25. 8. 2012

RTVS NEWS

RTVS NEWS


Pri príležitosti sviatku Panny Márie Kráľovnej odvysiela Rozhlas a televízia Slovenska v nedeľu 26. augusta 2012 o 10.00 hod. na Dvojke priamy prenos Slávnostnej sv. omše z pútnického miesta Studnička vo farnosti Nová Ves nad Žitavou. Slávnosti predsedá nitriansky biskup Mons. Viliam Judák. Koncelebrujú správca farnosti Mgr. Pavol Vaňo a vrábeľský dištriktuálny dekan Dr. Miloš Krasňanský.
Svätá omša je vyvrcholením Hlavnej mariánskej púte, ktorá sa na Studničke koná každoročne v nedeľu po sviatku Panny Márie Kráľovnej za účasti pútnikov zo širokého okolia. Sviatok pripomína, že Panna Mária je Matkou Kráľa všetkých kráľov, Božieho Syna - Ježiša Krista.
Pútnický areál Studnička sa nachádza v západnej časti novoveského chotára. V blízkosti lurdskej jaskyne vyviera prameň osviežujúcej vody, ktorý - podľa legendy - vytryskol v 19. storočí a pastierovi oviec ho ukázala Božia Matka držiaca za ruku dieťa. Nad prameňom tvoria živý chrám koruny troch líp a javora, ktoré ako prejav vďaky zasadil Jakub Remiš po prvej svetovej vojne, keď sa z ruského zajatia vrátili muži z obce. Veriaci navštevovali Studničku počas celého obdobia totalitného komunistického režimu a po jeho páde sa pričinili o ďalší rozvoj pútnického miesta.
Úcta k Panne Márii Kráľovnej siaha až do prvého tisícročia; pre celú cirkev ho ustanovil pápež Pius XII. v roku 1954 pri príležitosti stého výročia vyhlásenia dogmy o Nepoškvrnenom počatí Panny Márie.

Zomrela Valéria Agócs

Zomrela Valéria  Agócs




Dnes ráno, po ťažkej chorobe zomrela vo veku 66 rokov Valéria  Agócs , ktorá dlhé roky pôsobila v maďarskej redakcii Slovenského rozhlasu.
Získala poslucháčske ocenenie Krištáľový mikrofón ako najobľúbenejšia moderátorka okruhu Rádia Patria Bratislava.
Valéria Agócs bola členkou a neskôr / od 4. marca 2003 do 14. januára 2009 / aj predsedníčkou Rady pre vysielanie a retransmisiu.

24. 8. 2012

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA
„ Izrael je umelým útvarom na Blízkom východe, ktorý sa však raz stratí. Izrael je falošný sionistický výrastok, ktorý sa raz stratí z geografického priestoru.. Podpora Palestínčanov je ore Iráncov náboženskou povinnosťou a piatkové demonštrácie budú úderom pre nepriateľov islamu a Palestíny".
ajatolláh Alí Chameneí

 "Pre médiá a ostatných, ktorí píšu o tom, či sú moje kožuchy pravé alebo nie - prosím, nezabudnite spomenúť módny dom Hermes. Ďakujem !  Chcem, aby ste vedeli, že mi veľmi záleží na vašich pocitoch a názoroch a vždy budem podporovať vaše životné filozofie. Nepodporujem však násilnícke, urážlivé a detinské kampane za akúkoľvek vec. Už vôbec nie za tú, ktorú rešpektujem - práva zvierat. Rozhodla som sa, že nebudem komentovať, či sú moje kožušiny falošné alebo nie, lebo je pokrytecké nepriznať sa k pytónovi, pštrosovi, krave, teľaťu, aligátorovi, ktorých som už mala na sebe, a to ani nespomínam mäso. Vy vidíte mŕtvolu, ja vidím nesmrteľný umelecký kúsok. Rešpektujem vaše názory, tak vy rešpektujte moje . A tým, ktorí rozpútavajú kampane - šetrite svoju múku na chlieb pre deti, ktoré sú hladné. A Kim Kardashian je úžasná.“
Lady Gaga
 
 
"O týždeň budeme hovoriť o tom, ako bývať vo svojom, keď na to nemáme."
Dominika Hyriaková, TA 3, Peňaženka

"Behať v sedempalcových Louboutinoch sa nevypláca. Prahu teraz budem nosiť na tvári.".
Mel B zo skupiny Spice Girls


"Madonna bola slovne varovaná, aby sa správala v súlade so zákonom, a ona to ignorovala. Tak teraz budeme rozprávať rečou peňazí. Samozrejme, morálne škody a utrpenie je ťažké zmerať, ale možno ľudia, ktorí zarábajú peniaze bez ohľadu na morálne pravidlá, toto lepšie pochopia.“
Darja Dedovová, aktivistka proti homosexualite


"Niekto zrejme nevidí súvislosť, ale po Madonninom koncerte sa nejaký chlapec možno stane gejom a nejaké dievča lesbičkou, dôsledkom bude menej narodených detí a táto veľká krajina si potom nemôže brániť hranice - mne to spôsobuje morálne utrpenie."
Alexej Kolotkov , aktivista proti homosexualite


"Ženské telo vie, ako si pomôcť a zabrániť tehotenstvu po znásilnení. Ženy majú biologickú obranu, ktorá zabráni otehotneniu po znásilnení, v dôsledku čoho nepotrebujú mať zákonné právo na interrupciu. Z toho, čo som pochopil od lekárov, sa mi zdá, že k otehotneniu po znásilnení dochádza skutočne zriedkavo. Ale predpokladajme, že k nemu dôjde. Myslím si, že by mal existovať nejaký trest, ale potrestaný by mal byť páchateľ znásilnenia, a nie dieťa."
Todd Akin,  kongresman za Missouri


„ Dívčí kapela s názvem Kundí orgie věrna svému názvu předváděla soulož na oltáři křesťanského chrámu, aby si udělala reklamu. Teď má opletačky se zákonem. Šiky pokrokových novinářů zvedly svůj mocný hlas a volají “pusťte sestry domů !“
Ladislav Jakl, tajomník prezidenta Českej republiky


"Väčšinu času sedím v lietadle na svojom mieste sťaby skamenený a čakám na to, že sa zrútime. Je úplne jedno, ako intenzívne sa tým zaoberám, na smrti jednoducho nedokážem nájsť nič pozitívneho."
Woody Allen

"Pani Eva hlboko spolucíti s pozostalými obetí. Úlohou expertov bude zistiť, čo spôsobilo túto tragédiu. Mohla to byť technická chyba alebo porušenie pravidiel cestnej premávky iným autom - samozrejme, mohla to byť aj chyba mojej klientky."
Gábor Tóth obhajca Evy Varholíkovej Rezešovej







23. 8. 2012

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS



Ruská spravodajská televízia RT vysielajúca v anglickom jazyku získala tento rok nomináciu na medzinárodné televízne ceny Emmy v kategórii spravodajstvo. Oznámila to dnes na svojej internetovej stránke americká Medzinárodná akadémia televíznych umení a vied, ktorá toto prestížne ocenenie udeľuje.
Ruskú televíziu nominovali za jej spravodajské pokrytie pouličných protestov hnutia Occupy Wall Street.
"Hnutie Occupy sa 15. októbra 2011 rozšírilo do celého sveta. Začalo v New Yorku, kde si demonštranti, nespokojní so spôsobom, ako ich vlády spravujú ekonomiku, rozložili stany pred budovou burzy cenných papierov. RT pomohla tlmočiť odkaz demonštrantov celému svetu," konštatovali organizátori po zverejnení nominačného zoznamu.
Ako uviedla agentúra RIA Novosti, okrem RT je v rovnakej kategórii nominovaná panarabská televízia al-Džazíra za spravodajstvo o povstaní v Líbyi, japonská televízia NHK za informácie o zemetrasení v Japonsku v marci 2011 a brazílska TV Globo za spravodajstvo o ničivej vlne dažďov a zosuvov pôdy v Brazílii začiatkom roka 2011.


Copyright © TASR 2012



Ekvádorský prezident Rafael Correa chce mať posledné slovo pri rozhodnutí, či jeho krajina vyhostí bieloruského blogéra a bývalého armádneho dôstojníka Aljaksandra Barankova späť do Bieloruska. Bývalý kapitán ušiel do Ekvádora v roku 2009 po tom, čo ho bieloruské úrady obvinili zo sprenevery. Obvinenie pokladá Barankov za pomstu za protivládne blogy, v ktorých písal o rozsiahlej korupcii vo vláde. Ekvádor mu udelil v roku 2010 azyl, no Minsk požiadal o jeho vydanie, o čom momentálne rozhoduje ekvádorský súd. Barankov tvrdí, že v Bielorusku by mu mohol hroziť trest smrti za vlastizradu. "Ekvádor nevydá človeka, ktorého život je ohrozený," vyhlásil námestník ministerstva zahraničných vecí Marco Albuja. V prípade, ak súd rozhodne o vydaní Barankova, prezident Correa by mohol toto rozhodnutie zvrátiť.
 

©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
Cosmopolis



22. 8. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Bývalá riaditeľka Slovenskej pošty Marcela Hrdá nastúpila pred niekoľkými dňami na pozíciu riaditeľky najväčšej českej mediálnej agentúry Médea, ktorá patrí podnikateľovi Jaromírovi Soukupovi. Informoval o tom český denník Lidové noviny. "Nebudem sa vyjadrovať, to sú súkromné záležitosti,“ vyhlásila pre Lidové noviny Hrdá.Hrdá po odchode z pozície riaditeľky Slovenskej pošty, na ktorej pôsobila štrnásť mesiacov, dostala odstupné 178 tis. eur. Oficiálnym dôvodom pre vyplatenie vysokého odstupného bolo zlepšenie hospodárskych výsledkov Slovenskej pošty, ktorá vlani znížila svoju plánovanú stratu z 12 mil. eur na 8 mil. eur pred zdanením.
Hrdá v minulosti šéfovala aj Letisku Praha či Českej pošte, odkiaľ ju podľa Lidových novin vyhodil bývalý český minister vnútra Radek John. Oficiálnym dôvodom bola nespokojnosť s jej koncepciou fungovania pošty, s výsledkami hospodárenia, ale aj preto, že pristúpila ku rušeniu pobočiek.

Sýrski vojaci dnes počas razie v Damasku zabili novinára sympatizujúceho s hnutím proti prezidentovi Bašárovi Asadovi, informovali opoziční aktivisti.

Musába Udalláha, ktorý pracoval pre štátne noviny Tišrín, zastrelili sýrski vojaci počas domovej razie v severnej časti hlavného mesta.
Správy od opozičných aktivistov nebolo možné ihneď potvrdiť, vzhľadom na kontrolu sýrskych úradov nad nezávislými médiami.
Udalláh bol jedným z najmenej 40 obetí bombardovania a iných útokov v Damasku, v ktorých sýrska armáda proti rebelom zakročila tankami a bojovými vrtuľníkmi. Podľa miestnych obyvateľov išlo o najmohutnejšie ostreľovanie v metropole, odkedy ju armáda minulý mesiac znova ovládla.
Novinár písal pod pseudonymom články na internete o tvrdých zásahoch v jeho rodnom meste Dará, kde sa začala vzbura proti prezidentovi Asadovi. Trvá už 17 mesiacov.
Jeho smrťou sa počet sýrskych žurnalistov, blogerov a spisovateľov zabitých bezpečnostnými silami počas povstania zvýšil na 54, uviedol predstaviteľ tajného Združenia sýrskych žurnalistov.


Copyright © TASR 2012



Kanadská tínedžerská hviezda Justin Bieber sa objaví v seriáli Simpsonovci (1989). Samotný spevák o tom informoval prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter. "Práve som narozprával postavu v Simpsonovcoch!!!" napísal 18-ročný Bieber a vzápätí tweet vymazal. Výkonný producent úspešného animovaného seriálu Al Jean však neskôr potvrdil, že spevák skutočne prepožičia hlas postavičke znázorňujúcej jeho samotného v jednej krátkej scéne. "Je to cameo," potvrdil pre Entertainment Weekly. "Ale všetky jeho fanúšičky by mohli sledovať každú minútu šou, predtým aj po tom, ako sa tam objaví," dodal.
Jean tiež priblížil príbeh, v ktorom sa Bieberova postava ocitne. "Bude sa snažiť uspieť v talentovej šou, v ktorej Bart hrá na klavíri, no nepostúpi," prezradil. Epizóda dostala názov The Fabulous Faker Boy a na americké televízne obrazovky sa dostane v premiére v roku 2013. Dvadsiata štvrtá sezóna populárneho seriálu odštartuje 30. septembra. Okrem Biebera sa v nej objavia hviezdy ako Natalie Portman, Anne Hathaway, Zooey Deschanel, Sarah Michelle Gellar, Edward Norton a Steve Carell.
Justin Bieber je rodákom z kanadského Londonu a na svojom konte má EP nahrávku My World (2009), štúdiovku My World 2.0 (2010), vianočný album Under The Mistletoe (2011) a najnovšiu štúdiovú nahrávku Believe, ktorá v USA vyšla 19. júna. Na album, ktorý sa v americkom rebríčku Billboard 200 stal zatiaľ najpredávanejším debutom roka, sa dostalo dovedna 13 skladieb. Prvým singlom je pieseň Boyfriend, tým druhým bude skladba As Long as You Love Me. Bieber, ktorého najväčším hitom je skladba Baby s vôbec najpozeranejším videom na YouTube, randí s americkou herečkou Selenou Gomez. Počas svojej kariéry stihol získať okrem iného jednu Brit Award, tri Juno Awards a tri nominácie na Grammy.
Informácie pochádzajú z webovej stránky AceShowbiz.com a z archívu agentúry SITA.

©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS





Rómske internetové rádio na stránke gipsy.sk nekončí. Aj keď sa prevádzkovateľ rádia vyhrážal ukončením činnosti, online vysielanie rómskej hudby pokračuje ďalej.
Jána Čonku, ktorý za projektom rádia stojí, nahnevalo, že jeho projekt nedostal dostatočnú podporu od rómskych spoluobčanov, ktorí mali prispieť k získaniu dotácie pre rádio.
Čonka sa prostredníctvom občianskeho združenia Rómske internetové rádio uchádzal o dotáciu v partnerskom programe SPPoločne. "Uchádzali sme sa o 9800 eur, ktoré sme chceli použiť na zakúpenie vlastného servera, kompletnú zmenu internetovej stránky a ďalšiu propagáciu rómskej kultúry a hudby vôbec," uviedol pre TASR Čonka.
Pre získanie dotácie sa však musel projekt zaradiť medzi tie, ktoré vo verejnom hlasovaní získajú najväčšiu podporu. To sa však nestalo. "Aj keď oficiálne výsledky hlasovania zverejníme až vo štvrtok 23. augusta, podľa počtu získaných hlasov môžeme povedať, že rómske internetové rádio grant nezíska," uviedla pre TASR Monika Lacková z Nadácie SPP, partnera programu SPPoločne.
Čonka je z tejto skutočnosti veľmi sklamaný: "Nechápem to, získali sme 1584 hlasov, no len na stránku internetového rádia chodí denne takmer 3000 ľudí," neskrýval rozčarovanie Čonka. Kvôli získaniu hlasov dokonca sám navštevoval v predchádzajúcich troch týždňoch rómske osady na Slovensku.
"Mnohí mi sľúbili, že prostredníctvom SMS hlasovania pošlú hlas, no napokon tak neurobili," povedal Čonka. Dôvodom podľa neho môže byť neporozumenie systému hlasovania či strach Rómov z toho, že ich hlasovacia SMS bude stáť veľa peňazí. "Je to ale aj dôkaz toho, že my Rómovia nevieme držať spolu," dodal Čonka, ktorý vlastné náklady na kampaň za získanie hlasov vo verejnom hlasovaní vyčíslil na približne 2000 eur.
Mesačne investuje do rádia, ktoré prevádzkuje spolu s manželkou, okolo 250 eur. "Prenájom servera, grafík, poplatky autorským zväzom," vypočítava náklady Čonka. Tvrdí, že príjem z reklamy pokryje iba malé percento nákladov. "Robím to vyslovene z vlastného presvedčenia, aby som zachoval rómsku hudbu a kultúru."
Čonka hovorí, že toto presvedčenie ho neopustilo, hoci myšlienky po neúspechu v hlasovaní boli všelijaké. Napokon sa ale rozhodol, že rádio pokračuje ďalej, aj keď bez vlastného servera a bez novej stránky. "Po štyroch rokoch od spustenia rádia ten projekt nemôžem len tak zrušiť," povedal Čonka, ktorý verí, že dotáciu na prevádzku rádia získa z prostriedkov Úradu vlády SR a programu pre rómske komunity.
Rómske internetové rádio na stránke www.gipsy.sk bolo založené pred letom 2008. Patrí medzi najnavštevovanejšie menšinové portály na Slovensku, napr. za posledný týždeň dosiahol počet návštev na stránke číslo 15 175. Konto stránky na Facebooku podporuje 2688 fanúšikov. V partnerskom programe SPPoločne bolo rádio jedným z 240 projektov, ktoré sa vo verejnom hlasovaní uchádzali o udelenie dotácie.



Copyright © TASR 2012

TOP OF THE POPS

TOP OF THE POPS




1.NOVINY TV JOJ – TV JOJ ; 2. Televízne noviny – Markíza ; 3. NAJLEPŠIE POČASIE – TV JOJ ; 4. Športové noviny – Markíza ; 5 . Šport – TV JOJ ; 6. KRIMI – TV JOJ ; 7. Pestúnka v akcii – Markíza ; 8. EXTRÉMNE PRÍPADY TV JOJ ; 9. Sultán – DOMA ; 10. Chlpatá odplata – Markíza ; 11. Keno 10 – Markíza ; 12. Súdna sieň – TV JOJ ; 13. Počasie – Markíza ; 14. KENO 10, Euromilióny ¬– Markíza ; 15. KENO 10, Loto, Joker, Loto 5 z 35 – Markíza ; 16. Indiana Jones a Kráľovstvo krištáľovej lebky- TV JOJ ; 17. Zámena manželiek – Markíza ; 18. Slečna na stráženie 2- TV JOJ ; 19. Kosti IV – TV JOJ

21. 8. 2012

Zomrel Jan Štern

Zomrel Jan Štern




Dnes zomrel vo veku 87 rokov niekdajší hovorca Charty 77, novinár a publicista Jan Štern. Za svojho života si prešiel útrapami nacistického koncentračného tábora i komunistickej totality, po roku 1989 stál pri zrode Občianskeho fóra. ČTK o úmrtí informoval jeho syn Ivan Štern.
"Pochádzal z významnej predvojnovej sociálno-demokratickej rodiny. Jeho otec, Eugen Štern, sa zásadným spôsobom podieľal na tvorbe sociálneho zákonodarstva prvej republiky," uviedol Ivan Štern.
Evžen Štern za druhej svetovej vojny zomrel v koncentračnom tábore Mauthausen. Tiež Jan Štern skončil v nacistickom koncentračnom tábore, ale podarilo sa mu uniknúť. "Sám sa po úteku aktívne zúčastnil Pražského povstania," doplnil jeho syn.
Štern bol v prvých povojnových rokoch aktívnym komunistom. Neskôr sa však so stranou rozišiel. Po zásahu armád Varšavskej zmluvy v auguste roku 1968 a následné okupácii Československa postihol Štern zákaz výkonu povolania. Až do odchodu do dôchodku potom pracoval ako čerpacie a referent u podniku Vodné zdroje.
V roku 1974 sa stal vedúcim ilegálne domáce redakcie exilového časopisu Listy, kde spolupracoval s Petrom Pithart. Členom redakčnej rady Listov bol až do svojej smrti. V roku 1985 podpísal Chartu 77 ao rok neskôr sa stal spolu s Martinom Paloušom a Annou Šabatovou jej hovorcom. "Jeho významným prínosom bol dokument Charty 77 'Priestor pre mladú generáciu'," povedal Ivan Štern . V roku 1988 sa Jan Štern tiež podieľal na založení občianskej iniciatívy Hnutia za občiansku slobodu.

V novembri 1989 sa ešte zúčastnil zakladanie Občianskeho fóra (OF) a v prvom roku existencie OF bol členom jeho rady. Potom sa už ale z verejného života stiahol a venoval sa publicistike.

Zdroj: ČT24

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

SLOVAK MEDIA

LAW NEWS
 
Ministerstvo kultúry pripravuje návrh zákona o úhrade za služby poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska (RTVS), ktorým chce ponechať platenie koncesionárskych poplatkov. Vyplýva to z návrhu, ktorý prerokuje vláda v stredu 22. augusta na výjazdovom zasadnutí v Nových Sadoch v okrese Nitra. Prijatím predloženého návrhu sa ponechá v platnosti existujúci systém financovania verejnoprávneho vysielateľa, založený na úhrade za služby verejnosti poskytované RTVS. Ide o oblasť rozhlasového a televízneho vysielania a príspevku zo štátneho rozpočtu podľa zákona o štátnom rozpočte na príslušný rozpočtový rok, poskytovaného na základe zmluvy so štátom. Ten je určený na uskutočnenie programov vo verejnom záujme, na uskutočnenie účelových investičných projektov alebo na úhradu výdavkov na zabezpečenie rozhlasového vysielania do zahraničia. Návrh zákona nadväzuje na súčasnú právnu úpravu vyberania, platenia a vymáhania úhrady.
Autori zdôvodňujú návrh snahou o zachovanie nezávislosti verejnoprávneho vysielateľa. Tá by bola podľa nich do veľkej miery ohrozená v prípade, ak by hlavným príjmom RTVS bol príspevok zo štátneho rozpočtu, od ktorého by bola existenčne závislá. "Navyše Rozhlas a televízia Slovenska v zmysle zákona poskytuje službu verejnosti v oblasti vysielania, ktorá je charakteristická tým, že je univerzálne určená verejnosti, a preto by mala byť verejnosťou taktiež financovaná," píše sa v predkladacej správe zákona. Ako sa v nej ďalej uvádza, vzájomná väzba medzi divákmi a poslucháčmi na jednej strane a RTVS na druhej strane sa vytvára tým, že sa ľudia sami podieľajú na financovaní služieb, ktoré rádiotelevízia poskytuje. Prijatie navrhovaného zákona má mať pozitívny vplyv na rozpočet verejnej správy. Jeho prijatie bude mať taktiež sociálne vplyvy. Rozhlas a televízia Slovenska zabezpečuje kvalifikovaný a špecifický, v domácom i medzinárodnom kontexte nezastupiteľný druh programovej služby vykonávanej v záujme verejnosti a v záujme zachovania a šírenia národného kultúrneho dedičstva. Význam a nezastupiteľnosť programových služieb verejnoprávneho vysielateľa sa posilňuje najmä tým, že tieto zabezpečujú napĺňanie ústavného práva občanov na informácie.
Koncesionárske poplatky sú platitelia povinný platiť vo výške 4,64 eura mesačne. Platiteľom koncesií sú fyzické osoby, ktoré sú evidované dodávateľom elektriny v evidencii odberateľov elektriny v domácnosti ako odberateľ elektriny v byte alebo v rodinnom dome. Taktiež koncesie platí zamestnávateľ, ktorý v pracovnom pomere alebo v obdobnom pracovnom vzťahu zamestnáva aspoň troch zamestnancov, pričom na účely tohto zákona sa služobný úrad posudzuje ako zamestnávateľ. Oslobodené od ich platenia sú osoby, ktoré žijú v domácnosti s ťažko zdravotne postihnutým človekom, ktorá má na adrese odberného miesta trvalé bydlisko. Koncesie tiež nemusia platiť tie osoby, ktoré sú sami ťažko zdravotne postihnuté, čo však musia oznámiť RTVS. Od povinnosti platiť poplatky sú tiež oslobodení rádiotelevízia, Telekomunikačný úrad Slovenskej republiky, ako aj Rada pre vysielanie a retransmisiu. Tiež zariadenia Zboru väzenskej a justičnej stráže, školy a školské zariadenia, nemocnice, liečebne, hospice a domy ošetrovateľskej starostlivosti, ako aj zariadenia sociálnych služieb, zariadenia sociálno-právnej ochrany detí a sociálnej kurately. Koncesie nemusia taktiež platiť osoby, ktoré nie sú občanmi Slovenska a ktoré požívajú diplomatické výsady a imunity podľa medzinárodného práva, ak je zaručená Koncesionárske poplatky sa mali podľa zatiaľ platnej legislatívy stať od roku 2013 minulosťou. Parlament to schválil vlani koncom októbra v novele zákona o RTVS, ktorú vypracovalo MK SR za vedenia Daniela Krajcera (SaS). Podľa novely sa tiež mali poplatky aj príspevky poskytované na základe zmluvy so štátom nahradiť priamou dotáciou zo štátneho rozpočtu .


©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Kanadsko-americký herec Michael J. Fox, ktorý od roku 1991 trpí Parkinsonovou chorobou, sa vráti na televízne obrazovky. Päťdesiatjedenročný herec sa predstaví v 22-dielnom sitkome z produkcie NBC. Fox si v ňom zahrá otca troch detí, ktorý trpí degeneratívnym ochorením nervového systému. V seriáli tak v podstate stvárni samého seba. "Nemám žiadne pochybnosti, že rola, ktorú stvárni, a ďalšie postavy okolo neho, budú rozpoznateľné a naozaj veselé," uviedol šéf spoločnosti NBC Entertainment Robert Greenblatt. Zatiaľ nepomenovaný sitkom budú vysielať od jesene 2013. Pre rodáka z Edmontonu bude tento seriál prvým dlhodobým angažmánom od roku 2000, kedy pre zhoršenie choroby ukončil pôsobenie v seriáli Všetci starostovi muži (1996 - 2002). Za stvárnenie postavy Mikea Flahertyho dostal cenu Emmy, dve Screen Actors Guild Awards a tri Zlaté glóbusy.
Michael J. Fox sa narodil v júni 1961 ako Michael Andrew Fox. Známym sa stal účinkovaním v sitkome Rodinné putá (1982 - 1989), za ktoré dostal tri ceny Emmy a Zlatý glóbus. Vo svete filmu sa preslávil najmä zásluhou sci-fi trilógie Návrat do budúcnosti (1985, 1989, 1990). Následne si zahral vo filmoch ako Policajtovi v pätách (1991), Doktor Hollywood (1991), Život s Mikeyom (1993), Z lásky alebo pre peniaze (1993), Nenásytní (1994) či Mars útočí! (1996). Po spomenutom seriáli Všetci starostovi muži sa vo filmoch a seriáloch objavoval len sporadicky, no napriek tomu dokázal zbierať ďalšie ocenenia. Napríklad v roku 2009 hosťoval v seriáli Rescue Me (2004 - 2011), za čo získal Emmy. Ako cynický advokát Simon Canning sa predstavil v piatich epizódach seriálu Dobrá manželka (2009). Michael J. Fox tiež nahovoril Myšiaka Stuarta Littlea v rovnomennej filmovej trilógii (1999, 2002, 2006). Od roku 2002 má herec svoju hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy.
Informácie pochádzajú z webovej stránky bbc.co.uk a archívu agentúry SITA.


 



Prestrelky medzi sýrskymi povstalcami a provládnymi silami v meste Halab na severe krajiny si v pondelok vyžiadali život japonskej reportérky. Informovala o tom exilová Sýrska organizácia pre monitorovanie ľudských práv, podľa ktorej sú ďalší traja spravodajcovia pokrývajúci konflikt v Sýrii nezvestní. Smrť 45-ročnej Japonky Miky Jamamotovej v utorok potvrdilo ministerstvo zahraničných vecí v Tokiu. Od vypuknutia povstania proti sýrskemu vládnemu režimu tak ide už o štvrtý prípad, keď v krajine zahynul zahraničný novinár.
Podľa exilových aktivistov Jamamotová utrpela ťažké zranenia, ktorým po prevoze do nemocnice podľahla. Sýrski militanti na internetovom portáli YouTube zverejnili videozábery ženského tela, ktoré údajne patrí mŕtvej Japonke. Z usmrtenia pritom obviňujú ozbrojencov spriaznených s provládnou armádou. Skupinu nezvestných reportérov, ktorí sprevádzali Jamamotovú, údajne tvoria Turek, Libanončanka a muž bližšie neurčenej národnosti pracujúci pre americký spravodajský kanál al-Hurra vysielajúci v arabčine.

 
©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Ako dostať ľudí do basy

Ako dostať ľudí do basy


Medzinárodnú skupinu hackerov Anonymous, ktorá pôsobí aj na Slovensku, nahnevala skutočnosť, že spoločnosť M77 Group plánuje zaviesť zákazníkom služieb Skylink a CS Link poplatky, aj keď na to zrejme nemá nárok. Všeobecné obchodné podmienky platiace pre zákazníkov, ktorí si zakúpili tieto služby medzi 1. marcom a 1. októbrom 2008, totiž podľa Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI) neumožňujú zmenu cenníka. Skupina Anonymous je z nečinnosti dozorného orgánu rozhorčená a plánuje preto ako odvetu napadnúť weby prevádzkovateľov satelitného vysielania a SOI.
Jeden z členov Anonymous sa pre agentúru SITA vyjadril, že v prípade neúspechu budú hľadať iné spôsoby, ako pomôžu ľuďom vyhnúť sa spoplatneniu. Hackeri plánujú informovať širokú verejnosť o možnostiach prepálenia prijímačov alebo samotných kariet. "Ďalej bude skupina pracovať na návodoch pre verejnosť, ako využiť naplno možnosti zdieľania kariet cez internet," uzavrel predstaviteľ skupiny Anonymous.


©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Ako pomôcť novej televízii

Ako pomôcť novej televízii


Podľa informácií Slovenského futbalového zväzu priamy prenos z kvalifikačného zápasu Litva - Slovensko bude v piatok 7.9. so začiatkom o 20:15 vysielať TV Dajto
Reklamná pauza, teraz sa môžete...

RTVS NEWS


RTVS NEWS


Riaditeľka sekcie generálneho riaditeľa RTVS PhDr. Daniela Migrová sa stala aj zástupkyňou generálneho riaditeľa pre OZ STV.
Ing. Daniela Vašinová je zástupkyňa pre OZ SRo.

Zomrela Phyllis Dillerová


Zomrela  Phyllis Dillerová




Americká situačná komička a zabávačka Phyllis Dillerová, ktorá sa ako prvá z hviezd odvážila otvorene hovoriť o kozmetickej chirurgii v Hollywoode, zomrela v pondelok počas spánku vo svojom domove v Los Angeles. Mala 95 rokov.
V televízii Fox News to oznámil jej agent Fred Wostbrock. Zdôraznil, že bola priekopníčkou: ako vôbec prvá situačná komička vyšliapala cestu do sveta zábavy - v ktorom dovtedy dominovali muži - ďalším ženám.
Vyštudovaná pianistka a matka šiestich detí si začala budovať hereckú kariéru až ako 37-ročná, v 50. rokoch minulého storočia. Žartovala o svojom vzhľade, manželstve, varení a chirurgickom vylepšovaní vzhľadu - podľa vlastných slov absolvovala vyše 20 plastických chirurgií. V americkej televízii bola hviezdnou stálicou od 50. až po 80. roky.
Barbra Streisandová v reakcii na jej úmrtie vyhlásila: "Zbožňovala som ju. Mala úžasného ducha, ktorý bol pre mňa skvelý."
Podobne sa na Twitteri vyjadril aj televízny moderátor Larry King, ktorý Phyllis Dillerovú označil za "jedného z najzábavnejších ľudí", akých kedy stretol. Svoje vyjadrenia poskytli médiám aj mnohé ďalšie známe osobnosti, napríklad speváčka Cher či Dillerovej nasledovníčka, sólová komička, televízna moderátorka a herečka Ellen DeGeneres.
Agentúra Reuters zverejnila aj niekoľko príkladov vtipných citácií zosnulej:
"Strašne rada chodím k lekárovi. Kde inde by sa na mňa muž pozrel a povedal mi - vyzleč(te) sa?"
"To, že starnete, zistíte, keď vám niekto pochváli topánky z krokodílej kože a vy ste naboso."
"Domáce práce vás nezabijú, ale načo to skúšať?"
"Nech vyzeráte akokoľvek, manželstvo uzavrite s mužom svojho veku - keď vám bude ubúdať na kráse, jemu bude slabnúť zrak."
"Buďte dobrí k svojim deťom, pretože oni vám budú vyberať domov dôchodcov."



Copyright © TASR 2012

RTVS NEWS

RTVS NEWS



Trhový podiel rozhlasových programových služieb RTVS (Rádio Slovensko, Rádio Regina, Rádio Devín, Rádio_FM a Rádio Patria) na slovenskom rozhlasovom trhu vzrástol v prvom a druhom štvrťroku 2012 v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka na 32 %, cez víkendy dokonca na viac ako 35 %.
Rádio Slovensko je stále druhou najpočúvanejšou rozhlasovou stanicou v krajine a od pozície trhového lídra ho delí len jedna desatina percenta. Vyplýva to z najnovších výsledkov národného prieskumu spotreby, médií a životného štýlu MML – TGI spoločnosti Median SK za obdobie od 9. 1. 2012 do 24. 6. 2012 (1. a 2. kvartál 2012) v parametri „počúval včera“. Rádio Slovensko dosiahlo v tomto období podiel na trhu (share) 20,2 %.
V trenčianskom a nitrianskom regióne je najpočúvanejšou rozhlasovou stanicou Rádio Slovensko, ktoré je v celoslovenskom meradle lídrom na trhu ráno (v čase 7.00 – 9.00), predpoludním (10.00 – 11.00), v čase obeda (12.00 – 14.00 hod.) a počas víkendov v časoch 6.00 – 14.00 a 17.00 – 19.00 hod.

Ak prší na Nebevzatie Panny Márie, kazia sa zemiaky

Ak prší na Nebevzatie Panny Márie,


kazia sa zemiaky



Jednotka horšie , Dvojka pád.
Spolu veľmi zle - 9,88 %.
Markíza oveľa lepšie. TV Doma tiež lepšie.
JOJ lepšie a JOJ PLUS takisto.
TA 3 lepšie.



Jednotka - 7.49 % ;
Dvojka - 2.39 % ;
Markíza - 23.85 % ;
TV DOMA - 7.62% ;
TV JOJ – 20.17 % ;
JOJ PLUS- 5.32 % ;
TA 3 - 1.85 %

20. 8. 2012

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS



Únia juhoamerických národov (UNASUR) podporuje Ekvádor v spore s Veľkou Britániou o vydanie Juliana Assangea, zakladateľa investigatívnej stránky WikiLeaks.
Ministri zahraničných vecí združenia vyjadrili v nedeľu na záver svojho stretnutia v najväčšom ekvádorskom meste Guayaquil solidaritu s touto juhoamerickou krajinou a vyzvali všetky strany sporu, aby v priamych rokovaniach našli "vzájomne prijateľné riešenie" v rámci medzinárodného práva.
"Éra kolonializmu je preč," povedal ekvádorský minister zahraničných vecí Ricardo Patiňo. Pravidlá spolužitia vo svete sú podľa neho záväzné pre všetky štáty bez ohľadu na ich ekonomické, politické alebo vojenskú silu.
Už v sobotu ľavicovo orientované krajiny Bolívarovského zväzu za ľud našej Ameriky (ALBA), ktorý založili Venezuela a Kuba, prisľúbili podporu ekvádorskej vláde. ALBA má momentálne osem členov a má byť alternatívou k Americkej zóne voľného obchodu (FTAA), ktorú zamýšľajú vytvoriť USA.
V piatok 24. augusta sa budú touto témou zaoberať na mimoriadnom zasadnutí vo Washingtone šéfovia diplomacií Organizácie amerických štátov (OAŠ).
Assange sa od 19. júna ukrýva na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne a vyhýba sa tak vydaniu z Británie do Švédska, kde ho chcú vypočúvať v súvislosti s obvinením, že sa tam dopustil sexuálnych trestných činov. Assange sa obáva, že Švédsko by ho vydalo do Spojených štátov, ktoré rozhneval zverejnením ich tajných diplomatických depeší na webovej stránke WikiLeaks. Assange sa tiež obáva, že v USA by bol ohrozený jeho život.



Vatikánsky denník L'Osservatore Romano odobril novú holohlavú verziu bábiky Barbie, určenú deťom, ktoré prišli o vlasy po chemoterapii alebo v dôsledku choroby.
Výrobca Barbie, spoločnosť Mattel, daruje túto bábiku pediatrickým nemocniciam, ktoré liečia deti choré na rakovinu. Bábika má vo výbave kolekciu parochní, klobúkov a šatiek.
Vatikánske noviny urobili i nezvyčajný krok - zverejnili záber holohlavej bábiky na svojej titulnej stránke. Tiež vyzvali výrobcu, aby urobil krok navyše a dodával túto bábiku aj do obchodov, informovala televízia BBC.

Mjanmarská vláda dnes oznámila, že cenzúra médií v krajine sa po dlhých rokoch končí. Ide o jeden z najvýraznejších krokov k slobode prejavu v Mjanmarsku v rámci reforiem po prechode od vojenského režimu k oficiálne civilnej vláde.
Predstavitelia úradu pre kontrolu a registráciu médií novinárom v Rangúne povedali, že svoje články týkajúce sa politiky a náboženských otázok už nemusia pred publikáciou predkladať štátnym cenzorom. Úlohou úradu bude podľa nich odteraz len registrácia.
Všetci reportéri zamestnaní v miestnych tlačových médiách boli v Mjanmarsku povinní zasielať svoje články cenzorskému úradu, ktorý mal posledné slovo v otázke toho, či ich zverejnia alebo nie. Cenzúru správ týkajúcich sa športu, zábavy, zdravia, vedy a technológií vláda zrušila ešte vlani.
Vláda prezidenta Theina Seina po nástupe k moci v marci 2011 podnikla sériu politických a ekonomických reforiem, ktoré viedli k zmierneniu sankcií západných krajín voči v minulosti medzinárodne izolovanému ázijskému štátu. V Mjanmarsku v rokoch 1962 až 2010 vládli vojenské režimy.






V Rusku začala vysielať prvá verejná moslimská televízia, oznámila dnes ruská agentúra RIA Novosti.
Televíznu stanicu Al-RTV založili najväčšie moslimské organizácie pôsobiace v Rusku, ktoré budú kontrolovať jej činnosť prostredníctvom verejného riadiaceho orgánu.
Projekt bude financovaný nielen z majetku zakladateľov, z príspevkov individuálnych darcov a podnikateľských subjektov, ale aj z grantov ruskej vlády.
Podľa iniciátorov projektu má kanál s nepretržitým 24-hodinovým vysielaním šíriť náboženské a duchovné hodnoty islamu. Pre začiatok bude vysielať v šiestich ruských prevažne moslimských regiónoch: v Baškirsku, Tatársku a v šiestich republikách severného Kaukazu. Do budúcnosti sa ráta s rozšírením pokrytia aj do ďalších krajín Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ).
Televízia Al-RTV začala vysielať v nedeľu na záver moslimského pôstneho mesiaca ramadán. Do svojej programovej ponuky ju zaradil aj najpopulárnejší ruský poskytovateľ satelitnej televízie Trikolor TV.


Copyright © TASR 2012

Začína Dajto

Začína Dajto






Súkromná televízia Markíza bude už vysielať na troch staniciach. Po sesterskej TV Doma, určenej hlavne pre ženy, odštartuje v pondelok (20.8.) stanica Dajto. Tá je primárne zacielená na mužskú časť publika vo veku 30 až 54 rokov.
"Na svoje si prídu nielen fanúšikovia seriálov a milovníci akčných či katastrofických filmov, ale aj motoristickí nadšenci. Okrem akvizícií ponúkneme aj Sexy šport a prinesieme aj obľúbené zábavné relácie, kde chystáme jedno milé prekvapenie," priblížila hovorkyňa televízie Oľga Dúbravská.
Oficiálny štart vysielania Dajto je naplánovaný na pondelkový večer, kedy je na programe americký film Godzilla. Mimo hlavného vysielacieho času by však mali programu dominovať seriály. Patria medzi nich aj notoricky známy Walker, Texas Ranger či Kobra 11. Markíza, "ako prvá na trhu, ponúka skutočný mix orientovaný primárne na mužskú cieľovú skupinu. Môžeme sa zároveň oprieť o významnú podporu materskej stanice a synergickým efektom postupne napĺňať stanovené ciele", uviedla Dúbravská.
Televízia bude vysielať v SD rozlíšení. Pre odberateľov, ktorým to technológia umožňuje, však bude dostupný aj HD signál. Novú televíznu stanicu je možné naladiť na satelitných platformách, káblovej a IPTV televízii. TV Dajto budú ponúkať operátori Skylink, Digi Slovakia i UPC.


Copyright © TASR 2012

RTVS NEWS

RTVS NEWS





Verejnoprávna televízia pracuje na dokončení zmeny formátu výroby vlastných programov a spravodajstva zo 4:3 na širokouhlý 16:9. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) vyhlásil verejné obstarávanie na rekonštrukciu monitorového parku dvoch najväčších televíznych štúdií MD3 a MD4 za 145-tisíc eur bez DPH. Dodávateľa chce nájsť v elektronickej aukcii, ktorá bude koncom septembra. Obstarávanie je súčasťou plánovanej obnovy zastaraného vybavenia štúdií STV a prechodu na HD vysielanie. RTVS má postupne prejsť na bezpáskovú výrobu a vysielanie. "Formát 16:9 je v ostatných televíziách, komerčných aj verejnoprávnych vo väčšine európskych krajín už úplnou samozrejmosťou a pre nás nevyhnutnosťou," povedal agentúre SITA hovorca RTVS Richard Šümeghy.
Doposiaľ RTVS vyrábala v širokouhlom formáte relácie ako Góly-Body-Sekundy, Pošta pre teba či 5 proti 5. V tomto formáte vysielala napríklad aj priame prenosy z Legiend popu a športových podujatí ako Majstrovstvá sveta v hokeji a Letné olympijské hry, tieto dokonca v DVB-T v HD rozlíšení. Po dokončení rekonštrukcie štúdií MD3 a MD4 bude môcť vo formáte 16:9 vyrábať aj ďalšie vlastné relácie. "Prioritou číslo jeden je prejsť na tento formát pri spravodajských reláciách," uviedol Šümeghy. Kedy budú môcť diváci RTVS sledovať správy v širokouhlom formáte, nie je zatiaľ jasné. Televízia zatiaľ nekonkretizuje ani termín prechodu výroby programov na 16:9. "Zmena formátu výroby na 16:9 je úlohou najbližších týždňov až mesiacov, takže budúci rok s tým môžete rátať - poženiem to dopredu,“ povedal tento mesiac pre Aktuálne.sk novozvolený šéf RTVS Václav Mika.
So zmenou formátu výroby na širokouhlý počítala už vypracovaná a schválená koncepcia technického a technologického rozvoja RTVS z obdobia exriaditeľky Miloslavy Zemkovej. Verejnoprávne médium chce novými technológiami zvýšiť kvalitu vysielania a znížiť výrobné náklady relácií. "V zásade ide o dobiehanie technologického dlhu Slovenskej televízie," poznamenal Šümeghy. Okrem formátu 16:9 bude RTVS po zmodernizovaní celého výrobného reťazca vyrábať a vysielať programy aj vo FullHD, keďže Jednotka je v DVB-T šírená v HD rozlíšení.
Signál v štandardnom rozlíšení formátu 16:9 má z technického hľadiska rovnaké parametre ako 4:3. Rozdiel je v indexovaní video signálu. Index je vkladaný s cieľom automatického prepnutia televízneho prijímača do správneho obrazového módu, ak toto prijímač podporuje. Televízny prijímač s pomerom strán 4:3 sa automaticky prepne do formátu 4:3 (letterbox), ak je signál vo formáte 16:9. Ak je TV prijímač s pomerom strán 16:9, obraz sa automaticky natiahne na celu obrazovku. Ak TV prijímač s pomerom strán 4:3 automatické prepínanie nepodporuje, divák bude sledovať širokouhlý obraz deformovaný.


© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrel Tony Scott


Zomrel Tony Scott



Britský filmový režisér Tony Scott, známy hollywoodskymi trhákmi ako Top Gun, Dni hromu, Policajt v Beverly Hills 2 či Únos metra 123, spáchal v nedeľu v Los Angeles samovraždu skokom z mosta The Vincent Thomas Bridge spájajúceho predmestie San Pedro s ostrovom Terminal. Informovali o tom stránka dailybreeze.com a agentúra AP s odvolaním sa na miestneho koronera.
Šesťdesiatosemročný Scott, mladší brat nemenej slávneho režiséra Ridleyho Scotta, preliezol plot na južnej strane mosta a "bez váhania" zoskočil. Incident sa podľa koronera a prístavnej polície stal okolo 12.30 h miestneho času (21.30 h SELČ), uviedla stránka dailybreeze.com.
Vo vnútri Scottovej čiernej Toyoty Prius, zaparkovanej na jednej z uličiek východne od mosta, sa našiel list na rozlúčku.
Na hľadaní tela režiséra sa okrem hasičov podieľali rôzne policajné zložky - prístavná polícia, mestská polícia i diaľničná polícia, ako aj pobrežná stráž. Počas pátrania bola obmedzená lodná doprava i jeden jazdný pruh na moste. Scottovo sa v kalných prístavných vodách podarilo potápačom nájsť okolo 16.30 h miestneho času (dnes o 01.30 h SELČ), následne ho odovzdali koronerovi.
The Vincent Thomas Bridge postavili v roku 1963. Skokom z neho ukončilo pred Tonym Scottom svoj život množstvo ľudí.
Jeho akčná snímka Top Gun s Tomom Cruisom v hlavnej úlohe sa stal jedným z najziskovejších filmov roku 1986. S Cruisom sa Scott znovu stretol o štyri roky neskôr na nakrúcaní filmu Dni hromu, kde sa zoznámil so svojou treťou manželkou, herečkou Donnou Wilsonovou, s ktorou mal dvojčatá-chlapcov.
Poznávacím znamením Tonyho Scotta bola jeho červená bejzbalová čiapka. Nakrúcal aj s hviezdami ako Eddie Murphy (Policajt v Beverly Hills 2), Willom Smithom a Genom Hackmanom (Nepriateľ štátu) alebo Denzelom Washingtonom a Johnom Travoltom (Únos metra 123). S Washingtonom nakrútil aj filmy Muž v ohni, Déja Vu a Nezastaviteľný (Unstoppable).
Bratia Scottovci založili producentskú firmu Scott Free Productions. Boli spoluproducentmi dramatických seriálov Vražedné čísla (Numb3rs) a Dobrá manželka. Nedávno dokončili práce na minisérii Kóma s Ellen Burstynovou v hlavnej úlohe.
Tony Scot plánoval nakrútiť akčné filmy Mission: Impossible 5 a pokračovanie megahitu Top Gun.
Copyright © TASR 2012

19. 8. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Zakladateľ WikiLeaks Julian Assange sa dnes prvýkrát objavil na verejnosti odvtedy, ako sa pred dvoma mesiacmi uchýlil na ekvádorskú ambasádu v Londýne. Z jej balkóna dnes hromžil na USA pre ohrozovanie slobody slova a amerického prezidenta Baracka Obamu vyzval, aby ukončil to, čo nazval honom na čarodejnice nasmerovaným voči WikiLeaks.
Štyridsaťjedenročný Austrálčan prehovoril z balkóna ambasády, kam sa uchýlil 19. júna, aby sa vyhol zatknutiu britskou políciou, ktorá ho chce vydať do Švédska. Podľa Assangeových slov USA riskujú, že svojím konaním dostanú svet do éry žurnalistického útlaku.
"Tak ako WikiLeaks čelí hrozbe, čelí jej aj sloboda slova a zdravie všetkých našich spoločností," povedal dnes Assange. "Žiadam prezidenta Obamu, aby urobil správnu vec: USA sa musia vzdať svojho honu na čarodejnice voči WikiLeaks," povedal z malého balkóna počas 10-minútového vystúpenia sledovaného médiami.
Súčasne vyzval USA, aby prepustili na slobodu amerického vojaka Bradleyho Manninga, ktorý bol obvinený z napomáhania nepriateľovi tým, že odovzdal tajné spisy WikiLeaks. Manning čaká vo väzbe na proces.
Štyridsaťjedenročnému Austrálčanovi udelil Ekvádor vo štvrtok azyl. Assad sa ním vyhne vydaniu do Švédska, kde ho chcú vypočúvať pre obvinenia z trestných činov sexuálneho charakteru.
Assange dnes z balkóna poďakoval ekvádorskému prezidentovi Rafaelovi Correovi za "odvahu, ktorú preukázal" tým, že mu udelil azyl. Británia nemôže zadržať Assanga, kým sa zdržiava v priestoroch ambasády, ale neumožní mu odcestovať do Ekvádoru.

Copyright © TASR 2012









Americká herečka Mayim Bialik, známa predovšetkým ako doktorka Amy Farrah Fowler zo sitcomu Teória veľkého tresku (2007), sa po stredajšej autonehode už vrátila na pľac. Seriálová hviezda si pritom vážne zranila palec na ruke a ako prezradili svedkovia portálu TMZ.com, "prst bol takmer úplne odseknutý, len tam tak visel." Bialik však fanúšikov upokojila na svojom blogu. "Píšem ľavou rukou. Mala som príšernú nehodu, ale budem v poriadku. Mám všetky prsty, no vážne zranenú pravú ruku. Bolo to veľmi krvavé a strašidelné. Nepretrhla sa mi však žiadna tepna, nerv či šľacha, mohlo to byť omnoho horšie. Budem sa ale dlho zotavovať. S nakrúcaním Teórie veľkého tresku budem pokračovať bez prestávky, sú na mňa veľmi dobrí a ja svoju prácu milujem," napísala. Turisti z Čile, ktorí do jej auta v Los Angeles vrazili, utrpeli len menšie zranenia.
Mayim Hoya Bialik sa stala známou vďaka hlavnej roli v sitcome Blossom (1990 - 1995) a stvárnením mladšej verzie CC Bloom, ktorú stvárnila Bette Midler, v dráme Osudové pláže (1988). Objavila sa tiež v televíznej komédii Don't Drink the Water (1994) Woodyho Allena alebo komediálnom seriáli Larry, kroť sa (2000) z produkcie HBO. Podľa jej oficiálnej webovej stránky získala na Kalifornskej univerzite v Los Angeles v roku 2000 bakalársky titul z neurovedy, hebrejských a židovských štúdií a v roku 2007 doktorát z neurovedy so špecializáciou na obsedantno-kompulzívnu poruchu u dospievajúcich pacientov s Prader-Williho syndrómom. Za výkon v seriáli Teória veľkého tresku ju nominovali na Emmy a spolu so svojimi hereckými kolegami zo sitcomu má na konte tiež nomináciu na Screen Actors Guild Award v kategórii Najlepšie herecké obsadenie komediálneho seriálu.

Americký komik a moderátor Jay Leno sa vzdal časti svojho honoráru, aby zabránil prepusteniu časti štábu jeho programu The Tonight Show.

Približne dvadsať členov štábu malo prísť o zamestnanie po tom, čo vedenie televízie NBC znížilo rozpočet pre Lenovu šou. Moderátor sa preto rozhodol vzdať sa viac než piatich miliónov dolárov ročne (v prepočte približne 4,05 milióna eur), čím sa jeho ročný zárobok zníži na 20 miliónov dolárov (zhruba 16,2 milióna eur). Doteraz pritom zarábal ročne 25 miliónov až 30 miliónov dolárov (20,2 milióna až 24,3 milióna eur). "Jayovi v prvom rade záleží na týchto úžasných ľuďoch, ktorí s ním spolupracujú v The Tonight Show. Spravil tak to, čo bolo nevyhnutné pre to, aby títo zamestnanci neprišli o svoju prácu," uviedol Lenov hovorca Bruce Bobbins.
Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.co.uk.




© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.




Česká televízia v sobotu večer musela predčasne ukončiť vysielanie svojej hlavnej spravodajskej relácie Udalosti. Kvôli poruche na zvukovom pulte nemohla odvysielať dve až tri posledné reportáže. Hovokyňa televízie Michaela Fričová sa za predčasné ukončenie správ divákom ospravedlnila.
Udalosti začínajúce pred 19:00 televízia ukončila po 19:40. Nadväzujúce Góly, body, sekundy už odvysielala s pomocou náhradnej techniky. Podľa reakcií užívateľov na internete, ale aj pri nich chýbali obrazové príspevky.
S technickými problémami sa verejnoprávna televízia čelila aj vlani v novembri, kedy musela v jednom prípade hlavnej spravodajskú reláciu taktiež skončiť zhruba desať minút pred koncom kvôli výpadkom obrazových príspevkov k reportážam.


Copyright © ČTK 2012

RTVS NEWS

RTVS NEWS






Hry XXX. olympiády v Londýne boli dominantou vysielania Rozhlasu a televízie Slovenska v období od 27. júla do 12. augusta 2012. Celodenným programom pre letné olympijské hry bola Dvojka, ktorá vysielala olympijské súťaže v priamych prenosoch a záznamoch denne až 23 hodín. Celkovo to bolo 230 hodín priamych prenosov a 120 hodín nočných záznamov (nie repríz).

Na Jednotke sa denne vysielal dvojhodinový popoludňajší blok priamych prenosov v čase od 14.30 do 16.30 hod. a od 3. augusta aj večerný blok atletických súťaží. Spolu to bolo približne 60 hodín priamych prenosov na Jednotke plus slávnostné otvorenie olympiády a záverečný ceremoniál. Okrem toho sme na Jednotke vysielali ďalšie olympijské relácie: Olympijský deň (zostrihy z prenosov – 30 min denne na Jednotke), Olympijské štúdio – Bratislava (denný informačný sumár z OH - 40 minút), Volá Londýn (reportáže z Londýna – denne 10 min) a súťaž 5 olympijských kruhov (denne 5 min).

Po predchádzajúcich OH v Pekingu sa vysielanie mohlo znova koncentrovať na priame prenosy v reálnom čase, keďže časový posun bol iba jednu hodinu. Z tohto vychádzal programový koncept vysielania na Dvojke. Dramaturgia priamych prenosov mala jednoznačnú líniu – ukázať slovenských športovcov, medailové a atraktívne súťaže. Tento dramaturgický plán bol vo vysielaní naplnený. V priamych prenosoch sme odvysielali všetky súťaže, v ktorých štartovali slovenskí reprezentanti. Výnimku tvorili len tie súťaže a miesta, z ktorých sa nevyrábal televízny signál. V prípade kolízie štartov viacerých našich športovcov dostala prednosť v živom vysielaní hodnotnejšia fáza športu (napríklad semifinále pred rozjazdou). V následnom zázname sa do vysielania dostal aj výkon druhého slovenského športovca. Výkony slovenských reprezentantov sme zakaždým zaznamenávali aj s reportážnou kamerou, aj s ich vyjadreniami hneď po skončení súťaží. V prípade finálových štartov a bojov o medaily sme zaradili do vysielania priamy vstup s aktuálnym rozhovorom priamo z daného športoviska.

Celkovo sa po šiestich trasách dostalo do bratislavskej réžie v HD trakte asi 800 hodín prenosov, ktoré boli obsadené komentátormi. Len pre porovnanie: za prvý polrok 2012 bolo odvysielaných 870 hodín športových relácií, a to spolu s MS v hokeji, či ME vo futbale.

Rádio Slovensko pred otvorením olympijských hier v špeciálnom seriáli predstavilo tie olympijské športy, v ktorých malo Slovensko svojich zástupcov. V priamom prenose sme odvysielali otvárací ceremoniál. Počas dvoch týždňov sme 24 hodín denne prinášali aktuálne informácie zo športovísk prostredníctvom našich vyslaných redaktorov a päťkrát denne mimoriadne súhrny toho najdôležitejšieho z diania v Londýne. Medailové šance a úspechy našich reprezentantov sprostredkovalo Rádio Slovensko naživo. Po skončení olympiády pripravujeme diskusné relácie, v ktorých zhodnotíme výsledky našich športovcov a ďalšie smerovanie slovenského športu (Z prvej ruky 17. 8.2012, K veci 20. 8.2012).

Rádio_FM pokrylo športové dianie v Londýne prostredníctvom Olympijských štúdií_FM. V denných blokoch prinieslo okrem športových výsledkov aj pohľad na hudobnú časť olympiády, či analytický pohľad na fenomén zdieľania obsahu a zážitkov samotnými športovcami cez sociálne siete. Záver olympiády kriticky vyhodnotilo aj v kontexte najzásadnejších neúspechov slovenských športovcov v porovnaní s minulosťou.

RTVS pripravila samostatnú stránku - LOH špeciál (loh.stv.sk), ktorá obsahovala 3 živé internetové prenosy: live stream Jednotky, live stream Dvojky, a tretí exkluzívny stream LOH špeciál, ktorý vyberal a prinášal zaujímavé športové udalosti, ktoré k nám pritekali jednou z 12 trás z Londýna. Vyberali sa práve tie športy, ktoré by ešte pre divákov mohli byť zaujímavé a zároveň sa nezmestili do vysielania Jednotky a Dvojky. Súčasťou obsahu špeciálu boli aj vlastné autorské texty, úvahy a glosy, ktoré sme dopĺňali do rubriky Hlasy z Londýna. Prispievali do nej aj samotní komentátori a spravodajcovia RTVS priamo z miesta diania. Nemenej dôležitou súčasťou bola aj sekcia k jednotlivým olympijským disciplínam, vďaka čomu sa záujemcovia dostali ku všetkým informáciám, ktoré ich zaujímali. Bonusom bola multimediálna sekcia, v ktorej návštevníci našli exkluzívny audio a video obsah z londýnskych hier. Počas trvania LOH navštívilo stránku dovedna 179 724 unikátnych užívateľov. Ďalších 11 698 užívateľov stránku navštívilo prostredníctvom mobilných zariadení. Celková návštevnosť na oboch platformách dosiahla hodnotu 573 789. Jednotlivé stránky zaznamenali 2 431 098 zobrazení, videá 1 499 650 zobrazení.

Fanúšikovia olympiády v Londýne si prišli na svoje aj na sociálnych sieťach, špeciálne na stránke Šport v RTVS http://www.facebook.com/sport.rtvs. Náš tím počas trvania OH vytvoril vyše 200 príspevkov a odpovedal na množstvo diváckych podnetov. Návštevnosť stránky kulminovala medzi 29. júlom a 4. augustom, kedy týždenný zásah dosiahol vyše 33 tisíc užívateľov.

Na olympijských hrách v Londýne mal RTVS aj špeciálny výrobný štáb, ktorý vyrábal signál z jednotlivých disciplín streľby pre OBS (Olympic Broadcasting Services). Tento signál bol distribuovaný do celého sveta v HD kvalite a vyrábaný na najmodernejších zariadeniach, ktoré poskytoval priamo organizátor olympijských hier. RTVS v tejto súvislosti dostala poďakovanie od hlavného rozhodcu medzinárodnej streleckej asociácie Paula Gumna týkajúci sa výroby signálu zo streleckých pretekov: „Televízne prenosy zo streleckých disciplín, ktoré zabezpečoval RTVS, boli prvotriednej kvality a ukázali svetu náš šport v tom najlepšom svetle. V rámci Veľkej Británie to bola najlepšie spracovaná prehliadka streleckého športu, akú sme tu doteraz mali. Váš štáb vynikajúco sprostredkoval atmosféru podujatia vrátane oficiálnych ceremónií. Bolo mi cťou s Vami pracovať a verím, že si našu spoluprácu opäť zopakujeme v budúcnosti.“