10. 11. 2018

Zomrel Marián Geišberg

Zomrel  Marián Geišberg 
Vo veku nedožitých 65 rokov zomrel v sobotu podvečer známy slovenský herec Marián Geišberg. Pre TASR to potvrdila tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková.
Herec a hudobník Marián Geišberg od začiatku svojej divadelnej a filmovej kariéry stvárňoval charakterové úlohy v dramaticky vypätých situáciách. Hral v desiatkach slovenských filmov a seriálov, od roku 1992 pôsobil v činohre Slovenského národného divadla (SND).
Marián Geišberg sa narodil v Piešťanoch 23. decembra 1953, vyrastal na Myjave. Štúdium herectva na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave absolvoval v roku 1979.
Najskôr pôsobil v Divadle Jonáša Záborského v Prešove, potom v Divadle SNP v Martine a od roku 1988 hral v trnavskom Divadle pre deti a mládež (dnes Divadlo Jána Palárika). Od roku 1992 bol členom Činohry Slovenského národného divadla (SND). Bratislavskí diváci ho však poznali aj z hosťovania v Divadle a.ha.
Jedným z prvých filmov, v ktorých účinkoval, bola snímka Pásla kone na betóne, ktorú v roku 1982 nakrútil režisér Štefan Uher. Spolu s Mariánom Zednikovičom vytvoril dvojicu hlavných postáv vo filme Kára plná bolesti (Stanislav Párnický, 1985).
Ďalšie herecké príležitosti dostal v trojdielnej televíznej inscenácii Mesto Anatol (Ján Zeman, 1988) či v seriáloch Alžbetin dvor (Andrej Lettrich, 1986) alebo Štúrovci (Peter Mikulík, 1991).
Neskôr hral v televíznom filme Milana Lasicu Chaos (2000), alebo v komédii populárnej českej režisérky Marie Poledňákovej Jak se krotí krokodíli (2006), ktorá nadväzovala na niekdajší populárny film Jak vytrhnout velrybě stoličku. V roku 2007 účinkoval v komédii Muzika, ktorú režisér Juraj Nvota nakrútil na motívy známej prózy spisovateľa Petra Pišťanka.
V roku 2009 hral vo filmoch Jánošík - Pravdivá história (režisérky Agnieszka Hollandová a Kasia Adamiková) a v snímke Hodinu nevíš...(Dan Svátek, 2009). Česká kinematografia ponúkla Mariánovi Geišbergovi ďalšiu príležitosť v podobe trpkej komédie Revival (Alice Nellis, 2013), v ktorej si zahral jedného zo štvorice starnúcich muzikantov, ktorí sa pokúšajú opäť zažiariť na koncertných pódiách.
Spomedzi novších seriálov možno spomenúť napríklad Kriminálka Staré mesto (2010) a Gympel. Najnovšími filmami, v ktorých Marián Geišberg hral, boli Krok do tmy (Miloslav Luther, 2014), Červený kapitán (Michal Kollár, 2016) a opäť česká rozprávková komédia Čertovo pero (Marek Najbrt, 2018).
V divadle hral Marián Geišberg v tituloch Bratia Jurgovci, Je úžasná!, Kvarteto, Madame Bovary alebo v Štúdiu L+S v komédii Ani za milión!. Diváci ho poznali ako glosátora v televíznej relácii Sedem s r. o., svoje fejtóny a postrehy uverejňoval aj v tlači.
Na divadelnom Festivale Ružinov v Bratislave v novembri 2013 vystúpil s kapelou UMK s hudobno-poetickým recitálom Piate ročné obdobie, ktoré malo v roku 2010 premiéru v SND. Recitál vyšiel aj knižne s CD nosičom.
Ako pesničkár vydal Marián Geišberg zvukové nosiče Nápoky (1998), Neladí - Nevadí (2002), Aha live: Marián Geišberg a Daniela Danišková (2003). Vyšli mu zbierky poviedok Ono ma to poje (1998) a Prejsť prahom a zavrieť dvere (2005). V roku 2001 získal Cenu Jozefa Kronera za najpozoruhodnejší výkon v roku 2000 - za originálne stvárnenie postavy Benedicta v hre Simona Graya Na konci hry.
Jeho sestrou je herečka Jana Oľhová. Má dvoch synov, obaja sa takisto venujú umeleckej profesii, Martin Geišberg je dramaturg a hudobník, Marek Geišberg je hudobník a herec.

Copyright ©TASR 2018

FilmFestival Cottbus

FilmFestival Cottbus


Hlavnú trofej 28. ročníka Festivalu východoeurópskych filmov v nemeckom meste Cottbus dotovanú sumou 25.000 eur získala v sobotu večer dráma Ayka, ktorú v rusko-nemecko-poľsko-kazašsko-čínskej koprodukcii nakrútil režisér Sergej Dvorcevoj. Snímka získala aj ocenenie Ekumenickej poroty.
Ceny za najlepší ženský herecký výkon udelili podľa informácií z webovej stránky podujatia Martine Apostolovovej z Bulharska za kreáciu titulnej postavy v dráme Irina, ktorá získala i ocenenie za najlepší debut. Medzi predstaviteľmi mužských postáv najviac zaujal estónsky herec Reimo Sagor v snímke s anglickým distribučným názvom Take It or Leave It, ktorý pobaltská republika vyslala do boja o Oscara.
Osobitnú cenu poroty za najlepšiu réžiu dotovanú sumou 7500 eur udelili ruskému filmárovi Ivanovi Tverdovskému za drámu Podbrosy.
V hlavnej súťaži, ani súťaži krátkometrážnych filmov Slovensko zastúpenie nemalo, českú kinematografiu reprezentovala v prvej snímka Mars Benjamina Tučeka a sčasti aj film Via Carpatia, ktorý vznikol v poľsko-česko-macedónskej koprodukcii, v druhej opus Seznámení, dielo dvojice Lubomír Ballek-Terézia Halamová.
Cenu publika si z Cottbusu odváža snímka poľského oscarového režiséra Pawla Pawlikovského Zimna wojna, ktorú nominovala Európska filmová akadémia v sobotu na Európsku filmovú cenu.
Festivalová prehliadka, ktorá sa začala 6. novembra a ktorú zakončia záverečné projekcie v nedeľu, prilákala podľa organizátorov rekordných 22.000 návštevníkov.


Copyright ©TASR 2018

Nominácie na Európske filmové ceny 2018

Nominácie na 
Európske filmové ceny 2018 

Nominácie na Európske filmové ceny, ktoré udelia 15. decembra na galavečere v španielskej Seville, zverejnila Európska filmová akadémia v sobotu v rámci festivalovej prehliadky v rovnakom meste. O laureátoch trofejí v jednotlivých kategóriách rozhodne hlasovanie viac ako 3500 členov Európskej filmovej akadémie.
O cenu určenú pre najlepší európsky film sa popasujú tvorcovia piatich filmov, a to Gräns (Hranica), ktorý nakrútil rodák z Iránu Ali Abbasi v švédsko-dánskej koprodukcii, Zimna wojna (Studená vojna) poľského oscarového tvorcu Pawla Pawlikovského, dráma Dogman, ktorú nakrútil taliansky filmár Matteo Garrone v taliansko-francúzskej koprodukcii, belgicko-holandská koprodukcia Girl (Dievča), ktorá vznikla na základe inšpirácie tvorcu Lukasa Dhonta novinovým článkom a film Lazzarro felice (Šťastný Lazzaro) z dielne talianskej režisérky Alice Rohrwacherovej, ktorý vznikol v taliansko-francúzsko-nemecko-švajčiarskej koprodukcii.
Režiséri štyroch z týchto filmov figurujú medzi adeptmi na ocenenie za najlepšiu réžiu, a to Ali Abbasi (Gräns), Pawel Pawlikowski (Zimna wojna), Matteo Garrone (Dogman) a Alice Rohrwacherová (Lazzaro felice). Piatyn nominovaným v tejto kategórii je izraelský filmár Samuel Maoz za snímku Foxtrot.
Za kreácie hlavných postáv z piatich celovečerných snímok nominovaných v kategórii najlepší európsky film roka figurujú medzi kandidátkami na trofej za najlepší ženský herecký výkon tri herečky a medzi nominovanými na trofej za najlepší mužský herecký výkon ich traja kolegovia.
V ženskej kategórii ide o Joannu Kuligovú za výkon vo filme Zimna wojna, Evu Melanderovú za kreáciu v snímke Gräns a Albu Rohrwacherovú (sestru režisérky) v snímke Lazzaro felice. V súboji o Európsku filmovú cenu ich doplnia ešte Marie Bäumerová z Nemecka za stvárnenie lgenedárnej Romy Schneiderovej v snímke 3 dni v Quiberone, Islanďanka Halldóra Geirhardsdóttir za výkon v islandsko-francúzsko-ukrajinskej koprodukcii s anglickým distribučným názvom Woman at War a Bárbara Lennieová zo Španielska za kreáciu titulnej postavy v španielsko-francúzskom filme Petra.
V mužskej budú ašpirantmi na Európsku filmovú cenu Marcello Fonte (Dogman), Tomasz Kot (Zimna wojna) a Victor Polster (Girl), ako aj švédsky herec Jakob Cedergren za kreáciu vo filme Tiesňové volanie, jeho britský kolega Rupert Eeverett za postavu Oscara Wilda v medzinárodnej koprodukcii Šťastný princ a ďalší švédsky here Sverrir Grudnason, predstaviteľ legendárneho tenistu Björna Borga z filmu Borg/McEnroe.
Laureát Európskej filmovej ceny za najlepší dokumentárny film roka na starom kontinente vzíde z pätice A Woman Captured, snímky maďarskej filmárky Bernadett Tuzaovej-Ritterovej, ktorý vznikol v maďarsko-nemeckej koprodukcii, diela švédskej filmárky Jane Magnussonovej Bergman - Ett Ar, Ett Liv, ktorý vznikol v koprodukcii s Nemeckom, Of Fathers and Sons režiséra Talala Derkiho, rodáka zo Sýrie žijúceho v Berlíne,na ktorého vzniku sa podieľali popri Sýrii a Nemecku aj Libanon a Katar, The Distant Barking of Dogs rodáka z dánskej Kodane - režiséra Simona Lerenga Wilmonta v koprodukcii troch škandinávskych krajín- Dánska, Fínska a Švédska, ako aj španielsko-americká koprodukcia The Silence of Others režisérskej a producentskej dvojice Almudena Carracedová & Robert Bahar.
Vyplýva to z informácií zverejnených na webovej stránke Európskej filmovej akadémie.
Ceny udelia aj v ďalších kategóriách, ako napríklad najlepší scenár, najlepší krátkometrážny film, najlepšia komédia alebo najlepší animovaný film roka.
Už od októbra je známe, že čestnú Európsku filmovú cenu si za prínos k svetovej kinematografii prevezme britský herec Ralph Fiennes známy okrem iného z oscarového filmu Anglický pacient a trofej za celoživotné dielo španielska herečka Carmen Maura známa z viacerých diel oscarového režiséra Pedra Almodóvara.

Copyright ©TASR 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 


Americký zábavný koncern Walt Disney Company zaznamenal v 4. kvartáli obchodného roka 2017/2018 väčší nárast zisku aj tržieb, ako mu predpovedali analytici. Prispeli k tomu najnovšie hity jeho filmových štúdií aj vysoká návštevnosť zábavných parkov počas leta.
Čistý zisk spoločnosti, ktorej patrí televízia ABC, filmové štúdiá, zábavné parky a obchody Disney, za tri mesiace do konca septembra 2018 vzrástol o 33 % na 2,32 miliardy USD (2,03 miliardy eur), čo predstavuje 1,55 USD na akciu, z 1,75 miliardy USD alebo 1,14 USD/akcia v minulom roku.
PO vylúčení jednorazových položiek vykázala spoločnosť čistý zisk 1,48 USD na akciu. Analytici, ktorých oslovila spoločnosť Zacks Investment Research, očakávali pritom zisk 1,31 USD na akciu.
Tržby spoločnosti so sídlom v Burbank v Kalifornii stúpli o 12 % na 14,31 miliardy USD z vlaňajších 12,78 miliardy USD, zatiaľ čo analytici predpovedali, že dosiahnu 13,81 miliardy USD.
Znížená sadzba dane prispela k zvýšeniu príjmov spoločnosti o 1,2 miliardy USD.
Disney sa snaží pretransformovať na rozsiahlu spoločnosť "digitálnej zábavy", keďže zábavychtiví diváci sa presúvajú k Netflixu, YouTube a ďalším digitálnym firmám.
Spoločnosť pre rodinnú zábavu tiež odhalila plány na uvedenie novej série "Star Wars" pre svoju budúcu streamingovú službu, ktorú nazvala Disney +, plánuje ju spustiť koncom budúceho roka.
Cieľom novej služby je vyrovnať sa s pokračujúcou stratou klientov káblových sietí.




Bývalý šéf saudskoarabskej spravodajskej služby princ Turkí al-Fajsal v piatok povedal, že jeho krajina je hrdá na svoje súdnictvo a nikdy nebude súhlasiť s medzinárodným vyšetrovaním vraždy novinára Džamála Chášukdžího. Informovala o tom agentúra AP.
Na nezávislé vyšetrenie zabitia Chášukdžího na konzuláte Saudskej Arábie v tureckom Istanbule zo začiatku októbra vyzvali okrem iných generálny tajomník OSN António Guterres, ľudskoprávne skupiny i lídri niektorých vlád. Spojené štáty tento týždeň na pôde Rady OSN pre ľudské práva podobne žiadali "dôkladné, presvedčivé a transparentné" vyšetrovanie.
Chášukdží, kritik saudskoarabského vplyvného korunného princa Muhammada bin Salmána, žil v dobrovoľnom exile v USA a bol prispievateľom denníka Washington Post. Zmizol 2. októbra po tom, ako vošiel do priestorov saudskoarabského konzulátu v Istanbule. Rijád pôvodne tvrdil, že novinár konzulát opustil. Saudskoarabská prokuratúra však neskôr oznámila, že bol zámerne zavraždený.
Turecko tvrdí, že Chášukdžího po vstupe na konzulát zaškrtili a rozštvrtili členovia vražedného komanda vyslaného zo Saudskej Arábie. Tamojšie médiá tiež priniesli správy, podľa ktorých jeho telo bolo zrejme chemicky "rozpustené". Saudskoarabskí činitelia označujú vraždu novinára za svojvoľnú operáciu agentov, ktorí prekročili svoje právomoci.
Turkí v piatkovom vystúpení a diskusii na pôde Medzinárodného mierového inštitútu (IPI) v New Yorku vyjadril očakávanie, že Saudská Arábia splní prísľub vyšetrenia tohto prípadu a že "predloží všetky fakty na stôl" a odpovie na otvorené otázky vrátane toho, čo sa stalo s Chášukdžího telom.
"Kráľovstvo nebude akceptovať, aby medzinárodný tribunál prešetroval niečo, čo je saudskoarabské, a saudskoarabský justičný systém je solídny, funguje a bude postupovať samostatne," povedal. "Kráľovstvo... nebude nikdy akceptovať zahraničné zasahovanie do tohto systému."
Turkí zdôraznil, že Saudská Arábia v tejto oblasti koná rovnako ako iné krajine, ktoré odmietajú umožniť medzinárodným tribunálom vyšetrovanie činov, ku ktorým došlo na ich území alebo ktorých sa dopustili ich občania. Konkrétne sa zmienil o zneužívaní väzňov americkými vojakmi a pracovníkmi CIA vo väznici Abú Ghrajb v Iraku.
Turkí priblížil, že Chášukdží bol hovorcom saudskoarabského veľvyslanectva v čase, keď on sám pôsobil ako veľvyslanec v Spojených štátoch a Británii, pričom ich vzťah označil za "veľmi priateľský za tie roky". Pri opísaní Chášukdžího smrti sa odvolal na verš z Koránu. "Hovorí sa v ňom, že zabiť nevinného človeka je akoby zabiť celé ľudstvo. Jeho smrť spadá do tejto kategórie," dodal Turkí.

Turecko poskytlo nahrávky súvisiace s vraždou saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího z 2. októbra aj Rijádu, Parížu, Washingtonu a ďalším metropolám, oznámil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.
"Nahrávky sme odovzdali, dali sme ich Saudskej Arábii, dali sme ich Washingtonu, Nemcom, Francúzom, Angličanom," uviedol Erdogan v televíznom prejave.
Podľa tureckých úradov Chášukdžího zavraždili 2. októbra hneď po príchode na saudskoarabský konzulát v Istanbule, kde si chcel prevziať dokumenty potrebné na sobáš s jeho tureckou snúbenicou.
Turecko tvrdí, že Chášukdžího po vstupe na konzulát zaškrtili a rozštvrtili členovia vražedného komanda vyslaného zo Saudskej Arábie. Turecké médiá tiež priniesli správy, podľa ktorých jeho telo bolo zrejme chemicky "rozpustené". Rijád pôvodne tvrdil, že novinár konzulát opustil. Saudskoarabská prokuratúra však neskôr oznámila, že bol zámerne zavraždený.
Saudskoarabskí činitelia teraz označujú vraždu novinára za svojvoľnú operáciu agentov, ktorí prekročili svoje právomoci.
Chášukdží bol kritikom vplyvného saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána, žil v dobrovoľnom exile v USA a bol prispievateľom denníka Washington Post.


Bulharský prezident Rumen Radev v piatok kritizoval absenciu slobody tlače, ktorú 29 rokov po páde komunizmu zažíva jeho krajina. 
V televíznom prejave venovanom výročiu zosadenia komunistického vodcu Todora Živkova Radev podľa agentúry AFP vyhlásil, že sloboda slova, ktorú Bulhari pred 29 rokmi získali, je "už len spomienkou". Dodal, že sú tým ohrozené základy demokracie.
V súvislosti s tým Radev podrobil ostrej kritike konzervatívnu vládu premiéra Bojka Borisova, ktorý bol za uplynulých desať rokov trikrát na čele bulharských vlád. 
Médiá sa podľa Radeva vzdali svojej úlohy kontrolovať. "Profesionálne štandardy médií sa znížili a v dôsledku toho aj dôvera občanov k informáciám, ktoré dostávajú. Pluralita je umlčaná propagandou. Slobodné myslenie sa tresce," povedal prezident v prejave odvysielanom televíziou BNT.
Bulharsko je na 111. mieste v rebríčku slobody tlače vo svete, ktorý vypracúva mimovládna organizácia Reportéri bez hraníc (RSF). Ide o najhoršie skóre spomedzi členských štátov EÚ. 
"Korupcia a tajné dohody medzi médiami, politikmi a oligarchami sú veľmi bežné," upozorňuje RSF vo svojej poslednej správe. 
Radev svoj prejav predniesol len niekoľko dní pred tým, ako Európska komisia zverejní svoju výročnú správu, v ktorej vyhodnotí pokrok bulharského justičného systému v boji s korupciou. 
Európska komisia monitoruje Bulharsko, ale aj susedné Rumunsko, od ktorých žiada rozhodnejšie kroky v boji s organizovaným zločinom a korupciou v radoch vysokopostavených štátnych úradníkov. 
Bulharská prokuratúra v uplynulých týždňoch začala viacero konaní proti podnikateľom, ktorí sú podozriví zo sprenevery a prania špinavých peňazí. Prokuratúra tiež žiadala zbaviť imunity šiestich poslancov parlamentu. Stalo sa tak v rámci vyšetrovania prípadov podozrenia z vyhýbania sa plateniu daní a vymáhania výpalného. Analytici podľa agentúry AFP vyjadrili názor, že bulharskí prokurátori sa takto snažia presvedčiť EÚ, že sú schopní zakročiť voči osobám podozrivým z takýchto trestných činov.

Copyright ©TASR 2018

Americký prezident Donald Trump v piatok poprel, že by video z incidentu na jeho tlačovej konferencii, ktoré zobrazuje, ako sa pracovníčka Bieleho domu snaží vytrhnúť mikrofón z ruky reportéra televízie CNN, bolo dodatočne upravované. Biely dom po tlačovke odobral reportérovi Jimovi Acostovi akreditáciu, čo Trumpova hovorkyňa Sarah Huckabee Sanders odôvodnila tým, že novinár údajne "vztiahol ruku" na zamestnankyňu Bieleho domu.
Americké médiá vrátane CNN, agentúry AP či denníka The New York Times však tvrdia, že video, ktoré zavesila na internet Sanders, bolo dodatočne upravené a ktosi na ňom oproti pôvodnému záznamu zrýchlil pohyb Acostovej ruky, tak aby jeho snaha odtlačiť ruku pracovníčky Bieleho domu vyzerala násilne.
Trump však trvá na tom, že s videom, ktoré zverejnila jeho hovorkyňa, nikto nič nerobil, a ide o pôvodný záznam, iba z iného uhla. Prezident zároveň pohrozil novinárom, že o akreditáciu v Bielom dome môžu prísť pokojne aj ďalší. Ako dodal, novinári "nepristupujú k úradu prezidenta s úctou".
Acostovi Biely dom odobral akreditáciu vo štvrtok, deň po tom, ako mu Trump na tlačovej konferencii vynadal a odmietol mu odpovedať na otázky. "To stačilo! Odložte mikrofón!" zrúkol Trump na Acostu, keď sa ho tento reportér pýtal na ruské ovplyvňovanie volebnej kampane v roku 2016. V tej chvíli k nemu prišla pracovníčka Bieleho domu a pokúšala sa mu vytrhnúť z ruky mikrofón.
"Keď prinášate falošné správy, čo CNN prináša často, tak ste nepriateľom ľudu," povedal ešte Trump Acostovi. "CNN by sa mala hanbiť, keď vás zamestnáva. Ste drzý a strašný človek. Nemali by ste pracovať pre CNN," dodal prezident.
"Biely dom nikdy nebude akceptovať, aby reportér vztiahol ruku na mladú ženu, ktorá sa len snaží robiť svoju prácu," odôvodnila vo štvrtok odobratie akreditácie tomuto novinárovi Trumpova hovorkyňa. Americké médiá sa však zhodujú v tom, že Acosta pracovníčke Bieleho domu vôbec nič zlé nespravil, iba sa jej pokúsil zabrániť v odobratí mikrofónu.
Acostu sa jednoznačne zastali kolegovia novinári, ktorí boli vedľa neho na stredajšej tlačovej konferencii, a tiež jeho zamestnávateľ. "(Sanders - pozn. SITA) prišla so lživými obvineniami a hovorí o veci, ktorá sa vôbec nestala. Jim Acosta má našu plnú podporu," vyhlásila televízia CNN

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Meanwhile in Zemanovo

Meanwhile in Zemanovo

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...


9. 11. 2018

Spoločné vyhlásenie Akademického senátu VŠMU a vedenia Vysokej školy múzických umení v Bratislave v súvislosti so zverejnením článku mesta Humenné o VŠMU

Spoločné vyhlásenie Akademického senátu VŠMU 
a vedenia Vysokej školy múzických umení v Bratislave v súvislosti so zverejnením článku mesta Humenné o VŠMU

#FakeWhiteHouse

#FakeWhiteHouse

Spravodajská televízia TA3 pripravuje počas komunálnych volieb špeciálne vysielanie


Spravodajská televízia TA3 pripravuje počas 
Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt TA3
komunálnych volieb špeciálne vysielanie


V sobotu 10. novembra bude v priebehu dňa vo svojom spravodajstve informovať o priebehu volieb formou živých vstupov a reportáží z volebných miestností a zo Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán.
Od 21.55 h začne TA3 vysielať špeciálne Volebné štúdio, ktoré bude prinášať priebežné neoficiálne výsledky komunálnych volieb z celého Slovenska. Moderátori Peter Bielik, Rastislav Iliev a Hana Džurná budú spolu so svojimi hosťami Václavom Hříchom z Agentúry AKO a Michalom Kaliňákom zo ZMOS prinášať a komentovať priebežné volebné výsledky. Naživo sa počas vysielania budú spájať s volebnými centrálami v krajských mestách. Špeciálne volebné štúdio bude televízia sa TA3 vysielať až do spočítania výsledkov zo všetkých krajských miest.
V nedeľu 11. novembra začne televízia TA3 vysielať mimoriadne už od 06.00 a od 09.00 h sa zo štúdia TA3 naživo spojíme s novozvolenými primátormi krajských miest.
Mimoriadne o 11.30 h sa bude v relácii V politike moderátor Peter Bielik venovať priebehu a výsledkom komunálnych volieb spolu s lídrami politických strán. V rámci relácie televízia prinesie naživo aj tlačovú besedu Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS 




Vyšetrovatelia objavili v dome saudskoarabského generálneho konzula v Istanbule stopy kyseliny fluorovodíkovej a ďalších chemikálií. Informovala o tom vo štvrtok panarabská spravodajská televízia al-Džazíra s odvolaním sa na zdroj blízky tureckej generálnej prokuratúre.
Zdroj informoval, že telo zavraždeného novinára Džamála Chášukdžího páchatelia rozpustili v kyseline v jednej z izieb v rezidencii konzula Muhammada al-Utajbího.
Tureckí vyšetrovatelia rezidenciu prehľadali až dva týždne po zabití novinára. Istanbulský spravodajca al-Džazíry Andrew Simmons s odvolaním sa na zdroj z tureckej prokuratúry uviedol, že Chášukdžího telesné pozostatky v tomto dvojtýždňovom medziobdobí zrejme rozpustili v kyseline.
Novinár Chášukdží, žijúci v americkom exile, patril medzi popredných kritikov vplyvného saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána. Nezvestný je od 2. októbra, keď vstúpil do budovy konzulátu v Istanbule, aby si vyzdvihol doklady potrebné k sobášu s tureckou snúbenicou. Z konzulátu ho však už nevideli vychádzať a odvtedy o sebe nepodal žiadnu správu.
Úrad hlavného istanbulského prokurátora Irfana Fidana na konci októbra potvrdil, že Chášukdží sa stal obeťou úkladnej vraždy, pri ktorej ho ihneď po vstupe do priestorov zastupiteľského úradu uškrtili.





Na trest dva roky a päť mesiacov väzenia s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu päť rokov odsúdili v Turecku novinára Hüsnüa Mahalliho, ktorý bol obžalovaný z urážky tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters.
"Môj klient bol odsúdený pre výrazy, ktoré použil vo svojich článkoch a tweetoch. Tie sú však v súlade s právom na vyjadrenie kritického názoru. Proti rozsudku sa odvoláme," uviedol Mahalliho právnik.
Mahalli ho zadržali v decembri 2016 po tom, čo obvinil Turecko z podpory teroristických skupín a prezidenta Erdogana označil za diktátora. V januári 2017 ho z väzby prepustili a bol vyšetrovaný na slobode.
Mahalli sa pred súdom obhajoval tým, že si len plnil svoje povinnosti novinára, napísala turecká súkromná tlačová agentúra Dogan (DHA).


Copyright ©TASR 2018

RTVS pripravila ku komunálnym voľbám mimoriadne správy aj povolebné štúdiá

RTVS pripravila ku komunálnym voľbám 

mimoriadne správy aj povolebné štúdiá

V deň volieb, v sobotu 10. novembra, RTVS odvysiela na Jednotke mimoriadne 15-minútové správy o 12:00, 16:00 a o 22:20, ktoré bude moderovať Viliam Stankay. V nich redaktori spravodajstva z terénnu priblížia priebeh a regulárnosť hlasovania, volebnú atmosféru, vyjadrenia Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán, miestnych volebných komisií a sumár z celého Slovenska. Rádio Slovensko bude pokrývať udalosti v rámci predĺžených spravodajských relácií.
Rádio Slovensko a Rádio Regina začnú v nedeľu 11. novembra o 7:30 s 90-minútovým povolebným štúdiom, v ktorom moderátori podrobnejšie rozoberú s analytikmi výsledky komunálnych volieb. Postupne sa z bratislavského, banskobystrického a košického štúdia prihlásia moderátori Juraj Jedinák, Martina Kvačkajová a Peter Béreš.
Výsledky hlasovania bude v televíznom povolebnom štúdiu na Jednotke od 8:30 do 9:10 prezentovať Miroslav Frindt a Ľubomír Bajaník. V mimoriadne predĺženej diskusnej relácii O 5 minút 12 sa moderátor Jozef Hajko spolu s politológom a zástupcami politických strán pozrú na celkový priebeh volieb. Marta Jančkárová predstaví ôsmich primátorov krajských miest a sumárne výsledky z celého Slovenska priblíži Ľubomír Bajaník. Diskusnú reláciu O 5 minút 12 budú vysielať aj Rádio Slovensko a Rádio Regina. Streamovať sa bude na webe RTVS a na facebooku Správy RTVS.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA






"Skupina tisícov migrantov, ktorá sa vydala na cestu zo Strednej Ameriky do USA, už kruto a násilne hádzala kamene na mexických policajtov. My si to nenecháme. Ak chcú hádzať skaly na našu armádu, naša armáda im to vrátila. Povedal som im považujte to za pušku. Ak budú hádzať kamene, ako to robili voči mexickej armáde a polícii, tvrdím, berte to ako pušku."
Donald Trump

"Nepovedal som strieľať.Nebudú musieť strieľať. Čo nechcem, je, aby títo ľudia hádzali kamene".
Donald Trump

"K zlobe opozície a trestným oznámeniam pani Lucie Ďuriš Nicholsonovej (SaS) by som chcel poukázať na múdru vetu prezidenta ČSR: 'Rozčílení není program'. A na ich výčitky ohľadom mojich zahraničných ciest zasa dodávam, že do Ruska budem chodiť, aj keby celá opozícia skočila do Dunaja.“
Andrej Danko

„Profesúra Ivety Radičovej je pre školstvo omnoho väčší problém ako rigorózna práca Andreja Danka, pretože ten v akademickom prostredí nepôsobí. Osobne ma oveľa viac ako Dankova rigorózna práca zaujíma to, ako sa dostala k titulu profesor Iveta Radičová, ktorá nenapísala žiadnu významnejšiu monografiu, pričom má byť ako profesorka výkladnou skriňou slovenskej vedy.Nie je nič smiešnejšie, ako keď Lucia Nicholsonová, ktorá ledva zmaturovala, niekomu vyčíta rigoróznu prácu.Otázka je, či Nicholsonová vôbec vie, čo je to rigorózna práca. Ak opozícia vybrala túto osobu, aby komunikovala na tému rigoróznej práce, považujem to za výsmech parlamentu.“
Ľuboš Blaha

Rádio_FM Night

Rádio_FM Night

V poradí tretia klubová výživa Rádia_FM bude mapovať viac ako 20 rokov štýlu, ktorý sa z undergroundového neba zniesol na momentálny vrchol záujmu. Zahrajú tí, bez ktorých by neexistoval, a tí, vďaka ktorým ho tu čaká lepšia budúcnosť. L Plus a Galagha & Gabanna odohrané roky počítajú v desiatkach, predstavovať ich by už mohlo pôsobiť snáď aj komicky. Ako ich doplnia súčasné vychádzajúce hviezdy Changing Faces a Kutlo&Jimmy Danger?



L Plus
Hudba od L Plus zaznela vo viacerých svetových uznávaných rádiách od BBC Radio 1Xtra cez Ministry of Sound až po KissFM, ako aj na prominentných YouTube kanáloch UKF či Liquicity. Jeho živé DJ mixy sú plné energie, sily a ťažkých basových liniek, ktoré spolu vytvárajú výnimočnú atmosféru.

Galagha&Gabanna
Otcovia slovenskej drum and bass scény, Galagha&Gabanna, toho spolu odohrali nespočetne veľa a poslucháčom Rádia_FM ich istotne netreba predstavovať. Vďaka ich hudbe boli parkety pravidelne rozbíjané už od 90. rokov a to nielen na Slovensku, ale i v zahraničí.

Changing Faces
Changing Faces odštartovala svoju kariéru pomerne sľubne. Značka UKF ju zaradila do rebríčka producentov, ktorých je v roku 2017 potrebné sledovať. Jej nadčasové melódie, uhladené beaty a hrejúce basy prilákali pozornosť vydavateľstiev ako Hospital, RAM, Med School, Pilot či Spearhead.

Kutlo &Jimmy Danger
Aj napriek svojmu nízkemu veku Kutlo produkuje skladby, ktoré si stihli vybudovať reputáciu u významných značiek ako NeurofunkGrid, Renegade Hardware and Mainframe. Zakladateľ labelu Audio Danger Records Jimmy Danger a jeho široký rozhľad ho predurčujú k tomu, aby v dvojici s Kutlom odohrali nezabudnuteľný set.

8. 11. 2018

Zomrel Francis Lai


Zomrel Francis Lai 





Francúzsky hudobný skladateľ Francis Lai, ktorý je autorom Oscarom oceneného kultového sountracku k filmu Love Story z roku 1970, zomrel v stredu vo veku 86 rokov. Informoval o tom vo štvrtok primátor juhofrancúzskeho mesta Nice Christian Estrosi.
Svoju hudobnú kariéru začal Lai ako akordeonista a člen sprievodných skupín spevákov ako Edith Piaf, Juliette Gréco či Yves Montand, pre ktorých neskôr aj komponoval piesne.
Kľúčovým pre jeho kariéru bolo stretnutie s režisérom Claudom Lelouchom v 60. rokoch, keď skomponoval svoje naslávnejšie skladby.
Lai spolupracoval na 35 Lelouchových filmoch, pričom z tohto obdobia je asi najznámejšia melódia z filmu Muž a žena (1966) vďaka časti "textu" da-ba-da-ba-da, da-ba-da-ba-da, ktorý sa časom v "ľudovom" podaní zmenil na ša-ba-da-ba-da.
Laiova sláva kulminovala v roku 1970, keď získal americkú filmovú cenu Oscar za soundtrack k filmu Love Story. Neskôr dostal za ňu aj ocenenie Zlatý glóbus.
Keď bola ústredná melódia otextovaná a pieseň "Where Do I Begin?" naspieval Andy Williams, slávila veľký úspech aj v hitparádach. Na Slovensku ju do svojho repertoáru zaradila Jana Kociánová ako pieseň Kadiaľ ísť.
Okrem Leloucha Lai počas svojej kariéry spolupracoval aj s inými režisérmi z Francúzska a Británie. Medzi nimi bol Michael Winner, Terence Young, Peter Hall, René Clement, Bryan Forbes či Philippe de Broca.
Komponoval piesne i pre Sergea Reggianiho, Dalidu, Ellu Fitzgeraldovú či Johnnyho Hallydaya.
Primátor Nice vo svojom vyhlásení uviedol, že chce pozostalým navrhnúť, aby bolo po Laiovi pomenované niektoré z emblematických miest v tohto juhofrancúzskom meste.
Gilles Jacob, bývalý prezident filmového festivalu v Cannes, v reakcii na Laiovo úmrtie vyhlásil, že "jeho melódie mali neuveriteľný šarm". Francúzsky minister kultúry Franck Riester vo svojom tvíte napísal, že Lai "mal dar len pár notami urobiť filmy ešte krajšími a dojemnejšími".


Copyright ©TASR 2018


TASR komplexne pokryje nadchádzajúce komunálne voľby

TASR komplexne pokryje 
nadchádzajúce komunálne voľby


Spravodajstvo Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) pripravuje komplexné pokrytie nadchádzajúceho volebného víkendu.
Počas soboty 10. novembra navštívia redaktori viac ako 40 volebných miestností v rámci celého Slovenska a multimediálne pokryjú dianie vo všetkých okresoch. Počas celého dňa budú mapovať aktivity Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán. TASR slovom a obrazom zaznamená volebné akty ústavných činiteľov a fotografiami a videoreportážami priblíži atmosféru volieb naprieč Slovenskom.
Po 22. hodine budú redaktori sledovať dianie v každom krajskom meste vo volebných centrálach dvoch až troch najsilnejších kandidátov. V prípade Bratislavy budú redaktori TASR vo volebných centrálach až štyroch kandidátov. Prinesú aj prvé reakcie na výsledky volieb nových primátorov a ich protikandidátov.
V nedeľu agentúra ponúkne odberateľom aj analýzu výsledkov volieb od politológov, reakcie politických strán a ich lídrov. V spravodajskom servise nebudú chýbať výsledky volieb vo všetkých krajských a okresných mestách Slovenska, mestských častiach Bratislavy a Košíc a zloženie mestských parlamentov v krajských mestách.
TASR sprostredkuje dianie počas volebného dňa a najdôležitejšie volebné výsledky v krajských mestách taktiež v anglickom i v maďarskom jazyku. Odberatelia maďarského servisu budú navyše informovaní o výsledkoch v okresných mestách s výrazným zastúpením obyvateľov maďarskej národnosti.
Pre odberateľov agentúrneho servisu budú v nedeľu k dispozícii aj grafické prehľady o zvolených kandidátoch na primátorov krajských miest, ich profily či znázornenie zloženia jednotlivých mestských zastupiteľstiev.
TASR do dnešného dňa vydala viac ako 200 správ týkajúcich sa komunálnych volieb. V rámci predvolebného spravodajstva priniesla všetky informácie o technických aspektoch komunálnych volieb – od počtu kandidátov, informácií o nich až po spôsob a pravidlá volieb.
Odberateľom ponúkla aj informácie o volebnom moratóriu a pravidlách spravodajstva počas neho. V rámci špeciálnej predvolebnej témy TASR priniesla rozhovory s 57 kandidátmi na primátorov krajských miest na Slovensku.

Copyright © TASR 2018

Trumpova asistentka na odoberanie mikrofónov

Trumpova asistentka na 

odoberanie mikrofónov

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Televízia Prima začala nakrúcať druhú sériu úspešného kriminálneho seriálu Temný Kraj. Titul, ktorý patril v roku 2017 medzi najsledovanejšie projekty českej Primy, vysielala na Slovensku od začiatku minulého roka Prima Plus.
Nová séria Temného Kraja sa začne návratom bývalého elitného kriminalistu z pražského oddelenia vrážd Petra Kraja do práce po operácii mozgu. Aj v nových častiach ho pritom bude prevádzať jeho verný spoločník, pes Egon. Na scénu sa vráti aj veterinárka Tereza Coufalová, policajtka Naďa Hamplová, snaživý policajt Vojta Coufal a lenivý Pepa Sláma a chýbať nebude ani Petrov kolega Luboš Bach či súdny patológ Kryštof Steiner.
Popri Lukášovi Vaculíkovi a Tereze Kostkovej sa tak na pľaci opäť stretnú Kristýna Nováková, Jan Teplý, Karel Zima, Martin Trnavský, Saša Rašilov či Zdena Studenková, ktorá sa, rovnako ako v prvej sérii, predstaví v úlohe šéfky pražskej kriminálky Libuše Kvapilovej. „Jej úloha síce už nebude taká významná ako v prvej sérii, no napriek tomu ju diváci v niekoľkých epizódach uvidia,“ uviedol pre agentúru SITA PR manažér kanálu Prima Plus Filip Roháček.
Rovnako ako herci, tak i zástupcovia televízie Prima a tvorcovia seriálu veria v úspech novej série. Na uvedenie Temného Kraja 2 si však diváci a diváčky v Česku i na Slovensku budú musieť ešte nejaký čas počkať. Česká Prima plánuje pokračovanie vysielať už budúci kalendárny rok, kedy presne sa však seriál dostane na obrazovky a kedy ho uvedú na Prima Plus, zatiaľ zástupcovia televízie nepotvrdili.



Prvá tlačová konferencia amerického prezidenta Donalda Trumpa po kongresových voľbách šokovala agresívnym štýlom, ktorým na nej prezident vystupoval voči novinárom. Viacerí z nich vzápätí zverejnili zdesené komentáre na sociálnych sieťach, v ktorých sa sťažovali, že s nimi prezident jedná ako s malými neposlušnými deťmi a agresívne na nich útočí. "Sadnite si, nevyvolal som vás," bola ešte jedna z miernejších prezidentových reakcií na otázky novinárov.
"To stačilo! Odložte mikrofón!" povedal Trump napríklad reportérovi televízie CNN Jimovi Acostovi, ktorý sa ho pýtal na karavánu migrantov, ktorá sa momentálne nachádza v Mexiku. Keď sa Acosta pokúšal urgovať odpoveď na svoju otázku, pracovník Bieleho domu mu skutočne vytrhol mikrofón z ruky. "Keď prinášate falošné správy, ste nepriateľom ľudu," odkázal ešte Trump Acostovi.
"Nikdy som nevidel nič podobné. Bol som na tlačových brífingoch chicagských poslancov predtým, ako ich brali do väzenia, aj zahraničných tyranov, ktorí sa správali ľudskejšie. Pracovníci Bieleho domu by nemali vytrhávať mikrofóny z rúk novinárom, ktorí si robia svoju robotu," komentoval Trumpove správanie sa Scott Simon, veterán americkej žurnalistiky a reportér rádia NPR.

Prominentný reportér stanice CNN Jim Acosta už nemôže pokrývať dianie v Bielom dome. Povolenie chodiť na tamojšie tlačové konferencie a brífingy mu nateraz odobrali po ostrej výmene názorov, do ktorej sa v stredu dostal s americkým prezidentom Donaldom Trumpom.
K slovnej prestrelke medzi oboma mužmi došlo v minulosti už viackrát. Tá najnovšia sa odohrala po tom, ako sa Acosta prezidenta začal vypytovať na tzv. karavánu migrantov zo Strednej Ameriky, ktorá sa blíži k hraniciam USA, priblížila vo štvrtok agentúra AFP.
Trump po pár otázkach, v ktorých Acosta spochybňoval jeho tvrdenia, reportéra zahriakol a nariadil mu, aby sa vzdal mikrofónu. Keď to Acosta odmietol, Trump ho nazval "hrubým a hrozným človekom" a podobne počastoval neskôr i samotnú CNN.
"CNN by sa mala hanbiť za to, že pre ňu pracujete. Ste hrubý, hrozný človek. Nemali by ste pracovať pre CNN," povedal prezident Acostovi, ktorého sa následne zastal reportér stanice NBC Peter Alexander. "Nie som ani váš fanúšik, ak mám byť úprimný," pustil sa Trump i do neho. Na margo Acostu vzápätí ešte americký prezident dodal, že "ak robíte falošné správy, čo CNN robí často, ste nepriateľom ľudu."
Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová zakrátko informovala, že Acostovi až do odvolania odobrali vstup do Bieleho domu. "Prezident Trump verí v slobodu tlače a víta ťažké otázky smerujúce na neho či jeho administratívu," uviedla hovorkyňa. "Nikdy však nebudeme tolerovať reportéra, ktorý chytá mladú ženu, pokúšajúcu sa vykonávať svoju prácu stážistky v Bielom dome. Takéto správanie je absolútne neprijateľné," zdôvodnila ďalej vo vyhlásení.
Narážala tak na moment, keď sa stážistka pokúšala na tlačovej konferencii Acostovi vytrhnúť mikrofón z rúk, čo jej on odmietal dovoliť. Reportér, ktorého sa medzičasom zastalo viacero novinárov, označil Sandersovej tvrdenie za "lož".
Samotná CNN na incident reagovala vyhlásením, v ktorom uviedla, že prezidentove útoky voči médiám "už zašli priďaleko. Nie sú len nebezpečné, ale aj znepokojivo ne-americké."
Acostu sa následne zastalo i Združenie spravodajcov Bieleho domu (WHCA), ktoré združuje žurnalistov akreditovaných v sídle prezidenta USA. WHCA ostro namietalo proti rozhodnutiu odobrať akreditáciu do Bieleho domu Acostovi, "s ktorým má Trump zložitý vzťah" a Biely dom vyzvalo, aby zákaz vstupu novinárovi okamžite zrušil. 




Nemecká prokuratúra obžalovala 33-ročného muža z podpory zahraničnej teroristickej organizácie na základe obvinenia, že šíril propagandu Islamského štátu a pomáhal militantom v komunikácii. Spolková prokuratúra v stredu informovala, že Samir K., ktorý má dvojité nemecké a alžírske občianstvo, použil pseudonymy na vytvorenie účtov na sociálnych sieťach Facebook, WhatsApp, Twitter a Telegram a u poskytovateľov elektronickej pošty. Samir K. potom prihlasovacie údaje zdieľal so štyrmi militantmi Islamského štátu z Nemecka, ktorí boli v Sýrii a Iraku, takže mohli tajne komunikovať s inými členmi organizácie.
Nemecká prokuratúra ďalej uviedla, že podozrivý, ktorého zatkli v marci, okrem toho vytvoril "mediálne centrum". To šírilo propagandu Islamského štátu, vrátane videí zobrazujúcich popravu sťatím, k publiku hovoriacemu po nemecky a nabádalo ľudí na podporu organizácie a pripojenie sa k nej.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Už 64. ročník Eurovíznej pesničkovej súťaže známej kedysi pod pôvodným názvom Veľká cena Eurovízie, sa uskutoční v dňoch 14.-18. mája 2019 v priestoroch Expo Centre v izraelskom meste Tel Aviv.
Izraelu sa pocty usporiadať toto megapodujatie dostane - vďaka tohtoročnému víťazstvu piesne Toy v interpretácii speváčky Netty Barzilaiovej na 63. ročníku súťaže v portugalskom Lisabone - už po tretí raz. Organizátori si pre budúcoročné súťaženie talentovaných autorov a interpretov z celkove 42 krajín vybrali motto Dare to Dream (Trúfnuť si snívať).
Informácie zverejnila v stredu Európska vysielacia únia (EBU).
Podľa rovnakého zdroja sa dva semifinálové koncerty uskutočnia v dňoch 14. a 16 mája budúceho roka, veľké finále, v ktorom majú už tradične istú účasť najväčší prispievatelia do EBU, bude na programe 18. mája 2019.


Copyright ©TASR 2018

Vašo mailing home

Vašo mailing home


TO JE TV!

TO JE TV!

7. 11. 2018

Laureáti Goncourtovej a Renaudotovej ceny 2018

Laureáti Goncourtovej a 
Renaudotovej ceny 2018 

Laureátom renomovaného francúzskeho literárneho ocenenia - Goncourtovej ceny - sa v tomto roku stal Nicolas Mathieu (40) za román o hľadaní samého seba pod názvom Leurs enfants apres eux Leurs enfants aprčs eux. S odvolaním sa na informáciu príslušnej poroty z Paríža o tom v stredu informovali svetové tlačové agentúry.
Rodák z Épinalu dostal prestížne ocenenie dotované iba symbolickou sumou desiatich eur, ktoré však obvykle výrazne zvyšuje pozornosť čitateľov a zvyšuje tak predajnosť diela, za svoj druhý román. Už ten prvý - Aux animaux la guerre z roku 2014 - mu vyniesol viacero cien.
Goncourtovu cenu udeľujú od roku 1903 vybranému dielu modernej francúzskej prózy, vyznačujúcemu sa originalitou obsahu a formy. Medzi najznámejších laureátov Prix Goncourt, ceny, ktorá nesie meno bratov Edmonda Huota de Goncourt (1822-96) a Jula Huota de Goncourt (1830-70), patria Henri Barbusse, Georges Duhamel, Marcel Proust, André Malraux, Henri Troyat, Maurice Druon, Robert Merle, Simone de Beauvoir, Romain Gary, Patrick Modiano, Marguerite Durasová či Jonathan Littell.
Vo francúzskej metropole sa súčasne rozhodlo aj o nositeľke ďalšej renomovanej literárnej ceny - Prix Renaudot -, ktorou sa v tomto roku stala Valérie Manteauová (33) za druhé literárne dielo kariéry Le Sillon, ktoré napísala o tureckom novinárovi arménskeho pôvodu Hrantovi Dinkovi zavraždenom v januári 2007 na ulici v Istanbule.
Táto cena udeľovaná od roku 1926 pripomína Théophrasta Renaudota (1586-1653), ktorý v roku 1631 založil prvé francúzske noviny. Medzi jej najznámejších laureátov z dlhého zoznamu ocenených patria Marcel Aymé, Louis Aragon, Michel Butor, George Perec, Irene Némirovsky či Yasmina Reza.
Mimochodom, ten istý autor nesmie dostať súčasne obe tieto trofeje.

Copyright ©TASR 2018

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu:



  • udelila licenciu na celoplošné digitálne vysielanie televíznej programovej služby LED TV spoločnosti LED promotion, s.r.o.;  
  • uložila sankciu – pokutu 13 276 eur vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s.r.o. (programová služba TV DOMA) za porušenie § 18aa ods. 1 písm. b) ZVR, ku ktorému došlo tým, že v dňoch 5. 4. a 6. 4. 2018 odvysielal 4 časti programu Nikdy ťa neopustím s titulkami pre osoby so sluchovým postihnutím, ktoré nezachytávali hovorený prejav spôsobom, ktorý umožnil porozumieť jeho obsahu, a sankciu – upozornenie na porušenie zákona za porušenie § 18aa ods. 1 písm. c) a § 18b ods. 2 ZVR, ku ktorému došlo tým, že text titulkov pre osoby so sluchovým postihnutím k uvedeným programom nebol zarovnaný na stred a sprevádzanie programu titulkami nebolo pri vysielaní zreteľne označené;
  • uložila sankciu – pokutu 8 000 eur vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ) za porušenie § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), ku ktorému došlo dňa
    16. 4. 2018 o cca 10:34 hod. odvysielaním programu Rodinné záležitosti, ktorý označil ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov napriek tomu, že zobrazoval resp. prezentoval závislosti a obsahoval vulgárne vyjadrovanie a vulgárne gestá, pre ktoré mal byť klasifikovaný ako nevhodný pre maloletých divákov do 15 rokov;
  • uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi C.E.N. s.r.o. (programová služba TA3) za porušenie § 16 ods. 3 písm. m) ZVR, ku ktorému došlo tým, že nedoručil Rade v stanovenej lehote štatistiku o odvysielanom programe obsahujúcu vyhodnotenie podielov programových typov, podielu programov vo verejnom záujme, podielov programov s multimodálnym prístupom, podielu európskej produkcie a podielu programov európskej nezávislej produkcie vrátane vyhodnotenia podielu nových diel za mesiac máj 2018;
  • uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi Kinet Inštal s.r.o. (programová služba Kinet TV) za porušenie § 16 ods. 3 písm. g) ZVR z dôvodu, že
    v dňoch 13. 4., 14. 4., 20. 4., 21. 4., 4. 5. a 5. 5. 2018 neoznačil na obrazovke svoju programovú službu nezameniteľným obrazovým symbolom (logom);
  • uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi Decora, s.r.o.
    (programová služba Vaša TV) za porušenie § 16 ods. 3 písm. l) v súvislosti s tým, že nedodal Rade na jej vyžiadanie súvislý záznam vysielania programovej služby z dní
    24. 4. a 26. 4. 2018;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA - SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba TV MARKÍZA) vo veci možného porušenia § 19 ods. 1 písm. a) ZVR (ochrana ľudskej dôstojnosti) v súvislosti s vysielaním príspevku Po pôrode skončila v kóme v programe Televízne noviny dňa 28. 8. 2018 a upútaviek na tento program;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi C.E.N. s.r.o. (programová služba TA3) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. m) ZVR z dôvodu, že nedoručil Rade v stanovenej lehote štatistiku o odvysielanom programe obsahujúcu vyhodnotenie podielov programových typov a podielu programov vo verejnom záujme za mesiace júl, august a september 2018;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi C.E.N. s.r.o. (programová služba TA3) vo veci možného porušenia § 18a písm. a) a b) ZVR v súvislosti s možným nedodržaním podielu programov s multimodálnym prístupom v mesiacoch júl, august a september 2018;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi C.E.N. s.r.o (programová služba TA3) z dôvodu možného porušenia § 18b ods. 2 ZVR v súvislosti s tým, že dňa 3. 9. 2018 odvysielal program Tipos – žrebovanie a Info pre tipujúcich, dňa 20. 9. 2018 program Analýzy a trendy a dňa 23. 9. 2018 program V politike bez zreteľného označenia sprevádzania programu hlasovým komentovaním pre nevidiacich resp. titulkami pre osoby so sluchovým postihnutím;
  • uznala za neopodstatnené 4 sťažnosti resp. ich časti.

UNESCO zriadila online databázu prípadov zavraždených novinárov

UNESCO zriadila online databázu 


prípadov zavraždených novinárov

Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) zriadila informačné centrum zamerané na prípady zavraždených novinárov, ktoré na svojich webových stránkach zverejňuje údaje o pokroku dosiahnutom pri ich vyšetrovaní. V databáze budú prípady vrážd novinárov alebo pracovníkov médií zo všetkých krajín sveta.
UNESCO spresnilo, že v súčasnosti má informácie o 1293 novinároch zabitých od roku 1993, pričom 80 z nich bolo zavraždených v roku 2018.
Založenie informačného Centra na monitorovanie prípadov zavraždených novinárov (OKJ) je ďalším pokusom o zmenu "tradície" existujúcej v mnohých krajinách, podľa ktorej sú objednávatelia a dokonca aj samotní vykonávatelia zločinov "nenájdení", uvádza sa v správe UNESCO.
Konštatuje sa v nej tiež, že osoby, ktoré nariadili či zavraždili novinárov, zostávajú v 89 percentách prípadov nepotrestaní.
V tlačovej správe UNESCO sa okrem toho píše, že v priemere dochádza k vražde novinára či pracovníka médií raz za štyri dni. "Tieto úmrtia sú tragickým dôkazom rizík, ktorým mnohí novinári čelia pri výkone svojho povolania".
Online databáza umožní novinárom, analytikom či širokej verejnosti vyhľadávať si základné informácie o zavraždených novinároch a sledovať postup vyšetrovania, pričom v niektorých prípadoch obsahuje aj oficiálne dokumenty poskytnuté políciou či justíciou toho-ktorého štátu. Profily jednotlivých krajín poskytujú záujemcom informácie, na základe ktorých je možné vyhodnotiť "mieru beztrestnosti" za zločiny spáchané na novinároch.
UNESCO ako agentúra OSN zodpovedná za podporu slobody prejavu a bezpečnosti novinárov monitoruje trestné činy spáchané na novinároch a pomáha členským štátom čeliť v súčasnosti rozšírenému stavu beztrestnosti za tieto útoky.

Copyright © TASR 2018

RADA RTVS

RADA RTVS

Zaradenie Jozefa Tisa, prezidenta vojnovej Slovenskej republiky právoplatne odsúdeného za vojnové zločiny, do upútavky na pripravovanú televíznu anketu Najväčší Slovák nebolo podľa názoru Rady RTVS porušením zákona o RTVS. Viacerí členovia však kritizovali fakt, že Tiso v upútavke vôbec bol. Ako počas rokovania rady pripomenul jej člen nominovaný za oblasť práva David Soukeník, upútavkou sa zaoberajú vyšetrovatelia a kým nie je známy ich záver, nemožno sa k téme plne vyjadriť. „Z môjho pohľadu upútavkou k spáchaniu trestného činu nedošlo. Úmyslom RTVS bolo vzbudiť záujem verejnosti a podnietiť verejnú diskusiu, nie propagovať osobu Jozefa Tisa, propagovať fašizmus. Konečné posúdenie bude vecou vyšetrovania Úradu špeciálnej prokuratúry,“ povedal Soukeník. Radu na jej dnešnom rokovaní informoval generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník o postupe verejnoprávnej rádiotelevízie po verejnej kritike upútavky na Najväčšieho Slováka s Tisom. RTVS sa rozhodla upútavku stiahnuť a zmenila štatút relácie. To, že RTVS zaradila do programu Jozefa Tisa, sa nepáčilo napríklad židovskej humanitárnej organizácii B‘ nai B’rith – Tolerancia ani slovenskej pobočke Medzinárodného kresťanského veľvyslanectva Jeruzalem (International Christian Embassy Jerusalem, ICEJ).

Rada RTVS však podľa Soukeníka ako orgán dohľadu musí dozerať aj na to, či nebol porušený zákon o RTVS. Pripomenul, že RTVS nenominuje osobnosti do ankety. Domnieva sa, že zaradením Tisa chcel RTVS vyvolať diskusiu a „spropagovať reláciu takýmto kontroverzným spôsobom, pričom takýto spôsob je viac vlastný komerčným televíziám“. Soukeník súhlasí s tým, že kontroverzné témy by mali byť súčasťou vysielania RTVS, treba však podľa neho zvažovať ich formát. Ocenil tiež, že RTVS zmenila po medializácii kritiky pravidlá nominácií. Je možné, že verejnosť navrhne iné kontroverzné osoby a aj na takýto prípad by mal byť manažment pripravený, dodal Soukeník v stanovisku, o ktoré ho požiadal predseda Rady RTVS Igor Gallo.

Členka rady Dóra Hushegyiová vníma anketu Najväčší Slovák ako program o elite národa. Ako v diskusii opakovane zdôraznila, osobne považuje „za tragédiu, ak si niekto myslí, že vojnový zločinec patrí do elity národa“. Podpredseda rady a režisér Martin Kákoš v diskusii pripomenul, že ide o formát, ktorý nie je zábavný, no v prvom rade prehlbuje naše zanedbané historické vedomosti. Osobne si myslí, že by Tisa pre „historické nevedomie“ verejnosť do ankety nominovala. Taktiež si nemyslí, že by upútavkou bol porušený zákon o RTVS. Podľa Galla sa problém vyriešil iba sčasti, keďže nie je jasné, koho navrhne do ankety verejnosť. Oceňuje, že vedenie RTVS chce vysielať aj formáty, o ktorých vie, že môžu spôsobiť problémy.

Vedenie RTVS a tvorcovia relácie Najväčší Slovák 31. októbra na tlačovej besede informovali, že po dohode a porade s BBC zahrnuli do štatútu relácie Najväčší Slovák podmienku, že v rámci hlasovania nebude možné nominovať osobu, ktorá bola právoplatne odsúdená za vojnové zločiny, zločiny voči ľudskosti, vraždu alebo vlastizradu a nebola rehabilitovaná. Takéto nastavenie podmienok nie je ničím výnimočným, existovali aj v iných krajinách, do ktorých BBC predalo svoj licencovaný formát. V Nemecku napríklad pravidlá vylúčili zo súťaže nacistov.

Upútavkou sa začali koncom októbra zaoberať vyšetrovatelia. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry vydal pokyn, aby Národná kriminálna agentúra preverila odvysielanie upútavky s Tisom. Konkrétne má polícia preveriť, či nebol spáchaný trestný čin založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd alebo prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd.

Najväčší Slovák je licencovaným formátom britskej BBC. Program The Great Britons spustila začiatkom roka 2002 a jej diváci si za Najväčšieho Brita zvolili Winstona Churchilla. Formát BBC predala a úspešne zrealizovala v 24 krajinách sveta. Projekt sa v RTVS začal vo štvrtok 1. novembra. Verejnosť môže do 20. decembra prostredníctvom SMS nominovať osobnosti histórie či súčasnosti, o ktorých si myslí, že boli alebo sú velikánmi svojej doby. Na Nový rok - 1. januára 2019 diváci Jednotky počas galavečera spoznajú prvú stovku a finálnu desiatku osobností. Spomedzi nich bude môcť verejnosť hlasovať za svojho favorita do 1. mája. Najväčším Slovákom sa stane osobnosť s najväčším počtom hlasov. Jej meno sa verejnosť dozvie počas galavečera 1. mája 2019 na Jednotke.


Situáciou v rozhlasovom spravodajstve sa dnes popri iných témach zaoberala Rada Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Rada avizovala túto tému už v októbri, po tom, ako sa na verejnosť dostali informácie o možnom ovplyvňovaní obsahu rozhlasových Krátkych správ. Radu o riešenie situácie požiadala aj trojica opozičných poslankýň, členiek Výboru NR SR pre kultúru a médiá Natália Milanová (OĽaNO), Renáta Kaščáková (SaS) a Viera Dubačová (nezaradená poslankyňa). Ako počas rokovania rady konštatoval šéf spravodajstva a publicistiky celého RTVS Vahram Chuguryan, „po viacerých turbulenciách, ktorých sme boli svedkami pred niekoľkými mesiacmi, sa spravodajstvo RTVS dostalo do štandardného pracovného režimu, to sa týka tak rozhlasovej, ako aj televíznej redakcie“. V rozhlasovom spravodajstve nastali podľa Chuguryana dve mimoriadne situácie. Prvá v Sobotných dialógoch, keď sa 6. októbra diskusia začala o 20 minút neskôr, a druhou je vzdanie sa funkcie vedúcej odboru rozhlasového spravodajstva a aktuálnej publicistiky Petry Stano Maťašovskej. Podľa Chuguryana pracujú na tom, aby verejnoprávne spravodajstvo bolo lepšie a kvalitnejšie.
Pre neskorý začiatok Sobotných dialógov zo 6. októbra sa zmenil moderátor rozhlasovej politickej diskusie a namiesto Branislava Dobšinského nastúpila Marta Jančkárová. Dobšinský a RTVS sa dohodli o ukončení pracovného pomeru k 9. októbru. Ako dodal Chuguryan, sú pripravení do hodiny nahradiť moderátora, no v tomto prípade sa to nedalo. Rada túto výmenu komentovať bližšie nechcela, keďže personálne otázky nie sú v jej právomoci. Po odstúpení Maťašovskej vedie rozhlasové spravodajstvo dočasne Chuguryan a dennú operatívu má na starosti Oto Görner. Výber nového šéfa bude doriešený „do 1. decembra, najneskôr do 15. decembra“, doplnil generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.
Podľa medializovaných informácií Petra Stano Maťašovská ešte ako šéfka rozhlasového spravodajstva RTVS poslala interný materiál pre pracovníkov Krátkych správ v rozhlase, v ktorom žiada, aby neboli zaraďované správy o návrhoch zákonov a noviel, ktoré na rokovanie parlamentu predkladajú opoziční poslanci. Ich návrhy označila za “často odborne nepripravené, nesystémové". Zakázala pripravovať krátke spravodajstvo z informácií uverejnených na internetových portáloch a v iných médiách. Informácie o internom dokumente zverejnil 11. októbra portál Omediach.com. Po medializácii Maťašovská 15. októbra rezignovala. RTVS nesúhlasí s interpretáciou zverejneného materiálu. „Nešlo a nejde o žiadny interný dokument, ani normu, ani príkaz, ani smernicu,“ zdôraznil počas dnešného rokovania Rezník, podľa ktorého tri zo 16 zásad v spomínanom texte obsahujú komentár, ktorý tam nemal byť. Tvrdí, že v RTVS dbajú na to, aby spravodajstvo bolo objektívne, vyvážené a neobmedzujú jeho slobodnú tvorbu, na čo majú platné štatúty.
Podpredseda Rady RTVS Martin Kákoš si o medializovanom emaile s pravidlami pre vysielanie Krátkych správ osobne myslí, že zmienka o nezaraďovaní návrhov od opozície bola „prekročením a porušením princípov verejnoprávneho média“. Žiadny zamestnanec či vedúci spravodajstva nemá právo rozhodovať o tom, či niektoré zákony sú alebo nie sú pripravené kvalitne. Nemôže sa rozlišovať, či ide o návrh opozičného alebo akéhokoľvek iného poslanca, to je z hľadiska objektivity a nestrannosti neprípustné, zdôraznil Kákoš. Podotkol, že nejde o oficiálny dokument RTVS. Napriek tomu sa domnieva, že „došlo k prekročeniu štatútu programového pracovníka tým, že začal rozlišovať vo svojom komentári, či ide o koaličného, alebo opozičného politika, čo vo verejnoprávnom médiu nemá priestor“.
Podľa člena rady nominovaného za oblasť práva Davida Soukeníka, ktorý po medializácii vypracoval svoje právne stanovisko, „nešlo o oficiálny interný predpis RTVS, ale o individuálne konanie pracovníčky RTVS,“ čo potvrdila podľa Soukeníka aj Stano Maťašovská. Podľa neho možno uvažovať o tom, že niektoré časti materiálu by mohli byť inštrukciami nad rámec zákona. Išlo však o individuálne konanie jednotlivca a zákon o RTVS sa neporušil. Soukeník podotkol, že podľa medializovaných informácií nemusela byť Stano Maťašovská jediným autorom textu. Analýzou sa Soukeník podľa vlastných slov začal zaoberať hneď po medializácii, nezávisle od požiadaviek opozičných poslankýň, ktoré Rada RTVS dostala 24. októbra.



©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.