10. 9. 2022

Medzinárodný filmový festival v Benátkach

Medzinárodný filmový festival 

 77. medzinárodný filmový festival v Benátkach - Kultúra SME

v Benátkach

Zlatého leva, hlavnú cenu 79. ročníka medzinárodného filmového festivalu v Benátkach, získal v sobotu dokumentárny film "All The Beauty and the Bloodshed" americkej režisérky Laury Poitrasovej. TASR správu prevzala z agentúr AP a DPA. Tento film zachytáva umeleckú tvorbu a činnosť americkej fotografky Nan Goldinovej. Tá sa usilovala dosiahnuť vyvodenie zodpovednosti voči miliardárskej rodine Sacklerovcov za výrobu návykových liečiv, píše agentúra AFP. Spoločnosť Purdue Pharma patriaca tejto rodine vyrábala bolesť tlmiaci liek oxykodón, ktorý vyvoláva silnú závislosť. 

Cenu pre najlepšieho režiséra v sobotu v Benátkach získal Talian Luca Guadagnino za film Bones and All. 

Ako najlepšiu herečku ocenili Austrálčanku Cate Blanchetovú za film Tár režiséra Todda Fielda. 

Najlepším hercom sa stal Ír Collin Farrell za svoju úlohu vo filme The Banshees of Inisherin, ktorý režíroval Martin McDonagh. Britský dramatik a scenárista írskeho pôvodu McDonagh si za tento film odniesol ocenenie za najlepší scenár. 

Špeciálnu cenu poroty získala snímka No Bears, ktorú režíroval iránsky režisér Džafar Panáhí. Tento filmár ocenený mnohými medzinárodnými cenami bol v júli tohto roka spoločne s ďalšími dvoma iránskymi tvorcami poslaný do väzenia, pripomína AP. 

Celkovo 79. ročník Medzinárodného filmového festivalu sa začal 31. augusta a končí sa 10. septembra, keď udelili aj hlavnú cenu - Zlatého leva. Predsedníčkou poroty bola americká herečka Julianne Mooreová. Tá v piatok spoločne s desiatkami ďalších umelcov usporiadala protestnú akciu na podporu zadržiavaných iránskych filmárov.

Zdroj: TASR

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

 

9. 9. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Russian police raid opposition anti-corruption group | News | DW |  15.10.2019

Príslušníci polície vo štvrtok na rôznych miestach Ruska prehľadali byty niekoľkých novinárov. Podľa ruských médií tieto razie môžu súvisieť s bývalým poslancom Iľjom Ponomariovom, ktorý odišiel z Ruska do exilu a v súčasnosti žije na Ukrajine. Informovalo o tom Rádio Sloboda (RFE/RL).
Po tom, čo Rusko 24. februára spustilo inváziu na Ukrajinu, sa Ponomariov pripojil k jednotkám ukrajinskej územnej obrany a na platformách YouTube a Telegram vytvoril dva kanály – Februárové ráno (Utro fevraľa) a Ruský partizán (Rospartizan), ktorých prostredníctvom vyzýva ruských občanov, aby boli aktívni a postavili sa na odpor vláde.
Ruský Vyšetrovací výbor (Sledkom) začal Ponomariovovo konanie preverovať a v neprítomnosti ho obvinil z diskreditácie ruských ozbrojených síl.
Tlačová agentúra RIA Novosti podľa RFE/RL s odvolaním sa na policajné zdroje uviedla, že polícia prehľadala domy administrátorov Ponomariovových kanálov na YouTube a Telegrame. Ide o ľudí, ktorí žijú v Jekaterinburgu, Ťumeni či Rostove na Done alebo v Moskovskej a Orlovskej oblasti.
Iný policajný zdroj informoval, že v Moskve sa uskutočnili domové prehliadky u moderátorov youtubového kanála patriaceho légii Sloboda Rusku, ktoré sú údajne prepojené s ukrajinskými nacionalistami. Policajní vyšetrovatelia sa domnievajú, že Ponomariov tejto légii radil a poskytoval konzultácie.
V súčasnosti 47-ročný Ponomariov bol jediným poslancom dolnej komory ruského parlamentu, Štátnej dumy, ktorý v roku 2014 hlasoval proti ruskej anexii Krymu. Následne utiekol z Ruska do USA a neskôr sa presťahoval na Ukrajinu, kde odvtedy žije.


Our Hearts Are Broken": How UK Newspapers Marked Queen's Death

Fotografie britskej kráľovnej Alžbety II. dominovali v piatok titulným stranám britských novín mapujúcich život zosnulej panovníčky od jej korunovácie až k obdobiu, keď sa stala vedúcou osobnosťou britského národa. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.
Fotografiu 27-ročnej Alžbety v deň jej korunovácie z roku 1953, ktorá zachytáva panovníčku s kráľovskými insígniami a v pozadí steny Westminsterského opátstva, použili na svoju titulnú stránu denníky The Times, The Guardian, Daily Star a The Independent.
Ďalšie noviny ako The Sun, The Daily Telegraph, Daily Express a Daily Mirror zvolili zase fotografie bielovlasej panovníčky z obdobia, keď sa blížil koniec jej 70-ročného kraľovania.
Denník The Daily Telegraph použil na titulnej strane známy výrok zosnulej panovníčky: "Žiaľ je cena, ktorú platíme za lásku." Alžbeta II. tieto slová vyriekla na počesť obetí teroristických útokov z 11. septembra 2001.
Väčšina tituliek venovaných úmrtiu britskej panovníčky bola v čiernobielych farbách, avšak The Sun vyznačil hlavičku titulnej strany nad nadpisom "Milovali sme Vás, Madam" kráľovskou purpurovou farbou. "Odpočívajte v pokoji, Madam. Čitatelia Sunu vás milovali. Sme hrdí, že ste boli našou kráľovnou," pokračoval denník pod nadpisom
Daily Express použil nadpis "Naša milovaná kráľovná je mŕtva" a denník Daily Mirror napísal jednoducho "Ďakujeme".
"Naše srdcia sú zlomené", uviedol v nadpise denník Daily Mail. "Nás žiaľ sa skladá zo stoviek rôznych emócií a všetky je ťažké uchopiť," pokračuje Daily Mail.
Väčšina spomínaných denníkov venovala úmrtiu panovníčky najmenej 20 strán. "Matka nášho národa. Najslávnejšia, najmilovanejšia a najrešpektovanejšia žena na svete. Opora Británie," napísal o panovníčke denník The Sun.
The Times v svojom nekrológu opísali Alžbetu II. ako "ženu, ktorá zachránila monarchiu".
Redaktor ľavicového denníka The Guardian Jonathan Freedland zase napísal: "Jediný prvok nášho kolektívneho života, ktorý bol stále a spoľahlivo rovnaký... je preč."
"Druhá alžbetínska éra sa skončila. Nech žije kráľ Karol III.," napísal The Daily Telegraph.




Moderátor argentínskej internetovej televízie Canal 22 Santiago Cúneo vo štvrtok v živom vysielaní privítal správu o úmrtí britskej kráľovnej Alžbety II. nadšeným potleskom, ku ktorému sa pridali aj ďalší hostia v štúdiu. Cúneo otvoril šampanské a zosnulú kráľovnú zasypal nadávkami. Vo štvrtok a v piatok za to zožal ostrú kritiku na sociálnych sieťach i v médiách, informuje TASR.
"Je s ňou nadobro koniec. Veľký potlesk pre Satana za to, že si ju vzal," jasal argentínsky moderátor. Britskej monarchii nevyberaným slovníkom vyčítal jej koloniálnu minulosť.
Nového kráľa Karola III. nazval hlupákom. "Predstavte si, čo sa teraz môže stať! Konečne znova získame Malvíny!" vyhlásil na záver Cúneo v súvislosti so súostrovím Falklandy (Malvíny) v južnom Atlantiku, o ktoré v roku 1982 zviedli Británia a Argentína ozbrojený konflikt.
"Rozpráva čím ďalej tým viac ako v delíriu," komentoval Cúneovo vystúpenie jeden z užívateľov sociálnych sietí, ktorého citovala TN.
"Neviem, kto je horší – či Cúneo alebo tí hlupáci okolo neho, čo tam tlieskali," napísal ďalší užívateľ
.

 

Copyright  © TASR 2022

 


Štartuje Naj škola. Nová šou RTVS ukáže, že škola nie je nuda

Štartuje Naj škola. 

 


Nová šou RTVS ukáže, že škola nie je nuda


Spojenie vedomostí, šikovnosti, ale aj šťastia. Na obrazovky RTVS prichádza veľká šou pre žiakov základných škôl a osemročných gymnázií Naj škola 2023. Každý slovenský okres má v novej zábavno-vedomostnej súťaži svoje želiezko v ohni a na konci školského roka, v júni 2023, spoznáme držiteľov titulu Naj škola a tiež finančnej výhry 10.000 eur. Moderátorkou a kvízmajsterkou šou bude Martina Zábranská, ktorej pomáhajú aj Peter „Expl0ited“ Altof a Milan „Mimo“ Ambróz. Prvá časť šou Naj škola sa na obrazovky Jednotky dostane už v sobotu 10. septembra o 9.30 h.

Veľkej súťaži predchádzalo internetové hlasovanie, v ktorom hlasovalo viac ako 100 000 ľudí. Tí vybrali 72 škôl ktoré sa súťaže zúčastnia. Každú jednu navštívil štáb relácie na čele s influencerom Expl0itedom. Prešli všetky okresy Slovenska. Školy tak mali možnosť ukázať a odprezentovať, prečo by práve tá ich mala byť naj. Následne sa počas nakrúcania vyraďovacích kôl v štúdiu RTVS v Mlynskej doline vystriedalo doposiaľ viac ako 2 000 detí z celého Slovenska.

Scenáristom, spoluautorom a „mozgom“ celého projektu je spolu s režisérom Milan “Mimo”

Ambróz, ktorý má dlhoročné skúsenosti s televíznymi súťažami pre deti, napr. Daj si čas. V šou Naj škola sa objaví aj ako experimentátor, ktorý poodhalí princípy rôznych pokusov. „Chceli sme vytvoriť TOP súťaž pre základné školy. Šou, do ktorej by sa z roka na rok prihlasovalo viac a viac škôl a ktorá by sa stala prestížnou záležitosťou. Mám pocit, že sa nám to podarilo a už pri nakrúcaní bolo jasné, že Naj škola môže byť pokojne súčasťou aj prime time-u,” povedal o projekte Mimo Ambróz.

Naj škola je pôvodný formát a zároveň veľká súťažná šou. „Divákov čaká veľmi zaujímavý program. Veľmi sa na Naj školu teším, neváhala som ani chvíľu a išla som do toho, lebo je to superprojekt, do ktorého sa zapojí celé Slovensko. Navyše je to zábavná a napínavá šou plná nečakaných momentov a skvelej energie,“ povedala moderátorka Martina Zábranská. „Našim cieľom je ukázať, že škola nie je nuda. Súťaž je určená pre žiakov druhého stupňa ZŠ, hlavne 7., 8. a 9. ročník, čo je na televíznej obrazovke vôbec prvýkrát. Naj škola je spojenie vedomostí, šikovnosti, ale aj šťastia. V hlasovaní sa zúčastňuje celá škola, ale aj pri samotnej súťaži sa zapája celé publikum, ktoré zbiera tajné body, ktoré nakoniec môžu všetko zvrátiť. Bolo pre nás dôležité, aby výsledok nestál len na troch súťažiacich pri pultíku, zodpovednosť je teda na celom tíme“ povedal dramaturg RTVS Oliver Filan.

Prvú časť šou Naj škola odvysiela RTVS v sobotu 10. septembra o 9.30 h na Jednotke. Všetky časti budú dostupné kedykoľvek po odvysielaní aj v archíve na webe RTVS.sk.

Princíp hry

V základných kolách sa v štúdiu vystriedajú po 3 tímy zo západného, stredného a východného Slovenska. Tímy reprezentujú traja súťažiaci pri pultíkoch a 30 ďalších žiakov. Súťažiaci pri pultíkoch zbierajú body odpovedaním na súťažné otázky, či plnením rôznych úloh. Zvyšní súťažiaci v tíme odpovedajú tiež, ale tajne, a tak zbierajú tajné body, ktoré môžu na konci relácie zvrátiť celkový bodový stav. Jedna zábavná úloha je vždy pripravená aj pre pedagógov. Víťazný tím z každého kola postupuje do osemfinále, neskôr nás čaká štvrťfinále, semifinále a finále, v ktorom spoznáme Naj školu 2023, ktorá si okrem titulu Naj Škola odnesie aj výhru 10 000 eur.

 

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA


 





„Už sa neposerieme druhýkrát pred tým Sulíkom, Teraz máme uhnúť? Prepáčte, šesťpercentný Sulík bude vyskakovať voči 700-tisíc voličom, ktorí nás volili? Nech sa nabudúce vo voľbách viac snaží. Okrem dvoch-troch ľudí, ktorí na tom stretnutí boli, všetci hovorili, že by sme sa žiadnemu ďalšiemu vydieraniu nemali podvoliť. To ja akoby niektorí vyzývajú Ukrajinu, aby sa podvolila Rusku. No Ukrajina by stratila dušu. Aj OĽaNO by stratilo dušu.“
Igor Matovič

"Nič sme nestratili a nič ani nestratíme. To hlavné, čo sme získali, je posilnenie našej suverenity. To je bezpochyby výsledok toho, čo sa teraz deje. Všetko nepotrebné, škodlivé a to, čo nám bráni posúvať sa vpred, bude odmietnuté... V konečnom dôsledku to našu krajinu znútra posilní. Pokiaľ ide o vojenskú činnosť, my sme nič nezačali – snažíme sa ju len ukončiť."
Vladimír Putin

8. 9. 2022

Najpočúvanejším rádiom je stále Expres

Najpočúvanejším rádiom je stále Expres


 


Rádio Expres je stále najpočúvanejším rádiom na Slovensku, pustilo si ho 33,8 percenta poslucháčov. Vyplýva to z výsledkov prieskumu počúvanosti Radioprojekt, ktorý realizuje spoločnosť Median SK.
Druhým najpočúvanejším je Rádio Slovensko s 23,8-percentnou podporou poslucháčov. Na treťom mieste sa umiestnilo Fun rádio, ku ktorému sa prihlásilo 22,4 percenta poslucháčov. Rádio Vlna má počúvanosť 18,2 percenta a Rádio Europa 2 má 17,6 percenta. Nasledujú Rádio Melody s 13,9 percenta a Rádio Regina, ktoré si naladilo 9,9 percenta poslucháčov.
Najväčší podiel na trhu patrí Rádiu Expres s 22 percentami, nasleduje Rádio Slovensko s hodnotou 18,2 percenta, ako tretie sa umiestnilo Fun rádio s podielom 13 percent. Ďalej Rádio Europa 2 s 10 percentami a Rádio Vlna s 9,6-percentným podielom na trhu. Rádiu Melody namerali podiel 7,1 percenta a Rádiu Regina 4,9 percenta. Ostatným rozhlasovým staniciam patrí 15,3-percentný podiel na trhu.
Celková počúvanosť rádií v parametri "počúval posledný týždeň" predstavuje 85,9 percenta, čo je 3.826.000 poslucháčov vo veku 14 až 79 rokov. Každý deň počúva rádio viac ako 2,2 milióna ľudí (51 percent populácie). V priemere každý občan SR počúva denne rádio takmer hodinu a 30 minút. Každý poslucháč počúva rádio priemerne viac ako dve hodiny a 50 minút.
Spoločnosť Median SK realizuje kontinuálny prieskum Radioprojekt od apríla 2009. Zverejnené výsledky zbierali od 23. mája do 14. augusta. Prieskum realizovali na vzorke 3158 respondentov, občanov SR vo veku 14 až 79 rokov. Výsledky prieskumu poskytla pre TASR zástupkyňa spoločnosti Median SK Linda Kleinertová.

Zdroj. TASR

Na hrane v TV JOJ

 

Na hrane v TV JOJ

Televízia JOJ ponúka svojim divákom politickú diskusnú reláciu Na hrane. 

Každý štvrtok večer si nenechajte ujsť naživo politický duel, aktuálne témy aj exkluzívne prieskumy. Každý týždeň, vo štvrtok večer, sa v štúdiu Na hrane stretávajú dvaja politici a venujú sa aktuálnym politickým a spoločenským témam.

 Diskusná relácia je výnimočná aj tým, že diváci majú možnosť zapojiť sa do diskusie a opýtať sa politikov, čo ich zaujíma prostredníctvom aplikácie. Ak sa otázky nepodarí zodpovedať v živom vysielaní, hostia sa im pokúsia venovať po skončení televíznej diskusie na webe www.hrane.joj.sk. Reláciu moderuje jej dramaturgička a skúsená politická redaktorka spravodajstva TV JOJ Jana Krescanko Dibáková. 

 Pozvanie do diskusie prijali vo štvrtok 8. septembra minister hospodárstva v demisii Richard Sulík (SaS) a Peter Pellegrini, predseda HLAS-SD. Hovoriť budú o menšinovej vláde, o SaS smerujúcej do opozície, o septembrovej schôdzi NR SR s kontroverznými návrhmi, ale aj o energetickej kríze a s ňou súvisiacou pomocou domácnostiam, firmám a inštitúciám. 

Sledujte Na hrane vo štvrtok 8. septembra o 21:45 na JOJke.

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ
Rada vyhlásila prvé tohtoročné výberové konanie na obsadenie voľných  rozhlasových frekvencií | Správy | Radia.sk - slovenský éter online
Rada pre mediálne služby (RpMS) na svojom stredajšom zasadnutí uložila dve sankcie a začala jedno správne konanie. TASR o tom informovala hovorkyňa rady Lucia Michelčíková.
RpMS uložila dve sankcie vo forme upozornenia na porušenie zákona. Išlo o vysielateľa Gallery Group, ktorý v súvislosti s vysielaním programovej služby JAZZ nepodal v zákonnej lehote návrh na zápis činnosti do obchodného registra.
Druhé upozornenie smerovalo vysielateľovi C.E.N. v súvislosti s programom TA3 Tak takto?! z 22. februára. "V ktorom odzneli kritické vyjadrenia a jednostranné názory na pôsobenie USA, resp. NATO v rámci zahraničnej politiky dotýkajúce sa konfliktu na Ukrajine a vyjadrenia vyznievajúce v prospech Ruska bez kritického zhodnotenia ruských požiadaviek v tejto veci, pričom tieto neboli zo strany moderátorky náležite dopĺňané ani korigované, čím došlo k porušeniu povinnosti zabezpečiť objektívnosť a nestrannosť politicko-publicistického programu," spresnila Michelčíková.

7. 9. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 Netflix zdražuje: Ako to ovplyvní Slovensko? Poznáme odpoveď - Svetapple.sk


Saudská Arábia a ďalšie arabské štáty Perzského zálivu v utorok obvinili streamovaciu platformu Netflix z toho, že zverejňuje obsah, ktorý podľa nich porušuje islamské a tradičné spoločenské hodnoty. Zároveň upozornili, že ak nebude sporný obsah odstránený, podniknú proti Netflixu právne kroky. TASR správu prevzala z agentúry AFP.
V spoločnom vyhlásení Rady pre spoluprácu arabských štátov Perzského zálivu (GCC), ktorá má sídlo v Rijáde, a saudskoarabského mediálneho regulačného úradu sa však bližšie neuvádza, o aký druh obsahu konkrétne ide.
"Kontaktovali sme uvedenú platformu, aby tento obsah odstránila, vrátane toho určeného pre deti," píše sa vo vyhlásení. Miestne úrady budú tiež "sledovať, či Netflix dodržiava nariadenia, a v prípade, že sporný obsah bude stále k dispozícii, (GCC) podnikne právne kroky".
Krajiny Perzského zálivu vedú opakované spory s americkými filmovými producentmi v súvislosti s LGBTI scénami vo filmoch a seriálov.
Saudská Arábia, ktorá prvýkrát otvorila kiná pre verejnosť v roku 2017, v apríli požiadala spoločnosť Disney, aby odstránila narážky na LGBTI komunitu z marvelovky Doctor Strange v mnohovesmíre šialenstva. Disney však na túto požiadavku nepristúpil a film sa preto nakoniec v Saudskej Arábii nepremietal.
Spojené arabské emiráty v júni tiež zakázali animovaný film Rakeťák (Buzz Lightyear) pre scénu, v ktorej sa bozkávajú postavy rovnakého pohlavia.
Podľa agentúry AFP v utorkovom vyhlásení GCC nie je žiadna zmienka o tom, že by sa vznesené výhrady týkali LGBT obsahu.


Spoločnosť Markíza - Slovakia neuspela s odvolaním o priznanie náhrady škody v kauze televíznych zmeniek. V stredu o tom rozhodol senát Najvyššieho súdu (NS) SR. Poškodená spoločnosť žiadala od právoplatne odsúdeného Štefana Agha viac ako dva milióny eur.
"Trovy civilného konania nemôžu predstavovať bezprostredne škodu spôsobenú trestným činom. Preto tieto trovy nemožno uplatňovať ako riadny nárok v trestnom konaní," argumentoval predseda senátu NS SR.
Špecializovaný trestný súd vlani odkázal Markízu v súvislosti s nárokom na uplatnenie náhrady škody na civilné konanie. "NS SR zamietol odvolanie, keďže mal za to, že rozsudok ŠTS je zákonný a správny aj v časti týkajúcej sa náhrady škody," uviedol pre TASR právny zástupca Markízy Tomáš Kamenec.
"Najvyšší súd rozhodol v zmysle môjho návrhu. V dôsledku tohto spáchaného zmenkového trestného činu nevznikla poškodenému bezprostredne škoda. Nebola vyplatená nikomu žiadna suma na úkor nejakého subjektu," povedal pre TASR prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta s tým, že súd preto nemohol rozhodnúť o uplatnení náhrady škody.
Štefana Agha odsúdil ŠTS vlani v októbri na 13-ročný nepodmienečný trest. Odpykáva si ho vo výkone trestu odňatia slobody s minimálnym stupňom stráženia. Zároveň súd previnilcovi uložil peňažitý trest vo výške 5000 eur a ochranný dohľad. Súd ho uznal za vinného z obzvlášť závažného trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov spolupáchateľstvom.

Copyright  © TASR 2022


Okolo Slovenska | Facebook
Vláda Slovenskej republiky na svojom stredajšom zasadnutí schválila dotáciu 350-tisíc eur pre Slovenský zväz cyklistiky (SZC) na technické zabezpečenie priameho prenosu televíznou stanicou Eurosport z medzinárodných cyklistických pretekov Okolo Slovenska, ktoré sa uskutočnia od 13. do 17. septembra. Návrh na pridelenie prostriedkov predložil podpredseda vlády a minister financií Igor Matovič na základe žiadosti zväzu a po odporúčaní Splnomocnenca vlády SR pre mládež a šport Karola Kučeru. Podľa predkladateľov návrhu sa mediálna hodnota výstupov v TV Eurosport počíta v miliónoch eur.
"Obdobný materiál na uvoľnenie finančných prostriedkov na výrobu vysielacieho signálu pre TV stanicu Eurosport schválila vláda Slovenskej republiky aj v roku 2021," uviedli predkladatelia v návrhu. Opakovanú podporu v tomto smere vysvetlili propagáciou Slovenska.
SZC realizáciu televízneho prenosu vyčíslil na 470-tisíc eur. "Súčasťou televíznych práv pre stanicu Eurosport je zároveň podmienka, že vysielanie priameho prenosu pre RTVS bude zabezpečené bezplatne v rámci sublicencie," uvádza vládny materiál.
Tohtoročná edícia pretekov Okolo Slovenska odštartuje prológom v Bratislave-Petržalke v utorok 13. septembra a vyvrcholí o štyri dni neskôr v sobotu 17.9. v Košiciach.

 

 

©2022 Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.