Aktuálny ročník pesničkovej súťaže Košický zlatý poklad speje do svojho záveru. Mená víťazov sa verejnosť dozvie už túto sobotu 14. októbra.

Počas sobotňajšieho finálového koncertu  porota v zložení Igor Timko, Peter Bič, Viktória Vargová, Juraj Vančík, Jindřich Bardon, Richard Jajcay a riaditeľ súťaže Juraj Hidvéghy vyberie tri víťazné skladby z dvanástich. Na víťazov čakajú finančné ceny v hodnote 1000, 750 a 500 eur. Absolútny víťaz  nahrá svoju skladbu v nahrávacom štúdiu Slovenského rozhlasu.
„Košický zlatý poklad je v súčasnosti najstaršia autorská pesničková súťaž na slovenskom území. Mám k nej veľmi blízky vzťah, lebo v rokoch 1993 až 97 som ako riaditeľ košického štúdia Slovenského rozhlasu bol na čele tímu, ktorý dokázal udržať jeho kontinuitu v mimoriadne ťažkých podmienkach a následne ju povýšiť na liaheň talentov, ktorá poslucháčom dala také mená ako No Name, Nocadeň, Marián Čekovský či Peter Bič projekt. Preto budem všetkým v sobotu držať palce," poznamenal generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.
Sobotňajší finálový koncert  33. ročníka Košického zlatého pokladu sa začne o 19:00 v košickom Kulturparku. Počas neho sa predstaví aj víťaz predchádzajúceho ročníka Martin Brečko a populárna formácia Peter Bič Projekt. Večerom bude divákov a poslucháčov sprevádzať Roman Bomboš, moderátor Rádia Slovensko, ktoré bude podujatie vysielať v priamom prenose. Televízny dokument zo súťaže si diváci môžu pozrieť 4. novembra o 18:00 na Dvojke.
V súťaži bolo spolu 140 skladieb, z ktorých o šestici finalistov rozhodla výberová komisia a druhú šesticu vybrali sms-hlasovaním poslucháči Rádia Slovensko. Vyhlasovateľom a organizátorom súťaže je Štúdio RTVS Košice. Jeho výkonný riaditeľ a zároveň riaditeľ súťaže Juraj Hidvéghy sa teší veľkému záujmu o túto jedinečnú súťaž. „Som presvedčený, že finálový koncert bude atraktívny nielen exkluzívnou premiérou 12 nových slovenských piesní a vystúpením hostí, ale aj modernou grafickou vizualizáciou na LED obrazovkách. Najviac ma však teší fakt, že organizovaním tejto súťaže RTVS obohacuje pôvodnú slovenskú populárnu hudbu, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou našej kultúrnej identity", dodal.
Košický zlatý poklad uzrel svetlo sveta v roku 1980. Od svojho vzniku vytvára priestor na prezentáciu a propagáciu tvorby mladým autorom a interpretom pôvodnej slovenskej populárnej hudby. Počas predchádzajúcich ročníkov  zaznelo celkovo 349 nových slovenských piesní.