23. 9. 2019

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka


Vyšetrovateľ pristúpil k ukončeniu vyšetrovania v prípade vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Obhajobe dal lehotu od 30. septembra do 4. októbra na oboznámenie sa s jeho výsledkami. TASR o tom informoval obhajca obvineného Mariana K. Marek Para.
"Vyšetrovateľ je procesne samostatný. Disponujeme informáciou, že prebieha oboznamovanie sa s výsledkami vyšetrovania," uviedla pre TASR hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jana Tökölyová. Polícia prípad nekomentuje, keďže vyšetrovanie vraždy naďalej komunikuje ÚŠP, ktorý si vyhradil právo prípad komunikovať, vysvetlila pre TASR hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová.
"Prípad postupuje podľa pripraveného scenára s cieľom prispieť k politickej aréne predvolebného súboja. Vyšetrovanie je však sprevádzané procesnými chybami a dôkazná núdza vyšetrovateľa je dnes očividná," reagoval Para.
"My sme dostali ako poškodení termín tento týždeň na preštudovanie spisu. Predbežne od stredy do piatka budeme študovať spis na NAKA v Nitre. Registrujem, že následne bude mať obhajoba termín na preštudovanie spisu. To je v súlade s tým zámerom prokuratúry nežiadať o ďalšie predĺženie väzby, ale podať obžalobu ešte v tejto predĺženej lehote väzby. To vychádza niekedy na koniec októbra, keď už lehota väzby je predĺžená do konca novembra," povedal pre TASR právny zástupca Kuciakovej rodiny Daniel Lipšic.
Podnikateľa Mariana K. obvinili z objednávky vraždy investigatívneho novinára Kuciaka, pri ktorej zomrela aj jeho snúbenica, 8. marca tohto roka. Kuciakovu likvidáciu si mal objednať pre jeho novinársku prácu. Voči obvineniu podal Para na ÚŠP sťažnosť, ktorú ÚŠP v apríli zamietol. Len nedávno ÚŠP opätovne zamietol sťažnosť Mariana K. voči obvineniu. Podľa názoru obhajcu z uznesenia o zamietnutí vyplývajú rozsiahle porušenia práva na obhajobu. Preto chce podať po druhý raz opravný prostriedok Generálnemu prokurátorovi SR Jaromírovi Čižnárovi.
Koncom marca Mariana K. spolu s ďalším z obvinených v prípade Kuciakovej vraždy Tomášom Sz. obvinili aj z prečinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami.
S Marianom K. a bývalým riaditeľom televízie Markíza Pavlom R. sa medzičasom na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku začalo koncom júla aj hlavné pojednávanie v kauze televíznych zmeniek, pre ktorú je Marian K. naďalej väzobne stíhaný.
Okrem toho Krajská prokuratúra v Bratislave koná v kauze sledovanie novinárov. Na sledovanie si mal najať Marian K. exsiskára a bývalého novinára Petra Tótha. Vo veci ešte nepadlo žiadne obvinenie.
Marian K. bol postupne vo väzbe v Bratislave, Leopoldove aj Banskej Bystrici. Najnovšie je vo väzbe v Nitre. Od leta minulého roka sa neúspešne snažil dva razy dostať z väzby na slobodu. Naposledy, 24. júna prostredníctvom svojho obhajcu vzal späť v poradí tretiu žiadosť o prepustenie z väzby.
Najnovšie Mariana K. obvinili aj v prípade "motákov", keď vyšetrovateľ národnej protizločineckej jednotky NAKA vzniesol obvinenie z pokusu zločinu marenia spravodlivosti. V jednom prípade sa mal pokúsiť o sfalšovanie dôkazu v kauze zmeniek. Polícia o tom informovala 12. septembra na sociálnej sieti.


Copyright © TASR 2019