5. 11. 2018

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS


Nedávna kúpa podielu v spoločnosti, ktorá vydáva francúzsky denník Le Monde, nebola pre českého podnikateľa Daniela Křetínského záležitosť ekonomická, ale občianska. Miliardár to povedal v rozhovore s francúzskym denníkom Les Echos, ktorý vyšiel v sobotu. Křetínský v ňom takisto vyjadril obavy o osud tlačených médií a ľútosť nad tým, ako bola jeho investícia do francúzskych novín prezentovaná.
Křetínský tiež v rozhovore vylúčil, že by jeho motiváciou bola snaha dostať sa na francúzsky trh, aby sa tam mohol uchádzať o štátny podiel v energetickej spoločnosti engi. Křetínský je totiž aj väčšinovým vlastníkom Energetického a priemyselného holdingu (EPH).
"Nikdy sme ani nezačali hovoriť s mojím tímom o myšlienke vstúpiť kapitálovo do spoločnosti Engi," povedal v rozhovore Křetínský. Dodal, že francúzska spoločnosť Engi je pre neho príliš veľký podnik. Investíciám do tamojšieho energetického sektora sa ale nevyhýba, ak sa vyskytne "rozumná príležitosť pre investíciu". Vzhľadom k orientácii francúzskej výroby elektriny to ale podľa neho nie je veľmi pravdepodobné.
Investície do francúzskych novín nie je pre Křetínského záležitosťou ekonomickou, ale občianskou. "Považujem tlač za kľúčovú vec pre uchovanie tradičných hodnôt liberálnej demokracie ... a to, čo sa deje teraz okolo nás ma desí," vysvetlil Křetínský. Ako príklad uviedol prieskum zo Slovenska po parlamentných voľbách z roku 2016. "Dve tretiny opýtaných mladých ľudí vtedy uviedli, že volili neonacistickej či populistickej strany," povedal český miliardár.
"Ľudia, ktorí získavajú informácie len prostredníctvom digitálnych médií, nie sú dostatočne vyzbrojení na to, aby pochopili zložitý komplex spoločenských, ekonomických a politických otázok," uviedol Křetínský s tým, že "úloha tlače je pre neho zásadná". Francúzsky denník si vybral vraj preto, že má Francúzsku a jej kultúru rád a že francúzština je jeho prvý cudzí jazyk.
Podiel vo francúzskom denníku Le Monde vraj kúpil Křetínský tiež preto, aby mohol bojovať za spravodlivejší systém, čo sa týka regulácie digitálnych médií. "Povedzte, nie ste médium, keď máte internetovú stránku so štyrmi miliónmi sledujúcich? Je čas zmeniť pravidlá hry," uviedol Křetínský s tým, že tlač čelí konkurencii zo strany veľkých internetových obrov Google, Apple, Facebook a Amazon, známych pod skratkou Gafa. Křetínský dodal, že Česká republika je pre tento boj malé územie a ako člen francúzskej mediálnej rodiny bude azda môcť tieto myšlienky lepšie presadzovať.
Křetínského firma tento rok už kúpila francúzsky týždenník Marianne a dokončuje prevzatie podielu v mediálnej skupine Lagardere Group, ktorá vydáva okrem iného časopis Elle.

Copyright © ČTK 2018

Nemecko síce v reakcii na vraždu novinára Džamála Chášukdžího pozastavilo predaj zbraní do Saudskej Arábie, doposiaľ však s Rijádom celkom neprerušilo armádnu spoluprácu, upozorňuje agentúra DPA.
Agentúra sa od nemeckého ministerstva obrany dozvedela, že sedem kadetov saudskoarabských ozbrojených síl momentálne navštevuje kurz nemeckého jazyka, ktorého splnenie je podmienkou na to, aby mohli absolvovať výcvik na vojenskej akadémii v Hamburgu.
Zmienený výcvik nemecký rezort obrany zrušiť neplánuje. Naopak, v nasledujúcim roku očakáva prijatie ešte vyššieho počtu saudskoarabských kadetov. Konečné rozhodnutie o budúcnosti tohto výcvikového programu by však podľa rezortu malo padnúť zrejme niekedy v roku 2019.
Berlín a Rijád podpísali v apríli 2017 dohodu, ktorá saudskoarabským kadetom umožňuje tri až štyri roky študovať na hamburskej vojenskej akadémii po tom, ako absolvujú jazykový kurz a naučia sa po nemecky. Dohoda nespresňuje, koľko takýchto kadetov, ktorých vzdelávanie kompletne financuje Rijád, môže akadémia ročne prijať.
Vzťahy nemeckej so saudskoarabskou armádou sa dostali pod drobnohľad po vražde saudskoarabského novinára Chášukdžího.
Tento kritik saudskoarabského korunného princa a prispievateľ denníka The Washington Post zmizol 2. októbra, keď vošiel do priestorov saudskoarabského konzulátu v Istanbule. Kráľovstvo najskôr tvrdilo, že novinár konzulát opustil. Saudskoarabská prokuratúra však minulý týždeň priznala, že bol zámerne zavraždený.
Nemecká kancelárka Angela Merkelová v reakcii na vraždu oznámila zastavenie vývozu zbraní do Rijádu do vtedy, kým sa vyjasnia okolnosti tejto vraždy. 

 
Copyright © TASR 2018



Novozvolený brazílsky prezident Jair Bolsonaro pohrozil, že štátne firmy môžu prestať inzerovať v médiách, ktoré ho kritizujú. Bolsonaro už počas predvolebnej kampane niektoré veľké médiá obviňovali zo šírenia falošných správ.

Zdroj: Reuters