30. 6. 2015

RADA RTVS

RADA RTVS
Novou programovou štruktúrou televíznej Dvojky aj správou o stave výberu úhrad za služby verejnosti poskytované RTVS za I. polrok sa zaoberala Rada RTVS na dnešnom poslednom predprázdninovom zasadnutí.
Zmeny v typovej vysielacej štruktúre Dvojky sú reakciou na časté výpadky programu pre aktuálne zaraďovanie športových prenosov. Tie sa zaraďujú na obidva okruhy. V súčasnosti je Dvojka profilovaná ako okruh v priebehu dňa zameraný na špecifické a záujmové skupiny a večer pre náročného diváka.
Nová typová štruktúra Dvojky vytvára od jesene programové celky – tematické bloky, ktoré pri aktuálnom zaradení športového prenosu možno ľahšie preplánovať. Obsah doterajších vysielacích okien sa nemení, iba sú zostavené do programových blokov v čiastočne zmenenom vysielacom čase.
Počas týždňa – od pondelka do štvrtka, ide predovšetkým o dokumentárno-publicistický a spravodajský obsah a všetky filmové bloky sú sústredené na víkend. Filmový víkend otvára v piatok v hlavnom vysielacom čase TV seriál z archívu Slovenskej televízie v digitalizovanej podobe. Po skončení seriálu to bude publicistický dokument z dlhodobého cyklu Família a po ňom Európske kino. V sobotu v hlavnom čase budú vysielané české a slovenské filmy v rámci okna Na križovatke SK-CZ, po nich talkšou Anjeli strážni a kultový seriál zo zahraničnej produkcie, neskoro večer Filmový klub. Nedeľný program otvára duchovné Slovo, za ním Dielo z depozitára a zahraničný seriál pre náročného diváka. Výberovému divákovi je určené aj vysielacie okno Kino na Dvojke a poslednú nedeľu v mesiaci záznam divadelného predstavenia v rámci cyklu Divadlo nás baví.
Rada sa zaoberala aj správou o stave výberu úhrad za služby verejnosti poskytované RTVS za I. polrok 2015. Výber úhrad za prvý polrok predstavuje sumu 40.786.000 eur, z toho 33.495.000 eur úhrada za domácnosti a 7.291.000 eur za výber od zamestnávateľov. Neplatičom zaslala RTVS výzvy na úhradu poplatkov. Platitelia novovzniknutých a neevidovaných domácností môžu realizovať úhradu prostredníctvom služby SIPO aj platobnou kartou či úhradou cez mobilný telefón.
Podľa slov generálneho riaditeľa Václava Miku nie je finančná situácia udržateľná. „Pokiaľ na Slovensku je mesačná úhrada za domácnosť 4,64 eura, v Chorvátsku je to cez 11 euro, v Slovinsku 12,75 eura a v susednej Českej republike viac ako sedem eur, ale za dvojnásobok domácností.“
Riaditeľ Sekcie programových služieb STV Tibor Búza k novej programovej štruktúre Dvojky pre TASR povedal: „Cieľom je potreba dať zmysluplnejšiu štruktúru Dvojke, pretože tá je často atakovaná programovými zmenami, veľkými športovými eventami. To znamená, že keď príde športový event typu Tour de France, tak sa celý pôvodný programový blok odsunie a môžeme ho nahradiť aktuálnym športovým eventom. Ak nás atakujú diváci, že večer prídu deti o veľké detské predstavenie, celé je to nastavené tak, že na druhý deň ráno ho odvysielame, aj keď nebolo uvedené v premiére. Filmová a seriálová tvorba, ktorá je veľmi žiadaná, určená náročnému divákovi, tá je presunutá skôr na piatok a víkend tak, aby si diváci mohli počkať na ten svoj film aj po 22. hodine.“

Copyright © TASR 2015