12. 10. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Agentúra Amák blízka teroristickej organizácii Islamský štát (IS) využíva v Belgicku registrovanú internetovú adresu, napísal dnes tamojší denník La Libre Belgique s odvolaním sa na investigatívnych novinárov z britskej mimovládnej organizácie Bellingcat.
Podľa jeho informácií džihádisti zaregistrovali doménu v Belgicku koncom septembra. Ako ďalej vyplýva z článku, nejde o prvú registráciu podobného druhu v tejto západoeurópskej monarchii, pretože džihádisti sú z času na čas nútení kupovať nové adresy, keďže ich predchádzajúce úrady pravidelne odhaľujú a odstraňujú.
Denník pripomenul, že prevádzkovateľ webových stránok, spoločnosť DNS Belgium, zaviedla veľmi prísnu kontrolu, ktorá umožňuje v krajnom prípade aj neodkladné zablokovanie stránok, nie však odstránenie akéhokoľvek obsahu z nich.

Väznenému tureckému investigatívnemu žurnalistovi Ahmetovi Šikovi včera v neprítomnosti udelili cenu Ráifa Badáwího za novinársku odvahu. Stalo sa tak počas medzinárodného knižného veľtrhu v nemeckom Frankfurte nad Mohanom, informovala o tom agentúra DPA.
Ahmet Šik je už desať mesiacov vo väzení pre podozrenie z aktivít spojených s terorizmom. Vo väzbe je v Turecku aj niekoľko jeho kolegov z tureckého opozičného denníka Cumhuriyet.
Badáwího cenu dnes už po tretí raz udelila nemecká Nadácia Friedricha Naumanna, ktorá sa týmto ocenením snaží prejaviť poctu väznenému saudskoarabskému blogerovi Ráifovi Badáwímu. Ahmetovi Šikovi ju dala za jeho "mimoriadny význam pre slobodné média v Turecku" a tiež ako reprezentantovi "všetkých v súčasnosti uväznených novinárov v Turecku".
Cenu za väzneného novinára na ceremónii vo Frankfurte prevzal jeho právny obhajca a ľudskoprávny aktivista Can Atalay. Odovzdala mu ju Badáwího manželka Ensaf Haidarová. "Som hlboko dotknutá odvahou Ahmeta Šika - on a Ráif zdieľajú rovnaký osud. Obaja sú väznení za to, čo si myslia," povedala Haidarová.
"Turecko nemôže očakávať, že bude pokračovať v procese integrácie s európskym hodnotovým spoločenstvom, ak bude aj ďalej systematicky obmedzovať občianskej práva a slobody," povedal bývalý nemecký minister vnútra Gerhart Baum, ktorý sa na dnešnej ceremónii taktiež zúčastnil.

Testy vzoriek DNA odobraných dánskemu vynálezcovi a majiteľovi ponorky Petrovi Madsenovi, ktorý je obvinený z vraždy švédskej novinárky Kim Wallovej, nepreukázali, že by bol spojený s niektorým z nevyriešených trestných činov spáchaných v Nórsku.
Bežný test Madsenovej DNA nepreukázal nijakú zhodu, uviedol Espen Erdal z oddelenia nórskej polície zaoberajúceho sa tzv. odloženými prípadmi, napísala agentúra DPA.
"Nemáme informáciu, že by Madsen u nás (v Nórsku) spáchal niektorý z nevyriešených trestných činov, vykonanie testu DNA bolo však napriek tomu opodstatnené," povedal Erdal pre nórsku verejnoprávnu televíziu NRK.
Wallovú naposledy videli 10. augusta večer, ako v Kodani nastupuje do Madsenovej ponorky, ktorá sa následne potopila, čo podľa vyšetrovateľov mohlo byť dôsledkom úmyselného konania. Telo novinárky v nej nenašli a Madsen spočiatku tvrdil, že ju vysadil na malom ostrove. Madsen neskôr prišiel s novou verziou, že novinárku nezabil a zomrela nešťastnou náhodou, keď jej spadol na hlavu poklop.
Na tele 30-ročnej Wallovej, ktorú našli v auguste mŕtvu pri Kodani, bolo celkove 15 bodných rán. Príčinu jej smrti sa podľa neho zatiaľ nepodarilo určiť, voči Madsenovi však už dávnejšie vzniesli predbežné obvinenie zo zabitia a zneuctenia ľudských pozostatkov.
O vzorky Madsenovej DNA požiadala aj švédska polícia.

V Turecku sa včera začal proces s nemeckou novinárkou a prekladateľkou tureckého pôvodu Mešale Toluovou-Čorluovou, informovala agentúra DPA.
Tridsaťdvaročnú novinárku a prekladateľku ľavicovo orientovanej tureckej tlačovej agentúry ETHA zadržali ešte 30. apríla v jej istanbulskom byte. Obvinená je z šírenia teroristickej propagandy a tiež členstva v zakázanej teroristickej organizácii - Marxisticko-leninskej komunistickej strane (MLKP). Podľa slov jej právneho obhajcu jej hrozí až 20-ročné väzenie.
Novinárkin otec Ali Riza Tolu ešte pred začiatkom procesu vyjadril sklamanie nad reakciou nemeckej vlády na zadržiavanie jeho dcéry. Zadržiavanie nemeckých občanov v Turecku sa totiž podľa neho stalo v Nemecku jednou z tém predvolebnej kampane, krátko po septembrových voľbách však diskusia o tomto probléme utíchla.
Toluová-Čorluová sa narodila v nemeckom meste Ulm a má nemecké občianstvo. Patrí k prinajmenšom desiatke Nemcov momentálne zadržiavaných v Turecku; Berlín opakovane žiada o ich prepustenie.

Copyright TASR ©2017

Americký prezident Donald Trump sa podľa jedného zo svojich stredajších príspevkov na Twitteri zaujíma o to, či a za akých podmienok by sa dali televíziám odoberať licencie. Po sérii vyhrážok a nahnevaných reakcií na správy najväčších amerických televízií, ktoré americký prezident zvykne vo svojich postoch nazývať "fake news", Trump v stredu spomenul odoberanie licencií. "V akom momente by bolo vhodné odoberať im licenciu?" spýtal sa Trump na jeho obľúbenej sociálnej sieti v súvislosti so stanicou NBC News a ďalšími, tentokrát nešpecifikovanými televíziami.
Televíziu NBC News Trump v posledných dňoch spomína najčastejšie, najmä po tom, ako cez víkend priniesla informáciu, že minister zahraničných vecí Rex Tillerson Trumpa v užšom kruhu spolupracovníkov údajne nazval "hlupákom" a že zvažuje odchod z Trumpovej administratívy. Tillerson vzápätí poprel, že by zvažoval rezignáciu, ale k tomu, či nazval Trumpa "hlupákom", sa priamo nevyjadril. Poprela to až neskôr jeho hovorkyňa.
Trump na túto správu reagoval v rozhovore pre najnovšie číslo magazínu Forbes s tým, že ak ho Tillerson naozaj nazval "hlupákom", mali by si obaja dať spraviť IQ testy. "Myslím si, že je to vymyslená správa. Ale ak to povedal, tak potom by sme si mali porovnať IQ testy. A ja dobre viem, kto vyhrá," povedal prezident pre Forbes.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.