13. 10. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Dánski policajní potápači vylovili z vôd zálivu neďaleko Kodane pílu, o ktorej predpokladajú, že mohla byť použitá pri vražde švédskej novinárky Kim Wallovej.
Pílu našli v stredu v blízkosti plavebnej trasy ponorky UC3 Nautilus a neďaleko miesta, kde už skôr boli objavené časti tela Kim Wallovej, informuje stanica Deutsche Welle.
Wallovú naposledy videli 10. augusta večer, ako v Kodani nastupovala do Madsenovej ponorky, ktorá sa následne potopila, čo podľa vyšetrovateľov mohlo byť dôsledkom úmyselného konania. Telo novinárky v nej nenašli a Madsen spočiatku tvrdil, že ju vysadil na malom ostrove. Madsen neskôr prišiel s novou verziou, že novinárku nezabil a zomrela nešťastnou náhodou, keď jej spadol na hlavu poklop.
Na tele 30-ročnej Wallovej, ktorú našli v auguste mŕtvu pri Kodani, bolo celkovo 15 bodných rán. Príčinu jej smrti sa zatiaľ nepodarilo určiť, voči Madsenovi však už dávnejšie vzniesli predbežné obvinenie zo zabitia a zneuctenia ľudských pozostatkov.
On však vinu odmieta. Prostredníctvom svojho advokáta na dôvažok tento týždeň oznámil, že v súvislosti s prípadom smrti Wallovej už nebude odpovedať na žiadne otázky policajných vyšetrovateľov.

Ukrajinské televízne stanice vysielajú od dnešného dňa takmer výlučne v ukrajinčine. Dnes totiž nadobúda účinnosť zákon o jazykových kvótach, podľa ktorého sú vysielatelia povinní vysielať programy len v štátnom jazyku a zahraničné filmy a seriály dabovať do ukrajinčiny. Informovala o tom agentúra TASS.
Zákon bol prijatý v máji tohto roku. Jeho predkladateľka, poslankyňa Viktorija Siumarová, spresnila, že až do októbra budúceho roku je tzv. prechodné obdobie, keď bude možné vysielať programy aj v ruštine. Musia to byť však programy, ktoré vznikli na ukrajinskom území a nie sú ruským produktom.
Podľa nových pravidiel musí byť v celoštátnych médiách v ukrajinčine 75 percent vysielania, v regionálnych médiách je to 50 percent. Používanie iných jazykov je prípustné, ale len v reportážach či programoch vysielaných v priamom prenose. Ak ide o program zo záznamu, repliky v cudzom jazyku musia byť dabované do ukrajinčiny.
Pokiaľ ide o filmy a programy, ktoré nie sú v ukrajinčine a nie sú vlastným produktom ukrajinských televíznych spoločností, musia mať ukrajinský dabing. Výnimku dostali filmy z čias Sovietskeho zväzu, ktoré však musia mať ukrajinské titulky.
Televízne kanály na Ukrajine teraz budú smieť vysielať v ruštine alebo inom jazyku v prvom rade v noci, pretože príslušné úrady budú podiel ukrajinčiny vo vysielaní zaznamenávať oddelene v dvoch časových úsekoch: od 7.00 do 18.00 h a od 18.00 do 22.00 h.
Mnohí odborníci upozorňujú, že jazykové kvóty v televízii môžu viesť k poklesu sledovanosti a vyvolať v ukrajinskej spoločnosti nové spory a konflikty.
Výkonný producent kanála NewsOne Vasilij Golovanov očakáva, že časť ľudí zvyknutých na vysielanie v ruštine prejde na internet, ďalší budú sledovať priamo ruské kanály cez družicové prijímače.

Rakúski politickí lídri sa vo štvrtok večer stretli v poslednej televíznej diskusii pred predčasnými parlamentnými voľbami, ktoré sa budú konať v nedeľu 15. októbra. Analytici predpokladajú, že víťazom sa stanú konzervatívni zástancovia tvrdej línie ohľadom imigrácie, informovala dnes spravodajská stanica BBC.
Pozornosť sa počas diskusie sústreďovala najmä na ministra zahraničných vecí Sebastiana Kurza, ktorého Rakúska ľudová strana (ÖVP) má podľa prieskumov verejnej mienky najlepšie vyhliadky na víťazstvo. Za ňou sú nacionalistická Slobodná strana Rakúska (FPÖ) a stredoľavicová Sociálnodemokratická strana Rakúska (SPÖ) kancelára Christiana Kerna.
Kern pripustil chyby počas predvolebnej kampane, ktorú poznačili viaceré odstúpenia. Rakúskej politike dominovali desaťročia centristi z ÖVP a SPÖ, podľa pozorovateľov však nová koalícia medzi nimi je v súčasnosti menej pravdepodobná než koalícia medzi konzervatívcami a FPÖ.
Predstavitelia uvedených troch najsilnejších subjektov počas diskusie, ktorá pokrývala päť vybraných oblastí, vyzvali na menej smerníc pre podnikateľskú sféru.
Líder FPÖ Heinz-Christian Strache varoval pred lacnou pracovnou silou prúdiacou do krajiny z východnej Európy, zatiaľ čo ďalšia účastníčka televíznej diskusie, Ulrike Lunaceková zo strany Zelení – Zelená alternatíva, argumentovala, že ekonomika a životné prostredie idú ruka v ruke.
Kurz a Strache chvíľami vyslovovali rovnaké myšlienky, pričom obaja prízvukovali bezpečnostnú hrozbu, ktorú predstavuje imigrácia. Kurz počas predvolebnej kampane často pripomínal voličom, že v roku 2015 sa postavil proti prílevu ilegálnych migrantov.

Copyright © TASR 2017