28. 9. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Dvadsať krajín vrátane Francúzska, Británie a Indie podpísalo vo štvrtok v newyorskom sídle OSN dohodu, ktorej cieľom je zastaviť šírenie falošných správ online. Informovala o tom v noci na piatok agentúra AFP.
Signatári, medzi ktorých patria aj Južná Afrika a Kanada, sa zaviazali podporovať "nezávisle prinášané, rôznorodé a spoľahlivé" informácie šírené na internete. Dohodu iniciovala mimovládna organizácia Reportéri bez hraníc (RSF), ktorá monitoruje slobodu tlače.
"Vznik globálneho digitálneho priestoru otriasa svetom informácií, prináša so sebou pokrok i riziká," uviedol francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian.
Na okraj Valného zhromaždenia OSN v New Yorku dodal, že dezinformácie šírené online, najmä počas volebných kampaní, "podkopávajú dôveru v demokratické inštitúcie".
Dohoda zdôrazňuje zodpovednosť poskytovateľov internetu za podporu dôveryhodnosti obsahu a plurality s cieľom vyhnúť sa súčasnému "informačnému chaosu", uviedla vo vyhlásení RSF.
Spoločnosť Twitter minulý týždeň uviedla, že na celom svete zrušila tisíce účtov šíriacich falošné správy, ako aj provládnu propagandu. Išlo o účty založené v Číne, prostredníctvom ktorých ich užívatelia rozsievajú nezhody medzi protestujúcimi v Hongkongu, ako aj účty založené v Egypte a Spojených arabských emirátoch, ktorých cieľom je vylepšovanie obrazu Saudskej Arábie v Katare a Jemene. Zrušené boli aj účty založené v Španielsku a Ekvádore, ktorých cieľom bolo šírenie falošných správ.
V auguste spoločnosť Facebook zrušila falošné účty v Egypte, Saudskej Arábii a Spojených arabských emirátoch, ktoré šírili falošné správy.

Copyright © TASR 2019


České televízie natáčajú niekoľko detektívnych seriálov ročne, buď novinky alebo ďalšie rady úspešných sérií. Rovnako ako u ostatných žánrov majú diváci radi príbehy, ktoré sú adaptované na české prostredie. Detektívky a krimi sa v televízii drží medzi najsledovanejšíe žánre už niekoľko desiatok rokov. Pred päťdesiatimi rokmi, 27. septembra 1969, bol pod názvom Prísaha uvedený prvý diel televízneho seriálu režiséra Jiřího Sequensa Hříšní lidé města pražského natočený podľa rovnomennej zbierky poviedok Jiřího Marka.
"Seriál, v ktorom hlavnú úlohu hrá Jaroslav Marvan ako pražský policajný rada Vacátko a jeho tím policajných inšpektorov, sme divákom pripomenuli tento rok v lete," informovala hovorkyňa Českej televízie (ČT) Karolína Blinková.
Ročne sú v ČT vo výrobe priemerne štyri detektívne seriály či minisérie, napríklad Prípady 1. oddelenia, Cirkus Bukowski, Život a doba sudcu A.K., Vraždy v kruhu, Labyrint, Rapl a ďalšie. Teraz vysiela ČT v premiére šesťdielny kriminálny seriál Sever. K najúspešnejším detektívnom seriálom tuzemskej televíznej tvorby patrí Četnické humoresky, ktorých prvý rad sledovalo v roku 2001 priemerne 2,18 milióna divákov, druhý rad v roku 2003 potom 2,31 milióna divákov.
Z novodobej vlastnej tvorby ČT sú veľmi úspešné Prípady 1. oddelenia. Prvý rad sledovalo v roku 2014 priemerne 1,59 milióna divákov, druhý rad v roku 2016 potom 1,82 milióna divákov. "Divákov láka byť súčasťou vyšetrovania, pátrať spoločne s policajtmi po páchateľoch alebo mužom zákona fandiť," podotkla k obľube detektívneho žánru Blinková.
Tento rok sa diváci ČT môžu tešiť okrem iného na desaťdielnej seriál Zločiny Veľkej Prahy režiséra Jaroslava Brabca s Jiřím Langmajerom, Jaroslavom Plesl a Denisom Šafárik v hlavných úlohách alebo na seriál Četníci zo Znojma, ktorý nadväzuje na skorší projekt ČT Četníci z Luhačovíc. Zo skutočných udalostí vychádza seriál Miesto zločinu Ostrava, ktorý predstaví dvojicu odlišných kriminalistov. Prípady budú vyšetrovať Pavla Beretová a Stanislav Majer.
Ďalších sedem prípadov sériových vrážd inšpirovaných skutočnými udalosťami prináša na stanici Prima druhá séria Temného kraja, kde brutálne zločiny riešia elitnej kriminalista Petr Kraj (Lukáš Vaculík) a jeho pes Egon.
"Temný kraj, ktorý beží každú sobotu večer, je bezpochyby našou vlajkovou loďou. Prvú sériu sledovalo priemerne 1,541.000 divákov v cieľovej skupine starších ako pätnásť rokov. Tiež druhá séria patrí s priemerne 885.000 divákmi medzi najsledovanejšie relácie sobotňajšieho večera," oznámila obsahová riaditeľka Lenka Hornová. "Práve natáčame druhý rad úspešného Poldi, a potom úplnú novinku, kde bude žiariť Vojta Kotek a Anička Polívková. Aj na jar máme pripravené do výroby zaujímavej relácie tohto žánru," dodala.
Kanál Prima Krimi naďalej uvádza obľúbené zahraničné seriály Zberatelia kostí, Rizzoli & Isles: Vraždy na pitevni, Castle na zabitie, Vraždy v Midsomeri alebo Temný Wales. V októbri vstúpi na Prima Krimi kanadský detektívny seriál Cardinal: Mrazivý prípad podľa kníh Gilesa Blunta. Siedmou sérií bude pokračovať tiež Sherlock Holmes: Ako prosté a ďalšie príbehy ponúkne seriál Drsná Harry. Na konci novembra uvedie Prima Krimi nemecký seriál Prípad pre dvoch s vyšetrovacie dvojicou právnika a súkromného detektíva. Deviatu radom sa na konci novembra predstaví seriál Námorný vyšetrovací úrad. Novinkou bude tiež seriál Tiene spravodlivosti sledujúci osudy zamestnancov právnickej firmy.
Televízia Nova pripravila do jesenného programu premiérovej diely Polícia Modrava. Nova tiež predstaví pokračovanie seriálu Špecialisti, v ktorom tím v zložení Martin Dejdar, Jakub Štáfek a Zuzana Kajnarová doplní Jiří Hána. Zahraničné detektívne tvorbu ponúknu na tematických staniciach skupiny TV Nova. Napríklad na Nova Action pokračuje nemecký seriál Kobra 11 s ďalšími prípadmi pre kriminálnej oddelenie diaľničnej polície v Kolíne nad Rýnom.

Copyright © ČTK 2019

Americká internetová spoločnosť Google otvorí v Poľsku nové centrum pre poskytovanie cloudových služieb. Firma to oznámila v piatok a uviedla, že jej nové centrum vo Varšave pomôže zákazníkom v strednej a východnej Európe profitovať z jej cloudových služieb. Informuje o tom portál cnbc.com. V súčasnosti Google vo svete prevádzkuje cloudové služby v 20 regiónoch vrátane šiestich v Európe.
Generálny riaditeľ Google Cloud Thomas Kurian v rozhovore pre CNBC povedal, že Európa je pre podnikanie firmy "veľkou oblasťou záujmu". "V skutočnosti tu rastieme rýchlejšie, pokiaľ ide o ľudí, zákazníkov a tržby, ako v ktorejkoľvek inej časti sveta," uviedol Kurian. "Ľudia tu v Európe naozaj začínajú cloud prijímať," dodal.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

Zomrel Mark Zacharov

Zomrel Mark Zacharov



Ruský divadelný a filmový režisér Mark Zacharov zomrel v sobotu po dlhej chorobe vo veku 85 rokov. Informovala o tom tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie moskovského divadla Lenkom.
Zacharov bol umeleckým riaditeľom tejto inštitúcie od roku 1973 až do svojej smrti. V priebehu štyroch desaťročí Zacharov pripravil v divadle Lenkom viac než 40 predstavení.
Ruský prezident Vladimir Putin zaslal jeho rodine kondolenciu a vyzdvihol Zacharova ako človeka s výnimočným talentom a vnútornou slobodou. Dodal, že jeho diela zaujímajú v ruskom umení unikátne miesto.
Zacharov bol tiež známy ako režisér viacerých filmov. Medzi najslávnejšie z nich patria Dvanásť stoličiek (1976), Ten istý Munchhausen (1979) či Vzorec lásky (1984), ktoré patria ku klasike sovietskej kinematografie. Zacharov tiež režíroval vyše 20 televíznych šou a za svoju prácu dostal mnohé ocenenia. V roku 2018 mu udelili vyznamenanie Hrdina práce Ruskej federácie.


Copyright © TASR 2019

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

27. 9. 2019

RTVS NEWS: Nová hudobná relácia 3 pódiá

RTVS NEWS

Nová hudobná relácia 3 pódiá 

Skvelá správa pre milovníkov kvalitnej muziky! Už zajtra sa na obrazovkách RTVS objaví nová hudobná televízna relácia. Bude celkom iná ako čokoľvek, čo sme doteraz mali možnosť vidieť. Reláciu bude moderovať skvelý muzikant Peter Bič, prvú časť odvysiela Jednotka 28. septembra
3 pódiá ponúknu nový pohľad na tvorbu takých hviezd ako Richard Müller, Peter Lipa, Adam Ďurica, Katarína Knechtová, Marián Čekovský, Ema Drobná, predstaví aj nádejných začínajúcich umelcov. Relácia bude plná interakcie, ale tiež hudobnej improvizácie. Diváci teda uvidia aj zaujímavé kreácie, ktoré vzniknú, ak sa umelci odviažu v naozaj podnetnom prostredí. Reláciu moderuje ich kolega, muzikant a autor Peter Bič, ktorý si, samozrejme, nenechá ujsť príležitosť zahrať si spolu s nimi. Hosťami prvej relácie, v sobotu 28. septembra, budú Katarína Knechtová, víťaz Zem spieva Štefan Štec a mladé košické duo Dennyiah.
Pre Petra Biča ide o prvú moderátorskú skúsenosť na televíznej obrazovke. „Veľmi sa mi to pozdáva, takáto relácia tu ešte nebola. Máme tri pódiá, na nich tri kapely rôznych žánrov, hudobníkov rôznych generácií. Keď ma oslovili na moderovanie, bola to pre mňa obrovská výzva, pretože som nikdy nič podobné nemoderoval. Potom som si však uvedomil, že je to o hudbe, o nás muzikantoch a povedal som si, že predsa o tomto niečo viem. Aj si s nimi zahrám a táto úloha mi, našťastie, ide veľmi dobre. Často je to aj o tom, čo na danom pódiu vznikne, je to čistá improvizácia. O tom aj má byť tá relácia, že sa stretnú muzikanti, rozprávajú sa, hrajú si, zadžemujú si,“ vraví Peter Bič.
Relácia sa nakrúcala v košickej Tabačke. Napriek tomu, že viacerí umelci preto museli cestovať stovky kilometrov, všetci si tento nápad pochvaľujú. „Veľmi ma to baví. Je to o hudbe, mám pocit, že hudba nám akosi vymizla z obrazoviek, a tak veľmi oceňujem, že sa niekto chce do hĺbky venovať muzike, našim počinom, kapelám, všetkému, čo k tomu patrí. Tabačka je skvelý priestor, chodia sem ľudia, ktorí majú radi dobrú hudbu aj vtedy, keď sa tu nenakrúca. Je tu teda vynikajúca atmosféra,“ myslí si Adam Ďurica. „Relácií, ktoré by priniesli niečo nové, svieže, je málo, preto sa veľmi teším sa na tento projekt. Košice milujem, je to moje obľúbené mesto, veľmi sme si to užili,“ dodáva Ema Drobná.
Na východe však vzniklo a pôsobí množstvo vynikajúcich hudobných projektov, ktoré dostanú v relácii priestor. Umelci oceňujú, že sa RTVS rozhodla nakrúcať práve na východe. „Som veľmi rád, že sa to nakrúca v Košiciach, ktoré si zaslúžia túto pozornosť. Ja ich považujem za takú malú Prahu, je to veľmi kultúrne mesto. V relácii odprezentujem napríklad skladby z mojej prvej platne, ktorú vydávam po dlhých 25 rokoch v tejto brandži,“ vraví Marián Čekovský. „3 pódiá je relácia, ktorá spája rôzne hudobné žánre a hudobníkov rôznych generácií, a súčasne vytvára priestor na nečakané hudobné prepojenia a zaujímavé informácie zo zákulisia nielen našej popovej hudby. Peter Bič ako moderátor ponúka benefit v tom, že svojich hostí dlho a dobre pozná, rozhovory preto často majú neformálny až spontánny ráz. Bonusom je charizmatické prostredie košickej Tabačky a prepojenie tvorcov z Košíc a Bratislavy, z externého a interného prostredia. Teší ma, že táto tvorivá atmosféra sa prejavuje aj v samotnej relácii a verím, že sa prostredníctvom obrazoviek dostane k divákom RTVS,“ uzatvára riaditeľ košického štúdia RTVS Jozef Puchala.
S nápadom na realizáciu programu prišla hudobná a mediálna agentúra Oyster agency, ktorá je partnerom RTVS. „Relácií, ktoré vzdelávajú divákov a poslucháčov o hudbe, máme na Slovensku málo. Pri nakrúcaní sme sa zišli úžasná partia ľudí – nadšencov hudby a som si istý, že túto atmosféru budú cítiť aj diváci. Bude to dynamické, možno v istých momentoch prekvapivé, plné výbornej muziky,“ teší sa Adnan Hamzič z Oyster Agency.
3 pódiá bude RTVS vysielať od soboty 28. septembra na Jednotke o 22:20.

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby obvinil bývalého riaditeľa spravodajskej jednotky finančnej polície Pavla V. pre podozrenie zo spáchania prečinu zneužívania právomocí verejného činiteľa v súbehu s prečinom neoprávneného nakladania s osobnými údajmi. Zadržali ho v rámci akcie, ktorá súvisela s lustráciou zavraždeného novinára Jána Kuciaka. Pavla V. po procesných úkonoch prepustili. TASR o tom informovali z kancelárie Ministerstva vnútra (MV) SR.
Ďalším zadržaným, Milanovi Mihálikovi a Michalovi Zubčákovi, nebolo vznesené obvinenie. Mihálik bol zadržaný pre podozrenie zo spáchania prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa spolu s prečinom neoprávneného nakladania s osobnými údajmi. Podľa rezortu to malo súvisieť s vykonávaním neoprávnených lustrácií v informačných systémoch rezortu vnútra.
"Zadržaný bol aj M. Z. pre podozrenie zo spáchania prečinu ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti. Tohto konania sa mal zadržaný dopustiť vykonaním neoprávnenej lustrácie v informačnom systéme ministerstva vnútra," uvádza Petra Friese z tlačového odboru MV SR. Ministerstvo potvrdilo, že oboch prepustili na slobodu. Vyšetrovanie voči nim naďalej pokračuje.
"Táto akcia nesúvisela s neoprávnenou lustráciou 28 novinárov, v ktorej sú taktiež naďalej vykonávané potrebné procesné úkony," vysvetlila Friese.
V kauze lustrácie Kuciaka a ďalších novinárov začal vyšetrovateľ trestné stíhanie ešte v apríli tohto roka pre prečin zneužívania právomocí verejného činiteľa a prečin neoprávneného nakladania s osobnými údajmi, ozrejmil vtedy rezort vnútra.
Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar začiatkom marca vypovedal na Národnej kriminálnej agentúre. Predmetom výsluchu mali byť tvrdenia Vorobjova, že v roku 2017 mal dať pokyn na lustrovanie Kuciaka. Vorobjovove tvrdenia označil za nepravdivé. Podľa Gašpara lustrácia súvisela s kauzou Rybanič.
Poslanec Národnej rady SR Jozef Rajtár (SaS) vtedy podal trestné oznámenie s odôvodnením, že Gašpar alebo Vorobjov pravdepodobne pri výpovediach zavádzali o lustrovaní novinárov. Tvrdí, že vo výpovedi Gašpara nesedia dátumy, pretože vyšetrovanie kauzy Rybanič sa skončilo skôr, ako došlo k lustráciám.


Copyright © TASR 2019

RTVS pripravuje špeciálne vysielanie pre nepočujúcich

RTVS pripravuje špeciálne 

vysielanie pre nepočujúcich


K Medzinárodnému dňu nepočujúcich pripravila Dvojka tematické vysielanie v sobotu 28. septembra, ktoré o 14:20 otvorí každoročný špeciál relácie Televízny klub nepočujúcich. Tvorcovia magazínu sa tento rok zamerali na problematiku komunikácie. Predstavia tlmočníkov a ich profesiu, ktorá napomáha prekonávať komunikačné bariéry. O 14:50 bude nasledovať talkshow Anjeli strážni, v ktorej Alena Heribanová vyspovedala obľúbenú moderátorku Televízneho klubu nepočujúcich Iris Domancovú.

V nedeľu 29. septembra odvysiela Jednotka všetky relácie, filmy, diskusie i spravodajské relácie so skrytými titulkami alebo s prekladom do slovenského posunkového jazyka. Spravodajské relácie, ktoré budú v nedeľu vysielané naživo, budú tlmočené do slovenského posunkového jazyka. V čase obeda to bude diskusná relácia 0 5 minút 12, v živom tlmočení pre nepočujúcich sa bude pokračovať vo večernom spravodajskom bloku – Správy RTVS, Góly – body – sekundy, Súhrn správ RTVS a Počasie. Všetky ostatné programy odvysiela Jednotka v nedeľu so skrytými titulkami.

Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár dôrazne odmieta účelovú manipuláciu denníka SME

Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár 

dôrazne odmieta účelovú manipuláciu denníka SME 

Redaktori v rozhovore konštatujú, že „nahrávku Trnka údajne spolu s Čižnárom púšťali aj Ficovi a jeho pobočníkovi Határovi, ktorý sa v Gorile takisto spomínal.“
Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár vo veci tzv. nahrávky z Gorily opakovane zdôraznil, že ňou nikdy nedisponoval, nikdy ju spoločne s pánom bývalým generálnym prokurátorom nepúšťal. Vo svojej svedeckej výpovedi, ako aj na tlačovej besede zo dňa 7.2.2019 logicky vysvetlil, čo potvrdil aj samotný vyšetrovateľ Lukáš Kyselica, všetky okolnosti, ktoré sa tejto údajnej nahrávky týkali. Ako generálny prokurátor uviedol pred vyšetrovateľom aj na tlačovej besede ( čo je verifikovateľné), mal mu v roku 2008 vtedajší pán generálny prokurátor SR Dobroslav Trnka pustiť krátku zvukovú sekvenciu, asi minútu a pol, v ktorej už nebohý pán Határ hovorí o sponzorstve pre stranu. Nič konkrétne viac nepočul. Keďže zvukový záznam bol veľmi krátky, bližšie obsah nahrávky nepoznal.
To, že údajne tento zvukový záznam má byť z „Gorily“ vyplynulo až nedávno, pri zaistení dôkazov počas domovej prehliadky u M. K., kde mala byť aj nahrávka, na ktorej o tom hovorí bývalý generálny prokurátor D. Trnka osobe M. K. Z tohto dôvodu, sa generálny prokurátor Jaromír Čižnár rozhodol vypovedať pred vyšetrovateľom. Dodnes nevie s určitosťou povedať, či krátky zvukový záznam, ktorý mal v roku 2008 pustiť Dobroslav Trnka je nahrávka z Gorily, alebo je z nejakého iného stretnutia, alebo ide o účelovú zostrihanú montáž rozhovoru. Na otázku , prečo si generálny prokurátor nespomenul, že mohlo ísť o Gorilu, Jaromír Čižnár uviedol aj na tlačovej besede, že údajný prepis Gorily, zverejnený na internete ani nečítal z jednoduchého dôvodu, pretože sa objavilo niekoľko verzií, ktoré v tom čase nikto nevedel verifikovať.
Ak niekto týmto záznamom disponoval ( autorovi článku zrejme uniklo, a bohužiaľ si nemyslíme, že bol to omyl) a vedel, že má ísť o nahrávku z Gorily, bolo jeho povinnosťou odovzdať ju orgánom činným v trestnom konaní. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár takouto nahrávkou nedisponoval.
Je veľmi smutné, že generálny prokurátor sa ako jediný k tejto otázke vyjadril pravdivo, ale stále majú niektoré médiá potrebu prekrúcať fakty a tak podsúvať účelovo polopravdy. Tiež je zaujímavé, že tieto polopravdy podsúva práve denník SME, ktorý mal údajný prepis Gorily v redakčných šuplíkoch dva roky pred jej zverejnením ( teda už v roku 2008 ako o tom hovoril Tom Nicholson, a ako žiadal redakcie, aby ho zverejnili a tie to odmietali), tak ju verejnosti posunuli s odstupom rokov – pred Vianocami v roku 2011, teda pred parlamentnými voľbami. Takže tí novinári, ktorí teraz najviac kritizujú a podsúvajú svoje angažované myšlienky verejnosti, by si mali najskôr pozametať pred vlastným prahom.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA



“Zrejme mi ostáva len dúfať, že aj jeho spravodlivosť dostihne a príde ma navštíviť do leopoldovskej väznice na dlhšie a tam bude možnosť popracovať na resiocializácii a na jeho arogancii, ktorú dnes predvádza.”
Mikuláš Černák o Pavlovi Ruskovi

"Som veľkým fanúšikom čistého vzduchu a čistej vody, a všetky krajiny by sa mali spojiť a robiť to. Mali by to robiť pre seba. Veľmi, veľmi dôležité."
Donald Trump

„Pošliapali ste demokraciu, 17. novembra, držte piču vyjebanci. Rozumiete? Držte piču!!!“
Robert Fico

"Zverejnením tejto sťažnosti, ktorá nie je ničím iným ako zbierkou opisov udalostí z tretej ruky a útržkov zlátaných médiami, sa nič nezmenilo.Biely dom bude naďalej odrážať hystériu a falošné historky, šírené demokratmi a mnohými osobami v mainstreamových médiách." dodala hovorkyňa.
Stephanie Grishamová,Trumpova hovorkyňa

26. 9. 2019

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka


Policajti z Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR prepustili zástupcu riaditeľa národnej jednotky finančnej polície Milana Mihálika a Michala Zubčáka z odboru podpory riadenia po výsluchoch v kauze lustrácii Jána Kuciaka a ďalších novinárov. Bývalý riaditeľ spravodajskej jednotky finančnej polície Pavol Vorobjov by mal byť naďalej v budove inšpekcie.
V podvečerných hodinách vyšiel z budovy policajnej inšpekcie Michal Zubčák v sprievode svojho právneho zástupcu. S médiami nekomunikoval, jeho právny zástupca Eugen Cimmermann nepovedal, či bol Zubčák obvinený. Krátko potom bol prepustený aj Milan Mihálik, ktorý taktiež na otázky novinárov neodpovedal.
V budove inšpekčnej služby v bratislavskom Ružinove by sa mal naďalej nachádzať Pavol Vorobjov. Toho zadržala polícia vo štvrtok ráno pre podozrenie z lustrovania novinárov vrátane neskôr zavraždeného Jána Kuciaka.
Podľa bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara mal Vorobjov zmeniť výpoveď a potvrdiť tak Gašparovo stanovisko, že nedal na lustrácie novinárov pokyn. Tie sa podľa neho mali týkať kauzy Filipa Rybaniča.
Poslanec Národnej rady SR Jozef Rajtár (SaS) vtedy podal trestné oznámenie s odôvodnením, že Gašpar alebo Vorobjov pravdepodobne pri výpovediach zavádzali o lustrovaní novinárov. Tvrdí, že v Gašparovej výpovedi nesedia dátumy, pretože vyšetrovanie kauzy Rybanič sa skončilo skôr, ako došlo k lustráciám.



Aj na základe trestného oznámenia poslanca NR SR za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Jozefa Rajtára zadržala vo štvrtok inšpekcia ministerstva vnútra bývalého riaditeľa Spravodajskej jednotky finančnej polície Pavla Vorobjova, známeho z kauzy lustrovania ľudí na pokyn bývalého šéfa polície Tibora Gašpara.
„V marci tohto roka som podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, pretože vo výpovedi bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara v súvislosti s lustráciou novinárov v policajných záznamoch nesedeli dátumy. Ten lustráciou argumentoval prípadom môjho asistenta Filipa Rybaniča, ktorý bol však uzavretý v máji 2017. Predmetná lustrácia zavraždeného novinára Jána Kuciaka sa napokon odohrala na jeseň 2017,“ pripomenul poslanec NR SR za SaS Jozef Rajtár.
Strana SaS žiada dôsledné vyšetrenie konania Pavla Vorobjova. „Pýtame sa, prečo Vorobjov najskôr tvrdil, že vykonával lustrácie na pokyn Tibora Gašpara, avšak následne túto výpoveď zmenil. Je kľúčové, aby bola táto skutočnosť vyšetrená orgánmi činnými v trestnom konaní,“ uzavrel Jozef Rajtár.


Copyright © TASR 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký herec Tom Hanks dostane na budúcoročnom udeľovaní Zlatých glóbusov ocenenie za celoživotný prínos do filmového priemyslu. Na slávnostnom podujatí, ktoré sa bude konať začiatkom januára, si 63-ročný Hanks prevezme Cenu Cecila B. DeMilla, informovala v stredu stanica BBC.
"Tom Hanks už viac než tri desaťročia očaruje obecenstvo svojím bohatým a hravým stvárňovaním filmových postáv. Taký presvedčivý, ako je na striebornom plátne, je však aj za kamerou ako spisovateľ, producent a režisér," uviedol Lorenzo Soria, predseda Hollywoodskej asociácie zahraničných novinárov (HFPA), ktorá dané ocenenie udeľuje.
Hanks získal rok po roku Oscarov a Zlaté glóbusy za stvárnenie hlavných postáv vo filmoch Philadelphia (1993) a Forrest Gump (1994). Herec sa po prvý raz medzinárodne zvýraznil filmom Veľký (1988). Jeho ďalšími úspešnými snímkami boli Bezsenné noci v Seattli (1993), Apollo 13 (1995), Zachráňte vojaka Ryana (1998) či Most špiónov (2015).
V dabingu sa preslávil nahovorením kovboja Woodyho v sérii animovaných filmov Príbeh hračiek (1995, 1999, 2010, 2019).
Cena Cecila B. DeMilla sa udeľuje každoročne hercovi, režisérovi alebo filmovému producentovi, ktorého práca má trvalý dosah na filmový priemysel. Držiteľmi tohto prestížneho ocenenia sú napríklad Jeff Bridges, Denzel Washington, George Clooney, Meryl Streepová, Morgan Freeman, Robert De Niro, Audrey Hepburnová či Clint Eastwood.
V poradí 77. udeľovanie Zlatých glóbusov sa uskutoční 5. januára 2020 v hoteli The Beverly Hilton v meste Beverly Hills.


Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán pripustil, že za vlaňajšiu vraždu novinára Džamála Chášukdžího nesie zodpovednosť, keďže k nej došlo v období, keď na veci dohliada on, avšak bez jeho vedomia. Vyslovil sa tak v dokumente pre americkú televíznu stanicu PBS, ktorý sa má odvysielať na budúci týždeň.
Informovala o tom v stredu agentúra Reuters.
Princ bin Salmán, de facto panovník kráľovstva, sa doteraz k zabitiu novinára na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule verejne nevyjadroval. Podľa americkej tajnej služby CIA a niektorých západných štátov šlo o princovo nariadenie, ale saudskoarabskí predstavitelia popierajú, že by mal s kauzou čokoľvek spoločné.
"Nesiem za to úplnú zodpovednosť, lebo sa to stalo v období, keď na veci dohliadam," povedal princ bin Salmán dokumentaristovi Martinovi Smithovi z PBS. Vyplýva to zo zverejnených ukážok dokumentu s názvom "Korunný princ Saudskej Arábie", ktorý televízia plánuje odvysielať 1. októbra. Nasledujúci deň, 2. októbra, uplynie rok od Chášukdžího vraždy.
K rozhovoru, ktorý sa zrejme odohral mimo kamier, došlo vlani v decembri. Korunný princ obvinil nemenovaných predstaviteľov, ktorí konali bez jeho vedomia.
Na otázku, ako mohlo k vražde dôjsť bez toho, aby o nej vedel, princ bin Salmán, ktorého Smith v dokumente cituje, odpovedal: "Máme 20 miliónov obyvateľov. Máme tri milióny vládnych zamestnancov."
Smith sa zároveň opýtal, či členovia vražedného komanda mohli použiť súkromné vládne lietadlá, na čo korunný princ reagoval: "Mám úradníkov, ministrov, aby veci riešili, oni sú za to zodpovední. Mali na to právomoc."
Novinár Džamál Chášukdží, ktorý zvykol kritizovať saudskoarabskú vládnu dynastiu, žil v Spojených štátoch a písal pre denník Washington Post, sa 2. októbra 2018 dostavil na konzulát svojej krajiny v Istanbule pre doklady potrebné na svoju svadbu. Na konzuláte ho však zavraždili. Novinárovo telo sa doposiaľ nenašlo.
Saudská Arábia spočiatku Chášukdžího smrť popierala, ale neskôr priznala, že bol zabitý. Saudskoarabskí činitelia označujú tento zločin za svojvoľnú operáciu agentov, ktorí prekročili svoje právomoci. V súvislosti s prípadom Rijád postavil pred súd 11 podozrivých.



Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok ukončí svoju pracovnú cestu v New Yorku rozhovorom s americkou novinárkou a držiteľkou Pulitzerovej ceny Anne Applebaumovou.
Applebaumová, ktorá vyučuje na London School of Economics so špecializáciou na problematiku propagandy a dezinformácií, sa venuje rozvoju občianskej spoločnosti v strednej a východnej Európe.
Slovenská prezidentka sa počas svojho týždňového programu v USA zúčastnila na viacerých podujatiach, predovšetkým na klimatickom summite organizovanom generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom a všeobecnej rozprave Valného zhromaždenia OSN. V prejavoch zdôrazňovala predovšetkým problematiku klimatickej zmeny.

Copyright © TASR 2019

SAVA považuje dlhšie moratórium na prieskumy za potlačenie práva na informácie

SAVA považuje dlhšie moratórium na prieskumy

 za potlačenie práva na informácie


Slovenská asociácia výskumných agentúr (SAVA) považuje návrh na predĺženie moratória na zverejňovanie prieskumov preferencií politických strán za odopieranie ústavou garantovaného práva na informácie. TASR o tom informoval predseda asociácie Václav Hřích.
Podľa stanoviska agentúr je ústavné právo na slobodný prístup k informáciám aj právom na prístup k informáciám o „aktuálnom názorovom a politickom rozložení voličov v SR“.
SAVA upozorňuje na okolité krajiny, ktoré majú moratórium na zverejňovanie prieskumov kratšie. Napríklad v Českej republike sú to tri dni, v Maďarsku dva dni, v Poľsku jeden deň a v Nemecku nula dní.
SAVA taktiež upozorňuje na problém súvisiaci so zverejňovaním „manipulatívnych výsledkov prieskumov od neexistujúcich, respektíve úplne neznámych, subjektov na sociálnych sieťach“. Tieto boli publikované podľa asociácie aj počas moratória.
Situáciu navrhuje SAVA riešiť spoločným stretnutím SAVA, výskumných agentúr, akademickej obce, médií a štátu s cieľom pripraviť návrh zákona, ktorý by pomocou zavedení rôznych opatrení smeroval k skráteniu, respektíve úplnému zrušeniu, moratória na zverejňovanie prieskumov.
Návrhy na predĺženie predvolebného moratória kritizuje aj Sociologický ústav Slovenskej akadémie vied (SAV). Tvrdí, že zvýhodňujú politické strany na úkor verejnosti a sú v rozpore s princípmi slobody slova. Rovnako, že môžu povzbudiť sledovanosť manipulatívnych zdrojov informácií. Podľa ústavu je predlžovanie súčasného 14-dňového zákazu zverejňovania výsledkov volebných výskumov problematické z viacerých hľadísk. Odporúča moratórium skrátiť a sledovať profesionalitu výskumných agentúr, navrhuje tiež zverejniť zadávateľa výskumu.
Lehota na zákaz uverejňovania predvolebných prieskumov by sa mohla predĺžiť z aktuálnych 14 na 30 dní pred voľbami. Zmenu chce predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS). Predseda koaličného Smeru-SD Robert Fico s tým súhlasí a lehotu by predĺžil aj na 60 dní.

Copyright © TASR 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Irán vypísal druhý ročník súťaže o najlepšiu karikatúru amerického prezidenta Donalda Trumpa. Očakáva sa, že do súťaže sa zapoja stovky karikaturistov. Víťaza čaká odmena v prepočte 6000 eur. Podľa denníka The Jerusalem Post o tom v utorok informovala iránska tlačová agentúra Fars.
Prvý ročník súťaže o najlepšiu "trumpistickú karikatúru" sa konal v roku 2017. Tí istí organizátori boli rok predtým aj za súťažou o najlepšiu karikatúru o popieraní holokaustu.
Inšpiráciou pre logo prvého ročníka súťaže venovanej Trumpovi bola zjavne nacistická vlajka - v nej však v bielom kruhu na červenom poli bolo tentoraz namiesto svastiky došikma umiestnené písmeno T.
Hlavnú cenu prvého ročníka získal iránsky ilustrátor Hádí Asadí. Na Asadího kresbe bol Trump vyobrazený v saku so vzorom dolárových bankoviek, s kravatou s motívom americkej vlajky a so svojimi povestnými vlasmi, ako sa jednou rukou opiera o kôpku kníh a prstom druhej ruky pri - podľa výrazu tváre - emotívnom prejave ukazuje na svojich poslucháčov.
Denník Tehran Times vtedy informoval, že svoje práce do súťaže venovanej novému americkému prezidentovi zaslali autori zo 70 krajín sveta. Porota posudzovala vyše 1600 diel vrátane štyroch kresieb od amerických autorov.

Súd v Paríži nariadil v stredu zakladateľke francúzskej odnože hnutia #MeToo, aby finančne odškodnila muža, ktorého očiernila svojim príspevkom na sociálnej sieti Twitter, kde ho obvinila zo sexuálneho obťažovania. Sandra Mullerová má podľa verdiktu zaplatiť za spôsobenú ujmu 15.000 eur Ericovi Brionovi z vedenia francúzskej televízie.
O verdikte v ostro sledovanom procese informovala agentúra AFP. Mullerová na Twitteri Briona obviňovala z toho, že ju obťažoval oplzlými rečami na večierku. Okrem odškodnenia má zaplatiť aj 5000 eur za súdne trovy, vymazať zmienený príspevok a na Twitteri i v dvoch médiách uverejniť rozhodnutie súdu.
Mullerovovej právny zástupca Francis Szpiner novinárom povedal, že jeho klientka sa voči verdiktu odvolá.
Samotný Brion rozhodnutie súdu prijal s "istou mierou úľavy", pričom podľa neho potvrdilo, že "Mullerovú nikdy neobťažoval", povedal AFP jeho právny zástupca Nicolas Benoit.
Mullerová, francúzska novinárka žijúca v USA, založila v októbri 2017 vo francúzštine hashtag #balancetonporc (odhaľ svoje prasa). Ten sa následne ujal ako francúzska reakcia na celosvetovú kampaň #MeToo, ktorú spustili obvinenia voči americkému producentovi Harveymu Weinsteinovi.
V súvislosti s týmto hashtagom zverejnila Mullerová príspevok, v ktorom tvrdila, že Brion ju v roku 2012 v Cannes ponižoval sexuálnymi narážkami. Mal jej povedať: "Máte veľké prsia. Ste môj typ ženy. So mnou budete mať orgazmus po celú noc."
Brion, mediálny konzultant a bývalý šéf francúzskej televízie Equidia, uznal, že mal nevhodné poznámky a Mullerovej sa za ne nasledujúci deň ospravedlnil v textovej správe. Tvrdil však, že jej príspevok ho nesprávne vykreslil ako sexuálneho delikventa a zničil mu kariéru
.

Copyright © TASR 2019

Politická diskusná relácia Na hrane


Politická diskusná relácia 
Na hrane
Televízia JOJ ponúkne každý štvrtok večer svojim divákom novú politickú diskusnú reláciu Na hrane. Tvorivý tím a moderátor Michal Magušin sľubujú každý štvrtok večer duel, aktuálne témy, exkluzívne prieskumy. To všetko naživo na JOJke. Aj tento štvrtok sa v štúdiu Na hrane stretnú dvaja politici a budú sa venovať aktuálnym politickým a spoločenským témam. Aj vy máte možnosť zapojiť sa do diskusie a opýtať sa politikov, čo vás zaujíma prostredníctvom aplikácie. Otázky, ktoré nebudú zodpovedané v živom vysielaní, sa hostia pokúsia zodpovedať na webe nahrane.joj.sk po skončení diskusie.
Pozvanie do diskusie vo štvrtok 26. septembra prijali Igor Matovič a Boris Kollár.

Sledujte Na hrane vo štvrtok 26. septembra o 21:50 na JOJke.

25. 9. 2019

SLOVAK MEDIA NEWS


SLOVAK MEDIA NEWS


Alternatívne médiá sa v článkoch o Slovenskom národnom povstaní (SNP) venovali výrazne odlišným témam ako tradičné spravodajské portály. Tvrdí to organizácia Globsec na základe svojej analýzy.
V tradičných médiách podľa analýzy dominovali témy o hrdinstve odporcov fašizmu, kritika extrémizmu a boj o demokratické hodnoty. "Diskusia na alternatívnych médiách bola rámcovaná kritikou tých, ktorí údajne neoprávnene útočia na Putinovu administratívu, vyzdvihovanie úlohy ZSSR a komunizmu v SNP a kritiky tradičných médií ako nástroja 'liberálnej propagandy'," opisuje autorka Miroslava Sawiris. V Magazíne 1 sa objavil tiež článok, ktorý riešil vzťah prezidentky Zuzany Čaputovej k slovenskej hymne.
Alternatívne médiá nepublikovali k téme žiadne autorské články spravodajského typu. Pri vlastnej tvorbe dominovali komentáre, objavil sa tiež rozhovor a podcast. Tradičné mainstreamové médiá sa k SNP rovnako vyjadrovali v komentároch, doplnili ich však správami a reportážami aj z vlastnej produkcie.
Predmetom analýzy bolo 71 článkov zameraných na Slovenské národné povstanie publikovaných na portáloch Aktuality, Denník N, Sme, Hlavné správy, Zem a vek, Magazín 1 a Slobodný vysielač v období od 28. do 29. augusta.



Copyright © TASR 2019