20. 8. 2012

RTVS NEWS

RTVS NEWS





Verejnoprávna televízia pracuje na dokončení zmeny formátu výroby vlastných programov a spravodajstva zo 4:3 na širokouhlý 16:9. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) vyhlásil verejné obstarávanie na rekonštrukciu monitorového parku dvoch najväčších televíznych štúdií MD3 a MD4 za 145-tisíc eur bez DPH. Dodávateľa chce nájsť v elektronickej aukcii, ktorá bude koncom septembra. Obstarávanie je súčasťou plánovanej obnovy zastaraného vybavenia štúdií STV a prechodu na HD vysielanie. RTVS má postupne prejsť na bezpáskovú výrobu a vysielanie. "Formát 16:9 je v ostatných televíziách, komerčných aj verejnoprávnych vo väčšine európskych krajín už úplnou samozrejmosťou a pre nás nevyhnutnosťou," povedal agentúre SITA hovorca RTVS Richard Šümeghy.
Doposiaľ RTVS vyrábala v širokouhlom formáte relácie ako Góly-Body-Sekundy, Pošta pre teba či 5 proti 5. V tomto formáte vysielala napríklad aj priame prenosy z Legiend popu a športových podujatí ako Majstrovstvá sveta v hokeji a Letné olympijské hry, tieto dokonca v DVB-T v HD rozlíšení. Po dokončení rekonštrukcie štúdií MD3 a MD4 bude môcť vo formáte 16:9 vyrábať aj ďalšie vlastné relácie. "Prioritou číslo jeden je prejsť na tento formát pri spravodajských reláciách," uviedol Šümeghy. Kedy budú môcť diváci RTVS sledovať správy v širokouhlom formáte, nie je zatiaľ jasné. Televízia zatiaľ nekonkretizuje ani termín prechodu výroby programov na 16:9. "Zmena formátu výroby na 16:9 je úlohou najbližších týždňov až mesiacov, takže budúci rok s tým môžete rátať - poženiem to dopredu,“ povedal tento mesiac pre Aktuálne.sk novozvolený šéf RTVS Václav Mika.
So zmenou formátu výroby na širokouhlý počítala už vypracovaná a schválená koncepcia technického a technologického rozvoja RTVS z obdobia exriaditeľky Miloslavy Zemkovej. Verejnoprávne médium chce novými technológiami zvýšiť kvalitu vysielania a znížiť výrobné náklady relácií. "V zásade ide o dobiehanie technologického dlhu Slovenskej televízie," poznamenal Šümeghy. Okrem formátu 16:9 bude RTVS po zmodernizovaní celého výrobného reťazca vyrábať a vysielať programy aj vo FullHD, keďže Jednotka je v DVB-T šírená v HD rozlíšení.
Signál v štandardnom rozlíšení formátu 16:9 má z technického hľadiska rovnaké parametre ako 4:3. Rozdiel je v indexovaní video signálu. Index je vkladaný s cieľom automatického prepnutia televízneho prijímača do správneho obrazového módu, ak toto prijímač podporuje. Televízny prijímač s pomerom strán 4:3 sa automaticky prepne do formátu 4:3 (letterbox), ak je signál vo formáte 16:9. Ak je TV prijímač s pomerom strán 16:9, obraz sa automaticky natiahne na celu obrazovku. Ak TV prijímač s pomerom strán 4:3 automatické prepínanie nepodporuje, divák bude sledovať širokouhlý obraz deformovaný.


© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.