6. 11. 2018

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS 


Britská spravodajská stanica BBC otvorila v pondelok v kenskom hlavnom meste Nairobi svoju najväčšiu pobočku mimo Spojeného kráľovstva. V novej pobočke bude pôsobiť takmer 300 z celkového počtu 600 novinárov BBC pracujúcich v rôznych častiach Afriky.
"Našou najvýznamnejšou investíciou bude školenie nasledujúcej generácie afrických reportérov a producentov na svetové normy," vyhlásila riaditeľka divízie BBC News Francesca Unsworthová. BBC dostala na rozšírenie prevádzky od britskej vlády 289 miliónov libier (329 miliónov eur).
Produkčné vybavenie v nairobskej pobočke zahŕňa televízne štúdio a dve ďalšie vysielacie pozície, ako aj dve rozhlasové štúdiá a päť televíznych editačných systémov.
Predtým v tomto roku BBC otvorila ďalšiu veľkú prevádzku v nigérijskom hlavnom meste Lagos, kde majú sídlo tri nové jazykové služby, zatiaľ čo v senegalskej metropole Dakar došlo k rozšíreniu francúzskej kancelárie BBC.
Rozhlasová stanica BBC World Service otvorila svoju africkú pobočku v Nairobi v roku 1998. V súčasnosti vysiela v celkovo 12 afrických jazykoch, ako aj v angličtine.
Oficiálne otvorenie novej prevádzky v Keni sa kryje so spustením nového televízneho biznisového programu Money Daily. Ide o jednu z niekoľkých nových šou, ktoré sa budú pripravovať v Nairobi.


S talianskym ministrom vnútra a vicepremiérom Matteom Salvinim sa v pondelok verejne rozišla jeho priateľka, televízna moderátorka Elisa Isoardiová, ktorá svoje rozhodnutie ukončiť vzťah s politikom zverejnila na viacerých sociálnych sieťach. Informovala o tom agentúra AP.
"Nie za tým mi bude ľúto, čo sme si navzájom dali, lež za tým, čo sme si ešte mali dať," napísala na Instagrame Isoardiová, citujúc súčasného talianskeho básnika a speváka Gia Evana. K poetickej rozlúčke pridala poďakovanie: "S nesmiernou úctou k ozajstnej láske, čo nás spájala, vďaka ti, Matteo."
Text ešte moderátorka doplnila fotografiou na ktorej leží v bielom župane v posteli a usmieva sa. Oproti nej leží do pol pása vyzlečený Salvini a obrátený k nej sa jej so zatvorenými očami opiera hlavou o plece.
Fotografia polonahého Salviniho, ktorú moderátorka okrem Instagramu zverejnila aj na Twitteri, sa v Taliansku okamžite stala hitom.
Salvini (45), ktorý stojí na čele koaličnej pravicovo-populistickej strany Liga severu (LN), je rozvedený a má dve deti; syna Federica (nar. 2003) s exmanželkou Fabriziou Ieluzziovou a dcéru Mirta (nar. 2012) s bývalou priateľkou Giuliou Martinelliovou. Salvini je tiež skalným fanúšikom futbalového klubu A.C. Miláno.
Isoardiová (35), v súčasnosti v talianskej verejnoprávnej televízii RAI moderuje obľúbený program o varení.


Copyright ©TASR 2018




K bojkotu najnovšieho spotu prezidenta Donalda Trumpa na podporu republikánskych kandidátov v nadchádzajúcich kongresových voľbách, ku ktorému pristúpili už viaceré veľké americké televízie, sa v pondelok pripojila aj televízia Fox News. Stiahnutie spotu z vysielania ohlásila šéfka obchodného oddelenia televízie Marianne Gambelli. Fox News je pritom televíziou, ktorá zvykne byť na strane Trumpa a je tiež prezidentovým obľúbeným médiom.
Ako prvá Trumpov najnovší spot odmietla televízia CNN, ktorá vyhlásila, že je rasistický, v pondelok sa pripojila aj televízia NBC.
Na rozhodnutie televízií s hnevom zareagoval manažér Trumpovej kampane Brad Parscale, podľa ktorého sa CNN, NBC a Facebook "postavili na stranu tých, ktorí sú ILEGÁLNE V TEJTO KRAJINE". Fox News Parscale vo svojom poste na Twitteri nezmieňuje.
Podľa mnohých ľudí z médií je najnovší Trumpov predvolebný klip, ktorý sa zaoberá témou imigrácie, hrubo manipulatívny. V tejto reklame vystupuje nelegálny prisťahovalec Luis Bracamontes, ktorý v roku 2014 zabil v kalifornskom Sacramente dvoch policajtov, za čo ho v roku 2018 odsúdili na smrť. Bracamontes šokoval Ameriku okrem iného tým, že sa na súde usmieval a hovoril o tom, že utečie z väzenia a pokúsi sa zabiť ďalších policajtov.
Trumpov predvolebný spot pomedzi šokujúce výroky Bracamontesa zaraďuje komentáre, ktoré hovoria o tom, že to boli opoziční demokrati, ktorí tomuto zločincovi dovolili dostať sa do USA a nedokázali ho vyhostiť. Spot sa končí zábermi na migrantov, ktorí sa pokúšajú dostať cez zátarasy na hraniciach a sugestívnou otázkou: "Koho všetkého k nám ešte demokrati vpustia?"

Bývalý viacnásobný šampión Južnej Ameriky v boxe sa zadusil croissantom počas televíznej súťaže, ktorej účastníci súťažili o to, kto dokáže zjesť najviac kusov tohto pečiva. Posledné chvíle 56-ročného Argentínčana Maria Mela mohli sledovať televízni diváci v priamom prenose. Bývalý boxerský šampión začal zúrivo gestikulovať smerom k moderátorovi relácie, no všetci si najprv mysleli, že len žartuje. Po chvíli k nemu pribehol lekár, ktorý sedel v hľadisku, vzápätí Mela previezli do nemocnice, kde však už len skonštatovali jeho smrť.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.