4. 9. 2022

Primetime Creative Arts Emmy Awards

Primetime Creative Arts Emmy Awards
 2022 Creative Arts and Lifestyle Emmy Awards' Sound Winners Announced

Bývalý americký prezident Barack Obama získal prestížnu televíznu cenu Emmy za nahovorenie komentára k dokumentárnom seriálu Our Great National Parks (Naše slávne národné parky) streamovacej spoločnosti Netflix. Oznámila to v sobotu Akadémia televíznych umení a vied (ATAS), informuje agentúra AFP.
Päťdielny seriál, predstavujúci národné parky z celého sveta, vyrobila produkčná spoločnosť Higher Ground, ktorú založil Obama s manželkou Michelle.
Spoločnosť uzavrela dohodu s Netflixom, ktorá má údajne hodnotu niekoľko desiatok miliónov dolárov. Jej prvý titul pre Netflix s názvom American Factory získal Oscara za najlepší dokumentárny film a cenu Emmy za réžiu, hoci ocenení boli tvorcovia, nie samotní Obamovci.
Obama nie je prvým prezidentom USA, ktorý dostal cenu Emmy. Už v roku 1956 ju získal Dwight D. Eisenhower, aj keď išlo o čestné ocenenie.
Okrem Baracka Obamu boli v kategórii Creative Arts nominovaní aj bývalý americký profesionálny basketbalista Kareem Abdul-Jabbar, scenárista David Attenborough a mexická herečka a režisérka kenského pôvodu Lupita Nyong'o.
Obama už predtým získal dve ceny Grammy za audioverzie svojich pamätí. AFP poznamenáva, že po získaní Emmy je na polceste k tzv. EGOT, teda zisku cien Emmy, Grammy, Oscara a Tony. Doteraz sa to podarilo len 17 osobnostiam, napríklad Melovi Brooksovi, Whoopie Goldbergovej, Audrey Hepburnovej či Jennifer Hudsonovej.
Obama po svojom víťazstve v prezidentských voľbách v roku 2008 dostal Nobelovu cenu za mier za "mimoriadne úsilie o posilnenie medzinárodnej diplomacie a spolupráce medzi národmi".
Jeho nástupca v prezidentskom úrade Donald Trump bol na Emmy dvakrát nominovaný za súťažnú reality show The Apprentice, no cenu nakoniec nezískal.

Zdroj: TASR