom stanovisku uviedla, že vláda SR sa novelou pár mesiacov pred voľbami vysmieva tým, že "namiesto ozajstných problémov sa hráme s percentami slovenskej hudby v éteri súkromných médií".
Podľa návrhu novely zákona o vysielaní a retransmisii z dielne ministerstva kultúry majú súkromné rádiá od apríla 2016 vyčleniť najmenej 20 percent a od roku 2017 najmenej 25 percent vysielacieho času mesačne pre slovenskú tvorbu. V prípade verejnoprávneho rozhlasu to bude najskôr 30 a potom minimálne 35 percent. Takýto podiel má dosiahnuť na každom zo svojich okruhov. Z toho aspoň jednu pätinu majú tvoriť nové pesničky. Teda tie, ktoré sú vysielané do piatich rokov od svojho prvého uvedenia na verejnosti.

Copyright © TASR 2015

Zomrel Nicolas Winton

Zomrel Nicolas Winton

Britský humanista Nicholas Winton, ktorý takmer sám zachránil 669 židovských detí z Čiech i Slovenska pred holokaustom a vyslúžil si označenie "britský Schindler", zomrel vo veku 106 rokov.
Jeho zať Stephen Watson uviedol, že Winton zomrel dnes. Rotary klub v anglickom meste Maidenhead, ktorému Winton v minulosti predsedal, informoval, že pri jeho smrteľnej posteli boli jeho dcéra Barbara a dve vnúčatá.
Winton bol v roku 1938 iba 29-ročným zamestnancom burzy, keď sa začal obávať - a správne -, že židovských obyvateľov nacistami okupovaného Československa budú posielať do koncentračných táborov.
Winton zorganizoval vlaky, ktoré odviezli židovské deti z okupovanej Prahy do Británie - pritom musel zápasiť s byrokraciou na oboch stranách. Deti však zachránil pred takmer istou smrťou. O svojich hrdinských činoch potom mlčal približne pol storočia, napísala tlačová agentúra AP.
Vlak s najväčším počtom detí (241) bol z Prahy vypravený práve 1. júla 1939, informovala dnes BBC.
O živote Nicolasa Wintona nakrútil oceňovanú filmovú trilógiu aj bratislavský rodák a režisér Matej Mináč (Všetci moji blízki, Sila ľudskosti a Nickyho rodina).

Copyright © TASR 2015

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Spolu s autormi zo spoločnosti Slovanet, RTVS predstavila verejnosti novú mobilnú aplikáciu Zelená vlna. Aktuálne počty stiahnutí presahujú číslo 63-tisíc a priemerný počet zaznamenaných dopravných udalostí denne predstavuje až 7-tisíc. Aj vzhľadom na tento úspech prešla mobilná aplikácia Zelená vlna aktualizáciou, ktorá je aktuálne k dispozícii zadarmo v internetových obchodoch App store aj Google play.
Hlavnou novinkou sú obrazové aj hlasové upozornenia na železničné priecestia, čím sa Zelená vlna pripája k aktivitám Medzinárodného dňa bezpečnosti na železničných priecestiach. Aplikácia je doplnená o hovorené hlasové upozornenia pri niektorých dopravných udalostiach, ktoré nahrali hlasy redaktorov Zelenej vlny RTVS. Tak isto je doplnený zoznam o viac ako 800 železničných priecestí, stacionárnych radarov a aktualizácia zabezpečí zvýšenú kompatibilitu s najnovšími zariadeniami. Novinkou je aj doplnený čas nahlásenia udalosti.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Čínsky parlament dnes schválil zákon o národnej bezpečnosti, ktorý umožní štátnym orgánom prijať "všetky nevyhnutné opatrenia" na ochranu územnej zvrchovanosti a zabezpečí plnú kontrolu krajiny nad internetovou infraštruktúrou. Oznámila to agentúra Reuters.
Podstatou zákona, ktorý schválil stály výbor Všečínskeho zhromaždenia ľudových zástupcov, je zabezpečiť "kontrolu" nad všetkými kľúčovými sieťovými infraštruktúrami a informačnými systémami, čo podľa agentúry Reuters spôsobí problémy zahraničným technologickým
Prezident Si Ťin-pching, ktorý stojí na čele novozriadenej komisie pre národnú bezpečnosť, povedal, že bezpečnosť Číny zahŕňa široký rámec oblastí, ako sú kultúra, politika, armáda, ekonomika, technológie a životné prostredie.
Zákon bude "chrániť základné záujmy ľudí", uviedla v krátkom vyhlásení štátna tlačová agentúra Sinchua. Patrí do radu opatrení presadzovaných čínskou vládou týkajúcich sa protiteroristickej legislatívy, počítačovej bezpečnosti a zahraničných mimovládnych organizácií, ktoré kritizovali zahraničné vlády, podnikateľské skupiny a občianski aktivisti.
Zahraničné podnikateľské skupiny a diplomati argumentovali, že nový bezpečnostný zákon je neprimerane rozsiahly a môže Čínu izolovať od veľmi dôležitých technológií.
Jadro zákona tvoria opatrenia na sprísnenie počítačovej bezpečnosti. Ide o jeden z viacerých krokov, ku ktorým Peking pristúpil po tom, ako bývalý spolupracovník americkej Národnej bezpečnostnej agentúry Edward Snowden odhalil, že americké tajné služby umiestnili do amerického technologického exportu kód, aby mohli špehovať zahraničné ciele.
Ďalšie čínske opatrenia vrátane návrhu protiteroristického zákona vyzývajú na využívanie "bezpečnej a kontrolovateľnej" technológie vyvinutej v Číne, alebo technológií, ktoré používajú zdrojový kód, ku ktorému majú čínski inšpektori prístup.
Tieto požiadavky znepokojili zahraničné firmy, ktoré sa obávajú ústupkov v oblasti duševného vlastníctva a straty prístupu na čínsky trh.



Tvorcovia kriminálneho seriálu Sherlock (2010) sa predstavia na známom komiksovom festivale Comic-Con, ktorý sa bude konať od 8. do 12. júla v kalifornskom San Diegu. Scenárista Steven Moffat a producentka a výkonná producentka Sue Vertue prídu na verejnú besedu, na ktorej priblížia novinky zo sveta obľúbeného titulu. Pripojiť sa k nim má aj predstaviteľ detektíva Lestradea Rupert Graves. Moffat, ktorý je zároveň jedným z tvorcov kultového sci-fi seriálu Doctor Who (2005), príde aj na besedu venovanú tejto televíznej sérii.
Seriál Sherlock, ktorého tvorcom je okrem Moffata aj Mark Gatiss, preniesol hrdinu kníh Sira Arthura Conana Doyla, detektíva Sherlocka Holmesa, z prelomu 19. a 20. storočia do súčasnosti. Tretiu sériu vysielala televízia BBC po dvoch rokoch čakania v januári minulého roka. Dátum premiéry štvrtej série zatiaľ nie je známy, na televízne obrazovky by sa však mohla dostať v roku 2016. Predtým ale BBC ponúkne špeciál, ktorý sa bude odohrávať v 19. storočí. Nakrúcanie dlho spomaľovala predovšetkým pracovná zaneprázdnenosť oboch predstaviteľov hlavných úloh, Benedicta Cumberbatcha (Sherlock) a Martina Freemana (Watson). Vlani seriál získal sedem cien Primetime Emmy vrátane trofejí pre Cumberbatcha a Freemana a taktiež Stevena Moffata v kategórii Najlepší scenár miniseriálu, televízneho filmu alebo dramatického špeciálu.



©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

20 to 25 II.

20 to 25 II.



Snaha zaviesť kvóty pre slovenskú hudbu v rádiách je slabé hrdinstvo ministra kultúry Mareka Maďariča (Smer-SD), myslí si poslanec NR SR Alojz Hlina (KDH).
Minister sa podľa jeho slov nezapíše do pamäti ako človek presadzujúci kvóty, ale ako ten, čo ostrejšie nevystupoval proti výstavbe garáží na hradnom vŕšku, na ktorom sa nachádzajú rímske pamiatky. Povedal to dnes v rozprave o zákone k vysielaniu a retransmisii Hlina.
"Novela je ľúbivá a ja osobne si nedovolím byť úplne proti nej. Zo strany vlády je to kalkul čisto pred voľbami," povedal Hlina. Poslanec si myslí, že aj keby dal Maďarič postaviť sochu Hviezdoslava do každej dediny, jeho imidžu spojeného s garážami by to už nepomohlo.
"Vaše vystúpenie bolo nekorektné a hulvátske. Ste táraj, krikľúň a politická prostitútka, ktorá z čistého kalkulu začínala pri mládeži HZDS, votrela sa do OĽaNO, potom si založila vlastnú stranu a nakoniec sa tlačí niekde ku KDH," povedal minister kultúry Marek Maďarič. Hlinovo vystúpenie označil za emotívne a "nie k veci". "Ak máte podozrenie, že boli zničené pamiatky, tak podajte trestné oznámenie. Ja taký pocit nemám," odkázal minister.
Vystúpenie Hlinu sčasti kritizoval aj Jozef Viskupič (OĽaNO). "Počas vystúpenia si k zákonu povedal len to, že sa voči nemu nedá úplne namietať, nič iné," podotkol. Súhlasil však, že zo zákona sa urobila predvolebná téma.


Copyright © TASR 2015

20 to 25

20 to 25



V slovenských rádiách sa hrá menej než desať percent domácej produkcie. Ročne pritom vyjde na CD nosičoch okolo 1300 nových slovenských diel. Povedal to dnes minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) v rozprave k novele zákona o vysielaní a retransmisii, ktorá zavádza kvóty pre domácu tvorbu v rádiách.
"Kde máme hrať slovenskú hudbu, ak nie v našich rádiách? Nevidím nič zlé na tom, že našim hudobníkom budú chodiť tantiémy. Rádiá podporujú zahraničné vydavateľstvá a je mi ľúto, že viac slovenskej hudby v našom éteri musíme pretlačiť do zákona," povedal.
Poslanec Viliam Novotný (nezaradený) kvóty kritizuje. Je to podľa neho nezmyselné. "Podľa výpočtov vychádza, že v súkromnom rádiu bude každá tretia pesnička slovenská a vo verejnoprávnom vysielaní by šlo o každú druhú. Naplniť éter kvalitnou hudbou, ktorá bude konkurovať anglosaskej, je nemožné, kvóty sú neprimerane vysoké," uviedol. Na porovnanie poukázal na 40-percentné kvóty pre domácu produkciu vo Francúzsku. Asi 500 miliónov francúzsky hovoriacich ľudí nevyprodukuje podľa jeho slov toľko hudby, aby mohla ísť jedna ku jednej k tej anglosaskej. "Nemusím sa už ďalej hrať s číslami, aby každému došlo, že v éteri sa budú musieť hrať stále dookola staré slovenské pesničky, ktoré som za socializmu počúval ešte ako mladý. Kvalita vysielania bude klesať," podotkol. Za kvótami vidí snahu zakryť kauzy "typu Váhostav a schránkové firmy či zabezpečiť tantiémy pre zabudnutých umelcov".
Maďarič Novotnému oponoval. "Novela predsa hovorí o tom, že z kvót majú jednu pätinu tvoriť nové pesničky, o akej starej hudbe zo socializmu to hovoríte?" Novotného reči o Váhostave pohoršili Dušana Bublavého (Smer-SD). "Spájať tento návrh s korupciou je scestné," myslí si. Ján Senko (Smer-SD) si myslí, že poslucháči slovenskú hudbu chcú. Poukázal na "prieskum jednej agentúry", ktorá ukázala, že ľudia vyšší podiel slovenskej hudby v rádiách neodmietajú. "Zákon prispeje k rozvoju domácej tvorby," povedal.
Martin Poliačik (SaS) dodal, že hoci slovenskú tvorbu podporuje a sám ju často počúva, kvóty neschvaľuje. "Zamedzí sa nimi totiž priestor kvalitnej zahraničnej tvorbe v éteri," dodal.
Súkromné rádiá budú musieť podľa návrhu od apríla budúceho roka vyčleniť najmenej 20 percent a od roku 2017 najmenej 25 percent vysielacieho času mesačne pre slovenskú hudbu. V prípade verejnoprávneho rozhlasu to bude najskôr 30 a potom minimálne 35 percent. Takýto podiel má dosiahnuť na každom zo svojich okruhov. Z toho aspoň jednu pätinu majú tvoriť nové pesničky. Do stanoveného podielu sa započítajú iba tie, ktoré odznejú od 06.00 do 24.00 h.


Copyright © TASR 2015

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

SLOVAK MEDIA LAW NEWS



Súkromné rádiá zrejme budú musieť od apríla budúceho roka vyčleniť najmenej 20 percent a od roku 2017 najmenej 25 percent vysielacieho času mesačne pre slovenskú tvorbu. Vyplýva to z návrhu novely zákona o vysielaní a retransmisii z dielne ministerstva kultúry (MK), o ktorom diskutujú poslanci na úvod desiateho rokovacieho dňa 53. schôdze NR SR.
V prípade verejnoprávneho rozhlasu to bude najskôr 30 a potom minimálne 35 percent. Takýto podiel má dosiahnuť na každom zo svojich okruhov. Z toho aspoň jednu pätinu majú tvoriť nové pesničky. Teda tie, ktoré sú vysielané do piatich rokov od svojho prvého uvedenia na verejnosti. Výnimku budú mať tie stanice, ktorých programové zameranie takéto kvóty úplne vylučuje.
Do stanoveného podielu sa budú započítavať iba tie pesničky, ktoré odznejú v éteri od 06.00 do 24.00 h. Tým sa zabráni, aby sa zaraďovali do vysielania v najmenej atraktívnom čase. Za slovenské hudobné dielo sa považuje také, ktorého najmenej jeden autor hudby alebo textu alebo výkonný umelec tohto diela má alebo mal trvalý pobyt na území SR.
Novela prináša aj ďalšie novinky. Nimi sa má zlepšiť prístup sluchovo a zrakovo postihnutých ľudí k vysielaným programom. Kábloví a televízni prevádzkovatelia tak budú musieť poskytovať k programom či reláciám aj titulky, tlmočenie do posunkovej reči pre nepočujúcich a hlasové komentovanie pre nevidiacich. "Nakoľko v súčasnosti dochádza v praxi k situácii, keď vysielateľ síce odvysiela program, ktorý je sprevádzaný titulkami alebo hlasovým komentovaním, no pri prenose vysielania prevádzkovateľom retransmisie sa tento program dostane ku koncovému užívateľovi bez nich," vysvetľuje MK.
Zabezpečiť titulkami alebo hlasovým komentovaním budú musieť aj slovenské audiovizuálne dielo alebo audiovizuálne dielo v slovenskej pôvodnej jazykovej úprave aj ich distributéri. Nebude sa to vzťahovať na diela verejne rozširované pred 1. januárom 2016. Ako presne budú titulky vyzerať, bude riešiť vyhláška ministerstva.
Na poslancov dnes čakajú aj ďalšie návrhy MK. Ide o nový zákon o kultúrno-osvetovej činnosti a autorský zákon.



Copyright © TASR 2015

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS



Preberanie obsahu na internete získalo na Slovensku jasné etické pravidlá. Vyplývajú z kódexu preberania obsahu na internete, k dodržiavaniu ktorého sa začiatkom apríla tohto roka zaviazali všetci členovia združenia Interactive Advertising Bureau (IAB) Slovakia. Kódex dnes po trojmesačnom prechodnom období vstupuje do reálneho života. "Cieľom kódexu je štandardizovať slovenský internetový trh v oblasti preberania a označovania cudzieho obsahu," agentúru SITA o tom informovala projektová manažérka IAB Slovakia Denisa Bartová. Pretože kódex je zložitý právny dokument, Etická komisia IAB Slovakia z neho vytvorila zjednodušený extrakt šiestich základných princípov preberania obsahu na internete. Kódex, ktorého finálne znenie schválilo Valné zhromaždenie IAB Slovakia 15. júna, musia dodržiavať všetci členovia IAB Slovakia, všetky médiá merané vo výskume AIMmonitor a signatári, ktorí sa k nemu dobrovoľne prihlásia.
Medzi šesť základných princípov preberania obsahu na internete patrí ako prvé pravidlo, že každý obsah (text, obrázok, video) uverejnený na internete má svojho vlastníka alebo správcu autorských práv. Kódex ďalej pripomína, že bez súhlasu držiteľa práv možno odkazovať na cudzí obsah bez použitia podstatných znakov diela napríklad odkazom s využitím titulku článku. Použitie väčšej časti diela si už vyžaduje súhlas držiteľa práv. V tejto súvislosti medzi iným zdôrazňuje, že používanie cudzieho obsahu v rámci krátkej citácie pri recenzovaní diela alebo pri informovaní o aktuálnych spravodajských udalostiach musí byť v súlade s Autorským zákonom. IAB Slovakia zároveň upozorňuje na dlhodobý problém preberania obsahu z verejne dostupných sociálnych médií a v tejto súvislosti medzi základné etické zásady preberania obsahu na internete zaradilo aj tzv. embedovanie (zdieľanie obsahu pomocou tzv. embed kódu). “Vkladať videá, mapy a ďalší obsah do vlastného obsahu tzv. embedovaním, keď sa prevzatý obsah zobrazuje pomocou kódu poskytovaného na tento účel pôvodcom obsahu, je možné aj bez súhlasu držiteľa práv. V každom prípade je nutné dodržiavať obchodné podmienky poskytovateľa kódu,“ píše o problematike v druhom zo šiestich základných princípov preberania obsahu na internete. Tretí princíp vyplývajúci z kódexu preberania obsahu na internete sa týka uvádzania zdroja. "S výnimkou odkazovania bez použitia podstatných znakov diela musím v každom prípade prevzatia cudzieho obsahu uviesť zdroj." Zároveň však "uvedenie zdroja nezbavuje povinnosti zabezpečiť, aby prevzatím obsahu neboli porušené práva jeho pôvodcu," píše sa v tlačovej správe IAB Slovakia. Štvrtý princíp etického kódexu preberania obsahu z internetu hovorí o citovaní a medzi iným uvádza, že "pri citovaní alebo inom preberaní cudzieho obsahu a uvádzaní zdroja uprednostním pôvodný zdroj pred stránkami, ktoré už obsah od niekoho prevzali". Piate pravidlo upozorňuje na to, že "zaplatením prístupu k obsahu na spoplatnenom serveri mi nevzniká právo na ďalšie zverejňovanie takto získaného obsahu". Výnimkou sú prípady dohody na ďalšom šírení kúpeného obsahu, napríklad zaplatením prístupu do fotobanky. "Za obsah vytvorený používateľmi, napríklad v diskusných fórach alebo blogoch, je zodpovedný aj prevádzkovateľ média," znie úvod šiesteho základného princípu preberania obsahu na internete.
Členov Interactive Advertising Bureau (IAB) Slovakia viedli k vzniku Kódexu preberania obsahu na internete praktiky niektorých médií s nedovoleným kopírovaním a publikovaním autorsky nevysporiadaného obsahu. "Publikovanie a často aj komerčné využívanie autorsky nevysporiadaných textov, fotografií a videí poškodzuje nielen záujmy ich autorov. Presmerovanie časti finančných tokov do neeticky podnikajúcich médií spôsobuje, že poctivým subjektom ostáva menej zdrojov na výrobu kvalitného pôvodného obsahu. A to je v konečnom dôsledku proti záujmom čitateľa či diváka," píše sa v dnes zverejnenej tlačovej správe IAB Slovakia. Členovia IAB Slovakia začali na kódexe pracovať ešte vlani. Dohľad nad dodržiavaním kódexu je v kompetencii Etickej komisie IAB Slovakia, ktorej predsedom je Jaroslav Matyáš zo spoločnosti Trend Holding. Podľa neho sa už v prechodnom období platnosti Kódexu zlepšili vzťahy medzi kľúčovými médiami. Padajú posledné zábrany priznávať zdroj z konkurenčného portálu a odkazovať naň. "Naším cieľom nie je sankcionovať nevýznamné porušenia, ale pomôcť identifikovať médiá, ktoré majú na neetickom preberaní obsahu postavenú zásadnú časť svojho podnikania," cituje tlačová správa Matyáša. Kódex je verejný dokument a IAB Slovakia uvíta iniciatívu každého subjektu, ktorý sa ním bude dobrovoľne riadiť.
Na dodržiavanie kódexu dohliada Komisia pre dohľad nad dodržiavaním kódexu, ktorú zriadilo IAB. Etická komisia má v prvom rade tvoriť štandardy etického správania vo forme pravidiel a vykonávať dohľad nad ich dodržiavaním. "V praxi to znamená, že jednotlivé kódexom zaviazané subjekty by si mali nastaviť vzťahy a riešiť vzájomné spory v oblasti preberania a označovania obsahu s odvolaním sa na vytvorené pravidlá a následne, v prípade nejasností, sa obrátiť na etickú komisiu. V kompetencii komisie je posudzovať súlad obsahu médií s pravidlami kódexu, vydávať odporúčania, vysvetlenia a stanoviská zaviazaným subjektom, vykonávať kontroly, a predkladať návrhy správnej rade, ktorá ich následne predkladá na schválenie valnému zhromaždeniu IAB Slovakia," dodáva sa v tlačovej správe.
IAB Slovakia (predtým Asociácia internetových médií) vznikla v máji 2005 ako združenie subjektov pôsobiacich na slovenskom internetovom trhu, ktorého hlavným cieľom je zabezpečiť informovanosť o internete a možnostiach jeho využitia ako reklamného média. V súčasnosti má IAB Slovakia 37 členov. Viac o jej poslaní a práci možno nájsť na jej webstránke http://www.iabslovakia.sk.


©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Dedička hotelového impéria Paris Hilton sa chce súdiť s tvorcami egyptskej televíznej šou. Tí sa ju zo žartu snažili presvedčiť, že lietadlo, v ktorom sedí, havaruje. Informoval o tom portál TMZ. Tridsaťštyriročná rodáčka z New Yorku však vtip neprijala s pochopením. Hilton tvrdí, že keď pilot počas letu nad Dubajom predstieral problémy s motormi a lietadlo začalo prudko klesať, mala naozaj strach o svoj život. Nemala ani len tušenia, že ide o žart a očakávala, že stroj spadne do mora. V lietadle sa totiž spustil alarm a jeden pasažier dokonca opustil palubu. Podľa nemenovaných zdrojov má Hilton od incidentu strach z lietania, pričom doteraz sa takto prepravovala bežne. Oslovila preto už svojich právnikov, ktorí sa zhodli na tom, že utrpela emocionálnu ujmu.
Paris Hilton je vnučkou Williama Barrona Hiltona a pravnučkou Conrada Hiltona, ktorý v roku 1946 založil sieť hotelov Hilton. V roku 2003 ju preslávila erotická nahrávka, v ktorej účinkuje spolu so svojím vtedajším priateľom Rickom Salomonom. Okrem nej sa však do povedomia verejnosti dostala aj vďaka televíznej šou The Simple Life (2003 - 2007). Zahrala si tiež v snímkach Zoolander (2001), Život s Helen (2004), Múzeum voskových figurín (2005), Trhni si! (2006), Repo: Genetická opera! (2008) alebo Kráska a tá druhá (2008). Ako speváčka debutovala v roku 2006 albumom Paris, ktorý sa v americkom rebríčku Billboard 200 dostal na šiestu priečku. Má tiež vlastnú módnu značku.

Anglickému televíznemu moderátorovi Jeremymu Clarksonovi je ľúto, že už nebude súčasťou motoristického programu Top Gear. Päťdesiatpäťročný rodák z Doncasteru to v nedeľu uviedol na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter. Urobil tak krátko po tom, ako televízia BBC Two odvysielala epizódu, v ktorej sa posledný raz predstavil ako moderátor. "Veľká vďaka za vašu podporu a povzbudenia počas všetkých tých rokov. Mrzí ma, že sa to skončilo takto," napísal Clarkson, ktorý prišiel o miesto v marci po tom, ako napadol jedného z producentov programu Oisina Tymona. Jeho kolegovia Richard Hammond a James May následne oznámili, že s BBC nepredĺžia kontrakty.
Sedemdesiatpäťminútový špeciál pozostával z dvoch častí. Zostrihali ich zo záberov, ktoré nakrútili ešte pred Clarksonovým suspendovaním. Použili v nich aj komentáre, ktoré moderátor nahral bezplatne po tom, ako vedenie BBC rozhodlo, že mu neobnoví zmluvu. "Zdravím vás, vitajte pri tom, čo zostalo z Top Gearu," povedal v úvode šou May. "Ďakujeme vám, že ste nás sledovali a dovidenia," rozlúčil sa zase v závere relácie. Zbohom povedal aj Hammond, ktorý na Twitteri neskôr označil pôsobenie v relácii za "úžasné dobrodružstvo", a následne sa na obrazovkách objavili záverečné titulky. Dvojdielne finále Top Gearu so spomínanou trojicou moderátorov je zrejme najúspešnejšou epizódou v histórii šou. Prekonala totiž hranicu 8,35 milióna divákov a diváčok, ktorú dosiahli v decembri 2007, keď sa v programe objavil Lewis Hamilton.
Incident, pre ktorý musel Clarkson odísť, sa odohral 4. marca. Moderátor napadol spomínaného producenta, pretože mu po nakrúcaní nezabezpečil teplé jedlo. Tymon, ktorý mal zranené ústa, sa následne sám odviezol do nemocnice, pričom si myslel, že príde o prácu. Na moderátora preto ani nepodal oficiálnu sťažnosť vedeniu BBC. To sa o incidente dozvedelo až od samotného Clarksona, ktorého 10. marca suspendovali na neurčito, pričom pozastavili aj vysielanie Top Gearu. Fanúšikovia relácie na toto rozhodnutie zareagovali spustením online petície, prostredníctvom ktorej žiadali Clarksonov návrat. Podpísalo ju viac než milión ľudí. Vedenie BBC taktiež spustilo vyšetrovanie, ktoré viedol riaditeľ BBC Scotland Ken McQuarrie. Ten výsledky odovzdal generálnemu riaditeľovi Tonymu Hallovi, ktorý 25. marca oznámil, že s Clarksonom pre porušenie interných predpisov neobnovia kontrakt. O niekoľko hodín neskôr dostal Hall e-mail, v ktorom sa mu vyhrážali smrťou. Top Gear bude na BBC pokračovať aj naďalej. Novým hlavným moderátorom bude Chris Evans. Starý tím, ktorý stál za reláciou, v súčasnosti uvažuje, že uzavrie zmluvu s inou televíziou. Do úvahy pripadá aj spoločnosť Netflix.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

30. 6. 2015

PR manažérkou spravodajskej televízie TA3 bude Martina Mečiarová

PR manažérkou spravodajskej televízie TA3 
bude Martina Mečiarová

 Martina Mečiarová sa na novej pozícii od 1. júla chce zamerať najmä na promovanie relácií a ľudí v televízii, ako aj na aktivity Nadácie TA3. Okrem toho bude zabezpečovať komunikáciu spravodajskej televízie s ostatnými médiami.
Martina Mečiarová vyštudovala slovenský jazyk a literatúru s estetikou na Filozofickej fakulte Prešovskej univerzity. V mediálnej oblasti pôsobí od roku 2001 ako rozhlasová a televízna moderátorka, kde získala bohaté skúsenosti. Od roku 2015 pracuje v televízii TA3 ako dramaturgička relácie Rozhovory cez polnoc.

Na svätého Jána nie je noc žiadna

Na svätého Jána nie je noc žiadna


Jednotka lepšie
Dvojka lepšie.   
Spolu lepšie - 12.70 % .


Markíza  lepšie.
TV Doma rovnako.
DAJTO  lepšie.
Spolu  lepšie a nad tridsať  - 30.20%

JOJ horšie.
JOJ PLUS lepšie.
WAU lepšie.
SENZI rovnako.
RIK rovnako- nikto
Spolu lepšie- 22.50%

TA 3 rovnako. 


Jednotka - 10.50 % ;
Dvojka - 2,20 % ;
Markíza - 21.50 % ;
TV DOMA - 5.50 % ;
DAJTO- 3.20%
TV JOJ – 16.20 % ;
JOJ PLUS- 3.80 % ;
WAU -1.90 %;
SENZI- 0.60 %
RIK -0,0%
TA 3 - 1.90 %

RADA RTVS

RADA RTVS
Novou programovou štruktúrou televíznej Dvojky aj správou o stave výberu úhrad za služby verejnosti poskytované RTVS za I. polrok sa zaoberala Rada RTVS na dnešnom poslednom predprázdninovom zasadnutí.
Zmeny v typovej vysielacej štruktúre Dvojky sú reakciou na časté výpadky programu pre aktuálne zaraďovanie športových prenosov. Tie sa zaraďujú na obidva okruhy. V súčasnosti je Dvojka profilovaná ako okruh v priebehu dňa zameraný na špecifické a záujmové skupiny a večer pre náročného diváka.
Nová typová štruktúra Dvojky vytvára od jesene programové celky – tematické bloky, ktoré pri aktuálnom zaradení športového prenosu možno ľahšie preplánovať. Obsah doterajších vysielacích okien sa nemení, iba sú zostavené do programových blokov v čiastočne zmenenom vysielacom čase.
Počas týždňa – od pondelka do štvrtka, ide predovšetkým o dokumentárno-publicistický a spravodajský obsah a všetky filmové bloky sú sústredené na víkend. Filmový víkend otvára v piatok v hlavnom vysielacom čase TV seriál z archívu Slovenskej televízie v digitalizovanej podobe. Po skončení seriálu to bude publicistický dokument z dlhodobého cyklu Família a po ňom Európske kino. V sobotu v hlavnom čase budú vysielané české a slovenské filmy v rámci okna Na križovatke SK-CZ, po nich talkšou Anjeli strážni a kultový seriál zo zahraničnej produkcie, neskoro večer Filmový klub. Nedeľný program otvára duchovné Slovo, za ním Dielo z depozitára a zahraničný seriál pre náročného diváka. Výberovému divákovi je určené aj vysielacie okno Kino na Dvojke a poslednú nedeľu v mesiaci záznam divadelného predstavenia v rámci cyklu Divadlo nás baví.
Rada sa zaoberala aj správou o stave výberu úhrad za služby verejnosti poskytované RTVS za I. polrok 2015. Výber úhrad za prvý polrok predstavuje sumu 40.786.000 eur, z toho 33.495.000 eur úhrada za domácnosti a 7.291.000 eur za výber od zamestnávateľov. Neplatičom zaslala RTVS výzvy na úhradu poplatkov. Platitelia novovzniknutých a neevidovaných domácností môžu realizovať úhradu prostredníctvom služby SIPO aj platobnou kartou či úhradou cez mobilný telefón.
Podľa slov generálneho riaditeľa Václava Miku nie je finančná situácia udržateľná. „Pokiaľ na Slovensku je mesačná úhrada za domácnosť 4,64 eura, v Chorvátsku je to cez 11 euro, v Slovinsku 12,75 eura a v susednej Českej republike viac ako sedem eur, ale za dvojnásobok domácností.“
Riaditeľ Sekcie programových služieb STV Tibor Búza k novej programovej štruktúre Dvojky pre TASR povedal: „Cieľom je potreba dať zmysluplnejšiu štruktúru Dvojke, pretože tá je často atakovaná programovými zmenami, veľkými športovými eventami. To znamená, že keď príde športový event typu Tour de France, tak sa celý pôvodný programový blok odsunie a môžeme ho nahradiť aktuálnym športovým eventom. Ak nás atakujú diváci, že večer prídu deti o veľké detské predstavenie, celé je to nastavené tak, že na druhý deň ráno ho odvysielame, aj keď nebolo uvedené v premiére. Filmová a seriálová tvorba, ktorá je veľmi žiadaná, určená náročnému divákovi, tá je presunutá skôr na piatok a víkend tak, aby si diváci mohli počkať na ten svoj film aj po 22. hodine.“

Copyright © TASR 2015