21. 8. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Kanadsko-americký herec Michael J. Fox, ktorý od roku 1991 trpí Parkinsonovou chorobou, sa vráti na televízne obrazovky. Päťdesiatjedenročný herec sa predstaví v 22-dielnom sitkome z produkcie NBC. Fox si v ňom zahrá otca troch detí, ktorý trpí degeneratívnym ochorením nervového systému. V seriáli tak v podstate stvárni samého seba. "Nemám žiadne pochybnosti, že rola, ktorú stvárni, a ďalšie postavy okolo neho, budú rozpoznateľné a naozaj veselé," uviedol šéf spoločnosti NBC Entertainment Robert Greenblatt. Zatiaľ nepomenovaný sitkom budú vysielať od jesene 2013. Pre rodáka z Edmontonu bude tento seriál prvým dlhodobým angažmánom od roku 2000, kedy pre zhoršenie choroby ukončil pôsobenie v seriáli Všetci starostovi muži (1996 - 2002). Za stvárnenie postavy Mikea Flahertyho dostal cenu Emmy, dve Screen Actors Guild Awards a tri Zlaté glóbusy.
Michael J. Fox sa narodil v júni 1961 ako Michael Andrew Fox. Známym sa stal účinkovaním v sitkome Rodinné putá (1982 - 1989), za ktoré dostal tri ceny Emmy a Zlatý glóbus. Vo svete filmu sa preslávil najmä zásluhou sci-fi trilógie Návrat do budúcnosti (1985, 1989, 1990). Následne si zahral vo filmoch ako Policajtovi v pätách (1991), Doktor Hollywood (1991), Život s Mikeyom (1993), Z lásky alebo pre peniaze (1993), Nenásytní (1994) či Mars útočí! (1996). Po spomenutom seriáli Všetci starostovi muži sa vo filmoch a seriáloch objavoval len sporadicky, no napriek tomu dokázal zbierať ďalšie ocenenia. Napríklad v roku 2009 hosťoval v seriáli Rescue Me (2004 - 2011), za čo získal Emmy. Ako cynický advokát Simon Canning sa predstavil v piatich epizódach seriálu Dobrá manželka (2009). Michael J. Fox tiež nahovoril Myšiaka Stuarta Littlea v rovnomennej filmovej trilógii (1999, 2002, 2006). Od roku 2002 má herec svoju hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy.
Informácie pochádzajú z webovej stránky bbc.co.uk a archívu agentúry SITA.


 



Prestrelky medzi sýrskymi povstalcami a provládnymi silami v meste Halab na severe krajiny si v pondelok vyžiadali život japonskej reportérky. Informovala o tom exilová Sýrska organizácia pre monitorovanie ľudských práv, podľa ktorej sú ďalší traja spravodajcovia pokrývajúci konflikt v Sýrii nezvestní. Smrť 45-ročnej Japonky Miky Jamamotovej v utorok potvrdilo ministerstvo zahraničných vecí v Tokiu. Od vypuknutia povstania proti sýrskemu vládnemu režimu tak ide už o štvrtý prípad, keď v krajine zahynul zahraničný novinár.
Podľa exilových aktivistov Jamamotová utrpela ťažké zranenia, ktorým po prevoze do nemocnice podľahla. Sýrski militanti na internetovom portáli YouTube zverejnili videozábery ženského tela, ktoré údajne patrí mŕtvej Japonke. Z usmrtenia pritom obviňujú ozbrojencov spriaznených s provládnou armádou. Skupinu nezvestných reportérov, ktorí sprevádzali Jamamotovú, údajne tvoria Turek, Libanončanka a muž bližšie neurčenej národnosti pracujúci pre americký spravodajský kanál al-Hurra vysielajúci v arabčine.

 
©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.